Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tiada kereta kuda, naiklah kuda; jika tiada kuda, lebih baik berjalan kaki

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 4 hari yang lalu


Teka-Teki
Topik: teka-teki math...


Carian Forum

Moderator: Administrator, nordalily
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teka-Teki
    »» teka-teki math...

Please Mendaftar To Post


Oleh teka-teki math...

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 02-08-08 15:49


nombor apa kalau ditolak 1...akan bertambah nilainya??

sila2...fikir dan jawab...untuk lancarkan peredaran darah dalam otak kita..kasi cerdas sikit...


-----------------
Hassanah Akhirat dan Dunia..."HanD"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

mazri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2008
Ahli No: 34011
Posting: 118
Dari: Bumi Darul Sunnah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 15:55


nombor negatif agaknya. 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazriProfil   Hantar PM kepada mazri   Pergi ke mazri's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 02-08-08 16:02


nombor negatif akan menjadi lagi negatif kalau tolak 1...makin sikit lah nilainya...

fikir lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-08-08 18:05


Pada 02-08-08 15:49 , ismi_syaz posting:

!!! QUOTE !!!

nombor apa kalau ditolak 1...akan bertambah nilainya??

sila2...fikir dan jawab...untuk lancarkan peredaran darah dalam otak kita..kasi cerdas sikit...



jawapannya no 2...

sebab kalau kita dapat naib johan( no 2) dapat hadiah sikit lagi dari (no 1)...so no 2 kalau tolak satu jadi nombor satu...dapat johan...jadi nilainya lebih tinggi... :sopan: :sopan: 8-)


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 02-08-08 18:58


creative2x... tak terfikir pula jawapan begini..ada logiknya...tapi salah lah... cuba lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 07-08-08 23:50


Aik, ingat dah betul dah...
Hmm, habis apa jawapan dia?

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 08-08-08 00:09


hmm....jawapan ek....

try lah jawab dulu...

tak nak? malas nak fikir?

ok2...jawapan dia no.4....4 dalam huruf roman

VI -I = V

sekian....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-08-08 10:07


Assalamualaikum
ishk..tak pueh hati...sebab syaz kata no 1 bukannya I..tak boleh..tak boleh.. :jangan:
lagi pun tu no 6..bukannya 4..VI tu kan no 6.. :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-08-08 14:32


nak kongsi juga. kena soalan ini dua-tiga harie lepas.....

try jawab juga congakkan minda dulu..be honest.... tak aci guna kalkulator, pensil etc.

ambil1000 dan campur 40 . sekarang campur lagi 1000 . campur lagi 30 .... campur lagi 1000 . campur lagi 20 ... campur lagi 1000 . campur lagi 10 ... berapakah jumlah semua?

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 08-08-08 16:24


Pada 08-08-08 10:07 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
ishk..tak pueh hati...sebab syaz kata no 1 bukannya I..tak boleh..tak boleh.. :jangan:
lagi pun tu no 6..bukannya 4..VI tu kan no 6.. :berfikir:



salam....

Ya Allah...sorry2...tak perasan pula...salah tulis...memang jwpan dia no.4..tapi dalam tlsn roman..

IV -I =V

p/s: dalam tlsn roman I = 1....


-----------------
Hassanah Akhirat dan Dunia..."HanD"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 08-08-08 16:27


Pada 08-08-08 14:32 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!

nak kongsi juga. kena soalan ini dua-tiga harie lepas.....

try jawab juga congakkan minda dulu..be honest.... tak aci guna kalkulator, pensil etc.

ambil1000 dan campur 40 . sekarang campur lagi 1000 . campur lagi 30 .... campur lagi 1000 . campur lagi 20 ... campur lagi 1000 . campur lagi 10 ... berapakah jumlah semua?



salam...

saya dah pernah kena soalan ni...memang salah jawab mulanya...di tipu oleh akal sdiri...huhu...

pada yang tak pernah cuba...selamat mencuba...


-----------------
Hassanah Akhirat dan Dunia..."HanD"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 08-08-08 16:40


ada 1 soalan lagi yang buat saya pening....baca elok-elok ek..

ada 3 org sahabat,sewa sebuah bilik di motel idaman dengan harga RM30. Setiap org bayar RM10... Oleh sebab malam tu ada perlawanan bola sepak yang best, so tuan empunya motel tu turunkan harga sewa bilik kepada RM25 sahaja....
so dia kasi balik RM3 kepada 3 org sahabat tadi..manakala baki RM2 disedekahkan kepada pak guard yang jaga malam tu...

kalau dicongak2 duit tersebut, maknanya tiap-tiap org dr 3 sahabat tu hanya bayar RM 9 sahaja untuk sewa bilik...

kesimpulan...

sewa bilik asal = RM30 (seorang bayar RM10)
lepas diskaun = RM25
wang diberi semula =RM3 (so, seorang bayar RM9 sahaja)
wang diberi kepada pak guard = RM2


RM (9+9+9+2) = RM29....sepatutnya RM30 seperti yang dibayar pada mulanya...so mana lagi RM1??????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

emarn_boy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.08.2007
Ahli No: 30618
Posting: 53
Dari: egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-08-08 17:44


lepas diskaun RM25, kasi balik kat 3 orang itu RM3 =RM28. lepas itu kasi kat pak guard 2 = RM30. apa yang peningnya?


betul ke seorang bayar RM9?

