Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 2 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: kisah saya


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» kisah saya

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh kisah saya

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 15:21


salam...

entah bagaimana harus saya mulakan...namun yang pasti hati saya begitu sayu dan merintih hiba...

beberapa tahun lepas saya berkenalan dengan seorang hamba Allah. Nyata dia seorang yang baik dan beragama. persahabatan yang terjalin setelah sekian lama telah membuahkan sebuah perasaan. namun perasaan yang terjalin, alhamdulillah dijaga sebaik mungkin.

namun, keluarga dia telah menolak saya atas alasan yang langsung tidak releven. keluarga dia memandang family saya sebagai berstatus rendah. dan juga macam-macam alasan diberikan. alasan saya jauh, hanya muda beberapa tahun dan tidak ketinggalan faktor rupa paras.

si anak sudah puas memujuk family. namun family, terutama ayah masih berkeras hati.

kadang-kadang terfikir, apalah salah saya sampai family dia sanggup buat begini. rasa teraniaya sangat.

dan dia pulak, setelah apa yang korbankan untuk pertahankan hubungan kami, kini tinggalkan saya demi keluarga dia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 15:25


Assalamualaikum...
sabar itu benteng keimanan seseorang... saya tahu ianya pahit untuk diterima... namun, kuasa Allah Taala tidak siapa mampu mengubahnya... pasangan anda perlu bat sesuatu untuk meyakinkan familynya supaya dapat menerima anda dalam keluarga mereka... ingat... nobody perfect...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 15:30


erm...dia sudah habis usaha. dan sekarang dah putus asa.
dia tak dapat nak yakinkan family dia.
lagi satu alasan family dia, saya bukan dari kalangan saudara mara dia.

erm...tak logik langsung alasan2 yang diberikan...

memang teramat sedih hati bila diperlakukan sebegini rupa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 15:55


Salam...erm susah nak hadapi situasi yang begini..d harap awak tabah menempuh nya..jika awak masih menginginkan lelaki tersebut banyakkan berdoa kepada Allah semoga terbuka pintu hati keluarga lelaki untuk menerima awak menjadi sebahagian dari keluarga mereka juga..tetapi menjadi kebimbangan jika awak dapat berkahwin dengan lelaki tersebut, namun keluarganya tetap tidak menerima awak dengan ikhlas dan tidak melayan awak sebagai menantu atau ahli keluarga mereka. fikir kan lah untuk diri awak ..apa-apa pun jodoh ketentuan Allah..terima lah dengan redha..


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 16:00


selamat petang zinnirah, pertma sekali terima kasih kerana sudi berkongsi masaalah....

bab-bab hati dan perasaan ni memang susah nak cakap kan? maklumlah persahabatan yang terjalin sekian lama akhirnya putus di tengah jalan..

ok macam ni lah, si anak pun dah puas pujuk familinya tapi tetap sama juga kan? :berfikir: erm kalau zinnirah terus mengharap pun saya rasa peratus untuk berjaya tipis....sebab familinya dah tolak mentah-mentah........erm bersabarlah.......saya faham perasaan zinnirah.....kalau sekarang pun belum berkahwin famili dia boleh buat begitu pada zinnirah apatah lagi setelah menjadi menantu kelak....kita kena fikir yang mendatang....



!!! QUOTE !!!

kadang-kadang terfikir, apalah salah saya sampai family dia sanggup buat begini. rasa teraniaya sangat.


sekarang pun dah rasa teraniaya.....macammana bila dah kawinkan?. Kita berkahwin untuk kekal bahagia bukan sehari dua

masih banyak lagi kumbang-kumbag kat luar sana, hidup perlu di teruskan.....jangan sedih-sedih ye zinnirah..... :-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 16:04


dah ditinggalkan?

Teruskan saja kehidupan. Kalau kita tak bersalah dalam hal ini, anggaplah Allah nak bagi kita ujian saja, supaya kita lebih hargai nikmat yang akan datang tiba. Langit tak selamanya mendung.

apabila kita dah dijodohkan dengan seseorang, sebenarnya dia yang terbaik buat kita. Walaupun mungkin tak nampak kebaikan itu, tapi disebalik segala yang berlaku adalah terbaik untuk kita.

Dia bukan jodoh awak, jadi jangan membazir meratapi. kasihan kat jodoh sebenar awak nanti. Apalah perasaan dia nanti. Kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 16:27


bila membaca posting zinnirah ni, teringat kata-kata nasihat sahabat /housemate saya dulu. barangkali sesorang yang hadir dalam hidup kita tak semestinya dia adalah pasangan yang telah dicomformkan untuk menjadi suami/isteri kita. mungkin dia hadir untuk menjadi sahabat kita, untuk menolong dan memimpin kita. bersabarlah zinnirah, jangan bersedih. Hidup mest terus.. mungkin senang bercakap bagi yang tidak mengalami, tapi kata orang yang petah berkata2 tu sebenarnya telah mengalami terlebih dahulu..hehe..wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-09-08 17:19


Assalamualaikum
lor...apanya yang teraniayanya..macam mneyalahkan Allah pulak jeq... :jangan:
kira anda ni orang yang telah Allah pelihara daripada teraniaya..cuba bayangkan apa akan terjadi jika anda diterima jugak?malas cakap pepanjang, sebab yakinlah segalanya ada hikmah..hikmah yang perlu dikutip, dan dijadikan panduan dalam hidup..percayalah, bakal suami kamu yang sebenar pasti jauh lebih baik daripada lelaki tu..tutup buku lama, buka buku baru, lepas tu tuliskan cerita² yang best dalam tu okies... ;-)

yang penting, bak kata kak yati..hidup mesti terus.. :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 17:31


salam...

ayat yang takkan lupa sampai bila2 dari keluarga hamba allah ni = kalau kawin dengan dia nanti anak2 semua akan jadi jahat macam keluarga dia :). sedangkan yang menghantar rombongan dia ;).

tapi akhirnya terbongkar sebenarnya hamba allah ni dah ada calon lain yang katanya setaraf seAGAMA dan seketurunan yang alim2.. dan hingga kini bila ingat2 balik.. syukur setinggi tinggi ke hadrat allah tak jadi sebab...(biar saya saja tau.. tak perlu buka keaiban sesiapa)

sebenarnya yang telepas dari kita bukanlah yang terbaik SESUAI dengan diri kita. allah tu sebaik baik penentu. maka syukur, redha dan bersabarlah sentiasa. allah tu tak zalim pada hambaNYA....cuma kita saja yang selalu lupa janji janji DIA...

senyum ye dik... key... :)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_syifa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34884
Posting: 66
Dari: bumi Ilahi

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-09-08 17:46


Insya-Allah, dalam setiap ujian dan keperitan hidup yang dilalui, bila Allah sentiasa di hati, jiwa akan damai dan tenang. Berbaik sangkalah dengan Allah. Allah pasti akan menitip juga bahagia di celah-celah ujian perit yang diberikan-Nya...


-----------------
“Sesungguhnya rahmat Allah sangat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik” (Al A’raf:56)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syifaProfil   Hantar PM kepada nurul_syifa   Quote dan BalasQuote

jannahnobel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2007
Ahli No: 31060
Posting: 80
Dari: Bumi Allah_mencari ilmu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 18:20


salam....

can i say something dan think about that....

sometime seseorang nia sangat sesuai dan sangat perfect menjadi sahabat baik tapi tak semestinya sangat sesuai dan sangt perfect untuk menjadi pasangan hdup...

