Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak semua yang kita mahu boleh didapat. Jika Allah tidak memberi sekarang, ia akan ditunda atau diganti yang lebih baik.
-- Dari Drama Kiamat Sudah Dekat

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 29 hari yang lalu
izdham: 38 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 48 hari yang lalu


Awas!
Topik: Nabinco Network..... Welley Corporation - Scammer


Carian Forum

Moderator: Administrator, izdham
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Awas!
    »» Nabinco Network..... Welley Corporation - Scammer

Please Mendaftar To Post


Oleh Nabinco Network..... Welley Corporation - Scammer

adammuhammad
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2006
Ahli No: 25267
Posting: 13
Dari: kl

malaysia  


posticon Posting pada: 14-08-08 22:43


Suatu ketika dulu, kita pernah digegarkan dengan sendiket 'gores dan menang' sehingga peraduan tersebut diharamkan oleh pihak berkuasa. Kini, muncul pula cara baru untuk mereka beroperasi. Masalah dengan Nobinco Network dan syarikat yang sengkatan dengannya sudah banyak kali Pak Cipan dengar dan terima email amaran tentangnya. Kita boleh rujuk dalam laman Persatuan Pengguna Islam Malaysia yang juga ada membincangkan masalah yang sama.

Kekadang kita juga akan berjumpa dengan perniagaan sebegini jika ke pasaraya Maidin dan Giant. Berhati-hatilah ya! Satu email menarik yang Pak Cipan terima adalah seperti dibawah:


"1st sekali. Aku nak minta maaf kat kawan kawan aku yang berbangsa Cina, sebab mungkin apa yang aku tulis ni akan mengguris hati anda. But this is for the sake of all races in Malaysia, i have to tell you guys the truth about those scum bags at Nabinco Network!

Cerita nya begini...
25th April 08 6.30pm, ada sekumpulan 4 orang remaja Cina, 1 perempuan, 3 lelaki lepak kat depan The Store Semenyih. Aku nampak mereka bawa beg dengan pegang kertas macam voucher. Aku buat bodoh dan masuk saja.. lepas keluar dr the store, masuk dalam kereta aku ada seorang budak Cina nama Tony approach aku. terpaksa lah buka tingkap sikit. Dia pun tanya aku pernah menang apa-apa tak dari Tesco ke, Power Root ke. Aku cakap tak pernah.. oleh kerana aku tak pernah
menang apa-apa, dia kata company dia bagi aku peluang untuk menang kereta, motor dan cash money yang bernilai lebih RM4K!

So, dia bagi voucher aku pun buka lah... tiba tiba dia terlompat lompat macam beruk! "fuiiyooo abang!!! abang betul ka tak pernah menang apa-apa? abang ada chance menang kereta toyota altis woo...!!!" si tony tu lah yang cakap begitu... bukan aku... dia tunjuk kat aku voucher yang dia buka tadi, ada gambar microwave oven dan foot massage... kat satu lagi page color merah ada bulat warna silver.. dia kata nak tau hadiah apa, kena pergi office dia, nak scan....aku cakap kat dia, kalau kena beli barang. Aku tak hendak... dia pun dengan muka tak malu, masuk dalam kereta aku yang tak berkunci tu (bodoh nya aku ) dan ajak aku pergi ke office dia untuk check apa hadiah yang aku dapat. dalam kereta, menghala ke office dia kat kajang prima atas kedai spare part sederet dengan maybank tu, dia pun call lah Mr.Wong, supervisor dia.. kata kami on the way. (sambil lompat2 dalam kereta aku)

7pm.. sampai kat office, Tony dengan Mr. Wong ni ajak aku masuk bilik, tiba-tiba saja, mereka pasang lagu cina kuat kuat.. dalam bilik tu, ada lah gambar orang2 yang pernah menang hadiah dari company ni.. Mr. Wong ni pun cerita lah kat aku, company ni buat promotion untuk brand mereka nama GENKI.. sebagai customer. Aku cuma perlu buat iklan untuk promote barang-barang GENKI ni. hadiah yang tinggal ialah, Toyota Altis, Persona, Viva, Honda wave dengan cash money yang bernilai RM4K, RM10K and RM50K! mula-mula aku tak hendak dan tak yakin, tapi dia push jugak sambil tunjuk keratan surat khabar berita harian, ada seorang makcik dr Penang menang Altis dan seorang Polis dari Putrajaya menang Kancil. dia kata polis tu yakin dengan company ni sebab mereka ada credit card machine.

So, apa-apa hal, boleh cancel dalam masa 24 jam kalau tak puas hati. (tipu!!! bank kat Malaysia mana ada policy begitu!! ) so. Aku tanya bagaimana nak dapat hadiah2 yang mereka bagi tau tadi? Wong ni kata, customer tak payah beli barang, tapi cuma perlu bayar cukai iklan RM3K. lepas itu dia janji nak tolong aku, dia kata aku cuma perlu bayar rm1.5k, yang balance rm1.5K tu, dia tolong.. so. Aku pun
swipe lah credit card aku rm500... aku cakap dengan dia next week aku datang balik lepas dapat gaji..

