Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-07-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air dari gunung, mengalir, berpecah akhirnya bertemu semula di laut
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68
  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 18 hari yang lalu
Daeng_Jati: 39 hari yang lalu
Kang: 43 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Lim guan Eng mahu contohi khalifah Umar Abdul Aziz.Apa pandangan anda?.


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Lim guan Eng mahu contohi khalifah Umar Abdul Aziz.Apa pandangan anda?.

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Lim guan Eng mahu contohi khalifah Umar Abdul Aziz.Apa pandangan anda?.

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 12:59


Jadikan Umar Abdul Aziz sebagai contoh, Kelantan ucap tahniah kepada Lim Guan EngKOTA BHARU, 14 April (Hrkh) - Ketua Penerangan PAS Kelantan, Ustaz Ahmad Baihaqi Atiqullah, mengucapkan tahniah kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guang Eng, yang ingin menjadikan Khalifah Umar Abdul Aziz sebagai rujukannya dalam memerintah negeri.

Menurutnya, walaupun Guang Eng bukan orang Islam, namun kerana ilmu yang ada padanya, beliau ingin jadikan khalifah yang masyhur itu sebagai ?idola?nya dalam pentadbirannya agar semua rakyat di negeri itu mendapat pembelaan dan kebajikan.

Baihaqi berkata demikian ketika diminta mengulas hasrat Lim Guan Eng secara terbuka yang ingin menjadikan Khalifah Umar Abdul Aziz sebagai model untuk dilaksanakan dalam pentadbiran Kerajaan Pulau Pinang.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas menyampaikan taklimat kepada hampir 300 orang rombongan pelawat dari empat buah negeri, iaitu Pulau Pinang, Melaka, Negeri Sembilan dan Johor.

"Walaupun dia (Lim Guang Eng) bukan orang Islam, namun hasil pembacaan dan penelitiannya beliau berhasrat untuk meniru pentadbiran Umar khususnya dari segi amanah, kebajikan.

"Ia merupakan satu sikap yang amat baik dan perlu diteladani oleh pemimpin Islam itu sendiri, jadi saya ingin mengucapkan tahniah kepada saudara Guan Eng di atas hasratnya sedemikian,? ujarnya lagi.

Beliau yang juga Adun Pasir Tumboh berharap Ketua Menteri Pulau Pinang itu melaksanakan apa yang dijanjikannya sekiranya beliau ingin dilihat sebagai seorang pemimpin yang benar-benar menjaga kebajikan rakyat khususnya masyarakat Islam.

Sambungnya, sebagaimana masyarakat bukan Islam menghormati dan menyayangi Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato? Nik Abdul Aziz Nik Mat, kerana sikap kepimpinannya yang tidak meminggirkan golongan minoriti di negeri itu, dalam masa yang sama diharap umat Islam di negeri itu juga mendapat layanan yang sama.

"Namun saya berkeyakinan, saudara Lim akan melaksanakannya, apa lagi menerusi Pakatan Rakyat yang ditubuhkan di empat negeri untuk menjaga kebajikan rakyat," ujarnya lagi.

Menyentuh Pakatan Rakyat pula beliau berharap semua pimpinan di empat negeri dapat memberikan contoh terbaik pada rakyat seluruhnya agar rakyat dapat menilai sendiri tentang keadilan yang terdapat dalam Pakatan itu.

Tambahnya, apa yang penting perpaduan dalam Pakatan Rakyat hendaklah jitu di samping menghormati pandangan di antara satu sama lain.

Terdahulu ketika menyampaikan taklimat kepada rombongan pelawat berkenaan, Baihaqi berharap semua negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat termasuk Kelantan menjaga kebajikan rakyat sebaik mungkin.

Sambungnya, rakyat tidak perlukan pembangunan duniawi semata-mata, sebaliknya mereka terlalu mengharapkan keperihatinan kerajaan untuk mereka.

"Pembangunan sudah terlalu banyak terutama di Selangor, Pulau Pinang, namun apa yang rakyat inginkan sekarang ialah pembelaan atau 'cakno' terhadap mereka yang tidak diperolehi dari kerajaan terdahulu," ujarnya.

Pada majlis itu juga beliau turut mengucapkan tahniah di atas kesudian mereka masih memilih Kelantan sebagai destinasi pelancongan.

Jelasnya, walaupun empat negeri lagi telah dikuasai pembangkang, iaitu Kedah, Pulau Pinang, Selangor dan Perak, namun pelawat masih memilih Kelantan untuk dilawati. - mns


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 12:59


GEORGETOWN - Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng boleh jadi ketua kerajaan terpuji jika mencontohi Khalifah Umar Abdul Aziz sebagai idola dalam usaha melaksanakan dasar kerajaan pimpinan Pakatan Rakyat di negeri itu.

Ketua Pemuda PAS, Salahuddin Ayob berkata, kenyataan Lim Guan Eng memperlihatkan kesungguhan kerajaan Pakatan Rakyat untuk memastikan rasuah, penyelewengan dan kronisme dijauhi sebagaimana dilakukan oleh pengtadbiran Khalifah Umar Abdul Aziz.

“Kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang itu mengejutkan banyak pihak kerana beliau bukan Islam. Sepatutnya kerajaan Barisan Nasional (BN) yang menguasai pengtadbiran negeri lain terlebih dahulu berpandangan macam tu,” tegasnya ketika berceramah di perkarangan Pejabat Perhubungan PAS Negeri di Pongsu Seribu semalam.

Menurutnya, kenyataan Guan Eng itu juga mempelak sikap kepimpinan Umno yang nyata mengamalkan rasuah dalam pentadbiran yang dikuasainya.

Sekarang ini ujarnya, bila memperolehi kuasa hasil kepercayaan rakyat kebanyakan kepimpinan Umno lupa diri dengan asyik mencari kekayaan sehingga melupai tanggung jawab sebagai Wakil Rakyat.

Ada pula sambung Salahuddin, menghilangkan diri sama ada ke Kuala Lumpur atau menjadi wakil pemaju menentang usaha penduduk yang mahu mendapat keadilan.

“Kepimpinan Umno kena meniru langkah yang bakal disusun oleh Ketua Menteri Pulau Pinang untuk membaiki pengtadbiran yang dulunya dipenuhi salah guna kuasa,” tambah beliau di hadapan ribuan hadirin.

Menteri Besar Kelantan, Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat katanya, merupakan Menteri Besar paling bersih sepanjang pemerintahan selama 18 tahun berbanding negeri dikuasai BN.

Terengganu sendiri jelas beliau, setelah BN berjaya merampas dari PAS pada pilihan raya umum 2004 banyak penyelewengan berlaku dipercayai diketuai Menteri Besar ketika itu, Dato’ Seri Idris Jusuh sehingga menimbulkan kemurkaan Sultan bila tiba hendak mengetuai kerajaan BN selepas pilihan raya umum ke-12 lalu.

“Dato’ Seri Idris Jusuh kini tidak lagi dihormati bukan kerana tidak dilantik sebagai Menteri Besar malahan kerana faktor selalu mengamalkan rasuah ketika memegang tampuk pemerintahan,” katanya dalam program anjuran Dewan Pemuda PAS Negeri.

Berceramah sama pada malam tadi ialah Ketua Dewan Pemuda PAS Negeri, Ustaz Hafiz Nordin dan Naib Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu. - mns

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 13:01


mari lah kita pakat2 doa supaya Allah buka pintu hati LGE untuk menerima hidayah dan nur islam...
bila dah ketua masuk islam,mungkin pengikut2 lain pun ikut sekali lah...
sesungguhnya Allah mmpunyai kuasa untuk mmbuka hati hamba2 yang dikehendakiNya..amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 13:16


oh ya,mari kita menyelusuri bagaimana umar abdul aziz terajui kerajaan


Pertolongan الله itu tiba dengan kenaikan Umar Bin Abdul Aziz pada takhta kerajaan dalam tahun 99 Hijrah (717M). Beliau ialah cucu kepada Marwan, ibu beliau ialah Laila binti ‘Ashi bin Umar Al-Khattab adalah nenek dari ibunya yang merupakan Khalifah Islam yang ke-2. Dengan itu keluarga Umayyah dan Faruqi bertemu Umar Abdul Aziz yang digelar khalifah yang adil. Beliaulah orang yang membawa perubahan dalam pemerintannya.

Sebelum itu, pada zaman Umar Al-Khattab ada kisah mewarisi peribadi mulia Umar Abdul Aziz. Umar Al-Khattab telah memerintahkan supaya tidak seorang pun dibenarkan merendahkan mutu susu dengan mencampurkan air ke dalamnya. Pada suatu ketika tatkala beliau meronda pada tengah malam untuk merisik keadaan rakyat jelata, beliau terdengar seorang perempuan menyuruh anak perempuannya supaya mencampurkan air ke dalam susu sebelum tiba waktu siang.

Anak itu enggan buat demikian serta mengingatkan emaknya tentang perintah Khalifah itu. Apabila emaknya marah serta berkata Khalifah tidak hadir & beliau tidak mengetahuinya, anak itu menjawab bahawa الله Maha Mengetahui walaupun khalifah Umar tidak hadir. Umar Al-Khattab begitu gembira dengan jawapan itu dan beliau menyuruh anaknya ‘Ashim supaya mengahwini perempuan itu sambil berkata bahawa beliau harap anak perempuan itu melahirkan seorang lelaki yang akan memerintah Tanah Arab. Umar Abdul Aziz ialah anak kepada anak perempuan ‘Ashim.

Umar Abdul Aziz dilahirkan dalam tahun 61 Hijrah. Beliau sepupu kepada khalifah sebelumnya iaitu Sulaiman Abdul Malik. Umar Abdul Aziz pernah dilantik sebagai Gabenor Madinah sejak pemerintahan Walid Abdul Malik iaitu khalifah sebelum Sulaiaman. Kehidupan Umar sebagai gabenor jauh berbeza daripada kehidupannya sebagai khalifah. Beliau dikenali sebagai bangsawan yang berbudi halus & bersopan santun.

Orang ramai tahubahawa Umar telah lalu di sesuatu jalan cuma daripada bau minyak wangi yang digunakannya. Baliau menjadi ikutan bagi para pemuda yang sezaman dengannya. Tiada tanda yang menunjukkan bahawa beliau ditaqdirkan melakukan usaha yang bersejarah dalam Islam kecuali ketelusan peribadinya serta keadilan sikapnya.

Beliau terbukti sebagai suatu mukjizat yang nyata. Cara beliau dilantik menjadi khalifah juga luar biasa kerana tidak seseorang dapat menduga berlakunya deretan peristiwa sehingga menyebabkan beliau mencapai jawatan khalifah. Beliau cuma boleh berharap menjadi menteri di bawah sistem perlantikan khalifah yang bersifat warisan itu, tetapi الله menghendaki yang sebaliknya.

Khalifah Sulaiman Abdul Malik jatuh sakit tenat & tiada harapan untuk sembuh lagi serta ingin sangat meninggalkan takhta kepada salah seorang anak-anaknya yang masih kecil itu. Kerana terlampau risau tentang perkara ini, dia menyuruh supaya putera-puteranya memakai kain, pakaian rasmi & baju besi yang lebih panjang agar mereka kelihatan dewasa tetapi usahanya menemui kegagalan. Dalam kesakitannya dia memandang kepada putera-puteranya lalu berkata, “Beruntunglah orang yang mempunyai anak yang sudah besar”.

Raja Haiwah berada pada sisinya ketika itu dan dia serta merta mencadangkan Umar Abdul Aziz sebagai bakal Khalifah. Khalifah menerima cadangan tersebut. Dengan campurtanganya yang kena pada waktunya itu, maka Raja telah menyumbangkan jasa bagi pemulihan Ummat Islam.

http://hatimulia.wordpress.com/2008/04/22/umar-bin-abdul-aziz-menerajui-kerajaan/

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 13:25


Contohilah Umar Abdul Aziz..
Wednesday,May21, Posted by aiman akmal at 8:08 AM


“Lim Guan Eng ingin contohi cara pemerintahan Umar Abdul Aziz.”

“Bagi saya kalaupun tidak Umar Abdul Aziz, boleh jadi macam pemerintahan tok guru Nik Aziz pun dah cukup hebat dah.”

Luah seorang ustaz ketika sedang menyampaikan isi kuliahnya di masjid berhampiran sebuah varsiti tertua di Malaysia.

Kata-kata yang diucapkan oleh ustaz tersebut mengenai azamnya KM pulau mutiara itu tidak tidak kata-kata semata-semata. Malah terus dijadikan dasar dalam pemerintahannya.

Dasar pemerintahan Umar Abdul Aziz yang ingin dicontohinya. Walaupun tidak semua, tetapi bukankah itu sudah cukup baik.
“Jika tidak boleh lakukan semua, jangan tinggalkan semua.”
Antara dasar pemerintahan Umar Abdul Aziz yang ingin dituruti Lim Guan Eng ialah pemerintahan yang langsung berurusan dengan rakyat. Iaitu dengan kaedah ‘CAT’. ‘Compatancy Acauntability Transcarancy’. Saya maklum pun setelah dikhabarkan oleh bos saya ketika praktikal.

Pun begitu, apakah dasar utama yang diguna pakai oleh khalifah agung tersebut sehingga diceritakan pada zaman pemerintahannya, tiada rakyat pun yang layak menerima zakat. Yang lebih mengkagumkan ialah serigala di waktu tersebut boleh bersahabat dengan kambing. Betapa makmurnya pemerintahan Umar Abdul Aziz.