Allah lebih tahu apa yang Dia aturkan dan tentukan....
sabar ye cik_zinnirah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahnobelProfil   Hantar PM kepada jannahnobel   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 18:33


alhamdulillah, syukran jazilan untuk semua nasihat-nasihat anda. memang input yang baik untuk hati saya, sebab tu saya luahkan kat sini.

insyaAllah saya dapat terima walaupun agak payah sebab masih baru lagi...

saya tak maksudkan takdir Allah yang menganiayai saya. tapi tindakan family dia yang saya rasakan kejam...tapi tak mengapalah...lupakan saja lah semuanya...

berserah pada Allah...dan terima semua ketentuanNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 15-09-08 20:18


kadang-kadang sesuatu yang berlaku itu a ada hikmaknyer..insya Allah.. anda akan menemui.. seseorang yang sejati...pada masa depan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 15-09-08 20:46


Assalamualaikum..

Firstly ana pinjam kata-kata dari ustaz shamsuri (Kedah) dimana kata2nya "dunia ini bulat,hari ini kalau kita buat naya pada org. Belum tentu esok lusa org tak akan buat naya pada kita.kalau sekali pun tidak kena pada kita. Mungkin akan kena pada anak cucu kita".

Ap2 pun ana setuju dengan kata-kata awan_biru85.Sabar, dan tak perlu nak mmbalas ap2.Dan mungkin kerana sifat manusia yang sedia ada lemahnya..mmbuatkan kita tersalah tafsir tentang ujian yang kita hadapi.

"Moga dugaan yang dihadapi hari ini menjadi kekuatan untuk berdiri hari esok"

Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 22:12


betul, dunia ni bulat. hari ni kita buat kat orang esok lusa pasti orang buat kat kita balik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-09-08 23:08


salam
kat situ dah nampak dah.kawan saya selalu cakap dengan saya mungkin lelaki itu baik tettp bukan terbaik untuk diri kita.redha dan banyakkan berdoa...jika sudah jodoh tidak kemana.yang penting sabar..........
pengalaman mengajar manusia banyak perkara antaranya mendekati diri kita kepada Allah......semoga anda di berkati Allah selalu

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 23:10


Anakanda cik_zinnirah perlu berlapang dada bab jodoh. Jodoh itu ketentuan Illahi. Kalau memang jodoh insyaAllah akan bertemu juga. Dan sekiranya bukan jodoh walau macam mana suka pun tidak akan dapat bersama. Semoga anakanda tabah ya kerana Allah SWT Maha Adil dan Maha Mengetahui. Adalah hikmah disebalik apa yang berlaku kerana anakanda akan mendapat yang lebih baik darinya insyaAllah.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 09:31


salam....

kisah awak dah biasa sangat dalam masyarakat kita yang kononnya high class. family dia kmungkinan nak menantu yang sama taraf. anyway, banyak ag putera2 d luar. bukan dia seorang j suka kat awak. ramai ag yang suka kat wak, cuma awak j yang kmungkinan tak sedar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 09:39


cik_zinnirah...
mengapa di tambah gusar di hati, menambah kusut di kepala......tu belum kira kelumumur lagi (huhuhu), tiada guna dikenang pada mereka yang tak sudi......hakikat menyintai seseorang tak semestinya akan memiliki.......suatu hakikat pahit bagai hempedu untuk ditelan (gagah nak telan siapa suruh, buat bodoh saja lah).....banyakkan sabar dan tawakkal...'sesungguhnya perancangan Allah itu adalah melebihi perancangan manusia'...........

p/s: tak terfikir nak cari lain ke????kat ukhwah.com ni ramai calon2 yang sesuai......tak percaya tanya ummi sendiri.....hihihihihihi, bujang trang tang tang gituh....


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 10:28


Pada 16-09-08 09:39 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

cik_zinnirah...
mengapa di tambah gusar di hati, menambah kusut di kepala......tu belum kira kelumumur lagi (huhuhu), tiada guna dikenang pada mereka yang tak sudi......hakikat menyintai seseorang tak semestinya akan memiliki.......suatu hakikat pahit bagai hempedu untuk ditelan (gagah nak telan siapa suruh, buat bodoh saja lah).....banyakkan sabar dan tawakkal...'sesungguhnya perancangan Allah itu adalah melebihi perancangan manusia'...........

p/s: tak terfikir nak cari lain ke????kat ukhwah.com ni ramai calon2 yang sesuai......tak percaya tanya ummi sendiri.....hihihihihihi, bujang trang tang tang gituh....



fobia ditolak dan diperkecikkan atas sebab rupa masih ada lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 11:14


.. saya bujang:malu::kelip: ahaks:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

serojaputih
Warga Rasmi
Menyertai: 02.08.2007
Ahli No: 30561
Posting: 8
Dari: terengganu

Kedah  


posticon Posting pada: 16-09-08 11:55


salam.. cik zinnirah.. awak kena banyak bersabar dan berdoa... kalau dia betul jodoh awak satu hari nanti awak pasti akan bersatu jugak.. tapi kalau dia bukan jodoh awak awak kena terima dengan redha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For serojaputihProfil   Hantar PM kepada serojaputih   Quote dan BalasQuote

serojaputih
Warga Rasmi
Menyertai: 02.08.2007
Ahli No: 30561
Posting: 8
Dari: terengganu

Kedah  


posticon Posting pada: 16-09-08 11:58


satu lagi.. mungkin Allah nak uji awak... mungkin juga Allah nak jododohkan awak dengan seseorang yang lebih baik daripada dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For serojaputihProfil   Hantar PM kepada serojaputih   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 12:18


Assalamualaikum

cubalah berlapang dada... :-)
walaupun sakit...kita perlu yakin dengan ketentuanNya...
apa yang kita rasa baik buat kita..
mungkin sebaliknya....
yang pasti...rasa pahit itu perlu kita telan sebagai bayaran
kebahagiaan yang ingin kita miliki di masa akan datang...

wallahu 'alam.....


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 16-09-08 12:24


Assalamualaikum...semoga awak tabah menghadapinya...lumrah manusia..mungkin awak akan bertemu dengan jodoh yang lebih baik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 12:48


insyaAllah, saya sabar dan terima ketentuan Allah ini.
doa saya tidak pernah putus. sebab doa kan senjata kita.

erm...insyaAllah doakan saya sabar dan tabah menghadapi dugaan ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 12:54


'sesungguhnya perancangan Allah itu adalah melebihi perancangan manusia'....
betul itu, macam mana suka pun, Kalau bukan jodoh... nak buat macam mana... kepala tak gatal pun dah jadi gatal... tak pernah telan hempedu pun dah rasa pahit dia... he3x
sabar lah ek..
mungkin Allah nak temukan yang lebih baik untuk cik_zinnirah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 13:03


bersabarla cik zinnirah...kita merancang tapi sebaik-baik perancang adalah Dia yang satu.dan hati kita di pegang oleh Dia bila-bila masa boleh dipalingkan..mungkin hari ini gelap gelita mana tahu esok cerah menanti bahagia...kan nikmat kesabaran itu...

menanti terus menanti,
sabar terus bersabar,
berharap terus mengharapkan...
moga dipertemukan yang sebaik-baiknya...
Hanya cinta Ia cinta yang Hakiki...
InsyaAllah keperitan hari ini akan bertukar kebahagian suatu hari nanti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 14:10


insyaAllah...penantian masih diteruskan
kesabaran masih dipertahankan...

mga keperitan ini akan bertukar menjadi kebahagiaan suatu hari nanti. entah masih ada kesempatan untuk menikmati nikmat kebahagiaan tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

cucu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2004
Ahli No: 10226
Posting: 226
Dari: Bumi Milik Allah

russia  


posticon Posting pada: 16-09-08 15:24


jauh tu bukan ukuran tentang jodoh. tapi mungkin ada jodoh untuk saudari dengan seseorang yang lebih baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For cucuProfil   Hantar PM kepada cucu   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 15:40


ambil masa untuk gembirakan hati....doa banyak-banyak...

ada hikmah disebalik yang berlaku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

keiichi82
Warga Rasmi
Menyertai: 05.09.2008
Ahli No: 34793
Posting: 2

Johor  


posticon Posting pada: 16-09-08 15:56


mungkin itu bukan jodoh yang tepat...mungkin ada lagi yang sesuai...

