Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-09-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: abengoh
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43138

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 118
Ahli: 0
Jumlah: 118




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 11 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 21 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu
eme86: 22 hari yang lalu
sunan-faqih: 27 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Luahan Hati seorang lelaki


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Luahan Hati seorang lelaki

Please Mendaftar To Post


Oleh Luahan Hati seorang lelaki

Hikaru_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34970
Posting: 10
Dari: Tokyo

japan  


posticon Posting pada: 15-09-08 19:01


Assalamualaikum w.b.t. Disini saya ada sedikit luahan untuk diluahkan di samping meminta jasa baik forumer2 disini untuk memberi nasihat kepada saya. Saya sudah tak mampu nak menahan dugaan dari Allah ini, tambahan pula ia melibat kan diri saya dan perempuan.

        Cerita nya begini. 4 tahun yang lalu, saya ada berkenalan dengan seorang perempuan. bermula dari seorang sahabat, dan sampai lah kami merancang untuk bertunang selepas raya ini. Sepanjang kami bersahabat , perempuan ni selalu mengelak kalau saya nak bertemu dengan mak ayah dia. Selalu nya alasan yang diberikan ialah busy dengan kerja. Jadi saya disini think positive lah kan. lagipun dia ni baru saja nak membina karier dia. Sebelum saya membuat keputusan untuk melamar dia, selama dua bulan saya bangun malam dan beristikharah semoga Alllah berikan petunjuk dengan apa yang rasa yang mana untuk menjadikan perempuan ni isteri yang sah. kemudian selepas 2 bulan, saya pun melafazkan niat saya pada perempuan ni dan dia pun terima. Saya ikhlas ingin jadikan dia sebagai isteri saya dan saya tak memaksa jikalau dia taknak terima. bagi saya ,walau apapun berlaku, kita tetap sahabat.

     Selepas saya menyatakan niat saya untuk masuk meminang lepas raya ni , persahatan kami semakin akrab . saya semakin mengenali dia dengan lebih rapat lagi. Tapi , sehinggalah 3 minggu menjelang Ramadhan. perempuan ni sms saya yang mengatakan dia tak dapat nak terima saya dalam hidup dia. Dia cakap , dia taknak tipu diri dia lagi dan diri saya. so sebelum kami mengikat tali pertunangan, baik dia berterus terang. Dia akui yang dia sayangkan saya tapi gerak hati dia yang tak dapat menerima.Waktu tu, hanya tuhan yang tahu bagaimana perasaan saya. Saya cuba tabahkan hati dan tanya dia elok-elok. benda yang penting macam ni tak boleh diselesaikan dengan satu sms sahaja. mulanyer dia tak nak jawab call saya sampai lah selepas 4 hari. dia jawab call saya dan dia terus terang bahawa saya ni bukan pilihan hati dia. dia tak mahu menyesal dalam hidup kalau menerima saya dalam hidupnyer . Then saya tanya dia ,Kenapa? apa salah saya . dia cakap saya ni terlalu baik untuk dia. dia tak boleh nak terima lelaki macam ini. kemudian, dia mengaku yang keputusan dia buat ni bukan sebab orang ketiga. mulanya saya pun berat juga nak terima keputusan ni. saya diamkan dan elakkan daripada hubungi dia selama 2 minggu. waktu tu hidup yang hanya bertemankan Al quran dan solat2 hajat untuk dijadikan penawar hati ini. namun saya sungguh tak faham dia perempuan ni. dalam seminggu tu, dia masih lagi sms saya dan ungkit pasal persahabatan kami dan prinsip saya yang mana saya takkan putuskan persahabatan walau apapun berlaku. Jadi selepas seminggu tu, saya hubungi dia dan cakap saya terima untuk bersahabat dengan dia. Walau pun hati mengatakan tak perlu lagi terima perempuan macam tu namun saya kuatkan jua. Selepas beberapa hari saya menyatakan hasrat saya untuk terima dia sebagai sahabat, dia terus mendiamkan diri sampai lah semalam. bayang kan lah betapa lama nya dia menyepikan diri. Dalam hati saya, begini kan cara bersahbat dia selepas apa yang dah berlaku. apa lagi salah saya sampai macam ni sekali dia buat kat saya. semua sms dan call saya dia tak jawab. kemuadian, saya hantar lah sms yang tegas sikit pada dia. kemudian dia reply sms saya. dia kata dia perlukan masa untuk menerima kenyataan yang kini kami hanya sahabat. Jadi saya as sahabat dia, saya terima lah reason dia.Itu hak dia kan. So saya nasihat lah kat dia, jangan lah buat macam ni lagi. at least bagitau lah . berterus terang. Insyaallah saya dapat terima walau luka dalam hati ni tak sembuh lagi. Then malam tadi, dia call saya nangis2. dia cakap dia ni banyak sangat berdosa. so malam tadi dia terus terang yang selama ni dia hanya berpura- pura dengan saya. actually dia dah ada teman lelaki setahun sebelum saya nyatakan niat nak tunang tu. Dan yang lago memeranjat kan saya, dia mengaku yang dia dab beberapa kali terlanjur dengan lelaki tu. MasyaAllah . saya hanya mampu beristighfar saja dengan pengakuan dia. So disini saya nak minta pandangan forumer dalam ukhwah ni, apa yang patut saya lakukan sekarang? ada kah perlu saya bantu dia selepas apa yang dia lakukan kat saya, or just tinggal kan dia? Okay lah, dah sampai waktu berbuka. Nanti saya sambung kembali ... wassalamu...


-----------------
ISLAM PENYELAMAT UMMAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For Hikaru_muslimProfil   Hantar PM kepada Hikaru_muslim   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 15-09-08 20:17


assalamualaikum hikaru muslim..

hmm.. cerita ni macam biasa didengar.. bukan saya nak kritik kawan hikaru, tapi tu..lah.. kita pun sebenarnya susah nak expect something yang diluar jangkaan kita betul tak?sebab awak pun semestinya always think positive.. dan fikir yang baik-baik.. saja pasal kawan awak.. tu..

saya tahu niat awak ikhlas.. terhadap dia.. tapi disini saya perlu mengingatkan awak pun tak bolehlah.. nak jadi bidang terjun puler.. maaf kalau saya berkata sedemikian..in this term.. kalau awak rasa selesa.. still nak keep in touch dengan dia..bolehlah.. memberi galakan dan perangsang...untuk meneruskan hubungan seperti biasa.. kalau bagi saya baik dilupakn sahaja.. tapi itu terpulang.. pada diri awak sendiri.. awak yang patut decide..

sebab. sometimes.. kita terpaksa.. melupakan.. bender tu walaupun suatu masa
dahulu ia suatu yang manis..hmm.. saya harap awak dapat petunjuk dr Yang Esa....

mulerkan hidup baru.. tapi tak semestinya menyahkan dia terus dalam diri awak.. means.. kadang-kadang tu tanya kaba.. kira.. o.kla.. tu..

just as an opinion.. hope serba sedikit boleh membantu

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 15-09-08 20:57


Assalamualaikum..

"tarik rambut dalam tepung, rambut jangan putus, tepung jangan tumpah"

Ap2 pun setiap keputusan yang diambil biarlah besertakan ketetapan pendirian yang teguh..

"tepuk dada tanya iman"

Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 23:11


hurm...

saya rasa, hikaru.. kalau awak membuat keputusan untuk membantu dia ke arah jalan yang benar, saya 85% yakin yang dia akan jatuh hati kat awak pula. nanti time tu awak akan serba salah lagi nak terima ke tak nak, atau nak terima untuk bantu lagi sehingga dia menjadi isteri awak atau nak tinggalkan dia.

saya sukakan jalan cerita yang macam ni (untuk jawapan dan sambungan kisah hikaru di atas) hehe.

hikaru cari saja calon lain, seorang isteri solehah dan kemudian isteri hikaru yang membimbing kawan perempuan ni. dengan demikian, akan terhindar dari fitnah.

kalau tak pun, kenalkan seseorang muslimat yang boleh dipercayai untuk membantu kawan perempuan hikaru ni.... yang pasti, bukan hikaru yang bimbing dia. lain lah kalau hikaru sanggup terima dia, kahwin dan kemudian bimbing dia.

tanya diri hikaru sendiri. hal ni kena betul-betul jujur dengan diri sendiri..

sekadar pendapat, tak semestinya yang terbaik. mungkin sahabat2 ukhwah lain boleh suggest benda lagi bagus.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 23:40


By: Hikaru_muslim, Menyertai: 14.09.2008, Ahli No: 34970, Posting: 1, Dari: Tokyo

!!! QUOTE !!!


So disini saya nak minta pandangan forumer dalam ukhwah ni, apa yang patut
saya lakukan sekarang? ada kah perlu saya bantu dia selepas apa yang dia
lakukan kat saya, or just tinggal kan dia? Okay lah, dah sampai waktu berbuka.
Nanti saya sambung kembali ... wassalamu...


UUIKKSS??!! Sempat lagii tuue sebelum berbuka posting luahan hati. HHHEEE...
Okay-okay... Taakkpaa...

1. HURM, oleh sebab dia daahh mengaku terlanjur dengan teman lelakinya kepada
saudara Hikaru_muslim, saudara pikioor dulu sama ada saudara masih lagi mahu
menerima dan membimbing dia atau tidak...

    
2. Teruskan seperti apa yang saudara cakap telah lakukan, iaitu hidup yang
bertemankan Al-quran dan solat hajat. Dan saya merasakan saudara niiee
adalah lelaki yang baik. HUEEHHUUEE...