Check betul-betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For emarn_boyProfil   Hantar PM kepada emarn_boy   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-08-08 18:11


Pada 08-08-08 17:44 , emarn_boy posting:

!!! QUOTE !!!

lepas diskaun RM25, kasi balik kat 3 orang itu RM3 =RM28. lepas itu kasi kat pak guard 2 = RM30. apa yang peningnya?


betul ke seorang bayar RM9?

Check betul-betul


soalan ini pernah dapat juga
pandainya awak dapat setel soalan ini
dulu dengan ayah2 sekali pening tak dapat jawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-08-08 20:39


Pada 08-08-08 16:24 , ismi_syaz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-08-08 10:07 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
ishk..tak pueh hati...sebab syaz kata no 1 bukannya I..tak boleh..tak boleh.. :jangan:
lagi pun tu no 6..bukannya 4..VI tu kan no 6.. :berfikir:



salam....

Ya Allah...sorry2...tak perasan pula...salah tulis...memang jwpan dia no.4..tapi dalam tlsn roman..

IV -I =V

p/s: dalam tlsn roman I = 1....




hmm..apa yang anda tolak sebenarnya tolak atau buang? kalau tolak, ia tak menepati prinsip matematik...

kalau macam tu huruf ni boleh juga...

IX - I = Xoooo (buang oooo sebab tak boleh taip nilai Xo dia tukar jadi 'tak')

(9)-(1) =(10)?


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 08-08-08 21:07


Pada 08-08-08 17:44 , emarn_boy posting:

!!! QUOTE !!!

lepas diskaun RM25, kasi balik kat 3 orang itu RM3 =RM28. lepas itu kasi kat pak guard 2 = RM30. apa yang peningnya?


betul ke seorang bayar RM9?

Check betul-betul


sebelum diskaun...taip2 org bayar RM10 kan...lepas dapat balik RM3 tu...tiap-tiap seorang akan dapat RM1 balik kan (RM3/3 = RM1)...so tiap-tiap seorang bayar RM 9 lah kan? RM2 kasi kat pak guard....

RM (9x3+2) = RM29 lah kan....?


-----------------
Hassanah Akhirat dan Dunia..."HanD"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 08-08-08 21:14


Pada 08-08-08 20:39 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-08-08 16:24 , ismi_syaz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-08-08 10:07 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
ishk..tak pueh hati...sebab syaz kata no 1 bukannya I..tak boleh..tak boleh.. :jangan:
lagi pun tu no 6..bukannya 4..VI tu kan no 6.. :berfikir:



salam....

Ya Allah...sorry2...tak perasan pula...salah tulis...memang jwpan dia no.4..tapi dalam tlsn roman..

IV -I =V

p/s: dalam tlsn roman I = 1....




hmm..apa yang anda tolak sebenarnya tolak atau buang? kalau tolak, ia tak menepati prinsip matematik...

kalau macam tu huruf ni boleh juga...

IX - I = Xoooo (buang oooo sebab tak boleh taip nilai Xo dia tukar jadi 'tak')

(9)-(1) =(10)?



dah nama pun teka-teki...kalau tak pusing2,tak belit2...bukan teka-teki lah kan...

betul lah kata awak tu...no IX pun boleh juga jadi jawapan dia...

syukran2....


-----------------
Hassanah Akhirat dan Dunia..."HanD"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-08-08 21:14


jawapan emarn_boy da tepat rasanya...

RM30 sewa asal

RM25 bayar kat motel -

Baki : RM5

RM2 kasi kat pakgurd

RM3 (Rm 1 untuk seorang tak 3 orang)

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 08-08-08 21:30


Pada 08-08-08 21:14 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

jawapan emarn_boy da tepat rasanya...

RM30 sewa asal

RM25 bayar kat motel -

Baki : RM5

RM2 kasi kat pakgurd

RM3 (Rm 1 untuk seorang tak 3 orang)


salam...

saya rasa pun betul juga....cuma kalau kita anggap taip2 seorang dapat balik RM1...so, duit tu bila ditambah balik akan jadi RM29...bukan RM30 kan...

itu yang buat saya rasa pelik...kiraan yang berlainan memberikan jawapan yang berlainan pada nilai wang yang sama...