Sebelum saya meneruskan perjalanan tentang dasar ini lebih jauh, biarlah saya bawakan satu kisah yang kerapkali kita dengar. Seperti yang kita maklumi, Umar Abdul Aziz itu cicitnya Umar Alkhattab. Tetapi tahukah bagaimana nasab itu terus bersambung?

Dikisahkan bahawa umar alkhattab itu memang diketahui senantiasa melakukan rondaan pada setiap dinihari. Pada suatu malam seperti kebiasaannya beliau berjalan di sebuah perkampungan. Lalu tatkala itu, dia terdengar perbualan antara seorang anak perempuan dengan ibunya.

“Nak, susu yang kita perolehi hari ini terlalu sedikit. Malah hasilnya masih tidak membolehkan kita membeli sesuatu sebagai alas perut. Biarlah ibu tambahkan air untuk membanyakkannya,” ujar si ibu.

“Tetapi ibu, bukankah perbuatan itu merupakan satu kesalahan,” duga sang anak.

“Anakku, apa yang hendak ditakutkan, bukannya ada siapa-siapa pun yang mengetauinya selain kita berdua, bahkan khalifah umar juga tidak akan makluminya,” hujah si ibu pula.

“Wahai ibuku, walaupun tiada siapapun yang mengetahuinya, malah khalifah umar, ketahuilah ibuku, sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui terhadap segala apa yang kita kerjakan,” tegur sang anak.

Umar alkhattab yang sejak mulanya setia mendengar dialog antara dua insan tersebut, terus pulang ke rumah, langsung membawa anak lelakinya ke rumah sang anak dan si ibu tersebut. Untuk apa? Untuk dikahwinkan tentunya.

Maka, dari situ, berterusanlah nasab Umar alkhattab hinggalah kepada Umar Abdul Aziz. Wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-08-08 13:31


" Ya Allah......semoga Malaysia akan kekal aman dan damai agar masyarakat Islam di sini dapat menunaikan kewajipan dan menjalani kehidupan dengan sebaik-baiknya." AMIN

Walau apa pun, saya hanya berharap dan berdoa agar Islam di pandang tinggi oleh semua rakyat Malaysia. Masyarakat Islam di hormati dan dapat mengamalkan Islam dengan bebas dan merdeka.

Ini memandangkan Islam semakin banyak di pertikaikan di bumi bertuah ini. Masyarakat Islam pula bertelagah sesama sendiri. Kata-kata para ulama tidak lagi dijadikan rujukan utama. Musuh-musuh Islam pula semakin berani mengeluarkan pendapat masing-masing...menyerang masyarakat Islam yang lalai dan lupa diri.

Semoga kita semua dapat berfikir dengan tenang dan sebaik-baiknya dalam mempertahankan keimanan dan keistimewaan kita sebagai umat Nabi S.A.W.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 13:55


agaknya lagi bagus ke jika orang bukan islam ingin mencontohi orang islam dari orang islam sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 14:30


tak habis habis bawa cerita mitos semata-mata mahu mengangkat pemimpin PR.seolah-olah tak pernah ada kesalahan.dulu cerita YB Nizar dengan kisah dia tolong orang kat tepi highway pasal nak alihkan isu Kenapa kes dia bagi 999 tahun geran tanah kat cina.ni dah tak pepasai ambik khalifah Umar Abdul Aziz pula dah.

http://www.youtube.com/watch?v=dEA4-sFWyOA

amar maaruf nahi mungkar..ye lah tu..tapi sekurangnya terpukul lah juga geng BN yang dengar tu

/

!!! QUOTE !!!

untuk memastikan rasuah, penyelewengan dan kronisme dijauhi sebagaimana dilakukan oleh pengtadbiran Khalifah Umar Abdul Aziz.


menantu Nik Aziz apa cerita?

Khalifah Umar bukan setakat perkara ini sahaja ditentang malah beliau juga seorang yang zuhud.Abu Sulaiman al-Darini dan Abu Safwan saling membandingkan Umar bin Abdul Aziz dengan Uwais al-Qarni. Abu Sulaiman berkata:" Umar bin Abdul Aziz lebih zuhud daripada Uwais." Abu Safwan menjawab:"Kenapa?"Abu Sulaiman berkata:"Sebab Umar adalah orang yang cukup kaya tetapi dia zuhud padanya."

Umar bin Abdul Aziz termasuk dalam salah seorang ulama tabi'in. Mujahid berkata:"Kami pernah berjumpa Umar bin Abdul Aziz untuk membimbing dan mengajarinya.Tetapi setelah muzakarah dengan beliau,akhirnya beliau pula yang mengajari kami."Maimun bin Mihran berkata:"Ulama-ulama menjadi murid bagi Umar bin Aziz,beliau adalah guru dan penasihat bagi kami."

Bahkan Lais juga ikut memberikan ulasan tentang Umar bin Abdul Aziz.Beliau berkata:"Kami sudah banyak mencari ilmu dan muzakarah dengan ulama-ulama,maka kami dapati Umar bin Abdul Aziz adalah orang yang paling menguasai usul dan cabang-cabang ilmu.Sehingga ulama-ulama menjadi murid dihadapan beliau.

Isterinya, Fatimah berkata:"Aku tidak ada melihat orang yang paling banyak mengerjakan solat dan puasa selain daripada Umar bin Abdul Aziz.Bahkan aku tidak pernah melihat orang yang paling rindu kepada Tuhannya selain daripada beliau.Beliau mengerjakan solat Isyak,kemudian duduk menangis di atas sejadahnya."

Langkah pertama yang dijalankan oleh Khalifah Umar di Madinah ialah membentuk Majlis Syura (ahli parlimen) yang dianggotai oleh sepuluh orang pakar-pakar syariah di Madinah, iaitu Urwah, Ubaidullah bin Abdullah bin Utbah,Abu Bakar bin Abdul Rahman bin Haris bin Hisyam,Abu Bakar bin Khaisamah, Sualaiman bin Yasar, Qasim bin Muhammad bin Hazmi, Salim bin Abdullah,Abdullah bin Amir bin Rabiah dan Kharijah bin Zaid bin Thabit.

Beliau menghimpun mereka dan berkata kepada mereka:"Aku memanggil kamu kerana urusan kamu akan mendapat ganjaran kerananya, dan juga memohon kesediaan kamu untuk membantu aku menegakkan kebenaran. Semoga kamu sentiasa diberi petunjuk oleh Allah, Apabila kamu melihat sesuati kezaliman dan kebatilan,laporkanlah kepadaku serta berikan pandangan yang benar bagiku," Beliau tidak pernah memutuskan sesuatu masalah tanpa persetujuan mereka.

Beliau pernah berkata kepada isterinya:"Aku menginginkan madu dari gunung." Fatimah pun menyuruh Ibnu Ma'ad supaya pergi mencari madu itu, dan menceritakan yang Amirul Mukminin menginginkannya.Lantas lelaki itu pun mengirim madu yang banyak untuk Fatimah.

Apabila dilihat oleh Umar,beliau marah dan berkata kepada isterinya:"Seolah-olah aku yang menyuruh lelaki itu pergi mencari madu wahai Fatimah?"Kemudian beliau membawa madu itu ke pasar untuk menjualnya lalu wangnya diserahkan kepada Baitulmal.Kemudian dia mengirim surat kepada pegawai-pegawainya di Lubnan.

Beliau marah dan berkata dalam surat itu:"Kalau engkau mengulangi perbuatan seperti ini jangan bekerja denganku selama-lamanya dan aku tidak mahu lagi melihat wajahmu."

Pada satu ketika ada berita mengatakan anaknya ada membeli sebuah cincin permata berharga seribu dinar.

Beliau marah dan mengirim surat kepadanya:"Jual cincinmu itu dan wangnya berikan kepada seribu orang yang kelaparan.Sebagai gantinya belikan kepadamu sebuah cincin besi.Tulis pada cincin itu:Allah menyayangi seseorang yang mengetahui darjat dirinya."

Tatkala penyakit beliau semakin teruk, maka datang kepadanya sepupunya yang bernama Haslamah bin Abdul Malik dan berkata kepadanya:"Wahai Amirul Mukminin,apakah engkau tidak terfikir untuk mewasiatkan sesuatu kepada anakmu?Sesungguhnya mereka itu sangat ramai.Engkau telah membiarkan mereka dalam keadaan miskin dan engkau tidak ada meninggalkan sesuatu kepada mereka."

Umar bin Abdul Aziz menjawab:"Apakah engkau fikir aku mempunyai sebuah benda yang dapat kuwasiatkan kepada mereka?Atau engkau menyuruh aku mewasiatkan harta kaum Muslimin kepada mereka?Demi Allah aku tidak akan mewasiatkan hak orang lain kepada mereka.Kalau aku mati mereka akan menghadapi dua kemungkinan.Pertama :Kalau mereka taat kepada Allah,maka Allah akan memelihara mereka.Dan kalau mereka engkar,maka aku tidak akan meninggalkan sesuatu yang menjadikan aku seolah-olah membantu mereka menderhakai Allah."

Kemudian beliau memanggil anak-anaknya dan berkata kepada mereka:"Sesungguhnya kamu diberi dua pilihan.Apakah kamu lebih suka ayah tinggalkan kamu dalam keadaan kaya tetapi ayah kamu dimasukkan ke dalam neraka,atau kamu ditinggalkan dalam keadaan miskin tetapi ayah kamu dimasukkan ke dalam syurga?Lebih bagus kamu ditinggalkan dalam kemiskinan sedangkan ayah kamu masuk syurga daripada kamu ditinggalkan dalam kekayaan tetapi ayah kamu dimasukkan ke dalam neraka."

semoga ramai yang memeluk Islam kerana rahmat Allah.....amin


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-08-08 14:49


Bersetuju dengan saudara Trouver_99.

Lihat sahaja lah debat malam tadi.....

Agak bahaya musuh Islam yang akan menyerang orang islam secara diam-diam ini....

Pengalaman saya berkerja dengan orang-orang cina...bila tiba cerita-cerita yang membabitkan permasaalahan orang-orang islam seperti poligami, murtad, rogol, pukul dan gaduh,cerai dan lain-lainnya..mereka akan cepat sahaja menyatakan bahawa ini lah islam yang di agungkan oleh orang islam. Mereka akan mula mengambil peluang untuk memburuk-burukkan orang2 islam....memang keterlaluan. Mereka lebih bijak berhujah dan menghentam.

Oleh yang demikian, sukalah saya menyeru kepada saudara2 sekalian..marilah kita bina semula tamadun islam yang agung dan sebenar-benarnya seperti masa lalu.

Kerana kita adalah UMAT TERPILIH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 15:37


ia cerita mitos ke?setahu saya dia memang mengagumi khalifah umar bin abdul aziz walaupun dia bukan islam.jadi kita mainkan peranan menerangkan lagi kepada dia siapakah umar abdul aziz ni.


p/s------.LGE belajar pasal umar abdul aziz melalui Allahyarham DFN

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 15:42


Lim Guan Eng Tak Sanggup Gunakan RM100K Duit Rakyat untuk Baiki RumahKUALA LUMPUR, 17 Mac (Hrkh) - Kerana enggan membelanjakan RM100 ribu, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng lebih rela tinggal di sebuah rumah berusia milik bapanya.

Naib Presiden PAS, Haji Mohamad Sabu menceritakan perkara itu selepas bertemu dengan Setiausaha Agung DAP itu di Pulau Pinang baru-baru ini.

Beliau ke pulau itu baru-baru ini kerana hendak bertemu Lim untuk berbincang beberapa perkara mengenai kepentingan bersama kedua-dua pihak.

"Oleh kerana beliau sibuk, beliau meminta saya menemuinya kira-kira pukul 10.00 malam hari itu.

"Tahu di mana Guan Eng nak jumpa saya? Di restoran McDonald," kata Mohamad Sabu yang mula mengenali Lim dengan lebih dekat ketika sama-sama di tahan dalam Operasi Lallang 1987 lalu.

Naib Presiden PAS itu juga lebih selesa bertemu di tempat terbuka kerana "tidak ada apa yang hendak dirahsiakan".

Bagaimanapun, katanya, Ketua Menteri Pulau Pinang itu kemudiannya memberitahu pertemuan itu tidak dapat diadakan di tempat terbuka itu atas nasihat pihak keselamatan.

Memahami perkara tersebut, beliau terus menuju ke rumah di mana Lim tinggal.

"Di rumah, dia biasa sahaja dengan "seluaq katok" (seluar pendek). Bila saya tengok keadaan rumah yang berusia tempat dia tinggal, saya tanya dia, Kenapa tak pindah ke rumah rasmi Ketua Menteri?

"Dia (Lim) jawab: 'Susahlah, kalau nak pindah kena perbaiki. Terpaksa belanja sampai RM100 ribu. Takkan saya nak belanja duit rakyat sampai RM100 ribu untuk kepentingan saya'

"Saya rasa sangat terharu mempunyai kawan seperti itu," kata Mohamad Sabu.

Walaupun perkara itu bukanlah perkara baru baginya, memandangkan Mursyidul Am, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menjadi Menteri Besar Kelantan sejak 1990 memilih kehidupan yang sederhana, begitu juga Presiden PAS Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika menjadi Menteri Besar Terengganu dahulu, Naib Presiden PAS itu tetap merasa bangga dengan sikap sederhana dan rendah diri Lim itu.

"Saya bangga kerana dia takut nak belanja wang rakyat RM100 ribu sedangkan Perdana Menteri gasak sehingga RM15.81 juta untuk ubahsuai kediaman rasminya Seri Perdana di Putrajaya.

"Saya yakin, Menteri-Menteri Besar kita yang lain (dari PAS dan KeADILan) juag akan memilih jalan kehidupan yang sederhana yang sama seperti dua Tok Guru kita, jauh lagilah menyalahgunakan harta kerajaan," katanya.