    
3. EERRR... Nasihat seterusnya, saudara posting mana-mana topic yang saudara
minati dalam ukhwah.com niiihh... - GERENTI BLLEEYY TAMBAH ILMU DAN ANTARA
CARA YANG BAIK UNTUK MELUPAKAN KESEDIHAN -

    
4. Masuk topic http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?forum=7&topic=38887 ataupun
http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?forum=7&topic=38792 dan join JK Ramadhan
dan Iftar ukhwah.com... HHIIHHHUUEEHHOOEE!!! Beess!! Beess!! And automatically
you will have such a great friends like umar_khalil, sirat82, alwalid, sayatetapsaya,
Daeng_Jati aaannnnddd.... The list goes on... HHHHEEEE.... Tak tipu. Serius niiiee...

Daripada layan sedih sebab perempuan, sedih sebab perempuan dan sedih-sedih ayam lagi...
ADDUUHHH!!! Waatt pening kepala... Better you work, work and keep working...
Bina kareer, kerjaya, exploring the business opportunity and build a stable
life... LAaggiiikk beess!!! Tak rasa rugi ke dookk frust menonggeng, sedih, teringat,
terindu, terpaut, terfikir mengelamun sana sini kelam-kabut just for woman, woman and
woman??? PPERRRGGHH!!! Banyak laaaggiikk urusan nak waattt.... Busy, busy, busy...
Saya nak tanya lagi, tak rasa rugi kee??? Hurrmm...



p/s: Saudara dijemput dengan hormatnya join community kami... Welcome. Anda
dialu-alukan oleh Mr Owl... HOOEEHHOOEE!!!
MMEEHH!! Join JK... Meehh..!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

husainie
Warga Rasmi
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34998
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 00:36


saya bpendapat bahawa saudara harus mlupakn perempuan tersebut skiranya pngakuannya itu adalah benar.Jika dteruskn jua dkhuatiri jiwa saudara takkan tenang.Asyik teringatkan kmungkaran yang telah dia lakukn.Saudara akan ambil masa selama btahun2 untuk mlupakn pbuatan kmungkaran perempuan itu..Tapi skiranya saudara sanggup korban jiwa&prasaan,saudara boleh mgambil perempuan itu sebagai isteri demi mbimbing&mbela nasibnya yang teraniayai dtipu oleh llaki.Namun tahap ksabaran saudara dalam mbimbing dia perlu lah tinggi dan jangan d anggap mudah sesuai dan berpadanan dengan ganjaran pahala yang tsangat besar menanti saudara.Ingatlah..cinta yang suci tidak mmandang itu semua asalkn saudara ikhlas untuk mperisterikn dia tambahn pula bukan kah dia itu telah d ilhamkn Allah mlalui iskhorah saudara.Tepuk dada,tanyalah selera.

Bookmark and Share

    


  Member Information For husainieProfil   Hantar PM kepada husainie   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 07:09


saudara, perempuan bukan seorang malah beribu2 lemon lagi. Sekali saudara petik, ramai lagi wanita yang datang. Pilih saja, jangan riso. Berkenaan wanite yang di atas, lupakan saja lah. Dia bukan nakkan diri saudara pun....
Dia main kayu tiga tu....

Lupakan dia tapi bantu dia supaya tak ditebuk tupai lagi lah. Dapat pahala pula tu.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 08:21


Pada 15-09-08 23:40 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!



Daripada layan sedih sebab perempuan, sedih sebab perempuan dan sedih-sedih ayam lagi...
ADDUUHHH!!! Waatt pening kepala... Better you work, work and keep working...
Bina kareer, kerjaya, exploring the business opportunity and build a stable
life... LAaggiiikk beess!!! Tak rasa rugi ke dookk frust menonggeng, sedih, teringat,
terindu, terpaut, terfikir mengelamun sana sini kelam-kabut just for woman, woman and
woman??? PPERRRGGHH!!! Banyak laaaggiikk urusan nak waattt.... Busy, busy, busy...
Saya nak tanya lagi, tak rasa rugi kee??? Hurrmm...



p/s: Saudara dijemput dengan hormatnya join community kami... Welcome. Anda
dialu-alukan oleh Mr Owl... HOOEEHHOOEE!!!
MMEEHH!! Join JK... Meehh..!!



Yup..betul-betul..Jangan Bersedih kerana bersedih tu boleh mengecilkan jiwa, melemahkan semangat, melambatkan kerja..hidup mesti terus, tok begitu..tengok Owl, semangat saja..Meh2 join kami di ukhwah, tempat kita berdiskusi, berbincang, berukhwah..lupakan kisah lama yang menyedihkan jiwa tu..saya nak tiru ckt owl gelak HEEHEEEEHEOE..hehe..



-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 08:26


salam...

sukar mencari wanita baik sesukar mencari lelaki baik..

awak xseharusnya membenci perempuan itu hanya kerana kesilapan semalam. (kalau terfikir untuk membenci). sebab kawan awak 2 inginkan seorang lelaki yang baik untuk membimbingnya ke jalan yang lurus. thats why dia pilih awak walaupun dah ada bf. sukar bagi perempuan 2 nak beritahu kisah sebenar semata-mata tak nak tipu awak dan tak nak awak kecewa kemudian hari.


so, pada saya teruskan berkawan dan membimbing dia. pada masa yang same doa dan solat banyak-banyak mohon petunjuk dr Allah dan minta dikurniakan wanita yang baik sebagai isteri awak.. mungkin dia or org lain.. nak hidup bsame bukan setakat sehari dua, tapi sepanjang hayat.. so fikir-fikirkanlah..

dan 1 more things, no 1 is perfect. setiap keputusan yang diambil akan ada kos lepas.

just my opinion :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 08:29


betul betul betul....lebih baik layan katun upin dan ipin.takpun main game ke apa ke...insyaAllah boleh lupa kat perempuan tu.


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 09:40


buat solat hajat...minta kat Allah supaya bagi petunjuk untuk buat keputusan yang betul....

kalau boring tengok upin dan ipin..lagi best...betul..betull..betulll... :-D :-D


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

akis_zamani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.06.2007
Ahli No: 30351
Posting: 55
Dari: P44: Permatang Pauh

uk   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 10:01


haku pun sedih jugak dengan cerita ini..malah hubungan haku sekarangnya pun dah semakin retak..bulan puasa pula berlaku...2 minggu lagi dah nak raya..sedih wooo...hubungan yang dibina selama ini berakhir begitu saja..lemah semangat haku nak teruskan hidup ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akis_zamaniProfil   Hantar PM kepada akis_zamani   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 10:05


salam alaik saudaraku Hikaru_muslim

haih 1st love always the hardest to everything..........
ni lah bila cinta yang dialaskan atas kecintaan manusia.....bukan nak kondem ke apa.....tapi kadang-kadang ada benda yang tak betul pada diri kita jugak esp niat kita yang sebenarnya.....kadang-kadang mungkin diluar kesedaran kita dan hasutan syaitan, kita terniat sesuatu yang tak elok.........so muhasabah dan improvise, sebab life has to go on........

betul kata mariah_smile, kita tidak boleh membenci seseorang kerana kesilapan silamnya, sedangkan Umar Al-Khattab dulu seorang yang cukup kejam, tanam anak pompuannya hidup2, sesudah islammenjadi sahabat nabi yang disegani dan amat bertaqwa....inikan seorang gadis yang terlanjur akibat kealpaannya......
(mesti mariah_smile suka nasyid nowseeheart - seorang gadis, kan kan?)
seelok2nya istikarah dan solat taubat, minta dilapangkan selapang2nya dada dan akal fikiran saudara......

kalau saudara ingin menerimanya dan membimbingnya, adakah anda sudah benar-benar bersedia???? takut jadi apa-apa mula lah nak ungkit2 benda-benda yang tak elok, sesuatu yang sepatutnya elok tak pasal2 hancur berderai, aftermath tu pun mungkin kita sendiri lebih faham dan mengerti....

kalau saudara tekad untuk tidak menerimanya, tolaklah dengan penuh hikmah.....kerana gadis tersebut sebenarnya di ambang keinsafan... yang amat memerlukan sokongan dan bantuan....minta tolong akhawat2 dan ustazah2,
dalam masa yang sama awak seorang juga berdepan dilema, jadi awak adalah lebih baik awak jarakkan diri, supaya awak pendirian awak tidak goyah...

harap dapat membantu......

p/s: kita tak boleh lari daripada masalah, tapi kadang-kadang lari dari masalah adalah penyelesaian kepada masalah tersebut, so fikir-fikirkanlah..........wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-09-08 10:52


Pada 16-09-08 10:05 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaik saudaraku Hikaru_muslim


betul kata mariah_smile, kita tidak boleh membenci seseorang kerana kesilapan silamnya, sedangkan Umar Al-Khattab dulu seorang yang cukup kejam, tanam anak pompuannya hidup2, sesudah islammenjadi sahabat nabi yang disegani dan amat bertaqwa....inikan seorang gadis yang terlanjur akibat kealpaannya......
(mesti mariah_smile suka nasyid nowseeheart - seorang gadis, kan kan?)
seelok2nya istikarah dan solat taubat, minta dilapangkan selapang2nya dada dan akal fikiran saudara......

kalau saudara ingin menerimanya dan membimbingnya, adakah anda sudah benar-benar bersedia???? takut jadi apa-apa mula lah nak ungkit2 benda-benda yang tak elok, sesuatu yang sepatutnya elok tak pasal2 hancur berderai, aftermath tu pun mungkin kita sendiri lebih faham dan mengerti....

kalau saudara tekad untuk tidak menerimanya, tolaklah dengan penuh hikmah.....kerana gadis tersebut sebenarnya di ambang keinsafan... yang amat memerlukan sokongan dan bantuan....minta tolong akhawat2 dan ustazah2,
dalam masa yang sama awak seorang juga berdepan dilema, jadi awak adalah lebih baik awak jarakkan diri, supaya awak pendirian awak tidak goyah...

harap dapat membantu......

p/s: kita tak boleh lari daripada masalah, tapi kadang-kadang lari dari masalah adalah penyelesaian kepada masalah tersebut, so fikir-fikirkanlah..........wassalam


bagi saya this is the best solution.
bergantung kepada hikaru sendiri sama ada menerima atau tidak..
andaikata sudi menerima..siapkan diri atas segala kemungkinan yang akan berlaku akan datang.kentalkan emosi dan jangan sesekali menjadikan kesilapan lalu sebagai alasan untuk sebarang tindakan hikaru ke atas perempuan itu kelak kerana keputusan sekarang hikaru yang decided.

andaikata tidak boleh terima isteri yang begitu..tolak dengan pendekatan yang terbaik.saya rasa perempuan itu memahami alasan tindakan hikaru dan tidak akan salahkan hikaru.hikaru boleh mencari gadis yang lain..gadis yang hikaru yakin boleh membahagiakan hikaru...

nota kaki:Allah itu maha dalam segalanya...Allah maha mengetahui Kenapa Dia metakdirkan hikaru berjumpa dengan perempuan ini...so hikaru berdoalah banyak-banyak semoga hikaru mendapat apa yang terbaik untuk hikaru dan mintaklah pertunjuk dariNya..kita manusia tidak mengetahui apa yang berlaku dikemudian hari..hanya Allah yang maha mengetahui...


