Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tak dapat menjadi paus gagah di lautan, jadilah keli lincah di sungai

-- Dari Buku Revolusi Mental

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 27
Ahli: 0
Jumlah: 27




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 3 hari yang lalu
nabilah: 3 hari yang lalu
aye: 4 hari yang lalu
tereturubuzu: 13 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Bahasa Inggeris bukan bahasa sains dan matematik dunia


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Bahasa Inggeris bukan bahasa sains dan matematik dunia

Please Mendaftar To Post


Oleh Bahasa Inggeris bukan bahasa sains dan matematik dunia

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-09-08 10:09


Assalamualaikum
hmmm..bila agaknya orang daripada Malaysia nak menjadi pemenang Anugerah Nobel ni :berfikir: dan langsung sahaja membentangkan kertasnya dalam Bahasa Melayu... :welcome:

P/S : bukan ke orang Malaysia ni menang memacam anugerah penyelidikan di peringkat antarabangsa ke... :-?



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-09-08 00:21


salam
interesting issue. for me,thinks globally...mengapa kerajaan mahukan mata and sains di ajar dalam bahasa inggeris.saya graduan uia...(bukan berbangga ye) tapi cuma nak berdiskusi...pertama kali masuk uia,saya agak malu ingin berbahasa inggeris dengan foreigners.pernah sekali saya di malukan kerna tersalah grammar tapi i'm keeping learning,confident datang and becoz my fluent in english, saya di terima kerja....so, ada baiknya sebab saya rasakan org melayu terlalu malu untuk berbahasa inggeris...so take this opp....

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 00:27


ada baik buruknya...

ambil yang positif...jauhi yang negatif...

Bookmark and Share

  


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 05:24


Salam. Kebanyakan jurnal penyelidikan dalam bahasa Inggeris. Biasanya student IPT akan gunakan jurnal-jurnal berbahasa Inggeris untuk sumber rujukan mereka. Jadi mahu atau tidak 'English Language' mesti kena tahu walaupun tak banyak.

Bookmark and Share

  


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 18-09-08 09:10


Assalamualaikum..budak-budak yang memang dianugerahkan sedikit kepandaian tak ada masalah untuk belajar dalam bahasa inggeris, tapi bagi yang sederhana agak payah untuk menguasainya..lebih-lebih lagi mereka sendiri tak dapat menguasai bahasa inggeris macam mana nak belajat matematik & sains dalam bahasa inggeris...sekolah di bandar2 besar mungkin cukup segala kemudahan untuk pembelajaran bagi sekolah luar bandar banyak kemudahan yang tidak mencukupi..dulu saya pernah bercakap macam ni kat kawan saya, tapi dia tak terima & tidak percaya..lagi pun dia memang membesar di bandar, mana nak tahu macam mana persekolahan budak-budak luar bandar. walaupun seklah saya bukanlah pendalaman tapi masih ramai budak yang tidak menguasai 3M. Bila sains & matematik di dalam bahasa inggeris, lagi susah mereka nak fahami, bila di ajar dalam bahasa melayu, sekurang-kurangnya sedikit ilmu mereka dapat perolehi bila guru mengajar. kalau dah mereka budak pandai & dapat masuk IPT, memang belajar pun dalam bahasa inggeris, tak ada masalah saya rasa nak belajar sebab selama ni, memang dah belajar dalam b. inggeris..ramai pun yang berjaya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 10:46


english..we have to learn it for the sake of knowledge...even for other languages..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 18-09-08 10:58


Pada 18-09-08 06:53 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

salam,

ye, teman setuju dengan Lin Cik Edot. Tapi keagungan kita terhadap bahasa inggeris menyebabkan Bangsa Melayu tidak berwibawa....

setuju 1000%, ini sememangnya kenyataan yang pasti. tidak dinafikan BI adalah penting dalam kehidupan kita, tapi jangan lupa bahasa melayu juga tidak kurang penting ia juga bahasa ilmu, banyak khazanah ilmu tercatat dalam bahasa melayu kita.

Masalah orang kita ni, adalah malu dengan bahasa sendiri, cakap melayu dianggap tak standart. tulis tesis dalam bahasa melayu dipandang pelik dan lekeh, segala-galanya adalah bahasa Inggeris. orang kita ni nak jadi macam org filipina yang mana bangsa yang juga agak keterlaluan memartabatkan bahasa Inggeris sehingga diadaptasi di dalam drama dan filem bagi menggambarkan gaya komunikasi mereka seharian, masyarakat bertahap pertengahan dan kelas atas di filipina boleh dikatakan 80% mahir berbahasa Inggeris, TAPI tidak juga maju dan teserlah sebagai negara yang maju, pendek kata mundur juga.

Begitu jugalah orang melayu, bak kata pepatah kera di hutan disusukan dan anak sendiri mati kelaparan. begitulah nasib Bahasa MelayuKu yang tercinta.