Sementara itu, Bernama melaporkan, kata-kata pertama Lim semasa mengadakan sidang media di Pejabat Ketua Menteri di Tingkat 28 Komtar ialah: "Saya rasa seperti melangkah masuk ke kandang singa".

"Saya tidak menyangka dapat duduk di kerusi ketua menteri ini kerana pernah dipenjarakan. Ia merupakan transformasi sebenarnya dan pengalaman baru bagi saya," Bernama memetik Lim.

Sebelum mengangkat sumpah, Lim berkata beliau dapati lebih ramai pemberita menghadiri sidang akhbarnya sekarang dan "saya diterangi lampu-lampu kamera".

Dalam kenyataan kemenangannya, Lim berkata, "Kami gembira dengan kemenangan ini dan berjanji tidak akan mengecewakan penduduk Pulau Pinang.

"Kami mahu menegaskan bahawa kerajaan baru adalah untuk rakyat Malaysia daripada semua kaum. Kami ada bersikap adil, saksama dan tidak mendiskriminasikan mana-mana kumpulan - memberi bantuan kepada semua yang memerlukan.

"Penduduk Pulau Pinang yang berbakat akan mendapat peluang saksama daripada gabungan parti pembangkang itu yang disatukan menerusi kecintaan terhadap demokrasi dan menghormati hak asasi manusia, kekaksamaan politik dan keadilan sosioekonomi," katanya sambil mengesa orang ramai supaya "menghormati hasrat rakyat".

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

kamil
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.01.2004
Ahli No: 6827
Posting: 34

Kedah  


posticon Posting pada: 21-08-08 15:45


Kalau bukan Islam nak jalankan pemerintahan Islam amat di alu-alukan
Kita berbilang bangsa kenalah terima hakikat di Malaysia
pertanyaan untuk comel siapakah yang menentang hudud, rampas tanah melayu, tidak benarkan tazkirah di surau......UMNOkn orang melayu dan Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamilProfil   Hantar PM kepada kamil   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 15:49


oh ya.ni antara sumbangan LGE untuk sekolah agama

SAR dan sekolah bantuan di Pulau Pinang dikecuali cukai tanah
Mohd Sabri Said


GEORGETOWN, 17 April (Hrkh) - Semua cukai tanah melibatkan sekolah bantuan modal dan Sekolah Agama Rakyat (SAR) dikecualikan kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Beliau berkata demikian ketika sidang akhbar selepas mesyuarat exco petang semalam di pejabatnya di aras 28 Komplek Tun Abdul Razak (Komtar).

Segala pengwartaannya sedang diuruskan secepat mungkin mulai sekarang.

"Kerajaan Negeri yang bermesyuarat pagi ini memutuskan memberi kelonggaran pada bidang pendidikan iaitu pengecualian cukai tanah bagi semua sekolah bantuan modal dan SAR, " jelasnya.

Beliau menyifatkan, langkah tersebut merupakan satu lagi 'hadiah' untuk rakyat yang Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak pernah berfikir.

Malahan kerajaan terdahulu menekan rakyat dengan berbagai cara termasuk menaikan cukai tanah berkali ganda. Sikap sebegitu menyaksikan kemarahan di kalangan rakyat diperingkat akar umbi.

Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) mahu rakyat sendiri menilai perbezaan pengtadbiran dengan BN sebab selama ini mereka asyik dibelengu penindasan yang tidak kesudahan walaupun slogan BN 'Tradisi Membela Rakyat'.

"Kerajaan Pakatan Rakyat tidak bijak mencipta slogan sebaliknya bekerja untuk kepuasan rakyat jelata. Kita tidak mahu rakyat terpaksa merana sedangkan kepimpinan kaya dengan harta," tambahnya.

Kerajaan juga tegasnya, sedang menimbang tungakan cukai berkenaan untuk memudahkan proses ubah syarat atau untuk memastikan tanah tersebut digunakan untuk pendidikan.

Dua syarat pengecualian itu sambung Lim Guan Eng, ialah tanah itu mesti bermatlamat kegunaan pelajaran yang diperakui oleh kerajaan manakala ke dua status tanah itu mestilah tidak berasaskan keuntungan.


Sumber


http://www.harakahdaily.net/bm/index.php/u...9&Itemid=28

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 21-08-08 17:23


Pada 21-08-08 14:49 , comel posting:

!!! QUOTE !!!

Pengalaman saya berkerja dengan orang-orang cina...bila tiba cerita-cerita yang membabitkan permasaalahan orang-orang islam seperti poligami, murtad, rogol, pukul dan gaduh,cerai dan lain-lainnya..mereka akan cepat sahaja menyatakan bahawa ini lah islam yang di agungkan oleh orang islam. Mereka akan mula mengambil peluang untuk memburuk-burukkan orang2 islam....memang keterlaluan. Mereka lebih bijak berhujah dan menghentam.

Oleh yang demikian, sukalah saya menyeru kepada saudara2 sekalian..marilah kita bina semula tamadun islam yang agung dan sebenar-benarnya seperti masa lalu.

Kerana kita adalah UMAT TERPILIH.


yang ni mesti tak pernah join seminar dakwah masyarakat majmuk.
minta maap lah ye. banyak kan sikit ilmu. jangan ikutkan sangat sesetangah pihak.

dengar dulu penjelasan muallaf : Bro Ann Wan Seng, Bro Danial, Bro Shah Kirit. jangan nak main hentam saja.

kalau kafir ucap syahadah kat anda, anda dapat pahala dan terlepas dari pertanyaan kat akhirat tau tak.

kalau mereka tak masuk islam, tau tak nanti Allah tanya apa?

mula-mula Allah tanya Lim Guan Eng, Kenapa kamu tak peluk Islam sedangkan kamu tahu ada agama Islam. lepas itu Lim Guan Eng jawab, orang2 Islam tak pernah menasihati saya supaya masuk Islam. tau tak apa kesan dia? kita semua ni yang kena tau?

buka lah sikit minda tu, tak habis-habis politik. Islam apa lah macam ni. lebih baik hidup dalam masyarakat Islam Eropah. semua pemikiran terbuka! :roll:

kalau dengar penjelasan mereka, mereka snanye respect kat Islam even kafir pun snanye respect tapi adakah engkau tahu orang Islam sendiri yang menghina agama kita? dengan sesuka hati tak tutup aurat, tak jaga adab, tak solat. pendek kata tak jaga 'izzah agama kita, macam tu nak harapkan ke'izzahan dariapada kafir? harap lah. start dengan diri sendiri baru boleh tengok hasil.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 17:28


Pada 21-08-08 17:23 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-08-08 14:49 , comel posting:

!!! QUOTE !!!

Pengalaman saya berkerja dengan orang-orang cina...bila tiba cerita-cerita yang membabitkan permasaalahan orang-orang islam seperti poligami, murtad, rogol, pukul dan gaduh,cerai dan lain-lainnya..mereka akan cepat sahaja menyatakan bahawa ini lah islam yang di agungkan oleh orang islam. Mereka akan mula mengambil peluang untuk memburuk-burukkan orang2 islam....memang keterlaluan. Mereka lebih bijak berhujah dan menghentam.

Oleh yang demikian, sukalah saya menyeru kepada saudara2 sekalian..marilah kita bina semula tamadun islam yang agung dan sebenar-benarnya seperti masa lalu.

Kerana kita adalah UMAT TERPILIH.


yang ni mesti tak pernah join seminar dakwah masyarakat majmuk.
minta maap lah ye. banyak kan sikit ilmu. jangan ikutkan sangat sesetangah pihak.

dgt penjelasan muallaf : Bro Ann Wan Seng, Bro Danial, Bro Shah Kirit. jangan nak main hentam saja.

kalau kafir ucap syahadah kat anda, anda dapat pahala dan terlepas dari pertanyaan kat akhirat tau tak.

kalau mereka tak masuk islam, tau tak nanti Allah tanya apa?

mula-mula Allah tanya Lim Guan Eng, Kenapa kamu tak peluk Islam sedangkan kamu tahu ada agama Islam. lepas itu Lim Guan Eng jawab, orang2 Islam tak pernah menasihati saya supaya masuk Islam. tau tak apa kesan dia? kita semua ni yang kena tau?

buka lah sikit minda tu, tak habis-habis politik. Islam apa lah macam ni. lebih baik hidup dalam masyarakat Islam Eropah. semua pemikiran terbuka! :roll:
hmm biasalah orang melayu ni bila sebut islam saja banyak berfikiran hanya orang melayu saja islam habis yang muallaf tu walaupun dah jadi saudara pun ada yang berprasangka buruk.dah 51 tahun merdeka janganlah minda kita jadi macam ni.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

wafie
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15378
Posting: 517
Dari: Sabak Bernam Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 20:18


saya setuju.sebabnya ramai orang bukan islam di malaysia mengganggap islam tu agama khusus untuk orang melayu sahaja.padahal islam tu agama untuk semua ....bukan khusus untuk satu bangsa sahaja.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafieProfil   Hantar PM kepada wafie   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 21-08-08 21:53


Pada 21-08-08 20:18 , wafie posting:

!!! QUOTE !!!

saya setuju.sebabnya ramai orang bukan islam di malaysia mengganggap islam tu agama khusus untuk orang melayu sahaja.padahal islam tu agama untuk semua ....bukan khusus untuk satu bangsa sahaja.....
islam tidak pandang bangsa.yang bzakn sesama kita hanyalah takwa


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 00:29


dan ini pula dia ada sebut amar maaruf nahi mungkar


http://www.youtube.com/watch?v=dEA4-sFWyOA

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 01:01


Baru-baru ini Lim Guan Eng (Ketua Menteri Penang) turun dan bertemu rakyat. Dalam ucapannya, dia kata dia nak jadi macam Khalifah Umar Abdul Aziz. Seorang AJK Dewan Ulama' yang turut hadir berkata (dalam hati), "Paklong ni dia hanya pandai sebut Umar Abd Aziz. Dia bukan tau siapa dia Umar sebenarnya. Dia pakai sebut saja agaknya..."Tak semena2, Guan Eng meneruskan ucapannya dan sepanjang ucapan itu dia hanya bercerita kisah kehebatan Umar Abd Aziz. Umar tak ambil duit rakyat. Umar pulang balik peruntukan kerajaan kepada dia. Umar padam lampu kerajaan kerana anak dia datang nak tanya urusan peribadi dan berbagai2 lagi. Dan Guan Eng kata, sejak sekian lama, Umar Abd Aziz menjadi idolanya. Dan dia berazam nak jadi pemimpin macam Umar. "Kini saya sudah jadi Ketua Menteri dan saya berazam akan mengotakan janji saya untuk menjadi Umar Abd Aziz.

" Untuk pengetahuan, Guan Eng tak duduk rumah rasmi Ketua Menteri dan dia tak ada rumah sendiri. Dia menumpang di rumah bapanya. Bila Mohd Sabu tanya Kenapa tak duduk di rumah rasmi, dia kata, untuk masuk rumah tu, ia perlu di renovate. Kosnya sekitar RM 300,000.00. Saya tak rela duit rakyat dibazirkan untuk kediaman seorang ketua menteri.... Balik semula kepada kisah tadi...

Dalam sessi soal jawab, ada seorang hadirin tanya: Mana tuan tahu kisah Umar Abd Aziz ni. Orang Islampun ramai yang tak tahu.... Guan Eng jawab, dulu semasa saya di penjara, antara orang yang kerap mengunjungi saya ialah Dato' Fadhil Noor (Al Marhum Presiden PAS). Dan dialah yang membekalkan kepada saya buku2 berkaitan Islam, termasuk satu buku tentang Umar Abd Aziz. Bermula dari situ saya kenal tokoh yang hebat ini.....

Bagaimana kita orang Islam?.... Dalam pertemuan yang lain, Mohd Sabu kata, "Awak boleh jadi macam Umar Abd Aziz, tapi awak ada satu kekurangan. Umar beragama Islam. awak masih belum Islam." Guan Eng jawab, "Tunggu ayah saya meninggal dunia dulu...." Kesahihan atau tidak cerita ini, sekiranya Ya, Ikhlas atau tidak; itu tidaklah perlu dipersoalkan kerana apa yang yang perlu difikirkan oleh umat Islam hari ini. Adakah umat Islam saat ini Khususnya Melayu Dan UMNO, Adakah mereka ini menunjukkan contoh dan keperibadian yang baik menepati saranan Agama Islam dan pemimpin Islam terdahulu, bukan saja mereka tidak mampu menarik golongan bukan Islam malah menunjukkan contoh yang amat buruk kepada rakyat Islam di negara ini hatta di dunia sekalipun.

Pimpinan Pas menunjukkan contoh yang signifikan sekali, terutama di Kelantan. Masyarakat bukan Islam bukan sahaja menghormati pimpinan Ulama, malah mengagumi cara hidup orang Islam, amalan seharian sehinggakan mereka pandai mengucapkan Kalimah-kalimah tauhid, membaca Al-fatihah dan sebagainya.

Ramai juga telah pun memeluk agama Islam, ada yang mengamalkan cara hidup Islam walaupun belum mendapat hidayah yakni belum memeluk Islam. Ada juga yang menggantikan nama asal mereka kepada nama melayu seperti Quek Aik See kepada Hussin, Tan Hoo Luang kepada Maryam dan sebagainya, mengambarkan mereka suka dengan cara masyarakat melayu.

