Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dua perkara yang tidak boleh dielak dalam hidup kita ialah "inflasi" dan "mati"
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 25 hari yang lalu
izdham: 34 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 44 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Sapa bil elektrik bawah Rm20


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Sapa bil elektrik bawah Rm20

Please Mendaftar To Post


Oleh Sapa bil elektrik bawah Rm20

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 04-09-08 11:07


saja saja nak buat bancian kalau ada rakan-rakan bil letrik bawah RM20, ialah kan gov nak bagi free yang bawah rm20. kalau ada yang bawah rm20, nyatakan apa alatan elektrik yang di gunakan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 11:14


ana nak tergelak bila dengar Pak Lah bentang bajet pasal bil letrik... rasa-rasanya susah nak cari org yang bil letrik bawah 20 rggt...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 11:31


hehe... :lucu::lucu::lucu:
ada ka yang gna letrik bawah rm20...rasanya tak ada..
rumah pondok mak sedara ana tu pun lebih rm20...
cukup saja da pti ais cnfirm lebih rm20...

Duniaku


-----------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah.. Jangan undur.. Biar masa berganti aqidah jangan mati.. Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 11:32


Sesiapa yang nak merasa bil api percuma,sila jangan guna mesin basuh,jangan guna apa jua kipas angin apa lagi econd.jangan guna Tv...dan guna hanya sebiji mentol saja...tu pun kena mentol yang kecil buat nya...secara am nya jagan guna perkakas eltrik...masak sebaiknya guna kayu api...makan sebaiknya makan keledek saja...air guna air tempayan(air hujan)....ini lah contoh rakyat yang baik dan maju dari segi pandangan zaman...huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 11:36


Pada 04-09-08 11:14 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

ana nak tergelak bila dengar Pak Lah bentang bajet pasal bil letrik... rasa-rasanya susah nak cari org yang bil letrik bawah 20 rggt...



pak lah ni belajar ekonomi di mana ya/siapa cikgu dia?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 11:42


Pada 04-09-08 11:32 , unanjaga posting:

!!! QUOTE !!!

Sesiapa yang nak merasa bil api percuma,sila jangan guna mesin basuh,jangan guna apa jua kipas angin apa lagi econd.jangan guna Tv...dan guna hanya sebiji mentol saja...tu pun kena mentol yang kecil buat nya...secara am nya jagan guna perkakas eltrik...masak sebaiknya guna kayu api...makan sebaiknya makan keledek saja...air guna air tempayan(air hujan)....ini lah contoh rakyat yang baik dan maju dari segi pandangan zaman...huhuhu...


kalau nak buat atau laksanakan sesuatu tu biarlah realistik sikit... jangan buat benda yang tak boleh nak terima dek akal... by the way kalau ada lah org yang bil letriknya below than 20... satu nikmat untuk anda lah... syukur...


-----------------
moga hidupmu bersinar dengan keimanan, matamu bersinar dengan ketaqwaan, menggunung dengan keikhlasan, hatimu terhibur dengan kalimah Tuhan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 11:48


kalau dok rumah berdua saja memang bil elektrik tak sampai RM20.... :lol: :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

kelantanz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34447
Posting: 91

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 11:54


Pada 04-09-08 11:48 , eyla05 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dok rumah berdua saja memang bil elektrik tak sampai RM20.... :lol: :lol: :lol:



ya ke kalau dok berdua tak sampai RM20, kalau pakai kipas, mesin basuh, TV, peti sejuk dan lain-lain yang mana boleh dikatakan keperluan pada masa ini dan bukannya barang mewah. Saya rasa lebih dari RM20.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kelantanzProfil   Hantar PM kepada kelantanz   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 11:55


Pada 04-09-08 11:48 , eyla05 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dok rumah berdua saja memang bil elektrik tak sampai RM20.... :lol: :lol: :lol:


duduk berdua pun lebih rm20 juga..
mak ana duduk seorang kat rumah..balik rumah mlm pun dalam rm30...
pak lah pak lah...

Duniaku


-----------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah.. Jangan undur.. Biar masa berganti aqidah jangan mati.. Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 12:51


Dari yb parlimen ampang

http://www.p99ampang.com/2008/09/04/rm-20-elektrik-percuma-hanya-omongan-kosong/

RM 20 ELEKTRIK PERCUMA, HANYA OMONGAN KOSONG!



