Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Akan sentiasa ada yang memperbodohkan selagi masih ada yang rela diperbodohkan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 43 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 53 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 53 hari yang lalu
eme86: 54 hari yang lalu
sunan-faqih: 59 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: gigi geraham bongsu... sakitnye!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» gigi geraham bongsu... sakitnye!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh gigi geraham bongsu... sakitnye!!!

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 10:39


salam semua...

sahabat2 dalam ukhwah boleh cerita tak pengalaman nak keluar gigi geraham bongsu... ada petua tak nak kurangkan sakit... dah berapa hari bengkak... doktor cakap sepatutnya kena operate sikit untuk bagi gigi tu mudah tumbuh, sebab "dia" senget sekarang... tapi sebab kan anis sedang hamil, so... doktor hanya bagi makan antibiotik dengan ubat kumur saja...:cry: :cry:

emmm , cerita lah pengalaman dan kalau ada petua sangat dialu2kan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 11:28


Uik? Dah menagndung baru nak tumbuh gigi last? lambatnya....

ps:- tak ada cara lain dah... sabor saja rasa sakit tu. semua orang pun penoh rasa macam tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 11:38


Pada 02-08-08 11:28 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Uik? Dah menagndung baru nak tumbuh gigi last? lambatnya....

ps:- tak ada cara lain dah... sabor saja rasa sakit tu. semua orang pun penoh rasa macam tu


lambat matang agaknya :lol: :lol:

tah lah... dulu rasanya macam dah pernah tumbuh... sampai demam2 lah juga...bongsu ke dua agaknya :-D :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

noor_hasma
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2008
Ahli No: 34172
Posting: 13
Dari: malaysia-kl

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 16:34


..gigi bongsu atau wisdom tooth tumbuh dalam umur 18-25thn..biasanya rasa sakit mungkin disebabkan gusi yang menutupi gigi bongsu tu mengalami keradangan..gigi bawah lagi kerap sakit berbanding gigi atas.kalau nak operate kena ambil sinar-tak,tapi Kalau mengandung tidak disyorkan,bimbang ada kesan pada janin yang membesar...
apa2pun,bersabar saja lah...paling lama sakit,seminggu saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For noor_hasmaProfil   Hantar PM kepada noor_hasma   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 17:04


hmm... belum ada pengalaman lagi...
ada orang, dah masuk 40, baru tumbuh gigi geraham bongsunya... bongsu sungguh... uhuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

husninamalin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.10.2007
Ahli No: 31363
Posting: 44
Dari: gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 20:18


saya pun pernah mengalami.....sakit hanya ALLAH yang mengetahui....dah lah time tu masa exam SPM add math.....sakit2....

Bookmark and Share

    


  Member Information For husninamalinProfil   Hantar PM kepada husninamalin   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 23:37


salamun alaik..rasanya tak tambah lagi kut gigi bgsu ana ini..rasanya 32 btg gigi pun tak cakap lagi..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

rabiah_al-adawiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.03.2006
Ahli No: 23868
Posting: 56

yemen  


posticon Posting pada: 05-08-08 23:50


assalamualaikum...
saya pun dalam proses nak tumbuh gigi geraham bongsu..
sbulan yang lepas,sakit sangat.tumbuhnya pun senget.bila doc kata kena buat operation..saya pun ikut saja lah sebab ingat ni yang terbaik...yang penting dia tak sakit..
tapi lepas operate,
masyaAllah sakitnya...bengkak sangat pipi,gusi semuanya..sampai demam2..tapi 4 hari saja sakitnya sebab saya pergi klinik ambil suntikan susut bengkak..lepas seminggu macam tu bengkak dah kurang..
tapi yang membimbangkan sekarang,gigi tu xtumbuh2 balik...sampai hari ini dah ada sebulan dah..risau juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rabiah_al-adawiahProfil   Hantar PM kepada rabiah_al-adawiah   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 06-08-08 01:49


dah mengandung baru nak tumbuh? !!! wah hah ha ha ha !!
1st time dengar kes macam ni.
saya tak ingat dulu macam mana saya handle.
bila tumbuh pun saya dah tak ingat.
saya kurang pasti lah, takut salah beri petue.
merbahaye untuk kandungan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

noor_hasma
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2008
Ahli No: 34172
Posting: 13
Dari: malaysia-kl

