Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Manusia akan mati sekali sahaja, tetapi orang yang berhutang akan mati berkali-kali
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 1 hari, 6 jam, 59 minit yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: CINTA JARAK JAUH


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» CINTA JARAK JAUH

Please Mendaftar To Post


Oleh CINTA JARAK JAUH

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 14:48


salam

apa pendaput anda semua tentang cinta jarak jauh dan tak pernah bertemu??

contoh seperti seorang di selatan dan seorang di semenanjung.. dan tak terlintas di pikiran mereka untuk bertemu


-----------------
Setiap yang hidup pasti akan pergi.. Sentiasa lah bermuhasabah diri setiap hari


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 15:20


SALAM ALAIK..

em, cinta jarak jauh?
sekadar berkongsi pendapat...istilah "cinta" itu sendiri dah jadi isu...dalam ISLAM ADA KE GALAKKAN suruh BERCINTA?tak ada kan...
tapi kalau SEKADAR BRKWAN mengikut SYARIAT TU...rasanya tak salah kalau seorang kat SEMENANJUNG DAN seorang kat SELATAN...yang penting kena ingat...Apa pun...mesti LILLAHI TAALA..insyaALLAH,dberkatiNYA...AMIN..

WALLAHUA'LAM BISSOWAB...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 28-07-08 15:25


bagi saya...cinta jarak jauh ni bahaya sikit...tambahan pulak tak pernah jumpa...kita tak dapat kenal hati budi,sifat peribadi seseorang tu jika hanya berhubung melalui telefon atau chatting saja...

lagi 1...takut tertipu dengan bayangan sendiri. kat sangka dia tu seorang yang baik,kemas,jujur dan sebagainya...nanti bila tiba masa kita berjumpa..kita akan kecewa sdiri kalau dia tak sama seperti yang kita bayangkan selama ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 16:00


Pada 28-07-08 15:20 , imtiyaz_lail86 posting:

!!! QUOTE !!!

SALAM ALAIK..

em, cinta jarak jauh?
sekadar berkongsi pendapat...istilah "cinta" itu sendiri dah jadi isu...dalam ISLAM ADA KE GALAKKAN suruh BERCINTA?tak ada kan...
tapi kalau SEKADAR BRKWAN mengikut SYARIAT TU...rasanya tak salah kalau seorang kat SEMENANJUNG DAN seorang kat SELATAN...yang penting kena ingat...Apa pun...mesti LILLAHI TAALA..insyaALLAH,dberkatiNYA...AMIN..

WALLAHUA'LAM BISSOWAB...



dalam islam ada istilah 'kawan' ke antra berlainaan jantina???


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 16:10


biarpun berkawan sekalipun,ikutlah landasan syariat...apa salahnya jika si lelaki menziarahi keluarga permpuan biarpun sebagai kawan
bukankah islam menggalakkan ziarah menziarahi?????

dari situ kita boleh mengenalinya...ibu bapa juga boleh kenal dan menilainya....dan dari situ kita boleh lihat kefahaman agamanya.....

p/s : tetapi jangan sampai terlalu mendesak pula kepada si lelaki,mesti lihat keadaan,masa yang sesuai supaya tidak berlaku persilisihan.....

maaf,jika maksud ana kurang jelas.....sesungguhanya ana cuma memberi pendapat.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 18:05


errmmmm... betul 2... ada tips tak macam mana nak nasihatkan orang orang yang bercinta jarak jauh ni?? sebab kawan ana, dia suka buat pergi 2.. ada saja.... sampai dah kering idea nak nasihatkan dia

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

akhdanie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2008
Ahli No: 34099
Posting: 28

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-07-08 18:32


jarak dekat atau jauh sebenarnya tak jadi isu..yang penting nawaitu kena betulkan dulu. kalau keduanya ikhlas kerana Allah, insyaAllah semuanya akan dipermudahkan.. apapun jarak dekat atau jauh,risikonya tetap ada. so tepuk dada tanya iman..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhdanieProfil   Hantar PM kepada akhdanie   Quote dan BalasQuote

jumjumatonne
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2008
Ahli No: 32561
Posting: 119
Dari: Johor Darul Takzim

Johor  


posticon Posting pada: 28-07-08 21:47


ana setuju dengan mujahid 007....
dalam sesebuah perhubungan,
jangan terlalu mendesak sang lelaki...
mungkin mereka belum benar-benar sedia
untuk melangkah ke alam perkhawinan....
perlu diingat bahawa persediaan seorang lelaki
sebelum berumahtangga mencakupi segala aspek dalam
kehidupannya. ibu-bapa, self esteem, others piority will make lelaki
just like me to think wisely and carefully.
We as a leader in the house will oso think about the FINANCIAL
sbelum melangsungkan perkahwinan. Berhutang UNTUK melangsungkan perkahwinan adalah mimpi ngeri bagi seorang lelaki.
so, think plann wisely before walimatulurus.....
inshallah tidak akan susahnya kita di kemudian hari.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumjumatonneProfil   Hantar PM kepada jumjumatonne   Quote dan BalasQuote

jumjumatonne
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2008
Ahli No: 32561
Posting: 119
Dari: Johor Darul Takzim

Johor  


posticon Posting pada: 28-07-08 21:48


mengenai jarak pula,
kalau dah jodoh, empat benua jauhnya
pun boleh bertemu...
sepertimana Puteri Hang Lipo dan Sultan Melaka....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumjumatonneProfil   Hantar PM kepada jumjumatonne   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 29-07-08 18:09


Pada 28-07-08 21:48 , jumjumatonne posting:

!!! QUOTE !!!

mengenai jarak pula,
kalau dah jodoh, empat benua jauhnya
pun boleh bertemu...
sepertimana Puteri Hang Lipo dan Sultan Melaka....



saya setuju... :kelip: :kelip:


