Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang meninggikan darjat seseorang ialah akal dan adabnya, bukan asal keturunannya
-- Hukama'

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 75
Ahli: 0
Jumlah: 75




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 19 hari yang lalu
ronniefinancehome: 30 hari yang lalu
MTMKi: 41 hari yang lalu
usop79: 42 hari yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: nak bertunang


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» nak bertunang

Please Mendaftar To Post


Oleh nak bertunang

jannahnobel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2007
Ahli No: 31060
Posting: 80
Dari: Bumi Allah_mencari ilmu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 16:31


salam semua....

jannah hanya nak bertanya pendapat sahabat2 yang disanyangi sekalian....

kawan laki jannah bagitau Kalau boleh raya ini family dia nak datang bawa hajat...

tapi perasaan ni antara dua...gembira dan kurang gembira

gembira bila pkir diri ini ni disunting...
kurang gembira bila fikir...erm...macam mana nak cakap ek...

Kalau tunang raya ini...mesti Kalau boleh tak nak tunang lama2...
tapi fikir pula...nak juga jaga mak...
jannah sekarang study lagi...ada satu sem lagi...praktikal kat selangor tahun hadapan....

Kalau pas ngaji terus kahwin mesti tak boleh jaga mak dah kan...
macam mana ini...susah hati...

tapi...fikir jugak...jannah tak suka kawan lama2...takot tak jadi...
ya Allah...macam mana ini....

harap sahabat2 jannah kat uhkwah ni dapat membantu beri pandangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahnobelProfil   Hantar PM kepada jannahnobel   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 10-09-08 17:19


ajak lah suami duduk kat rumah jannah dulu

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-09-08 22:13


alhamdulillah lah kalau jodoh dah sampai. buat lah sunat istikharah. semoga allah bagi petunjuk.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 10-09-08 23:28


alhamdulillah.. kalau jodoh dah sampai.. ye saya setuju dengan shinobi.. jak lah.. dia dok rumah tu dulu..then bincang lah plan seterusnya.. either nak dok kat rumah atau ajk mak dok sama..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 08:57


BINCANG DULU before KAWIN..PASTIKAN JANJI DITEPATI TIDAK DIMUNGKIRI..jangan PULA BILA DA KAWIN LAIN pula JADINYA..JANJI MANIS JADI PAHIT..HUHU..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 11:44


Perempuan tak ada masalah kawin awal...Hari ni habis belajar esok dah boleh kawin...Perempuan tak perlu cari kerja untuk kawin sebab suami yang tanggung...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 12:37


Pada 11-09-08 11:44 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Perempuan tak ada masalah kawin awal...Hari ni habis belajar esok dah boleh kawin...Perempuan tak perlu cari kerja untuk kawin sebab suami yang tanggung...



tak boleh... perempuan juga ada masalah nak kahwin awal. hari ni habis belajar esok tak boleh kawin lagi. perempuan perlu cari kerja untuk tanggung mak ayah sendiri dan jugak rumahtangga yang bakal dibina.

bakal suami seorang yang cari duit untuk rumahtangga yang bakal dibina confirm tak mampu.

lain lah kalau dapat suami kaya. hohoho.

==

jannah...

hanya satu perkara, fikir elok-elok. jangan terburu-buru.....

lihat pada kemampuan diri, kemampuan kawan laki, bincang dengan mak dan tanya pendapatnya, dan yang penting adalah mendapat restu dari mak. kalau tak mampu lagi (sebab masih belajar dan nak practical etc), tak usah terburu2. fokus satu-satu hal dulu. nak semua skaligus takut yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

kalau kawan lama takut tak jadi, kita tak boleh rasa takut2... hal ni kena ada keyakinan pada Allah. asal ada jodoh, akan bersama juga. jika tidak, pasti ada orang lain..

kalau kawan lelaki tu betul-betul ikhlas, dia sanggup tunggu dan tidak mendesak jannah...