Kerajaan BN sekali lagi membentangkan bajet di dewan rakyat seperti tiap tahun sebelumnya. Namun, apa yang menjadi ’sandiwara’ kali ini adalah, apabila pak Perdana Menteri menyebut, bahawasanya mana-mana rakyat Malaysia yang menggunakan bil elektrik RM 20 ke bawah akan diberikan elektrik percuma yang mana bil ini ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan. Seramai 1.1 juta isi rumah akan mendapat manfaat daripada langkah ini.

Ada beberapa isu yang berbangkit dari pemberian ini, mengapa kerajaan memberikan pemberian percuma seumpama ini sedangkan apabila di dewan rakyat, ramai ahli BN yang mengatakan tindakan kerajaan Selangor memberikan 20 meter padu air percuma sebagai satu perbuatan membazir dan rasuah terhadap rakyat.

Seperti yang saya katakan tadi bahawa pemberian ini sebagai ’sandiwara’ kerana hanya pengguna yang mendapat bil RM 20 ke bawah sahaja akan diberikan secara percuma, yang mana jika bil anda melebihi RM 20 - contoh RM 23, maka anda perlu membayar semuanya (RM 23) tanpa ada potongan.

Walaupun kerajaan mengikut apa yang diamalkan oleh kerajaan Selangor tetapi Selangor memberikan rebet RM 11.40 kepada semua. Sekalipun, pengguna menggunakan melebihi RM 11.40 rebet masih lagi diberikan dan rakyat hanya perlu membayar baki bil setelah ditolak rebet.

    Mungkin tindakan seumpama ini hanya mampu mengambil hati rakyat di kampung dan huluan tapi bagaimana dengan rakyat terbanyak dan rakyat ‘miskin baru’? Berapa banyak rumah di Malaysia ini yang menggunakan bil letrik kurang dari RM 20? Di Ampang, khususnya, adakah ini wajar?

    Mungkinkah tindakan ini sebagai satu pengajaran kerajaan kepada rakyat untuk mengubah cara hidup dengan menggunakan hanya sebiji lampu di rumah?

Bukanlah tindakan naif sebegini memberikan satu tanggapan pada mata rakyat bahawa apa yang dibentangkan itu tidak membantu rakyat tapi sekadar sekadar gimik? Rakyat kini sudah pandai dan matang. Usahlah ditipukan dengan omongan kosong seperti ini!

Apa kata pembaca? Ayug kita bahaskan perkara ini!


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-09-08 13:03


Ye lah....susah nak cari isi rumah yang bil electriknya kurang RM20.

Kalau nak bantu rakyat, biarlah ikhlas dan jujur. jangan lah mempermainkan rakyat macam ini sekali.....

Dah lah..dikatakan tambang bas tak naik..tup..tup..surcaj 30% dibenarkan...tambah sedih berkuatkuasa sebelum raya.
Ermss hari ini saya baca akhbar, di Melaka tambang bas henti-henti akan dinaikan. Apa komen...?????

Juga dinyatakan, mungkin harga petrol akan diturunkan lagi....Apakah nanti bila harga petrol dunia naik..maka harga petrol di negara kita juga akan naik selaras dengan kenaikan harga petrol dunia. Tak boleh kah konsisten sikit. Pening di buatnya.

Tambah tak faham, harga barangan di kedai tak lah pula turun selaras dengan penurunan harga petrol yang di umumkan kerajaan.

Apa nak di kata lagi...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 13:29


Pada 04-09-08 13:03 , comel posting:

!!! QUOTE !!!

Ye lah....susah nak cari isi rumah yang bil electriknya kurang RM20.

Kalau nak bantu rakyat, biarlah ikhlas dan jujur. jangan lah mempermainkan rakyat macam ini sekali.....

Dah lah..dikatakan tambang bas tak naik..tup..tup..surcaj 30% dibenarkan...tambah sedih berkuatkuasa sebelum raya.
Ermss hari ini saya baca akhbar, di Melaka tambang bas henti-henti akan dinaikan. Apa komen...?????

Juga dinyatakan, mungkin harga petrol akan diturunkan lagi....Apakah nanti bila harga petrol dunia naik..maka harga petrol di negara kita juga akan naik selaras dengan kenaikan harga petrol dunia. Tak boleh kah konsisten sikit. Pening di buatnya.

Tambah tak faham, harga barangan di kedai tak lah pula turun selaras dengan penurunan harga petrol yang di umumkan kerajaan.