Bookmark and Share

    


  Member Information For keiichi82Profil   Hantar PM kepada keiichi82   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 18:08


insyaAllah, betul cakap semua kat sini. mungkin dia bukan yang terbaik buat saya. i have to let him go and i have to let all the memories between us those years go away from me.

insyaAllah saya akan cuba perlahan2....tolong doakan kejayaan saya ek....syukran jazilan for all the words of wisdom. may Allah Bless us...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-09-08 11:36


Assalamualaikum

nak kongsilah lagu ni...suka sangat..

Bila Diri Disayangi - Ukays

Terdengar bisikan mesra
Kalimah keramat bermentara
Bermulanya siang berakhir malam ku
Tak akan ku jemu menyebut namamu

Tiada batasan waktu
Tiada tempat mu tertentu
Di gunung di lembah, di darat, di air
Siapa pun hamba, keikhlasan doa, keagungan
Kasih merubah takdir

Bila ku sedari diri disayangi
Langkah kaki ini semakin berani
Bila terkeliru ku ucap namamu, terasa diriku
Kembali dipandu

Engkau pertama, tiada akhirnya
Aku dalam kegelapan engkaulah cahaya
Izinkahlah aku menumpang di sini
Di bawah naungan kasih dan sayang mu
Ku berserah diri

best..cinta hakiki... ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 15:54


saya pun suka lagu ni...best
tapi lirik dia macam lebih sesuai ditujukan pada Allah...kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-09-08 15:57


Assalamualaikum
saya tujukan lagu tu sebab nak bagi cik_zinnirah lupakan yang lain...gunakanlah Daia... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 16:26


syukran jazilan :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

aimanshukri
Warga Rasmi
Menyertai: 06.09.2008
Ahli No: 34810
Posting: 17
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 16:29


Hidup bukan untuk derita dan derita bukan untuk selamanya,,anda patut bersyukur sebab putus cinta,sekurangnya anda dah tau penerimaan keluarga dia dari meneruskan hidup bersama tanpa restu keluarga,,apa pun,kuat kan semangat,tabahkan hati,,insyaallah pasti ada pengganti yang lebih sempurna

Bookmark and Share

    


  Member Information For aimanshukriProfil   Hantar PM kepada aimanshukri   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 18:18


insyaAllah....saya tahu saya kena tabah. dan saya tengah berusaha untuk menerima hakikat ini

Allah hanya akan uji hamba yang DIA sayang....itu menjadi motivasi buat diri saya

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 18:35


salam zinnirah...
jangan sedih2 k.. insyaAllah Allah dah tetapkan seseorang yang lebih baik untuk zinnirah.. memang masa mula-mula susah untuk terima hakikat.. masa dan doa saja yang akan mengubat segalanya.. redha! tu penyembuh utama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 20:13


anyway.. saya suka lagu zinnirah.. lari topik tak? =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 17-09-08 22:00


:-) At least ALLAH SWT dah 'tunjuk' yang dia tu tak ditakdirkan menjadi suami cik_zinnirah kan?? :-) Awak patut bersyukur sebab ianya berlaku sebelum awak sempat berumah tangga dengan dia .. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 22:40


sebenarnya saya dan dia masih berkwan. sebab masing-masing masih sayangkan persahabtn ktorang...

dan sebenarnya, rasa payah jugak nak terima yang dia akan berkawin dengan pilihan family dia nanti. tapi terpaksa jugak saya telan pahit ini

mga Allah berikan saya kekuatan untuk menghadapi semua ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 17-09-08 23:38


he might not be the one but HE is still THE ONE (Allah)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 13:05


Pada 17-09-08 20:13 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

anyway.. saya suka lagu zinnirah.. lari topik tak? =)


memang lari topic pun..ni patutnya posting kat peminat lagu nasyid..ke kelab peminat nasyid..mana entah.. :berfikir:

apa pun cik zinnirah...senyum-senyum selalu...tak baik bulan puasa sedih2...
senyum tau...begini?... :-D


;-)


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 13:10


salam...
sekadar memberi pendapat....

masalah yang sering dihadapi oleh pasangan yang bercinta..itulah namanya jodoh..jodoh itu hak Allah,DIA berhak memberi dan berhak menariknya kembali..mungkin ada yang lebih baik..cuba kita renungkan kembali..mungkin dalam hubungan tu,kita lebih sesuai sebagai kawan sahaja..banyakkan berdoa,tetapkan pendirian...Allh dah janjikan yang lebih baik untuk kamu..percayalah...insyaAllah ana doakan yang terbaik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 14:26


syukran bebanyak sebab sudi doakan saya...mga Allah membalas dengan kebaikan buat semua kat sini...insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 17:43


Pada 18-09-08 14:26 , cik_zinnirah posting:

!!! QUOTE !!!

syukran bebanyak sebab sudi doakan saya...mga Allah membalas dengan kebaikan buat semua kat sini...insyaAllah..


saya doakan zinnirah sentiasa tabah....hahaha...jangan tak tau bak kata kak sadiqah orang-orang yang ambil part bagi komen ni sebenarnya dah melaluinya terlebih dahulu... :cry: .....sebab tu mereka ni faham bangat bagaimana traumanya perasaan zinnirah.... let bygone be bygone .....baca lah buku-buku motivasi Dr Tuah ke...macam saya buat sekarang... :-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

fateha_82
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.07.2008
Ahli No: 34202
Posting: 41
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 18-09-08 17:50


salam,

cik_zinnirah.. be strong, ya!
jangan layan sangat rasa kecewa.. banyakkan bersabar dan yakinlah bahawa dia bukanlah yang terbaik untuk awak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fateha_82Profil   Hantar PM kepada fateha_82   Pergi ke fateha_82's Website   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 21:54


insyaAllah seandainya memang tertulis dia bukan untuk saya, saya kena terima dengan hati yang terbuka. sebab ALLAH MAHA MENGETAHUI apa yang terbaik untuk hambaNYA...

semoga semua yang berlaku akan menjadikan saya lebih tabah dalam menghadapi hari2 yang bakal mendatang yang pastinya banyak dugaan menanti saya...

syukran jazilan kepada semua....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-09-08 22:19


salam...setau saya lah dalam bab rezeki ni kadang ada benda yang kita tak paham..kena lah pasarah dan redha dengan apa yang ada..Allah maha hebat dalam perancangan dia..kita dah usaha mungkin dqah ditakdirkan bukan dia dijadikan untuk kiita...kenalah berlapang dad..insya allah cik zinnirah akan dapay yang lagi bagus..kena lah sentiasa bersangka baik dengan apa yang Allah takdirkan untuk kita dan doakan moga mendapat yang terbaik..dan bagi lelaki payah jugak nak pilih calon..payahnya bila mak ayah tak berkenan..pasal anak laki ni dia punya tanggungjawab kat mak ayah sampai ke mati..payah juga nak jaga hati mak ayah ni bukan senang..jadi insya allah dapat bakal mertua yang lagi baik and bagus..and mungkin dapat bakal suami yang lagi baik and bagus gakk

Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 22:47


insyaAllah...syukran atas nasihat anda lat-terang. saya paham...memang perancangan Allah Maha Hebat....semuanya dalam kekuasaan dan pengetahuanNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 22:52


