Bismillahhirrahmaanirrahim
warah matullah kepada semua
Di sini saya nak berkongsi 2 resepi yang baru saja dipelajari dari
Makcik Teh (mak saya lah tu hehe)
Serunding Daging
1.5 kg daging lembu
5 biji kelapa parut
45 biji cili kering (rendam sehingga lembut, buang biji)
10 biji cili padi
1.5 inci halia
1.5 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
5 ulas bawang putih
5 batang serai
1 kg bawang merah – mayang nipis
4-5 helai daun salam
2 helai daun kunyit
4-5 helai daun limau purut
1. Potong daging lembu itu menjadi 3-4 ketul (mengikut saiz periuk).
Masukkan air sehingga hapus daging. Rebus sehingga empuk. Biarkan
sejuk. Koyak – koyakkan isi daging tadi sehingga halus mengikut
uratnya. Simpan air rebusan daging.
2. Perah santan dari kelapa tadi, dan ulang sehingga 2 kali lagi.
Jumlah perahan = 3 kali.
3. Kisar halus cili kering, cili padi, halia, lengkuas, kunyit
hidup, bawang putih, serai.
4. Gaulkan daging tadi dengan bawang merah.
5. Masukkan kesemua bahan ke dalam kuali yang besar. Masukkan juga 3
jenis daun tadi. Masukkan air rebusan daging. Garam secukup rasa.
Masak dengan api sederhana.
6. Kacau selalu supaya bahagian bawah masakan tidak hangit. Masak
sehingga menjadi kering, tapi jangan terlalu garing.
Laksa Utara Makcik Teh
1 kg ikan kembung/tamban/selangat
5 ekor udang sederhana besar
Kisar halus:
Cili kering
Cili padi
Bawang putih
Bawang merah
Belacan
Ketuk:
Serai
Batang dan bunga kantan
Daun kesum
Asam keping
Bahan hiasan:
Timun
Nenas
Bawang besar
Cili padi / cili besar
Ulam – daun pudina, pucuk gajus, daun selom
Otak udang
1. Rebus ikan, udang bersama asam keping dan garam secukup rasa.
Setelah masak, biarkan sejuk. Asingkan isi ikan dan udang dari
tulang/kulit. Kisar isi ikan dan udang tadi. Letak di tepi. Kisarkan
pula tulang ikan dan kulit udang. Ambil air tulang ikan/kulit udang.
Perah tulang ikan itu 2,3 kali sehingga air akhir itu kelihatan
cair. Tapis dan ambil kesemua air perahan itu tadi. Pastikan tiada
sisa tulang ikan di dalam air perahan.
2. Masukkan kesemua bahan di dalam satu periuk, tambah air biasa
jika perlu. Jangan lupa masukkan kembali asam keping dari rebusan
ikan tadi ke dalam periuk. Garam secukup rasa. Rebus sehingga keluar
baunya yang sedap itu..
Selamat mencuba!
Wasalam.
http://al-ahkam.net/home/index.php?
name=MDForum&file=viewtopic&p=138803&sid=157aa823527a947f86b3171810fb
1446#138803
-----------------