Apa nak di kata lagi...............




inilah belanjawan gula2 getah betul tak?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 13:40


entah...xlogik betul..dia ingat rakyat ni boleh terharula dengan pengumuman dia macam itu...org makin menyampah adalah....belum nak buat-buat apa, pkla benda 2 relevan ke tak..ni main hentam saja....pak lah...pak lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 13:41


entah...xlogik betul..dia ingat rakyat ni boleh terharula dengan pengumuman dia macam itu...org makin menyampah adalah....belum nak buat-buat apa, pkla benda 2 relevan ke tak..ni main hentam saja....pak lah...pak lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 14:31


Pada 04-09-08 13:41 , nur_islami posting:

!!! QUOTE !!!

entah...xlogik betul..dia ingat rakyat ni boleh terharula dengan pengumuman dia macam itu...org makin menyampah adalah....belum nak buat-buat apa, pkla benda 2 relevan ke tak..ni main hentam saja....pak lah...pak lah....



pak lah ni kuat tidur saja.keputusan kritikal suruh orang lain buat.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 15:07


Pada 04-09-08 11:31 , abid_19 posting:

!!! QUOTE !!!

hehe... :lucu::lucu::lucu:
ada ka yang gna letrik bawah rm20...rasanya tak ada..
rumah pondok mak sedara ana tu pun lebih rm20...
cukup saja da pti ais cnfirm lebih rm20...

Duniaku


boleh apa... pasangla banyak-banyak meter letrik kat rumah, 2 ke 3 ke 10 ke :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 04-09-08 16:39


Pada 04-09-08 15:07 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


boleh apa... pasangla banyak-banyak meter letrik kat rumah, 2 ke 3 ke 10 ke :sopan:



bijak jugak...makin banyak makin kurang lah nilainya kan.... :sopan:

hmm..betul² membuatkan masyarakat Malaysia ni macam budak tadika... :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 17:05


rumah nenek sedara aku..tiap bulan bil api dia rm 7.50

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 17:22


Pada 04-09-08 17:05 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

rumah nenek sedara aku..tiap bulan bil api dia rm 7.50



rumah nenek anda tu rumah papan ke batu?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 17:35


rumah batu.... ada beza ke tariff letrik rumah batu dengan rumah papan ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 18:32


tapi yang peliknya... pengikutnya masih ramai lagi yang boleh dikata berkarat jugak kepala mereka ni... walaupun mereka dibudak2kan secara terang-terangan... huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 22:40


Awat tak ada pulak bil api yang bawah rm 20?

Banyak saja. Terutama rumah orang miskin. rumah beberapa sanak saudara aku kat kelantan ada saja yang bil letrik bawah rm 20 (macam ramai). Dulu bil dalam belas-belas ringgit saja. Kalau cari kat KL memang lah tak jumpa. Cuba cari di kalangan rumah orang miskin. Pakai letrik sekadar lampu dan kipas.

Bagi aku, penggunaan percuma kepada bil rm 20 ke bawah adalah bertujuan membantu rakyat yang benar-benar susah.

ps:- RM10 bagi orang kaya hanya sekadar untuk membayar parking kereta saja nilainya. Tapi bagi orang yang miskin, RM10 cukup untuk memberi makan kepada satu keluarga untuk sehari.

ps lagi:- saudara/I tak pernah jumpa golongan yang hidup susah ka?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-09-08 23:25


maybe tok penduduk kampung, maybe lah bil mereka bawah rm20..

tapi tok penduduk bandar, tak relevan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 03:55


saya.......... kalau masa duduk kampung dulu bil bawah myr20 ni memang biasa........

dah bertahun duduk kat kuala lumpur ini pun dedulu bil elektrik memang murah saja........

attached is the scanned copy of one of my previous electricity bill....

/


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

ALFARABI
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.08.2004
Ahli No: 10497
Posting: 70
Dari: SG PeTa NI --Waa...so great aa.

Kedah  


posticon Posting pada: 05-09-08 06:15


HUhu.. saya student mesir.. bulan lepas letrik kami kena potong sebab mencecah lah 1300.. Gila betul.. padahal slalunya paling tinggi lah 300 saja..

