Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila kita terlalu sibuk memikirkan kedudukan diri; kita lupa tanggung jawab kita yang sebenar
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 72
Ahli: 0
Jumlah: 72




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 19 hari yang lalu
ronniefinancehome: 30 hari yang lalu
MTMKi: 41 hari yang lalu
usop79: 42 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: CONToH RESUME TERBAIK


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» CONToH RESUME TERBAIK

Please Mendaftar To Post


Oleh CONToH RESUME TERBAIK

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 02:25


Salam

Sesiapa ada contoh resume terbaik,atau
pernah di approved untuk dapat pekerjaan,
tolong email or mesej saya contoh resume itu...please..thank you

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 09:40


Assalamualaikum

Surat ini memang betul diterima oleh MAS.

Mohd Kamal Bin Abdul Ghafar
5 Jalan 3/4
Taman Bukit Indah
68000 Ampang Selangor.
(Rumah pakcik saya)

Tuan Pengurus Besar Kanan
Malaysia Airlines System
21 Sep 2006

Tuan,
Memohon Pekerjaan di Malaysia Airlines System.

Sehubungan dengan perkara diatas, saya Mohd Kamal Bin Abdul Ghafar no k/p 831021-10-5889 mahu memohon untuk bekerja disyarikat tuan dalam bidang teknikal. Ini kerana saya sangat berminat & bersungguh2 sampai tak boleh tidur malam mengingatkan pekerjaan dalam dalam bidang ini.
Walaupun begitu saya mengaku sebab saya minta kerja disini kerana Saya juga adalah seorang petani anggur. Disebabkan begitu pihak tuan Kenalah ambil saya bekerja disini.

1. Pihak tuan perlu tahu juga bahawasanya bapa saya iaitu ABD GHAFAR adalah seorang ahli KWSP. Jika pihak tuan tidak mengambil saya bekerja saya serta merta akan menyuruh bapa saya membekukan pengeluaran KWSP pihak tuan masa tua nanti. Jika pihak tuan tak nak susah baiklah ambil saya bekerja disini.Itu saja keotaian saya.

2. Untuk pengetahuan pihak tuan, disini saya akan tampilkan kelayakan akademik dan pengalaman kerja saya sebelum ini kepada tuan.

3. Akademik Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional 1999-2000

Matapelajaran : (gred)
Bahasa Malaysia 6D
Bahasa Inggeris 6D
Sains 7E
Matematik 6D
Pendidikan Islam 5C
Sejarah 7E
Lukisan geometri 7E
Teknologi air-condition 6D
Kerja bengkel 3B

Sijil Kemahiran Malaysia 2001-2002 (MLVK) Sijil Kejuruteraan Automotive (Tahap 1&2) dari Institut latihan Perindustrian Kementerian Sumber Manusia Malaysia

4. Pengalaman kerja
!P Pembantu mekanik kereta di Yusuf Workshop, Ipoh , Perak

!P Pembantu mekanik kereta di Dunlop Servitekar di Leboh Ampang, Kuala Lumpur (kedai gemok) p/s (alignment kat situ tipu)

!P Staff pejabat di Gesundheit Worldwide di Semabok, Melaka. (pusat serenti)

5. Hanya ini sahaja dapat saya tampilkan kepada pihak tuan. Diharap dengan kelayakan yang saya ada, permohonan saya untuk bekerja disyarikat tuan dapat dipertimbangkan oleh tuan. Dan saya berasa gembira & seronok & akan belanja satu MAS makan sekiranya diterima bekerja di syarikat tuan dan saya berjanji akan bekerja dengan bersungguh-sungguh disamping bangun awal dan datang kerja awal. Saya tak tipu ini. Walaupun saya pernah ponteng sekolah dan ditangkap beberapa kali saya akan insaf juga jika saya dapat kerja ini. Saya tidak akan hisap ganja lagi jikalau saya dapat kerja disini. Sekiranya saya didapati bersalah dalam apa-apa juga kesalahan pihak tuan tidak boleh ambil tindakan yang kuat disamping menjentik jari saya sahaja.
Untuk makluman tuan saya sangat kurus jikalau dirotan sekali tulang2 saya akan bersepai dan pihak tuan akan mendapat susah yang amat sangat. Saya juga berjanji tidak akan mencuri skru2 nat2 yang lawa2.jika saya nak mencuri saya akan ambil sahaja dan masuk dalam poket seluar itu tidak dikira mencuri. Saya pun dah penat menulis segala nya bermula & berakhir dengan baik. Jika pihak tuan tidak mengambil saya bekerja hidup pihak tuan akan berakhir dengan bacaan yasin. Dah kunjungan org ramai.

Sekian terima kasih.