Pas sentiasa berdakwah dan menerangkan Islam adalah untuk semua kaum, usah lagi kita bermain dengan sentimen perkauman, apa hebat sangat dengan bangsa melayu, yang nampaknya semakin me layu. UMNO sahajakah yang memperjuang bangsa melayu? Betul ke? Atau UMNO yang menghancurkan bangsa melayu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 14:41


sila2kan memberi pendapat anda tentang topik ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

sunan-faqih
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2338
Posting: 366
Dari: ::Hulu Klang, Selangor::

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 14:52


Lihat bagaimana dakwah yang dijalankan oleh Allahyarham Dato Fadhil Noor, contohilah hikmah dan bijaksananya dia, bukan macam kita orang nak buat baik pun, kita perlekehkan dia..semata-mata kerana dia bukan Islam. Hakikatnya Allah jualah yang menggerakkan hatinya (LGE) untuk mengagumi tokoh kepimpinan Islam itu; Umar ibn Abd Aziz, dan semoga Allah jualah yang akan membuka pintu hatinya kepada Islam...ameen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sunan-faqihProfil   Hantar PM kepada sunan-faqih   Pergi ke sunan-faqih's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 15:05


Pada 22-08-08 14:52 , sunan-faqih posting:

!!! QUOTE !!!

Lihat bagaimana dakwah yang dijalankan oleh Allahyarham Dato Fadhil Noor, contohilah hikmah dan bijaksananya dia, bukan macam kita orang nak buat baik pun, kita perlekehkan dia..semata-mata kerana dia bukan Islam. Hakikatnya Allah jualah yang menggerakkan hatinya (LGE) untuk mengagumi tokoh kepimpinan Islam itu; Umar ibn Abd Aziz, dan semoga Allah jualah yang akan membuka pintu hatinya kepada Islam...ameen.
biasalahkan.orang kita ni kebanyakannya hasad sangat sampai buat benda baik pun di anggap buat benda buruk.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Atokwan
Warga Rasmi
Menyertai: 06.08.2008
Ahli No: 34314
Posting: 1
Dari: U

iran  


posticon Posting pada: 22-08-08 18:40


syabas.. teruskan berkarya mengajak ke arah kebenaran.. sgguh kita tak adil hanya mengambil apa yang kita suka dan membuang apa yang kita tak suka semata-mata menyokong apa yang kita perjuangkan.. apa2pun kita wajib mengundi untuk islam,.. parti hanya sebagai wadah,, tapi islam bukan wadah tapi 1 agama wahyu dari Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AtokwanProfil   Hantar PM kepada Atokwan   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 19:13


Pada 22-08-08 18:40 , Atokwan posting:

!!! QUOTE !!!

syabas.. teruskan berkarya mengajak ke arah kebenaran.. sgguh kita tak adil hanya mengambil apa yang kita suka dan membuang apa yang kita tak suka semata-mata menyokong apa yang kita perjuangkan.. apa2pun kita wajib mengundi untuk islam,.. parti hanya sebagai wadah,, tapi islam bukan wadah tapi 1 agama wahyu dari Allah..bagaimana pula jika orang bukan islam mahu mahu contohi tokoh islam


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 13:38


mari lah kita pakat2 doa supaya Allah buka pintu hati LGE untuk menerima hidayah dan nur islam...
bila dah ketua masuk islam,mungkin pengikut2 lain pun ikut sekali lah...
sesungguhnya Allah mmpunyai kuasa untuk mmbuka hati hamba2 yang dikehendakiNya..amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 13:44


Yahya ibn Said (salah seorang gabenor ketika pemerintahan Umar ibn Abd Aziz) menceritakan pengalamannya

"Umar ibn Abd Aziz telah mengutus aku ke Afrika Utara untuk membahagi zakat.Lalu kucari fakir miskin di sana tetapi tiada seorang pun yang layak digelar fakir miskin. Khalifah Umar benar-benar telah menjadikan rakyatnya kaya"

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 13:45


rahsia kerajaan Khalifah Umar Abdul Aziz yang telah berjaya menaikkan ekonomi rakyatnya.

"Pemerintah selalunya melantik pegawai untuk mengawasi rakyatnya. Aku melantik kamu untuk mengawasi diriku dan kelakuanku. Jika kamu mendapati aku melakukan kesalahan, bimbinglah aku atau halanglah aku daripada melakukannya."
- Khalifah Umar Abdul Aziz.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

gooku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.12.2006
Ahli No: 27562
Posting: 269

blank  


posticon Posting pada: 23-08-08 13:48


Lim guan Eng mahu contohi khalifah Umar Abdul Aziz.Apa pandangan anda?.

borak kosong itu...lim guan orang kuat DAP dan DAP pun tak moh dengan negara Islam..siap cakap" langkah mayat ia dulu"...ini apa terhegeh-hegeh dengan khalifah umar Abd Aziz ini...kalau iye bebenor, ayuh, kita tegakkan khilafah..lim guan..langkah pertama nak realilasikannye ialah ia perlu masuk Islam dulu. Pemeluk aqidah islam....

saya rasa cerita ini kosong belaka, yang terlebih-lebih ialah orang yang buka topik ini...lebih sudu daripada kuah. sedangkan hati kecil lim guan...cukup takut kebangkitan Islam, lebih-lebih lagi negara Khilafah yang dijanjikan oleh Allah itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For gookuProfil   Hantar PM kepada gooku   Pergi ke gooku's Website   Quote dan BalasQuote

gooku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.12.2006
Ahli No: 27562
Posting: 269

blank  


posticon Posting pada: 23-08-08 13:52


Pada 23-08-08 13:45 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

rahsia kerajaan Khalifah Umar Abdul Aziz yang telah berjaya menaikkan ekonomi rakyatnya.

"Pemerintah selalunya melantik pegawai untuk mengawasi rakyatnya. Aku melantik kamu untuk mengawasi diriku dan kelakuanku. Jika kamu mendapati aku melakukan kesalahan, bimbinglah aku atau halanglah aku daripada melakukannya."
- Khalifah Umar Abdul Aziz.


oleh itu, jangan halang tugas BPR mencegah rasuah di negeri Perak...!!

Rasuah boleh berlaku sesiapa pun, pengarah BPR, ketua polis, hakim dan peguam..anwar pun kena hukum pasal rasuah..apa istimewanye exco negeri Perak...Rasuah haram disisi Islam


-----------------
http://gooku1.fotopages.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For gookuProfil   Hantar PM kepada gooku   Pergi ke gooku's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 13:55


Pada 23-08-08 13:48 , gooku posting:

!!! QUOTE !!!

Lim guan Eng mahu contohi khalifah Umar Abdul Aziz.Apa pandangan anda?.

borak kosong itu...lim guan orang kuat DAP dan DAP pun tak moh dengan negara Islam..siap cakap" langkah mayat ia dulu"...ini apa terhegeh-hegeh dengan khalifah umar Abd Aziz ini...kalau iye bebenor, ayuh, kita tegakkan khilafah..lim guan..langkah pertama nak realilasikannye ialah ia perlu masuk Islam dulu. Pemeluk aqidah islam....

saya rasa cerita ini kosong belaka, yang terlebih-lebih ialah orang yang buka topik ini...lebih sudu daripada kuah. sedangkan hati kecil lim guan...cukup takut kebangkitan Islam, lebih-lebih lagi negara Khilafah yang dijanjikan oleh Allah itu.bersangka baiklah.saya teringat lagi sumbangan dia menolong gadis bawah umur kena rogol dengan pemimpin melayu islam lagi tu sampai siap kena ISA lagi.pasal masuk ilsam tu,ada baiknya sama-sama doakan LGE masuk islam

dan sekarang dia beri sumbangan lagi dengan mengecualikan SAR dari cukai tanah/pintu dan guru kafa dinaikkan gaji hinggakan maulidur rasul pun dia pergi sekali apa cerita?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 13:57


Pada 23-08-08 13:52 , gooku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-08-08 13:45 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

rahsia kerajaan Khalifah Umar Abdul Aziz yang telah berjaya menaikkan ekonomi rakyatnya.

"Pemerintah selalunya melantik pegawai untuk mengawasi rakyatnya. Aku melantik kamu untuk mengawasi diriku dan kelakuanku. Jika kamu mendapati aku melakukan kesalahan, bimbinglah aku atau halanglah aku daripada melakukannya."
- Khalifah Umar Abdul Aziz.


oleh itu, jangan halang tugas BPR mencegah rasuah di negeri Perak...!!

Rasuah boleh berlaku sesiapa pun, pengarah BPR, ketua polis, hakim dan peguam..anwar pun kena hukum pasal rasuah..apa istimewanye exco negeri Perak...Rasuah haram disisi Islam
tugas bpr tu ada unsur politik dan Kenapa pak lah dan najib bpr tak nak siasat?boleh bagitahu tak/.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 13:58


---Original Message-----
From: MUHAMMAD FAUZY BIN MUHAMMAD HIFFNY
Sent: Thursday, April 10, 2008 2:42 PM
Subject: Antara Sayyidina Umar Abdul Aziz & Lim Guan Eng


Cerita menarik yang saya perolehi dari sahabat2 di Kedah dan Penang ...Baru-baru ini Guan Eng (Ketua Menteri Penang) turun dan bertemu rakyat. Dalam ucapannya, dia kata dia nak jadi macam khalifah Umar Abdul Aziz.Seorang AJK Dewan Ulama' yang turut hadir berkata (dalam hati), "Paklong ni dia hanya pandai sebut Umar Abd Aziz. Dia bukan tau siapa dia Umar sebenarnya. Dia pakai sebut saja agaknya..."Tak semena2, Guan Eng meneruskan ucapannya dan sepanjang ucapan itu dia hanya bercerita kisah kehebatan Umar Abd Aziz. Umar tak ambil duit rakyat. Umar pulang balik peruntukan kerajaan kepada dia. Umar padam lampu kerajaan kerana anak dia datang nak tanya urusan peribadi dan berbagai2 lagi.Dan Guan Eng kata, sejak sekian lama, Umar Abd Aziz menjadi idolanya. Dan dia berazam nak jadi pemimpin macam Umar. "Kini saya sudah jadi Ketua Menteri dan saya berazam akan mengotakan janji saya untuk menjadi Umar Abd Aziz."Untuk pengetahuan, Guan Eng tak duduk rumah rasmi Ketua Menteri dan dia tak ada rumah sendiri. Dia menumpang di rumah bapanya. Bila Mohd Sabu tanya Kenapa tak duduk di rumah rasmi, dia kata, untuk masuk rumah tu, ia perlu di renovate. Kosnya sekitar RM 300,000.00. Saya tak rela duit rakyat dibazirkan untuk kediaman seorang ketua menteri....Balik semula kepada kisah tadi... Dalam sessi soal jawab, ada seorang hadirin tanya: Mana tuan tahu kisah Umar Abd Aziz ni. Orang Islampun ramai yang tak tahu.... Guan Eng jawab, dulu semasa saya di penjara, antara orang yang kerap mengunjungi saya ialah Dato' Fadhil Noor (Al Marhum Presiden PAS). Dan dialah yang membekalkan kepada saya buku2 berkaitan Islam, termasuk satu buku tentang Umar Abd Aziz. Bermula dari situ saya kenal tokoh yang hebat ini.....Bagaimana kita orang Islam?....

Dalam pertemuan yang lain, Mohd Sabu kata, "Awak boleh jadi macam Umar Abd Aziz, tapi awak ada satu kekurangan. Umar beragama Islam. awak masih belum Islam."Guan Eng jawab, "Tunggu ayah saya meninggal dunia dulu...."Kalau ikhlas lah niatnya, marilah kita ramai-ramai doakan supaya makbul niat & hajatnya. Ini akan memberi satu tamparan yang hebat pada Karpal Singh

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

gooku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.12.2006
Ahli No: 27562
Posting: 269

blank  


posticon Posting pada: 23-08-08 14:10


Guan Eng jawab, "Tunggu ayah saya meninggal dunia dulu...."Kalau ikhlas lah niatnya, marilah kita ramai-ramai doakan supaya makbul niat & hajatnya

-harapkan ibubapa meninggal yee..ahh berdoalah...kita tengok betapa betulnye janjinye. jangan dah masuk Islam, nak keluar Islam pulak...tapi, kerja-kerja ini anda lebih pakar...


-----------------
http://gooku1.fotopages.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For gookuProfil   Hantar PM kepada gooku   Pergi ke gooku's Website   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 16:33


Pada 23-08-08 14:10 , gooku posting:

!!! QUOTE !!!

Guan Eng jawab, "Tunggu ayah saya meninggal dunia dulu...."Kalau ikhlas lah niatnya, marilah kita ramai-ramai doakan supaya makbul niat & hajatnya

-harapkan ibubapa meninggal yee..ahh berdoalah...kita tengok betapa betulnye janjinye. jangan dah masuk Islam, nak keluar Islam pulak...tapi, kerja-kerja ini anda lebih pakar......hehehe...org yang kata mak masuk Islam tu lah yang paling lantang menyokong 'Forum Memeluk Islam' anjuran Majlis Peguam tempoh hari. Sehigga keluar kenyataan untuk ambil tindakan disiplin atas ahli parlemen PR yang hadir dalam perhimpunan bantahan di depan bangunan Majlis Peguam ketika forum itu berlangsung. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 16:37


Pada 23-08-08 13:45 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

rahsia kerajaan Khalifah Umar Abdul Aziz yang telah berjaya menaikkan ekonomi rakyatnya.

"Pemerintah selalunya melantik pegawai untuk mengawasi rakyatnya. Aku melantik kamu untuk mengawasi diriku dan kelakuanku. Jika kamu mendapati aku melakukan kesalahan, bimbinglah aku atau halanglah aku daripada melakukannya."
- Khalifah Umar Abdul Aziz.