Huhu.. meter rosak.. tapi arab tu suruh bayar jugak.. mana nak cekau duit ni


-----------------
call free


Bookmark and Share

    


  Member Information For ALFARABIProfil   Hantar PM kepada ALFARABI   Pergi ke ALFARABI's Website   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 09:21


Pada 04-09-08 23:25 , hid_uniten posting:

!!! QUOTE !!!

maybe tok penduduk kampung, maybe lah bil mereka bawah rm20..

tapi tok penduduk bandar, tak relevan..


tak mengapalah..memang niat nak tolong org kampung yang susah....


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 10:01


Sejak menyewa kat Kuantan dan duduk rumah sewa. Bil eletrik kat rumah dahbiasa RM 30ke atas. Banyak guna komputer dan kipas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

unanjaga
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.08.2008
Ahli No: 34507
Posting: 190
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 10:32


Dalam media masa kerajaan(diragukan akan faktanya) ada diceritakan lebih kurang 1.1 juta isi penghuni rumah yang mendapat bayaran api letrik percuma.Dan bila kita bahagi pada 4 orang untuk purata bagi setiap rumah,maka kita bolih andaikan ada 250 ribu rumah yang mendapat bekalan api letrik secara percuma...bila dilihat pada jumlah ini telah jelas mereka semua dalam keadaan hidup yang cukup daif,sudah pasti tiada kemudahan hidup seperti apa jua perkakas eltrik yang seharus nya ada pada setiap rumah pada kadar yang patut...namun pernah kah kita memikirkan secara jujur akan permasalahan mereka ini dalam menghadapi tekanan hidup sekarang yang amat membebankan disebab kan olih kenaikan harga minyak..sememang nya langkah kerajaan untuk melupuskan segala bayaran bil api letrik ini akan memberi kelegaan pada mereka...namun apakah setelah kenaikan dengan tarif api letrik baru baru ini dapat memberi tuah pada mereka untuk tidak membayar bil letrik??..yang jelas pengguna lain yang melebihi dari kadar rm20 setiap bulan pasti akan bertambah beban bayaran itu...apa pun langkah itu masih kita hargai,namun kita perlu pada satu langkah jangka panjang untuk mengatasi mereka semua dalam menaikan taraf hidup mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For unanjagaProfil   Hantar PM kepada unanjaga   Pergi ke unanjaga's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 10:38


Pada 05-09-08 10:01 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Sejak menyewa kat Kuantan dan duduk rumah sewa. Bil eletrik kat rumah dahbiasa RM 30ke atas. Banyak guna komputer dan kipas...


nak jimat? jangan guna komputer, kipas... jadi org dulu.. hehehe... rumah sewa saya pun kalau time cuti sekolah, tak pernah pun cecah rm20 ke atas, peti ais, mesin basuh, kipas guna saja... lebih lagi saya sentiasa juga lampu..


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

kelantanz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34447
Posting: 91

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 10:44


Macam ni lah mengenai bil RM20 tu kita ambil face value yang PM cakap seramai 1.1 juta rumah yang akan menikmati insentif ini. Kiranya mereka ni memang benar-benar tidak mampu yang mana guna lampu saja, tak ada peti sejuk, pakaian basuh tangan saja, lada, bawang ditumbuk bukannya guna blender dan kipas tak ada.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kelantanzProfil   Hantar PM kepada kelantanz   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 10:44


Pada 04-09-08 11:31 , abid_19 posting:

!!! QUOTE !!!

hehe... :lucu::lucu::lucu:
ada ka yang gna letrik bawah rm20...rasanya tak ada..
rumah pondok mak sedara ana tu pun lebih rm20...
cukup saja da pti ais cnfirm lebih rm20...

Duniaku



mnyk naik, marah.. barang naik pun marah... semua benda naik pun marah, bila org dah bagi macam tu pun nak bising2.. pelik betul lah manusia sekarang, tak pernah puas dalam hidup masing-masing... patutnya bersyukur lah dengan apa yang ada... anda dok kata kat PM pun dah banyak sangat pahala ke? bulan puasa ni patutnya kumpul pahala, banyakkan amalan, bukan dok macam ni.. hish... pemimpin dah puas berfikir cara nak senangkan rakyat, tapi ada juga macam ni.. masih tak tau nak bersyukur.. aku pun penat menaip macam ni, nanti ada saja yang quote balik... boring lah dengan anda semua ni...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-09-08 10:47


dekat kampung2 ramai yang bil bawah RM20. Mungkin rumah2 orang tua kat kampung yanng tinggal hanya warga emas yang kurang menggunakan elektrik..

