Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bulan tak jatuh ke riba, sebaliknya manusia menjatuhkan diri ke atas bulan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 39 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 49 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 50 hari yang lalu
eme86: 50 hari yang lalu
sunan-faqih: 55 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Lagu dan Perasaan...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Lagu dan Perasaan...

Please Mendaftar To Post


Oleh Lagu dan Perasaan...

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 17:59


Assalamualaikum...

maaf kalau topik ni dah dikemukakan.. tapi rasanya belum ada lagi.. pernah tak sahabat2 semua begitu menghayati sesebuah lagu ? contohnya kalau lagu tu liriknya sedih sahabat2 turut merasainya. Kalau lagu2 tu menginsafkan seperti nasyid, sahabat2 pun turut terdetik rasa keinsafan..

:-D
:bunga:


-----------------
Adoro Allah, yo adoro Rasul, yo adoro mi familia, yo adoro Islam...


Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 15-07-08 18:15


ada-ada.. Buatmu Ibu by ae-man dengan Your Mother by Yusuf Islam
selalu nangis2 saja sebab dalam lirik tu memang sama macam diri sendiri :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 20:45


semua org ada perasaan, pasti ada terinsaf atau terjoin dengan lagu yang diminati.tak kira nasyid atau jiwang...pasti ada..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 21:16


sesiapa yang berhati lembut yang akan merasai alunan nasyid yang menginsafkan
saya syahdu betul dengar lagu far east-kembali..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 23:34


teringat lgu mentari hidup(haikal),epilog silam(haikal).....ckup2 touching,,,,nagis seorang-seorang dalam kereta.....terasa dr ni kan dengan lirik 2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

syanadh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15549
Posting: 97
Dari: Tangkak

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-08 08:58


lgu yang selalu mnyentuh hati saya.., ku hadir padaMu, kembali ke alam barzakh dan tanpaMu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syanadhProfil   Hantar PM kepada syanadh   Pergi ke syanadh's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-07-08 09:40


Lagu yang amat terkesan dalam diri ana- Untukmu Palestin oleh Raihan. Tak pernah dengar lagu Palestin seperti ini.....


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-08 13:12


hmm...
terlalu banyak lagu yang menyentuh hati...
sementelah, ismi jenis yang menghayati lirik lagunya, baru suka mendengar akan lagunya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Ulfah_AzZahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.07.2008
Ahli No: 34018
Posting: 77
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-08 15:49


Salam buat semua,


        Walaupun tak tahu bahasa Arab tapi saya suka dengar nasyid Sheikh Mishary Rashid Alafasy yang bertajuk "Ana Abd" dan "Ella Salati" .Memang menyentuh perasaan saya kerana lirik tu memang ada kaitan dengan saya. Ada videoklips nasyid tu dah siap pasang lirik/translation lagi.

Lagi satu nasyeed jihad "Afghan v2" boleh didapati dalam http://nasheed world of Islam. info/ Walaupun tak faham lirik , tapi nasyeed itu membayangkan betapa kuatnya sifat ketabahan pejuang-pejuang jihad berjuang bertahun-tahun lamanya berhadapan dengan tentera-tentera kafir, seolah-olah mereka ni tak pernah berputus asa. Sebak juga mendengar lagu ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ulfah_AzZahraProfil   Hantar PM kepada Ulfah_AzZahra   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 00:44


lagu selalunya menyatakan mood seseorang pada suatu masa tertentu atau pun menimbulkan memori yang menenangkan.....
so tak hairan lah kalau ada lagu yang berkurun lama tapi masih ada peminat....
macam Rast - Masih Ada Waktu, tu nasyid lama diberi nafas baru....
sebab dulu join kumpulan nasyid memang selalu nasyid lagu tu....
tapi rasa nasyid yang paling menyentuh hati saya ialah NowSeeHeart - Damai Yang Hilang

p/s; layan macam-macam jenis lagu dari metal sampai ke nasyid....ikut mood

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 08:47


saya akan feeling kalau ada 'roh' pada satu-satu lagu tu...kira lagu tu berhantu lah..wah..hahaha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

umar_muiz
Warga Rasmi
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34051
Posting: 4
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 10:22


banyak lagu yang saya akan terasa terfeeling bila dengar.....

pada saya lagu yang paling menyentuh hati saya, lagu kembali nyanyian far east

wahai Tuhan yang maha pemurah
terangilahku dengan Nur imanMu
hanya engkau tempat aku berserah
mohon maghfirah di dalam syahdu

wahai Tuhan yang maha pengasih
ampunilah segala dosa2ku
laksana buih dilaut memutih
hanyut ditelan gelombang nafsu

hari2 yang telah aku lalui
ingin ku tinggalkan terus bersemadi

ingin aku kembali kepada fitrah insani
tak sanggupku jelajahi rimba duniawi
bebaskanlah diriku dari dbelenggu
dosa noda nafsu durjana

terimalah taubatku ya Allah
pimpinlah daku ke jalan redhaMu
moga sinarMu terangi hidupku
didalam kegelapan

aku kan kembali kepadaMu ya Rabbi
mengadapMu ya Rabbul Izzati
segala ketentuanku pasrahkan
dihujung penghayatan

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_muizProfil   Hantar PM kepada umar_muiz   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 10:28


Pada 15-07-08 23:34 , umar_khalil posting:

!!! QUOTE !!!

teringat lgu mentari hidup(haikal),epilog silam(haikal).....ckup2 touching,,,,nagis seorang-seorang dalam kereta.....terasa dr ni kan dengan lirik 2...


salam'alaik..
betul-betul...sangat minat dengan lagu2 dari kumpulan haikal...
sokmo dengar dalam enset...
wallahu'alam



Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 15:35


saya suka alunan lagu dari Ahmed Bukhtiar...baik dalam BI maupun arab. Walau tak memahami sangat bahasa arab tapi hati saya tersentuh mendengar lagu-lagu beliau...penyanyi yang menyanyi dari hati...maka hati lah yang yang disentuhi. kadang sampai meremang bulu roma bila dia mengalunkan lagu yang sayu...
saya masih ingat lagu 'last breath' yang saya mula dengar beberapa tahun yang lalu...sampai sekarang saya tak jemu...dan cukup menyentuh hati biarpun mendengarnya berulang kali. saya rasa dia benar-benar berdakwah dengan lagunya

Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-07-08 08:55


lagu berkaitan dengan purdah tak ada ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-07-08 11:14


suka dengar lagu peterpan bertajuk ACHEH...sedih dengar lagu tu..best juga layan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 27-07-08 22:44


saya suka dengar lagu2 mestica...

kalau diuji apa-apa oleh Allah, cara untuk saya kuatkan semangat dan motivasi diri sdiri adalah dengan dengar lagu rahmat ujian dr mestica...

kalau diri lalai dengan dunia sangat-sangat...saya akan dengar lagu layar keinsafan..mesti hati jadi syahdu..jiwa rasa sedih sangat sebab banyak buat dosa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119385 saat. Lajunya....