-----------------
Hassanah Akhirat dan Dunia..."HanD"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

emarn_boy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.08.2007
Ahli No: 30618
Posting: 53
Dari: egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-08-08 21:44


RM30-RM25= RM5 - RM2= RM3/3 = RM1

Bookmark and Share

    


  Member Information For emarn_boyProfil   Hantar PM kepada emarn_boy   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 08-08-08 22:11


Pada 08-08-08 21:44 , emarn_boy posting:

!!! QUOTE !!!

RM30-RM25= RM5 - RM2= RM3/3 = RM1


ok2....betul lah kata awak tu....kalau pemikiran terlalu menumpu pada soalan memang pening nak jawab...terima kasih banyak-banyak...

so sebagai hadiahnya...ni saya kasi tip sikit...kalau belum tau lah...kalau dah tau,tak apa lah...

cara senang nak kira suatu nombor yang dikuasaduakan
(mudah untuk nombor antara 90 - 110 sahaja) - tak payah guna calculator pun...

contoh 1:
         (97)^2 = ?

step 1: 100 - 97 = 3

step 2: 97 - 3 = 94

step 3: (97)^2 = 94??

step 4: nak tau 2 nilai dibelakang tu
            3^2 = 09

step 5: (97)^2 = 9409

contoh 2:
         (104)^2 = ?

step 1: 104 - 100 = 4

step 2: 104 + 4 = 108

step 3: (104)^2 = 108??

step 4: nak tau 2 nilai dibelakang tu
            4^2 = 16

step 5: (104)^2 = 10816

harap-harap dapat faham lah kaedah yang saya tunjukkan ni...memang senang dan cepat...selamat mencuba!!


-----------------
Hassanah Akhirat dan Dunia..."HanD"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

emarn_boy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.08.2007
Ahli No: 30618
Posting: 53
Dari: egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-08-08 00:04


erm... ada lagi tak soalan yang begini? best juga kan kalau dapat yang pening2 ini. nanti boleh asah otak sikit huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For emarn_boyProfil   Hantar PM kepada emarn_boy   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-08-08 10:09


Assalamualaikum
sepatutnya bukan tolak..tapi dibuang..huhu..tu kalau dalam bentuk ayat yang serius lah..sebab IV - I tetaplah jawapan sebenarnya III..betul tak?? tapi kalau buang..barulah jadi V..kan?? :jangan: tapi tak mengapa, dah namanya pun teka teki..huhu..bagus untuk minda...

berkenaan sewa rumah tu, ia berlaku kerana notasi yang salah keutamaan..antum semua tahu kan, darab dan bahagi perlu didahulukan instead of tambah and tolak..jika nak buat operasi tambah atau tolak terlebih dahulu, kena letak kurungan..di sinilah loophole yang digunakan dalam teka teki tersebut..saya cuba dapatkan penyataannya dalam bentuk ayat matematik, tapi masih belum dapat buat yang jelas dan terang, Kenapa RM1 boleh hilang, tapi saya bagi contoh lain seperti di bawah:

=10-1*3
=7

tapi jika kira dalam kalkulator biasa, nilainya akan jadi 27, ini kerana dia tak mengambilkira keutamaan operasi..dia hanya menjalankan operasi mengikut turutan linear..dalam kalkulator saintifik, untuk mendapatkan nilai 27 tu, kita kena buat operasi seperti di bawah :

=(10-1)*3
=27

dapat tak konsep ni?? ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 09-08-08 10:34


Pada 09-08-08 00:04 , emarn_boy posting:

!!! QUOTE !!!

erm... ada lagi tak soalan yang begini? best juga kan kalau dapat yang pening2 ini. nanti boleh asah otak sikit huhu


ada-ada....yang ni soalan saya ambil dari http://nizran.multiply.com/journal/item/15/teka_teki_matematik.....



Ah Chin

Ah Chin miskin. dia tak ada duit.

dia nak beli baju yang berharga rm50.

dia pinjam kat kawan A rm25 dan dia pinjam kat kawan B rm25

so dia pergi lah nak beli baju tu.

masa dia pergi. dia tengok baju tu sale. harga turun. baju tu sekarang berharga rm45.

dia bayar then dia dapat baki rm5.

dia bagi kawan A rm1 dan dia bagi kawan B rm1.

dia tinggal rm3.

dia hutang kawan A rm24 dan dia hutang kawan B rm24.

so dia hutang rm48.

dia ada rm3 sekarang.

rm48+rm3= rm51

Kenapa boleh ada rm51? sedangkan dia pinjam rm50.?