penyelesaian yang ada dalam fikiran saya, bertunang tu boleh (memang dianjurkan). berkahwin tu yang nanti dulu. tunggu habis belajar dan praktikal....

ala tinggal satu sem dengan praktikal jeq kan.. bukannya lama mana.. huhu.

ni pendapat saya saja. pendapat shinobi pun bagus untuk diambil kira. :)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 13:01


hmm..sahabat ismi pernah cakap...
mengulas tentang buku "dunia tanpa suami"...
katanya, dengan berkahwin, kita lebih menyayangi dan menjaga kebajikan mak kita...
if anything, kita ada tempat untuk mengadu cerita, atau meminta pendapat...
tak perlu ceritakan pada orang luar..
dia kata, perkahwinan ni memudahkan pelbagai benda.. tapi pastilah tetap ada rintangannya...

hmm... berfikirlah... minta petunjuk.. adakala, apa yang kita fikirkan macam tak best.. tak semestinya tak baik...

ataupun, kalau nak lebih berjaga2... buat macam syemarly cakap tu... siap dengan MoU lagi...:sopan: tapi, macam kurang manis.. macam tak mempercayai bakal suami saja.. uhuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

nazliahnazeer
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34872
Posting: 56
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 13:08


erk..kalau saya lah..nak jaga mak dulu, nak bagi duit gaji yang kita dapat kat dia..biar mak yang rasa dulu, susah payah dia perabih duit buat macam-macam kat kita..baru lah lepas tu fikir untuk diri sendiri..beli kereta..hehe..awak tak teringin ke ada kereta sendiri sebelum kahwin?bestnyerr lah.. =p

hmm tapi kan..sebab awak ni dah berkawan, rasa macam tak elok lambat2..fikir habis-habis lah..bukan senang nak buat 2-3 kerja dalam 1masa..ada orang boleh, ada yang tak..

sekarang ni dah lain, sebagai wanita kalau boleh biar lah anda ada kerjaya sendiri sebelum kahwin, bila dapat bagi kat mak ayah mesti kita rasa puas hati sangat..lagi 1, boleh guna untuk anak2 dan diri sendiri, tak payah nak mintak2..susah kalau kena minta ni walaupun dengan suami sendiri..boleh simpan lebih kat anak2..untuk pendidikan mereka, macam-macam lah..dengan keadaan ekonomi macam sekarang ni..huhu..

dunia dah maju, zaman dah berubah.. haha

Bookmark and Share

    


  Member Information For nazliahnazeerProfil   Hantar PM kepada nazliahnazeer   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 11-09-08 14:43


Assalamualaikum
hmm...persepsi yang salah dan boleh dikira agak bahaya...

"tapi...fikir jugak...jannah tak suka kawan lama2...takot tak jadi...
ya Allah...macam mana ini..."

kena ubah fikiran, turning mind-set, betulkan halatuju, tetapkan keyakinan bahawa segalanya adalah ketetapan Allah, kehendak Allah, kudrat dan iradat Allah..tak ada siapa mahukan sesuatu perhubungan itu putus di tengah jalan..namun, sewajarnya kita melakukan usaha itu dan meletakkan segala keputusannya kepada Allah semata..jangan takutkan hubungan ini tak jadi, kerana sesuatu yang berlaku pasti ada hikmahnya..

satu lagi, memang sangat baik dan terhormat apabila kita ingin mensegerakan perkahwinan lebihĀ² lagi apabila telah ada calon, namun harus diingati kembali, dan diambilkira segala faktorĀ² yang mempengaruhi kepada perkahwinan itu dan akibat yang akan timbul apabila perkahwinan itu dijalankan...buatlah SWOT analysis senang cerita.. :-D dan pada akhirnya, bermohonlah kepada Allah dalam munajatmu..moga Allah memberikan jalan yang terbaik... ;-)

P/S : rasanya ahli lain dan bentangkan serba sedikit kelebihan, kekurangan, kekuatan dan kelemahan, peluang dan ancaman..jadi, buatlah kajian terperinci eh... :bye:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