-----------------
sahabatku..jika hari ini aku terlalu gembira,sedarkn aku dengan amaran2 allah..jika ku bersedih tanpa kata,pujuklah aku dengan tarbiyah pencipta..



Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

wedelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18715
Posting: 84

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 11:01


salam..
ada baiknya kalau saudara nasihatkan dia.just sebagai SEORANG SAHABAt..tak salah kan?lepas itu terus berusaha dan berdoa moga Allah berikan seorang wanita yang lebih baik lagi dari sebelum ni..

"lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik.dan perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik :-)


-----------------
~hidup ini indah jika segalanya kerana Allah~


Bookmark and Share

    


  Member Information For wedeliaProfil   Hantar PM kepada wedelia   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-09-08 11:32


Pada 16-09-08 10:05 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaik saudaraku Hikaru_muslim


betul kata mariah_smile, kita tidak boleh membenci seseorang kerana kesilapan silamnya, sedangkan Umar Al-Khattab dulu seorang yang cukup kejam, tanam anak pompuannya hidup2, sesudah islammenjadi sahabat nabi yang disegani dan amat bertaqwa....inikan seorang gadis yang terlanjur akibat kealpaannya......
(mesti mariah_smile suka nasyid nowseeheart - seorang gadis, kan kan?)
seelok2nya istikarah dan solat taubat, minta dilapangkan selapang2nya dada dan akal fikiran saudara......

kalau saudara ingin menerimanya dan membimbingnya, adakah anda sudah benar-benar bersedia???? takut jadi apa-apa mula lah nak ungkit2 benda-benda yang tak elok, sesuatu yang sepatutnya elok tak pasal2 hancur berderai, aftermath tu pun mungkin kita sendiri lebih faham dan mengerti....

kalau saudara tekad untuk tidak menerimanya, tolaklah dengan penuh hikmah.....kerana gadis tersebut sebenarnya di ambang keinsafan... yang amat memerlukan sokongan dan bantuan....minta tolong akhawat2 dan ustazah2,
dalam masa yang sama awak seorang juga berdepan dilema, jadi awak adalah lebih baik awak jarakkan diri, supaya awak pendirian awak tidak goyah...

harap dapat membantu......

p/s: kita tak boleh lari daripada masalah, tapi kadang-kadang lari dari masalah adalah penyelesaian kepada masalah tersebut, so fikir-fikirkanlah..........wassalam


bagi saya this is the best solution.
bergantung kepada hikaru sendiri sama ada menerima atau tidak..
andaikata sudi menerima..siapkan diri atas segala kemungkinan yang akan berlaku akan datang.kentalkan emosi dan jangan sesekali menjadikan kesilapan lalu sebagai alasan untuk sebarang tindakan hikaru ke atas perempuan itu kelak kerana keputusan sekarang hikaru yang decided.

andaikata tidak boleh terima isteri yang begitu..tolak dengan pendekatan yang terbaik.saya rasa perempuan itu memahami alasan tindakan hikaru dan tidak akan salahkan hikaru.hikaru boleh mencari gadis yang lain..gadis yang hikaru yakin boleh membahagiakan hikaru...

nota kaki:Allah itu maha dalam segalanya...Allah maha mengetahui Kenapa Dia metakdirkan hikaru berjumpa dengan perempuan ini...so hikaru berdoalah banyak-banyak semoga hikaru mendapat apa yang terbaik untuk hikaru dan mintaklah pertunjuk dariNya..kita manusia tidak mengetahui apa yang berlaku dikemudian hari..hanya Allah yang maha mengetahui...


-----------------
sahabatku..jika hari ini aku terlalu gembira,sedarkn aku dengan amaran2 allah..jika ku bersedih tanpa kata,pujuklah aku dengan tarbiyah pencipta..



Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-09-08 12:15


Saya juga bersetuju....sahabat2 di ruangan ini hanya mampu memberi nasihat dan idea...keputusannya terpulang kepada saudara sendiri.

Setiap tindakan ada baik dan buruknya.Berdoalah kepada Allah agar diberikan petunjuk-Nya. Hanya Dia yang Maha mengetahui apa yang terbaik buat kita.

Niat saudara ingin membantu gadis itu memang baik...tetapi mungkin masalah lain pula yang akan timbul kemudian hari.

Berhati2lah....dan fikirlah sebaik-baiknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 16-09-08 12:53


Assalamualaikum...kisah awak dah macam cerita novel. apa-apa pun tabahkan hati..payah nak cakap hal macam ni..perempuan baik untuk lelaki yang baik..Insyaallah saudara akan jumpa yang selayaknya untuk saudara..

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 12:56


kalau ada lelaki yang baik, perempuan pula yang bermasalah.

kalau perempuan baik, lelaki pula yang bermasalah.

kalau kedua-duanya dah baik, family pula yang mendatangkan masalah...

dunia..oh dunia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 13:17


buat pertimbangan sebaik mungkin sebelum Hikaru_muslim membuat keputusan....
lain lah, kalau Hikaru_muslim sanggup terima dia, kahwin dan kemudian bimbing dia... mungkin dia ada sebab-sebab yang kita tidak tahu... tepuk dada tanya iman Hikaru_muslim...
betul kat Wuddah... perempuan baik untuk lelaki yang baik...
mungkin ada hikmah dan petunjuk untuk Hikaru_muslim supaya lebih berhati-hati selepas ini... doa banyak-banyak dan buat penilaian sebaiknya sebelum buat keputusan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 13:51


Pada 16-09-08 12:56 , cik_zinnirah posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ada lelaki yang baik, perempuan pula yang bermasalah.

kalau perempuan baik, lelaki pula yang bermasalah.

kalau kedua-duanya dah baik, family pula yang mendatangkan masalah...

dunia..oh dunia...


Mana ada yang senang dalam dunia ni adik zinnirah..org kaya pun susah tau..susah hati takut dirompak..susah hati tak boleh makan banyak (kencing manis)..dunia tempat ujian, akhirat tempat ganjaran.. :-)


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 13:58


Pada 15-09-08 23:11 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



hikaru cari saja calon lain, seorang isteri solehah dan kemudian isteri hikaru yang membimbing kawan perempuan ni. dengan demikian, akan terhindar dari fitnah.



Hmmm...macam mana nak cari isteri solehah tu?

p/s:isteri solehah hantaran dia mahal tak? soalan cepumas ni...:-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 16-09-08 15:08


mungkin boleh juga teruskan untuk terus membimbing dia. bukan terus ditinggalkan macam saja. dari satu sudut yang lain, siapa mahu menerima isteri yang dah ditebuk tupai kan... jadi jalan terbaiknya buat pilihan dengan mempertimbangkan segala faktor dan segala kemungkinan. semoga berjaya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

Hikaru_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34970
Posting: 10
Dari: Tokyo

japan  


posticon Posting pada: 16-09-08 17:46


Syukran Jazilan Kasiran sahabat2 ukhwah. tak sangka saya, ramai penasihat2 umum disini. Tak tau apa saya nak cakapkan. terharu. Actually hati saya berat mengatakan supaya saya perlu bantu dia . Walaupun berat tapi saya rasa saya mesti bantu dia sebagai seorang sahabat. Insyaallah akan saya korbankan hati dan perasaan saya semoga dia dapat kembalikan semangat dia untuk teruskan hidup secara normal. Tapi kan sahabat2, dia ni selalu menyebut yang dia tak perlukan saya. saya ni baik dan dia ni jahat. kadang-kadang hati kecik saya ni terasa juga dengan perlakuan dia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hikaru_muslimProfil   Hantar PM kepada Hikaru_muslim   Quote dan BalasQuote

akhdanie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2008
Ahli No: 34099
Posting: 28

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 18:26


Saya pun sependapat kalau boleh jangan tinggalkan dia terus macam tu saja. Berilah bantuan setakat yang mampu agar dia tak lagi mengulangi kesilapan yang sama. Dan yang lain-lain tu serahkan pada Allah. Pasai dia selalu cakap tak perlukan awak dan awan ni baik dari dia tu,adat lah sebab maybe dia rasa bersalah dan rendah diri atas apa yang telah pun berlaku. Walau apa pun dia dah berterus terang dengan awak dan ini menunjukkan yang dia percaya pada awak. Mana ada org mudah2 nak cerita pasai semua tu sebab ia melibatkan maruah dan harga diri. So gunakan kepercayaan tersebut untuk membantunya kembali kepangkal jalan. Pasal jodoh pula,serahkan pada Allah. lagipun kita manusia tak lepas dari melakukan kesilapan. moga-moga awak dapat membantunya nanti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhdanieProfil   Hantar PM kepada akhdanie   Quote dan BalasQuote

husainie
Warga Rasmi
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34998
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 22:45


manusia yang paling jahat skiranya mdapat ptunjuk&hidayah akan btukar menjadi manusia yang paling baik bahkn mgalahkn manusia lain yang jarang diuji dan d cabar keimanannya..Ingatlh,perempuan itu perlu kepada pbelaan&ptunjuk daripada insan yang layak&rapat mgenalinya.sekurang-kurangnya Kalau berjaya,kita berjaya myelamatkn dia dr menjadi bahanapi neraka kelak.Kerja rumit ini semestinya mdapat pahala yang besar dr Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For husainieProfil   Hantar PM kepada husainie   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 16-09-08 23:22


hhhmm....hikaru_muslim kata dah buat solat istikharah selama 2 bulan....then hikaru_muslim luahkan niat di hati kepada perempuan berkenaan.