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 14:11


salam..
sesiapa yang ada masalah gigi bongsu tu,baik pergi klinik gigi...paling koman pun,operate buang gigi tu...kat negara barat,menjadi kebiasaan cabut gigi bongsu sebab kita takkan mengunyah sampai belakang sangat...
ada juga kes gigi bongsu tumbuh senget menyebabkan sukar untuk memberus,last2,gigi sebelah pun jadi rongak (karies),maka cabut saja...

hehe...jangan bimbang,kebanyakan doktor gigi (oral Surgeon) semua baik-baik...(ada pengalaman cabut gigi bongsu ni)

Bookmark and Share

    


  Member Information For noor_hasmaProfil   Hantar PM kepada noor_hasma   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 17:21


Pada 05-08-08 16:34 , noor_hasma posting:

!!! QUOTE !!!

..gigi bongsu atau wisdom tooth tumbuh dalam umur 18-25thn..


sampai 25 tahun??ni dah ujung2 25 dah ni..tak tumbuh2 jugek lagi..takkan dah tua karang baru nak tumbuh..takutnyerrr..huhu:cry:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 17:43


ala,,,sakit bersalin nanti lagi sakit.....
so kan sabar lah dan tahun sakit 2...


p/s;macam kat ni perempuan pula tau sakit bsalin,,org cakap lah sakit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 20:35


Pada 06-08-08 17:43 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

ala,,,sakit bersalin nanti lagi sakit.....
so kan sabar lah dan tahun sakit 2...


p/s;macam kat ni perempuan pula tau sakit bsalin,,org cakap lah sakit...


hemm tapi org lelaki tak rasa sakit bersalin kan..

tapi sakit geraham bongsu ni... semua org boleh rasa walaupun lelaki..

tu lah kan, walaupun gigi bongsu ni kita tak guna pun sebenarnya... tapi dia nak jugak perhatian kita... sebab tu lah bila "dia" keluar tu kita rasa sakit...

yang bongsu lah katakan.... :kelip: :kelip:


alhamdulillah.. dah kurang sakitnye...memang tol cakap doktor tu, sabar saja lah ubatnye :-) :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 18:49


Pada 06-08-08 17:21 , sitishairah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-08-08 16:34 , noor_hasma posting:

!!! QUOTE !!!

..gigi bongsu atau wisdom tooth tumbuh dalam umur 18-25thn..


sampai 25 tahun??ni dah ujung2 25 dah ni..tak tumbuh2 jugek lagi..takkan dah tua karang baru nak tumbuh..takutnyerrr..huhu:cry:



ye ke sampai 25 tahun saja? saya dulu mula-mula tumbuh umur 22thn tak tak ada lah sakit sangat..tapi sakitnya yang teramat sangat menyerang masa umur ni da melewati 25 tahun pulak...tak tahan sangat sakitnya sampai pergi cabut..terpaksa cabut doktor cakap sebab gigi tu dah menyebabkan gusi saya 'tersasar' dari tempat tumbuhnya :-D .. dah cabut baru lega


-----------------
Tiada Aku Tanpa-Mu...
cute


Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-08-08 18:55


Pada 02-08-08 11:28 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Uik? Dah menagndung baru nak tumbuh gigi last? lambatnya....

ps:- tak ada cara lain dah... sabor saja rasa sakit tu. semua orang pun penoh rasa macam tu


naam2....sikit lagi brsalin itu nanti...ini sebagai trial k0wt...^_^


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-08-08 01:22


sakit gila babas....1st time demam 2 minggu...rupanya sampai sekarang gg tu xtumbuh habis...bila tiap kali dia rasa nak keluar, tiap kali tu lah rasa sakit yang amat sangat....gahle keluar sikit-sikit.....nak telan air liur pun sakit....huhuhu.....cobaannn...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

nisaulfadhilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2006
Ahli No: 27084
Posting: 207
Dari: irbid

jordan  


posticon Posting pada: 15-08-08 03:00


xperience time tumbuh gigi geraham memang sakit sangat-sangat..tapi gigi geraham bongsu,belum tumbuh lagi lah..papepn geraham yang sebelum si bongsu tu pun da cukup menyeksakn jiwa ragaku..tiap kali exam lah dia nak tumbuh..tumbuhnye sikit-sikit pula tu..seksa sangat..tapi ad hikmah sebenarnya..ni lah nmenye ujian allah..dia nak tengok sjauh mana kita bersabar dan btaqwa pdnye walaupun Dia bagi kita ujian yang boleh mgetarkn iman kita..banyakkan bersabar..inilah kuncinye..wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisaulfadhilahProfil   Hantar PM kepada nisaulfadhilah   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-08-08 07:44