2nd May 08, 12.00pm. Aku ke office Nabinco ni untuk bayar balance "Cukai Iklan" tu... aku guna cash rm300 dan swipe card rm1100. lepas tu si Wong ni, kenalkan aku pada manager dia Ah Meng.. mamat ni pun ajak aku masuk bilik yang sama, buka lagu cina kuat2, lepas itu tunjuk surat perjanjian jual beli kat aku, suruh sign.. dalam surat tu kata, company memberi hadiah percuma dengan berbagai syarat lah.. lepas itu dekat list hadiah2 yang bakal dimenangi, ada lah kereta2 seperti yang di sebut oleh Wong hari, tapi yang pelik nya ada additional 1 lagi barang yang si Wong tu tak pernah cerita dengan aku.. Jade Mattress yang konon-konon nya berharga rm4.6K..oleh kerana credit cad dah swipe. Aku pun tak boleh nak buat apa, sign saja lah surat tu.. bila dia scan voucher aku tu guna sekeping kertas hitam, tiba-tiba keluar no.12.. rupa-rupanya aku dapat hadiah jade mattress tu.. dalam hati, cilaka punya orang.. aku dah mula tunjuk muka tak puas hati. Si Ah Meng ni bila nampak muka aku begitu, dia kata jangan risau, dia boleh tolong jualkan barang2 tu.. lepas ambil gambar aku dengan camera phone N70 bodoh dia tu (konon konon nak buat iklan), dia pun call lah seorang buyer yang konon nya nak beli barang tu dengan harga rm3.8K... lepas itu dia janji nak datang rumah aku dengan tauke ni malam nanti..
3pm... aku pun balik dalam keadaan blurr campur bengang sebab tak dapat Altis.. tapi dalam masa yang sama mengharap supaya taukeh ni boleh beli barang tu malam nanti.. tiba-tiba si Ah Meng ni call, dia kata kalau aku nak taukey ni beli semua 3 barang yang aku menang tu dengan harga rm7K. Aku kena tambah lagi lah balik dan bayar rm500 lagi.. dia bagi aku, fruit mixer.. kononnya tauke tu yang nak.. nanti malam dia call..

9pm ~ 2am. Aku pun tunggu dengan bini aku kat rumah.. bini aku dah bising dah... entah-entah mereka tipu tak bang. Aku pun dah syak dah.. tapi tak boleh buat apa-apa sebab dah bayar... kol . Aku call tauke tu, dia kata dia on the way balik dr Penang.. kol 10 call, dia kata kat Ipoh, kol 12 call, dia kata ada kat Tanjung Malim, hujan lebat.. kereta tak boleh jalan.. so, dia minta aku tunggu sampai esok.. aku pun tidur lah dengan hati yang teramat amat sakit...

3 May 08 12pm: lepas balik dari majlis sukan anak aku kat UKM Bangi. Aku pergi office dia, tak buka lagi.. call Ah Meng ni, dia cakap, tauke tu maybe boleh datang malam ni atau esok... aku dah mula bengang dan marah dia... dia cakap, dia pun takut jugak sebab duit dia pun dah keluar rm600.. aku mula syak something wrong..sampai rumah, bini aku bagi idea yang tersangat sangat
bijak, sampai aku terasa aku ni betul-betul bodoh orangnya.. bini aku kata, cuba cari nama company ni dalam internet.. bila aku tekan saja Google Search nama Nabinco Network ni, baru lah keluar banyak complain2 orang-orang yang dah kena tipu dengan syarikat ni.. anda tak percaya, cuba surf website ni yang ditujukan khas untuk orang-orang yang dah pernah kena tipu! http://www.welleywatch.heritage-tech.net
rupa2 nya aku confirm kena tipu.. sampai ke hari ni, si Ah Meng dan kuncu kuncu nya, sekor pun tak call aku untuk beli balik barang2 tu.. kalau anda baca komen-komen yang ada dalam website tu, company ni dah lama dah buat kerja ni, cuma last year guna gores dan menang, tahun ni guna voucher hadiah pula.. modus operandi sama, guna remaja Cina yang berasal dari Penang atau Perak. Aku tau sebab mereka cakap hokkien. tugas mereka cuma untuk ajak bakal mangsa macam aku pergi jumpa supervisor dia macam si Wong & Ah Meng tadi tu.. gaji yang mereka dapat ni kira ok lah untuk lepasan SPM, rm1.2k.. based on report dalam website, almost all mangsa dapat hadiah jade matress tu... lepas itu, mereka ada 1 persamaan, ejen ejen penyangak ni, semua ada kuku panjang kat ibu jari kiri mereka..