AziziYa-Habib
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.11.2007
Ahli No: 31669
Posting: 37
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-09-08 15:36


Assalamualaikum..
Macam ni lah..kalau betul-betul bersedia ikhlas dan yakin cakap elok-elok..Dia pun faham,mesti dia memahami..Dia buat macam tu mungkin sebab risau takut awak berubah hati..Kerana di zaman pengajian dan bekerjaya amat berbeza..dan punyai cabaran dan dugaan..Pokok pangkalnya terletak pada hati dan kejujuran hati seseorang individu itu...apa-apa pun minta lah pertunjuknya moga Ia akan memberi hidayah dan panduan..mudah-mudahan ada yang terbaik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AziziYa-HabibProfil   Hantar PM kepada AziziYa-Habib   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 16:52


hurm.........buat lah ikatan dulu,,kalau fikir yang buruk2 saja,,,tak jadi apa,,,,senjata mukmin kat jangan dlupakan,,,tapi ana sarankan,,,jangan fikir yang negatif...kalau sudi,,katakan sudi,,tidaklah pihak lelaki ternanti2...

ok jannah?selamat

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 17:00


Pada 10-09-08 16:31 , jannahnobel posting:

!!! QUOTE !!!



Kalau pas ngaji terus kahwin mesti tak boleh jaga mak dah kan...
macam mana ini...susah hati...

tapi...fikir jugak...jannah tak suka kawan lama2...takot tak jadi...
ya Allah...macam mana ini....

harap sahabat2 jannah kat uhkwah ni dapat membantu beri pandangan...

keputusan di tangan anda, anda yang berhak tentukan sama ada nak bertunang ke tidak... kalau rasa lebih baik bertunang, bertunang saja lah, kalau rasa lebih baik jangan dulu, tak payah bertunang, betul tak?

kalau dia tak sanggup tunggu, anggaplah itu bukan jodoh, mungkin Allah nak pertemukan dengan yang lebih baik. think positive, ok...?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 17:03


Pada 11-09-08 12:37 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-09-08 11:44 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Perempuan tak ada masalah kawin awal...Hari ni habis belajar esok dah boleh kawin...Perempuan tak perlu cari kerja untuk kawin sebab suami yang tanggung...



tak boleh... perempuan juga ada masalah nak kahwin awal. hari ni habis belajar esok tak boleh kawin lagi. perempuan perlu cari kerja untuk tanggung mak ayah sendiri dan jugak rumahtangga yang bakal dibina.

bakal suami seorang yang cari duit untuk rumahtangga yang bakal dibina confirm tak mampu.

lain lah kalau dapat suami kaya. hohoho.

boleh saja nak kahwin awal lepas itu tak perlu kerja, just jaga makan minum si suami, bagus juga tu ;-)

tapi 1 saja lah, kalau isteri tu belajar tinggi, ada pinjaman, suami lah yang kena tolong bayarkan, lepas itu semua keperluan keluarga dan rumah, kereta ke, sewa rumah ke, semua kena tanggung sendirik!

betul lah apa yang CS cakap, "lain lah kalau dapat suami kaya. hohoho." :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 17:05


betul juga tu im..sekarang ni,,ramai da dato' bujang,,,,,
tapi apekandaya,,,,,parasrupa..harta bukan ukuran..heheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

syna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2003
Ahli No: 5623
Posting: 138
Dari: hilton, adelaide

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 18:25


urmmm..... dilema ehh.... paper hal pun fikir pasal kehendak diri jugak.. jangan fikir kebajikan org lain sampai lupa pasal diri.. sebab insyaAllah Kalau nak kahwin, sekali saja kan seumur hidup.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For synaProfil   Hantar PM kepada syna   Pergi ke syna's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 11-09-08 20:27


kalau ada jodoh,walaubagaimanapun akan kahwin jugak..
cakap betul-betul kat kawan laki tu kalau tak nak bertunang lagi,kalau dia sanggup tunggu awak,mybe dia jodoh awak..dalam hal ni pun boleh uji dia sama ada dia ikhlas dengan awak ato tak...
kawan laki saya pernah cakap,tunang seminggu lepas itu kahwin..hikhik

