Oleh |
all about soup pula |
anis_zulaikha
Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 21-07-08 18:35
assalamualaikum... dek kerana tengah lapar ni... so mari lah kita sama-sama lapar nengok2 resepi ni pula... selamat mencuba.... resepi pertama bakso Bahan-bahan ( 7-8 org ) * Mee Hoon 1 bungkus (400 gm) * Taugeh * Kobis dihiris halus * *untuk BEBOLA * 400 gm daging cincang * 2 biji bawang merah diracik halus * 2 biji bawang putih diracik halus * 2 sb telur (1/2 biji) * 1 sekolah tepung ubi / tepung jagung * sedikit serbuk lada sulah dan garam * *untuk KUAH * 3 biji bawang merah dihiris * * 3 ulas bawang putih * *1/2 inci halia * *1sk lada sulah biji * 1 batang serai diketuk * 1 sb pati daging / pati ayam * sedikit serbuk lada sulah * garam dan perasa Cara-cara 1. untuk KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing dan naik bau. Masukkan sekali serai. 2. Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam dan perasa. 3. untuk BEBOLA: Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan untuk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yang kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah dan bebola 4. Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dengan taugeh dan kobis. Tuang kuah dengan bebola. Boleh juga guna mee lain. 5. Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dengan cili padi yang ditumbuk berasingan dengan kicap... Kicap yang sering diguna kicap ABC.... Tak tahulah kat tempat lain ada tak... Tapi kalau kat batu pahat boleh jumpa....
|
anis_zulaikha
Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 21-07-08 18:38
resepi kedua sup tulang Bahan-bahan ( 4 orang ) * 500g tulang lembu * 1 sup bunjut adabi * 2 kiub ayam - tak kisah mana-mana adabi ke maggie * 2 1/2 liter air. * 3-4 ulas bawang putih * 1 macam halia * minyak untuk menumis * daun sup/ daun bawang * bawang goreng * cili padi -kalau nak pedas * limau nipis- kalau suka masam2 sikit.. * 2 ketul ubi kentang * 1/2 batang lobak merah Cara-cara 1. Mula-mula cucilah tulang temulang. 2. Kupas bawang putih. lepas itu bersihkan. 3. Ketuk-ketuk bawang putih dengan pisau. lepas itu cincang-cincanglah biar jadi halus. 4. Hiris pula halia nipis-nipis. Tapi kalau siapa ada lesung tu boleh tumbuk halia sekali dengan bawang putih. 5. Panaskan minyak. Tumislah bawang putih dan halia ni sehingga bawang putih jadi kuning.. kalau hangus sikit tu tak mengapa.. 6. Dah tu masuklah air dengan tulang-temulang. Rebuslah sehingga tulang empuk. 7. Bila dah empuk tu, masuklah pula ubi kentang dengan lobak merah.. kalau tak nak letak pun tak mengapa.. 8. Masuk pula rempah sup bunjut dan juga kiub ayam. Biarkan sehingga ubi kentang empuk. 9. Masukkan pula sedikit gula. lepas itu bolehlah rasa. kalau tak rasa masin lagi bolehlah tambah garam. Tak cukup manis tambahlah gula. 10. Bila nak makan tu bolehlah letak bawang goreng, daun sup, daun bawang, cili padi. kalau suka masam perahlah sedikit limau nipis.
|
anis_zulaikha
Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 21-07-08 18:43
resepi ke3 sup pasta Bahan-bahan ( 4 orang ) * 300 pergi pasta kerang, rebus hingga lembut, toskan dan gaul dengan sedikit minyak. * 1 keping dada ayam, didadu* * 1/2 camca teh serbuk lada hitam* * 1/2 camca teh garam*(*disatukan dan perap 15 minit) * 10 kuntum cendawan butang, belah 4 setiap satu * 1 biji ubi kentang, didadu sederhana besar * 2 liter air * 2 kiub ayam "MAGGI" * 1 camca teh serbuk lada hitam * Garam secukup rasa * BAHAN TUMIS:- * 1 inci kayu manis * 1 kuntum bunga lawang * 4 kuntum bunga cengkih * 2 biji pelaga * 1 batang leek, dihiris halus * 4 ulas bawang merah, dihiris halus * 3 ulas bawang putih, diketuk * 1 inci halia, diketuk * BAHAN HIAS:- * Bawang goreng * Hirisan daun sup/bawang * Hirisan cili padi (jika suka) Cara-cara 1. Dalam periuk, panaskan 2 camca besar minyak dan masukkan kesemua bahan2 tumis dan tumis hingga wangi. Masukkan kentang dan cendawan, kacau goreng untuk 1 minit. Tuang air dan masukkan kiub ayam. Biar masak atas api sederhana hingga kentang 3/4 empuk. 2. Kemudian masukkan ayam, serbuk lada sulah dan perasakan dengan garam secukupnya. Biar mendidih hingga daging ayam masak dan kentang empuk. 3. PENYEDIAN PASTA:- Dalam mangkuk, isikan pasta secukupnya, tuang kuah dengan isi2nya sekali dan hias dengan bahan hias sebelum dihidangkan. Jika tak tahan pedas tak payah bubuh hirisan cili padi tadi..
|
ummusafiah
WARGA SETIA Menyertai: 12.11.2004 Ahli No: 12428
Posting: 2520
|
Posting pada: 21-07-08 18:44
aduhh kak anis...kejamnya buat perut menderita macam ni lapar juga teringat sup yang mak ummu akan sediakan bila mak buat mee goreng sup tauhu + mee goreng..yumm..yummm..ala2 org cina sikit
|
anis_zulaikha
Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 21-07-08 18:46
Pada 21-07-08 18:44 , ummusafiah posting:!!! QUOTE !!! aduhh kak anis...kejamnya buat perut menderita macam ni lapar
juga teringat sup yang mak ummu akan sediakan bila mak buat mee goreng sup tauhu + mee goreng..yumm..yummm..ala2 org cina sikit ummu share lah kat sini... macam sedap saja itu...