Kejayaan Khalifah Umar adalah kerana menerapkan Islam secara kaffah...bukan macam Guan Eng yang hanya nak contohi beberapa 'nilai murni' sahaja. PAS sebagai rakannya harus menerangkan perkara ini supaya kekeliruan Guan Eng itu dapat diluruskan...bukan mengiyakan saja kata-kata orang tu dan biarkan dia terus dalam kekeliruan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 18:32


kepada yang beragama islam,ini adalah permintaan yang amat sangat oleh LGE


Ajar Saya Cara Pemerintahan Umar Abdul Aziz - Lim Guan Eng

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 18:37


"Kini saya sudah jadi Ketua Menteri (Pulau Pinang) dan saya berazam akan mengotakan janji saya untuk menjadi Umar Abdul Aziz." - Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 21:54


kepada yang mengutuk tu,ada baiknya sama-sama ajarkan LGE cara umar abdul aziz memerintah.tentang agama tu adalah antara dia dan Allah.


mari lihat video ni pula

http://www.youtube.com/watch?v=aFKzFe5C-gw

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 00:01


Pada 23-08-08 18:32 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

kepada yang beragama islam,ini adalah permintaan yang amat sangat oleh LGE


Ajar Saya Cara Pemerintahan Umar Abdul Aziz - Lim Guan Eng


Ajak dia jumpa HT...insya'Allah kami sedia mengajarnya...tapi dengan syarat masuk Islam dulu. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 01:05


Pada 24-08-08 00:01 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-08-08 18:32 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

kepada yang beragama islam,ini adalah permintaan yang amat sangat oleh LGE


Ajar Saya Cara Pemerintahan Umar Abdul Aziz - Lim Guan Eng


Ajak dia jumpa HT...insya'Allah kami sedia mengajarnya...tapi dengan syarat masuk Islam dulu. :)tak boleh ke ajak TGNA dan TGHA?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-08-08 10:57


Pada 23-08-08 18:37 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

"Kini saya sudah jadi Ketua Menteri (Pulau Pinang) dan saya berazam akan mengotakan janji saya untuk menjadi Umar Abdul Aziz." - Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang


Cina komunis ni nak pancing undi orang Melayu... Jangan percaya sangat... Tak mustahil pilihanraya akan datang, dia akan kata nak mencontohi Rasullulah... DAP Parti Komunis.... Pendapat aku... :-)


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

jaafar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.08.2008
Ahli No: 34466
Posting: 32
Dari: PERLIS

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 11:47


SIAPA PERCAYA MAKA PEMIKIRAN ISLAMNYA MEMANG ROSAK TERUK!

Bookmark and Share

    


  Member Information For jaafarProfil   Hantar PM kepada jaafar   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 12:49


tak apalah,apa salahnya kita sama-sama doakan supaya LGE masuk islam.sekarang ni abang LGE dah pun islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 12:49


Pada 23-08-08 21:54 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

kepada yang mengutuk tu,ada baiknya sama-sama ajarkan LGE cara umar abdul aziz memerintah.tentang agama tu adalah antara dia dan Allah.


mari lihat video ni pula

http://www.youtube.com/watch?v=aFKzFe5C-gw


Hehehe...patutnya yang paling malu dengan kenyataan LGE itu, selain Pak Lah, ialah DSAI...sebab LGE nak ikut Khalifah Umar Abdul Aziz (maknanya dia kena terikat dengan sistem Pemerintahan Islam iaitu Khilafah)...DSAI pula kata, "tak hendak pada Negara Islam!!!" :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 12:58


Lagi satu jika benar LGE nak ikut Kahlifah Umar Abdul Aziz...dia kena kategorikan US sebagai Darul Harb... sebab Khalifah Umar dalam polisi luar negaranya meletakan Empayar Rom sebagai Darul Harb... takut lain di mulut lain yang dipraktikan... cakap nak ikut Khalifah Umar Abd Aziz tapi secara praktik mengikut DSAI... jadikan US sebagai negara sahabat!!! :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 13:29


kurang2nya ada juga inisiatif yang LGE gerakkan untuk ke arah mencontohi umar abdul aziz


umar abdul aziz-------->seorang tokoh yang amat berkaliber sepanjang zaman.orang yang baik dan berasal dari keturunan yang baik iaitu umar al khattab.tiada siapa yang boleh menandingi ketokohan beliau.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 14:13


Pada 24-08-08 00:01 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-08-08 18:32 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

kepada yang beragama islam,ini adalah permintaan yang amat sangat oleh LGE


Ajar Saya Cara Pemerintahan Umar Abdul Aziz - Lim Guan Eng


Ajak dia jumpa HT...insya'Allah kami sedia mengajarnya...tapi dengan syarat masuk Islam dulu. :)


Alhamdulillah, dalam ramai-ramai bagi komen enta seorang yang sudi nak dakwah kat dia :welcome:

Tapi ada sikit tak patut pendapat hamba, bukan ke dakwah hikmah dulu sebelum peluk Islam? rasanya Rasulullah dulu pun dakwah terlebih dahulu kat kerabat & pak menakan dia yang degil itu.. :jangan:

Apa-apa pun lah, si Guan Eng Kafir tu dah tentu 'kekafirannya', so tak pelik dia cakap begitu sebab dia Tak Faham Islam walaupun cuba dengan kapasiti terhad dia cuba juga mengkagumi sahabat Nabi & falsafah 'Amar Makruf Nahi Mungkar', berbanding dengan kita terutama insan bernama 'Abdullah' yang 'faham', 'faqih', 'rajih' dan pelbagai lagi istilah arab tapi amal Islam ada HAD hari yang tertentu untuk beramal! (Eheh, macam pernah dengar 'Amar Makruf Nahi Mungkar tu 'tema' sebuah NGO yang kononnya 'Fisabilillah'..)

Tak kira muslim PAS, PKR, HT, atau UMNO termasuk kita ni semua bertanggungjawab dakwah kepada kafir yang nak dekat dengan Islam. siapa kita nak tau isi hati Guan Eng Kafir tu ikhlas ke tidak dengan Islam? Apa, ada ilmu kasyaf ke antum??:jangan:

Cakap siang pandang-pandang, cakap malam baca quran & qiamullail lagi bagus...


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 14:25


jadi apa salahnya kita sama-sama doa dia masukislam.abang dia sudah cuma dia belum lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 14:30


Pada 24-08-08 14:25 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

jadi apa salahnya kita sama-sama doa dia masukislam.abang dia sudah cuma dia belum lagi.


Biiznillah... Hidayah itu haq Allah untuk mengurniakannnya.


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 16:00


Pada 24-08-08 14:30 , Laskar_Allah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-08-08 14:25 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

jadi apa salahnya kita sama-sama doa dia masukislam.abang dia sudah cuma dia belum lagi.


Biiznillah... Hidayah itu haq Allah untuk mengurniakannnya.
kurang2 kita usaha :-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 16:42


Pada 24-08-08 14:13 , Laskar_Allah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-08-08 00:01 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-08-08 18:32 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

kepada yang beragama islam,ini adalah permintaan yang amat sangat oleh LGE


Ajar Saya Cara Pemerintahan Umar Abdul Aziz - Lim Guan Eng


Ajak dia jumpa HT...insya'Allah kami sedia mengajarnya...tapi dengan syarat masuk Islam dulu. :)


Alhamdulillah, dalam ramai-ramai bagi komen enta seorang yang sudi nak dakwah kat dia :welcome:

Tapi ada sikit tak patut pendapat hamba, bukan ke dakwah hikmah dulu sebelum peluk Islam? rasanya Rasulullah dulu pun dakwah terlebih dahulu kat kerabat & pak menakan dia yang degil itu.. :jangan:

Apa-apa pun lah, si Guan Eng Kafir tu dah tentu 'kekafirannya', so tak pelik dia cakap begitu sebab dia Tak Faham Islam walaupun cuba dengan kapasiti terhad dia cuba juga mengkagumi sahabat Nabi & falsafah 'Amar Makruf Nahi Mungkar', berbanding dengan kita terutama insan bernama 'Abdullah' yang 'faham', 'faqih', 'rajih' dan pelbagai lagi istilah arab tapi amal Islam ada HAD hari yang tertentu untuk beramal! (Eheh, macam pernah dengar 'Amar Makruf Nahi Mungkar tu 'tema' sebuah NGO yang kononnya 'Fisabilillah'..)

Tak kira muslim PAS, PKR, HT, atau UMNO termasuk kita ni semua bertanggungjawab dakwah kepada kafir yang nak dekat dengan Islam. siapa kita nak tau isi hati Guan Eng Kafir tu ikhlas ke tidak dengan Islam? Apa, ada ilmu kasyaf ke antum??:jangan:

Cakap siang pandang-pandang, cakap malam baca quran & qiamullail lagi bagus...Salam,

Saya cakap macam tu sebab untuk menerapkan apa yang telah diterapkan oleh Khalifah Umar Abd Aziz (semoga dilempahi Rahmat Allah atasnya) seorang itu mestilah Islam. Sebab menurut sistem kehidupan yang dijunjung oleh sang Khalifah tersebut ialah orang kafir tidak boleh memegang jawatan yang berkaitan dengan pemerintahan.

Oleh itu jikalah benar LGE nak mencontohi Khalifah Uar Abd Aziz hendaknya dia masuk Islam dulu...lepas tu baru kita bincang an terangkan padanya bagaimana bentuk sistem pemerintahan Islam dan sama-sama membantu dia dalam menerapkannya.

Ini bertepatan dengan method dakwah pada orang kafir iaitu dakwah kepada akidah dulu. Selepas dia menerima Islam barulah diikuti dengan dakwah kepada syariat.

Wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 16:53


Pada 24-08-08 16:42 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!


Salam,

Saya cakap macam tu sebab untuk menerapkan apa yang telah diterapkan oleh Khalifah Umar Abd Aziz (semoga dilempahi Rahmat Allah atasnya) seorang itu mestilah Islam. Sebab menurut sistem kehidupan yang dijunjung oleh sang Khalifah tersebut ialah orang kafir tidak boleh memegang jawatan yang berkaitan dengan pemerintahan.

Oleh itu jikalah benar LGE nak mencontohi Khalifah Uar Abd Aziz hendaknya dia masuk Islam dulu...lepas tu baru kita bincang an terangkan padanya bagaimana bentuk sistem pemerintahan Islam dan sama-sama membantu dia dalam menerapkannya.

Ini bertepatan dengan method dakwah pada orang kafir iaitu dakwah kepada akidah dulu. Selepas dia menerima Islam barulah diikuti dengan dakwah kepada syariat.

Wasalam.


Haaa...Macam ni baru terang :-) Syukran atas pencerahan.


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 17:00


mungkin hidayah belum sampai lagi kepada LGE.berapa ramai orang kafir yang masuk islam selepas ,emgkaji tokoh2 islam yang disegani ini?ramai rasanya?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 24-08-08 18:19


saya nak jawab! Yusuf Islam! aka Cat Steven

dia tak perlu kaji pun

bila dah hidayah Allah tu dapat juga...

even abang dia hadiahkan quran lagi kat dia..

dia masuk Islam pun pas Allah tolong selamatkan dia dr lemas di laut

tunggu dan lihat sajalah...

snanye kasihan kat org yang pendek akal ni...

omputih aka kafir dah maju dah reka game simulasi. huhu

kita nak bertekak pasal ni. kasihan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 13:18


Pada 24-08-08 18:19 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak jawab! Yusuf Islam! aka Cat Steven

dia tak perlu kaji pun

bila dah hidayah Allah tu dapat juga...

even abang dia hadiahkan quran lagi kat dia..

dia masuk Islam pun pas Allah tolong selamatkan dia dr lemas di laut

tunggu dan lihat sajalah...

snanye kasihan kat org yang pendek akal ni...

omputih aka kafir dah maju dah reka game simulasi. huhu

kita nak bertekak pasal ni. kasihan....lain orang lainlah cara dia.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 25-08-08 13:52


tapi memang tak dinafikan ramai pengkaji handalan masuk Islam pas mengkaji Islam terutama sekali yang paling benci dengan Islam tulah yang masuk Islam

yang ni ana bagi contoh penyanyi/artis yang tak mengkaji. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 13:58


Pada 25-08-08 13:52 , AmrinHakeem posting:

!!! QUOTE !!!

tapi memang tak dinafikan ramai pengkaji handalan masuk Islam pas mengkaji Islam terutama sekali yang paling benci dengan Islam tulah yang masuk Islam

yang ni ana bagi contoh penyanyi/artis yang tak mengkaji. hehetu yang saya cakap lain orang lain cara Allah bagi hidayah.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 15:37


Pada 23-08-08 13:48 , gooku posting:

!!! QUOTE !!!

Lim guan Eng mahu contohi khalifah Umar Abdul Aziz.Apa pandangan anda?.

borak kosong itu...lim guan orang kuat DAP dan DAP pun tak moh dengan negara Islam..siap cakap" langkah mayat ia dulu"...ini apa terhegeh-hegeh dengan khalifah umar Abd Aziz ini...kalau iye bebenor, ayuh, kita tegakkan khilafah..lim guan..langkah pertama nak realilasikannye ialah ia perlu masuk Islam dulu. Pemeluk aqidah islam....

saya rasa cerita ini kosong belaka, yang terlebih-lebih ialah orang yang buka topik ini...lebih sudu daripada kuah. sedangkan hati kecil lim guan...cukup takut kebangkitan Islam, lebih-lebih lagi negara Khilafah yang dijanjikan oleh Allah itu.


salam..tuan yang mulia,walaupun kita disuruh untuk memerangi orang kafir tapi kita ni masih lagi daei, tak ada hak langsung untuk jatuhkan hukum atas makhluk..yang berhak hanyalah Allah,zat yang Maha Agung dan Berkuasa..hidayah itu juga adalah hak Allah..kita hambanya yang lemah ni disuruh untuk sebarkan dakwah ikut cara nabi S.A.W dan berdoa lagi dan lagi..rosaknya dan runtuhnya agama adalah bila kita meletakkan hak atas makhluk lain dan menjatuhkan hukum walhal kita tak berhak langsung...berdoalah kita supaya kita ditetapkan iman dan diberi hidayah..