-----------------
عودة الى الكتاب والسنة على منهج السلف


Bookmark and Share

  


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 18-09-08 11:08


huhu Entahlah sepanjang yang saya jumpa...
kebanyakan rakan melayu selalu pandang sinis pada yang org melayu yang berbahasa inggeris....siap di label berlagak hebat, sombong dan sebagai nya...

pada hakikatnya... sejauh mana pun dilihat seolah-olah kita mengagungkan bahasa inggeris... melayu jugalah antara yang selalu repeat english paper di ipta padahal baru basic compulsary english...
yang betul-betul tahap meminggirkan bahasa melayu mungkin hanya seciput insan2 kota2 besar...



Bookmark and Share

  


  Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-09-08 21:54


saya agreed dengan eniliana.
org melayu memang pandang semcm saja kalau kita speaking that why during studied,saya banyak kawan dengan foreigner contohnya daripada thailand supaya saya dapat mantapkan bi saya...syukur sepanjang 2 tahun berkawan, saya boleh comunicated dengan baik.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 18-09-08 22:09


bestnya in42 macam ni ..:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-09-08 22:28


bahasa melayu dihati...tidak hilang melayu di dunia...
belajar bahasa lain di anjurkan dalam islam
tidak salah kan........

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Jaafar072286
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.09.2008
Ahli No: 34934
Posting: 84
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-08 09:35


bagi ana.... manusia mempunyai otak kanan dan otak kiri.... kecekapan menguasai bahasa adalah otak kanan... kecekapan menguasai sains dan matematik ialah otak kiri... apabila seseorang yang tinggi kecekapannya dalam otak kiri tetapi kurang di otak kanan... maka satu pembaziran sumber manusia telah berlaku... ana dah jumpa murid yang even mampu menghafal 8-15 susunan angka dalam sekali sebut dan mampu menyelesaikan masalah matematik bertahap sukar tetapi gagal mencapai keputusan yang baik hanya keranan bahasa penjajah ni... bagi ana sains dan mat biarlah dalam bahasa melayu... kalau nak tambah kecekapan bi improve sistem pengajaran bi...

-Semoga melayu mengasihani anak bangsa melayu sendiri-

Bookmark and Share

  


  Member Information For Jaafar072286Profil   Hantar PM kepada Jaafar072286   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 06-10-08 10:32


ketinggalan ummat Islam hari ini bukan kerana faktor bahasa Ingeris atau Melayu apatah lagi Tamil.

Tetapi apa yang berlaku adalah pengabaian bahasa Arab telah menjerumuskan ummat Islam ke tahap pemikiran yang sangat rendah. sangat sedikit sekali ditemukan para mujtahid hingga ramai yang dipanggil ulama' juga adalah muttabi'.

Tidak salah mengkaji bahasa lain. tetapi salah jika mengabaikan bahasa arab. Oleh itu, sepatutnya yang ditekankan adalah penguasaan bahasa Arab. kerana hanya dengan bahasa Arab ummat Islam mampu mempunyai pemikiran Islam yang cemerlang yang kemudian membawa kepada kemajuan sains dan teknologi.

wuzara

Bookmark and Share

  


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 22:07


hikhik..dapat pun dr daeng kita ni cari...memang betul Bahasa inggris bukannya bahasa sains dan matematik..cuma fikiran kita ni dah terbawa2 dakyah inggeris...semua nak ikut barat sahaja..nak ikut islam bila lagi?

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-12-08 22:49


sebenarnya....bahasa TIADA KAITAN LANGSUNG dengan sains dan teknologi.

pelajar malaysia yang belajar kat INTEC untuk pergi jerman and yang belajar pre-universiti kat UM untuk pergi jepun....mereka belajar bahasa selama 2 tahun...then fly ke negara2 berkenaan.....walaupun just belajar 2 tahun, tapi mereka boleh survive......boleh berkomunikasi dengan orang tempatan (orang jerman dan jepun), boleh faham apa lecturer cakap dalam kuliah, boleh salin dan buat nota dalam kuliah, boleh baca dan buat rujukan dari buku2 jepun dan jerman...mereka pergi jerman dan jepun bukan belajar bahasa, bukan ambik course bahasa....tapi belajar dan ambik course berkenaan teknologi...engineering, bioteknologi, perubatan (jepun), automotive, agriculture......pendek kata.....mereka BERJAYA HIDUP DI NEGARA yang bahasanya bukan english.

tapi di malaysia....belajar bahasa inggeris sejak dari darjah satu sampailah tingkatan 5...hampir 10 tahun kesemuanya....but still tak boleh kuasai bahasa inggeris....Kenapa keadan ini berlaku????

cuba fikirkan sat....Kenapa???....Kenapa???....Kenapa perkara kat atas terjadi???...susah sangat ke english ini????....jawapannya TIDAK SUSAH.