Yang benar,
(Mohd Kamal Bin Abdul Ghafar)
25 Jalan 3/4
Taman Bukit Indah
68000 Ampang
Selangor



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 09:45


Pada 20-09-08 02:25 , fazleena posting:

!!! QUOTE !!!

Salam

Sesiapa ada contoh resume terbaik,atau
pernah di approved untuk dapat pekerjaan,
tolong email or mesej saya contoh resume itu...please..thank you



macam mana ada berani tak buat resume begitu? hehe tu saja saja bagi kat awak.. harap-harap terhibur.. itu gurauan semata tak ada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang dah meninggal dunia.. :lol: :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 10:10


ish,apa punyalah insan tu?.nak kerja ke tak tu?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 10:23


assalamualaikum..
fazleena, saya cadangkan awak daftar di www.jobstreet.com sebab di situ ada contoh resume terbaik.
dan untuk surat pula..contoh surat di atas mana dah ok. tapi fazleena jaga ambil ayat itu.ambil format saja..satu lagi, tarikh jangan lupa letak di sebelah kanan alamat.
erm..lagi satu, kandungan surat itu, fazleena tulis lah dengan sepenuh hati,
lahir dari hati fazleena sendiri. sejauh mana keihlasan fazleena nak minta kerja itu.
dan pasal dapat atau tak, itu kerja ALLAH TA'ALA. DIA lebih tau mana yang terbaik untuk kita. kan??
hehe..saya pun tengah mencari kerja juga..
anyway...ma'an najh..! try your best!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 10:24


Pada 20-09-08 10:10 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

ish,apa punyalah insan tu?.nak kerja ke tak tu?.


insan itu memang nak kerja sangat-sangat kat MAS. disebabkan ketaksuban itu maka dia menulis resume yang sebenarnya lebih kepada ugutan.. antara sahih atau tidak,saya tidak pasti.. :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 20-09-08 10:26


Assalamualaikum
resume yang terbaik adalah resume yang padat, lengkap dan tepat...tak perlu sampai 5 6 mukasurat...2 muka surat dah mencukupi...tak perlu meleret²..tulisan ala-ala nota jeq...simple but delivered...sebenarnya banyak jeq contoh² dalam internet..tapi, buat sendiri pun tak ada masalah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

aimanshukri
Warga Rasmi
Menyertai: 06.09.2008
Ahli No: 34810
Posting: 17
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 10:33


Nak minta kerja,,etika penulisan,adab dan susila hendaklah dijaga sebagai lambang kita org islam,,macam tu punya ayat,confirm akan dibakulsampahkan,,buka lah jobstreet atau beli buku yang bersangkutan dengan nya.insyaallah akan saya bantu dalam masaalah in

Bookmark and Share

    


  Member Information For aimanshukriProfil   Hantar PM kepada aimanshukri   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 10:44


Pada 20-09-08 02:25 , fazleena posting:

!!! QUOTE !!!

Salam

Sesiapa ada contoh resume terbaik,atau
pernah di approved untuk dapat pekerjaan,
tolong email or mesej saya contoh resume itu...please..thank you


boleh try kat jobstreet.....apply then dia boleh printout resume yang dia sediakan.....tapi elok ada sendiri.........

macam kata sayatetapsaya......
biar simple tapi padat

contoh kronologi (kalau boleh 3 yang first ni kat frontpage)

1 - personal detail
2 - education background
3 - working exp (part time and internship serta kan kalau ada, detailkan kerja tersebut contoh skop tugas dan sebagainya)
4 - penglibatan anda-q
5 - dan sebagainya yang sepatut
6 - referee yang dirasakan patut (3 sudah memadai) contoh pensyarah penasihat projek akhir ijazah, penasihat akademi (kalau ada), intership @/& partime supervisor


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 20-09-08 11:40


ok, ana share kat sini. semoga bermanfa'at.....


CONTACT INFO

Name :
Address :

Telephone No. :
Email :


PERSONAL PARTICULARS

Age : Date of Birth :
Nationality : Gender :
Marital Status : I.C. No. :


EDUCATIONAL BACKGROUND

Post-Graduate
Qualification :
Grade :
University :
Graduate Date :

Graduate
Qualification :
Grade :
University :
Graduate Date :

Secondary
Qualification :
Grade :
School :

CO-CURRICULUM ACTIVIES

1. a
2. b
3. c


EMPLOYMENT HISTORY

1. Company Name :
Position Title :
Date Joined :
Date Left :

Project :

Duration :
Contract Amount :

Duties :

• Managing, preparing and designing the Nutraceutical Laboratory.
• Overseeing progress of project and handling site affairs with Researchers, Research Assistants & Research Officers.
• Attending meeting with Client, Consultants and Sub-Cons
• Making sure Safety Procedures are taken at Laboratory.
• Making sure the QAQC, GLP and cGMP are in place.
• Preparing monthly progress report
• Writing letters to concerned parties