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-07-08 21:30


Pada 28-07-08 21:48 , jumjumatonne posting:

!!! QUOTE !!!

mengenai jarak pula,
kalau dah jodoh, empat benua jauhnya
pun boleh bertemu...
sepertimana Puteri Hang Lipo dan Sultan Melaka....


sahabat saya dengan orang oman lagi... :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-07-08 10:40


salam...

cinta jarak jauh ni berisiko sikit..takut-takut ada penipuan...biasanya yang menipu nya lelaki lah...yang perempuan..urm..no komen..tak tau..maybe saja ada..tak mustahil..

so..as a women..nak nasihatkan pompuan2 yang telah terlibat dengan cinta jarak jauh ni..jangan percaya 100% lah pada laki tu..nanti makan diri..

lepas itu kalau serius lah nak kahwin dengan dia tu..jangan berkawan dengan dia saja..tapi try jugak cari dan contact kakak2 dia ke..mak dia ke..adik dia ke..bukan kita nak tanya 'si dia' tu bgaimane(cewah...si dia tu!)..tapi kadang-kadang time kita borak2..ada terkeluar perkataan yang dia tak pernah cakap..

contohnya..."si Fulan tu tak balik makan tengah hari biasanya..dia makan dengan kawan-kawan sekerja dia kat kilang papan tu..."

.."ohh..kerja kilang papan..cakap kat aku kerja doctor.."

tu contoh lah...contoh semata-mata...tak ada kena mengena dengan yang hidop atau yang telah mati..nak contoh lagi baik..reka sendiri ea......

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

Sweetcouple_07
Warga Rasmi
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34143
Posting: 16
Dari: Sandakan,Sabah...

Sabah  


posticon Posting pada: 30-07-08 12:40


Pada 28-07-08 14:48 , sayang_semuanya posting:

!!! QUOTE !!!

salam

apa pendaput anda semua tentang cinta jarak jauh dan tak pernah bertemu??

contoh seperti seorang di selatan dan seorang di semenanjung.. dan tak terlintas di pikiran mereka untuk bertemu


Pada pendapat saya,cinta jarak jauh ini da baik & buruknya iaitu;
untuk k'brukan....
1.kita nda kenal hati budi masing-masing.
2.kita nda tau cara p'gaulannya dengan org.
3.kita nda pasti dia ini mahu berkawan dengan kat..
untuk k'baikan....
1.jauh dari p'buatan maksiat.
2.ingin m'genali begitu kuat..
3.ingin tahu orgnya macam mana..
tapi terplang kepada kita untuk m'milih baik buruk s'suatu p'kra yang telah kita buat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Sweetcouple_07Profil   Hantar PM kepada Sweetcouple_07   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 30-07-08 12:51


Assalamualaikum
waduh...chenta tak mengenal seyapa... :sopan: tajuk baru..tapi, mesti hangatnya.. :lol:
P/S : kalau dah jarak jauh..gunalah transmisi radar...takpun, wireless device kan banyak sekarang..guna consumer IR tak boleh...kalau remote control pulak berapa jeq jaraknya...hmm..kena tanya mun ni...sailormoon..tolong.... :cry:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-07-08 13:02


m...tak tahu nak komen.hahaha..tak ada pengalaman.pendapat saya.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 30-07-08 13:05


cinta jarak jauh... bunyi macam jauh betul lah... pakai bluetooth boleh tak... huuuhhuhuhu....

ana pun tak tau nak komen...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 30-07-08 15:19


saja nak menyebok kat topik kaki jiwang karat perrhhh!! :sopan:

mak ummu larang masuk campur urusan org tua ni..mamak cakap belum boleh :malu:

nak tambah sikit idea TT tu..err jangan dlupakan blutut..takpun besiku :sopan:

p/s: saving..saving :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

OT
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.04.2008
Ahli No: 33283
Posting: 27
Dari: kangar

hong_kong  


posticon Posting pada: 01-08-08 17:03


cinta jarak jauh..?tak tahu nak kata...ada org suka jarak jauh dan ada suka jarak dekat...kalau saya lebih baik jarak jauh...xbyk maksiat bak kata sweetcopule...jarang jumpa,jarang call atau mesej lagi baik....sebab kita berhubung dengan hati..bukan dengan blutut....INSYAALLAH kalau niat kita baik Allah akan kabulkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For OTProfil   Hantar PM kepada OT   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 18:12


mm...entah..dekat or jauh...ana rasa better jauh..sokong sweetcouple dan OT...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-08-08 19:02


Assalamualaikum First time tengok topik ni...dok fikir..nak join ke tak..huhu... Dah berkali-kali view tapi tak pernah nak post. Hari ni entah Kenapa post pun tak tahu... :berfikir:

Jika sudah jodoh...insyaAlah bertemu jua. macam mana kenal lau tak pernah berjumpa? I mean mana tau pernah same tempat belajar ke apa ke...ye tak...Ke kenal di dunia cyber ni? Erm... :berfikir:

Pada ana no masalah lau sbnqnye dah memang pernah kenal... Kita takkan berani menerima seseorang lau kita tak kenal latar belakang dia...