sebab itu naruto-san berpendpt....syllabus bahasa inggeris di sekolah2 di malaysia yang PATUT DIROMBAK....bukannya mengajar sains & matematik dalam english....ini langsung tak selesaikan masalah.

patutnya...syllabus bahasa inggeris di sekolah patut ikut format syllabus bahasa jerman dan jepun yang diajar di INTEC dan UM.....tak silap naruto-san....syllabus english kat british council lebih baik berbanding di sekolah2 di malaysia.

kalau syllabus dirombak.....tak mustahil....kita just belajar english dalam 3 tahun saja di sekolah...jimat masa....7 tahun lagi boleh ambik bahasa asing yang lain.

p/s: pengetahuan umum.....bahasa jerman antara bahasa yang susah untuk kuasai....bahasa2 lain yang turut sama SUSAH untuk belajar ialah bahasa arab, rusia, mandarin, dutch dan perancis.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 04-12-08 03:57


rasanya bahasa inggeris da macam bahasa rasmi negara ni pulak kan...iyalah apa taknye...kemana2 pergi bahasa inggeris yang banyak digunakan...
kalau tak pun nak melayukan perkataan inggeris tu...
xsedar2 kita ni....patutnya naikkan taraf bahasa kita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 13-12-08 19:18


saya tak nampak pun apa masalah yang perlu digaduh2kan satu mlaysia. belajar dalam bahasa inggeris menjatuhkan martabat bahasa sendiri??

come on lah... fikir terbukak sikit. hari2 kita cakap bahasa melayu dah. tak ada nya sebab belajar dalam bahasa inggeris kita tak reti cakap melayu dah! betul tak?

jangan jadi mcmorg jepon(walau saya ni salah seorang yang gila kan jepon), mereka pemikiran terlalu sempit sampai mereka tak boleh fikir beyond bahasa mereka sendiri. setiap kali nak interact dengan foreigner, kelam kabut, tak tau benda. memalukan!

kita kena luas otak kita! kalau boleh semua bahasa utama kat dunia ni saya nak belajar! english ke, arab ke perancis ke, jepon ke..
aiyoo...tension tengok orang-orang malaysia ni bergaduh benda-benda macam tu!

lagi satu, bahasa guna ruang otak yang sama dengan matematik dan sains. serius. bahasa termasuk dalam kategori kemahiran logik. kalau benda-benda artistic e.pergi. music baru guna otak yang sebelah lagi. tak percaya pergi check dengan pakar2 bahasa or orang2 sains.

KELUAR DARI RUANG SELESA ANDA kalau NAK BERJAYA. belajar bahasa baru, belajar benda baru. OPEN SIKIT.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 13-12-08 19:30


Pada 13-12-08 19:18 , sanada_yukimura posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak nampak pun apa masalah yang perlu digaduh2kan satu mlaysia. belajar dalam bahasa inggeris menjatuhkan martabat bahasa sendiri??

come on lah... fikir terbukak sikit. hari2 kita cakap bahasa melayu dah. tak ada nya sebab belajar dalam bahasa inggeris kita tak reti cakap melayu dah! betul tak?

jangan jadi mcmorg jepon(walau saya ni salah seorang yang gila kan jepon), mereka pemikiran terlalu sempit sampai mereka tak boleh fikir beyond bahasa mereka sendiri. setiap kali nak interact dengan foreigner, kelam kabut, tak tau benda. memalukan!

kita kena luas otak kita! kalau boleh semua bahasa utama kat dunia ni saya nak belajar! english ke, arab ke perancis ke, jepon ke..
aiyoo...tension tengok orang-orang malaysia ni bergaduh benda-benda macam tu!

lagi satu, bahasa guna ruang otak yang sama dengan matematik dan sains. serius. bahasa termasuk dalam kategori kemahiran logik. kalau benda-benda artistic e.pergi. music baru guna otak yang sebelah lagi. tak percaya pergi check dengan pakar2 bahasa or orang2 sains.

KELUAR DARI RUANG SELESA ANDA kalau NAK BERJAYA. belajar bahasa baru, belajar benda baru. OPEN SIKIT.



"Sekali-kali tidak akan redha orang-orang Yahudi dan
Nasrani sehinggalah kamu mengikut jalan-jalan hidup mereka." (Al Baqarah: 120)

itulah masalahnya umat islam ni...mereka banyak sangkakan yang semua yang dicipta dan dialakukan oleh barat itu satu kebaikan....



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 14-12-08 18:10


" "Sekali-kali tidak akan redha orang-orang Yahudi dan
Nasrani sehinggalah kamu mengikut jalan-jalan hidup mereka." (Al Baqarah: 120)

itulah masalahnya umat islam ni...mereka banyak sangkakan yang semua yang dicipta dan dialakukan oleh barat itu satu kebaikan...."