2. Company Name :
Position Title :
Date Joined :
Date Left :

Project :

Duration :
Contract Amount :

Duties :

• Overseeing progress of project and handling site affairs with supervisors
• Attending meeting with Client, Consultants, Architect & Sub-Cons.
• Making sure Safety Procedures taken at site.
• Preparing bi-weekly progress report
• Writing letters to concerned parties
• Preparing samples submission for Architect approval
• Checking construction drawings between Consultants and Architect for discrepancy

Accomplishment :

• Project completed 100 % upon leaving


3. Company Name :
Position Title :
Date Joined :
Date Left :

Project :

Duration :
Contract Amount :

Duties :

• Analyzing structures at wharves and oil jetties
• Attending meeting with Client and Contractor
• Preparing tender documents
• Writing letters to concerned parties


4. Company Name :
Position Title :
Date Joined :
Date Left :

Project :

Duration :
Contract Amount :

Duties :

• Handling of contract documents for Department of Port
• Analyzing a TNB sub-station for Berth 14
• Writing letters to concerned parties


5. Company Name :
Position Title : Trainee Engineer (part of Industrial Training)
Date Joined :
Date Left :

Duties :

• Attending project meetings
• Analyzing project on constructing a two storey nursery at Puchong
• Checking project site at Puchong


SKILLS & STRENGTHS

Skill Years Proficiency
masa Word > 6 Advanced
masa Excel > 6 Advanced
masa Power Point > 6 Advanced
masa Project Management 3 Intermediate
ESTEEM 3D Design 2 Intermediate
STAD PRO 2000 & 2003 2 Intermediate
PROKON 1 Intermediate
ORION 1 Intermediate


Personal Strengths:

1. Excellent writing skills
2. First rate computer skills
3. Able to work with minimum supervision
4. Willing to put on extra hours to get job done
5. High sense of responsibility
6. Keen to take on new challenges
7. Creative & resourceful


LANGUAGE

Language Spoken Written
English Excellent Excellent
Bahasa Malaysia Excellent Excellent


MISCELLANEOUS

Willing to Travel : Yes
Possess Own Transport : Yes
Availability : Immediate
Expected Salary : RM9,000.00



Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 11:45


owh..macam ini contoh resume ye..areyien tak pernah lagi buat resume yang formal macam ini...dulu pernah belajar cara nak buat nya, tapi buat untuk main-main saja... :-D


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 20-09-08 16:13


nak kerja best dik, tak kan nak main-main 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 02:26


TERIMA KASIH semua>>.semoga Allah memberkati anda.amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 09:26


apa kata kita jadikan Resume itu sebutan profesional sedikit, kita sebut CV (Curriculum Vitae) hheheheheh

Teman pun ingin berkongsi pasal CV ini, biasanya surat permohonan itu yang pertama sekali dilihat, jadi kita kena 'tackle' orang yang berkenaan dengan surat kita dulu. mari sini teman cuba kongsikan contoh surat permohonan (Application Letter ataupun Cover Letter);

Address (masukkan alamat kita)
            
Dear Sir,

APPLICATION FOR THE POST OF OCCUPATIONAL, HEALTH, SAFETY AND ENVIRONMENTAL ENGINEER (Contoh Tajuk Permohonan)

I am interested in applying for the position of above at your company. The position seems to fit my qualifications and interests very well.

I have for about ________years experience in the oil and gas heavy engineering industry. I am recruited into Health, Safety and Environment Department as Health, Safety and Environment Engineer in the one of oil and gas company, __________ . Working with client such as Petronas Carigali Sdn Bhd and Carigali Hess Operating Company Sdn Bhd exposed me to the high standard of HSE requirement and practices. This exposure has granted me the knowledge needed for the position.

My responsibilities as HSE Engineer are to assist Corporate HSE Manager in the Health, Safety and Environment issue arises in the yard overall or corporate level. Other than that, to assist HSE Officer in managing OSH issues in the project specific level and facilitate and advise client representative regarding HSE issue.

I believe my qualifications and experience will meet the requirements of the position. I am confident that I can contribute my efforts and would fit into the job efficiently. It is always my intention to be part of your organization known for its excellent reputation. Enclosed are the necessary documents for your kind perusal.

Your cooperation and consideration is highly appreciated. Thank you.


