Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Help Ever, Hurt Never
-- Tulisan di belakang lori

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 74
Ahli: 0
Jumlah: 74




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 1 hari, 20 jam, 11 minit yang lalu
lidah-penghunus: 5 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 21 hari yang lalu
nur_tinta: 27 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: MELIHAT POSITIF dalam NEGATIF


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» MELIHAT POSITIF dalam NEGATIF

Please Mendaftar To Post


Oleh MELIHAT POSITIF dalam NEGATIF

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 15:12


Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR...

1. untuk suami/isteri yang tidur berdengkur diwaktu malam, kerana beliau tidur disisi kita bukan dengan orang lain.

2. untuk anak/adik perempuan kita yang mengomel apabila mencuci pinggan, kerana itu bermakna dia berada di rumah, bukan dijalanan berpeleseran.

3. untuk cukai pendapatan yang kita kena bayar, kerana itu bermakna kita masih mempunyai pekerjaan.

4. untuk pakaian kita yang dah tak muat, kerana itu bermakna kita cukup makan.

5. untuk lantai yang perlu dimop, tingkap yang perlu dilap, dan rumah yang perlu dikemas, kerana itu bermakna kita mempunyai tempat tinggal.

6. untuk bunyi bising jiran-jiran, kerana itu bermakna kita masih lagi boleh mendengar.

7. untuk timbunan pakaian yang perlu dicuci/digosok kerana itu bermakna kita ada pakaian untuk dipakai.

8. untuk keletihan/kesakitan otot selepas seharian bekerja, kerana itu bermakna kita masih berupaya untuk kerja kuat.

9. untuk tempat letak kereta yang jauh daripada lif, kerana itu bermakna kita masih berupaya untuk berjalan.

10.untuk jam loceng yang berdering pada waktu pagi, kerana itu bermakna kita masih hidup untuk meneruskan hari tersebut...



HAVE A WONDERFUL DAY!!!


BELAJARLAH BERSYUKUR.......



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 15:46


erm betul tu umar...sebagai umat Islam, kita harus sentiasa bersyukur..but related to this topic, tak semua orang mampu melihat positif di dalam negatif seperti yang umar katakan even diri saya sendiri..terima kasih ye :-)


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 16:27


saya pun manusia biasa,,,adakalanye terbabas juga.....sm2 lah kat ingat memperingati//

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 19-09-08 16:59


umar_khalil .. penyelamat minda ku .. hehe :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 18:36


Salam. Dalam setiap apa yang kita kerjakan perlu melihat secara pro dan kontranya supaya kita dapat seimbangkan diri kita terhadap nikmat yang dianugerahkan Allah. Thanks to UK, nice posting.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 18:51


thanks umar..
sweet lah..
sebenarnya apa yang diebrikan pada kita baik-baik blake..
kita saja selalu tak nampak dan tak bersyukur...huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

nurul_syifa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34884
Posting: 66
Dari: bumi Ilahi

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-09-08 20:02


terima kasih umar_khalil... apa yang ditulis ini sangat memberi keinsafan...


-----------------
“Sesungguhnya rahmat Allah sangat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik” (Al A’raf:56)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syifaProfil   Hantar PM kepada nurul_syifa   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-09-08 23:33


sweetnye masyaAllah..

seriusly tak pernah terpikir pun

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 09:31


teringat satu cerita motivasi....

seorang penceramah memberi ceramah di hadapan penonton.untuk suatu ketika,dia membuat satu bulatan menggunakan 'marker pen' lalu bertanya kepada penonton apa yang nampak kat whiteboard.semua menjawab satu bulatan.

dia meneruskan lagi dengan membuat satu bulatan kecil berwarna keseluruhan didalam bulatan awal tadi.soalan yang sama di ajukan dan penonton menjawab,satu bulatan hitam.

lalu dia teruskan ceramahnya,kita hanya nampak satu bulatan kecil hitam ni dan kita risau mengenainya.tetapi kita tidak nampak bahawa banyak lagi ruang kosong putih di sekeliling tompok hitam itu.banyak lagi ruang yang dapat kita isi.

moral : setiap masalah ada jawapannya.jangan terlalu fikir tentang masalah tapi guna cara yang lain.