4.30pm. Aku pergi buat police report kat Semenyih, police yang ambil statement aku tu kata, ada seorang makcik buat report kena tipu macam aku juga semalam (Jumaat 2nd May)..dia kena ajak kat Econsave, Semenyih.. tapi dia kena lagi teruk!! RM37K beb.. aku ni... aduh... tapi yang menghampakan ialah, polis pun tak boleh buat apa-apa, sebab ada surat jual beli oleh Nabinco ni.. padahal. Aku tak dapat pun...

4th may 08. Aku tunggu juga lah si bangsat Ah Meng tu call.. seperti yang disangka.. abuk pun tarak.. aku sms kat boss, minta cuti. 5th May 08: setelah buat surat "cooling off 10 days letter", aku, wife dengan anak2 aku pergi ke KPDN Putrajaya untuk buat report Tribunal pengguna. rupa2 nya dah ramai org yang kena. cuma dulu nama company dia lain, Worldwide Freshway Sdn Bhd., HQ kat bukit Mertajam nama Welley Corporation. masa aku buat report tu pun ada seorang brother dari Shah Alam pun kena oleh Nabinco ni, RM5K.. pergh... lepas habis report kat TTPN tu. Aku pergi penguatkuasa KPDN kat tingkat 2, untuk buat statement. mereka pun kata, tak cukup kuasa untuk suruh company begini tutup kedai.. so. Aku pun boleh doa saja lah...

5.00pm. Aku dah anta bini aku balik rumah. Aku pergi balik ke Nabinco ni untuk bagi mereka surat TTPN, report police dan cooling off letter tu. nasib baik mangkuk ayun 3 ekor tu tak ada kat situ, kalau tak.. nahas lu orang. Aku minta sign dengan chop company dr clerk dia dan aku blah.. terima kasih kat tajul sebab jadi body guard aku hari tu...

5.30pm. Aku nak pergi beli teh tarik tongkat ali kat The Store..sampai saja kat parking. Aku nampak 6 orang geng geng Nabinco ni sedang beroperasi menipu seorang makcik dan seorang brother melayu.. aku pun naik angin. Aku parking, pergi dekat makcik tu, direct aku cakap, "kak! jangan percaya cakap mereka ni!! saya baru kena tipu RM2.4K!! ada seorang lagi makcik kena RM37K!" makcik tu pun buat tak layan dengan budak perempuan Cina tu... lepas itu. Aku pergi kat brother melayu dalam myvi pula, cakap benda yang sama kat dia.. lepas itu aku blah, tengok-tengok mereka masih lagi push brother myvi tu.. aku bengang, terus capai digital camera aku, ambil gambar mereka.. salah seorang dari 6 orang tu, datang marah aku..dia tanya Kenapa aku ambil gambar dan ugut nak pukul aku. Aku blah sambil tunjuk, F$%K U!! kat dia.. lepas itu aku masuk balik kereta dan blah dari situ.. pergi econsave pula.. rupa2 nya ada lagi 2 orang kat situ.. aku pun buat benda yang sama dan ambil gambar 2 org mangkuk ayun tu.. sampai kat rumah. Aku tak puas hati lagi.. berapa ramai lagi orang yang akan tertipu oleh Nabinco bangsat ni??!! aku call polis kajang... mereka pun anta peronda dan minta aku ke The Store balik.. bila aku sampai situ, beruk2 Nabinco tu dah blah.. aku pun buat statement sambil request kat polis tu, kalau boleh datang lah ronda kat sini setiap hari dalam pukul 5 hingga 7pm...

So, itu cerita aku, yang aku minta dari anda ialah, tolong sebarkan cerita ni kat kawan kawan dan sedara mara anda! kalau ada sesiapa yang dah terkena macam aku, bagi e-mail aku kat mereka. Aku boleh cuba usahakan untuk tolong mereka dapatkan balik duit mereka.. sama sama lah kita bekerja sama untuk menghapuskan makhluk2 yang kurang ajar macam mereka ni.. kepada member2 chinese, kalau u all ada kawan atau saudara mara dari utara yang kerja dengan company ni, suruh mereka balik dan insaf.. kalau nak macam mereka ni senang saja, ada bawa voucher warna hijau or putih, lepas itu bawa beg dalam ada voucher, pakaian selekeh, yang lelaki pakai selipar saja.. , minta tolong sebarkan pada kawan-kawan di seluruh malaysia ok!! semoga anda tak terkena macam aku...