adakah tindakan hikaru_muslim meluahkan perasaan tersebut....berdasarkan keputusan dari solat istikharah berkenaan....ataupun disebabkan perasaan di hati???

p/s: teringat pernah terbaca satu artikel agama bertajuk...."Kesilapan & Niat Solat Istikharah"

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Hikaru_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34970
Posting: 10
Dari: Tokyo

japan  


posticon Posting pada: 17-09-08 05:26


Pada 16-09-08 23:22 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

hhhmm....hikaru_muslim kata dah buat solat istikharah selama 2 bulan....then hikaru_muslim luahkan niat di hati kepada perempuan berkenaan.

adakah tindakan hikaru_muslim meluahkan perasaan tersebut....berdasarkan keputusan dari solat istikharah berkenaan....ataupun disebabkan perasaan di hati???

p/s: teringat pernah terbaca satu artikel agama bertajuk...."Kesilapan & Niat Solat Istikharah"


saya meluahkan perasaan saya mengikut gerak hati saya dan saya yakin ini adalah hasil dari istikharah saya. lagi pun niat saya baik untuk mengeratkan lagi silaturrahim disamping mengelakkan fitnah . Perasaan di hati plus gerak hati yang diilham oleh Alllah itu lah yang membuat saya tidak teragak2 untuk melamar dia. Tapi saya redha dengan apa yang dah berlaku. Maybe semua ni ada hikmah nya. Untuk pengetahuan semua, kini saya masih lagi tidak meninggal kan istikharah. setiap kali saya istikharah, niat saya hanya satu. semoga Allah tunjukkan jalan yang terbaik untuk saya. itu saja.....


-----------------
ISLAM PENYELAMAT UMMAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For Hikaru_muslimProfil   Hantar PM kepada Hikaru_muslim   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 14:58


Milik Allah lah segala apa yang ada dilangit dan dibumi...
dititiskan sedikit rasa kecintaan dariNya..bertebaranlah segala macam kebahagiaan dibumi..subhanallah..

minta lah petunjuk dariNya..
minta ditunjukkan jalan...
dan cubalah redha atas setiap yang Allah tetapkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 15:04


oh, Kalau lah begitu yang belaku pada gua, memang gua dah tak patah balik dengan perempuan tu.....
....
......
bak kata ustaz gua, lelaki untuk wanita, jantan untuk betina.....
so, nilaikan diri anda.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-09-08 15:13


Pada 15-09-08 23:40 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!


3. EERRR... Nasihat seterusnya, saudara posting mana-mana topic yang saudara
minati dalam ukhwah.com niiihh... - GERENTI BLLEEYY TAMBAH ILMU DAN ANTARA
CARA YANG BAIK UNTUK MELUPAKAN KESEDIHAN -

    
4. Masuk topic http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?forum=7&topic=38887 ataupun
http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?forum=7&topic=38792 dan join JK Ramadhan
dan Iftar ukhwah.com... HHIIHHHUUEEHHOOEE!!! Beess!! Beess!! And automatically
you will have such a great friends like umar_khalil, sirat82, alwalid, sayatetapsaya,
Daeng_Jati aaannnnddd.... The list goes on... HHHHEEEE.... Tak tipu. Serius niiiee...


lawak sungguh cadangan ni..mahu tergolek saya ketawa...funny but practicable...just..not so in-time, in-place...
:lucu: :lucu: :lucu:

hmm..nak tulih pepanjang tak ni... :berfikir:
sebab saya sependapat dengan CS..jawapan paling saya sukai... ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 16:45


jangan ditinggalkan terus sebab most probably dia akan hanyut lagi jauh sebab tak ada org yang 'baik' untuk bimbing dia... berapa banyak cadangan yang diberi, semuanya terpulang kepada kesanggupan hikaru sendiri... kalau betul hikaru cintakan perempuan tu dan sedar hakikat kita semua hanya manusia biasa, jangan jadikan dosa dia sebagai bahan ungkitan dimasa hadapan... sebagai manusia kita semua ada dosa,sama ada kecik atau besar.. yang dah berlalu,biarkan berlalu...jangan diungkit.. kalau hikaru rasa memang nak jadikan dia isteri, teruskan niat saudara tapi hikaru kena tabah, sabar dan kuat emotionally.... betapa besarnya pahala yang hikaru akan terima kalau hikaru sanggup menerima dia kerana terbukti hikaru seorang yang cekal menghadapi ujian... dan betapa besarnya pahala yang hikaru dapat kalau hikaru berjaya bimbing dia menjadi isteri solehah....

tapi kalau tak sanggup terima dia sebagai isteri, teruskan membimbing.. tapi macam yang syahidatul kata, gunakan org ketiga... kenalkan dia pada seorang perempuan solehah,lagi senang untuk membimbing.....

***saya salute dengan hikaru sebab still nak fikir tentang masalah ni untuk buat keputusan yang terbaik.... sebab kalau manusia biasa yang malas berfikir dan perasan 'baik', for sure reject terus kawan perempuan tu dan cari org lain....

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 17:37


Pada 17-09-08 16:45 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!



***saya salute dengan hikaru sebab still nak fikir tentang masalah ni untuk buat keputusan yang terbaik.... sebab kalau manusia biasa yang malas berfikir dan perasan 'baik', for sure reject terus kawan perempuan tu dan cari org lain....


saya pun sependapat dengan darkside.....bukan senang nak dapat lelaki baik macam hikaru ni........kalau lelaki lain mereka tentu akan rasa teraniaya dan tertipu

saya rasa kebaikan yang terpahat pada hikaru lah yang menyebabkan perempuan tu sanggup berterus-terang sebelum hikaru mengambil dia sebagai isteri....sebab dia tak nak hikaru kecewa suatu hari nanti...

pada pendapat saya terpulanglah pada hikaru boleh saja teruskan hubungan kalau sanggup untuk membimbing dia...seperti kata syahidatul kalau tak sanggup cari saja orang ketiga... :-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Hikaru_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34970
Posting: 10
Dari: Tokyo

japan  


posticon Posting pada: 17-09-08 18:15


Eh, sahabat2 sekalian, saya ni hanya insan biasa. Tiada yang istimewa nya tambahan pulak kita ni sama-sama dijadikan daripda tanah. betul tak? Kadang-kadang kan, saya terfikir, betul kah lelaki yang baik hanya untuk wanita yang baik dan wanita yang baik hanya untuk lelaki yang baik?Ramai sahabat2 saya diluar sana kurang senang akan tindakan yang saya buat ini. Apapun saya harap sahabat ukhwah ni takkan bosan memberi saya nasihat supaya tindakan saya akan lebih rasional. Baru sebentar tadi perempuan ni sms saya dah menyuruh saya mencari wanita yang lebih layak sebagai teman hidup dan jangan fikirkan pasal dia lagi. Dia sanggup hadapi semua ni bersendirian . Kenapa ye perempuan tu taknak dirinya dibantu? salah kan tindakan saya ini ye?tapi kini, sejak dia putus kan ikatan yang bakal terjalin, saya dah tak fikirkan sangat pasal teman hidup lagi. Pada pendapat sahabat2 sekalian ,apakah jawapan yang terbaik patut saya bagi pada perempuan ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hikaru_muslimProfil   Hantar PM kepada Hikaru_muslim   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 17-09-08 21:52


Hikaru, kalau awak sanggup korbankan diri untuk membimbing dia kembali ke jalan yang benar, tu lah cinta sejati namanya .. kiranya, awak terima dia seadanya bukan kerana apa yang dia ada..
awak patut bersyukur sebab at least, dia brterus terang pada awak tentang kondisi diri dia sekarang.. Dia mghormati awak dan tak hendak awak buat kptusan yang silap .. Apapn, kalau dia dah kata dia tak boleh terima awak, so .. let it just b..naturally as a 'sahabat'.. :-) Keep prays 4 her.. All da best 2 u too .. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 22:47


Pada 16-09-08 13:58 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-09-08 23:11 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



hikaru cari saja calon lain, seorang isteri solehah dan kemudian isteri hikaru yang membimbing kawan perempuan ni. dengan demikian, akan terhindar dari fitnah.


Hmmm...macam mana nak cari isteri solehah tu?

p/s:isteri solehah hantaran dia mahal tak? soalan cepumas ni...:-D



minta Allah carikan. atau dalam erti kata lain, berdoa agar memperolehinya.

mestilah hantaran yang rendah.

==

saudara hikaru, dah tak ada ke muslimat lain yang boleh diminta bantuan? hikaru jeq ke yang boleh tolong tu? huhu. sekadar bertanya..