Jaunh xbermakna tak boleh berhubung... tapi jangan lah kerap... Erm...lau nak kongsi2 hal pelajaran ke...kerja ke...minta pendapat ke..tak ada masalah insyaAllah...

jumpa setelah sekian lama...insyaAllah...akan jumpa pada hari dipinang... Dimana rombongan yang datang menjadi saksi... Chewah..jiwang lah pula niza hari ini...ahak~.... :bunga:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 00:39


pening kepala baca komen..huhu ada yang guna blutut..radar..jarak jauh?
macam gini?c    i    dan     t     a    .......kan dah jauh...ni dekat ......cinta....
udah2 lah tu...tidak ada apa-apa pun yang best ....memeningkan kepala..meyesakkan pikiran..apa lagi ek..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 02-08-08 01:28


cinta jarak jauh bagi yang dah kawin ok lah..
ada ni sahabat ana seorang dok joden seorang dok india.
kawan-kawan semua pelik asal tak duduk sekali tapi da nak buat walimah?
teng.. teng.. teng.. hanya mereka yang ada jawapan nya..
jawapan nya tak lain dan tak bukan ialah nak kontek pun kena ada ikatan yang halal.
best kan begitu.. :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

hanan2503
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20558
Posting: 222
Dari: kajang,malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 12:44


bakal abang ipar saya student al-azhar,indonesia...alhamdulillah,baba saya kata budakya bagus..dan my family yang lain walaupun tak pernah jumpa,pun suka:)(sebab bla ayah suka,confirmlah kami pun suka)..doakan ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan2503Profil   Hantar PM kepada hanan2503   Pergi ke hanan2503's Website   Quote dan BalasQuote

nurafi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19332
Posting: 30

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 13:14


salam..
cinta jarak jauh?sejujurnya saya pernah alami..2 tahun menyemai cinta d alam maya, tak pernah jumpa pun, walaupun 1 negeri..setiap kali plan nak jumpa, ada saja aral melintang,disamping cuti kami tak sama pun jadi sebab juga...pada saya, he is nice guy dat i ever meet...walaupun kami tak pernah jumpa, tapi saya sendiri pernah bhubung dengan ibunya melalui telefon beberapa kali dan apa yang d ceritakan oleh ibunya, sama seperti anggpn saya pada dia..dan ketika bahagian dengan ibunya jugalah, saya dapat tahu yang sebenarnya kami ni da bau-bau bacang.. dan tu yang menyebabkan saya btambah yakin dengan hubungan kami....

tapi takdir penentu segalanya..one day, kawan saya yang satu university dengan si dia, bagitahu yang si dia sebelum ni pernah mjalin cinta dengan sahabatnya, sdgkan pada ketika itu, kami sudah pun bcinta(tahun pertama kami bercinta). maknanya dia pernah menduakan saya..allah Maha Besar, since saat tu, satu persatu kecurangan dia d belakang saya Allah tunjukkan..bukti dr emel2 perempuan pada dia...hancur luluh hati saya...time tu juga saya ptuskan hubungan..walau pun alasannya..hati saya dah tertutup untuknya..berkali2 merayu spy saya kembali padaNya, namun sikit pun tak berbekas di hati saya....

sekarang saya bahagia dengan hidup saya....alhamdulillah..perpisahan dengannya, membuka jalan pertemuan saya dengannya...semoga Allah tuntuni setiap langkah saya..soal jodoh, saya serahkan padaNYA..insyaallah...

ya allah..setelah semua ini aku lalui dengan penuh susah, jerih dan payah..ku gagahi jua langkah lemah ini, berbekalkan harapan yang tak pernah mati, akhirnya ku temuaicintaMu yang hakiki..manisnya kurasai..bahagia dan tenang abadi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurafiProfil   Hantar PM kepada nurafi   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 16:29


assalamualaikum...

bagi ana tak ada salahnya cinta jarak jauh..
kena sama-sama menjaga batas pergaulan...
banyakkan berdoa...
jika benar dia jodoh kita..
walau jauh mana pun..
satu hari kita akan bertemua jua..
dalam keadaan kedua-dua telah bersedia..
mendirikan rumahtangga..

tapi bagi ana selalunya wanita lebih setia..
tetapi muslimin...
ana rasa kurang percaya..
sebab muslimin sentiasa tak puas apa yang ada..
sekadar pandangan..
wassalam


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-08-08 23:29


Assalamualaikum
tergurisnya saya dengan pandangan tersebut... :-(
P/S : taknak cerita nasib diri..nanti lain pula jadi halnya...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 23:50


kalau bercinta dengan jiran sebelah rumah tapi tak pernah bertemu?? :P ni cinta jarak apa?

urm.. kalau jauh di mata, tapi dekat di hati.. ni cinta jarak apa pula?


p/s: :D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-08-08 23:58


Assalamualaikum
saya rasa deduanya tu cinta padang jarak padang tekukur tujuh keturunan agaknya CS.... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 01:35


Pada 02-08-08 23:29 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
tergurisnya saya dengan pandangan tersebut... :-(
P/S : taknak cerita nasib diri..nanti lain pula jadi halnya...



assalamualaikum...

maaflah kalau ayat mengguris hati...
tapi itu ada benarnya..
lelaki memang mudah melafazkan kata cinta..
tapi bagi wanita ia datang ikhlas dalam hati...
wassalam


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-08-08 08:07


harus sentiasa ada guideline dan kena bertegas dengan pendirian sendiri

perasaan cinta yang terlalu, akhirnya kecewa juga terlalu



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 17:11


Pada 02-08-08 23:50 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

kalau bercinta dengan jiran sebelah rumah tapi tak pernah bertemu?? :P ni cinta jarak apa?

urm.. kalau jauh di mata, tapi dekat di hati.. ni cinta jarak apa pula?


p/s: :D



Ni cinta sempadan... :kelip:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 22:38


salam..

jangan kita sia-sia kan masa kita dengan sesuatu yang belum pasti. lelaki yang baik unntuk perempuan baik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 13:20


!!! QUOTE !!!

kalau bercinta dengan jiran sebelah rumah tapi tak pernah bertemu?? :P ni cinta jarak apa?

hmm.. rasanya ni cinta jarak sepagar agaknya.. uhuk..

!!! QUOTE !!!


urm.. kalau jauh di mata, tapi dekat di hati.. ni cinta jarak apa pula?


yang ni, cinta jarak mata-hati.. adess..