Mungkin pengguna komputer dan internet bukan dalam kategori yang menggunakan elektrik bawah RM20. Ianya 'gula-gula untuk rakyat' di kampung..apapun terima kasih atas keprihatinan pemgubal bajet.

Tapi kita tidak lupa IPP yang mendapat untung berganda2 akibat perjanjian yang merugikan rakyat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 05-09-08 11:36


Pada 05-09-08 10:38 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-09-08 10:01 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Sejak menyewa kat Kuantan dan duduk rumah sewa. Bil eletrik kat rumah dahbiasa RM 30ke atas. Banyak guna komputer dan kipas...


nak jimat? jangan guna komputer, kipas... jadi org dulu.. hehehe... rumah sewa saya pun kalau time cuti sekolah, tak pernah pun cecah rm20 ke atas, peti ais, mesin basuh, kipas guna saja... lebih lagi saya sentiasa juga lampu..



Bil elektrik rumah saya tak sampai rm20 pun, mesti tak percaya. peralatan elektrik semua ada, peti ais, mesin basuh, periuk nasi,tv, kipas dan 2 biji notebook..paling tinggi pun rm18.90 dan yang terbaru, rm16.57. duduk pun kawasan ampang. cuma time dari pukul 8pg- sampai 6 petang tak ada org, tupun 5 hari seminggu... tak mustahil kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 13:45


dia nak jimat bil ni.. biasakan mati & cabut plug dari suis bila tak guna barang..boleh jimat dalam 30% bak rencana apantah kat tv3 tahun lepas (macam iklan pula)

so far.. bila saya amalkan begini.. alhamdulillah takle mahal bil tu...(rujuk bil yang shinfay tepek)bertunggak2 sebab malas nak bayar sikit-sikit.

dan bagi saya, RM20 tu amat besar nilainya bagi orang2 yang memerlukan. bukan untuk kita2 yang dah biasa senang ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 14:18


Pada 05-09-08 03:55 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!

saya.......... kalau masa duduk kampung dulu bil bawah myr20 ni memang biasa........

dah bertahun duduk kat kuala lumpur ini pun dedulu bil elektrik memang murah saja........

attached is the scanned copy of one of my previous electricity bill....

/




macam mana nak pastekan gambar ni ya?

p/s------>pemimpin PR cakap belanjawan sekarang memang tak adil.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-09-08 14:39


Nak bantu orang diluar bandar yang kurang berkemampuan memang murni.Yang menjadi persoalannya.....

Seringkali saya melihat mereka ini rumah pun tiada elektrik dan air.
Guna pelita untuk ganti elektrik dan perigi dan mungkin sungai bagi mendapatkan air.

Nak bayar deposit elektrik dan air pun tak mampu....macamana nak ada elektrik...lainlah kalau tak ada deposit .

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 14:42


Pada 05-09-08 14:39 , comel posting:

!!! QUOTE !!!

Nak bantu orang diluar bandar yang kurang berkemampuan memang murni.Yang menjadi persoalannya.....

Seringkali saya melihat mereka ini rumah pun tiada elektrik dan air.
Guna pelita untuk ganti elektrik dan perigi dan mungkin sungai bagi mendapatkan air.

Nak bayar deposit elektrik dan air pun tak mampu....macamana nak ada elektrik...lainlah kalau tak ada deposit .



tu yang dipersoalkan,adakah pemimpin kita ni betul-betul pakar ekonomi?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 14:44


Pada 05-09-08 10:47 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

dekat kampung2 ramai yang bil bawah RM20. Mungkin rumah2 orang tua kat kampung yanng tinggal hanya warga emas yang kurang menggunakan elektrik..

Mungkin pengguna komputer dan internet bukan dalam kategori yang menggunakan elektrik bawah RM20. Ianya 'gula-gula untuk rakyat' di kampung..apapun terima kasih atas keprihatinan pemgubal bajet.

Tapi kita tidak lupa IPP yang mendapat untung berganda2 akibat perjanjian yang merugikan rakyat..