Pada 16-09-08 11:14 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. saya bujang:malu::kelip: ahaks:lol:


en.kakisamun dah bagi hint dah tu.. :lol:

apapun harap adik zinnirah tabah menghadapi ujian ini..yakinlah, apa yang Allah tentukan, itulah yang terbaik buat hambaNya.. :-)


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 03:19


saya ada satu cadangan
apa kata awak cuba selami kisah zulaikha
alihkan cinta manusia ke penciptanya

mungkin bunyimacam senang
dan kita rasa macam kita sentiasa mencintaiNYA
tapi
cuba awak hayati kata-kata ni

"hati kita takkan tenang selagi kita tak redha dengan ketentuanNYA
"

sepatutnya awak bersyukur..
sekurang2nya awak diizinkanNYA untuk menjadi sahabat antara satu sama lain

tapi
andai awak benar-benar sayangkan dia kerana ALLAH
awak takkan lemah
seharusnya awak mendoakan yang terbaik untuknya
mungkin jodoh dia dengan org lain
apa kata awak doakan agar hati dia tenang
ibu bapa adalah segala-galanya
mereka yang juga kita bila tak ada siapa pedulikan kita

tumpukan perhatian dalam mengejar cinta HAKIKI
DIA lebih tahu
apa yang terbaik untuk kita
selama ni pun kita hidup DIA yang tentukan
moga awak sentiasa disayangiNYA
insyaALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 11:45


insyaAllah saya tengah belajar terima....Allah Maha Mengetahui yang terbaik untuk kita kan....

syukran untuk semua sebab sudi memberi nasihat, memang satu input yang baik untuk saya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

norli
Warga Rasmi
Menyertai: 07.01.2006
Ahli No: 21753
Posting: 10
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-09-08 15:17


zinnirah..saya doakan yang terbaik untuk awak...
moga awak temui penyudah untuk cerita ini..doakan saya juga moga ditunjukkan penamat untuk pencarian saya selama ni...
insyaAllah... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For norliProfil   Hantar PM kepada norli   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 15:29


insyaAllah, saya doakan....sykran doakan saya ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

arfah_razali
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2008
Ahli No: 34855
Posting: 31
Dari: selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-09-08 15:34


zinnirah...saya doakan yang terbaik juga untuk awak...saya harap awak tak putus-putus melakukan solat istikharah...segala jawapan dan juga petunjuk akan diperolehi juga nanti...segala yang kita hadapi ini mungkin ada hikmah disebaliknya...bagi lelaki, keluarga perlu didahulukan....takut lain pula jadinya...masa inilah awak kena tnjukkan pada kawan awak itu yang dia kena utamakan keluarga....masih punyai cara yang lembut dan halus untuk pujuk hati orang tua...
wallahua'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arfah_razaliProfil   Hantar PM kepada arfah_razali   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 15:43


..:bunga:..beri hatimu hanya untuk allah
pasti allah temukan pemilik terbaik
hamparkan masa mu hanya untuk allah
pasti allah aturkan hidupkan mu dengan sebaiknya..:bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 15:55


cik zinnirah,jelesnye saya.. semua org doakan awak.. doakan lah untuk kami semua(seUkhwah.com)..:)

saya pun dah sakit & malas nak fikir bab hati dan perasaan ni.. kadang-kadang iman makin jadi rapuh kalau tak kena gayanya.. insyaAllah ku temui yang benar-benar terbaik untukku.. hehe..

cik zinnirah,kalau awak terus kawan rapat dengan dia.. perasaan awak masih macam dulu atau dah tak ada apa-apa? maksud saya just kawan saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-09-08 22:36


tipu kalau saya cakap saya tak ada perasaan terhadap. dah bertahun2 perasaan ni wujud, takkan semudah itu ianya hilang...

namun, saya sedar yang antara ktorang tak mungkin boleh bersatu. jadi sekarang ini, saya banyak-banyak berdoa agar Allah hilangkan perasaan itu daripada hati saya dan bukakan pintu hati saya untuk orang lain...insyaAllah kalau ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 15:22


sabar banyak-banyak ye..Sobarul minal iman...

memang kita tak boleh tipu hati kita...kadang-kadang..dah bertahun terpisah pun masih tak mampu nak buang perasaan tu... :-(

Sabar ye...


-----------------
Assalamualaikum...salam ukhwahfillah...
www.marul-nashirassunnah.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 15:45


Pada 17-09-08 22:40 , cik_zinnirah posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya saya dan dia masih berkwan. sebab masing-masing masih sayangkan persahabtn ktorang...

dan sebenarnya, rasa payah jugak nak terima yang dia akan berkawin dengan pilihan family dia nanti. tapi terpaksa jugak saya telan pahit ini

mga Allah berikan saya kekuatan untuk menghadapi semua ini...



cik zinnirah....

kalau saya jadi awak, saya takkan berkawan dengan orang tu lagi sebab susah nak lupakan seseorang tu kalau dia sentiasa hadir dalam hidup kita.


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 11:39


ramai yang menasihtkan saya supaya tak berkwan terus dengan dia. memang betul...sekarang ini saya nak avoid slowly sebenarnya, kalau drastik payah jugak rasanya...

insyaAllah tolong doakan saya ek...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 12:27


cik zinnirah... mari kita amal-amalkan doa ni....

"Ya Allah, jadikanlah aku redha terhadap apa-apa yang Engkau tetapkan dan jadikanlah keberkahan pada apa-apa yang telah Engkau takdirkan, sehingga tidak ingin aku menyegerakan apa-apa yang Engkau tunda dan menunda apa-apa yang Engkau segerakan.. YA ALLAH BERILAH PAHALA DALAM MUSIBAHKU KALI INI DAN GANTIKANLAH UNTUKKU YANG LEBIH BAIK DARIPADANYA.. Amiin"

==

Ummu Salamah radhiallahu anha mengatakan bahwa ia pernah mendengar Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wa salam bersabda :

"Seseorang yang tertimpa musibah lalu ia berkata : inna lillahi wa inna ilaihi raji’un dan berdoa : Allahuma jurnii fi musibatii wakhluf liya khairan minhaa (Ya Allah berilah aku pahala dalam musibah ini dan gantikanlah untukku dengan yang lebih baik daripadanya). Niscaya Allah akan memberinya pahala karena musibah itu dan menggantikan untuknya dengan yang lebih baik." (hari. Muslim 3/37-38).

Tatkala Abu Salamah (suaminya) meninggal, dia mengucapkan apa yang dikatakan Nabi Shalallahu ‘alaihi wa salam. Tak lama kemudian ia menjadi isteri Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wa salam, suami baru yang lebih baik dari pada Abu Salamah. Siapa mengira ia mendapatkan suami Rasulullah Shalallahu ‘alaihi wa salam sementara ia sendiri pernah mengatakan :"Lelaki mana yang lebih baik daripada suamiku"? (Mukhtashar Syarah Shahih Muslim, hadith no. 918)

==

:-)

So, sabar bebanyak. semua perkara tu pun adalah hak milik Allah.. Dia boleh pinjamkan nikmat tu selama mana pun yang Dia nak. Jika Allah menarik balik nikmat tu daripada kita, maka kita kena redha sebab memang tak ada satu pun yang merupakan hak milik kita... Semuanya adalah milik Allah. Jadi kita kena redha dan sabar... yakini lah yang Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita... Insya Allah, Allah akan gantikan dengan yang lebih baik....

Don't be sad because it's over. But be happy because it was once ours.... :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 14:35


Assalamualaikum wr wbt

Hm..memang sedih kan kalau seseorang yang kita dah rasa sempurna untuk kita..dan baik untuk kita...akhirnya tak manjadi milik kita...

".. Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu. Dan boleh jadi juga kamu menyukai sesuatu sedangkan ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." (al-Baqarah: 216)

wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-10-08 15:53


alhamdulillah...syukran sangat atas nasihat-nasihat anda

betul semuanya hanya pinjaman Allah...bila2 masa pun akan ditarik balik

saya kena redha, insyaAllah saya sudah dapat terima sekarang ini

cuma rasa sedih sebab masih wujud family yang mementingkan status,harta dan paras rupa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 11-10-08 13:30


sabar saja.... mungkin ada hikmah yang akan muncul di kemudian hari... semoga sesuatu nyang tebaik kan menanti anda... amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

fantasi87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2008
Ahli No: 35300
Posting: 77
Dari: bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 11-10-08 13:46


Pada 15-09-08 15:21 , cik_zinnirah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

entah bagaimana harus saya mulakan...namun yang pasti hati saya begitu sayu dan merintih hiba...

beberapa tahun lepas saya berkenalan dengan seorang hamba Allah. Nyata dia seorang yang baik dan beragama. persahabatan yang terjalin setelah sekian lama telah membuahkan sebuah perasaan. namun perasaan yang terjalin, alhamdulillah dijaga sebaik mungkin.

namun, keluarga dia telah menolak saya atas alasan yang langsung tidak releven. keluarga dia memandang family saya sebagai berstatus rendah. dan juga macam-macam alasan diberikan. alasan saya jauh, hanya muda beberapa tahun dan tidak ketinggalan faktor rupa paras.

si anak sudah puas memujuk family. namun family, terutama ayah masih berkeras hati.

kadang-kadang terfikir, apalah salah saya sampai family dia sanggup buat begini. rasa teraniaya sangat.

dan dia pulak, setelah apa yang korbankan untuk pertahankan hubungan kami, kini tinggalkan saya demi keluarga dia....

awak kena terima dengan redha.......
awak anggaplah jodoh anda dengan dia d tiada.....tapi janganlah putuskan silaturrahim....anggap dia sebagai kawan biasa......
jodoh semuanya ditangan Allah......
kita hanya boleh merancang sahaja.....yang menentukannya hanya kuasa Allah.....
jadi bersabarlah..........mungkin ad hikmah di sebalik kejadian itu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fantasi87Profil   Hantar PM kepada fantasi87   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 11-10-08 14:36


Pada 10-10-08 15:53 , cik_zinnirah posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah...syukran sangat atas nasihat-nasihat anda

betul semuanya hanya pinjaman Allah...bila2 masa pun akan ditarik balik

saya kena redha, insyaAllah saya sudah dapat terima sekarang ini

cuma rasa sedih sebab masih wujud family yang mementingkan status,harta dan paras rupa....


Assalamualaikum ....semoga cik_zinnirah...tabah menghadapi dugaan ini...jangan risau dengan pandangan yang tidak berasas..

8-) 8-) 8-) :bunga: selagi bernama manusia sikap perbandingan itu secara langsung mahupun tidak akan tetap ada.. :oops:

p/s:terima kasih cik syahidatul..pernah dengar doa itu...tapi jarang juga agaknya amalkan..InsyaAllah harap-harap dapat diamalkan semula.



Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

mia_amora
Warga Rasmi
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33783
Posting: 18
Dari: perak

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-10-08 17:24


Assalamualaikum

cik zinnirah....

masalah kita sama tapi saya lagi sedih kerana persiapan majlis semua sudah siap ..tetapi mak pasangan saya ingin batalkan hanya tinggal sebulan lagi kerana alasan yang tak logik....

puas pasangan saya memujuk emak dia tetapi emaknya berkeras untuk batalkan....

ayah dan adik beradiknya yang lain tidak setuju dengan keputusan emaknya itu tetapi mereka juga tidak mampu untuk menasihati lagi ....emaknya tetap berkeras ...

saya tak tahu apa alasannya sehingga kan emaknya sendiri menetapkan tarikh majlis kami tetapi akhirnya emaknya juga yang membatalkan majlis ini..


hati siapa yang tak sedih dan terguris diperlakukan begini ..seolah-olah famili saya tiada maruah..tetapi sesungguhnya itu semua kerja yang Maha Esa..

insyaAllah kalau sudah ditentukan dia jodoh saya...saya harap emaknya mendapat petunjuk dariNya...aminn


-----------------

Dapatkan ecard NasyidFM Disini



Bookmark and Share

    


  Member Information For mia_amoraProfil   Hantar PM kepada mia_amora   Quote dan BalasQuote

nurzakiah
Warga Rasmi
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35252
Posting: 13
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-10-08 13:18


saya pun pernh alami nsib macam ni..dia tinggal kan saya sebab family dia kita saya bukan jdoh t,baik untuk dia padahal saya belum lagi berjumpa dengan family dia...he is my first love dan i will never forget him..:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzakiahProfil   Hantar PM kepada nurzakiah   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-10-08 13:28


kata orang hidup di dunia ini terlalu singkat..kitalah yang buat pilihan untuk hidup ini sama ada apa yang kita mahu hadapi..memang merancang itu terkandung harapan, tapi yang tentukan Allah..

tak guna juga kalau nak sedih..hidup ini singkat saja. jadi, setiap kali gagal, mulakan lagi dengan tekad untuk bahagia..mulakan setiap hari dengan tekad ni..tak guna juga di ingatkan hal sedih. masa akan terus berlalu dan berlalu..takkan kita nak hidup ni berahir dengan sedih..

memang soal jodoh ni kritikal. macam-macam kisah yang berbeza..tapi anggaplah bahawa Allah SWT telah pilihkan seseorang yang lebih baik untuk kita..masa dan pertemuan itu Dia lebih tahu..

Sabarlah, sahabatku..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 22:44


ikhlas dan sabar itu kan Islam

kena betul-betul ikhlas dan sabar dalam menerima dan menghadapi dugaan Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 21-10-08 14:41


Pada 15-09-08 15:21 , cik_zinnirah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

entah bagaimana harus saya mulakan...namun yang pasti hati saya begitu sayu dan merintih hiba...

beberapa tahun lepas saya berkenalan dengan seorang hamba Allah. Nyata dia seorang yang baik dan beragama. persahabatan yang terjalin setelah sekian lama telah membuahkan sebuah perasaan. namun perasaan yang terjalin, alhamdulillah dijaga sebaik mungkin.

namun, keluarga dia telah menolak saya atas alasan yang langsung tidak releven. keluarga dia memandang family saya sebagai berstatus rendah. dan juga macam-macam alasan diberikan. alasan saya jauh, hanya muda beberapa tahun dan tidak ketinggalan faktor rupa paras.

si anak sudah puas memujuk family. namun family, terutama ayah masih berkeras hati.

kadang-kadang terfikir, apalah salah saya sampai family dia sanggup buat begini. rasa teraniaya sangat.

dan dia pulak, setelah apa yang korbankan untuk pertahankan hubungan kami, kini tinggalkan saya demi keluarga dia....
salam..kisah kita tak jauh berbeze...
hhmm..begitulah cara manusia memandang..tapi kita harus yakin pada apa yang allah takdirkan...yakinlah bahwa apa yang allah takdirkan, itulah yang terbaik untuk kita...yakinlah...allah tidak main-main dalam mempertemukan seseorang..semua bergantung kita yang menjaganya..selamat berjuang...tingkatkan kualiti diri dihadapan allah...