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-09-08 23:46


salam
saudara hikaru...cerita kita lebih kurang sahaja..sewajarnya awak berfikir sendiri..saya pernah membaca kisah(jika salah tolong btlkan ye) bahawa Rasullah saw menegah sahabatnya untuk berkawin seorang pelacur kerana dalam surah an nisa ada mengatakan..saya tak ingat ayat berapa......so fikirkanlah.........lelaki baik akan Allah temukan dengan perempuan baik...insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 00:27


Pada 17-09-08 23:46 , amilyn posting:

!!! QUOTE !!!

salam
saudara hikaru...cerita kita lebih kurang sahaja..sewajarnya awak berfikir sendiri..saya pernah membaca kisah(jika salah tolong btlkan ye) bahawa Rasullah saw menegah sahabatnya untuk berkawin seorang pelacur kerana dalam surah an nisa ada mengatakan..saya tak ingat ayat berapa......so fikirkanlah.........lelaki baik akan Allah temukan dengan perempuan baik...insyaAllah


saya tak pernah tahu pulak tentang tegahan Rasullah berkahwin dengan pelacur... :berfikir:

ni first time dengar


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 05:40


assalamualaikum...

ingatlah saudara seagamaku..
lelaki yang baik adalah untuk perempuan yang baik..
think positive..
fikirkan yang mana boleh dijadikan ikhtibar..
yang penting saudara kena kuatkan iman jangan sampai melakukan...
perkara-perkara yang terlarang..
ingatlah ujian hidup ini perlukan banyak kesabaran..
untuk menguji keimanan seseorang hambaNya..
ingat Allah selalu..
mungkin ada insan lain yang sudah ditentukan untuk saudara..
berdoalah kerana doa itu senjata orang mukmin..
yang mana baik jadikan ingatan..
perancangan Allah itu lebih baik dari perancangan manusia..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Hikaru_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34970
Posting: 10
Dari: Tokyo

japan  


posticon Posting pada: 19-09-08 17:39


Waalaikumsalam ika2410. Syukran jazilan sebab mengingatkan saya. Insyaallah nasihat tu akan saya simpan dalam hati ini.. ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hikaru_muslimProfil   Hantar PM kepada Hikaru_muslim   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 22:08


Masalah perasaan ni memang payah nak diselesaikan.. ramai juga yang suruh tinggalkn saja.. cari wanita solehah dan kawin.. and live happily ever after.. ada pula kata jangan kawin dengan pelacur lah.. lelaki yang baik dicipta untuk wanita yang baik.. lelaki jahat dicipta untuk lelaki yang jahat.. hmm..

Detik pertama kali beristikharah dulu, atas dasar apa hikaru pilih dia? apakah kerana petunjuk istikharah tu? atau atas dasar hati yang dah terpikat?

Menelusuri cerita hikaru dari awal, saya rasa hikaru meluahkan hasrat untuk mengambil dia sebagai isteri atas dasar jawapan dari istikharah.. kalau hikaru benar-benar yakin itulah jawapan istikharah hikaru, tolonglah jangan tinggalkan dia.. kerana jawapan istikharah itu adalah pilihan Allah untuk hikaru..

Hakikatnya pada hemat saya, dia nak kembali kepada Allah.. tapi dia tak ada tempat nak bergantung dan nak bimbingan.. dia cakap dia tak suka pada hikaru kerana rasa rendah diri dan rasa diri dia kotor di sisi hikaru.. jangan menilai dia sebagai perempuan yang kotor.. sebab yang kotor boleh dibersihkan, dosa boleh diampunkan, kesilapan boleh dibetulkan.. hakikatnya perempuan yang terlanjur tapi punya niat untuk menyucikan dirinya tu sudah pun berada setapak di jalan taubat.. orang yang di jalan taubat tu kan ke orang baik-baik..

Jadi, kalau benar hikaru yakin dengan istikharah hikaru tu, tolonglah jangan berpaling dari jodoh pilihan Allah untuk hikaru ni.. jangan bermain-main dengan Allah.. hikaru dah sungguh-sungguh minta dari Allah.. bila Allah dah bagi jangan disia-siakan pula..

:-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 22:56


tak semestinya juga jawapan istikharah tu adalah yes or no adakah dia jodoh kita atau tidak.

boleh jadi setelah hikaru istikharah selama sebulan tu, jawapannya Allah membuka hati wanita tu untuk menerangkan hal sebenar. kita istikharah adalah untuk meminta petunjuk dari Allah agar membantu kita dalam membuat keputusan yang terbaik. kemudian dalam hal ni, hikaru mendapati dia yakin nak ambil wanita tu menjadi isteri dia. tapi kita tak tahu rancangan Allah. jawapannya boleh jadi baru ditunjukkan sekarang. cuba lihat, dulu hikaru tak tahu. sekarang baru hikaru tahu. Alhamdulillah Allah tunjukkan perkara yang sebenarnya sebelum terjadinya pernikahan. ini menunjukkan, asalkan kita mengamalkan istikharah dan berserah pada Allah, Allah akan pasti bantu kita. jadi bagi hikaru, Allah telah membantu hikaru dan memberikan petunjuk sebelum sampainya waktu hikaru masuk meminang.

Allah dah tunjukkan perkara sebenar. dengan izin Allah, perempuan ni membuka ceritanya. jadi setelah apa yang baru diketahui sekarang, terpulang pada hikaru untuk membuat apa. jika saya berada di tempat hikaru, saya akan terus mengamalkan istikharah. biarlah sampai bila2 pun.... sampai lah dapat keyakinan hati dan diri untuk membuat keputusan yang sebaiknya.

;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

akhdanie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2008
Ahli No: 34099
Posting: 28

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 23:13


Betul kata meow.. Teruskanlah istiqamah dengan jawapan dari istikharah yang dah pun hikaru dapat. InsyaAllah,itulah yang terbaik buat hikaru dan dia

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhdanieProfil   Hantar PM kepada akhdanie   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 00:51


Pada 19-09-08 17:39 , Hikaru_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Waalaikumsalam ika2410. Syukran jazilan sebab mengingatkan saya. Insyaallah nasihat tu akan saya simpan dalam hati ini.. ..


emm satu lagi sekadar bertanya, hikaru ni anak yatim piatu ke? sudahkah bertanyakan bagaimana pula penerimaan famili hikaru? Atau mereka tidak kisah siapa sahaja yang berkenan di hati hikaru, jangan nanti dah plan semua, tetiber saja....famili tak berkenan....restu famili tu penting juga... :berfikir:

lain lah kalau hikaru anak yatim piatu... :-)
selagi ada keluarga kita, mereka berhak ke atas kita...
bincang dan tanya pendapat mereka pula?


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 07:38


Pada 19-09-08 17:39 , Hikaru_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Waalaikumsalam ika2410. Syukran jazilan sebab mengingatkan saya. Insyaallah nasihat tu akan saya simpan dalam hati ini.. ..


afwan kathiran..jangan simpan dalam hati sahaja..
tapi jadikan panduan dalam kehidupan ye..
lah tahzan ya akhie...
mungkin bahagia akan menantimu di hadapan..
maka terus maju ke hadapan..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

Hikaru_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34970
Posting: 10
Dari: Tokyo

japan  


posticon Posting pada: 21-09-08 11:36


Maaf wahai sahabat2 sekalian sebab lambat respons thread ini.. Disini saya nak berkongsi berita sedih pasal hubungan kami. Malam kelmarin kan , saya dapat pangglan telefon dari seorang lelaki. Lelaki marah2 dan warning saya supaya jangan kacau lagi perempuan ini. Dia cakap perempuan tu ada lah kekasih dia. So pandai2 lah dia handle. Terkejut saya dengar lelaki cakap. So saya tanya lah elok-elok , tapi lelaki tu marah tak tentu pasal and dia letak phone. lepas itu kan, saya berfikir, salah ke apa yang saya lakukan selama ini?Apa yang perempuan ni bagitau kat lelaki tu sampai dia boleh marah bagitu sekali. Tak sempat saya nak explain kan kebenaran dan pertahan lah diri saya, terus kena marah... Sedih sangat-sangat hati ini.... Ya Allah , kuatkan lah hatiku ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hikaru_muslimProfil   Hantar PM kepada Hikaru_muslim   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-09-08 10:31


Pada 15-09-08 23:40 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!



1. HURM, oleh sebab dia daahh mengaku terlanjur dengan teman lelakinya kepada
saudara Hikaru_muslim, saudara pikioor dulu sama ada saudara masih lagi mahu
menerima dan membimbing dia atau tidak...

    
2. Teruskan seperti apa yang saudara cakap telah lakukan, iaitu hidup yang
bertemankan Al-quran dan solat hajat. Dan saya merasakan saudara niiee
adalah lelaki yang baik. HUEEHHUUEE...

    
3. EERRR... Nasihat seterusnya, saudara posting mana-mana topic yang saudara
minati dalam ukhwah.com niiihh... - GERENTI BLLEEYY TAMBAH ILMU DAN ANTARA
CARA YANG BAIK UNTUK MELUPAKAN KESEDIHAN -

    
4. Masuk topic http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?forum=7&topic=38887 ataupun
http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?forum=7&topic=38792 dan join JK Ramadhan
dan Iftar ukhwah.com... HHIIHHHUUEEHHOOEE!!! Beess!! Beess!! And automatically
you will have such a great friends like umar_khalil, sirat82, alwalid, sayatetapsaya,
Daeng_Jati aaannnnddd.... The list goes on... HHHHEEEE.... Tak tipu. Serius niiiee...

Daripada layan sedih sebab perempuan, sedih sebab perempuan dan sedih-sedih ayam lagi...
ADDUUHHH!!! Waatt pening kepala... Better you work, work and keep working...
Bina kareer, kerjaya, exploring the business opportunity and build a stable
life... LAaggiiikk beess!!! Tak rasa rugi ke dookk frust menonggeng, sedih, teringat,
terindu, terpaut, terfikir mengelamun sana sini kelam-kabut just for woman, woman and
woman??? PPERRRGGHH!!! Banyak laaaggiikk urusan nak waattt.... Busy, busy, busy...
Saya nak tanya lagi, tak rasa rugi kee??? Hurrmm...



p/s: Saudara dijemput dengan hormatnya join community kami... Welcome. Anda
dialu-alukan oleh Mr Owl... HOOEEHHOOEE!!!
MMEEHH!! Join JK... Meehh..!!


Bagus nasihat pakcik ni...sibuk-sibukkan diri anda dengan aktiviti berfaedah lagi berpahala..Insyaallah anda akan ketemu jawapan yang anda inginkan..:-)


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-09-08 10:45


Pada 21-09-08 11:36 , Hikaru_muslim posting:

!!! QUOTE !!!