Thank you! "

Terima kasih kerana berkongsi cerita dari teman kita ini!

nabinco

lagi link


Tengok Produk, di kotak akan ada tulis Welley Corporation (M) Sdn Bhd
toll free 1800-88-2136

Bookmark and Share

    


  Member Information For adammuhammadProfil   Hantar PM kepada adammuhammad   Quote dan BalasQuote

adammuhammad
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2006
Ahli No: 25267
Posting: 13
Dari: kl

malaysia  


posticon Posting pada: 14-08-08 22:51


Dia kononnya mengiklankan produk Kenko, Genki, Ishikawa dll (konon brand dari japan)
They even have iklan kat papers (chinese papers) sebagai bukti that mereka orang yang betul, not Scammers!!


lagi info dan gambar

same story

Bookmark and Share

    


  Member Information For adammuhammadProfil   Hantar PM kepada adammuhammad   Quote dan BalasQuote

adammuhammad
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2006
Ahli No: 25267
Posting: 13
Dari: kl

malaysia  


posticon Posting pada: 14-08-08 23:03


Lagi Kes Tipu Nabinco Network Di Kajang
AKU DAPAT E-MAIL TADI

aku pun pernah kena juga dulu.....tapi masa tu anak2 cina ni datang kat rumah aku kat Jenaris Kajang...masa tu budak perempuan cina datang. Aku blur2 masa tu... baru bangun tidur lah katakan.. tengah hari... aku tak ingat produk apa yang dia jual... tiba-tiba saja dia suruh aku gores kad.. aku tanya Kenapa? dia cakap "abang boleh menang keleta wooo" punya lah terkinja2 macam beruk minah tu... menjerit2 excited mengalahkan aku macam dia pula yang menang... dalam hati aku cakap dah terkena ni...

aku cool lagi..... dia pun sibuk lah tunjuk macam-macam hadiah lagi... aku cool lagi.... jiran2 aku dah keluar tengok sebab minah cina ni menjerit2 suka macam kena histeria... aku cool lagi... dalam hati aku memang nak kena libas dengan parang juga kejap lagi budak cina ni... saja saja cari nahas kat rumah aku... aku cool lagi... lepas itu dia kata nak call bos dia... suruh aku jumpa bos dia... saat ni yang aku tunggukan!!!!!!! aku cool lagi...10 minit bos dia datang... aku cool lagi....

tapi tangan aku rasa macam darah dah tak ada.... bos dia cerita macam-macam dengan aku sampai aku tak paham apa yang dia cerita sebab hati tengah membara.... dia ajak pergi opis dia.. tak tau kat mana... aku cakap "lu tunggu sini jp, gua mahu masuk dalam tukar baju".. dia pun tunggu... 5 minit lepas tu member2 aku dah kepung kat luar... 5 biji kereta... cina tu dah menggelabah..

sebenarnya masa kat dalam rumah tu aku dah roger member2 aku... apa lagi lembik lah cina tu kena... aku sound "lain kali kalau lu punya olang ada datang gua punya kampung, lu balik talak kaki" minta maaf bebanyak dia kat aku.... Orang yang buat kerja menipu macam tu saja diajarnye... kalau kita buat report pun polis tak boleh buat apa-apa...

lahanat2 tu pandai membelitkan fakta... dah lembik diajar baru mereka tau... apa ingat org Melayu ni bodoh ke...??!!! Aku pesan kat kawan-kawan , kalau terkena macam ni kat anda, belasah saja lahanat2 tu...

tapi berhati-hati... mereka tu dikelilingi oleh gengster2 besar... macam kat tempat aku tak mengapa sebab dikawal oleh gengster2 lagi besar dr mereka...

Sekian saja cerita pengalaman aku..

source

Bookmark and Share

    


  Member Information For adammuhammadProfil   Hantar PM kepada adammuhammad   Quote dan BalasQuote

adammuhammad
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2006
Ahli No: 25267
Posting: 13
Dari: kl

malaysia  


posticon Posting pada: 14-08-08 23:08


Barua toke "gores dan menang" yang tak pernah putus asa
salam semua

cerita ni bermula pada hari khamis lepas kat tesco melaka. Aku dengan isteri nak pergi shopping barang harian. kita dok tengah cari parking pusing2, tiba-tiba ada seorang chinese ketuk tingkap kereta sebelah aku(pemandu), ketuk bertalu2 macam org kurang asam saja. mula aku buat tak tahu, dah lama dgt dok ketuk aku pun bengang lah. Aku buka pintu dan tanya, apa hal ni? buasa lah dia cakap barang free, belum habis dia cakap aku sambar pamplet dia dan nak buka tapi dilekatkan dengan gam. Aku bagi balik kat dia.

dia nak promot lagi. Aku cakap kat dia, pasal anda takel melayu saja, pasal ramai chinese yang lalu lalang dan dok dalam kereta kat parking tu anda tak terjah. Aku cakap dengan nada tinggi dan kuat juga lah, ada chinese kat2 situ tengok kat aku. dia tak tau nak cakap apa, terus pergi kat seorang geng dia yang rambut karat kuning dan cite2 apa yang patut kut. mungkin mamat tu supervisor ke bos ke. Aku pun tak tau.

aku masuk terus ke tesco dan buat report kat tesco guard, upa2nya mereka ni baru lepas spm dan dan banyak kali kena tangkap polis masuk penjara/reman lepas tu keluar balik.