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

danielHakimi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.08.2008
Ahli No: 34461
Posting: 27

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 09:48


ana rasa biar lah jannah habis belajar dulu dan kerja dulu..biar family merasa duit dari titik peluh anak ya..bila kahwin ni susah lah sikit...tambah2 kalau dah mula ada anak...mesti kerja pun dah mula malas nak cari...org perempuan sepatutnya ubah pepatah "belajar tinggi mana pun kat dapur juga".tapi kalau dah jodoh dan bakal suami mampu untuk menjalankan tanggunjawap sebagai suami yang baik dan mampu menjaga anda dan family ok...alam perkahwinan ni panjang..bukan ya sehari dua...jadi fikir lah masak2 dulu...


"LAWAN TETAP LAWAN"

Bookmark and Share

    


  Member Information For danielHakimiProfil   Hantar PM kepada danielHakimi   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 12-09-08 10:09


kawin saja jannah
kwan saya pun semua situasi macam jannah jugak..
raya ni nak tunang...
lepas tu tahun depan nak kawin..
Kalau tak parent to be dia nak pergi umrah
dia da boleh kawin da hujung tahun ni
dia sedih sangat tak dapat kawin awai

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

izza_ulfadh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16706
Posting: 57
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 10:51


pada pendapat saya benda yang baik eloklah disegerakan ye..sebenarnya mungkin takkan timbul isu boleh jaga mak atau tidak sebab itu atas kehendak dan rasa tanggungjawab diri kita sendirik..siapa kata kalau dah kahwin tak boleh jaga mak???memanglah kalau yang perempuan suami menjadi keutamaan tapi kalau kita ada kesedaran pasti pada masa yang sama kita xakan mengabaikan mak kita..kita pun boleh bawa berbincang dengan suami kita tentang tujuan kita..one more, siapa kata kalau dah kahwin tak boleh bagi mak merasa duit gaji kita???jangan fikir waktu masih single mingle saja kena bagi mak duit, abeh itu bila dah kahwin stop bagi plok..no..no..no.walaupun apa status kita pada masa itu, sptutnye kita dah peruntukkan percentage gaji kita untuk family every month..rancang kewangan..sebab mak saya dan ayah saya, even dah beranak pinak pun peruntukkan untuk datuk dan nenek saya tetapi ada saja..tak ada masalah pun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izza_ulfadhProfil   Hantar PM kepada izza_ulfadh   Quote dan BalasQuote

jannahnobel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2007
Ahli No: 31060
Posting: 80
Dari: Bumi Allah_mencari ilmu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 16:16


Pada 10-09-08 17:19 , shinobi posting:

!!! QUOTE !!!

ajak lah suami duduk kat rumah jannah dulu


tak boleh shinobi....

kerja dia tak boleh ikut istri...istri yang kena ikut suami...
macam ini lah...apa2pun Kalau jannah nak tinggal bersama dia...jannah kena cari sekolah yang dekat dengan tempat dia kerja...
Kalau tak...memang akan jadi PJJ....

jadi susahla...Kalau nak bawa mak sekali...
org tua...dua tga hari boleh lah....
smggu dua...dah xsnang duduk...tingat kat rumah...


-----------------
KeGeMbIrAaN yAnG bErCaHaYa


Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahnobelProfil   Hantar PM kepada jannahnobel   Quote dan BalasQuote

jannahnobel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2007
Ahli No: 31060
Posting: 80
Dari: Bumi Allah_mencari ilmu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 16:29


Pada 12-09-08 10:09 , khazinatulsyouqoh posting:

!!! QUOTE !!!

kawin saja jannah
kwan saya pun semua situasi macam jannah jugak..
raya ni nak tunang...
lepas tu tahun depan nak kawin..