saya tak pernah tumbuh lagi gigi bongsu tu... kawan saya cakap sakit kalau tumbuh... masa study dulu ada seorang kawan kena, tak datang kelas, sakit sangat dia cakap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

rabiatuladawiyahabdlatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.12.2006
Ahli No: 27800
Posting: 77
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 01:51


hmm, saya dah tumbuh lama dah, dan rasa-rasa nya dulu tak lah sakit sangat.. tapi, sakit jugak lah.. (",) ingat tak ingat sangat waktu tu..
tapi, ada kawan saya yang baru tumbuh gigi bongsu tu, kelakar sangat.. sampai cakap pun tak larat.. :) takpe2 sakit tu kat kifarah dosa.. insyaAllah, kejap saja sakit tu.. lama-lama baik..
berhati-hati lah sesiapa yang belum tumbuh lagi gigi bongsu ini.. TC

Bookmark and Share

    


  Member Information For rabiatuladawiyahabdlatifProfil   Hantar PM kepada rabiatuladawiyahabdlatif   Quote dan BalasQuote

dheya_Idra
Warga Rasmi
Menyertai: 05.01.2008
Ahli No: 32209
Posting: 9
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-08-08 23:28


proses pertumbuhan gigi gerham memang sakit..sebab dia yang paling bongsu..selalulah berkumur dengan air suam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dheya_IdraProfil   Hantar PM kepada dheya_Idra   Quote dan BalasQuote

abid_19
WARGA SETIA
Menyertai: 16.06.2007
Ahli No: 30283
Posting: 577
Dari: gombak

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 00:39


Assalamualaikum...
ana dah tumbuh dah gigi bongsu...yang ni tak sesbr nak keluar..tak salah ana umur ana 18 dah tmbuh..sakit memang lah sakit...demam juga lah..kena pula ana ni jnis yang Kalau demam drjah tinggi sesangat nak cnfirm lama..huhu

kalau ana,ana letak bonjella dan then kumur dengan air suam dan tuam..insyaALLAH hilang sikit skitnya...

memang dinshtkn Kalau da masalah dengan gg bongsu ni elok jumpa dktor sebab kadang-kadang kdar pertmbuhan dan struktur gg ni tak sekata...

Peneraju Warisan Mutlak -->Duniku


-----------------
Sekali kaki melangkah di jalan Allah.. Jangan undur.. Biar masa berganti aqidah jangan mati.. Biar zaman berubah Keyakinan pada ALLAH jangan goyah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abid_19Profil   Hantar PM kepada abid_19   Pergi ke abid_19's Website   Quote dan BalasQuote

atirazah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2008
Ahli No: 34224
Posting: 80

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 13:04


wah,,.macam-macam pengalaman ek bila tumbuh gigi bongsu..
takut pulak dengarnya...
erm,.

Bookmark and Share

    


  Member Information For atirazahProfil   Hantar PM kepada atirazah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-08 13:10


kalau gigi keluar senget tu... dia akan keluar tak sempurna lepas itu pertumbuhan dia akan sambung balik lah ek...huhuhu.. lepas seminggu sakit gigi di hari itu... dah ok.. alhamdulillah...tapi risau juga agaknya berulang lagi...



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-09-08 12:12


uwah..geraham bongsu..saya sedang alaminya..dah lebih 1 tahun..tak tumbuh penuh2..lagih..seksa jugak..nak tutup mulut asyik tergigit pipi kat dalam sb geraham bongsu 4 btg sekaligus tumbuh..huhu..sakit tergigit pipi dalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

nurul_syifa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34884
Posting: 66
Dari: bumi Ilahi

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-09-08 12:19


Saya juga tengah alami sakit sebab geraham bongsu sekarang... sejak semalam... adussss sakitnya... dah lah jarang demam... sekali demam terus dapat yang power punya... memang tak ada petua ke nak bagi kurang sakit ni??? :-(


-----------------
“Sesungguhnya rahmat Allah sangat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik” (Al A’raf:56)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syifaProfil   Hantar PM kepada nurul_syifa   Quote dan BalasQuote

anime_hikaru
Warga Rasmi
Menyertai: 28.07.2008
Ahli No: 34176
Posting: 4
Dari: kl

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-10-08 19:36


Pada 15-09-08 12:19 , nurul_syifa posting:

!!! QUOTE !!!