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 15:10


Pada 15-09-08 15:21 , cik_zinnirah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

entah bagaimana harus saya mulakan...namun yang pasti hati saya begitu sayu dan merintih hiba...

beberapa tahun lepas saya berkenalan dengan seorang hamba Allah. Nyata dia seorang yang baik dan beragama. persahabatan yang terjalin setelah sekian lama telah membuahkan sebuah perasaan. namun perasaan yang terjalin, alhamdulillah dijaga sebaik mungkin.

namun, keluarga dia telah menolak saya atas alasan yang langsung tidak releven. keluarga dia memandang family saya sebagai berstatus rendah. dan juga macam-macam alasan diberikan. alasan saya jauh, hanya muda beberapa tahun dan tidak ketinggalan faktor rupa paras.

si anak sudah puas memujuk family. namun family, terutama ayah masih berkeras hati.

kadang-kadang terfikir, apalah salah saya sampai family dia sanggup buat begini. rasa teraniaya sangat.

dan dia pulak, setelah apa yang korbankan untuk pertahankan hubungan kami, kini tinggalkan saya demi keluarga dia....



cik zinnirah...

saya bukanya orang yang layak untuk nasehat...apalagi
say juag faham betapa beratnya orang memikul sakit "patah hati" ni...

seeloknya ci zinnirah melihat masa depan...melihat yag tersirat...ada hikmahnya semua ini terjadi...ada hikmahnya semua ini menguji cik zinnirah diawal dan bukan semasa cik zinnirah sudah di ijabkabul...

cik zinnirah juga perlu memahami Qada' dan Qadho Allah . perlu akur dengan hakikatnya..saya yakin dan percaya ..dengan kasih sayang Allah, cik zinnrah pasti akan dibela olehNya..dan anggap sahajalah sidia bukan jodoh... kadangakala apa yang kita pasti sebagai jodoh kita sebenarnya tidak kena dari pandangan Allah..cik zinnirah kena pegang ni kuat-kuat....

Even yang dah di ijabkabul pun kena selalu berdoa..supaya kekal hingga ke syurga..sebabnya tiada jaminan konkrit bahawa setiap jodoh tu akan kekal.... ada yang 30 tahun kawin akhirnya berpisah.Jadi cik zinnirah kena kuatkan hati... InsyaAllah Allah akan membantu...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

fahim_mumtaz
Warga Rasmi
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35351
Posting: 15

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-10-08 17:47


sebenarnya saya pernah mlalui semua ini,pernah mlukai hati dan perasaan manusia lain demi cinta pada keluarga..

kadang-kadang,kita kena memahami antara cinta kita dengan seorang insan dan cinta kita dengan keluarga..Bila kita tersepit antara dua,pilihlah keluarga..kerana kita sudah bersama dengan mereka lebih puluhan tahun,sedang cinta kita dengan si dia hanya beberapa ketika..

mungkin hati kita terluka kerana diputuskan,tapi sedarlah dia juga mempunyai perasaan seperti kita.Ada sebab tersendiri Kenapa dia harus memilih keluarga,letaklah diri kita di tempatnya.Rasailah walau hanya sesaat kepedihannya,pasti kita akan mengerti cinta mana yang harus dipilih..

Maaf andai jawapan saya mguris hati cik_zinnirah,tapi saya bercakap pada pengalaman sdiri..kita telah hidup sekian lama bersama keluarga,sanggupkah kita membuang mereka hanya kerana seorang manusia yang baru kita kenali..

Bukan semua yang bersinar itu permata,jangan sedih dengan perpisahan yang ada..carilah cinta demi Allah,enti akan menemui cinta insan yang juga mencintaiNya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahim_mumtazProfil   Hantar PM kepada fahim_mumtaz   Pergi ke fahim_mumtaz's Website   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 18:14


syukran atas nasihat kalian semua. sesungguhnya nasihat-nasihat sebegini memang saya nanti2kan sebab ianya menjadikan saya lebih tabah dan redha dengan ketentuanNya

saudara fahim, saya tidak pernah sesekali meminta dia memilih saya dan meninggalkan keluarganya sebab saya paham dalam situasi sebegini memang keluarga yang patut didahulukan

tanpa mak dan ayah, siapalah kita?saya bersyukur sebab tidak pernah meminta dia berbuat begitu

cuma saya agak sedih sedikit sebab dia sudah berputus asa sedangkan saya percaya masih ada jalan lagi

tapi tak mengapalah..saya dah anggap ni semua sudah berakhir

tumpu pada masa hadapan...teruskan perjalanan untuk mengapai impian dan redha Illahi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

jannahnobel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2007
Ahli No: 31060
Posting: 80
Dari: Bumi Allah_mencari ilmu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 18:56


salam.....sabar ya cik zinnirah....
setiap kesusahan pasti ada kesenangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahnobelProfil   Hantar PM kepada jannahnobel   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-10-08 19:49


cik_zinirah sahabat ku.....jangan sedih nanti saya sedih juga....mari lah kawan dengan saya.... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 21-10-08 21:17


Pada 15-09-08 15:21 , cik_zinnirah posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

entah bagaimana harus saya mulakan...namun yang pasti hati saya begitu sayu dan merintih hiba...

beberapa tahun lepas saya berkenalan dengan seorang hamba Allah. Nyata dia seorang yang baik dan beragama. persahabatan yang terjalin setelah sekian lama telah membuahkan sebuah perasaan. namun perasaan yang terjalin, alhamdulillah dijaga sebaik mungkin.

namun, keluarga dia telah menolak saya atas alasan yang langsung tidak releven. keluarga dia memandang family saya sebagai berstatus rendah. dan juga macam-macam alasan diberikan. alasan saya jauh, hanya muda beberapa tahun dan tidak ketinggalan faktor rupa paras.

si anak sudah puas memujuk family. namun family, terutama ayah masih berkeras hati.

kadang-kadang terfikir, apalah salah saya sampai family dia sanggup buat begini. rasa teraniaya sangat.

dan dia pulak, setelah apa yang korbankan untuk pertahankan hubungan kami, kini tinggalkan saya demi keluarga dia....


Bismillahhirrahmanirrahim..

erm,zinnirah..memang sakit sangat,kan,bila hilang orang yang kita sayang..ana pernah hilang orang yang ana sayang..kehilangan yang pertama tak begitu terasa dan senang untuk ana lupakan tapi kehilangan yang selepas itu amat pedih rasanya..mungkin sebab dia ada segala ciri lelaki yang ana mahukan..tapi dah takdir Allah kami tiada jodoh..dan yang datang alhamdulillah lebih baik dan itulah zauji tercinta..dan alhamdulillah dengannya ana rasa lebih dekat padaNya..dialah suami,dialah teman suka duka..

zinnirah..hilangkan sedih dalam hati..balut luka tu kemas2..ubatkan luka tu dengan redha seikhlas hati..tanamkan dalam diri dengan keyakinan yang setiap apa yang terjadi pasti ada hikmah dan sebab..yakinlah Allah gantikan dia dengan seorang yang lebih baik.. dan zinnirah,bagi ana,kalau sayang tapi takdir Allah tak mengizinkan walau sayang seikhlas sepenuh dan setulus hati,lepaskanla..itu tanda sayang padanya..bagi ana bila ana sayang orang (dulula..hehe..) tapi takdir Allah tak mengizinkan,lepaskanla seikhlas dan seredha hati demi kebahagiaan dia..itu tanda sayang ana pada dia..sebab ana sayang dia jadi ana nak dia bahagia walau tanpa ana di sisi..

zinnirah,doakan kebahagiaan dia sentiasa..doa itu akan balik pada zinnirah dulu,insyaAllah..yakinlah setiap yang berlaku pasti ada sebab dan hikmah..yakinlah Allah akan berikan yang terbaik untuk zinnirah kerana Dia akan memberikan yang terbaik untuk hamba2Nya dan zinnirah pasti akan lebih menyayanginya, insyaAllah.. :-) semoga berbahagia,insyaAllah..tabahlah.. :bunga:



ana : walau kasih Allah tak izinkan ana dan 'yang lepas2' tapi alhamdulillah silaturahim dengan yang pertama masih terjaga..dan suami ana pun ana kenalkan dengannya..bukan setakat kenalkan malah tau kisah hati masa lampau kami..dan alhamdulillah suami tak kisah sebab katanya itu adalah masa lampau..yang penting sekarang ana miliknya,isterinya.. dan dia percayakan isteri dia ni..malah suami sendiri ajar ana yang jangan hanya kerana memori hati masa silam yang Allah tak izinkan,nak masam muka,tak bertergur sapa, menyombong,putus silaturahim..suami selalu ajar ana agar sentiasa jaga silaturahim tu walupun jodoh tak Allah izinkan..