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 18:57


di harap bukan sekadar kata-kata. mungkin suatu masa Lim guan eng menerima hidayah..siapa tau ? wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-08-08 20:36


Hmm payah juga nak kata..tapi semuanya kuasa yang maha Esa..kerana mungkin secara tak langsung LGE akan mengkaji Islam mungkin dia pun akan masuk Islam..moga Allah buka kan pintu hatinya...

Tapi kalau dilihat dari segi politik ianya adalah salah satu cara untuk mengambil hati orang islam..secara amnya semua tahu kelancangan Karpal Singh memang tolak mentah2 agama islam atau pun menubuhkan negara islam..ianya boleh digunakan untuk menutup kelancangan karpal..tapi sebagai umat Islam rasanya bukan LGE saja..kita semua patut mencontohi pemerintahan yang telah ditunjukkan oleh Rasul dan sahabat sebelum ini..

Yang bagusnya walau sebahgian dapat juga Islam diamalkan dalam pemerintahan..mungkin selepas ini akan jadi keseluruhan pemerintahan Islam pula akan mengambil alih malaysia...doakan lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-08-08 10:45


Pada 25-08-08 18:57 , msaidins_85 posting:

!!! QUOTE !!!

di harap bukan sekadar kata-kata. mungkin suatu masa Lim guan eng menerima hidayah..siapa tau ? wallahualamdia pernah mencabar pak lah supaya mengajar dia cara-cara pemerintahan umar abdul aziz masa membuat sidang media masa demonstrasi di komtar lepas.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 26-08-08 17:07


Pada 24-08-08 16:53 , Laskar_Allah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-08-08 16:42 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!


Salam,

Saya cakap macam tu sebab untuk menerapkan apa yang telah diterapkan oleh Khalifah Umar Abd Aziz (semoga dilempahi Rahmat Allah atasnya) seorang itu mestilah Islam. Sebab menurut sistem kehidupan yang dijunjung oleh sang Khalifah tersebut ialah orang kafir tidak boleh memegang jawatan yang berkaitan dengan pemerintahan.

Oleh itu jikalah benar LGE nak mencontohi Khalifah Uar Abd Aziz hendaknya dia masuk Islam dulu...lepas tu baru kita bincang an terangkan padanya bagaimana bentuk sistem pemerintahan Islam dan sama-sama membantu dia dalam menerapkannya.

Ini bertepatan dengan method dakwah pada orang kafir iaitu dakwah kepada akidah dulu. Selepas dia menerima Islam barulah diikuti dengan dakwah kepada syariat.

Wasalam.


Haaa...Macam ni baru terang :-) Syukran atas pencerahan.Kalau LGE nak contohi Khalifah Umar Abddul Aziz, dia kenalah tolak sistem sekular. Umar abdul Aziz laksanakan khilafah, bukan demokrasi. Lag satu, pra syarat utama, mestilah dia mengucap syahadah terlebih dahulu.

Kita doakan semoga LGE menerima hidayah, memeluk Islam, mana tahu suatu hari dia layak jadi khalifah, maka berkuburlah demokrasi.

Apa pun, selagi dia belum memeluk Islam kita kena berhati-hati supaya tidak termakan gimmik untuk mendapat sokongan dari ummat Islam. Sikap kita kepada dia adalah sikap kita kepada orang kafir yang menentang perlaksanaan Islam, kerana jelas parti pimpinannya menolak perlaksanaan Islam dan mahukan sistem sekular.

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 11:00


Pada 23-08-08 14:10 , gooku posting:

!!! QUOTE !!!

Guan Eng jawab, "Tunggu ayah saya meninggal dunia dulu...."Kalau ikhlas lah niatnya, marilah kita ramai-ramai doakan supaya makbul niat & hajatnya

-harapkan ibubapa meninggal yee..ahh berdoalah...kita tengok betapa betulnye janjinye. jangan dah masuk Islam, nak keluar Islam pulak...tapi, kerja-kerja ini anda lebih pakar...
Kenapa anda ni macam nak perli LGE saja?.kurang2 dia tahu juga siapa umar abdul aziz dari kita dah tahu tapi tak nak ambil cara-cara umar memerintah


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 11:06


Pada 23-08-08 13:48 , gooku posting:

!!! QUOTE !!!

Lim guan Eng mahu contohi khalifah Umar Abdul Aziz.Apa pandangan anda?.

borak kosong itu...lim guan orang kuat DAP dan DAP pun tak moh dengan negara Islam..siap cakap" langkah mayat ia dulu"...ini apa terhegeh-hegeh dengan khalifah umar Abd Aziz ini...kalau iye bebenor, ayuh, kita tegakkan khilafah..lim guan..langkah pertama nak realilasikannye ialah ia perlu masuk Islam dulu. Pemeluk aqidah islam....

saya rasa cerita ini kosong belaka, yang terlebih-lebih ialah orang yang buka topik ini...lebih sudu daripada kuah. sedangkan hati kecil lim guan...cukup takut kebangkitan Islam, lebih-lebih lagi negara Khilafah yang dijanjikan oleh Allah itu.

tak sangka ada ahli ukhwah yang akan berpandangan sebegini, hidayah itu hanya dari Allah, bukan dari kita ye, kena tengok siapa yang cakap bukan apa yang kawan-kawan atau sedara dia cakap, isteri fir`aun boleh jadi mujahidah yang terulung juga ye, walaupun dia dari keluarga "fir`aun" (sekadar contoh)

ada ura2 mengatakan LGE berminat dengan Islam, kita doa2kanlah supaya suatu hari nanti dia akan dapat hidayah!

orang non-muslim kagum dengan tokoh2 dari Islam, itu kita kena bangga, tapi jangan terlalu bangga pula, sebab apa-apa pun, dia tetap non-muslim! ye, kita berbangga dengan `Umar ibn `Abdil-`Aziz, tapi tak perlu lah pula nak berbangga dengan LGE itu...

sekadar pendapat dari saya, wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 11:10


mari lah kita pakat2 doa supaya Allah buka pintu hati LGE untuk menerima hidayah dan nur islam...
bila dah ketua masuk islam,mungkin pengikut2 lain pun ikut sekali lah...
sesungguhnya Allah mmpunyai kuasa untuk mmbuka hati hamba2 yang dikehendakiNya..amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 11:28


bagi saya, saya memang kagum bila LGE nak contohi pmerintahan khalifah umar abd aziz..

pasal dia plu masuk islam dulu sebelum laksanakn pmerintahan secara islam, itu biar Allah yang tentukan..hidayah ini hanya Dia yang bhak untuk memberi kepada sesiapa sahaja..
even kat umat islam, kat harus bhati2 kerna hidayah itu boleh saja dtarik bl2 masa saja..bsm2 lah kat berdoa moga kat tplihara..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 11:51


Pada 29-08-08 11:28 , hid_uniten posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya, saya memang kagum bila LGE nak contohi pmerintahan khalifah umar abd aziz..

pasal dia plu masuk islam dulu sebelum laksanakn pmerintahan secara islam, itu biar Allah yang tentukan..hidayah ini hanya Dia yang bhak untuk memberi kepada sesiapa sahaja..
even kat umat islam, kat harus bhati2 kerna hidayah itu boleh saja dtarik bl2 masa saja..bsm2 lah kat berdoa moga kat tplihara..
AMIN.teringat lagi masa dulu dia sanggup masuk ISA semata-mata nak tolong orang dakwa rahim thamby chik


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

zulmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2006
Ahli No: 22909
Posting: 134
Dari: Bandar Baru Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 15:25


assalamualaikum
kerja dakwah ni perlu ada tektik, kita tengok cara almarhum ustaz fadzil nor, kita juga boleh tengok cara yang ditunjukkan oleh Ayah Ziz (Tok Guru Nik Aziz), beliau bukan sahaja dikagumi dan dihormati oleh kawan, bahkan oleh lawannya dan orang-orang bukan Islam, bila LGE kata nak contohi Umar Abdul Aziz, secara tak langsung dia mengiktiraf konsep yang Islam bawa, dan keadilan adalah salah satu dari Islam. oleh yang demikian kita doalah moga pemimpin-pemimpin kita tak kira siapa, moga diberi hidayath oleh Allah Taala, insyaAllah janji2 Allah itu akan tiba, Islam akan bangkit seperti mana Islam bangkit di zaman Baginda Rasulullah dan zaman para sahabat, amien.

salam Ramadhan, salah silap mohon dimaafkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmiProfil   Hantar PM kepada zulmi   Pergi ke zulmi's Website   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-08-08 15:54


Ermss tak guna rasanya kita berbahas tentang perkara ini.

Andai ada sahabat yang tersinggung, saya mohon maaf. Saya sekadar memberikan pendapat dan pengalaman saya.

Yang baik jadikan tauladan...buruk jadikan sempadan.

Berfikirlah dengan sebaik-baiknya.

Salam ramadhan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-08-08 20:46


Lim Guan Eng memberi komen positif tentang bajet 2009..
kebajikan rakyat lebih terbela..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-08-08 21:25


Pada 29-08-08 15:25 , zulmi posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum
kerja dakwah ni perlu ada tektik, kita tengok cara almarhum ustaz fadzil nor, kita juga boleh tengok cara yang ditunjukkan oleh Ayah Ziz (Tok Guru Nik Aziz), beliau bukan sahaja dikagumi dan dihormati oleh kawan, bahkan oleh lawannya dan orang-orang bukan Islam, bila LGE kata nak contohi Umar Abdul Aziz, secara tak langsung dia mengiktiraf konsep yang Islam bawa, dan keadilan adalah salah satu dari Islam. oleh yang demikian kita doalah moga pemimpin-pemimpin kita tak kira siapa, moga diberi hidayath oleh Allah Taala, insyaAllah janji2 Allah itu akan tiba, Islam akan bangkit seperti mana Islam bangkit di zaman Baginda Rasulullah dan zaman para sahabat, amien.

salam Ramadhan, salah silap mohon dimaafkan.
tak apa,mana tahu ni adalah langkah pertama LGE nak masuk islam.abang dia sudah


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-08-08 12:38


bila naruto-san baca balik semua posting2 kat atas...naruto-san rasa....ada antara anda yang tak puas hati, ada yang jealous, ada yang iri hati....bila LGE nak tiru, nak contohi umar abdul aziz.

Kenapa saudara/I rasa tak puas hati, jealous, iri hati ini???....Kenapa anda boleh dapat penyakit2 hati macam ini???

:berfikir: :berfikir: :berfikir:


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 30-08-08 13:51


Pada 30-08-08 12:38 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

bila naruto-san baca balik semua posting2 kat atas...naruto-san rasa....ada antara anda yang tak puas hati, ada yang jealous, ada yang iri hati....bila LGE nak tiru, nak contohi umar abdul aziz.

Kenapa saudara/I rasa tak puas hati, jealous, iri hati ini???....Kenapa anda boleh dapat penyakit2 hati macam ini???

:berfikir: :berfikir: :berfikir:
-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 06-09-08 16:12


Guan Eng Umum Tubuh SAR, Kembalikan Bantuan Perkapita

Kerajaan Negeri Pulau Pinang bercadang menubuhkan Sekolah Agama Rakyat (SAR) sendiri tidak lama lagi di kawasan yang akan dimaklumkan kemudian kata Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Jelasnya dalam majlis berbuka puasa bersama kepimpinan PAS Negeri di Restoran Kassim Mustaffa di Seberang Jaya semalam beliau menambah, semua cadangan itu akan diuruskan oleh Exco Hal Ehwal Agama, Pembangunan Usahawan dan Koperasi Penerangan dan Perhubungan Masyarakat, Mohamad Fairus Khairudin.

Beliau berharap Adun Permatang Pasir, Mohd Hamdan Abdul Rahman bekerjasama dengan Mohamad Fairus untuk berbincang mengenainya di samping membantu merealisasikan perancangan agar tidak ketinggalan.

“Kerajaan Negeri sedang merancang untuk menubuhkan SAR sendiri tidak lama lagi namun tempat, berapa buah dan peruntukan akan diberitahu kelak, ” ujarnya.

Kerajaan Negeri juga akan mengembalikan peruntukan kepada SAR setelah dicantas oleh Kerajaan Barisan Nasional (BN) di era bekas Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr Mahathir Mohamad.

Peruntukan itu amat wajar tegasnya, untuk menghidupkan pergerakan persekolah agama untuk generasi Islam.

Menurut Lim lagi, Kerajaan Pakatan Rakyat bukan sepertimana BN yang sanggup menghukum SAR kerana sokongan pada parti itu kurang kononnya kebanyakan orang Melayu berpaling tadah menyokong pembangkang.