Kalau semudah itu...jannah xpening dah...
masalahnya....ayah jannah dah tak ada....
lainla Kalau ayah ada lagi...mak ada org nak jaga...
memanglah jannah ada kakak yang ramai...tapi bila kawin
faham kan....kakak pun kena consider pihak suami juga...

jannah takut jadi macam ini...
ada seorang hmba Allah ini jodohnya dengan ustaz....
dia ingat mudah bla berbicara dengan si suami,tapi sbaliknya....
mak dia sakit dan perlukan jagaan....kakak2 dia begilir...tapi yang si suami dia ini tak bagi....

jannah isau tkot duji macam tu...tmbah2 bakal si suami bukan ustaz...


-----------------
KeGeMbIrAaN yAnG bErCaHaYa


Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahnobelProfil   Hantar PM kepada jannahnobel   Quote dan BalasQuote

arfah_razali
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2008
Ahli No: 34855
Posting: 31
Dari: selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-09-08 16:51


salam...

jannah,cuba terus terang dengan kawan jannah tu dulu tentang hajat jannah nak jaga emak...kalau betul-betul dia sayangkan jannah,tentu dia faham apa yang jannah perlukan...perkara macam ini perlu berbincang...insya-Allah kawan jannah akan faham..
bukan senang kita nak memuaskan hati semua orang..yang penting, buat keputusan dengan bijak..hati mak kena jaga...
tapi kalau dah ada suami, kena taat pada suami...

wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arfah_razaliProfil   Hantar PM kepada arfah_razali   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 18:04


Pada 11-09-08 12:37 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!


tak boleh... perempuan juga ada masalah nak kahwin awal. hari ni habis belajar esok tak boleh kawin lagi. perempuan perlu cari kerja untuk tanggung mak ayah sendiri dan jugak rumahtangga yang bakal dibina.

bakal suami seorang yang cari duit untuk rumahtangga yang bakal dibina confirm tak mampu.

lain lah kalau dapat suami kaya. hohoho.


Boleh...Kalau kita nak...

Tanggungjawab sebagai isteri/ibu dirumah beribu kali lebih penting daripada cari duit diluar rumah...

Suami kaya?Berapa ratus ribu pendapatan sebulan baru dikatakan kaya?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Kroonics
Warga Rasmi
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34893
Posting: 2
Dari: Bumi Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 12-09-08 18:18


Em banyak juga cadangan dan pendapat..jannah xpening ke?? heheh...jangan marah =)..

Pada Kroonics dalam Islam banyak cara untuk kita buat bila kita
di 'persimpangan' pendapat...(xplu explain..rasanya ramai dah tau)..

apa-apa keputusan pun yang jannah buat..fikir masak2 dan buat yang terbaik..! perkara yang sering terjadi pada kita selaku mnusia ialah..sering merasakan kita tersalah buat keputusan selepas kita pilih satu dari banyak-banyak jawapan/pilihan..Itu semua perasaan kita yang penting kita kuatkan semangat..

Sebenarnya setiap tindakan yang kita buat ada baik dan buruk..carilah keputusan yang kesannya lebih banyak perkara baik daripada buruk..

Wallah hualam..Moga Allah sentiasa memberi petunjukkan kepada jannah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For KroonicsProfil   Hantar PM kepada Kroonics   Pergi ke Kroonics's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-09-08 22:04


Hmm, Alhamdulillah..

Abang ipar saya tinggal serumah satu famili.
Ayah saya hampir 6 tahun meninggal dunia.
Mak sakit juga, Alhamdulillah dia tabah.
Moga ALLAH menyembuhkan beliau dari stroke sepenuhnya dan moga lancar dalam beribadat, Ameen Ya RAbbal A'lameen.

Hmm.. :berfikir:
Rasanya dah hampir 4 tahun abang ipar tinggal serumah satu famili.. Ada anak perempuan seorang.. Tahun depan insya-ALLAH dapat baby lelaki.. lepas itu baru dia berpindah ke rumah barunya..