:berfikir:
cinta ni tak sukar, yang menyukarkannya, kita...
tak kesahla berapa jauh sekalipun..
yang penting kita...

orang kata, cinta duduk jauh2 ni, berisiko tinggi...
tapi, cinta duduk dekat-dekat, lagi tinggi risikonya...

orang kata, cinta jarak jauh ni susah nak jaga..
tapi, cinta jarak dekat, lagi susah nak jaga...

orang kata, cinta jarak jauh ni, perlukan kepercayaan, kesetiaan dan pengorbanan..
tapi, cinta tak ada jarak pun perlukan semua itu untuk terus bertahan...

orang kata,cinta jarak jauh ni susah...takut hati cepat berubah...
tapi, pokok pangkalnya.. kalau memang dah taknak, depan mata pun tetap beralih arah...

biar apapun orang kata.. pokok pangkalnya kita..di mana kita meletakkan cinta itu sendiri..untuk siapa, bagaimana,dan mengapa..erkk... :berfikir:
alahai cinta...:sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 04-08-08 13:22


pepatah cina ada berkata...

'walaubagaimana baik pun yang jauh, yang dekat tetap akan dapat.'

hehe jangan percaya, kalau berlaku pun ianya hanya kebetulan.

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 16:26


Cinta jarak sederhana tak ada ke?

agaknya jarak jauh macam 1000m, jarak sederhana tu dalam 400m..jarak dekat tu macam lari pecut 100m..adess.hehe..demam olimpik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 18:43


Pada 04-08-08 13:20 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!


orang kata, cinta duduk jauh2 ni, berisiko tinggi...

Dari segi apa? :berfikir:

!!! QUOTE !!!


orang kata, cinta jarak jauh ni susah nak jaga..

Senang agaknya... ;-)

!!! QUOTE !!!


orang kata, cinta jarak jauh ni, perlukan kepercayaan, kesetiaan dan pengorbanan..

Setuju

!!! QUOTE !!!


orang kata,cinta jarak jauh ni susah...takut hati cepat berubah...
tapi, pokok pangkalnya.. kalau memang dah taknak, depan mata pun tetap beralih arah...

Really agree

!!! QUOTE !!!


biar apapun orang kata.. pokok pangkalnya kita..di mana kita meletakkan cinta itu sendiri..untuk siapa, bagaimana,dan mengapa..

sangat setuju :welcome:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 05-08-08 23:19


salam..

entah lah..menurut pengalaman sendiri..cinta jarak jauh ni susah..ana tak hendak guna perkataan cinta..lebih sesuai jika ana gunakan istilah 'tmph perkenalan antara calon pasangan'..sebabnya faktor jarak menyebabkan macam-macam boleh berlaku..si dia jauh di negara org..tapi macam-macam pula cerita yang kita dengar dr org sekeliling..fuh, pening kepala ana nak percayakan siapa..doa saja lah banyak-banyak pada Allah untuk ketemukan ana dengan jodoh yang soleh dan beriman..mohon doa dr sahabat2 di portan ukhwah ni juga. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 23:27


mengenai jarak pula,
kalau dah jodoh, empat benua jauhnya
pun boleh bertemu...
sepertimana Puteri Hang Lipo dan Sultan Melaka....

SETUJU.....

baik buruk bercinta kita fikir lah sendiri...
yang penting kita tahu batas diantara yang haram dan halal

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-08-08 07:15


kalau bercinta jarak jauh,kedua2 pasangan hendaklah saling mempercayai antara satu sama lain sb bila berjauhan ni banyak masalah akan timbul..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-08-08 12:21


Teringat lagu tema iklan petronas ni

"Ikan dilaut..Asam didarat..
Dalam periuk bikin muafakat(atau dalam versi lain-"dalam periuk bertemu juga..hehehe)" :-D

Sedangkn ikan dan asam-dua perkara yang berlainan jenis,sifat dan asal ini juga ada jodoh pertemuannya...Inilah yang dikatakan ketentuan Allah.semua dalam pengetahuanNya..:-)

Sependapat dengan quote dibawah:

!!! QUOTE !!!

biar apapun orang kata.. pokok pangkalnya kita..di mana kita meletakkan cinta itu sendiri..untuk siapa, bagaimana,dan mengapa..



-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 11:12


ambillah ikhtibar daripada ketabahan Iman Kauthar berjauhan dengan suami untuk pergi be bumi Syam.
menimba ilmu di Kuliyyah Dakwah di Mujamma'Syeikh Ahmad Kiftaro.
baru dua hari berkahwin terpaksa berjauhan dengan suami kerana menurut suaminya:
'perjuangan dan cita-cita kita adalah ilmu.
berkahwin denganku juga ibarat memasuki sebuah universiti'

putaran dua hari sangat cepat. Imam Kauthar bergelar seorang isteri lansung menjadi perantau ilmu.
terbang mencari ilmu.
dan berkahwin sebelum terbang jauh ke bumi Syam berpisah dengan suami yang berada di Malaysia adalah supaya rindu lebih terarah antara suami dan isteri.
Wahai Kota Syam, terimalah Iman kauthar sebagai tetamu yang dahagakan kemuliaanmu.

tajuk posting Cinta Jarak Jauh mengingatkan ana kisah Iman kauthar dan Dr.Husam dalam novel bertajuk Baromkeh Matamu di Mataku.
~cinta jarak jauh selepas kahwin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

nasyrah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17520
Posting: 109
Dari: SELANGOR, JOHOR DAN PERAK

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 11:19


cinta bukan di MATA, tapi di HATI...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasyrahProfil   Hantar PM kepada nasyrah   Quote dan BalasQuote

hamnah_02
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.05.2007
Ahli No: 29821
Posting: 69
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 11:47


jangan kita sia-sia kan masa kita dengan sesuatu yang belum pasti. lelaki yang baik unntuk perempuan baik.....


ana setuju..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hamnah_02Profil   Hantar PM kepada hamnah_02   Quote dan BalasQuote

kasih_kekasih

Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 415
Posting: 1813
Dari: ....PeRMaTaNg PaUH.......