“Bila peruntukan dicantas oleh Kerajaan BN ia memberi kesan terhadap pendidikan terutamanya pihak sekolah yang mengelolakannya. Setelah berkuasa kita akan beri kembali, ” katanya yang juga Ahli Parlimen Bagan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-09-08 14:44


off topic sebentar


kerajaan perak sekarang memberi 1000 hektar tanah untuk pembangunan SAR,sekolah tahfiz dan sekolah pondok manakala sekeolah cina diberi 400 hektar tanah

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Franz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14009
Posting: 26
Dari: rumah Sewa @ Kolej 13..uhuks

Sabah  


posticon Posting pada: 28-09-08 08:03


hem..bila baca posting kat atas.. ada yang melihat dari sisi tertutup..(bahasa tinggi ni..hehehe).. LGE dia kagumi Umar Abd Aziz.. kerana menjaga kebajikan rakyat dengan adil dan saksama.. tu yang diperlukan oleh pemimpin tak kira dia belainan bangsa dan agama sekalipun..ye tak? lagi pun, dia nak buat baik untuk rakyat yang dipimpinnya... sepatutnya, pemimpin melayu( terutama IslamHadhari..) iri hati dengan cara LGE..hahaha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FranzProfil   Hantar PM kepada Franz   Quote dan BalasQuote

Nil
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20136
Posting: 435
Dari: Temerloh

Pahang  


posticon Posting pada: 28-09-08 12:19


Pada 24-08-08 00:01 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-08-08 18:32 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

kepada yang beragama islam,ini adalah permintaan yang amat sangat oleh LGE


Ajar Saya Cara Pemerintahan Umar Abdul Aziz - Lim Guan Eng


Ajak dia jumpa HT...insya'Allah kami sedia mengajarnya...tapi dengan syarat masuk Islam dulu. :)


Pelik!!! Ada pulak begini ye. Sepatutnya kalau ada orang yang berkeinginan nak masuk Islam, kita yang dahulu sekali jumpa dan dekati dia, ini tidak...dengan angkuhnya suruh orang tu pulak jumpa dia...tak ke terbalik tu. Agaknya (pada sangkaan saya) begitu dakwah sahabat-sahabat HT ni yerrrr...Sampai bila lah khilafah nak tertegak semula kalau macam itu gayanya yerrr

Bookmark and Share

    


  Member Information For NilProfil   Hantar PM kepada Nil   Quote dan BalasQuote

Franz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14009
Posting: 26
Dari: rumah Sewa @ Kolej 13..uhuks

Sabah  


posticon Posting pada: 28-09-08 16:12


Pada 28-09-08 12:19 , Nil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-08-08 00:01 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-08-08 18:32 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

kepada yang beragama islam,ini adalah permintaan yang amat sangat oleh LGE


Ajar Saya Cara Pemerintahan Umar Abdul Aziz - Lim Guan Eng


Ajak dia jumpa HT...insya'Allah kami sedia mengajarnya...tapi dengan syarat masuk Islam dulu. :)


Pelik!!! Ada pulak begini ye. Sepatutnya kalau ada orang yang berkeinginan nak masuk Islam, kita yang dahulu sekali jumpa dan dekati dia, ini tidak...dengan angkuhnya suruh orang tu pulak jumpa dia...tak ke terbalik tu. Agaknya (pada sangkaan saya) begitu dakwah sahabat-sahabat HT ni yerrrr...Sampai bila lah khilafah nak tertegak semula kalau macam itu gayanya yerrr


Sokong kamu Nil.. hem..ada juga befikiran trtutup tentang konsep dakwah ni.. macam mana ar nak kmbangkan Islam kalau nak tunggu org masuk Islam..hampeh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FranzProfil   Hantar PM kepada Franz   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-09-08 16:29


Pada 28-09-08 12:19 , Nil posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-08-08 00:01 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-08-08 18:32 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

kepada yang beragama islam,ini adalah permintaan yang amat sangat oleh LGE


Ajar Saya Cara Pemerintahan Umar Abdul Aziz - Lim Guan Eng


Ajak dia jumpa HT...insya'Allah kami sedia mengajarnya...tapi dengan syarat masuk Islam dulu. :)


Pelik!!! Ada pulak begini ye. Sepatutnya kalau ada orang yang berkeinginan nak masuk Islam, kita yang dahulu sekali jumpa dan dekati dia, ini tidak...dengan angkuhnya suruh orang tu pulak jumpa dia...tak ke terbalik tu. Agaknya (pada sangkaan saya) begitu dakwah sahabat-sahabat HT ni yerrrr...Sampai bila lah khilafah nak tertegak semula kalau macam itu gayanya yerrrops baru perasan.jika macam ni cara orang2 HT sampai bila pun orang tak nak mendekati islam.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 15:14


ala.. mula-mula saja LGE ni, nanti bila dah dapat pegang malaysia ni akan terkeluarla perangai sebenar dia... mula-mula nak ambik hati orang-orang melayu, kena lah buat-buat baik dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 15:38


Pada 07-10-08 15:14 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

ala.. mula-mula saja LGE ni, nanti bila dah dapat pegang malaysia ni akan terkeluarla perangai sebenar dia... mula-mula nak ambik hati orang-orang melayu, kena lah buat-buat baik dulu...bersangka baikla.dulu dia masuk ISA pun sebab nak tolong orang melayu yang dianiaya oleh pemimpin melayu


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 08:30


Pada 07-10-08 15:38 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-10-08 15:14 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

ala.. mula-mula saja LGE ni, nanti bila dah dapat pegang malaysia ni akan terkeluarla perangai sebenar dia... mula-mula nak ambik hati orang-orang melayu, kena lah buat-buat baik dulu...bersangka baikla.dulu dia masuk ISA pun sebab nak tolong orang melayu yang dianiaya oleh pemimpin melayumemang lah sebab nak dapatkan kepercayaan orang melayu... tapi tu pun orang melayu tak sedar2... masih lagi nak sanjung LGE tu... :-P


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 10:24


Pada 08-10-08 08:30 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-10-08 15:38 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-10-08 15:14 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

ala.. mula-mula saja LGE ni, nanti bila dah dapat pegang malaysia ni akan terkeluarla perangai sebenar dia... mula-mula nak ambik hati orang-orang melayu, kena lah buat-buat baik dulu...bersangka baikla.dulu dia masuk ISA pun sebab nak tolong orang melayu yang dianiaya oleh pemimpin melayumemang lah sebab nak dapatkan kepercayaan orang melayu... tapi tu pun orang melayu tak sedar2... masih lagi nak sanjung LGE tu... :-P
LGE dah banyak sumbangan kepada pulau pinang sekarang ni.tahu tak,dibawah dia sekarang SAR,maahad dan semua sekolah agama di negeri dia dikecualikan dari membayar cukai tanah dan elaun guru KAFA dinaikkan sebagai tanda terima kasih beliau terhadap sumbangan2 sekolah agama,maahad dan etc.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 11:49


Pada 08-10-08 10:24 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-08 08:30 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-10-08 15:38 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-10-08 15:14 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

ala.. mula-mula saja LGE ni, nanti bila dah dapat pegang malaysia ni akan terkeluarla perangai sebenar dia... mula-mula nak ambik hati orang-orang melayu, kena lah buat-buat baik dulu...bersangka baikla.dulu dia masuk ISA pun sebab nak tolong orang melayu yang dianiaya oleh pemimpin melayumemang lah sebab nak dapatkan kepercayaan orang melayu... tapi tu pun orang melayu tak sedar2... masih lagi nak sanjung LGE tu... :-P
LGE dah banyak sumbangan kepada pulau pinang sekarang ni.tahu tak,dibawah dia sekarang SAR,maahad dan semua sekolah agama di negeri dia dikecualikan dari membayar cukai tanah dan elaun guru KAFA dinaikkan sebagai tanda terima kasih beliau terhadap sumbangan2 sekolah agama,maahad dan etc.tu semua hanya bersifat sementara... ianya takkan kekal lama.... belum dapat lagi apa yang dia nak. mesti lah dia berbaik2 dulu...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 11:51


macam mana pula anda tahu ia takkan lama?.ada bukti ke tak ni?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 08-10-08 12:35


DAP parti komunis... Aku tetap takkan percaya Cina celaka sekor ni... Komunis tetap komunis...


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 12:41


Pada 08-10-08 12:35 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

DAP parti komunis... Aku tetap takkan percaya Cina celaka sekor ni... Komunis tetap komunis...
eh bukan ke dulu pun ada juga melayu masuk komunis.rashid maidin,samsiah fakeh lepas dan etc


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 13:12


Pada 08-10-08 11:51 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana pula anda tahu ia takkan lama?.ada bukti ke tak ni?.


memang lah tak ada bukti, tapi ianya takkan kekal lama... kalau nak sangat cina ni yang perintah, go on, tapi semuanya akan bersifat sementara. jangan lah kerana terlalu taksub pada parti sampaikan kita lupa di mana letaknya nilai diri kita sebagai bangsa melayu.. seperti posting dibawah, DAP adalah sisa dari komunis..


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 08-10-08 13:18


ramai orang yang benci sosialisme/komunisme.

tetapi tidak ramai yang membenci kapitalisme. Malah ramai yang tidak menyedari dia berfikiran dengan acuan kapitalisme.

Walhal, sama ada kapitalisme mahupun sosialisme, sama-sama ideologi kufur.

Kapitalisme aqidahnya sekularisme.

Sosialisme aqidahnya dialetika materialisme.

Sedangkan, Islam aqidahnya....?

-wuzara-
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 13:20


Pada 08-10-08 13:12 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-08 11:51 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana pula anda tahu ia takkan lama?.ada bukti ke tak ni?.


memang lah tak ada bukti, tapi ianya takkan kekal lama... kalau nak sangat cina ni yang perintah, go on, tapi semuanya akan bersifat sementara. jangan lah kerana terlalu taksub pada parti sampaikan kita lupa di mana letaknya nilai diri kita sebagai bangsa melayu.. seperti posting dibawah, DAP adalah sisa dari komunis..
macam rasict saja anda ni


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 08:56


Pada 08-10-08 13:20 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-08 13:12 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-08 11:51 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana pula anda tahu ia takkan lama?.ada bukti ke tak ni?.


memang lah tak ada bukti, tapi ianya takkan kekal lama... kalau nak sangat cina ni yang perintah, go on, tapi semuanya akan bersifat sementara. jangan lah kerana terlalu taksub pada parti sampaikan kita lupa di mana letaknya nilai diri kita sebagai bangsa melayu.. seperti posting dibawah, DAP adalah sisa dari komunis..
macam rasict saja anda niterpulang lah nak cakap apa, tapi kalau boleh, jangan lah anda cuba pecah belahkan bangsa melayu.. jangan terlalu melebih2kan dan memuja LGE ni... posting saudara ni kadang-kadang buat saya meluat.. kalau nak puji sekalipun, biarlah org tu seorang ulama atau orang-orang yang lebih arif tapi bukan kafir harbi ni... jangan kerana terlalu taksub sampai anada lupa harga diri anda sebagai bangsa melayu.. tak tau lah kalau anda ni bukan melayu..


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 11:09


Pada 09-10-08 08:56 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-08 13:20 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-08 13:12 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-10-08 11:51 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana pula anda tahu ia takkan lama?.ada bukti ke tak ni?.


memang lah tak ada bukti, tapi ianya takkan kekal lama... kalau nak sangat cina ni yang perintah, go on, tapi semuanya akan bersifat sementara. jangan lah kerana terlalu taksub pada parti sampaikan kita lupa di mana letaknya nilai diri kita sebagai bangsa melayu.. seperti posting dibawah, DAP adalah sisa dari komunis..
macam rasict saja anda niterpulang lah nak cakap apa, tapi kalau boleh, jangan lah anda cuba pecah belahkan bangsa melayu.. jangan terlalu melebih2kan dan memuja LGE ni... posting saudara ni kadang-kadang buat saya meluat.. kalau nak puji sekalipun, biarlah org tu seorang ulama atau orang-orang yang lebih arif tapi bukan kafir harbi ni... jangan kerana terlalu taksub sampai anada lupa harga diri anda sebagai bangsa melayu.. tak tau lah kalau anda ni bukan melayu..
kih3 :lol: nampak sangatlah anda ni rasict dan kadang-kadang meluat juga tengok anda ni.saya ni duduk2 macam ni pun dalam hati saya mendoakan supaya dia terima islam apa salahnya mendoakan supaya LGE terima islam.LGE banyak belajar islam dari Allahyarham ustaz fadzil noor semasa ustaz masih ada.saya ni walaupun melayu tapi saya tak bangga pun saya ni melayu :jangan: .abang LGE sudah pun memeluk islam dan LGE sekarang sedang dalam proses untuk terima islam.


agaknya ni lah dia produk ketuanan melayu.ebih rela menjadi hamba abdi dari membuat perubahan.mujurlah saya sudah keluar dan menarik balik sokongan saya kepada umno.berbaloi juga. :-)


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 09-10-08 12:07


saya memang perasan rashdin ni tak pernah bangga sebagai anak melayu... dan tak pernah bangga dengan malaysia... sampai bukan main lagi mengagungkan US UK dan segala produk barat... tapi tak malu pula berdegang berdegung bercakap tentang politik malaysia...

saya rasa satu malaysia...tak kira bangsa apa.. akan meluat dengan perangai sebegini ..kecuali orang-orang yang taksub dengan apa yang dia taksub... baru dapat senaskah surah yassin pun.. kecoh sekampung... bila kamu tidak sayang bangsa kamu dan negara kamu sendiri...ada lebih baik berdiam diri ..kerja kumpul duit buat paspot...pergi pindah US...

umur pun baru berapa saja.. boleh mengaku dah pernah setia gila bersama umno.. lepas tu sempat keluar dan mengkaji di india ...tu belum bab memohon MIT, lepas tu setia pada PKR pula... ekau masuk umno masa darjah 6 ke?

untuk bercakap tentang politik... buktikan self capability dulu... Lelaki mesti work, work dan work... jangan lembab,.,,, we have our own commitment to our family... Bukannya duduk depan PC 24 jam..dan mengkomen meng copy paste sana sini.. hantar private mesej,sms pada perempuan2..nak berkenalanlah.. menggatal lah...lama2 dah boleh kelihatan macam orang mereng saja...kalau produk berupa sebegini... tak kira bangsa apa pun... memang huduh...
dan memang orang-orang begini tidak akan racist sebab orang-orang begini sendiri seolah-olah tiada berbangsa

ps: kang mula lah lah nak tukar topik..melencong entah kemana2.. copy paste berjela2... buatla...sila2.... akan bertambah bilangan yang meluat nanti...Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 12:13


bila pula saya cakap saya tak bangga jadi anak malaysia ya?.kalau anak melayu tu ya lah dalam konteks negara kerana kita hidup bersama bangsa lain walaupun sesetengah dari mereka bukan islam,kita tak boleh menindas mereka.mereka pun ada hak untuk hidup di negara ini.bumi malaysia ni bukan untuk melayu saja tapi untuk semua manusia kerana ia milik-NYA

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 12:19


teman rasa ngantuk, rasa nak tidur pula....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 12:20


Pada 09-10-08 12:19 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman rasa ngantuk, rasa nak tidur pula....jom tidur ehehehehe


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 09-10-08 12:27


ekau rabun ayam atau rabun kambing ni.... :sopan:


ok lah cukuplah usaha saya nak merenjis kesedaran supaya budak ni pergi bekerja instead of ber private mesage,sms, copy paste here and there... banyak-banyak sangat kang...even my IQ yang taklah tinggi mana boleh turun dengan dia ni...
lama2 mengantuk...terus tertidur.....

i pun menolak kepimpinan paklah... tapi taklah taksub ayam macam niBookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 12:31


Mungkinkah Lim Guan Eng Lebih Layak !!!