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 09:39


terima kasih atas tazkirah ni ye umar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 20-09-08 10:13


Assalamualaikum
tak mudah untuk think out of the box..but it nice to have a mind full of willingness to think about the wonderful of life.. ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 10:18


selagi kita masih bernafas,semestinya kita bersyukur kerana apa sekalipun kita tetap masih boleh bernafas. nikmat yang tuhan bagi tu bukan sikit malah terlalu banyak sehingga kita sendiri tak sedar. apa yang kita tahu hanyalah rungutan2. bila tuhan bagi ujian kat kita,kita melatah.. sebenarnya semakin kuat Dia menguji kita,semakin sayang Dia pada hambanya.. bersyukur lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 15:31


Pada 19-09-08 16:59 , Wawa_83 posting:

!!! QUOTE !!!

umar_khalil .. penyelamat minda ku .. hehe :-)



eheh,,,eheh..ehehh...ku tersipu malu....sambil sepak batu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 15:33


artiekel ni di ilhamkan ketika ana baca satu hadith....rasul saw bsabda.."alangkah peliknya mukmin itu,,semua perkara adalah baik bgnya"..

dr situ ,,dapat lah kat huraikan,,,walaupun perkara yang remeh,,tapi cukup bermakna kalau selalu ambil iktibar apa yang terjadi........

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

arfah_razali
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2008
Ahli No: 34855
Posting: 31
Dari: selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-09-08 16:04


erm...
alhamdulillah...syukur sangat-sangat dengan nikmat yang kita perolehi sekarang ini.....
kadang-kadang kita pun tak sedar benda ini kan....
terima kasih umar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For arfah_razaliProfil   Hantar PM kepada arfah_razali   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 21:02


Benar seperti kata-kata semua pemposting, cuma kadang-kala dalam syukur itu kena disertakan dengan BERFIKIR...sepertimana yang disuruh oleh agama kita..

Tuan pemposting, minta izin untuk quote dan ubah sikit post asal...

!!! QUOTE !!!

Sesungguhnya kita patut BERSYUKUR...

1. untuk suami/isteri yang tidur berdengkur diwaktu malam, kerana beliau tidur disisi kita bukan dengan orang lain.
kita kena fikir juga...kalau asyik berdengkur dan dengan bunyi semakin kuat, mungkin dia ada penyakit/masalah kesihatan..maka boleh djuga dibawa berjumpa doktor

2. untuk anak/adik perempuan kita yang mengomel apabila mencuci pinggan, kerana itu bermakna dia berada di rumah, bukan dijalanan berpeleseran.
kita kena fikir juga...kena latih juga dirinya supaya kurang mengmel...takut nanti tabiat itu kekal ke akhir hayat sampai kahwin dan dengan mak bapak pun mengomel..kira berdosa tu...

3. untuk cukai pendapatan yang kita kena bayar, kerana itu bermakna kita masih mempunyai pekerjaan.
kita kena fikir juga...cukai pendapatan yang dibayar bukan mengikut lunas islam dan hanya untuk kepentingan beberapa orang dan mengikut sistem kapitalis mesti lah kita usaha untuk hapuskan

4. untuk pakaian kita yang dah tak muat, kerana itu bermakna kita cukup makan.
kita kena fikir juga...jangan lupa sedekahkan baju2 yang dah tak muat tu..sestengah orang suka simpan sebagai kenangan dalam almari walhal besar ganjaran sedekahnya kepada orang yang memerlukan...dan jangan ada pula antara kita yang cuba pakai pakaian ketat tu sampai nampak aurat

5. untuk lantai yang perlu dimop, tingkap yang perlu dilap, dan rumah yang perlu dikemas, kerana itu bermakna kita mempunyai tempat tinggal.
kita kena fikir juga...lantai yang dimop tu guna untuk buat tempat duduk majlis2 ilmu ke tidak? tingkap yang dilap itu diguna untuk menjenguk ke rumah sebelah dan mengumpat bersama jiran ke tidak? rumah yang dikemas itu penuh dengan ibadah atau tidak?

6. untuk bunyi bising jiran-jiran, kerana itu bermakna kita masih lagi boleh mendengar.
kita kena fikir juga...jangan kita menjadi gangguan untuk jiran2 kita pula

7. untuk timbunan pakaian yang perlu dicuci/digosok kerana itu bermakna kita ada pakaian untuk dipakai.
kita kena fikir juga...jangan malas basuh dan gosok pakaian

8. untuk keletihan/kesakitan otot selepas seharian bekerja, kerana itu bermakna kita masih berupaya untuk kerja kuat.
kita kena fikir juga...bila otot sakit kena jaga kesihatan..kesihatan ni Allah bagi..amanah

9. untuk tempat letak kereta yang jauh daripada lif, kerana itu bermakna kita masih berupaya untuk berjalan.
kita kena fikir juga...dengan orang yang langsung tak ada kereta..macam mana dengan mereka

10.untuk jam loceng yang berdering pada waktu pagi, kerana itu bermakna kita masih hidup untuk meneruskan hari tersebut...
kita kena fikir juga...jangan set jam lepas subuh..kena bangun solat subuh



HAVE A WONDERFUL DAY!!!


