Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 29 hari yang lalu
izdham: 38 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 48 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: dah bayar zakat?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» dah bayar zakat?

Please Mendaftar To Post


Oleh dah bayar zakat?

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 12:17


Assalamualaikum

semalam hala dapat dapat call dr ayah. dia ingatkan hala suruh bayar zakat fitrah sendiri.. sebelum ni biasanya ayah yang bayar tapi sekarang ayah dah pencen so hala kena bayar sendiri. kebetulan hala keluar pergi pasar ramadan,ada satu tempat yang disediakan untuk bayar zakat. alhamdulillah,hala dah tunaikan kewajiban membayar zakat. tempat yang hala pergi tu subang usj 7 bersebelahan dengan metrobus. kalau ada sesiapa yang duduk berdekatan situ takpayah susah2 nak pergi bayar zakat jauh2. hmm zakat bagi negeri selangor adalah rm5.20... kat pahang,ayah kata rm7.30..hehe



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-09-08 12:26


Alhamdulillah...saya pun dah menunaikan zakat..di Tesco Selayang.

Lega rasanya....mudahan2 zakat itu dapat membantu asnaf menyambut syawal nanti.

Zakat pendapatan pun saya buat potongan setiap bulan melalui potongan gaji. Boleh juga kurangkan PCB yang dipotong setiap bulan.

...bagi sesiapa yang belum mendaftarkan diri kepada Pusat Zakat..bolehlah berbuat demikian.

Wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 16-09-08 12:36


Assalamualaikum
alhamdulillah..dah bayar...untuk pertama kalinya dalam hidup saya..hoho.. :-D
a'ah..regenya RM7.30 ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 16-09-08 12:37


Pada 16-09-08 12:36 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
alhamdulillah..dah bayar...untuk pertama kalinya dalam hidup saya..hoho.. :-D
a'ah..regenya RM7.30 ;-)



Saya nak bagi beras saja... Tak nak bagi duit..


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 12:54


dah bayar dah..sabtu lepas di masjid negeri,n9...rm6.50 untuk kadar tempat ana.. :-D

selamat menunaikan zakat...


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 12:58


sekadar suka-suka saja.. :

selangor = rm5.20
pahang = rm7.30
dan.9         = rm6.50

lain-lain negeri?

alhamdulillah sama-sama kita dapat manfaat darinya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 13:07


Zakat (زكاة;) kata tazakka - mensucikan. Zakat ialah derma yang wajib diberikan orang Islam yang mampu kepada 8 golongan (asnaf) yang berhak menerimanya. Ia merupakan rukun ketiga dari Rukun Islam.

Dari segi bahasa zakat bererti bersih, suci, subur dan berkembang.

Dari surah At-Taubah (09), ayat 103:

“ Ambillah (sebahagian) dari harta mereka menjadi sedekah (zakat), supaya dengannya engkau membersihkan mereka (dari dosa) dan mensucikan mereka (dari akhlak yang buruk) dan doakanlah untuk mereka, kerana sesungguhnya doamu(Muhammad) itu menjadi ketenteraman bagi mereka dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui ” :bunga: :bunga: :bunga:

Pembayaran zakat fitrah dibayar pada bulan Ramadhan sahaja mulai 1 Ramadhan hingga 1 Syawal sebelum solat sunat Aidilfitri..

jangan lewat bayar zakat tau.. :jangan:


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 13:14


Teman bayor untuk seorang, bila teman nak bayor untuk 2 orang pulak ye? hehehehehe mak dan adik2 ayah yang bayorkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 13:29


Assalamualaikum...
Tahun ni belum lagi..ingat nak ambik waktu paling afdhal...
Tapi Kalau takut terlupa, baik bayar masa dalam ramadhan...

Tahun ni niat nak bayar sendiri lagi..dah besar pun,takkan nak mengharap family lagi...Alhamdulillah,tahun lepas pun berkesempatan bayar sendiri...

Tahun ni bayar kat sarawak lah,kat masjid unimas...Kalau tahun lepas, harganya RM 5.20...Tahun ni zakat kat sarawak dah naik jadi RM 7.50... InsyaAllah infaq untuk saudara2 kita...

P/s : Teman pun teringin bayor untuk 2 org...tapi bila ye??? :berfikir: :berfikir:


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

TZM_Racing
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11240
Posting: 63

Johor  


posticon Posting pada: 16-09-08 13:46


salam....saya dok Johor.
Kadar kat sini ialah RM 6.50

sesiapa yang ada kemuskilan mengenai zakat boleh bincang kat sini thank you.