Abu

Abu miskin. dia tak ada duit.

dia nak beli baju yang berharga rm50.

dia pinjam kat kawan A rm25 dan dia pinjam kat kawan B rm25

so dia pergi lah nak beli baju tu.

masa dia pergi. dia tengok baju tu sale. harga turun. baju tu sekarang berharga rm44.

dia bayar then dia dapat baki rm6.

dia bagi kawan A rm2 dan dia bagi kawan B rm2.

dia tinggal rm2.

dia hutang kawan A rm23 dan dia hutang kawan B rm23.

so dia hutang rm46.

dia ada rm2 sekarang.

rm46+rm2= rm48

mana lagi rm2?



Rama

Rama miskin. dia tak ada duit.

dia nak beli baju yang berharga rm50.

dia pinjam kat kawan A rm25 dan dia pinjam kat kawan B rm25

so dia pergi lah nak beli baju tu.

masa dia pergi. dia tengok baju tu sale. harga turun. baju tu sekarang berharga rm47.

dia bayar then dia dapat baki rm3.

dia bagi kawan A rm1 dan dia bagi kawan B rm1.

dia tinggal rm1.

dia hutang kawan A rm24 dan dia hutang kawan B rm24.

so dia hutang rm48.

dia ada rm1 sekarang.

rm48+rm1= rm49



Kenapa jumlah duit dia jadi rm49? Ke mana hilang rm1?


p/s: saya ada jawapan dia...huhu...1st time dapat kira on da sport....terima kasih kawan-kawan yang banyak bagi idea dan pendapat untuk soalan2 yang sebelum ini....


-----------------
Hassanah Akhirat dan Dunia..."HanD"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-08-08 10:43


Assalamualaikum
kalau begitu boleh syaz terangkan dalam bentuk penyataan matematiknya? kalau dapat differentiate antara kenyataan yang benar dan yang salah, tu lebih baik..supaya semua nampak dimana loophole tersebut..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 09-08-08 11:46


insyaAllah...saya cuba...tapi untuk soalan 1st dulu lah..yang sewa rumah tu...

Yang seBENAR (macam emarn_boy cakap lah)
{sewa bilik sebenar} - {sewa lepas diskaun} - {duit kasi pak guard} - {duit diterima kembali}

30 - 25 - 2 - 3 = 0

Yang SALAH (keliru dan tertipu dengan trick statement - 9*3=27)
{sewa bilik sebenar} - {jumlah yang dibayar oleh seorang darab dengan 3} - {duit kasi pak guard}

30 - (9*3) - 2 = 1 (BAKI yang menjadi tanda tanya...)

p/s: soalan yang baru tu guna kaedah yang sama juga....taknak kasi jawapan lagi..try lah dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-08-08 11:58


Pada 09-08-08 10:34 , ismi_syaz posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-08-08 00:04 , emarn_boy posting:

!!! QUOTE !!!

erm... ada lagi tak soalan yang begini? best juga kan kalau dapat yang pening2 ini. nanti boleh asah otak sikit huhu


ada-ada....yang ni soalan saya ambil dari http://nizran.multiply.com/journal/item/15/teka_teki_matematik.....



Ah Chin

Ah Chin miskin. dia tak ada duit.

dia nak beli baju yang berharga rm50.

dia pinjam kat kawan A rm25 dan dia pinjam kat kawan B rm25

so dia pergi lah nak beli baju tu.

masa dia pergi. dia tengok baju tu sale. harga turun. baju tu sekarang berharga rm45.

dia bayar then dia dapat baki rm5.

dia bagi kawan A rm1 dan dia bagi kawan B rm1.

dia tinggal rm3.

dia hutang kawan A rm24 dan dia hutang kawan B rm24.

so dia hutang rm48.

dia ada rm3 sekarang.

rm48+rm3= rm51

Kenapa boleh ada rm51? sedangkan dia pinjam rm50.?





Abu

Abu miskin. dia tak ada duit.

dia nak beli baju yang berharga rm50.

dia pinjam kat kawan A rm25 dan dia pinjam kat kawan B rm25

so dia pergi lah nak beli baju tu.

masa dia pergi. dia tengok baju tu sale. harga turun. baju tu sekarang berharga rm44.

dia bayar then dia dapat baki rm6.

dia bagi kawan A rm2 dan dia bagi kawan B rm2.

dia tinggal rm2.

dia hutang kawan A rm23 dan dia hutang kawan B rm23.

so dia hutang rm46.

dia ada rm2 sekarang.

rm46+rm2= rm48

mana lagi rm2?