Ish.. ni yang tak suka ni. sapa kata semua dr barat tu bagus... saya cuma cadangkan kita jangan terkongkong dengan pemikiran melayu saja. saya bukan nak condemn bangsa sendiri. saya cuma nak tengok anak-anak bangsa kita terbukak sikit pemikiran tu.

Ini target nak hidup makan gaji, hidup senang goyang kaki kerja gomen, tak mahu bercampur gaul bangsa lain, belajar culture or bahasa org lain lepas itu dok takut 'hak keistimewaan org ambil'. tapi malas nak berusaha. takut nak berubah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 18:38


Pada 03-12-08 22:49 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya....bahasa TIADA KAITAN LANGSUNG dengan sains dan teknologi.


tapi di malaysia....belajar bahasa inggeris sejak dari darjah satu sampailah tingkatan 5...hampir 10 tahun kesemuanya....but still tak boleh kuasai bahasa inggeris....Kenapa keadan ini berlaku????

cuba fikirkan sat....Kenapa???....Kenapa???....Kenapa perkara kat atas terjadi???...susah sangat ke english ini????....jawapannya TIDAK SUSAH.

sebab itu naruto-san berpendpt....syllabus bahasa inggeris di sekolah2 di malaysia yang PATUT DIROMBAK....bukannya mengajar sains & matematik dalam english....ini langsung tak selesaikan masalah.

patutnya...syllabus bahasa inggeris di sekolah patut ikut format syllabus bahasa jerman dan jepun yang diajar di INTEC dan UM.....tak silap naruto-san....syllabus english kat british council lebih baik berbanding di sekolah2 di malaysia.

kalau syllabus dirombak.....tak mustahil....kita just belajar english dalam 3 tahun saja di sekolah...jimat masa....7 tahun lagi boleh ambik bahasa asing yang lain.

p/s: pengetahuan umum.....bahasa jerman antara bahasa yang susah untuk kuasai....bahasa2 lain yang turut sama SUSAH untuk belajar ialah bahasa arab, rusia, mandarin, dutch dan perancis.



salam

mengikut teori, belajar english ni memang take time. kalau nak di bndingkn dengan students yang pergi jepun dan jerman tu yang boleh survive, kena ingat, hidup dikelilingi dengan native speakers memang banyak membantu untuk kita belajar language tu. 2 3 tahun tu dah cukup basic, then pergi sana, nak tknk kena cakap bhasa tu all the time.itummg banyak membantu.kalau belajar bi kat Malaysia, memanglah payah nak kuasai, esp kuaga kita cakap bm saja, kawan-kawan, masyarakat skliling.jadi memang payah sikit nak kuasai. saya rasa nak compare belajar english dan hidup di Malaysia dengan students yang belajar jerman or jepun dan hidup kat sana tak berapa sesuai..


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

  


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-12-08 18:47


1. punca masalah kepada isu ini ialah.....TIDAK RETI UNTUK BERKOMUNIKASI dengan foreigners apabila ikut serta deligasi PM ke luar negara sehingga menjejaskan imej PM ketika itu tun mahathir.

2. sepatutnya.....syllabus bahasa inggeris di sekolah lah yang PERLU DIUBAH....masalah yang ada tak selesai (tak reti bercakap inggeris)....wujudkan pulak satu masalah baru iaitu ramai adik2 kita di luar bandar gagal menguasai subjek sains dan matematik apabila subjek berkenaan diajar dalam bahasa inggeris....ini satu tindakan ke belakang, bukannya ke depan.

3. sepupu naruto-san yang belajar medic di russia....bila pergi bercuti ke mesir waktu cuti musim sejuk.....dia dan kawan-kawan dia tak bercakap pun dengan local people dalam english....tapi cakap dalam bahasa russia...dia kata orang sana macam lebih menguasai bahasa russia daripada english....sama juga waktu dia bercuti ke eastern europe dan helsinki.....local people lebih menguasai bahasa russia daripada english (of course disebabkan sejarah negara2 berkenaan yang berkait rapat dengan soviet union)

4. begitu juga sahabat naruto-san yang belajar di peranchis....waktu dia bercuti ke montreal, canada masa cuti musim panas.....dia bercakap bahasa perancis dengan local people (quebec, canada adalah satu state yang penduduknya lebih suka bercakap french)

5. kepada sanada_yukimura....walaupun orang2 jepun tak reti berbahasa inggeris.....tapi at least knowledge engineer2 mereka superb sebab basic knowledge mereka KUKUH DAN TEGUH......hasil pemahaman tentang sains dan teknologi yang mantap sebab belajar dalam bahasa ibunda mereka....bukan sahaja orang jepun....malah engineer jerman dan holland pun begitu jugak....engineer jepun, jerman dan holland rilex saja bercakap dalam bahasa ibunda mereka bila bagi briefing dalam mana-mana wawancara & temubual antarabangsa.

