Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua orang boleh menjadi guru, tak semua guru boleh menjadi pendidik
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 2 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Semak Kualiti Handphone ANDA


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Semak Kualiti Handphone ANDA

Please Mendaftar To Post


Oleh Semak Kualiti Handphone ANDA

nurulz
Warga Rasmi
Menyertai: 13.07.2008
Ahli No: 34017
Posting: 9
Dari: penang

Kedah  


posticon Posting pada: 20-08-08 11:39


Adakah handphone anda sebelum ini selalu rosak? Ataupun sejak beli daripada 5 tahun lalu masih lagi berfungsi dengan baik??

Sekarang, mari kita semak kualiti handphone masing-masing agar sesuatu tindakan dapat diambil dengan segera...

Langkah 1
Sila taip *#06# pada kekunci handphone anda untuk melihat Serial Number.

Langkah 2
Sila semak nombor apakah yang berada pada Serial Number yang bilangan ke tujuh dan lapan (XXXXXX??XXXXXX. ...)

Langkah 3
Berdasarkan perincian di bawah, sila semak dengan nombor yang ke tujuh dan ke lapan pada Serial Number handphone anda tadi.

Perincian 1
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 02 atau 20, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di Emirates & kualiti sangat teruk.

Perincian 2
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 08 atau 80, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di Germany & kualiti biasa.
Perincian 3
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 01 atau 10, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di Finland & kualiti agak baik.

Perincian 4
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 00, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di negara pengeluar handphone tersebut & kualiti sangat baik.

Perincian 5
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 13, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di Azerbaijan & kualiti paling teruk.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulzProfil   Hantar PM kepada nurulz   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-08-08 11:46


Perincian 4
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 00, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di negara pengeluar handphone tersebut & kualiti sangat baik.

cuma nak tanya.. Kenapa china & taiwan tak ada dalam list tu..

*alhamdulillah ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-08-08 12:30


salam....ia ke macam tu? tak pernah dengar pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

nurulz
Warga Rasmi
Menyertai: 13.07.2008
Ahli No: 34017
Posting: 9
Dari: penang

Kedah  


posticon Posting pada: 20-08-08 13:13


salam...
saya dapat maklumat ini dr kawan saya.... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulzProfil   Hantar PM kepada nurulz   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-08-08 13:25


Alhamdulillah...hp saya 00 :). Dah 5 tahun guna hp ni dan still lagi berfungsi dengan baik sekarang. Tak pernah lagi rosak :)

Shukran banyak-banyak atas info ni ek.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 20-08-08 13:27


dah selamat dah hancur lebur
baling masa mengamuk hari tu
senang tak ada orang kacau
tapi saya tak sumbung tau... :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-08-08 13:33


ana punya 05...apa dr mana pula hp ni dipasang,,

apa pun...hp ni banyak jasanye....alhamdulillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-08-08 13:42


Pada 20-08-08 11:46 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Perincian 4
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 00, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di negara pengeluar handphone tersebut & kualiti sangat baik.

cuma nak tanya.. Kenapa china & taiwan tak ada dalam list tu..

*alhamdulillah ...



saya pun sama yahoooo


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-08-08 17:08


Pada 20-08-08 11:39 , nurulz posting:

!!! QUOTE !!!

Perincian 4
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 00, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di negara pengeluar handphone tersebut & kualiti sangat baik.



saya pun. Alhamdulillah.. huhu.

tapi hp saya second hand... dapat free dari orang. so dah tak bagus sangat dah.... timing dia dah haywire.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-08-08 19:52


Pada 20-08-08 13:42 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-08-08 11:46 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Perincian 4
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 00, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di negara pengeluar handphone tersebut & kualiti sangat baik.

cuma nak tanya.. Kenapa china & taiwan tak ada dalam list tu..

*alhamdulillah ...



saya pun sama yahoooo



hamba juga. :D


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 20-08-08 23:10


Assalamualaikum...

Alhamdulillah... terima kasih atas kesudian berkongsi info ni. Lepas ni bolehlah check dulu serial number sebelum beli hp.

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-08-08 23:57


nokia 6288...01...ok agaknya....tapi hp yang kedua..nokia 1200 ...02...teruk ke...entahlah..hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

adibahazrah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26948
Posting: 167
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 21-08-08 00:02


alhamdulillah... walaupun hp lama motorola c380, tapi kualiti dia still tip top!

Bookmark and Share

    


  Member Information For adibahazrahProfil   Hantar PM kepada adibahazrah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 14:37


Pada 21-08-08 00:02 , adibahazrah posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah... walaupun hp lama motorola c380, tapi kualiti dia still tip top!



tip top :-? ada makna agaknya :sopan:


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

na_jieba
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.08.2008
Ahli No: 34408
Posting: 34
Dari: bumi_Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-08-08 18:56


salammm..
owh macam tu ke...
alhamdulillah..saya pun 00 juga..
thank you.

Bookmark and Share

    


  Member Information For na_jiebaProfil   Hantar PM kepada na_jieba   Quote dan BalasQuote

nur_eiman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 23130
Posting: 113
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 25-08-08 00:11


em macam betul juga..
hp saya yang lama serial number 00, da pakai 3 tahun ni baru nak tunjuk tnda2 rosak. tapi yang baru ini, serial no dia 02, betul lah kalau reload saja mesti hang.. memang kualiti tak bagus...
thanks 4 infrmation....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_eimanProfil   Hantar PM kepada nur_eiman   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 00:51


Pada 20-08-08 11:39 , nurulz posting:

!!! QUOTE !!!


Perincian 1
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 02 atau 20, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di Emirates & kualiti sangat teruk.

My latest hp...baru pakai sebulan setengah

!!! QUOTE !!!


Perincian 4
Jika nombor ke tujuh dan ke lapan adalah 00, ini bermaksud handphone anda telah dipasang di negara pengeluar handphone tersebut & kualiti sangat baik.

My old hp...dah pakai 3tahun...

kedua-duanya sony ericsson... hp baru lagi advance dr yang lama..tapi nampaknya kualiti teruk :-o. Tapi buat masa ni tak ada masalah lagi...ok saja..semua ok...


Sahabat ana pakai N73, no 01..erm..teruk juga hp dia ni...rosak sokmo...tak boleh sms lah...tak boleh terima sms lah...kawan-kawan dia yang pakai pun rosak...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-08-08 11:59


nombor ketujuh dan kelapan handset ana adalah 89. Macam mana pulak tu?


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.129142 saat. Lajunya....