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 12:53


cinta jarak jauh ni ada baik dan buruknya..
kalau lah kita terkawan dengan pengganas macamana?
kalau dia org baik alhamdulillah lah kan...
tapi kalau sebaliknya kita jugak yang merana jiwa raga...

apapun berjumpa lah dulu kenal hati budi dan keluarga masing-masing...
jangan terus berkawan tanpa berjumpa dan mengenali diri sidia..
harus diingat sukar sekali mencari insan yang jujur dan ikhlas di dunia ni yang ada hanya segelintir saja...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kasih_kekasihProfil   Hantar PM kepada kasih_kekasih   Pergi ke kasih_kekasih's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 14:02


Pada 02-08-08 23:50 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

kalau bercinta dengan jiran sebelah rumah tapi tak pernah bertemu?? :P ni cinta jarak apa?

urm.. kalau jauh di mata, tapi dekat di hati.. ni cinta jarak apa pula?


p/s: :D



cinta terpisah pagar agaknya.. :lucu: :lucu:

lagi satu tu cinta mata hati.hehehe..apo2lah labu ekao ni..

jarak jauh ke jarak dekat ke, yang penting saling percaya mempercayai..jangan ada curiga..dalam konteks bagi yang dah berumah dan bertangga pun boleh.. :kelip:


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-08-08 16:53


Assalamualaikum
hmm..selama ni buat² tak serius..ni nak buat serius pulak lah...
Kenapa dalam certain part kita mengatakan cinta jarak jauh boleh..ni untuk yang dah berkahwin ke?saya rasa kalau dah berkahwin persoalan bercinta jarak jauh ni tak timbul..tengok banyak respons pun mengatakan macam bagi yang belum berkahwin...hm..tiba dalam certain part pula kita mengatakan tak boleh bercinta sebelum kahwin..tak boleh bercouple...hm..ada sesiapa boleh selaraskan semua perkara ni dan bagi hujah yang baik serta keputusan akhir tak mengenai apa yang sebenarnya boleh dan apa yang sebenarnya tak boleh...saya konfius...sebab terlalu banyak pendapat yang bercanggah dari satu tempat ke satu tempat..macam²... :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-08-08 15:21


errr..
tumpang lalu dan tumpang baca
tak tau nak komen apa :sopan:


-----------------
engkau selalu lupa
sedang hatimu tetap lalai
padahal umur kian tiada
namun dosamu makin bertambah


Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

nur_eiman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2006
Ahli No: 23130
Posting: 113
Dari: Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 10-08-08 18:43


emm tak tahu lah nak komen apa. kadang-kadang hati kita ini susah nak ramal.. saya pun pernah alami, tapi pernah berjumpa lah cuma jodoh tak sampai.. awal perkenalan memang lah tak nak berkawan di alam maya ini. tapi lama kelamaan emm jatuh juga.. itu lah hati.. pendirian tak kuat. no komen lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_eimanProfil   Hantar PM kepada nur_eiman   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 16-08-08 02:11


Cinta jarak jauh = Cinta SMS?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

Uzma
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.03.2004
Ahli No: 7670
Posting: 33
Dari: KL

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-08-08 12:34


ASSALAMUALAIKUM...

Uzma pun pernah laluinye..

dan memang megecewakan..hmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For UzmaProfil   Hantar PM kepada Uzma   Pergi ke Uzma's Website   Quote dan BalasQuote

nurulz
Warga Rasmi
Menyertai: 13.07.2008
Ahli No: 34017
Posting: 9
Dari: penang

Kedah  


posticon Posting pada: 20-08-08 12:48


sekarang ini macam-macam ada.....stremyx kan ada?? tak jadi masalah kalau cinta jarak jauh.
dulu surat menyurat sekarang dah ada email....lagi cepat. Selain itu dapat menjauhkn diri dr perbuatan "dating"....cinta jarak jauh jugak dapat menguji kejujuran dan keikhlasan seseorang...jika niat kita baik, pasti Allah swt akan memberkatinya...amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulzProfil   Hantar PM kepada nurulz   Quote dan BalasQuote

nurulz
Warga Rasmi
Menyertai: 13.07.2008
Ahli No: 34017
Posting: 9
Dari: penang

Kedah  


posticon Posting pada: 20-08-08 12:50


Pada 20-08-08 12:34 , Uzma posting:

!!! QUOTE !!!

ASSALAMUALAIKUM...

Uzma pun pernah laluinye..

dan memang megecewakan..hmmm



pasti ada hikmah disebaliknya... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulzProfil   Hantar PM kepada nurulz   Quote dan BalasQuote

super_murobbi
Warga Rasmi
Menyertai: 03.07.2008
Ahli No: 33903
Posting: 19
Dari: Petaling Jaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-08-08 13:04


Assalamualikum...
Cinta jarak Jauh?

erm pada saya boleh kalau dah bernikah....tidak keterlaluan kalau saya katakan haram tanpa nikah kerana possibility untuk melakukan perkara2 haram tetap ada, contohnya bermesej dan bersms. kalau dah nama bercinta mustahil kalau tidak bertanya soal peribadi atau berkongsi hal-hal yang peribadi dan hukum telah menegaskan bahawa kehidupan lelaki dan wanita di tempat umum adalah terpisah dan tidak boleh sebarang bentuk hubungan yang peribadi antara lelaki dan wanita kecuali dalam hal yang dibenarkan oleh syarak....