6. masalah umat Islam kini...tidak berani berlainan pendapat dengan pemerintah apatah lagi menegur pemerintah....apa sahaja yang pemerintah cakap semuanya ok (walaupun sebenarnya tak ok).....nielah hasil didikan di sekolah yang menjerus kepada penghasilan satu bangsa yang passive dan lesu....satu lagi.....apabila melihat yang dibawa barat itulah HEBAT & HEAVEN


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-12-08 18:56


buat wahidatulfarahah.....student malaysia yang buat preparation 2 tahun itu....semuanya almost fasih berbahasa jepun dan jerman sebelum terbang ke negara2 berkenaan....sedangkan mereka just belajar 2 tahun DI MALAYSIA...bukan di negara2 berkenaan.

Kenapa mereka just belajar 2 tahun boleh kuasai....kita di malaysia belajar english hampir 10 tahun still merangkak macam budak tadika???....fikir sejenak persoalan ini.

seperti yang naruto-san tegaskan.....jerman adalah bahasa yang susah dikuasai sama seperti english.....bukann sahaja english take time untuk mahir...bahkan bahasa jerman pun sama.

p/s: satu tabiat buruk orang malaysia....satu masalah tak selesai, dicipta pulak masalah lain....bergaduh dengan kawan hanya disebabkan satu isu, habis diungkit isu-isu yang lepas....padahal boleh sahaja seorang beralah dan mohon maaf.....suami berkahwin lain (suami mampu dari segi agama dan harta benda)...terus si isteri minta cerai....nielah namanya masalah yang ada tak selesai, dicipta pulak satu masalah lain....Kenapa perlu minta cerai??...tak fikir ke tentang anak-anak???....adakah ada antara syarat mohon cerai dari dari suami iaitu apabila suami kahwin lain???....sila keluarkan dalil untuk hujah tersebut.....oopppsss...tersasul pulak tangan ini menaip sehingga masuk pulak bab kahwin-cerai.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 19:28


Pada 14-12-08 18:56 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

buat wahidatulfarahah.....student malaysia yang buat preparation 2 tahun itu....semuanya almost fasih berbahasa jepun dan jerman sebelum terbang ke negara2 berkenaan....sedangkan mereka just belajar 2 tahun DI MALAYSIA...bukan di negara2 berkenaan.

Kenapa mereka just belajar 2 tahun boleh kuasai....kita di malaysia belajar english hampir 10 tahun still merangkak macam budak tadika???....fikir sejak persoalan ini.

seperti yang naruto-san tegaskan.....jerman adalah bahasa yang susah dikuasai sama seperti english.....bukann sahaja english take time untuk mahir...bahkan bahasa jerman pun sama.

p/s: satu tabiat buruk orang malaysia....satu masalah tak selesai, dicipta pulak masalah lain....bergaduh dengan kawan hanya disebabkan satu isu, habis diungkit isu-isu yang lepas....padahal boleh sahaja seorang beralah dan mohon maaf.....suami berkahwin lain (suami mampu dari segi agama dan harta benda)...terus si isteri minta cerai....nielah namanya masalah yang ada tak selesai, dicipta pulak satu masalah lain....Kenapa perlu minta cerai??...tak fikir ke tentang anak-anak???....adakah ada antara syarat mohon cerai dari dari suami iaitu apabila suami kahwin lain???....sila keluarkan dalil untuk hujah tersebut.....oopppsss...tersasul pulak tangan ini menaip sehingga masuk pulak bab kahwin-cerai.



o..mungkinlah..maaf ye encik naruto.

untuk hebat english..kena belajar sendiri jugak.nak fully harapkan teacher ngaja kat sekolah. susah.kena kerap baca, dengar dan prctice english dalam kehidupan sharian.bukan nak mengagungkn bahasa english, cuma memudahkn nak belajar di ipt, crik kerja dan sebagainya..

p/s sapa yang gduh dengan kawan disbbkn satu isu? :-).en naruto dah kawin?


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

  


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 14-12-08 19:29


Naruto san, may be you're right. Apa maksud sistem pendidikan English kita yang masalaah tu? Personally, saya rasa dah ok. cuba terangkan kat mana dia kurang, nak juga tau.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 14-12-08 19:34


!!! QUOTE !!!



p/s sapa yang gduh dengan kawan disbbkn satu isu? :-).en naruto dah kawin?



Sempat lagi ngorat itu! ; j

Bookmark and Share

  


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 14-12-08 19:48


1. satu saja.....syllabus pengajaran english di sekolah rendah dan menengah PERLU DIROMBAK.....perlunya ditekankan soal PERCAKAPAN dan SLANG....disamping soal grammer dan penulisan...kalau sesiapa pernah pergi kursus bahasa inggeris kelolaan british council....anda akan lihat syllabus english kat british council sangat-sangat berbeza dengan yang diajar di sekolah2.