Hohoohoh.. keluarga saya tak ada ustadz, ustadzah..
Tapi Alhamdulillah, masing-masing memahami..


Yang penting berdoa, usaha tawakal.. tak lupa berbincang..
Lagipun pas kawin suami tak batal wudhuk dengan mak mentua sampai akhir hayat..

Time ni lah nak serasikan diri dengan adik badik plus mak..

:berfikir:


OK KA??

Alhamdulillah.


HambaNYA yang jahil,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 12-09-08 22:44


salam
kalau saya,saya pilih emak dulu sebab bagi saya parent saya hanya satu saja...kalau isteri atau suami,kalau meninggal ke cerai ke boleh cari lagi, kalau parent, kalau tak ada,mana nak cari ganti.itu perasaan saya lah.tak tahula orang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 13:46


salam..

sbaik2nya istikhorah lah..Allah yang tau mana yang terbaik tok kat..dah yakin baru buat keputusan k..jangan riso2..:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

NisaAdDeen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2008
Ahli No: 32631
Posting: 92
Dari: ulu kinta,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 15:46


Salam, ukhti..

Andai dah sampai seru dari allah, teruskanlah..
allah dah permudahkan jalan buat enti..
fkrkan masalah hati yang hendk ditanggung..
siapa kata dah kahwin tak boleh jaga mak???
masyarakat kita terlalu brfkran sempit...
sgla2nya takkan boleh bla dah kahwin..
andai kata jdh kita orang soleh, erbilmu
dan kita dapat membntk usrah islmi yang penuh mawaddah,
InsyAllah kita masih boleh study, jaga mak, kerja..
semua brgantung pada kita untuk pandai atrukan komitmen kita dengan masa yang ada...
Wallau'alam...

Ana sendiri nak bertunang pun masih ada masalah, walaupun ana dan bakal suami rasa sedih bersedia..
tapi ana redha, mungkin allah tak permudhkan sekarang, pasti ada hikmahnya yang ana tak tahu..
doakan ana erk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NisaAdDeenProfil   Hantar PM kepada NisaAdDeen   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 16:00


Jangan melambatkan perkara yang baik. Fikirkan yang positif dan buat yang terbaik. Solat istikharah dan tetapkan hati.

Dah kawin masih boleh jaga mak bapak. Cara yang perlu disesuaikan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

jannahnobel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2007
Ahli No: 31060
Posting: 80
Dari: Bumi Allah_mencari ilmu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 18:09


terima ksih semua...

jannah mntak mak yang buat keputusan...dan mak kata Kalau boleh datanglah rumah dulu 'sembang2'....dan kawan jannah faham bla jannah bagitau macam tu...

tapi bila kawan jannah bagitahu kat parents dia....alamak....mak dia kata Kalau boleh nak tunang terus....

erm...macam mana nak explain pun tak tau....
kat mak sendiri...kat mak kawan pulak...
adus....pning kepala gue....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahnobelProfil   Hantar PM kepada jannahnobel   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 22:28


insyaAllah ada penyelesaian...mbyk2 solat istiqarah dan solat hajat....minta di beri ketenangan dan petunjuk dalam membuat keputusan.....itu yang sebaik-baiknya....yakin lah dengan kekuasaan dan ketentuan Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-09-08 13:11


em..jannah fikir yang terbaik..saya rasa dalam lubuk hati jannah..jannah tak mahu kahwin lagih kan?jannah belum bersedia..tapi dalam masa yang sama nak hubungan nga kawan lelaki tu halal..pernah mengalami situasi ni..alhamdulillah..saya dah kawin bulan mac lepas..jannah folo mak jannah..biar org tua jannah dan org tua si dia tu bertemu empat mata dahulu..jannah cuba terangkan keadaan sebenar kat mak jannah..apa yang jannah rasa..dan yang sewaktunya..lagi satu,penting,jannah kena bincang betul-betul nga si dia tentang keadaan jannah sebetulnya..kalau dia betul-betul faham,insyaAllah semua lancar..lagi satu..pertunangan bukan satu tiket untuk menghalalkan hubungan..saya pun tidak bertunang..jannah kena istikharah..doa kat DIA semoga dipermudahkan segala urusan..saya rasa jannah kena bincang nga mak jannah..kadang-kadang pendapat org lebih tua ada benarnya dan perlu diambil kira...tu saja pendapat saya..wallahua'lam..semoga Allah permudahkan jannah..insyaAllah..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 16-09-08 13:41