aku tertanya2 apa kejadahnya undang-undang macam ni jika perkara sekecil ni tak boleh nak banteras? ke semua makan gaji buta dan makan rasuah saja kerja?

aku memang hangin satu badan. Aku geram nak sepak saja mamat tu jika dia ada lagi dan berkeras nak suruh aku ambik barang dia.

aku dapat tahu modus operandi mereka sebab seminggu sebelum tu aku dok dalam kereta dan jauh dari mereka sikit dan perhatikan gelagat mereka. memang confirm 100% mereka target non-chinese terutamanya org melayu.

dia ingat senang-senang saja nak tipu orang melayu ke

hari ni aku pergi semula kat tesco dah tak ada dah geng2 mereka, sebab aku ada dengar pengumuman oleh kakitangan tesco tentang operasi mereka yang mengaku under tesco management.


source

Bookmark and Share

    


  Member Information For adammuhammadProfil   Hantar PM kepada adammuhammad   Quote dan BalasQuote

adammuhammad
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2006
Ahli No: 25267
Posting: 13
Dari: kl

malaysia  


posticon Posting pada: 14-08-08 23:16


Lagi mengenai Nabinco Network di Desa Aman Puri Kepong - Laman

Disiarkan seperti mana yang diterima ('as is') tanpa sebarang suntingan

Baru saja tadi akak bayar RM8400 credit card dan RM5600 cash kepada Nabinco Network kat Kepong...alamatnya 2-10-B, jalan desa aman puri, Kepong, Selangor....bukan di Kajang Prima...dapat jade matress 2 keping, microwave dan mesin urut kaki dan dijanjikan toyota altis pada 1/1/2009. Ya Allah akak pun tak tau macam mana boleh percaya. Manager, nama nya Mr Woon. Akak nak juallah matress tu, dia bagi number kawannya yang sanggup beli balik pada harga RM9500 sekeping. I called the person, named, Patrick...I tanya dia directly...betul ke dia boleh beli matress tu pada harga yang disebut....dia kata boleh tapi hari ini dia di Johor. Dia akan hubungi akak semula dalam minggu ni untuk urusan pembelian matress tu. Akak tanya dia betul ke dia tak tipu....dia kata dia memang jual produk dari kilang matress tu...according to him, dia memang honest.....Dah angkut semua barang balik ke rumah....suami pun tanya betul ke semua ni....siap akan dapat toyota altis lagi.....Mula rasa tak confident......call budak perempuan staff yang approach akak....dia muslim....tanya dia betul ke dengan kereta yang akak menang tu? Dia nafikan majikan dia telah menipu akak....siap besok janji nak jumpa di pejabat dan akan bagi no telefon dan alamat pemenang2 sebelum ini dan minta akak hubungi mereka semua esok. Ok....akak akan pergi ke pejabat mereka untuk settle semua ni dengan mereka dan akan hubungi pemenang2 sebelum ini seperti yang keluar dalam berita harian.....sanggup pergi kerumah mereka jika perlu untuk dapatkan bukti....yang akak tidak ditipu untuk mendapat toyota altis tu. So...what do you think....I dah mula tak confident.......dah melayang RM140000. Kalau betul akak di tipu macam mana akak nak dapat balik duit akak tu.....Tolong bagi idea!!!!

source

Bookmark and Share

    


  Member Information For adammuhammadProfil   Hantar PM kepada adammuhammad   Quote dan BalasQuote

adammuhammad
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2006
Ahli No: 25267
Posting: 13
Dari: kl

malaysia  


posticon Posting pada: 14-08-08 23:19


■ Tertipu Dengan Cabutan Bertuah dr Nabinco Network SB / Worlwide Freshway SB

Compliment No : DSL0804015Y
Business Name : Nabinco Network Sdn Bhd / Worldwide Freshway

Salam,

Saya baru sahaja tertipu dengan cabutan bertuah dari syarikat Nabinco Network SB di bawah Worlwide Freshway SB di Jalan Kuchai Lama..saya ditahan oleh seorang lelaki Cina dan menyerahkan sebuah katalog dan apabila dibuka, saya dikatakan memenangi cabutan bertuah dan dipujuk untuk ke pejabat mereka dan ditunjukkan senarai hadiah yang bakal saya menangi antaranya kereta Toyota Altis, pakej pelancongan dan wang tunai dari RM12,000 hingga RM4,000. Saya dipujuk membayar sebanyak rm 3,690 sebagai cukai pengiklanan dan diberikan hadiah percuma mesin pengurut kaki dan microwave sebelum saya boleh meneka hadiah apa yang dimenangi dengan melekapkan sekeping plastik pada katalog yang kononya bertuah. Saya juga dipujuk supaya mengeluarkan wang dari bank, ASB, Tabung Haji, dan menggadai barangan kemas saya semata-mata untuk membayar wang tersebut. Namun saya hanya membayar sebanyak rm 3,045 dan hanya mendapat mesin pengurut kaki sahaja. Apabila saya sedar yang saya ditipu dan hanya mendapat penapis air jenama Kenko dan vacuum cleaner, mereka memujuk saya supaya menerima hadiah tersebut atau menukar dengan barangan mereka yang lain. Saya menyesal kerana tanpa sedar mengeluarkan wang perbelanjaan perkahwinan saya selang sebulan sahaja. Saya terus melaporkan ke balai Polis Brickfields dan di sarankan membuat pengaduan di Tribunal Tuntutan Pengguna.