Rama

Rama miskin. dia tak ada duit.

dia nak beli baju yang berharga rm50.

dia pinjam kat kawan A rm25 dan dia pinjam kat kawan B rm25

so dia pergi lah nak beli baju tu.

masa dia pergi. dia tengok baju tu sale. harga turun. baju tu sekarang berharga rm47.

dia bayar then dia dapat baki rm3.

dia bagi kawan A rm1 dan dia bagi kawan B rm1.

dia tinggal rm1.

dia hutang kawan A rm24 dan dia hutang kawan B rm24.

so dia hutang rm48.

dia ada rm1 sekarang.

rm48+rm1= rm49



Kenapa jumlah duit dia jadi rm49? Ke mana hilang rm1?


p/s: saya ada jawapan dia...huhu...1st time dapat kira on da sport....terima kasih kawan-kawan yang banyak bagi idea dan pendapat untuk soalan2 yang sebelum ini....



lah kenapa nak susah hati dan pecahkan kepala dengan hutang tu

kes 1
hutang rm48 = kredit a.k.a negative nalue
baki di tangan rm3 = debit a.k.a positive value

so hutang still rm 45, mana pula boleh jadi hutang rm 51

sama kes 2 yang seterusnya......

kesimpulannya tiada penambahan hutang, cuma teka-teki direka oleh mereka yang agak tak pandai dalam matematik....


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-08-08 12:04


Assalamualaikum
syaz, yang tu hanya penyataan secara general, yang masih di dalam persoalan..kita tak nampak lagi dimana silapnya..kalau boleh yang menampakkan dimana sebenarnya RM1 tu hilang...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 09-08-08 13:28


Pada 09-08-08 12:04 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
syaz, yang tu hanya penyataan secara general, yang masih di dalam persoalan..kita tak nampak lagi dimana silapnya..kalau boleh yang menampakkan dimana sebenarnya RM1 tu hilang...



hmm...kalau macam tu...try solution yang ni pula...

{sewa bilik} - {duit bagi kat pak guard} = {duit sebenar yang dibayar oleh 3 sahabat ini}

30 - 2 = 28

28/3 = 9.33333

maknanya,setiap orang sepatutnya bayar RM9.33333 bukan RM9 seperti yang disangka sebelum ini.

kalau kita anggap seorang bayar RM9, maka kita dah abaikan RM0.33333 untuk seorang dan RM (0.33333*3) = RM 1 untuk 3 orang

sebab tu RM 1 hilang dalam kiraan kita selama ini....

ok?


-----------------
Hassanah Akhirat dan Dunia..."HanD"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-08-08 13:39


Assalamualaikum
ok..setuju..tapi dalam bentuk penyataan linear matematiknya..boleh buat tak??

faham ke apa saya soalkan ni..uhuk.. :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-08-08 13:40


yang ah chin tu..
50-45-2-3=0
yang abu pulak..
50-44-4-2=0
yang rama pulak..
50-47-2-1=0
betul tak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 09-08-08 13:43


ada tambahan sikit...kalau-kalau masih keliru...

THEOREM 1: {sewa bilik} + {sedekah}
                        = 25 + 2
                        =27

memang asalnya mereka patut bayar RM27, itu jumlah kalau mereka belum bayar lagi sewa bilik tu. untuk case ini...mereka dah bayar RM30..so THEOREM 1 tak boleh dipakai lagi...kita kena guna THEOREM 2..

THEOREM 2: {sewa yang telah dibayar} - {sedekah}
                        = 30 -2
                        = 28

oleh itu,wang yang mereka bayar sebenarnya RM28 bukan RM27....

so,solutionnya seperti yang saya tunjuk kat atas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 09-08-08 14:58


Pada 09-08-08 13:40 , lamyanunalif_mursyidah posting:

!!! QUOTE !!!

yang ah chin tu..
50-45-2-3=0
yang abu pulak..
50-44-4-2=0
yang rama pulak..
50-47-2-1=0
betul tak???


betul-betul....pandai lah...
trick statement dalam setiap soalan itu menjadikan kita keliru dan pening...so kena lah pandai2 cari yang mana 1 maklumat penting,yang mana 1 trick statement....

sebenarnya..penyelesaian dia mudah saja...huhuhu...

tahniah2 pada yang dapat jawab dengan cemerlang tanpa perlu peningkan kepala....


-----------------
Hassanah Akhirat dan Dunia..."HanD"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 09-08-08 15:04


saya terjumpa 1 lagi teka-teki math...

so,mari kita try yang ni pula....

soalan:
Harga seekor ayam adalah RM6. berapakah harga 1 ela kain??

hmm....selamat mencuba!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 09-08-08 15:36


Pada 09-08-08 13:39 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
ok..setuju..tapi dalam bentuk penyataan linear matematiknya..boleh buat tak??

faham ke apa saya soalkan ni..uhuk.. :-P



hmm....saya kurang faham kehendak soalan awak ni...
awak nak penyataan linear math untuk buktikan mana hilangnya RM1 tu ke?


-----------------
Hassanah Akhirat dan Dunia..."HanD"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-08-08 15:37


Assalamualaikum
huhu..saya stop sekejap tentang soalan tadi..nak jawab soalan yang ni dulu..hmm..RM 5 seela? betul ke salah...? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 09-08-08 15:42


kalaulah saya lulus add math masa spm dulu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 09-08-08 15:53


Pada 09-08-08 15:37 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
huhu..saya stop sekejap tentang soalan tadi..nak jawab soalan yang ni dulu..hmm..RM 5 seela? betul ke salah...? :berfikir:



kurang tepat....cuba lagi....