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 16:42


tadi saya terima sms daripada sahabat saya, keluarganya sudah bertanyakan calon bagaimana yang sahabat saya hrpkan...mereka sydah mula mencari

hanya Allah tahu betapa pedihnya hati saya...sungguh saya tak mampu lagi untuk terima hakikat ini.

bukan tidak ada usaha...kadang-kadang saya rasa saya ok, kadang-kadang saya rasa tak kuat...

mengapa mereka begitu kejam?

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 23-10-08 16:50


Bismillahhirrahamnirrahim..

zinnirah.. :-)

senang untuk ana cakap..susah dan sakitnya zinnirah yang rasa,kan..tapi apa yang ana boleh cakapkan,nasihatkan..terus cari kekuatan untuk terima apa yang jadi tu..bila rasa lemah terus kuatkan hati..bisikkan kata-kata yang hikmah sedang mengintai..cari hikmah tu dengan hati yang sirna dari kekecewaan dan kedukaan..bisikkan yang Allah menyayangimu..sebab itu Dia beri ujian itu..dan pasti zinnirah boleh hadapi ujian itu.. Dia takkan uji apa-apa yang tak mampu hambaNya tanggung.. Dia beri zinnirah ujian itu..maknanya zinnirah pasti boleh hadapi..buat solat hajat,doa banyak-banyak moga tenang hati tu,ok,insyaAllah.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

fahim_mumtaz
Warga Rasmi
Menyertai: 12.10.2008
Ahli No: 35351
Posting: 15

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-11-08 00:11


kadang-kadang kita diuji,sampai satu saat kita terasa kita sudah tidak mampu menanggung..terasa beratnya beban yang diterima,kejamkah Tuhan kepada kita..membuat kita teruji dengan cinta dan air mata..

Tapi kadang-kadang kita kena sedar,dugaan dan rintangan yang menimpa..itulah yang mematangkan kita,menyedarkan kita bahwa dunia ini bukan sekadar tempat untuk bergelak ketawa..

kerana inilah saat yang paling baik untuk kita,saat yang mengharuskan kita untuk bersimpuh di hadapanNya..mengadu segala kelemahan jiwa,sebagai satu dari ketentuan hidup seorang hamba..,

kerana kasihNya kepada kitalah membuat kita diuji..agar kita sedar bahawa air mata adalah mahar keutuhan jiwa..

Bersabarlah andai hari ini diuji dan teruji,jangan sekali kita berputus asa..hidup tidak selamanya perit seperti yang kita sangka..akan ada saat yang membuat kita terasa bahawa masih ada yang memerlukan kita..percayalah =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahim_mumtazProfil   Hantar PM kepada fahim_mumtaz   Pergi ke fahim_mumtaz's Website   Quote dan BalasQuote

leeya89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34493
Posting: 44
Dari: seremban

Johor  


posticon Posting pada: 13-12-08 18:17


salam...
harap tabah menghadapi dugaan ya....
mesti ada hikmah disebalik semua ni....
berdoa lah agar awak mendapat jodoh yang lebih baik lagi....
kebenaran memang payah nak ditelan...
tapi lebih baik awak menderita sekarang.....
daripada nak tanggung sampai awak dah beranak pinak nanti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For leeya89Profil   Hantar PM kepada leeya89   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-12-08 20:04


raya haji di hari itu,dapat berita dia akan berkahwin tahun depan dengan calon pilihan parents dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

solehen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.08.2006
Ahli No: 25686
Posting: 90
Dari: sentul

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-12-08 20:36


For things to changes, you must changes first.
be a something from the nothing.

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehenProfil   Hantar PM kepada solehen   Pergi ke solehen's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 21:23


membaca akan masalah cik_zinnirah lebih kurang macam saya..percintaan kami memang terhalang dek keluarga kerana keluarganya ingin menjodohkan dia dengan pilihan mereka...(kerana tahu akan masalah ini saya minta agar hubungan kami diputuskan dan ia telah pun putus 2thn yang lepas...namun kami masih bersahabat dan saling memberi kata-kata semangat) Tapi dalam kami bersahabat rupanya dia masih menaruh perasaan dan berharap kami akan bersatu. bulan 5 ni penentu yang dia akan kahwin dengan pilihan keluarga dia atau tak. katanya ingin fight keluarga dia sebaik yang mungkin.. (tapi terus terang saya memang tak fikir untuk bersama dengan dia-saya dah ikhlaskan hati untuk bersahabat semata-mata dengan dia)Jodoh biarlah Tuhan yang menentukannya..

Cik Zinnirah semoga akan bertemu jodoh yang lebih baik..insyaAllah..jangan putus asa..your life must go on...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 21:32


cik zinnirah..
kita rasa ada hikmah di sebalik apa yang berlaku..
sesungguhnyer jodoh pertemuan di tangan ALLAH..
SESUNGGUH nya kalau kita TAK dapat SESUATU yang kita INGINKAN..ALLAH sebenarnya merancang yang terbaik untuk kita..
lagipun kita ambil ikhtibar dr apa yang family dia pikirkan..biar org pandang keluarga kita berstatus rendah..kita sebagai manusia yang berfikiran matang perlu bekerja keras dan peroleh kerjaya yang bagus bagi mengagkat status family...ini adalah satu ikhtibar yang kita peroleh..

selain itu,saya berpendapat bahawasanya..saudara perlu bersyukur kerana org yang saudara cintai itu tidak derhaka kepada parents nya..
bukankah itu salah satu pengorbanan cinta yang suci dr saudara kepada dia..
membawa kebaikan dan menjauhi kemungkaran..
walau berjauhan..cinta saudara boleh disemai melalui doa2 kebahagian untuk dia...
kalau ada jodoh..lari kemaner pun..tetap jumpa jugak...
PERCAYALAH..
kuatkan semangat dan redhalah..INGTLAH ALLAH itu MAHA MENGETAHUI DAN MAHA PENYAYANG..tegkiu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 21:33


cik zinnirah..
kita rasa ada hikmah di sebalik apa yang berlaku..
sesungguhnyer jodoh pertemuan di tangan ALLAH..
SESUNGGUH nya kalau kita TAK dapat SESUATU yang kita INGINKAN..ALLAH sebenarnya merancang yang terbaik untuk kita..
lagipun kita ambil ikhtibar dr apa yang family dia pikirkan..biar org pandang keluarga kita berstatus rendah..kita sebagai manusia yang berfikiran matang perlu bekerja keras dan peroleh kerjaya yang bagus bagi mengagkat status family...ini adalah satu ikhtibar yang kita peroleh..