|
anis_zulaikha
Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 21-07-08 18:51
resepi ke4 sup ayam spesel Bahan-bahan ( 8org ) * 1 ekor ayam potong 16 * 1 labu bwg merah * 2 ulas bwg putih * 1 inci halia * sebatang kulit kayu manis * 4 kuntum bunga cengkih * 2 kuntum bunga lawang * 3 iji buah pelaga * 2 baju kentang * 1 btg lobak * 1 mangkuk air panas baru masak * lada sulah, garam, ajinomoto dan stok ayam * daun sup, daun bawang & bawang goreng Cara-cara 1. Rempah2 direndam dalam air panas menggelegak,biarkan hingga air tersebut suam & toskan rempah2 tersebut. Air rendaman turut disimpan. 2. Bwg merah & bwg putih dikisar halus. Halia ditumbuk sedikit jangan sampai lumat. Lobak dipotong bulat2 anggaran 1.5cm & kentang dipotong 6 3. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan halia & rempah2 yang telah direndam. Tumis sebentar. 4. Masukkan ayam dan gaulkan supaya bercampur dengan rempah yang ditumis. Biarkan selama 10minit 5. Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi. Jika mahukan kuah sup lebih boleh tambah lagi semangkuk air. 6. Biar sup menggelegak,masukkan kentang dan lobak. Bila ayam dah empuk masukkan stok ayam, garam, aji & lada sulah. Adjust mengikut selera anda 7. Dah siap tutup api. Masukkan daun bawang,daun sup & bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang
|
ummusafiah
WARGA SETIA Menyertai: 12.11.2004 Ahli No: 12428
Posting: 2520
|
Posting pada: 21-07-08 18:53
aduhh makk..mohon bantuan..talian hayat.. ndak ingat resepi tu.. ummu ingat lupa-lupa lah pulak..huhu.. bahan-bahannya..tauhu, bawang putih, bawang merah, tepung kanji sedikit(supaya pekat),garam,serbuk lada putih (ramica dalam bahasa mamakku ), daun sup dan bawang goreng cara memasak..adesss lupa2 ingat lah.. bila da masak makan bersama2 dengan mee goreng...perghh juga..hingga menjilat jari..abang ummu siap berebut..dia nak lebih...adesss..bab-bab makan tak ingat adik da...
|
Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA- Menyertai: 17.02.2004 Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi
|
Posting pada: 21-07-08 19:00
kak anis, jangan lah tunjuk sup banyak-banyak... teman ni kaki sup, memang pantang tengok sup. kat U dulu setiap malam makan sup hinggekan orang kafe dah tau dah. tengok saja muka teman, muka sup... p/s kak anis, carikan calon isteri untuk teman yang pandai masak sup hehehehhe
|
anis_zulaikha
Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 22-07-08 17:39
Pada 21-07-08 19:00 , Daeng_Jati posting:!!! QUOTE !!! kak anis, jangan lah tunjuk sup banyak-banyak... teman ni kaki sup, memang pantang tengok sup. kat U dulu setiap malam makan sup hinggekan orang kafe dah tau dah. tengok saja muka teman, muka sup...
p/s
kak anis, carikan calon isteri untuk teman yang pandai masak sup hehehehhe daeng, apa kata biar kakak ajar daeng yang hebat masak sup.... nantikan boleh surprise kan isteri
|
pejuang_terakhir
WARGA SETIA Menyertai: 28.08.2007 Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu
|
Posting pada: 22-07-08 18:09
resepi sup belut ada tak?nak juga try buat sup belut ini,kepingin pulak rasa nak makan sup belut
|
anis_zulaikha
Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 22-07-08 18:25
Pada 22-07-08 18:09 , pejuang_terakhir posting:!!! QUOTE !!! resepi sup belut ada tak?nak juga try buat sup belut ini,kepingin pulak rasa nak makan sup belut baru kelmarin kakak anis buat sup belut...emm ayah teringin sangat nak makan... 1 ekor belut di bersihkan 600 ml air bahan di kisar halus 10 ulas bawang merah 5 macam halia 3 ulas bawang putih 2 tangkai daun sup 2 tangkai daun bawang 2 sudu makan minyak 1 bungkus sup bunjut garam dan lada sulah secukup rasa Cara Memasak 1.Panaskan periuk masukkan minyak dan tumis bahan dikisar sehingga kering 2.Masukkan air bersama dengan sup bunjut dan belut. biar kan mendidih menggunakan api sederhana. 3.Masukkan garam,lada sulah,daun sup dan daun bawang biarkan seketika......... hidang kan
|
ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA- Menyertai: 14.12.2003 Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH
|
Posting pada: 25-07-08 17:01
WAAHHH..... sedapnya.. sedap... sedap... laponye terasa... nak balik lah.. makan sup...
|
east_salju
Warga 3 Bintang Menyertai: 30.12.2003 Ahli No: 6074
Posting: 106
Dari: d bawah lindungan bayu
|
Posting pada: 25-07-08 20:40
memang membuka selera...ana ni hantu sup...nak cubelaa...
|
sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA- Menyertai: 12.05.2004 Ahli No: 8934
Posting: 5682
|
Posting pada: 26-07-08 00:14
kak anis ni memang lah...boleh jadi chef ukhwah...patutnya kita kena bagi tugas lepas ni...buat makanan untuk JK² Ukhwah...
|
anis_zulaikha
Menyertai: 13.07.2004 Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya
|
Posting pada: 26-07-08 11:37
|