2. kalau hebat dan mahir bab grammer dan penulisan....tapi apabila berkomunikasi, conversation, discussion....habis grammer berterabur (padahal dapat A dalam exam atas kertas)....TIDAK BERGUNA JUGA....ramai sahabat-sahabat naruto-san seperti ini.....sebab itu perlu ditekankan lebih mendalam soal PERCAKAPAN.

3. ataupun.....syllabus MUET dan IELTS perlu diterapkan lebih awal di sekolah2....maybe perlu diterapkan sejak dari sekolah rendah lagi....pengenalan MUET masa matrik dan form 6 seperti SUDAH TERLAMBAT.

p/s: perlu diingat....british council bukan sahaja menyediakan kelas untuk orang yang dah ada basic english....tapi jugak untuk budak-budak yang tak pernah dengar bahasa inggeris....so....jangan confuse dengan benda ini.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 20:03


Pada 14-12-08 19:34 , sanada_yukimura posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!



p/s sapa yang gduh dengan kawan disbbkn satu isu? :-).en naruto dah kawin?



Sempat lagi ngorat itu! ; j


Bukan ngorat lah..tanya sebab dia tetiba cakap pasal bab nikah cerai..kotla ada personal experience ke..huhu


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

  


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 20:06


Pada 14-12-08 19:48 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

1. satu saja.....syllabus pengajaran english di sekolah rendah dan menengah PERLU DIROMBAK.....perlunya ditekankan soal PERCAKAPAN dan SLANG....disamping soal grammer dan penulisan...kalau sesiapa pernah pergi kursus bahasa inggeris kelolaan british council....anda akan lihat syllabus english kat british council sangat-sangat berbeza dengan yang diajar di sekolah2.

2. kalau hebat dan mahir bab grammer dan penulisan....tapi apabila berkomunikasi, conversation, discussion....habis grammer berterabur (padahal dapat A dalam exam atas kertas)....TIDAK BERGUNA JUGA....ramai sahabat-sahabat naruto-san seperti ini.....sebab itu perlu ditekankan lebih mendalam soal PERCAKAPAN.

3. ataupun.....syllabus MUET dan IELTS perlu diterapkan lebih awal di sekolah2....maybe perlu diterapkan sejak dari sekolah rendah lagi....pengenalan MUET masa matrik dan form 6 seperti SUDAH TERLAMBAT.

p/s: perlu diingat....british council bukan sahaja menyediakan kelas untuk orang yang dah ada basic english....tapi jugak untuk budak-budak yang tak pernah dengar bahasa inggeris....so....jangan confuse dengan benda ini.



erm.mungkin juga tu.tapi dalam smggu ada 5 period saja untuk belajar bahasa inggeris,di smping banyak lagi sbjek lain yang kritikal.seriously tak cukup. memang curriculum ketinggalan dismping masa tak cukup.so memang semua org kena ada inisiatif sendiri belajar english tanpa harap 100% kat ckgu b.i

p/s; jap2.grammer ke grammar? ke ejaan kat british counsil grammer?


:P


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

  


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 14-12-08 20:08


Naruto san pun...org dah ngorat tu jawab lah! huhuhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 14-12-08 20:10


Hmm.. Grammar. No such thing as grammer. Biasala tersalah tulis..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 20:14


Pada 14-12-08 20:10 , sanada_yukimura posting:

!!! QUOTE !!!

Hmm.. Grammar. No such thing as grammer. Biasala tersalah tulis..


eheheehhee..kikikiki.. :sopan:


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

  


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 22:55


Salam...
isu pengajaran Bahasa Inggeris di dalam subjek Matematik dan Sains sebenarnya memang dilihat sebagai satu masalah. Terutama kepada pelajar Melayu...

Persoalannya, pernah dicadangkan satu ketika dahulu di dalam Kementerian Pelajaran kepada Tun Dr. M supaya pelajar-pelajar yang mahir di dalam bahasa Inggeris, di ajar subjek tersebut mengikut kebolehan mereka dan pelajar-pelajar yang mahir di dalam bahasa Melayu, diwujudkan kelas yang mengajar kedua-dua subjek di dalam bahasa Melayu... jadi secara tidak langsung, pelajar-pelajar dapat menguasai subjek-subjek tersebut mengikut kemahiran bahasa masing-masing. namun usul ini di tolak oleh Tun Dr. M...

Kemahiran berbahasa apa sekalipun, janganlah sampai Bahasa ibunda sendiri dipinggirkan. Nak belajar bahasa ini, mungkin perlu dilihat kesungguhan para guru mengajar.. kualiti yang ada pada guru sekarang tidak setanding guru zaman dahulu...guru dahulu kalau anak muridnya masih tidak dapat meguasai sesuatu pelajaran, dengan tekun dan sabar guru tersebut mengajar...guru sekarang lebih kepada menunggu gaji duhujung bulan..tetapi tak semua guru yang berperangai macam tu..