-----------------
Hassanah Akhirat dan Dunia..."HanD"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-08-08 16:02


Assalamualaikum
saya akui apa yang lina, syaz, emarnboy katakan itu betul..tapi kita sebenarnya belum pergi kepada penyelesaiannya..ataupun root causenya..MANA HILANGNYA RM1 TU?ini sebenarnya adalah suatu soalan yang sangat menguji minda..cuba lihat penyataan yang telah saya buat ni...

PENGIRAAN PERTAMA
Bayaran yang dibuat oleh 3 orang :

30 = 25 + 2 + 3

0 = -30 + 25 + 2 + 3 -------- (1)

0= -30/3 + 25/3 + 2/3 + 3/3 -------- (1) ÷ 3

0= -30/3 + (25/3 + 2/3) + 3/3

0= -30/3 + 27/3 + 3/3 -------- (2)


PENGIRAAN KEDUA

Bayaran yang dibuat dikira daripada jumlah yang dikira sebagai seorang sebenarnya membayar RM9 :

29 = (10 – 1) * 3 + 2

29 = 27 + 2

0 = -29 + 27 + 2 -------- (3)

0= -29/3 + 27/3 + 2/3 -------- (3) ÷ 3

0= -29/3 + ((25 + 3 - 1)/3) + 2/3

0= -29/3 + (25/3 + 3/3 - 1/3) + 2/3

0= -29/3 - 1/3 + 25/3 + 2/3 + 3/3

0= -(29/3 + 1/3) + (25/3 + 2/3) + 3/3

0= -30/3 + 27/3 + 3/3 -------- (4)

Maka (2) = (4),
Tetapi persoalannya adakah (1) = (3) atau dalam kata lain 29 = 30??? Ada sesiapa yang boleh cari dimana punca kepada terjadinya perkara ni?



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-08-08 16:06


Assalamualaikum
ayam = RM6 maka kain = RM6 jugalah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 09-08-08 16:16


salah lah...ayam RM6 tak semestinya kain pun RM6... saya tak nampak apa logiknya kat situ...

tapi nak kasi clue sikit...
memang ada kaitan harga ayam tu dengan harga kain....dan ini soalan math, so kena lah ada pengiraan sikit-sikit....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-08-08 16:24


Assalamualaikum
hmm..mari saya beritahu logik yang saya fikirkan...

first, saya cakap RM5 sebab fiikirkan perkataan seekor tu sebagai cluenya..perkataan 'seekor' tu kan ada 6 huruf..so menggambarkan RM6..sedang 'seela' ada lima huruf, sebab tu saya menyangka RM5..jika tak..boleh jadi RM4 mengambil kira '1ela' ada 4 huruf (termasuk no 1 tu)..boleh jadi RM3 jika nombor tak diambil kira sebagai huruf..

second, saya mengambil kira subjek 'ayam' sebagai cluenya..jadi kaitannya ayam ada 4 huruf dan berharga RM6, maka kain yang 4 huruf juga berharga RM6...

huhu..namun salah teori saya... :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 09-08-08 16:41


oooo.....macam tu ek...

kira craetive juga awak ye...bagus2...sebab teruja dengan kecerdikan awak dalam memikirkan jawapan untuk soalan ni...saya kasi lagi 1 clue...

harga ayam dan harga kain berkait rapat dengan anggota ayam tersebut...

ok,harap-harap clue ni dapat membantu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-08-08 16:57


Assalamualaikum
1 kaki = 0.3333 ela (guna kalkulator saintifik jeq..malas nak tunjuk satu²... :-P )
jadi 1 ela = 3 kaki..
seekor ayam (2 kaki) RM6 maka separuh ayam (1 kaki) RM3...
jadi kalau 3 kaki RM9...

bermakna 1 ela kain sama dengan RM9..begitu ke??? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 09-08-08 17:24


haaa....pandai2...tahniah2!!!

1 ela = 36 inci

12 inci = 1 kaki

maka, 1 ela = 3 kaki

terima kasih pada mak saya yang memberikan ukuran tepat ini...huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 09-08-08 21:15


salam....ok sahabat semua...saya ada soalan baru...masih lagi soalan math...

soalannya:
Katakan kita nak masak telur rebus tepat2 untuk 3 minit .. tapi kita cuma ada terima untuk 5 minit dan terima untuk 2 minit... macam mana kita nak rebus telur tu betul-betul 3 minit sahaja. (terima tu tak ada nombor.. hanya bunyi tepat pada masanya sahaja)

selamat mencuba...!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 09-08-08 21:23


pembetulan!!!!

perkataan "terima" tu sebenarnya "timers (alat ukur masa)"

sekian.....