Bookmark and Share

    


  Member Information For TZM_RacingProfil   Hantar PM kepada TZM_Racing   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 16-09-08 15:11


tak bayor lagi pun..
InsyaAllah dalam tempoh terdekat ni..
mudah-mudahan dipermudahkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 15:40


belum lagi...
kebiasaan nya abah yang bayar kan.. :-)


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 16:28


saya pun belum lagi, tapi kalau bayar kat KL lagi murah :sopan:

/


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 16-09-08 16:33


Alhamdulillah dah bayar... suami yang bayarkan. tapi ana pelik betul dengan perangai sesetengah org yang mempertikaikan Kenapa kadar zakat tahun ni naik.. bukannya mahal sangat pun zakat ni. tak sampai RM10 pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 16:43


Kenapa perlis dengan terengganu banyak harga ye..? konfius jugak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 16:51


dah bayar..elega rasanya...kat putrajaya rm 5.20......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 00:48


kawan saya tanya..dia belajar kat pahang...tapi asal dr selangor...
boleh ke bayo kat pahang???

untuk lelaki bilakah umur dia wajib membayar zakat sendiri...iaitu bukan di bayar oleh bapa nya....

yang perempuan bagaimana? pula ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 01:01


acly bayar dimana2 pun boleh..macam ayah saya..zakat fitrah sebab memang dok sini dan org sini maka dia bayar lah kat sini dengan imam sini..
tapi zkat harta dan pendapatan dia bayar thru majlis agama kelantan.. since long years ago..dont no Kenapa..tapi dr sini saya simpulkan memang boleh kita bayar zakat dimana2 kita berada..jangan pula ngengada dok tempat lain tapi nak ayar tempat lain pasal kadar dia lebih murah..huhu...
umur lelaki...hmmm...its up to his bapak..Kalau masih belajar masih boleh diterima pasal ia masih dibawah tanggungan bapaknye..tapi Kalau da kerja tu faham-faham saja lah..tapi saya masa kat u dulu ayay saya remind untuk saya sendiri bayar..tapi dia lah yang kasi duit tu..t
ujuannya nak latih saya bersemuka sendiri dengan tok amil..sebagai latihan untuk bersemuka dengan tok kadhi..hahaha..dulu-dulu besemuka dengan tok mudim..hehehe..semalam da bersemuka dengan tok penghulu pasal minta sign dia,,hehehe..hanya kiddin'..wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-09-08 01:04


Alhamdulillah...bayar kat Masjid Instan Abu Bakar kat Sri Pulai, johor. RM 6.50. bayar awal-awal takut lupa bila nak balik kampung. sebab kalau bayar kat kampung tak berapa best sebab duduk makan beras kat Johor ni.. So baik bayar kat Johor...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 01:20


thank untuk penerangan tersebut syemarly....

hehehehe...so tak ada masalah lah kan nak bayo memana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 09:37


Pada 17-09-08 01:20 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

thank untuk penerangan tersebut syemarly....

hehehehe...so tak ada masalah lah kan nak bayo memana..

zakat sepatutnya dibayar di tempat kita bekerja sebenarnya... tapi kalau dah berlebihan, boleh diagihkan di tempat2 lain yang lebih memerlukan.

sebab tu setengah orang bayar zakat kat tempat dia kerja, setengah orang bayar kat kg dia.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-09-08 11:14


Pada 17-09-08 09:37 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


zakat sepatutnya dibayar di tempat kita bekerja sebenarnya... tapi kalau dah berlebihan, boleh diagihkan di tempat2 lain yang lebih memerlukan.

sebab tu setengah orang bayar zakat kat tempat dia kerja, setengah orang bayar kat kg dia.



kepada rdwira..abang warden kita...(jangan marah eh... :sopan: ), saya lebih setuju dengan pendapat ini...bayar di mana tempat kita bekerja...

lelaki, bila boleh mula bayar? bila dia dah mula mempunyai pendapatan sendiri, yang mampu menanggungnya hidup tanpa bantuan orang lain...actually, tak ada pun halangan nak bayar lebih awal, sebagai latihan..tapi bila dah berpendapatan, itulah yang diwajibkan...

perempuan?hm..kurang pasti...rasanya sama jugak macam lelaki, cuma bezanya, jika dia bersuami, dia dibayar oleh suaminya..selama mana masih anak, dia ditanggung oleh bapanya...melainkan bagi janda..

betul eh IM...? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 11:39


assalamualaikum...

alhamdulillah baru jeq bayar minggu lepas..
inilah kali pertama ana bayarkan zakat untuk family sekali..
kadar zakat kat johor ialah rm6.50...
ana bayar kat jusco taman universiti...
alhamdulillah lega rasanya dah bayar

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 12:59


Pada 17-09-08 11:14 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-09-08 09:37 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


zakat sepatutnya dibayar di tempat kita bekerja sebenarnya... tapi kalau dah berlebihan, boleh diagihkan di tempat2 lain yang lebih memerlukan.

sebab tu setengah orang bayar zakat kat tempat dia kerja, setengah orang bayar kat kg dia.



kepada rdwira..abang warden kita...(jangan marah eh... :sopan: ), saya lebih setuju dengan pendapat ini...bayar di mana tempat kita bekerja...

lelaki, bila boleh mula bayar? bila dia dah mula mempunyai pendapatan sendiri, yang mampu menanggungnya hidup tanpa bantuan orang lain...actually, tak ada pun halangan nak bayar lebih awal, sebagai latihan..tapi bila dah berpendapatan, itulah yang diwajibkan...