Saya dapat pangglan telefon dari seorang lelaki. Lelaki marah2 dan warning saya supaya jangan kacau lagi perempuan ini. Dia cakap perempuan tu ada lah kekasih dia. So pandai2 lah dia handle. Terkejut saya dengar lelaki cakap. ..



Ada baiknya jauhkan diri dari drama yang tak berkesudahan ni..bahaya untuk hati dan minda saudara...kadang-kadang persahabatan pun mempunyai tarikh luputnya sendiri..niatkan berpisah untuk mencari redhaNya..nak mengakhiri dan mengelakkan perkara2 yang tak diingini...


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 22:12


Pada 21-09-08 11:36 , Hikaru_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Maaf wahai sahabat2 sekalian sebab lambat respons thread ini.. Disini saya nak berkongsi berita sedih pasal hubungan kami. Malam kelmarin kan , saya dapat pangglan telefon dari seorang lelaki. Lelaki marah2 dan warning saya supaya jangan kacau lagi perempuan ini. Dia cakap perempuan tu ada lah kekasih dia. So pandai2 lah dia handle. Terkejut saya dengar lelaki cakap. So saya tanya lah elok-elok , tapi lelaki tu marah tak tentu pasal and dia letak phone. lepas itu kan, saya berfikir, salah ke apa yang saya lakukan selama ini?Apa yang perempuan ni bagitau kat lelaki tu sampai dia boleh marah bagitu sekali. Tak sempat saya nak explain kan kebenaran dan pertahan lah diri saya, terus kena marah... Sedih sangat-sangat hati ini.... Ya Allah , kuatkan lah hatiku ini....

wah hikaru dah qupe novel ukhwah...tak pun novel alaf 21 dah cerita hikaru ni...tak sabar nak tau kesudahan nya... :berfikir:

nampaknya betul lah seperti yang tertulis dalam Al Quran perempuan yang baik adalah hanya untuk lelaki yang baik dan sebaliknya

"Perempuan-perempuan jahat untuk laki-laki jahat,laki-laki Jahat untuk perempuan-perempuan jahat pula,perempuan-perempuan baik untuk laki-laki baik,laki-laki baik untuk perempuan-perempuan baik pula. Surah an-Nur; ayat 26

Pengajaran yang dapat diambil dari cerita hikaru ni, hubungan intim antara pasangan suami isteri itu hanya berlaku apabila wujud persamaan dari segi akhlak serta cara hidup. Orang yang mulia akhlaknya tidak akan bahagia di sisi orang yang jahat dan begitulah sebaliknya.

..... sebab perempuan yang jahat tidak akan terpaut dan tertarik pada lelaki yang baik dan sebaliknya....

walaubagaimana pun bolehlah teruskan memohon petunjuk dengan solat istikharah...:bunga:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 11:33


Salam...bukan mudah nak cari pasangan yang baik sekarang seperti zaman2 nabi dulu.
Kalau saya berada di tempat saudara, saya akan terus tinggalkan dan lupakan apa yang terjadi. Saya mengaku, memang perit apa yang terjadi.
Tapi apa boleh buat...da orang tak nak. Bukan boleh paksa...lebih-lebih lagi org yang sudah terlanjur macam tu....Memang tegas saya katakan yang saya memang tak boleh terima org macam tu...Ada lah tu yang lebih baik buat

Ish, memang tak boleh...Tak pa lah saudara, perbanyakkan solat sunat agar dapat tenangkan hati saudara. Baykkan baca al-quran dan buat lah apa-apa yang berfaedah dan sibukkan diri agar dapat melupakan apa yang pernah terjadi.

Dulu pun saya pernah putus, memang perit...tapi buat-buat bodoh macam tu rrr...banyakkan berdoa agar allah lupakan kita tentang tu...

Itu sekadar pandangan saya larrr...terpulanglah pada saudara sama ada nak ikut or tak.

Maaf sekiranya kata-kata ini kasar dan mengguris hati saudara.

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 11:34


!!! QUOTE !!!

Pengajaran yang dapat diambil dari cerita hikaru ni, hubungan intim antara pasangan suami isteri itu hanya berlaku apabila wujud persamaan dari segi akhlak serta cara hidup. Orang yang mulia akhlaknya tidak akan bahagia di sisi orang yang jahat dan begitulah sebaliknya.

..... sebab perempuan yang jahat tidak akan terpaut dan tertarik pada lelaki yang baik dan sebaliknya....


awan_biru85 tak rasa kejam sangat ke cakap macam tu? indirectly are you trying to say that 'perempuan jahat' tak akan terlintas nak bertaubat??

sejahat mana pun seorang manusia tu, kalau dah terlintas dia nak bertaubat, insyaALLAH taubat dia akan diterima... siapa kita nak hukum org sampai macam tu?

mana awan_biru85 tau yang

!!! QUOTE !!!

Orang yang mulia akhlaknya tidak akan bahagia di sisi orang yang jahat dan begitulah sebaliknya
siapa tau lepas tu org yang jahat tu dapat hidayah dan nak berubah? mungkin dia akan lebih bahagiakan pasangan dia daripada org yang 'tak pernah jahat'.....

kalau semua org berfikiran macam awan_biru85, saya takut semua org 'jahat' tidak ada ruang untuk perbaiki diri... sebab mana dia pergi,dia tetap tak akan diterima......

jangan lah terlalu prejudis.... kita sama-sama manusia,semua ada dosa masing-masing...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

lelaki_5585
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2008
Ahli No: 34924
Posting: 35

thailand   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 17:08


Assalamualaikum,

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani.

Pertama2nya Hamba Yang Kerdil lagi dhaif ini memohon dan merayu kehadrat illaahi agar dikurangkan rasa yang ter amat lagi terbeban didalam hati yang kian rasa tercekam bagi saudaraku Hikaru_muslim.

Ya Allah.... tabahkanlah hati sedaraku ini, berikanlah ianya kekuatan untuk mengharungi ujian arus lautan kepenghidupan yang begitu deras, dan bantuikanlah ianya yang sedang digulung gelombang ombak tsunami cinta yang amat memeningkan, Dan Damaikanlah, tenangikanlah, bahagiakanlah, ceriakanlah ianya yang kini nampaknya bagaikan terdampar dipantai nan sepi/sunyi/pilu/sayu.

Ya Hikaru_muslim....
Terlebih dahulu hambaNya ini memohon ampun dan maaf kerana mungkin tidak banyak boleh untuk hambanya ini membantu. kerna dah lama tinggal pasal2 cinta.

Namun, andainya kita ingin bicara soal cinta atau permasalahan cinta, hendaklah belajar Politik Cinta.

Namun, diwaktu terbatas yang saya ada, ingin sekali saya ingatkan dengan kata-kata " Hati-hati duhai sedaraku akan perangkap cinta, didalam menolak sebenarnya untuk menarik/ memancing. "

Kondisi kita berada keadaan yang sangat merbahaya andainya org mengetahui cara kita berfikir.

Disaat Hikaru_muslim keseorangan lagi kebuntuan, pecahkanlah dirimu kepada iman, hati, akal, nafsu, ilmu.

Buatkanlah pertanyaan pada hati, kenapalah kau ni teruk sangat? asyik pilu! sedih!Sensitif! memanjang!!.
Hatikan menjawab: Nak buat bagaimana. Aku hati, itulah aku, sememangnya aku diciptakan begitu. Aku harus jujur! aku hanya akan sedih apabila perkara yang menyedihkan berlaku. akukan menangis pabila terasa teramat kecewa.

Iman: Sabarlah!!! sabarlah!!! itu adalah ujian daripada Allah s.w.t.

Hati: Engkau memanglah iman!! asyik suruh sabaaar saja!. o.k tak apa.. kaulah teman sejati yang sentiasa menasihati disaat duka lara, yang sentiasa mengingatkan aku akan betapa aku hanyalah HambaNya yang kerdil seharusnya pasrah/redha dengan apa jua kan bakal menjadi/mendatang.

Nafsu: Ahhh.... tidak!aku tidak dapat melupaimu cinta....sentiasa berada dalam mimpi ku....

Iman: Waspadalah duhai hati!!, janganlah engkau turuti hasutan keasyikan cinta yang dihasuti nafsu.....Harus kamu bedakan yang mana daripada nafsu..yang sering dibersekonkol dengan syaitan atau petunjuk daripada illahi.

Akal: ya!! betul tu iman..telah ku rujuk pada ilmu akan kebenaran kata-kata iman.

Akal: Duhai hati!, apa kata kita bergabung bersama ilmu, iman, engkau dan aku didalam menghadapi pelbagai permasalahan yang sedang mengundang ini dengan sebaik-baiknya agar kita semua tidak tersesat oleh hawa nafsu syaitan yang sering mengaburi kita.

iman,hati,ilmu: Alhamdulilah, semuga kita dapat bekerjasama selama2. InsyaAllah... terutama ketika solat.

hati: A..aaa..memanglah ketika tuan jasad kita solat. Aku sering meronda2 tak tentu pasal.

Akal: Eh.. aku pun sama!! ketika tuan jasad kita solat aku kerap pergi rumah awek, pergi new york dan macam-macam lagi....

Iman: Astaghfirullahal 'azim.... ana pun sama.. cuba lihat badan aku ni..kurus kering...lemaah saja.. baju ni pun tipis lagi koyak sana sini.. itulah yang menyebabkan aku kadangkala tu tak daya jugak nak tegur anda.

Ilmu: Maaf!! aku tak dapat nak cakap apa-apa. walaupun aku ada...tapi kau orang jarang ajak aku sekali ketika solat dan ketika buat apa-apa pun. Ingat!! sebenarnya engkau buat apa2pun tak apa aku, sebenarnya takkan ada apa faedahpun.