IPP?benda ni ada DSAI sebut masa debat dulu


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 17:19


Pada 05-09-08 13:45 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

dia nak jimat bil ni.. biasakan mati & cabut plug dari suis bila tak guna barang..boleh jimat dalam 30% bak rencana apantah kat tv3 tahun lepas (macam iklan pula)

so far.. bila saya amalkan begini.. alhamdulillah takle mahal bil tu...(rujuk bil yang shinfay tepek)bertunggak2 sebab malas nak bayar sikit-sikit.

dan bagi saya, RM20 tu amat besar nilainya bagi orang2 yang memerlukan. bukan untuk kita2 yang dah biasa senang ni

kalau nak jimat lagi, guna 1 mentol saja kat rumah, nak ke mana-mana cabut mentol tu dan pasang kat tempat yang dituju tu, sampai last2 sampai bilik tidur silap-silap mentol tu meletup.

bukan setakat 30%, 90% pun boleh jimat, ngeh3


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 05-09-08 21:43


Pada 05-09-08 10:44 , kelantanz posting:

!!! QUOTE !!!

Macam ni lah mengenai bil RM20 tu kita ambil face value yang PM cakap seramai 1.1 juta rumah yang akan menikmati insentif ini. Kiranya mereka ni memang benar-benar tidak mampu yang mana guna lampu saja, tak ada peti sejuk, pakaian basuh tangan saja, lada, bawang ditumbuk bukannya guna blender dan kipas tak ada.


apa lagi yang tak puas hati ini...keuntungan ini bukan untuk kita semua...hakikatnya masih ada rumah yang dibawah RM20. walaupun kadang-kadang ana ini ada juga perbezaan pendapat dengan kerajaan tapi benda yang baik tak boleh lah dinafikan :jangan:

Yang pasti org yang susah akan kurang sikit kesusahan nya. Sekali lagi diingatkan insentif ini bukan lah untuk kat semua kalau teringin nak rasa insentif ini. Jadilah org susah dulu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 21:49


Pada 05-09-08 17:19 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!



bukan setakat 30%, 90% pun boleh jimat, ngeh3



bukan setakat 90%.. 100% penjimatan gaji pun kompem boleh capai...
cabut pasang cabut pasang lepas itu kena electrical shock terus meninggal

ngeh3



-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-09-08 23:13


Assalamualaikum
tak mengapalah..harus sahaja kita melihat ianya tetap suatu kebaikan yang sebenarnya Allah kurniakan melalui hambaNya..walaupun mungkin kita tak merasai nikmat tersebut, tapi betul kata shinfay ada, hafeezzul...ramai lagi pihak lain yang memerlukan bantuan sebegini..tentang gula² tu, terpulanglah apa nak dikata..saya pun susah nak kata bab ni..huhu...harap² 'semut' yang ambil 'gula²' tu..sebab banyak mana pun semut makan gula, tetap tak kena kencing manis and mati..huhu..

P/S : kesimpulannya, ia tetap nikmat daripada Allah yang patut disyukuri..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-09-08 23:35


cakap memang pandailah, duduk perli org nak buat kebaikan.lantaklah dia ada niat buruk ke apa pasal bil tu...org bagi free tak nak, bila bagi naik apa-apa, marah...org da bagi, kata macam-macam..org tak bagi kata tak jaga kebajikan rakyat...kalau sekdar duduk bercakap, duduk dengar cakap ,sampai bila2 pun tetap macam ni, terus kutuk apa org nak buat. tapi kalau org yang dia selalu ikut cakap tu buat hal, duduk petahankan lagi...asyik2 fitnah...semua yang salah pada pihak satu saja, salah sendiri, duduk smbunyi,salah org duduk kutuk-kutuk...da buat kajian ke kat Malaysia ni, isi rumah tak ada yang bil under RM20?.. mari pergi tempat saya, kat kampung saya pun, RM48 sbulan temasuk,astro,tv,vcd player,speaker,mesin baju, 4 kipas meja dan siling, lampu 5, dan brangan letrik lain..tu guna setiap bulan tu walaupun ada yang tak hari2...kira sendiri lah..duduk cakap, pandailah....tau lah da mewah sangat.. xpndang da nilai RM20 tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 08:19


Insya-Allaah,prof akan cuba belajar macam mana nakkurang kadar penggunaan harian macam izdham....serta terima kasih atas nasihat dari beberapa sahabat....

Jangan pandang atas bilamenilai sesuatu dan haruslah sentiasa pandang ke bawah ( melihat siapa yang lebih susah darikita )...

Kira dah berubah keadaan bila Kerajaan Pusat mengikut rentak kerajaan negeri membuat kebajikan walaupun niatnya bukan kita ketahui ( sama ada untuk pancing keyakinan rakyat atau yang baik tujuannya).


p/s: Sentiasa bersyukur setiap apa yang berlaku

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.172535 saat. Lajunya....