Seorang kawan yang berasal dari Pulau pinang bercerita kepadaku tentang Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng. Beliau menyatakan, banyak cerita-cerita menarik yang berlaku pada Lim Guan Eng, menyebabkan Lim Guan Eng kini merupakan Ketua Menteri yang disayangi oleh rakyat, sama ada dari kalangan melayu, cina mahupun India.

Antara cerita-cerita itu adalah seperti berikut;

CERITA SATU

Diceritakan, Lim Guan Eng sudah ditawarkan untuk mendapat "Dato' Seri", tetapi ditolak mentah oleh beliau dengan alasan, beliau mahu jadi macam Omar Abdul Aziz. Memandangkan gelaran Dato' Seri itu tidak diterima oleh beliau, menyebabkan beliau mencadangkan gelaran itu diberikan kepada Wan Azizah yang ketika itu ahli Parlimen Permatang Pauh.

CERITA DUA

Begitu juga, Penanti yang merupakan DUN timbalan Menterinya dilihat seperti kurang diambil perhatian oleh Fairus. Beliau mengetahui masalah rakyat di DUN Penanti, menyebabkan beliau telah bertindak turun padang bersama isterinya dengan menaiki kereta Estimanya yang dipandunya sendiri.

Apabila ada sebilangan rakyat Penanti bertanya tentang Fairus, beliau hanya menjawab bahawa Fairus sibuk di Kuala Lumpur, walaupun pada masa itu, Fairus memang ada di Pulau Pinang pun.

CERITA TIGA

Juga, ketika beliau turun di salah satu Parlimen (tidak perlu disebut parlimen mana) yang didakwa kononnya rakyat di sana agak marah dengan YB mereka disebabkan kurang turun padang berjumpa rakyat.

Beliau telah turun di sana tanpa memaklumkan kepada sesiapa pun. Setelah keletihan berjalan mengelilingi Parlimen tersebut, beliau berehat di sebuah kedai makan melayu untuk minum teh. Sedang minum, dua orang suami isteri yang agak tua telah terperasan Lim Guan Eng, tetapi tidak menyangka bahawa ianya adalah Lim Guan Eng.

Mak Cik itu berkata kepada Lim Guan Eng, bahawa mukanya macam Lim Guan Eng, ketua Menteri Pulau Pinang. Sambil tersenyum Lim Guan Eng berkata, bahawa namanya memang Lim Guan Eng pun.

Tanpa disedari lagi, Mak cik itu berkata lagi bahawa tak sangka dalam Pulau Pinang ini, ada manusia yang mukanya serupa Lim Guan Eng dan namanya pun serupa.

Lim Guan Eng ambil kad pengenalannya, dan memberikan kepada mak cik itu, dan tunjuk mukanya, kemudian menyebut bahawa dia memang Ketua Menteri Pulau Pinang.

Mak cik dan pak Cik itu terkejut, kerana tidak disangka-sangka bahawa manusia yang mereka jumpa itu adalah Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang, yang kehadiran beliau di kedai makan itu tanpa disedari oleh mana-mana orang pun, demi melihat masalah rakyat di Pulau Pinang.

CERITA EMPAT

Diceritakan juga, Lim Guan Eng pada awal perlantikan beliau menjadi Ketua Menteri, orang-orang melayu agak tidak melayan beliau dikala beliau turun padang. Memandangkan keadaan ini berlaku, menyebabkan beliau mengarahkan segala jabatan-jabatan dalam kerajaan negeri agar turun berjumpa dengan rakyat bawahan, untuk mendengar masalah rakyat, seperti masalah kemiskinan, masalah tanah tidak bergeran dan sebagainya.

Apabila segala jabatan-jabatan ini turun, menyebabkan ramailah rakyat yang turun untuk memberi aduan kepada mereka.

Dalam majlis itu, beliau berucap dan menyatakan bahawa, beliau adalah Ketua Menteri Pulau Pinang sekarang, kalau rakyat benci kepada beliau, boleh ditukar dalam pilihanraya akan datang. Tetapi sekarang, rakyat terpaksa terima beliau sebagai Ketua menteri. Dan kini, kedatangan beliau adalah untuk mendengar masalah rakyat, dan beliau akan berusaha segala kemampuan yang boleh untuk menyelesaikan masalah rakyat disitu.

CERITA LIMA

Dalam pemerintahan di Pulau Pinang, beliau agak memanjakan orang melayu berbanding bangsa dia sendiri.

Ini dapat dibuktikan dengan tindakan beliau berjumpa dengan masyarakat melayu, dan menyatakan bahawa beliau mahu hidupkan balik sekolah agama rakyat di Pulau pinang, tetapi dalam masa yang sama, beliau mahu hidupkan sekolah untuk orang cina dan India. Kalau orang melayu tidak izinkan beliau bangunkan sekolah untuk orang cina dan India, maka sekolah agama rakyat pun dia tak mahu majukan.

CERITA ENAM

Dulu Mat Sabu ada bercerita bahawa beliau pergi berjumpa dengan Lim Guan Eng di Pulau pinang. Asal pertemuan hendak dibuat di kediaman Rasmi ketua Menteri, tetapi di tolak Lim Guan Eng. Kemudian Lim Guan Eng mencadangkan agar pertemuan itu dibuat di salah sebuah kedai mamak di Pulau Pinang, tetapi di tolak oleh Mat Sabu. Yang akhirnya, pertemuan itu berlaku di rumahnya yang asal, iaitu di rumah kediamannya sebelum dia menjadi Ketua Menteri lagi.

Dalam pertemuan itu, Mat Sabu menyebut bahawa Lim Guan Eng semuanya sudah bagus, mengikut ciri-ciri pemerintahan Omar bin Abdul Aziz, cumanya beliau agak kekurangan disebabkan beliau tidak masuk Islam lagi.

Mendengar kata-kata Mat Sabu itu, Lim Guan Eng menyebut, "tunggu ayah saya mati dulu".

PENUTUP

Cerita-cerita Lim Guan Eng ini, mengingatkanku kepada kejadian yang berlaku pada ayahku sendiri, yang ketika itu aku baru darjah empat.

Ayahku seorang bilal surau ketika itu, tetapi masih lagi "bermazhab UMNO". Setelah selesai azan, beliau melihat seorang tua sedang menunaikan solat sunat, yang mukanya seperti Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Ayahku tidak menyangka demikian, kerana kedatangan beliau pada ketika itu dengan berpakaian jubah, berserban dan menaiki kereta biasa sahaja.

Setelah solat fardu ditunaikan, ayahku bertanya kepada orang tua itu, bahawa mukanya macam Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Orang tua itu terus berkata, memang dia adalah Nik Abdul Aziz, Menteri Besar Kelantan.

Mendengar itu, ayahku terus cium tangan Tuan Guru Nik Aziz, dan kini Alhamdulillah, ayahku bukan lagi orang UMNO (melayu harbi) lagi, tetapi seorang berkeahlian PAS.

Keadaan ini amat sama berlaku pada Lim Guan Eng, yang kini Ketua Menteri Pulau Pinang.

Kalau kita hadiri ceramah pada 15 september di Stadium Kelana Jaya baru-baru ini, kita akan dapat lihat perbezaan antara pemimpin-pemimpin parti berucap pada malam itu.

Yang peliknya, Lim Guan Eng seorang sahaja yang menyebut bahawa "kita mahu kerajaan yang bertawakkal kepada Tuhan dan kerajaan yang melaksanakan Amar Ma'ruf, Nahi Mungkar".

Melihat kepada karisma Lim Guan Eng, padaku, kalau Lim Guan Eng masuk Islam, orang yang lebih layak Menjadi Perdana Menteri bukan Anwar Ibrahim tetapi Lim Guan Eng, itu pun kemungkinan ketika itu nama beliau adalah "Muhammad Lim Guan Eng".

Sekian, Wallahu 'Alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 12:33


Baru-baru ini Ketua Menteri YB Lim Guan Eng telah meluluskan bantuan hampir RM1 juta lebih kepada sekolah-sekolah agama rakyat di Pulau Pinang setelah bantuan itu ditarik semula pada zaman pemerintahan Mahathir Mohammad.

Kita harus membincangkan tentang pengurusan dan pentadbiran kewangan islam dan juga melihat pendekatan tarbiah secara menyeluruh di Pulau Pinang bagi memastikan pendidikan islam secara mampan dan kita yakin untuk memajukan dan islah umat ini bermula dengan pendekatan utama ialah melalui pendidikan.jika kita tidak menjalankan sekarang,sampai bila pun kita tidak akan dapat melakukannya , maka saya telah menjemput beberapa pakar tampil untuk memberi pandangan.

Beliau juga telah menyelesaikan bantuan SAR di Pulau Pinang dan akan dibawa ke pusat bagi membangunkannya.Malah pihak kerajaan negeri sedang berusaha untuk membantu dengan cara one offsebanyak RM 1 juta lebih dan akan di berikan untuk sekolah agama rakyat (SAR) dan peruntukan tersebut akan diberikan pada tahun ini juga. Cuma ada 4 buah sekolah sahaja (SAR) di Pulau Pinang , jadi dalam membuat keputusan itu pihak kerajaan negeri akan memberikan juga bantuan kepada sekolah agama yang lain seperti Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) , dan guru-guru yang mengajar akan dibantu juga ,selain kelas-kelas KAFA yang akan juga di beri bantuan. Antara sekolah agama persendirian ialah Sekolah Agama Al Maniaah, Manabil Ulum, Al Insaniah ,Andiniah dan 10 buah Sekolah Agama Bantuan Kerajaan SABK dan 19 Sekolah Rendah Agama.


Sehubungan dengan itu bagi pihak kerajaan negeri, bantuan seumpama ini dilihat cukup besar dan berharap rakyat Permatang Pauh, terutamanya Pakatan Rakyat dapat bersama-sama membantu meningkatkan kerjasama dan memberhentikan tohmahan yang akan melemahkan kerjasama yang wujud.

Cuma ada segelitir sahaja individu yang melakukan kerja-kerja meburukkan parti dan juga pentadbiran , dan kita telah mengenalpasti individu terbabit.Saya akan mengarahkan siasatan dilakukan supaya kerjasama yang wujud ini dapat di pereratkan dan kerajaan negeri dapat menjalankan tanggungjawab yang berkesan dan saya memberi jaminan DUN N12 akan diberikan tumpuan dari saya demikian jelas YB Mohd Fairus mengakhiri ucapan beliau dan melancarkan blog beliau dalam satu majlis berbuka puasa dan menyampaikan bantuan kepada seluruh fakir miskin di Pulau Pinang dan berjanji akan mengurangkan kadar miskin tegar sehingga 2010 ,melalui JKKK, UPEN,PUZ dan kerajaan negeri Pulau Pinang sendiri yang akan mengawasi dan memantau program basmi kemiskinan dan negeri Pulau Pinang bebas dari masalah miskin tegar yang dihadapi.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 12:47


tak apa lah, biarkan rashdin ni.. saya dah banyak perati cara dia posting... memang meluat... cara dia ni lebih banyak nak menimbulkan kontroversi dari orang lain... sudah2 lah... kalau masih tak sedar lagi tak apa lah... sekarang ni saya tak menyokong mana-mana dah.. walaupun saya belajar tak setinggi mana, tapi saya masih waras dalam menilai orang... tapi walau macam mana pun saya yakin, Malaysia ni takkan dapat diperintah oleh kafir harbi... kalau dapat, saya yakin malaysia akan jadi seperti singapura...

saya bukan lah nak bercerita pasal ketuanan melayu, saya ni bukan pandai sangat, tapi biarlah kita jaga hak2 kita serta nilai bangsa kita... maruah bangsa kita dan yang paling penting agama kita.. biar setinggi mana IQ kita, sehebat mana kita berada, pandang lah ke belakang, pandang lah ke bawah... lihat bangsa kita, agama kita... jangan kita terlalu asyik dan terlalu taksub....

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Lim guan Eng mahu contohi khalifah Umar Abdul Aziz.Apa pandangan anda?.

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.198506 saat. Lajunya....