Kenapa perlu menyemai cinta sebelum berumah tangga?

cinta itu tanggungjawab....cinta perlu disertai dengan akad yang sah....itulah sebenar-benar cinta


-----------------
aku menulis bukan untuk memberi tahu,
tapi sekadar berkongsi ilmu yang tidak seberapa...dalam kembara yang tidak pernah berpenghujung...salam ukhwah


Bookmark and Share

    


  Member Information For super_murobbiProfil   Hantar PM kepada super_murobbi   Quote dan BalasQuote

super_murobbi
Warga Rasmi
Menyertai: 03.07.2008
Ahli No: 33903
Posting: 19
Dari: Petaling Jaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-08-08 13:13


Bagaimana pulak kalau kita dalam proses untuk khitbah? apa pulak hukumnya dan bagaimana caranya? iyelah takkan nak bertunang tapi tak kenal bakal tunang

ini jawapannya....

salam membolehkan adanya adanya interaksi antara pria dan wanita untuk melaksanakan berbagai taklif hukum dan segala aktivitas yang harus mereka lakukan. Meskipun demikian, Islam sangat berhati-hati menjaga masalah ini. Oleh karena itulah, Islam melarang segala sesuatu yang dapat mendorong terjadinya hubungan yang bersifat seksual yang tidak disyariatkan. Islam melarang siapa pun, baik wanita maupun prianya, keluar dari sistem Islam yang khas dalam mengatur hubungan lawan jenis. Larangan dalam persoalan ini demikian tegas. Atas dasar itu, Islam menetapkan sifat ‘iffah (menjaga kehormatan) sebagai suatu kewajiban. Islam pun menetapkan setiap metode, cara, maupun sarana yang dapat menjaga kemuliaan dan akhlak terpuji sebagai sesuatu yang juga wajib dilaksanakan; sebagaimana kaidah ushul menyatakan:

مَا لاَ يَتِمُّ الْوَاجِبُ إِلاَّ بِهِ فَهُوَ وَاجِبٌ

Suatu kewajiban yang tidak akan sempurna kecuali dengan adanya sesuatu yang lain, maka sesuatu yang lain itu pun hukumnya adalah wajib.

Apakah termasuk khalwat?

Laki-laki diharamkan berkhalwat dengan perempuan. Hal ini didasarkan pada hadis Nabi :

لاَ يَخْلُوَنَّ رَجُلٌ بِإِمْرَأَةٍ إِلاَّ وَمَعَهَا مَحْرَمٌ

Tidak diperbolehkan seorang pria dan wanita berkhalwat, kecuali jika wanita itu disertai mahram-nya.

Rasulullah saw. telah bersabda:

Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari Akhir, hendaklah tidak melakukan khalwat dengan seorang wanita yang tidak disertai dengan mahram-nya, karena sesungguhnya yang ketiganya adalah setan.

Khalwat maknanya adalah berkumpulnya seorang pria dan seorang wanita di suatu tempat yang tidak memberikan kemungkinan orang lain untuk bergabung dengan keduanya, kecuali dengan izin keduanya. Dengan demikian, khalwat adalah berkumpulnya dua orang dengan menyendiri sehingga tidak ada orang lain bersama keduanya (Taqiyuddin an Nabhani dalam Nidzamul Ijtimai fil Islam)

Ada kesamaan sifat antara khalwat dengan sms-chatting, yaitu : hanya berdua, serta tidak ada orang lain yang menyertai. Akan tetapi, ada perbedaan yang prinsip, yaitu sms-chatting tidak berada dalam satu tempat. Oleh karena itu komunikasi via sms, program chatting, email, dan telepon tidak bisa dimasukkan dalam kategori khalwat. Otomatis, kita tidak bisa mengharamkan sms-chatting dengan dalil haramnya berkhalwat.

Lantas, apakah sms, chatting, email, dan telepon antara laki-laki dan perempuan diperbolehkan? Hal itu tergantung isi dari komunikasi itu. Jika isinya adalah dalam perkara yang diperbolehkan syara’, maka boleh. Akan tetapi, jika isinya adalah perkara yang haram, misalnya janjian kencan, apel malam minggu, dan yang sejenisnya (yang aktivitas tersebut tergolong haram) maka haram.

Hal ini sejalan dengan kaidah :

al-Washîlah ilâ al-harâm muharramah

Sarana yang dapat mengantarkan pada sesuatu yang haram adalah haram.

Jika sms itu pasti mengarah kepada sesuatu yang haram, maka sms itu pun haram. Kata pasti kami beri garis bawah untuk menegaskan bahwa hal itu memang diduga kuat atau pasti akan menuju kepada keharaman. Keharaman itu pun bersumber dari nash, bukan akal.

Pengungkapan perasaan cinta dan sayang antara laki-laki dan perempuan yang tujuannya untuk bersenang-senang haruslah dalam kerangka pernikahan. Khitbah apalagi baru proses akan khitbah belumlah sampai pada pernikahan. Oleh karena itu, pernyataan cinta dan sayang belum saatnya dilakukan, walaupun hanya via sms. Akan tetapi, jika dalam urusan persiapan khitbah ataupun persiapan nikah anda mengirim sms kepada perempuan yang akan dikhitbah, itu boleh. Tetapi sebatas urusan itu saja, jangan sampai melebar kemana-mana seperti mengumbar sms cinta dan sayang. (Farid Ma’ruf; www.syariahpublications.com). Yogyakarta, 10 Juli 2007

Bahan Bacaan :

Nizhamul Ijtimai fil Islam karya Taqiyuddin an Nabhani

boleh rujuk lebih lanjut ke

http://konsultasi.wordpress.com/2007/07/11/ikhwan-akhwat-berbalas-sms-cinta-bolehkah/

Bookmark and Share

    


  Member Information For super_murobbiProfil   Hantar PM kepada super_murobbi   Quote dan BalasQuote

super_murobbi
Warga Rasmi
Menyertai: 03.07.2008
Ahli No: 33903
Posting: 19
Dari: Petaling Jaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 20-08-08 13:17


Pada 20-08-08 12:48 , nurulz posting:

!!! QUOTE !!!

sekarang ini macam-macam ada.....stremyx kan ada?? tak jadi masalah kalau cinta jarak jauh.
dulu surat menyurat sekarang dah ada email....lagi cepat. Selain itu dapat menjauhkn diri dr perbuatan "dating"....cinta jarak jauh jugak dapat menguji kejujuran dan keikhlasan seseorang...jika niat kita baik, pasti Allah swt akan memberkatinya...amin



yakin ke cinta jarak jauh hanya berhubung melalui emel dan chatting boleh elak maksiat???? Bagaimana pula isi perbincangannya????

fikirkan semula.... carik semula hukum setiap perbuatan yang kita lakukan....