Saya juga tengah alami sakit sebab geraham bongsu sekarang... sejak semalam... adussss sakitnya... dah lah jarang demam... sekali demam terus dapat yang power punya... memang tak ada petua ke nak bagi kurang sakit ni??? :-(



petuanya adalah berkumur dengan air garam yang suam ataupon kalau tak tahan sakit sangat boleh lah makan painkiller macam ponstan or ibuprofen..boleh beli kat farmasi..tapi kalau dah kerap sangat sakit yang berulang anda dinasihatkan cabut saja lah gigi bongsu tu sebab wisdom tooth ni tak berfungsi sangat semasa kita kunyah.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For anime_hikaruProfil   Hantar PM kepada anime_hikaru   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-10-08 21:00


tanyalah doktor, boleh tak ambil ubat ibuprofen. ataupun apa-apa ubat painkiller(kalau dah tak tahan).
tapi painkiller tak patut dibiasakan ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-10-08 22:28


mengikut kata cikgu biologi saya dulu..gigi bongsu seelok2nya di buang saja kerana ia sebenarnya tidak memainkan apa-apa peranan dalam mulut kita.. Pertumbuhan gigi bongsu memang menyakitkan terutamanya bagi mereka yang masih mempunyai gigi geraham besar dan kecil.Ini kerana gigi bongsu akan tumbuh di bahagian gusi yang paling belakang sekali so ruang untuk pertumbuhannya agak terhad dan sempit.maka kerana itulah ia akan menyebabkan kita mengalami kesakitan..yang ini mengikut kata cikgu saya lah..hehhe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

viozaax
Warga Rasmi
Menyertai: 18.10.2008
Ahli No: 35460
Posting: 10
Dari: nomaden

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 10:58


kalau sekiranya sangat mengganggu, baiknya dicabut saja...

Susah kalau sikat giginya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For viozaaxProfil   Hantar PM kepada viozaax   Pergi ke viozaax's Website   Quote dan BalasQuote

imni_1612
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34904
Posting: 336
Dari: Kuala Lumpur

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-10-08 11:37


saya tak tumbuh gigi bongsu lagi..:-D
masih mude remaja lagi..tapi pernah tengok kawn2 yang sampai bengkak mulut sebab tumbuh gigi bongsu..
dsat juga ye..:-D
hehe..takut lah pula..tapi bak kata Shimaku..
nak cabut..tapi..
saya paling takut jumpa DOKTOR GIGI..
takut...ingat lagi pengalaman time kecil-kecil..
sore paling kuat jerit dalam klinik gigi tu..
haha..:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For imni_1612Profil   Hantar PM kepada imni_1612   Quote dan BalasQuote

sinnun85
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2007
Ahli No: 31930
Posting: 6
Dari: batu pahat,johor

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-08 18:11


"mengikut kata cikgu biologi saya dulu..gigi bongsu seelok2nya di buang saja kerana ia sebenarnya tidak memainkan apa-apa peranan dalam mulut kita.. Pertumbuhan gigi bongsu memang menyakitkan terutamanya bagi mereka yang masih mempunyai gigi geraham besar dan kecil.Ini kerana gigi bongsu akan tumbuh di bahagian gusi yang paling belakang sekali so ruang untuk pertumbuhannya agak terhad dan sempit.maka kerana itulah ia akan menyebabkan kita mengalami kesakitan"


memang betul tu..gigi geraham bongsu memang tiada fungsi dalam pengunyahan makanan malahan kadangkala akan mendatangkan masalah..gigi tersebut sukar dicapai oleh berus gigi..jadi berisiko tinggi untuk berlaku karies..kalau dia tumbuh menyeget ke gigi geraham kedua..juga boleh menyebabkan gigi geraham kedua rosak..selain itu wisdom tooth juga boleh sebabkan pericoronitis (jangkitan kuman pada gusi di sekeliling gigi geraham bongsu) yang menyebabkan kesakitan...