BELAJARLAH BERSYUKUR.......



Allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_syifa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34884
Posting: 66
Dari: bumi Ilahi

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-09-08 23:27


saya ada terbaca tulisan seumpama yang dihantar umar... saya sertakan di sini untuk dikongsi bersama teman-teman..

Ya Allah, forgive me when ...

-----------------------------------------------------------------

Today, upon a bus, I saw a girl with golden hair. and wished I was as fair. When suddenly she rose to leave, I saw her hobble down the aisle. She had one leg and wore a crutch. But as she passed, a smile. Ya Allah, forgive me when I whine.
I have 2 legs, the world is mine.

I stopped to buy some candy. The lad who sold it had such charm. I talked with him, he seemed so glad. If I were late, it'd do no harm and as I left, he said to me, I thank you, you've been so kind. It's nice to talk with folks like you. You see," he said, "I'm blind." Ya Allah, forgive me when I whine.
I have 2 eyes, the world is mine.

Later while walking down the street, I saw a child with eyes of blue. He stood and watched the others play. He did not know what to do. I stopped a moment and then I said, "Why don't you join the others, dear?" He looked ahead without a word.
And then I knew, he couldn't hear.
Ya Allah, forgive me when I whine.
I have 2 ears, the world is mine.

With feet to take me where I'd go.
With eyes to see the sunset's glow.
With ears to hear what I'd know.
Ya Allah, forgive me when I whine.
I've been blessed indeed, the world is mine.


Islam is a way of life, try it.
Islam is a gift, accept it.
Islam is a journey, complete it.
Islam is a struggle, fight for it.
Islam is a goal, achieve it.
Islam is an opportunity, take it.
Islam is not for sinners, overcome it.
Islam is not a game, don't play with it.
Islam is not a mystery, behold it.
Islam is not for cowards, face it.
Islam is not for the dead, live it.
Islam is a promise, fulfill it.
Islam is a duty, perform it.
Islam is a treasure (the Prayer), pray it.
Islam is a beautiful way of life, see it.
Islam has a message for you, hear it.
Islam is love , love it.

Remember My Brothers And Sisters That We Have So Much To Be Thankful For.

- http://www.afghanforums.com/showthread.php?t=1862 -


-----------------
“Sesungguhnya rahmat Allah sangat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik” (Al A’raf:56)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syifaProfil   Hantar PM kepada nurul_syifa   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 16:10


afwan...syukran jazilan swordofdeen...artikel tu kalau di olah kearah kbaikn..ana tak kisah,,apa yang ana tulis dulu,,,apa yang ana terpikir kepada dr ana juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-09-08 17:35


Assalamualaikum
jika tak silap...artikel dari nurul_syifa tu pernah dikumandangkan di IKIM.... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 17:36


nak tanya, signature Lin Cik Edot tu gambar apa? teman rasa takut pula....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nurul_syifa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34884
Posting: 66
Dari: bumi Ilahi

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-09-08 20:01


Pada 24-09-08 17:35 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
jika tak silap...artikel dari nurul_syifa tu pernah dikumandangkan di IKIM.... :berfikir:



Dalam IKIM? Mungkin juga... saya ambil artikel tu dr satu ruangan forum seperti yang tertera di atas tu...


-----------------
“Sesungguhnya rahmat Allah sangat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik” (Al A’raf:56)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syifaProfil   Hantar PM kepada nurul_syifa   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 22:43


Ya Umar, Ya Umar..bersyukur dikurniakan sahabat yang dapat mengingatkan sahabat lain..terima kasih diatas artikel ini..=)

lepas ni jangan mengeluh banyak-banyak..dengan masalah..semua yang dimiliki patut disyukuri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 16:23


Pada 24-09-08 17:36 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya, signature Lin Cik Edot tu gambar apa? teman rasa takut pula....




banneryg lin cik edot tu gambar dia masa kecik,,,dia nak mainan,,tapi mak dia tak bagi...so dia majuk balik pintu...majuk sampai tak nak makan nasi....isk3x....



p/s'pandai2 ana saja buat tafsiran yang mgunakan akal fikiran,...ngah3x.. :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 16:23


Pada 24-09-08 17:36 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

nak tanya, signature Lin Cik Edot tu gambar apa? teman rasa takut pula....




banneryg lin cik edot tu gambar dia masa kecik,,,dia nak mainan,,tapi mak dia tak bagi...so dia majuk balik pintu...majuk sampai tak nak makan nasi....isk3x....



p/s'pandai2 ana saja buat tafsiran yang mgunakan akal fikiran,...ngah3x.. :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-09-08 16:47


Assalamualaikum
tak payahlah beritahu sampai dua kali kalau ye pun UK... :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.136365 saat. Lajunya....