-----------------
aku menulis bukan untuk memberi tahu,
tapi sekadar berkongsi ilmu yang tidak seberapa...dalam kembara yang tidak pernah berpenghujung...salam ukhwah


Bookmark and Share

    


  Member Information For super_murobbiProfil   Hantar PM kepada super_murobbi   Quote dan BalasQuote

naulofar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30116
Posting: 79
Dari: muar

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-08-08 14:19


Pada 10-08-08 15:21 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

errr..
tumpang lalu dan tumpang baca
tak tau nak komen apa :sopan:



salam..............
nak tumpang juga

:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For naulofarProfil   Hantar PM kepada naulofar   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-08-08 14:48


bagaimana pun cara kita bercinta,jagalah batas syariat..
biar pun kita berkata kita telah menjaga sabaik mungkin batas-batas mengikut syariat, tetapi hakiktnye kita masih lalai(segelintir)..
contohnya,kita lihat jika hati kita sering teringat akan "si dia" memanjang hgg hati kita ini telah dipenuhi bayangannya, bukakah itu dinamakan lalai dan ia zina hati...jadi kita kena jagalah jika kita benar-benar ingin jaga......

"sesunggunya mencegah itu lebih baik daripada mengubati"

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-08-08 17:59


Ana adalah salah seorang dalam golongan ini..Ana kedah dan dia johor..tapi Alhamdullillah dah 5 tahun kenal masih lagi berkenalan..hampir tiap hari tak pernah putus mesej dan pnggilan..jumpa pun dalam 2 kali setahun..Insya'Allah tahun depan dia akan menjadi bakal Isteri ana..Doakanlah...Amin..


p/s-jika kita setia insya'Allah dia akan setia...Allah Maha Adil dan Maha Mengetahui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-08 20:20


saya pun salah seorang dalam golongan ini. saya di Malaysia suami pulak belayar di luar Malaysia. berhubung pun cuma ditelefon seminggu sekali sebab mahal RM9 seminit. tak boleh mesej sebab tak ada line kat tengah2 laut. yang paling penting kepercayaan dan kesetiaan. masa2 tanpa dirinya disisi saya gunakan untuk bermuhasabah diri, belajar dan lebih mendekatkan diri pada Allah.insyaAllah..semoga Allah meredhai cinta kami..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-09-08 21:02


Jauh ke dekat yang penting hati...dan mesti sentiasa yakin.....insyaAllah kalau hati masing-masing ikhlas.....jarak jauh pun tidak ada masalah....tapi kalau hati tiada keikhlasan,jarak dekat pun bermasalah.....yang penting hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

daboyz8
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.02.2007
Ahli No: 28935
Posting: 37
Dari: Melaka.....JayBee(kerja kat sini....!!)

Melaka  


posticon Posting pada: 24-11-08 16:42


Sudah banyak cerita yang kita dengar mengenai perkara ini. Ada yang dapat survive dan ada yang kecundang. Menangis dan sedih yang amat sangat apabila si dia berubah hati disebabkan rasa kesunyian.

Percaya pada pasangan

Apabila kita berjauhan dengan pasangan, kita hendaklah percaya dengan si dia. Pernah baca 5 Tips dalam Berpasangan? Di dalam tips itu ada dinyatakan betapa pentingnya kita saling mempercayai dalam berpasangan ini. Percayalah pada si dia yang dia akan setia dan masih menyayangi kita walaupun kita berada jauh dari dia.

Setia walaupun jauh

Memang pelbagai dugaan yang kita hadapi apabila kita berjauhan. Ketika kita berjauhan, kita akan terasa sunyi. Orang yang selalu kita jumpa, tiba-tiba kini jauh dari mata. Dan apabila berjauhan, hati menjadi sunyi. Dan pada masa inilah kawan-kawan menjadi penyeri. Namun begitu, walaupun kita masih mempunyai kawan, kawan hanyalah kawan. Ceria bersama kawan tidak sama dengan ceria apabila kita bersama dengan pasangan kita. Di sini, ada yang kecundang. Ada yang bercouple dengan kawan disebabkan terasa sunyi. Fikirkanlah, apa perasaan pasangan kita bila dapat tahu yang kita tidak setia? Dan letakkanlah diri kita di tempat dia. Adakah kita akan gembira dan suka jika kita dibuat demikian?

Berjumpalah walaupun seketika

Jangan jadikan jauh itu sebagai alasan. Cinta perlukan komitmen. Cinta juga adalah tanggungjawab. Walaupun jauh, cuba cari masa untuk berjumpa dengan si dia. Andai kata si jejaka duduk jauh di utara semenangjung dan si gadis duduk di hujung selatan semenanjung, cuba cari masa yang sesuai untuk berjumpa. Paling tidak pun bila ada cuti panjang. Janganlah tidak berjumpa langsung. Sudah pasti rindu di hati akan semakin memberontak bila kita berjauhan. Jadi, apabila ada masa kelapangan itu, rancanglah untuk berjumpa. Sudah pasti ini akan mengeratkan lagi hubungan dan dapat mengurangkan rasa rindu itu.