selain itu,saya berpendapat bahawasanya..saudara perlu bersyukur kerana org yang saudara cintai itu tidak derhaka kepada parents nya..
bukankah itu salah satu pengorbanan cinta yang suci dr saudara kepada dia..
membawa kebaikan dan menjauhi kemungkaran..
walau berjauhan..cinta saudara boleh disemai melalui doa2 kebahagian untuk dia...
kalau ada jodoh..lari kemaner pun..tetap jumpa jugak...
PERCAYALAH..
kuatkan semangat dan redhalah..INGTLAH ALLAH itu MAHA MENGETAHUI DAN MAHA PENYAYANG..tegkiu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 21:33


cik zinnirah..
kita rasa ada hikmah di sebalik apa yang berlaku..
sesungguhnyer jodoh pertemuan di tangan ALLAH..
SESUNGGUH nya kalau kita TAK dapat SESUATU yang kita INGINKAN..ALLAH sebenarnya merancang yang terbaik untuk kita..
lagipun kita ambil ikhtibar dr apa yang family dia pikirkan..biar org pandang keluarga kita berstatus rendah..kita sebagai manusia yang berfikiran matang perlu bekerja keras dan peroleh kerjaya yang bagus bagi mengagkat status family...ini adalah satu ikhtibar yang kita peroleh..
selain itu,saya berpendapat bahawasanya..saudara perlu bersyukur kerana org yang saudara cintai itu tidak derhaka kepada parents nya..
bukankah itu salah satu pengorbanan cinta yang suci dr saudara kepada dia..
membawa kebaikan dan menjauhi kemungkaran..
walau berjauhan..cinta saudara boleh disemai melalui doa2 kebahagian untuk dia...
kalau ada jodoh..lari kemaner pun..tetap jumpa jugak...
PERCAYALAH..
kuatkan semangat dan redhalah..INGTLAH ALLAH itu MAHA MENGETAHUI DAN MAHA PENYAYANG..tegkiu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 21:33


cik zinnirah..
kita rasa ada hikmah di sebalik apa yang berlaku..
sesungguhnyer jodoh pertemuan di tangan ALLAH..
SESUNGGUH nya kalau kita TAK dapat SESUATU yang kita INGINKAN..ALLAH sebenarnya merancang yang terbaik untuk kita..
lagipun kita ambil ikhtibar dr apa yang family dia pikirkan..biar org pandang keluarga kita berstatus rendah..kita sebagai manusia yang berfikiran matang perlu bekerja keras dan peroleh kerjaya yang bagus bagi mengagkat status family...ini adalah satu ikhtibar yang kita peroleh..
selain itu,saya berpendapat bahawasanya..saudara perlu bersyukur kerana org yang saudara cintai itu tidak derhaka kepada parents nya..
bukankah itu salah satu pengorbanan cinta yang suci dr saudara kepada dia..
membawa kebaikan dan menjauhi kemungkaran..
walau berjauhan..cinta saudara boleh disemai melalui doa2 kebahagian untuk dia...
kalau ada jodoh..lari kemaner pun..tetap jumpa jugak...
PERCAYALAH..
kuatkan semangat dan redhalah..INGTLAH ALLAH itu MAHA MENGETAHUI DAN MAHA PENYAYANG..tegkiu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

nadia_khalit
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.06.2008
Ahli No: 33692
Posting: 163
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-12-08 21:34


cik zinnirah..
kita rasa ada hikmah di sebalik apa yang berlaku..
sesungguhnyer jodoh pertemuan di tangan ALLAH..
SESUNGGUH nya kalau kita TAK dapat SESUATU yang kita INGINKAN..ALLAH sebenarnya merancang yang terbaik untuk kita..
lagipun kita ambil ikhtibar dr apa yang family dia pikirkan..biar org pandang keluarga kita berstatus rendah..kita sebagai manusia yang berfikiran matang perlu bekerja keras dan peroleh kerjaya yang bagus bagi mengagkat status family...ini adalah satu ikhtibar yang kita peroleh..
selain itu,saya berpendapat bahawasanya..saudara perlu bersyukur kerana org yang saudara cintai itu tidak derhaka kepada parents nya..
bukankah itu salah satu pengorbanan cinta yang suci dr saudara kepada dia..
membawa kebaikan dan menjauhi kemungkaran..
walau berjauhan..cinta saudara boleh disemai melalui doa2 kebahagian untuk dia...
kalau ada jodoh..lari kemaner pun..tetap jumpa jugak...
PERCAYALAH..
kuatkan semangat dan redhalah..INGTLAH ALLAH itu MAHA MENGETAHUI DAN MAHA PENYAYANG.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadia_khalitProfil   Hantar PM kepada nadia_khalit   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 10:46


alhamdulillah saya dah semakin ok

dah kurang berhubung dengan dia

dan tak nak berhubung dah...insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-08 10:53


.. aku "copy" balik.. :-D

.. " kadang-kadang kita minta bunga rose...tapi ALLAH bagi bunga kaktus...kita minta rama2 tapi ALLAH bagi ulat bulu...

kita rasa Kenapa jadi macam ni apa yang kita nak semua tak dapat...padehal ALLAH saja bagi macam tu sebab satu hari nanti kaktus tu akan kuarkan bunga yang lagi cantik dari rose dan ulat bulu tu satu hari nanti betukar jadi rama2 yang cantik.. "

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

cik_zinnirah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2008
Ahli No: 34991
Posting: 35

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-09-09 18:28


sudah lama tidak menjengah ke sini.rindu rasanya...alhamdulillah ukhwa.com sudah kembali seperti biasa. doakan saya diberikan kekuatan menghadapi dugaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cik_zinnirahProfil   Hantar PM kepada cik_zinnirah   Quote dan BalasQuote

immukmin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2009
Ahli No: 37483
Posting: 21
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 13-09-09 19:27


salam zinnirah...
ana faham perasaan zinnirah...
ana juga pernah mengalami setuasi begitu... amat pedih bila di fikirkan tetapi ana mendapat kekuatan daripada Allah dengan sentiasa yakin dengan janjinya...
ingatlah perempuan yang baik untuk lelaki yang baik....
percaya lah...
Allah akan menaburkan benih2 cinta kepada insan yang sentiasa mencintaiinya kepada insaan yag dincintai utuk insan yang mencintaiinya...
ana harap zinnirah faham apa yang ana ingin sampaikan maknanya.. zinnirah perlu mencintai Allah terlebih dahulu supaya Allah akan mudah memakburkan segala pemintaan zinnirah....
insyaAAllah...
waallahhuaalam...


-----------------
diri ini milik Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For immukminProfil   Hantar PM kepada immukmin   Pergi ke immukmin's Website   Quote dan BalasQuote

hamnah_02
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.05.2007
Ahli No: 29821
Posting: 69
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-09-09 22:04


assalamualaikum..
saya sokong apa yang anda semua katakan..
apa yang saya nak cakap semua da cakap...
so,tak tahu nak cakap apa lagi da..
hehe..
semoga bertemu kebahagiaan hakiki..aminn

Bookmark and Share

    


  Member Information For hamnah_02Profil   Hantar PM kepada hamnah_02   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 14-09-09 00:24


Semua bercakap tentang ketentuan ALLAH yang abadi. Namun siapa di sini yang pernah di uji dengan hati perasaan dan ketentuan ALLAH itu adalah suatu yang sukar untuk difahami? Ketentuan ALLAH adalah subjektif kerana ALLAH sahaja yang tahu apa yang terbaik untuk hambaNya,

Adakala susah untuk memikirkan dengan akal dan fikiran tentang apa perancangan ALLAH, namun kena ada kekuatan dan yakin ini lah yang ALLAH mahu kan. Setiap saat itu ALLAH tau apa yang akan terjadi.

Bersangka baik lah pada ALLAH, walaupun ianya sukar untuk difahami kerana ALLAH menjanjikan suatu yang baik untuk hambaNya yang redha dan sabar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-09-09 17:08


salam...
saya cukup bersimpati dengan cik_zinnirah..
kisah kita hampir same...
bersabarla hadapi dugaan ini...
ada hikmah semua yang terjadi..
sama-sama kita tabahkan hati..
moga-moga ada sinar kebahagian yang menunggu kita...insALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» kisah saya

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.243559 saat. Lajunya....