Assalamualaikum...bukan senang berada dalam situasi macam tu..memang seronk kalau kita sendiri dapat menjaga org tua kita.dr pengalaman ana, bila dah semua kahwin payah seorang perempuan tu beri komiten untuk menjaga familynya melainkan suami memahami. Atuk dengan nenk ana dari kedua2 belah pihak, family yang jaga. adik beradik ayah & umi ada menolong tapi lebih kepada bergantung pada diri kita sendiri. bila melawat pun nenk nak apa-apa kita org yang kena bantu, mereka datang sekadar tengok..ayah saya niaga lagi payah, sumber kewangan tidak tetap. Alhamdullilah dapat juga arwah nenek & atuk dengan sebaik mungkin. Semoga saudari dapat buat pilihan yang terbaik..ana doakan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 11:23


Pada 15-09-08 16:00 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!

Jangan melambatkan perkara yang baik. Fikirkan yang positif dan buat yang terbaik. Solat istikharah dan tetapkan hati.

Dah kawin masih boleh jaga mak bapak. Cara yang perlu disesuaikan.


Betul tu...Setuju bangat...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 12:08


Kenapa ye pemikiran org kita ni sempit sangat? macam lah kalau dah kawin tu dah masuk ke alam lain, alam sebelum kawin tu dah tinggal terus... macam masuk alam bunian pulak...

jannah, pada saya baik diteruskan saja niat nak berkahwin..buat simple saja,tak payah grand2.. lepas kawin,teruskan hidup macam biasa cuma yang bezanya hubungan dengan kawan lelaki tu dah jadi halal.. siapa kata kalau dah kawin WAJIB tinggal dengan suami terus?? teruskan belajar,habiskan praktikal dan suami pun kerja macam biasa.. ada cuti, ada masa lapang jumpa lah... nanti jannah dah habis belajar,pindah lah duduk dengan suami,bawa mak sekali.. dan cari kerja dekat are rumah suami tu... dapat gaji, set some portion untuk bagi pada mak.alah,bukan lama pun duduk asing2. satu sem dan praktikal saja.kalau jannah nak tangguh, saya berani cakap at the same time hati jannah tak tenang sebab berkawan dengan lelaki dalam keadaan belum halal... macam mana nak focus study?

kalau kawan lelaki jannah tu org yang baik, dia takkan ada alasan untuk melarang jannah jaga mak jannah... tak semestinya org ada pangkat ustaz saja yang baik.. ustaz zaman sekarang pun banyak hanya ustaz pada nama...

fikir lah baik-baik jannah... indahnya dapat hidup dengan hati yang tenang dan dalam keberkatanNya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

darkside
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.09.2008
Ahli No: 35022
Posting: 106

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 12:09


and one more thing, tak payah lah bertunang... extra belanja... bukan menghalalkan hubungan pun...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darksideProfil   Hantar PM kepada darkside   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-08 14:56


Pada 19-09-08 12:08 , darkside posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa ye pemikiran org kita ni sempit sangat? macam lah kalau dah kawin tu dah masuk ke alam lain, alam sebelum kawin tu dah tinggal terus... macam masuk alam bunian pulak...