Jadi sesiapa yang mengalami masalah dengan gigi geraham bongsu..anda dinasihatkan berjumpa dr gigi untuk mencabut gigi tersebut..biasanya gigi yang tumbuh separa atau menyenget akan dibuang dengan kaedah pembedahan mulut kecil (minor oral surgery)..selepas pembedahan memang akan rasa sakit dan bengkak selama beberapa hari tapi lepas tu dah tak sakit dah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinnun85Profil   Hantar PM kepada sinnun85   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 23:42


Pada 20-10-08 11:37 , imni_1612 posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak tumbuh gigi bongsu lagi..:-D
masih mude remaja lagi..tapi pernah tengok kawn2 yang sampai bengkak mulut sebab tumbuh gigi bongsu..
dsat juga ye..:-D
hehe..takut lah pula..tapi bak kata Shimaku..
nak cabut..tapi..
saya paling takut jumpa DOKTOR GIGI..
takut...ingat lagi pengalaman time kecil-kecil..
sore paling kuat jerit dalam klinik gigi tu..
haha..:-D


:lucu: gelak kat dia ye..dah besar pun takut jumpa doktor gigi..kan kita di suggest buat pemeriksaan gigi 6bln sekali...ni mesti imni tak buat kan....uwaaaa malunyeeee... :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 23:48


Pada 07-11-08 18:11 , sinnun85 posting:

!!! QUOTE !!!

"mengikut kata cikgu biologi saya dulu..gigi bongsu seelok2nya di buang saja kerana ia sebenarnya tidak memainkan apa-apa peranan dalam mulut kita.. Pertumbuhan gigi bongsu memang menyakitkan terutamanya bagi mereka yang masih mempunyai gigi geraham besar dan kecil.Ini kerana gigi bongsu akan tumbuh di bahagian gusi yang paling belakang sekali so ruang untuk pertumbuhannya agak terhad dan sempit.maka kerana itulah ia akan menyebabkan kita mengalami kesakitan"


memang betul tu..gigi geraham bongsu memang tiada fungsi dalam pengunyahan makanan malahan kadangkala akan mendatangkan masalah..gigi tersebut sukar dicapai oleh berus gigi..jadi berisiko tinggi untuk berlaku karies..kalau dia tumbuh menyeget ke gigi geraham kedua..juga boleh menyebabkan gigi geraham kedua rosak..selain itu wisdom tooth juga boleh sebabkan pericoronitis (jangkitan kuman pada gusi di sekeliling gigi geraham bongsu) yang menyebabkan kesakitan...

Jadi sesiapa yang mengalami masalah dengan gigi geraham bongsu..anda dinasihatkan berjumpa dr gigi untuk mencabut gigi tersebut..biasanya gigi yang tumbuh separa atau menyenget akan dibuang dengan kaedah pembedahan mulut kecil (minor oral surgery)..selepas pembedahan memang akan rasa sakit dan bengkak selama beberapa hari tapi lepas tu dah tak sakit dah..


:berfikir: wah tau pun sinnun85 ye...mesti doktor gigi tak pun bakal2...betul tak??ye lah mengikut dari penerangan memang betul sangat lah...teringat kata-kata cikgu biologi saya dulu.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-11-08 23:54


memang sakit.. ana baru tumbuh gigi geraham bongsu ke 3..
nampaknya dentist kita dah menerangkn :)
sampai demam2 tumbuh geraham bongsu


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 01:03


Pada 07-11-08 23:54 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

memang sakit.. ana baru tumbuh gigi geraham bongsu ke 3..
nampaknya dentist kita dah menerangkn :)
sampai demam2 tumbuh geraham bongsu



:-) so smile_roses kenalah cabut GG tu jangan biar dah teruk membengkak..nanti bertambah lagi sakitnye ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-08 01:42


:-) so smile_roses kenalah cabut GG tu jangan biar dah teruk membengkak..nanti bertambah lagi sakitnye ye..

hihi.. sekarang dah ok.. alhamdulillah...
setiap yang Allah bagi kat kita tu kan ada gunenye ;-)


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-09 22:11


Pada 07-11-08 23:42 , shimaku posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-10-08 11:37 , imni_1612 posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak tumbuh gigi bongsu lagi..:-D
masih muda remaja lagi..tapi pernah tengok kawn2 yang sampai bengkak mulut sebab tumbuh gigi bongsu..
dsat juga ye..:-D
hehe..takut lah pula..tapi bak kata Shimaku..
nak cabut..tapi..
saya paling takut jumpa DOKTOR GIGI..
takut...ingat lagi pengalaman time kecil-kecil..
sore paling kuat jerit dalam klinik gigi tu..
haha..:-D


:lucu: gelak kat dia ye..dah besar pun takut jumpa doktor gigi..kan kita di suggest buat pemeriksaan gigi 6bln sekali...ni mesti imni tak buat kan....uwaaaa malunyeeee... :kelip:


anis masa darjah dua dulu nyorok dalam rak buku library sekolah bila doktor gigi panggil.. :lol: :lol: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

mimi_eniliana
WARGA SETIA
Menyertai: 27.10.2008
Ahli No: 35619
Posting: 766
Dari: ipoh kl melaka