Begitu juga, sistem pengajaran di dalam syllabus pendidikan juga perlu di rombak seperti kata sahabat-sahabat sekalian untuk melihat anak bangsa setanding dengan negara luar dengan kepandaian dalam segala ilmu membawa dan mengagungkan bahasa kita walau di mana kita berada....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 23:00


mungkin subjek sejarah perlu diajar menggunakan BI...bagi bertambah pening..xdelah aku tertidur dalam kelas...=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

mrad
Warga Rasmi
Menyertai: 07.12.2008
Ahli No: 36217
Posting: 19
Dari: perlis

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-08 23:44


Salam, hamba tumpang memberi komen. Semua rakan seukhuwwah sekalian betul atas pendapat masing-masing. Cuma pandangan hamba ialah seumpama kita sakit selesema diberinya ubat lelah kan tidak betul tu. Sepatutnya pelajar ialah lemah dalam BI perbetulkan kaedah pengajaran BI bukannya nak ajar math dan sains dalam BI. So makin tambah parah lah jadinya. Yang malangnya para pelajar diluar bandar yang baru berjinak2 nak minat sains dan math so makin tak pandai BI lepas tu math dan sains. Kononnya nak baiki tetapi makin rosak ada lah. Hamba amat suka kalau pakat2 pandai BI tapi biarlah caranya kena sistematik. Ubati yang sakit bukan pukul rata. Tha's all

Bookmark and Share

  


  Member Information For mradProfil   Hantar PM kepada mrad   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 08:51


Pada 24-10-08 15:34 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Teman setuju dengan wuzaraa, Bahasa Arab sekarang diabaikan. Secara peribadi teman yang belajo lebih 5 tahun bahasa arab pun masih tak boleh cakap arab.


anta bukan the only one......hehehehe

p/s: ambil anda tige bahasa teman tibai sekali.....thank bro daeng....teringat balik bab kuantum fizik masa belajar kat utm hari tu....esp Schrodinger.....teori kuantumnya amat memeningkan kepala.......


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 15:09


salam,

jap2..sains bukan subjek bahasa ok...why should we care about grammar? science is science..apa salah nya belajar dalam b.inggeris?

pro-barat? di anggap sebagai seorang yang menjadi kan barat sebagai model sebab belajar bahasa inggeris? common lah..

islam is islam..islam bukan melayu..islam bukan cina..islam bukan india..islam bukan bangsa..islam is islam...Kenapa bila org belajar benda dari barat itu satu kesalahan? apa tak ada org islam ke kat barat? semua kat barat tu org kafir ke?

bahasa inggeris tu salah satu ilmu..sains dalam english pun satu ilmu..so apa salahnya?

Bookmark and Share

  


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-09 18:03


erk...nak tambah sikit lagi..

bagaimana Kalau saya tukar tajuk ni sikit?
" Sains dan matematik bukan bahasa inggeris ataupun bahasa malaysia ataupun apa-apa bahasa sekali pun"

yup..sains bukan bahasa apa-apa pun..tak penting pun kita belajar sains dalam bahasa apa-apa sekali pun..yang penting ilmu sains itu sendiri..tapi kena lihat dan tengok keadaan..be realistik..kalau betul mempertahankan bahasa malaysia dalam sains dan math tu untuk membela bangsa, Kenapa belajar sains dan math dalam english tu tak di kira sebagai membela bangsa? sebab menguasai sains kan salah satu cara nak majukan bangsa..so apa salah nya belajar sains dalam english kalau itu yang akan memajukan bangsa kita?

sekadar pendapat..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-02-09 18:27


1stly, alasan PPSMMI memudahkan pembelajaran di IPT boleh ditolak tepi sebab pelajar yang masuk IPt adalah pelajar terpilih, sepatutnya usaha sendiri untuk mahirkan bahasa inggeris, tak pun, mereka ni dah memang mudah menggunakan BI. Masalah yang nak difikirkan ialah pelajar sek. Ren dan main di kampung yang susah nak belajar matematik dan sains sedangkan pelajaran dan penting...at least bagi peluang mereka menuntut ilmu dengan mudah dalam bahasa sendiri hingga habis SPM.

Lagipun, cita-cita untuk menjadikan bahasa melayu sebagai bahasa ilmu seolah terpadam terus bilamana PPSMI dilaksanakan. Harapan nak tengok buku science/math field dalam BM macam mustahil. Nak jugak tengok tahun2 depan nanti ada saintis melayu terbit buku embrologi dalam BM ke kaan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 12:45


aymannur,
"1stly, alasan PPSMMI memudahkan pembelajaran di IPT boleh ditolak tepi sebab pelajar yang masuk IPt adalah pelajar terpilih, sepatutnya usaha sendiri untuk mahirkan bahasa inggeris, tak pun, mereka ni dah memang mudah menggunakan BI."