Saya telah pergi ke pejabat Tribunal pada pagi ini dan membuat tuntutan. Kes saya akan didengar pada 9 Mei 2008. Saya menyesal dan berharap nasib saya akan terbela.


source

Bookmark and Share

    


  Member Information For adammuhammadProfil   Hantar PM kepada adammuhammad   Quote dan BalasQuote

adammuhammad
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2006
Ahli No: 25267
Posting: 13
Dari: kl

malaysia  


posticon Posting pada: 14-08-08 23:23


Thursday, July 03, 2008
Beware of Corn and Spam, Con and Scam.
This evening a Chinese man in his 20's rang on my doorbell. He claimed to be a representative from Nabinco Network Sdn. Bhd., a subsidiary of Welley Sdn. Bhd. He said he was conducting a consumerism survey in conjunction with the opening of the company's shopping complex. After asking me a few basic consumer-related questions, he proceeded to explain that as an opening promotion, the shopping complex is having a lucky draw contest. Upon unveiling my lucky draw coupon, he said i won a mystery gift which could be a car. This whole conversation took place for about 30mins and he was trying to fish for a lot of my personal information and also trying to convince me to let him in as my grill door was still locked. Finally, his true agenda was revealed. He said that since the company will also advertise me as a lucky winner, i had to first pay RM3,880 cash for advertising fees and road tax/insurance for a car that i supposedly just 'won'. So i told him i wasn't interested and asked him to leave. I immediately ended the conversation and closed my apartment door.
Be aware of scams like this. Do not be hasty in giving any of your personal information to any strangers even if they offer you lucrative prizes. Always be suspicious and careful to scams.
Shortly after, i went online to google up the company names and found out that they were fraud companies. Knowing the person was still around my apartment premises, i called the police and tell them to arrest this guy. Apparently, the cops in Setapak branch station near where i live don't even know what i was talking about. They kept transferring my calls to different officers. Obviously they sounded so ignorant and lazy. Hence, it is up to ourselves to fend for our safety and be aware of scam-mers.

p/s: i left out a lot of details in this story, too lazy to type. Ask me if u wanna know more.

Source

Bookmark and Share

    


  Member Information For adammuhammadProfil   Hantar PM kepada adammuhammad   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-08-08 01:09


Info yang bagus. teruskan usaha

ps:- ni copy paste ke awas...?


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

adammuhammad
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2006
Ahli No: 25267
Posting: 13
Dari: kl

malaysia  


posticon Posting pada: 15-08-08 10:52


Scamming Tricks of Welley Corporation

Welley Corporation distributes its low quality scam wares by cheating people. Of course, Welley Corporation calls this “marketing”, but the whole world knows it’s a scam! Welley Corporation uses tens of disposable proxy companies that they get rid off when things get too hot. Therefore, as soon as you discovered you’re scammed, take action ASAP!

The tactics used by Welley Corporation reps are very deceptive and convincing. The blatantly misleading approach that is their modus operandi are as follows:

1. Approach the victims’ homes under the pretense of conducting a market survey.
2. Proceed to ask questions regarding the victims’ preferred brands of electronic devices. The rep will seemingly jot down notes regarding your answers.
3. The rep will then “thank” you by giving you a small card where you’re required to write down your name and telephone number.
4. Upon handing back the card to the rep, he/she will say that the card can be opened to reveal either:
         * A “Terima Kasih” (Thank You) message
         * A “Special Gift”
5. The victim is then asked to open the card by tearing along the “cut lines” to reveal what’s inside
6. In every recorded instance, the card is always contains a “Special Gift” image containing pictures of cars, large screen TV sets, motorcycles and travel destinations
7. Then the acting begins! In an act worthy of an Oscar nomination, the rep will excitedly jump up and down while congratulating the victim. In adition, he/she will do the following:
         * Make a call to a “supervisor” saying that he has a “winner”.
         * The “supervisor” will then ask to speak to the victim to confirm that the rep did not “cheat”.
         * The rep will end the call and ask the victim to promise him/her to “belanja” (treat) when the victim wins the grand prizes.
         * Will hug and thank the victim for being “lucky” and mentioning that they will receive a “commission” whenever a victim “wins” something.
8. The rep will want to explain the whole process in detail while waiting for the arrival of the “supervisor” to explain the process more fully
9. Soon, the “supervisor” will arrive or the victim will be asked to go to their “office” where the “supervisor” is waiting.
10. The reps will ask the victim to “use” some of their products and promote it to friends and family members.
11. The reps will then show the victim the products and “test” it out.
12. While the victim is “testing” the products, the reps will go through the “prize list” and show the potential prizes. Details of the “prize list” are as follows:
         * A piece of black and white photocopied paper, usually seasoned and unclear
         * May contain scribbles near the top and bottom areas
         * Contains a list of approximately 10 to 16 items
         * The “Top 3″ prizes consists of cars, motorcycles and/or projection TVs
         * The “Bottom 3″ prizes consists of 10 day travel packages to international destinations, which the rep will say can be immediately be converted to cash since most people cannot go on 10 day holidays
         * The rep will explain only the “Top 3″ and “Bottom 3″ prizes and will discard the list as soon as he/she is finished
         * The rep will ask the victim to agree to take “promotional pictures” when he/she “wins the big prizes”
13. The reps will then ask you about the products you’re testing.
14. Only then the reps will explain about the “benefits” of the products and how it is of “good quality”. Bear in mind that the victim can only “test” the smaller electronic products.
15. The reps will then ask the victim to purchase the products at a “discounted rate” and try it out to the fullest.
16. Most victims will be hesitant, but the reps will sweet talk them with promises of “guarantees”, “money back” and “full support”
17. For women and those the scammers feel are vulnerable, the Welley Corporation reps have been said to use “strong arm” tactics such as keeping them in the small, cold room to “think about it”. Most victims will start to feel the psychological blow at this stage
18. Victims are then asked to “purchase” the products at RM2,997 with a credit card “to keep it simple”. The scammers have a preference for Hong Leong credit cards.
19. The scammers have never been reported to use credit card scanners, and usually will do the transaction authorisation via mobile phone.
20. The final transaction will be higher than RM2,997 due to “credit card charges”
21. Once the credit card transaction is cleared, it’s time to “unveil” the “prize”
22. Victims will be asked to peel open the sticker covering the “prize”.
23. At that crucial moment, they will beg the victim to promise to treat them to lunch/dinner/breakfast when the victims “win”. There are reports that they will “pray” and “hope for luck”.
24. When the prize is finally revealed; it is always a product that Welley Corporation produces themselves.
25. The reps will then have the cheek to ask the victim whether he/she wants to take a “promotional picture” with the “prize” just “won”.

That’s Not All! The Second Scam Will Now Take Place

At this stage, most victims will feel bad! Imagine, you’ve just forked out more than RM3,000 just to “win” a product that’s worth RM200 the most. A majority of people will realise that something has gone very, very wrong! We would expect a fellow human being to be sympathetic to what has just occurred. However, it’s obvious that the people working for Welley Corporation are trained to be heartless bastards (perhaps it’s even a condition of employment).

The scammers will then make a phone call to their “boss” and say that it’s not a “big prize”. They will then show a disappointed face and say that the “boss” says that the cannot get comissions for the prize the victim has just “won”.

However, there is a “second round” draw where the prizes are similar to the earlier “lucky draw”. The scammers will ask the victim to pick another card from a set of five. Needless to say, it will again be a “winning card” and the process stated above would repeat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For adammuhammadProfil   Hantar PM kepada adammuhammad   Quote dan BalasQuote

mans2a
Warga Rasmi
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34670
Posting: 3
Dari: PJ

Johor  


posticon Posting pada: 27-08-08 13:24


Saya..mangsa terbaru..
aiya..kurangnye info..
baru hari ini baru nak menyelak2..

hm..ada sesiapa boleh tolong ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mans2aProfil   Hantar PM kepada mans2a   Pergi ke mans2a's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-08-08 14:04


Pada 27-08-08 13:24 , mans2a posting:

!!! QUOTE !!!

Saya..mangsa terbaru..
aiya..kurangnye info..
baru hari ini baru nak menyelak2..

hm..ada sesiapa boleh tolong ke?
Alamak! Macam mana boleh kena? Berapa ribu kena tipu? Cerita siket pengalaman supaya orang lain lebih berhati-hati.

Orang kata kena pergi buat report polis. lepas itu report tribunal (agaknya). Tak berapa ingat lah pulak masa perlu ni.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

mans2a
Warga Rasmi
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34670
Posting: 3
Dari: PJ

Johor  


posticon Posting pada: 27-08-08 15:26


hmm..jalan cerita memang same lah macam yang ditulis kat atas tu..
cuma yang ini..berlaku kat depan maybank di jalan kuchai lama..
company nabinco network juga.
yang lain-lain tu..memang same lah.
mula-mula macam tak syak apa-apa..
tapi bila fikir-fikir..macam da terkene saja ini..
tak banyak duit dalam poket atau atm.
ditipu dalam RM1400. tak seperti yang lain..puluhan ribu
tapi itula..sebab tak prihatin dengan benda-benda macam ini..
so sekarang..tak tau nak buat macam mana..dan kena buat apa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mans2aProfil   Hantar PM kepada mans2a   Pergi ke mans2a's Website   Quote dan BalasQuote

comel
Warga 5 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1334
Posting: 399
Dari: Mont'Kiara