perempuan?hm..kurang pasti...rasanya sama jugak macam lelaki, cuma bezanya, jika dia bersuami, dia dibayar oleh suaminya..selama mana masih anak, dia ditanggung oleh bapanya...melainkan bagi janda..

betul eh IM...? :berfikir:




bagi soalan pertama : lebih aulah jika bayar di temapt kita bekerja..sebabnya islam tak nak susahkan umatnya..
contoh : jika wajib bayar di kampung,bayangkan jika kita kerja di bandar2,ibu kota,terpaksa balik kampung untuk membayar zakat fitrah.....

begitu jugk bagi yang belajar di luar dari kampg sendiri.....

bagi soalan kedua : kalau ikut sebenarnya,lelaki sampai baligh saja..lepas itu kena bayaq sendiri,tapi disebabkan belas kasihan kedua bapa terhadap kita yang masih bersekolah,jadi mereka pun bayarkan hingga kita berumur 21 tahun,kadangkala sampai kita nak kawin pun masih ada bapa yang bayarkan lagi....

bagi perempuan pulak, si bapa mestilah membayarkan zakat fitrah bagi anak permpuannya hingga anak perempuannya berkawin dan berada di bawah tanggungan suaminya..............


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 13:03


wah. terang paling tinggi.. banyak gred beras. da 2 tahun byar sendiri.. sebelum ni ayah yang byarkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 13:08


dah bayar dah.. ayah yang bayarkan :sopan:


-----------------------------------------------------
off topic
tak sabar balik raya..
kak sadiqah sudah bayar zakat? :berfikir:
jangan lupa sebab excited mahu balik sabah awal-awal ni :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 13:10


saya belum bayar lagi... tak pernah buat, tahun ni 1st time. mak suruh pass duit kat ayah jeq, lepas itu ayah bayar kat masjid... tapi saya ingat, nak lah buat semua sendiri.. takmo suruh ayah..

nak buat sendiri jugak.. :cry:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-09-08 13:16


untuk pertama kalinya tahun ni suami yang bayarkan...tahun lepas ayah bayarkan..tahun lepas di n9, tahun ni di KL pula lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 13:34


tahun ni tahun ke 5 bayar zakat fitrah,,,seronoknye bila dapat bayar sendiri tu lain macam,,senyum saja,,,seminggu pas puasa,,da pergi bayar da,,memang lah kalau nak pikirkan time afdal,,memang nak ambil yang afdal,,tapi takut tunggu yang afdal tu,,,lupa nak bayar terus,,

hari tu ada job kat bangi,,,singgah solat zohor kat masjid hijau,,tengok ada kaunter kat sn,,terus bayar............alhdulillah,,,lepas da 1 kewajiban dilaksanakan

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 14:25


ana tak pernah bayar zakat.. famili ana yang bayarkan untuk ana. hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 15:26


Assalamualaikum

Syukur, ni tahun ke 2 saya bayar zakat... dulu RM 5 kini RM 7. Saya bayar di Perak. Lebih afdal bayar ditempat kita mencari rezeki dari di kampung halaman sendiri...
Kepada rakan-rakan yang lain, jangan lupa juga zakat harta ye..bayar setahun sekali.. pergilah ke Pejabat Agama Islam untuk pertanyaan..
Insya Allah berkat dan menyuburkan harta... yang penting tunai kerana Allah...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 18-09-08 09:24


Assalamualaikum
sedikit persoalan ye...bukankah harga fitrah ni mengikut harga beras?dan biasanya negeri yang ada jelapang padi harganya jauh lebih murah kan?tapi Kenapa KL yang tak ada padi lebih murah?Kenapa Pahang yang banyak padi harganya naik mencanak tahun ni ye?ada sesiapa boleh tolong terangkan berkenaan dengan penentuan harga fitrah ni?



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 09:43


Pada 18-09-08 09:24 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
sedikit persoalan ye...bukankah harga fitrah ni mengikut harga beras?dan biasanya negeri yang ada jelapang padi harganya jauh lebih murah kan?tapi Kenapa KL yang tak ada padi lebih murah?Kenapa Pahang yang banyak padi harganya naik mencanak tahun ni ye?ada sesiapa boleh tolong terangkan berkenaan dengan penentuan harga fitrah ni?



rasanya tu kena bagi soalan kat pusat zakat memasing lah.. apa yang saya tau bila negeri tu ramai lagi yang mempunyai golongan yang berhak dapat duit zakat,memang kena bayar lebih lah.. mungkin itu yang mempengaruhi kadar bayaran zakat..itu apa yang saya tahu.. maybe ada sesiapa lagi yang lebih tau.. :kelip:



Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 10:39


saya tiap-tiap tahun ayah yang tolong byarkn..

tahun ni dah start kerja so pas kat ayah saja duit minta tolong byarkn...:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 23:03


Alhamdulillah,dah laksanakan tangunggjawab menunaikan zakat lepas solat jumaat tadi kat masjid unimas..


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 20-09-08 10:17


Assalamualaikum
hmm..ada sesiapa boleh jawabkan soalan saya tak...curious ni.. :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.150515 saat. Lajunya....