-----------------
Hassanah Akhirat dan Dunia..."HanD"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-08-08 22:37


Assalamualaikum
oh....senang ni..kita guna dedua timers yang distartkan dalam masa yang sama..bila selepas 2 minit baru telur tu direbus..jadi..ada baki 3 minit untuk timers yang 5 minit tu berbunyi kan..jadi..lepas 3 minit..timers tu berbunyi, maka telur itu akan masak... ;-)

P/S : syaz taknak selesaikan soalan yang sewa motel tu ke... :berfikir: saya dah jadikan dia penyataan matematik tu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-08-08 01:41


Pada 09-08-08 21:15 , ismi_syaz posting:

!!! QUOTE !!!

salam....ok sahabat semua...saya ada soalan baru...masih lagi soalan math...

soalannya:
Katakan kita nak masak telur rebus tepat2 untuk 3 minit .. tapi kita cuma ada terima untuk 5 minit dan terima untuk 2 minit... macam mana kita nak rebus telur tu betul-betul 3 minit sahaja. (terima tu tak ada nombor.. hanya bunyi tepat pada masanya sahaja)

selamat mencuba...!!!



ops..da di jawab...


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 10-08-08 11:11


Pada 09-08-08 22:37 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
oh....senang ni..kita guna dedua timers yang distartkan dalam masa yang sama..bila selepas 2 minit baru telur tu direbus..jadi..ada baki 3 minit untuk timers yang 5 minit tu berbunyi kan..jadi..lepas 3 minit..timers tu berbunyi, maka telur itu akan masak... ;-)

P/S : syaz taknak selesaikan soalan yang sewa motel tu ke... :berfikir: saya dah jadikan dia penyataan matematik tu...



salam....

tahniah2....makin lama makin senang pula soalan...huhu...dah tak jumpa soalan yang mencabar...

hmm...yang sewa bilik tu...nanti saya try...kena fikir lebih sikit tu...dah lah lemah math....insyaAllah...dah dapat nanti, saya bagitahu...

semoga dipermudahkan urusan oleh Allah...aminnn....


-----------------
Hassanah Akhirat dan Dunia..."HanD"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 10-08-08 11:21


soalan baru....masih lagi soalan math...

SOALAN 1:
ahmad ditugaskan untuk menjawab 20 soalan math....1 soalan yang tepat akan diberi 10 markah..manakala 1 soalan yang salah akan ditolak 5 markah...setelah masa tamat..ahmad mendapat 125 markah. soalannya, BERAPAKAH JUMLAH SOALAN YANG BERJAYA DIJAWAB DENGAN TEPAT OLEH AHMAD?


SOALAN 2:
bahagikan 110 kepada 2 bahagian yang mana salah 1 bahagian adalah 150% dari bahagian yang 1 lagi. soalannya,APAKAH NILAI BAGI KEDUA-DUA NOMBOR TERSEBUT?


SOALAN 3:
jika
1 = 5
2 = 25
3 = 125
4 = 625
5 = BERAPA?????

sekian...selamat menjawab....chaiyok2!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 10-08-08 15:42


Pada 09-08-08 16:02 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
saya akui apa yang lina, syaz, emarnboy katakan itu betul..tapi kita sebenarnya belum pergi kepada penyelesaiannya..ataupun root causenya..MANA HILANGNYA RM1 TU?ini sebenarnya adalah suatu soalan yang sangat menguji minda..cuba lihat penyataan yang telah saya buat ni...

PENGIRAAN PERTAMA
Bayaran yang dibuat oleh 3 orang :

30 = 25 + 2 + 3

0 = -30 + 25 + 2 + 3 -------- (1)

0= -30/3 + 25/3 + 2/3 + 3/3 -------- (1) ÷ 3

0= -30/3 + (25/3 + 2/3) + 3/3

0= -30/3 + 27/3 + 3/3 -------- (2)


PENGIRAAN KEDUA

Bayaran yang dibuat dikira daripada jumlah yang dikira sebagai seorang sebenarnya membayar RM9 :

29 = (10 – 1) * 3 + 2

29 = 27 + 2

0 = -29 + 27 + 2 -------- (3)

0= -29/3 + 27/3 + 2/3 -------- (3) ÷ 3

0= -29/3 + ((25 + 3 - 1)/3) + 2/3

0= -29/3 + (25/3 + 3/3 - 1/3) + 2/3

0= -29/3 - 1/3 + 25/3 + 2/3 + 3/3

0= -(29/3 + 1/3) + (25/3 + 2/3) + 3/3

0= -30/3 + 27/3 + 3/3 -------- (4)

Maka (2) = (4),
Tetapi persoalannya adakah (1) = (3) atau dalam kata lain 29 = 30??? Ada sesiapa yang boleh cari dimana punca kepada terjadinya perkara ni?