Iman: o.kedua lah....apakata mulai detik ini kita semua bekerjasama didalam apa jua urusan, lebih-lebih lagi didalam menghadapi pelbagai ujian, dugaan, rintangan, penipuan, helah dan sebagainya yang sering dilakukan oleh musuh kita sama ada hawanafsu, syaitan serta anasir2 luar.

Kemudian kita sama-samalah mempertingkatkan tahap rasa pergantungharapan kita kehadrat illahi dengan lebih jitu lagi kukuh. takbir...takbir...

Iman, ilmu, hati, akal: Allaahuakbar, Allaaahuakbar.

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lelaki_5585Profil   Hantar PM kepada lelaki_5585   Quote dan BalasQuote

udang_kara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6022
Posting: 57
Dari: Putrajaya

Kedah  


posticon Posting pada: 23-09-08 17:16


hehe. dia pernah tipu sekali. adakah kemungkinan dia akan tipu sekali lagi?

Bookmark and Share

    


  Member Information For udang_karaProfil   Hantar PM kepada udang_kara   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 18:22


salam
hikaru san
saya cuba tolong awak faham tentang kawan perempuan awak ini
honestly.. bagi saya kawan awak dia tak bersedia lagi nak melangkah ke peringkat yang lebih serius.. bagi saya dia belum ada hala tuju lagi.. saya bukan nak menuduh.. tapi tu dr pandangan peribadi.. awak seorang yang tegas.. ada prinsip.. maksudnya bila awak suka kat perempuan tu awak determine utnuk kahwini perempuan tu.. dan sebaliknya kawan perempuan awak masih tercari2 mr right... then bila awak cuba bshbt dengan dia.. dia smcm dingin dah cakap masih tak boleh terima hakikat awak berdua hanya bersahabat.. for me.. dia lost.. dia tak tau apa yang dia nak.. i think its not your fault... untuk meleraikan keadaan.. lebih baik awak bnykkan berdiam diri.. bagi dia dan diri awak fikir elok-elok.. berdoa.. tenangkan hati.. insyAllah jalan keluar pasti ada.. sabar banyak-banyak key...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 18:24


ada lagi... mungkin kawan perempuan awak ada masalah yang dia malu untuk bagitahu awak.. well kita tak tahu kan... cuba lah tanya dia elok-elok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

humyra_mz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.02.2007
Ahli No: 28525
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 18:39


assalamualaikum..
ya akh..
ana kgum dengan anta..
alhamdulillah..
anta minta pandangan Allah...
tidak putus-putus..
namun muslimat 2 tak nak drinya dbantu..walaupu kesungguhan anta tpancar..
mungkin, dia sangat malu dengan drinya..
jadi, Kalau bnar kata haT ingn terus membantu..
brilah dia masa..
bdoalah yang terbaik utknya dan anta..
minta dbukakn haTnya mnrima kbnaran...
sampai satu masa, anta xptus berdoa..
hasilny tetap sama..
fkirla pula untuk diri anta..
mncar tmn dunia akhrt..
nmun, doa takkan pernah ptus..
amin..
moga anta terus cmerlg mhadaP ujian ini..
dan ngtlah, tak semua apa yang kita nak dkhendaki oleh Allah..
dan bukan kmampuan kita mbri hidayah pada org..
cuma stkat membantu yang mana mampu..
wallahualam..
assalamualaikum..


-----------------
ibtisam

maAsSaLamaH...{^.^}


Bookmark and Share

    


  Member Information For humyra_mzProfil   Hantar PM kepada humyra_mz   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 01:14


Pada 23-09-08 11:34 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!



awan_biru85 tak rasa kejam sangat ke cakap macam tu? indirectly are you trying to say that 'perempuan jahat' tak akan terlintas nak bertaubat??

sejahat mana pun seorang manusia tu, kalau dah terlintas dia nak bertaubat, insyaALLAH taubat dia akan diterima... siapa kita nak hukum org sampai macam tu?


maaflah kalau saya terlalu emosional, saya cuma rasa perempuan tu tak patut mengadu pada lelaki lain untuk warning hikaru..bagi saya ni pun dah di kira kejam juga....

semoga Allah melimpahkan hidayah kepada perempuan tu...siapalah saya nak hukum orang, ...terima kasih darkside... :-)

!!! QUOTE !!!

mana awan_biru85 tau yang Orang yang mulia akhlaknya tidak akan bahagia di sisi orang yang jahat dan begitulah sebaliknya siapa tau lepas tu org yang jahat tu dapat hidayah dan nak berubah? mungkin dia akan lebih bahagiakan pasangan dia daripada org yang 'tak pernah jahat'.....


saya tau saya tak berhak melabel perempuan tu jahat hanya kerana dia warning hikaru begitu, mungkin banyak lagi kebaikan perempuan tu yang kita tak tahu...hehe ye lah darkside...siapa tak nak bahagia.....semua pasangan ingin bahagia :-D

!!! QUOTE !!!

kalau semua org berfikiran macam awan_biru85, saya takut semua org 'jahat' tidak ada ruang untuk perbaiki diri... sebab mana dia pergi,dia tetap tak akan diterima......

jangan lah terlalu prejudis.... kita sama-sama manusia,semua ada dosa masing-masing...


ok masing-masing ada kelemahan....
huhu....pening saya.....
tak tau nak jawab apa dengan darkside ni...
saya rasa hikaru ni nak bantu perempuan tu nak bagi ruang pada perempuan tu, tapi tengaklah apa yang perempuan tu balas? hmmmmm....tak hargai pun kan? ok lah....terima kasih atas teguran awak tu... :welcome:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 01:54




Berdasarkan banyak dan meleret-leret nasihat yang telah diberikan,
saya yakin Encik Hikaru yang matang dapat menyelesaikan masalah
yang dihadapinya... Tambahan pula, seperti yang beliau nyatakan,
hidupnya hanya bertemankan Al-Quran dan solat-solat hajat (refer
posting di atas).
InsyaAllah beliau mendapat bantuan Allah di atas
usaha beliau ke arah kebaikan dan hidup dengan memperbaiki dan
menambah amalan (diulangi - membaca AL-Quran dan solat-solat hajat)...

Jadi dari berkenalan... Merancang bertunang... Alasan busy dengan
kerja... Hikaru membuat keputusan untuk melamar... SMS mengungkit
persahabatan... (Refer posting di atas) Dan macam-macam lagi
drama yang seolah-olah TAK BERKESUDAHAN, marilah sama-sama
menambah amal sempena Ramadhan dan berusaha memperbaiki kehidupan
dengan banyak menabung sempena kegawatan ekonomi (US Dollar has
depreciated) serta peningkatan harga makanan dan harga minyak yang tidak
menentu... Sekarang masa yang kronik untuk kita bekerja
bersungguh-sungguh... Work, work and keep working... Memperbaiki situasi
kehidupan yang semakin mencabar... Sehinggakan US Insurrance company
iaitu AIG pun telah hampir bankrupt sehingga terpaksa di"bail-out" oleh
US Government.... Kalau company sebesar itu pun sudah terumbang-ambing,
marilah kita membincangkan bagaimana untuk memajukan diri, bangsa dan
negara tercinta Malaysia agar tidak HANYUT.... LONGLAI... LESU...

p/s: GOT IT???? SURE YOU ARE.... HUURRRMM.... -Ayam-

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 10:48


awan_biru85 emosional yyeerr.... HHEHHEE...

p/s: Gurau jeeqq....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Hikaru_muslim
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34970
Posting: 10
Dari: Tokyo

japan  


posticon Posting pada: 24-09-08 18:16


terima kasih kepada semua terutamanyer awan_biru85. Saya faham maksud awak dan saya tak salahkan awak. Kepada teman-teman sekalian, jangan lah saya harap jangan lah ada yang bertikam lidah dengan ada nya thread saya ni. niat saya hanya ingin minta pandangan sahabat2 ukhwah semua disamping petunjuk dari Allah. Saya pun tak tahu apakah kesudahan kisah saya ni. Kini saya mengambil jalan untuk menyepikan diri dulu . Alhmadulillah kak long dia twarkan diri untuk bantu saya memantau perempuan tu.. seperti cakap sahabat2, saya tak boleh bantu secara terus dan sebaik-baik nya cari seorang muslimah untuk bantu dia. apapun, saya ucapkan jutaan terima kasih buat shabat2 sekalian. Sempena malam 10 terakhir Ramadhan ni, sama-sama lah kita memburu malam Lailatul Qadaar. Semoga Allah berikan kekuatan untuk kita sama-sama mengimarahkan lagi malam tu.aminnn

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hikaru_muslimProfil   Hantar PM kepada Hikaru_muslim   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 24-09-08 21:22


Erm...susah juga lah begini....dok tau lah saya nak cakap macam mana...
Tapi daripada pening-pening dengan perempuan ini...baik carik lain lah agaknya....kan ramai perempuan lagi kat luar sana,,,,tak pun suruh mak yang carikan.... =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

insan_85
Warga Rasmi
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14467
Posting: 7
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-10-08 23:17


tabahkan hati hikaru muslim...
cerita saya nak sama dengan hikaru...tapi dia seorang yang beriman..'
cuma perbezaan istilah kerjaya yang memisahkan saya dengan dia...
may be tak ada jodoh agaknya..
saya redha...
dan saya dapat lupakan dia...
sekarang ni saya dah kerja..
dan alhamdulilah...rezeki saya murah...
Allah telah membalas segala kesabaran saya...
syukran ya ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_85Profil   Hantar PM kepada insan_85   Pergi ke insan_85's Website   Quote dan BalasQuote

adha01
Warga Rasmi
Menyertai: 08.11.2008
Ahli No: 35791
Posting: 5
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 17:00


pilihan terletak di tangan anda . anda mampu mengubahnya ;-)


-----------------
Rahsia Jana duit


Bookmark and Share

    


  Member Information For adha01Profil   Hantar PM kepada adha01   Pergi ke adha01's Website   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 17:17