Yours sincerely,
                    
_________________________
(Masukkan Nama Kita)

p/s

Sekadar pandangan teman saja


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 09:35


Pada 20-09-08 10:26 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
resume yang terbaik adalah resume yang padat, lengkap dan tepat...tak perlu sampai 5 6 mukasurat...2 muka surat dah mencukupi...tak perlu meleret²..tulisan ala-ala nota jeq...simple but delivered...sebenarnya banyak jeq contoh² dalam internet..tapi, buat sendiri pun tak ada masalah...


bukan 2 muka surat dah mencukupi... tapi resume yang bagus tak boleh lebih dari 2 muka surat! :sopan:

biar ringkas tapi padat, tak perlu meleret2.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 09:39


Pada 24-09-08 09:26 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

apa kata kita jadikan Resume itu sebutan profesional sedikit, kita sebut CV (Curriculum Vitae) hheheheheh

hehe, saya rasa sebutan resume lagi profesional lah, sebab kalau curiculum vitae tu lebih kepada kurikulum, atau bidang akademik, tapi kalau resume lebih menyeluruh, dok begitu?

apa-apa saja lah, ngeh3x


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-09-08 10:55


kalau menulis CV pastikan anda tak malas menulis objektif dan misi anda...Makanya tiap jawatan yang berlainan pasti ada objektif dan misi yang berlainan..ini adalah strong point bagi majikan untuk melihat apakah wawasan dan halatuju anda..
Tapi jangan smapi meleret-leret jadi karangan pulok..bior ringkas tetapi padat


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 24-09-08 11:15


A'ah lah ...dulu pun memang pernah heboh CV ni kat MAS KLIA.. tapi kbenarannya tak pasti sebab tak ada siapa yang nak approve .. Wawa dapat info CV tu pun dari memo id Wawa .. entah betul @ tak, Wallahua'lam .. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 12:03


tak smestinye kena buat 2 pages saja..hid punya sampai 10 pages..kalau nak, bagi emel..t hid 4wardkn..biar kita punya lain dr yang lain..tapi tplgla nak ikut ke tak sebab kena rajin sikit..all da best...:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 12:24


Ambil dari jobstreet lah Fazleena (recommend).

Kalau kreatif design resume sendiri.. (Alhamdulillah.. hmm, dulu pernah dapat offer designer sebab resume kreatif tapi lari bidang.. )

Tapi saya prefer jobstreet.. print out terus ke hardcopy..
Saya cadang Fazlina kumpul resume kawan-kawan yang dah kerja.. compare, dan masukkan dalam resume Faz.. (mana yang rasa perlu).

Alhamdulillah.

Moga sukses selalu, Ameen.

-- Muddathsir787

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 13:16


Pada 24-09-08 12:03 , hid_uniten posting:

!!! QUOTE !!!

tak smestinye kena buat 2 pages saja..hid punya sampai 10 pages..kalau nak, bagi emel..t hid 4wardkn..biar kita punya lain dr yang lain..tapi tplgla nak ikut ke tak sebab kena rajin sikit..all da best...:-D

10 pages? dasyat betul resume anda ye :sopan:

tapi yang saya kata seelok2nya tak boleh lebih dari 2 pages tu berdasarkan pengalaman saya sendiri lah... tapi kalau nak buat juga sampai 10 pages tu terpulang lah... ngeh3x


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 13:20


saya ambil dari wikipedia:


Resumé

A resumé, commonly written "resume," is a document that contains a summary or listing of relevant job experience and education. It is closely related to a similar document, a curriculum vitae (CV) which focuses more on education, publications, and other accomplishments. Both are typically used to screen applicants, often followed by an interview, when seeking employment. The resumé or CV is typically the first item that a potential employer encounters regarding the job seeker, and therefore a large amount of importance is often ascribed to it.


Terminology

Curriculum vitae is Latin meaning "course of life" and ésumé is French meaning "summary". In the business world, the word resumé (also spelled resumé and resume) is used especially in the United States and in English Canada. Curriculum vitae and "CV" are used in the United Kingdom in all contexts, with ésumé having very little currency.


Styles

A resumé is a summary typically limited to one or two pages of size A4 or Letter-size highlighting only those experiences and credentials that the author considers most relevant to the desired position.

nak lebih detail sila rujuk: http://en.wikipedia.org/wiki/Resume

selamat menresume dan berresume ye, wassalam. ;-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 16:00


saya dah pernah cuba buat resume 2 muka surat.

tapi susah sangat... tak muat. jadi terpaksalah buat sampai 2 setengah muka surat. tu pun dah cuba dipadat-padatkan.

so far, guna resume tu, dapat kerja.. dah beberapa kali dapat offer. dah pass pada teman-teman pun, mereka pun dapat tawaran pekerjaan. ngeh3x

kesimpulannya, lantak lah 2 ke berapa ke muka surat. yang penting ada semua info yang company tu cari.

TAPI, kalau pergi open interview yang calon-calonnya sampai berpuluh2 dan beratus2, baik buat resume 2 muka surat sahaja. bak kata TT dan IM, jangan buat lebih dari 2 muka surat...

ok ye... moga berjaya.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.105601 saat. Lajunya....