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 09:00


dah buang dua.. satu cabut satu lagi operate..
yang lagi dua ni.. satu senget, satu lagi tak boleh nak tumbuh.. keluar secoet saja..
doktor cakap rahang comel sangat..gigi2 tambahan dah tak boleh join.. tak muat..hehe.. menanti masa juga ni... nak buang yang tak boleh keluar tu, kalau tidak ia boleh menyebabkan barisan gigi yang ada ni jadi senget benget ditolak oleh sang gigi bongsu ni..huhuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For mimi_enilianaProfil   Hantar PM kepada mimi_eniliana   Pergi ke mimi_eniliana's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-09-09 12:57


salam alaik...
GG bongsu ana dah tumbuh...demam selama seminggu hingga tak datang kerja..
ingat kan kena alser so,ana p beli vit. C.makan vit.C ingat kan boleh berhenti.akhirnya melarat..huhuhu sakit paling menyakitkan bila nak makan..selepas seminggu terasa something dekat GG paling hujung..cek punya cek lah........GG bongsu tumbuh...patutlah sakit sangat.rasanya ni yang last tumbuh..harap2lah..:D


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 09-09-09 15:14


emmm.. gigi bgsu saya belum tumbuh lagi.. uhuks!... bagaimana ek sakitnya.. huhu


-----------------
I'm a million different people from one day to the next..


Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 13:41


pergi lah jumpa doctor gigi tu balik.. makan antibiotik tak baik untuk wanita yang sedang hamil.. se eloknya jumpa doctor pakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

syahadahtul_nur
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.09.2008
Ahli No: 34899
Posting: 385
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-09 14:12


Salam,

pernah lah mengalami sakit gigi ni. Paling teruk masa raya hari tu. Nak dekat 5 hari sakit,sampai mood nak raya pun tak ada. Las2 p jumpa doktor,dia cakap gigi berlubang. Doc bagi dua pilihan,sama ada nak cabut atau buat rawatan saraf. sampai sekarang dok fikir nak pilih yang mana satu. Now,sikit gigi datang balik..nasib baik ubat hari tu ada lagi. Hm,kalau da sakit gigi ni memang spoil mood betul lah..huhu.


-----------------
ANDAI kota itu peradaban,rumah kami adalah budaya,dan menurut ibu,tiang serinya adalah agama (FT, Tuhan Manusia)


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadahtul_nurProfil   Hantar PM kepada syahadahtul_nur   Quote dan BalasQuote

AdieIskandar02
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.10.2009
Ahli No: 37641
Posting: 25
Dari: Langkawi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-09 00:40


Salam..

memang rasa sakit lah bila gigi bongsu tumbuh,.. tapi mungkin ikut org @ kedudukan gigi jugak agaknya sebab sampai ada yang demam2 tu.. tapi saya taklah demam cuma rasa sakit dalam semiggu jugak lah.. tapi boleh bertahan lagi taklah sakit sangat pun..

kalau bercerita nak jumpa doktor gigi ni, saya fobia sikit aa,.. bukan apa saya ada mengalami 'lock jaw'., maksudnya rahang akan tersangkut apabila dinganga luas.. paling lama mulut saya ternganga selama hampir 11 jam,, waktu tu saya masih di UiTM, S.A tahun 2002.. Semalaman tidur kat wad di HTAR, Klang.. selepas tu ada lagi terjadi selama 6 jam (Hospital Baling-Time cuti sem), 4 jam (HTAR-2003).. Sebab tu rasa takut sangat nak jumpa doktor gigi apatah lagi kalau tengah gosok gigi pun kadang-kadang boleh 'lock'.. kalau nak dikira memang banyak kali terjadi macam ini,.. Nasihat doktor kalau saya kerap sangat terjadi begini kena buat operation bagi balance balik..

Eh,.. org cerita pasal gigi bongsu saya cerita pasal 'lock jaw' pula kan.. apa-apapun itulah cetanya.. hehe..

Wassalam..


-----------------
..:Barangsiapa mengenali diri nescaya dia mengenali Tuhan Yang Maha Berkuasa:..


Bookmark and Share

    


  Member Information For AdieIskandar02Profil   Hantar PM kepada AdieIskandar02   Pergi ke AdieIskandar02's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.180713 saat. Lajunya....