Pada 16-09-08 17:46 , Hikaru_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Syukran Jazilan Kasiran sahabat-sahabat ukhwah. tak sangka saya, ramai penasihat2 umum disini. Tak tau apa saya nak cakapkan. terharu. Actually hati saya berat mengatakan supaya saya perlu bantu dia . Walaupun berat tapi saya rasa saya mesti bantu dia sebagai seorang sahabat. Insyaallah akan saya korbankan hati dan perasaan saya semoga dia dapat kembalikan semangat dia untuk teruskan hidup secara normal. Tapi kan sahabat-sahabat, dia ni selalu menyebut yang dia tak perlukan saya. saya ni baik dan dia ni jahat. kadang-kadang hati kecik saya ni terasa juga dengan perlakuan dia.


salam... awak ni baik sangat... awak sedar tak yang awak ni xdihargai?
baik awak cari sahabat lain yang lebih mengahargai kebaikan awak. kadang-kadang bila baik sangat org pijak kepala... dunia sekarang ni lain sikit... putar belit... saya harap lepas ni awak lebih matang untuk membuat keputusan.....ok? ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 20:51


Pada 08-11-08 17:17 , afina010587 posting:

!!! QUOTE !!!

salam... awak ni baik sangat... awak sedar tak yang awak ni xdihargai?
baik awak cari sahabat lain yang lebih mengahargai kebaikan awak. kadang-kadang bila baik sangat org pijak kepala... dunia sekarang ni lain sikit... putar belit... saya harap lepas ni awak lebih matang untuk membuat keputusan.....ok? ;-)

kadang-kadang saya pun terfikir macam ni....tapi seterusnya saya akan pula fikir "Setiap kebaikan akan dibalas dengan kebaikan". Erm...in this case..niza rasa tak salah nak membantu... Atau mungkin dah memang jodoh...waAllahulam...

lagipun pintu taubat sentiasa terbuka...manalah tahu dengan pertolongan hikaru...dia mula sedar dan insaf...

ada certain perkara kita perlu stick pada prinsip..dan ada certain kita kena consider...sebab kita hidup bermasyarakat..dikelilingi kawan-kawan,sahabat dan teman. WaAllahulam...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 21:22


Pada 08-11-08 20:51 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-11-08 17:17 , afina010587 posting:

!!! QUOTE !!!

salam... awak ni baik sangat... awak sedar tak yang awak ni xdihargai?
baik awak cari sahabat lain yang lebih mengahargai kebaikan awak. kadang-kadang bila baik sangat org pijak kepala... dunia sekarang ni lain sikit... putar belit... saya harap lepas ni awak lebih matang untuk membuat keputusan.....ok? ;-)

kadang-kadang saya pun terfikir macam ni....tapi seterusnya saya akan pula fikir "Setiap kebaikan akan dibalas dengan kebaikan". Erm...in this case..niza rasa tak salah nak membantu... Atau mungkin dah memang jodoh...waAllahulam...

lagipun pintu taubat sentiasa terbuka...manalah tahu dengan pertolongan hikaru...dia mula sedar dan insaf...

ada certain perkara kita perlu stick pada prinsip..dan ada certain kita kena consider...sebab kita hidup bermasyarakat..dikelilingi kawan-kawan,sahabat dan teman. WaAllahulam...



salam
tapikan wak... kalau awak baca penuh stori ni... nampak sangat lah dia tak hargai. memang baik dibalas baik... tapi takkan sampai dia kena marah dengan teman lelaki wanita tu pun dia tak serik... kalau betul wanita tu nak dirnya dibantu mesti dia tak stori apa-apa kat teman lelaki dia pasal sahabat kita ni dan menyebabkan sahabat kita yang berhati mulia ni dimarah oleh teman lelaki dia yang dah buat tak baik kat dia itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 21:26


Pada 21-09-08 11:36 , Hikaru_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Maaf wahai sahabat-sahabat sekalian sebab lambat respons thread ini.. Disini saya nak berkongsi berita sedih pasal hubungan kami. Malam kelmarin kan , saya dapat pangglan telefon dari seorang lelaki. Lelaki marah2 dan warning saya supaya jangan kacau lagi perempuan ini. Dia cakap perempuan tu ada lah kekasih dia. So pandai2 lah dia handle. Terkejut saya dengar lelaki cakap. So saya tanya lah elok-elok , tapi lelaki tu marah tak tentu pasal and dia letak phone. lepas itu kan, saya berfikir, salah ke apa yang saya lakukan selama ini?Apa yang perempuan ni bagitau kat lelaki tu sampai dia boleh marah bagitu sekali. Tak sempat saya nak explain kan kebenaran dan pertahan lah diri saya, terus kena marah... Sedih sangat-sangat hati ini.... Ya Allah , kuatkan lah hatiku ini....


cuba baca ni... Kenapa hikaru ni pula yang kena mara... mean dat perempuan ada cerita somthing lah kan?... entah ar... sian kat hikaru ini... hati baik tapi orang buat gitu pula kat dia... tak apa lah, nanti ada hikmah disebalik apa yang berlaku....

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

adha01
Warga Rasmi
Menyertai: 08.11.2008
Ahli No: 35791
Posting: 5
Dari: Pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-11-08 08:23


urm .. bagi saya lah .. hikaru kena act as gentlemen .. kalau dia nak kawan .kawan lah dengan dia .. tapi kalau dah dia tak nak layan tak payah lah rasa sedih sangat .. buat macam biasa saja .. ramai lagi orang yang beri perhatian dekat kita .. kawan kawan lain yang ada sekeliling kita. manusia ni bolih berubah bila bila masa saja.. mungkin suatu hari nanti dia akan berubah ..

kalau nak buat pasangan hidup itu .. erm banyakkan lah isthikarah minta petunjuk .. mungkin hati kita cenderung untuk memilih si dia .. tapi keadaan semasa yang berlaku tak mengizinkan ..

bagi saya lah .. dari layan masaalah jiwa ni baik buat kerja amal, hidupkan diri anda dengan kawan kawan sekeliling yang bolih membantu , pergi traveling ke , rehlah ke , buat aktiviti social ke join usrah ke , aktiviti kemasyarakatan erm banyak lagi benda bolih dibuat.

yang penting hidup perlu diteruskan ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adha01Profil   Hantar PM kepada adha01   Pergi ke adha01's Website   Quote dan BalasQuote

leeya89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34493
Posting: 44
Dari: seremban

Johor  


posticon Posting pada: 15-12-08 14:57


sabar saja lah saudara....
awak mesti dapat yang lebih baik lagi lepas ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For leeya89Profil   Hantar PM kepada leeya89   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 17:25


...APA YANG NAK DILUAHKAN YE......KEBANYAKANNYA LEBIH PADA PERHUBUNGAN saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 22:07


en hikaru_muslim...lupakan lah saja..hehe..ramai lagi yang baik-baik dan yang indah2..mohon lah pada Allah insyaallah akan di kabulkan.. kat portal ni pun ramai yang singgel minggel lagi..insyaallah baik-baik belaka.. hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

iQbaL86
Warga Rasmi
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24792
Posting: 8
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-01-09 18:02


Why Women are too Complex ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For iQbaL86Profil   Hantar PM kepada iQbaL86   Pergi ke iQbaL86's Website   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 00:23


Pada 16-09-08 12:56 , cik_zinnirah posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ada lelaki yang baik, perempuan pula yang bermasalah.

kalau perempuan baik, lelaki pula yang bermasalah.

kalau kedua-duanya dah baik, family pula yang mendatangkan masalah...

dunia..oh dunia...


Kekadang bermasalah itu adalah ujian buat kita. Ada kebaikkan buat kita kalau kita sabar. Nabi Muhammad, bapa saudara yang banyak menolongnya akhirnya tidak masuk Islam, ABu Talib. Abbas ra yang tidak berapa berani menonjolkan diri masuk Islam.

Nabi Musa diuji Allah bila umatnya Bani Israel banyak buat hal, selepas matinya Firaun.

Asiah, lakinya buat hal, lakinya ialah Firaun, manusia paling jahat, tetapi Asiah sungguhpun demikian bila berdepan dengan manusia paling jahat, dia menjadi wanita paling baik. barangkali beliau akan jadi biasa-biasa sahaja tanpa melalui ujian bersuamikan Firaun. Allah Maha Mengetahui.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 00:51


Pada 05-01-09 18:02 , iQbaL86 posting:

!!! QUOTE !!!

Why Women are too Complex ?


we are biologically like that.. its a nature..


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 08:04


Jawapannya sudah ada... cuma tuan yang belum berani buat keputusan

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-01-09 08:06


Pada 21-09-08 11:36 , Hikaru_muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Malam kelmarin kan , saya dapat pangglan telefon dari seorang lelaki. Lelaki marah2 dan warning saya supaya jangan kacau lagi perempuan ini. Dia cakap perempuan tu ada lah kekasih dia. So pandai2 lah dia handle. Terkejut saya dengar lelaki cakap. So saya tanya lah elok-elok , tapi lelaki tu marah tak tentu pasal and dia letak phone. lepas itu kan, saya berfikir, salah ke apa yang saya lakukan selama ini?Apa yang perempuan ni bagitau kat lelaki tu sampai dia boleh marah bagitu sekali. Tak sempat saya nak explain kan kebenaran dan pertahan lah diri saya, terus kena marah... Sedih sangat-sangat hati ini.... Ya Allah , kuatkan lah hatiku ini....


biasanya, lelaki cukup pantang lau org yang disayanginye berkongsikan cerita tentang masalah mereka kepada lelaki lain... Itu apa yang ana tau.... Erm...but sometimes... kita tak tahu..keadaan memaksa begitu... apa-apa pun... tak payah lah fikir-fikir lagi hal ni.. Buat tak tahu saja lah... Buat apa yang dirase betul... Lau berat hati nak buat..tak payah lah buat... :bunga:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.1763 saat. Lajunya....