jannah, pada saya baik diteruskan saja niat nak berkahwin..buat simple saja,tak payah grand2.. lepas kawin,teruskan hidup macam biasa cuma yang bezanya hubungan dengan kawan lelaki tu dah jadi halal.. siapa kata kalau dah kawin WAJIB tinggal dengan suami terus?? teruskan belajar,habiskan praktikal dan suami pun kerja macam biasa.. ada cuti, ada masa lapang jumpa lah... nanti jannah dah habis belajar,pindah lah duduk dengan suami,bawa mak sekali.. dan cari kerja dekat are rumah suami tu... dapat gaji, set some portion untuk bagi pada mak.alah,bukan lama pun duduk asing2. satu sem dan praktikal saja.kalau jannah nak tangguh, saya berani cakap at the same time hati jannah tak tenang sebab berkawan dengan lelaki dalam keadaan belum halal... macam mana nak focus study?

kalau kawan lelaki jannah tu org yang baik, dia takkan ada alasan untuk melarang jannah jaga mak jannah... tak semestinya org ada pangkat ustaz saja yang baik.. ustaz zaman sekarang pun banyak hanya ustaz pada nama...

fikir lah baik-baik jannah... indahnya dapat hidup dengan hati yang tenang dan dalam keberkatanNya....


erm betul..betul..betul..great idea from darkside...
tapi tanggungjawab jannah semakin berat lah, nak jaga rumahtangga,suami, mak dan nak study lagi... :berfikir:


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

aimanshukri
Warga Rasmi
Menyertai: 06.09.2008
Ahli No: 34810
Posting: 17
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 10:23


Tepuk dada tanya lah IMAN,,andai kawin muda tak mbebankan anda,,teruskan,,INGAT!janji memang manis sebelum dapat,,andai anda masih punya tanggungan pada keluarga,,utamakan lah keluargamu,,saya dah alami kawin muda,,akhirnya............sorng juga,,ibu bapa tak ada ganti dalam dunia,,kekasih,suami atau isteri akan ujud sebagai JODOH,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For aimanshukriProfil   Hantar PM kepada aimanshukri   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 10:32


Cepat atau lambat semua orang yang normal nak kahwin sebab dah memang fitrah manusia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-09-08 13:06


Pada 15-09-08 22:28 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

insyaAllah ada penyelesaian...mbyk2 solat istiqarah dan solat hajat....minta di beri ketenangan dan petunjuk dalam membuat keputusan.....itu yang sebaik-baiknya....yakin lah dengan kekuasaan dan ketentuan Allah


Saudari Najah Musla ada pengalaman dengan solat ishtikarah? Boleh cerita sikit kalau tidak keberatan. Pada pendapat saya, memang tidak elok tunang lama-lama sangat. Kalau boleh dalam 3 bulan cukuplah. Tunang tu kira dah persediaan nak dekat dah sebelum menuju ke gerbang perkahwinan. kalau nak bertunang, pastikan dah siap sedia dengan fizikal dan mental, yakni duit dan ilmu. Kiranya, dah prepare dah semuanya dan hanya perlu tambah seikit2 sahaja menuju ke gerbang perkahwinan.
Tapi bukanlah bermaksud kena siap semua seperti rumah yang lengkap dan mesti ada kereta. perlahan-lahan bina kehidupan dengan pasangan bermula dari bawah. Tentu lebih indah.
Bagi menjawab persoalan yang dibangkitkan oleh pembawa topik ni, tidak salah kalau bertunang jika ibu bapa merestui. Anda masih boleh menjaga famili anda walau sudah bertunang. Bincang elok-elok dengan bakal tunang. DSemoga dia fahami situasi anda. Insya Allah, dia mesti terima dan gembira kerana pasangannya seorang yang suka berbakti pada oarang tua. Semoga bahaga...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 10-10-08 16:51


MACAM MANA PULAK KALAU UMUR DUA PASANGAN SEBAYA....DALAM 24 TAHUN..DUA22 DAH kerja..LELAKI nya DAH ADA kereta..JAGA AAYAH, MAKNYER DAH MENINGGAL..YANG perempuan PULAK ANAK YATIM PIATU..PATUT TAK BERTUNANG LAMA.....

sesiapa ada PANDANGAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.123131 saat. Lajunya....