Tanyalah khabar

Setiap malam sebelum tidur itu kalau boleh cuba hubungi si dia tanyakan khabar. Buat secara selang seli. Hari ini anda yang call dia. Esok dia pula. Dengan ini baru lah sama-sama merasa susah dan senang. Jangan mengharapkan si dia sahaja yang akan call anda. Sudah pasti dia akan berasa sukar untuk menghubungi anda jikalau dia sahaja yang perlu call anda. Memang cinta perlukan komitmen tetapi ia akan menjadi sukar bila sebelah pihak sahaja yang memberikan komitmen. Jadi sama-samalah membantu dalam membina percintaan ini.

Sambut hari ulang tahun bersama

Sekiranya tidak sibuk, cuba sambut birthday atau ulang tahun apa-couple-an bersama-sama. Sekiranya birthday itu jatuh pada hari bekerja, sambutlah bersama-sama pada hujung minggu tersebut. Luangkan masa bersama untuk seketika sudah pasti dapat mengembirakan antara satu sama lain. Walaupun perjumpaan itu hanya sementara, tetapi kenangan ketika berjumpa bersama-sama sambil menyambut birthday sudah pasti akan terpahat kukuh di hati. Mungkin anda akan tersenyum sendirian apabila mengenangkan kembali kenangan manis sebegitu.

Jangan jadikan jarak sebagai pemusnah

Cinta jarak jauh memang sukar. Memang meronta-ronta hati bilamana rindu itu datang. Apabila keseorangan, sudah pasti kita akan terasa sangat kerinduan itu. Tetapi ingatlah, jangan jadikan jarak yang jauh itu sebagai pemusnah cinta anda. Jadikan ia sebagai satu cabaran yang akan memberikan anda lebih bersemangat untuk meneruskan cinta itu.

Akhir kata, walauapapun rintangan yang ada, jangan jadikan ia sebagai alasan dan penghalang. Tetapi jadikan ia sebagai sesuatu yang dapat menambahkan kasih sayang kita kepada si dia. Bila jauh kita akan merasa rindu bukan? Jadi jauh itu bukan satu perkara yang tidak baik cuma ianya merupakan salah satu cara untuk memupuk rasa kasih sayang kita dan mengajar kita untuk menjadi seorang kekasih yang setia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For daboyz8Profil   Hantar PM kepada daboyz8   Quote dan BalasQuote

adeq3101
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.07.2008
Ahli No: 34183
Posting: 45
Dari: S.T.P

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 16:52


Pada 06-09-08 21:02 , najah_musla posting:

!!! QUOTE !!!

Jauh ke dekat yang penting hati...dan mesti sentiasa yakin.....insyaAllah kalau hati masing-masing ikhlas.....jarak jauh pun tidak ada masalah....tapi kalau hati tiada keikhlasan,jarak dekat pun bermasalah.....yang penting hati...



setuju dengan najah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeq3101Profil   Hantar PM kepada adeq3101   Quote dan BalasQuote

adeq3101
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.07.2008
Ahli No: 34183
Posting: 45
Dari: S.T.P

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 16:57


Pada 28-07-08 16:00 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-07-08 15:20 , imtiyaz_lail86 posting:

!!! QUOTE !!!

SALAM ALAIK..

em, cinta jarak jauh?
sekadar berkongsi pendapat...istilah "cinta" itu sendiri dah jadi isu...dalam ISLAM ADA KE GALAKKAN suruh BERCINTA?tak ada kan...
tapi kalau SEKADAR BRKWAN mengikut SYARIAT TU...rasanya tak salah kalau seorang kat SEMENANJUNG DAN seorang kat SELATAN...yang penting kena ingat...Apa pun...mesti LILLAHI TAALA..insyaALLAH,dberkatiNYA...AMIN..

WALLAHUA'LAM BISSOWAB...



dalam islam ada istilah 'kawan' ke antra berlainaan jantina???




dalam islam ada istilah 'kawan' ke antra berlainaan jantina???
bagi saya xd istilah "KAWAN" BILA BERLAINAN JANTINA...

tak perlu d jelaskan..
rasa warga2 ukhwah sendiri pun faham apa sebabnya dan mengapa ianya tak digalakkan sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeq3101Profil   Hantar PM kepada adeq3101   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 17:38


Pada 24-11-08 16:57 , adeq3101 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-07-08 16:00 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-07-08 15:20 , imtiyaz_lail86 posting:

!!! QUOTE !!!

SALAM ALAIK..

em, cinta jarak jauh?
sekadar berkongsi pendapat...istilah "cinta" itu sendiri dah jadi isu...dalam ISLAM ADA KE GALAKKAN suruh BERCINTA?tak ada kan...
tapi kalau SEKADAR BRKWAN mengikut SYARIAT TU...rasanya tak salah kalau seorang kat SEMENANJUNG DAN seorang kat SELATAN...yang penting kena ingat...Apa pun...mesti LILLAHI TAALA..insyaALLAH,dberkatiNYA...AMIN..

WALLAHUA'LAM BISSOWAB...



dalam islam ada istilah 'kawan' ke antra berlainaan jantina???




dalam islam ada istilah 'kawan' ke antra berlainaan jantina???
bagi saya xd istilah "KAWAN" BILA BERLAINAN JANTINA...

tak perlu d jelaskan..
rasa warga2 ukhwah sendiri pun faham apa sebabnya dan mengapa ianya tak digalakkan sangat...


Kalau tak ada istilah kawan, maknanya berlainan jantina kita bermusuhlah ye?


p/s: Sesama mukmin kita tak berkawan, tak juga bermusuh, tapi kita BERSAUDARA...


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 20:26


cinta jarak jauh?? jauh mana pun jarak kalau dah jodoH insyaAllah akan sentiasa dekat kan.. Cinta jarak jauh semudah di hujung jari...
*Apapn pendapat sahabat ukhwah...cinta itu memang tak dapat di elakkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.177674 saat. Lajunya....