salam....saya cuba jawab ek..

sebenarnya ada kekeliruan dalam persamaan ni...

lihat baik-baik...
0 = -30 + 25 + 2 + 3 -------- (1)

0= -30/3 + 27/3 + 3/3 -------- (2)

0 = -29 + 27 + 2 -------- (3)

0= -30/3 + 27/3 + 3/3 -------- (4)

kalau nak diikutkan :
             persamaan (1) = (2) = (3) = (4) = 0

kita tak boleh tengok cara tulisan atau nombor2 tersebut...awak kata (2) = (4) sebab awak lihat cara penulisan yang sama...

dan awak tanya adakah persamaan (1) = (3) atau 29 =30? sebenarnya persamaan (1) = (3) = 0.....bukan 29 = 30 seperti yang disangka sebelum ini...

sebenarnya kita kena lihat jumlah bagi setiap persamaan tersebut....samaada persamaan (1), (2), (3) atau (4), semuanya memberikan jumlah yang sama iaitu 0...

kesimpulannya, (1) = (2) = (3) = (4) = 0


-----------------
Hassanah Akhirat dan Dunia..."HanD"


Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-08-08 12:47


Assalamualaikum
saya yakin syaz belajar persamaan matematik kan?bagaimana suatu persamaan linear diletakkan dengan pembolehubah sama ada integer atau anu didepan terutamanya dalam hal pembuktian rumus?pernah jawab kan dalam kalkulus ke, add math ke, persamaan linear ke...persamaan terbitan ke...sebab tu saya buat macam tu..jadi, sekarang saya dapat membuktikan bahawa nilainya sama...jadi, dimana silapnya?? :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-08-08 12:58


Assalamualaikum
untuk soalan syaz mengenai berapa soalan dijawab dengan betul tu..jawapannya..15 soalan dijawab dengan betul..5 soalan salah dijawab..

soalan kedua tu..dua nombor tersebut ialah 44 dan 66

soalan tiga..3125...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 14:19


yang no.3 tu bukan 5=1 ke jawapannya..?? :berfikir:

statment yang di atas menyatakan 1=5... :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-08-08 11:11


Assalamualaikum
hmm..betul jugak jawapan CI tu...soalan tu pun tak menyatakan bahawa setiapnya adalah turutan..jika ini ialah soalan IQ..pastinya jawapan CI lebih tepat..tapi jika soalan ini ialah soalan math, pastinya jawapan saya lebih tepat... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 23-08-08 15:04


salam....

tahniah kepada sayatetapsaya sebab berjaya jawab soalan 1 dan 2..

untuk soalan 3 tu,betul lah cakap ismi_atikah,jawapan dia 5 = 1...

tepuk tangan untuk diri sendiri..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-08-08 06:06


Pada 10-08-08 11:21 , ismi_syaz posting:

!!! QUOTE !!!

soalan baru....masih lagi soalan math...

SOALAN 1:
ahmad ditugaskan untuk menjawab 20 soalan math....1 soalan yang tepat akan diberi 10 markah..manakala 1 soalan yang salah akan ditolak 5 markah...setelah masa tamat..ahmad mendapat 125 markah. soalannya, BERAPAKAH JUMLAH SOALAN YANG BERJAYA DIJAWAB DENGAN TEPAT OLEH AHMAD?


SOALAN 2:
bahagikan 110 kepada 2 bahagian yang mana salah 1 bahagian adalah 150% dari bahagian yang 1 lagi. soalannya,APAKAH NILAI BAGI KEDUA-DUA NOMBOR TERSEBUT?


SOALAN 3:
jika
1 = 5
2 = 25
3 = 125
4 = 625
5 = BERAPA?????

sekian...selamat menjawab....chaiyok2!!



1. 15 soalan di jawab tepat

2. 66 dan 44

3. 3125


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-08-08 22:19


Assalamualaikum
hmm....tapi kan izzul..saya dah jawab dulu... :roll: :-D
saya memang suka math ni..huhu..tanyalah lagi syaz..

P/S : so, macam mana dengan penerangan saya tu syaz... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-08-08 08:56


Pada 27-08-08 22:19 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
hmm....tapi kan izzul..saya dah jawab dulu... :roll: :-D
saya memang suka math ni..huhu..tanyalah lagi syaz..

P/S : so, macam mana dengan penerangan saya tu syaz... :berfikir:




owh...tak perasan actually...huhu..awak jawab kott essay... :malu:


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 04-09-08 17:02


Assalamualaikum
tak mengapa...jawapan kita sama..2 betul satu salah...
P/S : mana syaz ni, tengah mencari teka teki lagi ke... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 23:31


- 1 + 2 = 1 ... entah lah ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.165335 saat. Lajunya....