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-08-08 15:42


saya juga pernah kena..RM1.5K.Geram sangat.Terima satu surat dari company ini (nama dah lupa lah) katanya saya bertuah dan terpilih memenangi hadiah.Saya pun pergi lah dengan adik ke sayarikat itu...kurang cerdik masa tu...so bermula lah cerita yang sama...Mungkin saya lebih bernasib baik kerana saya diberi 1unit pengurut kaki dan 1set periuk tahan karat keluli...yang kononnya dari jenama jepun yang terkenal. Pengurut kaki tu saya hadiahkan kepada parents kat kg dan periuk tu masih dalam simpanan saya....

Sampai lah ini saya kesal dan sejak hari itu saya lebih berhati-hati. Bila saya dapat call atau sms yang mengatakan saya menang hadiah, saya akan balas balik dan 'bagi' mereka cukup-cukup. Geram sangat...tak ada kerja nak buat agaknya...kenapalah menipu orang. Tak tahu ke..orang punyalah susah payah nak cari duit...dia pula senang-senang nak menipu duit orang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For comelProfil   Hantar PM kepada comel   Quote dan BalasQuote

mans2a
Warga Rasmi
Menyertai: 27.08.2008
Ahli No: 34670
Posting: 3
Dari: PJ

Johor  


posticon Posting pada: 27-08-08 17:20


hmm..memang kerja mudah.kita ni pun nak kata tamak tu..tak lah juga..
cuma terkadang terpesona dengan hadiah yang dijanjikan..sampaikan tatkala masa itu, da tak ada fikir benda lain da...memang pressure..
hmm..terpaksa redha ajela macam ini..
kena lebih berhati-hati di lain kali

Bookmark and Share

    


  Member Information For mans2aProfil   Hantar PM kepada mans2a   Pergi ke mans2a's Website   Quote dan BalasQuote

ain_putri89
Warga Rasmi
Menyertai: 19.12.2008
Ahli No: 36406
Posting: 1
Dari: setapak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 08:25


saya merupakan seorang pelajar juga telah ditipu..cuma tinggal sebulan saja lagi untuk saya kembali ke kolej, dan semua duit yuran telah habis saya bayar pada si penipu itu..saya telah kehabisan rm1010..bagi seorang pelajar nilai tersebut terlalu tinggi..bantuah saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ain_putri89Profil   Hantar PM kepada ain_putri89   Quote dan BalasQuote

Tangi
Warga Rasmi
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28294
Posting: 19

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-12-08 10:28


kita kena lebih alert.... kalau ia terlalu mudah, ingatlah ia adalah scam. kita kena tipu kerana mudah percaya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For TangiProfil   Hantar PM kepada Tangi   Quote dan BalasQuote

herrad
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2009
Ahli No: 37282
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 16:58


hello there! i was the one who just get cheated by Nabinco network TODAY. well thank god i didnt get lose on anything, except my taxi fees =.=
anyway can I know why Nabinco/welley still can go around without get caught by polis although lots of ppl cheated by them??

Bookmark and Share

    


  Member Information For herradProfil   Hantar PM kepada herrad   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 17:31


Pada 24-02-09 16:58 , herrad posting:

!!! QUOTE !!!

hello there! i was the one who just get cheated by Nabinco network TODAY. well thank god i didnt get lose on anything, except my taxi fees =.=
anyway can I know why Nabinco/welley still can go around without get caught by polis although lots of ppl cheated by them??
Sebab mereka tidak dikira menipu. Mereka cuma menggunakan cara jualan lansung yang salah. Tapi PPIM kata duit boleh dikembali kan kalau repot kat PPIM (dalam radio kata lah)


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 18:31


ramai juga yang kena... tak apa lah ambil pengajaran..kalau ada benda-benda yang seangkatannya lebih baik angkat kaki lari....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

herrad
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2009
Ahli No: 37282
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-02-09 21:45


Pada 24-02-09 17:31 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-02-09 16:58 , herrad posting:

!!! QUOTE !!!

hello there! i was the one who just get cheated by Nabinco network TODAY. well thank god i didnt get lose on anything, except my taxi fees =.=
anyway can I know why Nabinco/welley still can go around without get caught by polis although lots of ppl cheated by them??
Sebab mereka tidak dikira menipu. Mereka cuma menggunakan cara jualan lansung yang salah. Tapi PPIM kata duit boleh dikembali kan kalau repot kat PPIM (dalam radio kata lah)



so do they really can get all the refund due to PPIM there? must bersyukur when they already know that they are being cheated but not yet cheated on money! kick nabinco's butt off! lol

Bookmark and Share

    


  Member Information For herradProfil   Hantar PM kepada herrad   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.103068 saat. Lajunya....