bukan nak bergaduh..tapi debat dan berbahas pun ok juga..boleh tau pendapt org lain kan..yup..pelajaran tu sangat penting..sebenarnya bagi saya, para pendidik dan ibu bapa perlu memain peranan..kalau di lihat kanak-kanak tadika ( cina or india or melayu..er..di bandar) mereka pun lagi hebat speaking dari saya..tapi adakah bahasa ibunda ( cina dan india) mati dan terhapus? tidak...bahkan mereka petah lagi berbicara dalam bahasa ibunda mereka...so apa bezanya kita ( kanak-kanak melayu) dengan mereka? sampai bila kita nak guna alasan berada di kampung tidak boleh menguasai b.i?

tak perlu ajar mereka fully english..just bagi fakta dan pint dalam english..lepas itu explain lah dalam bahasa melayu..sure lah adik-adik kita paham..

bila nak menjawab soalan..bagi saja soalan dalam english..simple language..tapi make sure adik-adik dapat tangkap point soalan tu (contoh. plus (+), minus (-) devide (/) etc..) jawapan adik-adik tak perlu pun dalam grammar yang betul..just ad point yang betul cukup lah..tu pun dah bermakna adik-adik kita dah paham maksud soalan itu..

sekadar pendapat..

Bookmark and Share

  


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-09 14:32


erm agaknya ada tak orang kita nak mati sebab bahasa seperti berlaku di Bangladesh..saya tak ingat monumen apa dibina untuk ingat p

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 14-02-09 13:35


perkara bahasa inggeris ni sudah lama diperdebatkan sekalian ahli intelek.
bagi saya, masaalah tentang bahasa inggeris ini, kita perlulah kembali ke akar bahasa inggeris ini.

tiadelah lojiknye kita ingin mengajar anak-anak memandu kerete tetapi diberinye motor.
jikalau inginkan anak-anak pandai english, mestilah kita mengajar mereka english, bukan mengajar math dan sains dalam english. anak-anak tiade pandai english, buat apa nak ajar mereka math dan sains dalam english.?

masaalah utame dalam perkara ini adalah bahasa ingeris itu sendiri. sistem pendidikan negara kita ini terlalu exam oriented tiade bersifat praktikal. ujian lisan pun tiade mempengaruhi markah spm pmr upsr itu. lalu, kecermelangan dalam peperiksaan dan pelajaran dikira terletak 100% di dalam kertas jawapan. jadi, masa perikse tembak saja pun boleh cemerlang kalau kebetulan kena.

http://akutakmaujadidewasa.blogspot.com/2009/01/perihal-ppsmi-dan-mengajar-anak-memandu.html

by the way, nak memang nobel kita mesti di jemput. tak ada sesiapa pun nak jemput kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-09-09 09:54


Pada 13-02-09 12:45 , amancalledboy posting:

!!! QUOTE !!!

aymannur,
"1stly, alasan PPSMMI memudahkan pembelajaran di IPT boleh ditolak tepi sebab pelajar yang masuk IPt adalah pelajar terpilih, sepatutnya usaha sendiri untuk mahirkan bahasa inggeris, tak pun, mereka ni dah memang mudah menggunakan BI."

bukan nak bergaduh..tapi debat dan berbahas pun ok juga..boleh tau pendapt org lain kan..yup..pelajaran tu sangat penting..sebenarnya bagi saya, para pendidik dan ibu bapa perlu memain peranan..kalau di lihat kanak-kanak tadika ( cina or india or melayu..er..di bandar) mereka pun lagi hebat speaking dari saya..tapi adakah bahasa ibunda ( cina dan india) mati dan terhapus? tidak...bahkan mereka petah lagi berbicara dalam bahasa ibunda mereka...so apa bezanya kita ( kanak-kanak melayu) dengan mereka? sampai bila kita nak guna alasan berada di kampung tidak boleh menguasai b.i?

tak perlu ajar mereka fully english..just bagi fakta dan pint dalam english..lepas itu explain lah dalam bahasa melayu..sure lah adik-adik kita paham..

bila nak menjawab soalan..bagi saja soalan dalam english..simple language..tapi make sure adik-adik dapat tangkap point soalan tu (contoh. plus (+), minus (-) devide (/) etc..) jawapan adik-adik tak perlu pun dalam grammar yang betul..just ad point yang betul cukup lah..tu pun dah bermakna adik-adik kita dah paham maksud soalan itu..

sekadar pendapat..


for the sake of sharing opinions, saya balas,

apa yang amancalledboy cakap tu, sebagai satu cara ibu bapa mendidik anak, dan itu usaha yang baik.
manakala apa yang saya cakap sebelum ni adalah penentangan trhadap PPSMI..well PPSMI dah pun hapus. saya boleh tersenyum sekarang.
p/s : ada orang melayu siap cakap nak pindah UK sebab PPSMI dihapuskan. What? pencinta bahasa inggeris? please...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 13:38


mana-mana pun same saja.. cuma usaha untuk mempelajari ilmu tu mesti kuat dan tidak jemu.. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.158238 saat. Lajunya....