Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada rohaninya. Apa yang difikir menentukan apa yang akan dicapai.
-- Hamka

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 20 hari yang lalu
izdham: 29 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 39 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: HUKUM BELAJAR MENGENAI SYARIKAT PENGELUAR ARAK??


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» HUKUM BELAJAR MENGENAI SYARIKAT PENGELUAR ARAK??

Please Mendaftar To Post


Oleh HUKUM BELAJAR MENGENAI SYARIKAT PENGELUAR ARAK??

qing_er
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2004
Ahli No: 6711
Posting: 45
Dari: Pontian,Johor D.Takzim

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 11:01


Maaf sekiranya topic ni dah ada sebelum ni.. saya pelajar dan semalam prof bagi assignment untuk kami.. kami perlu memilih dua syarikat dari BURSA Malaysia untuk buat analysis..saya berkumpulan dengan non-muslim dan mereka mencadangkan untuk memilih syarikat pengeluar arak di Malaysia yang juga tersenarai di BURSA.. bolehkah saya membuat analysis tentang syarikat mereka untuk tujuan pelajaran?.. sebab semester lepas pun saya menghadapi masalah yang sama.. group members saya semua chinese.. so mereka nak buat pasal syarikat jual nombor ekor (ramalan).. but untuk kedua-dua kes.. saya katakan pada mereka .. I'm muslim and can't choose that company.. akhirnya.. kami memilih syarikat lain yang tak ada kena mengena dengan perjudian atau arak.. mereka pun faham..

Maka diulangi di sini.. bolehkah kita belajar mengenai strategy mereka yang menjalankan perniagaan seperti ini?... untuk persediaan..sebab mungkin akan ada non-muslim yang bertanya ...kenapa ye? .. mungkin kita sama-sama boleh menjawab.. cuma saya tak tahu jawapannya..dan mungkin juga sahabat sesama muslim bertanye.. mengape ye?.. mungkin kita boleh memberi alasan dengan dalilnye..

Tapi.. kenapa ye?...mengape ye?..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qing_erProfil   Hantar PM kepada qing_er   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 08-07-08 17:07


hmm.. ana nak share sikit lah. ehe
sem lepas pun saya bertanya pada prof saya mengenai boleh tak minum minuman daripada botol yang menyerupai botol arak. (tau kan?)
dia jawab, 'ilah (sebab) pengharaman arak di dalam Qur'an adalah kerana minuman yang memabukkan. jadi sebab ARAK HARAM = MABUK. then, selagi minuman yang kita minum (walaupun botol macam botol arak) tak mabuk, dia tak haram.
bagi ana yang cetek ilmu ni, itulah jawapan ana. (setakat yang ana belajar) boleh belajar pasal arak/strategi bisnes etc selagi ia tak memabukkan.
nak lebih confirm kena refer pakar2 hukum lah. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 21:35


!!! QUOTE !!!

selagi minuman yang kita minum (walaupun botol macam botol arak) tak mabuk, dia tak haram.

Saja nak menambah, takut orang salah paham. Kalau air tu memang arak, tapi kalau minum sikit tidak memabukkan, air itu tetap haram.

Aku takut orang kata "arak kalau minum sikit tapi tak mabuk, maka tak haram.."

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-07-08 17:28


yang pasti, jangan sampai kajian anda itu membantu/menyumbang kepada syarikat arak tersebut, seperti promosi ke, atau menyumbang kepada kemajuan dan sebagainya... takut2 nanti saham buat & jual arak tu anda sendiri pun dapat juga :jangan:

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 10-07-08 17:50


Assalamualaikum
macam mana pula jika kita dapat memperolehi satu perkara lain? contohnya bagaimana caranya kita nak limitkan penjualan arak ke..atau something lah yang related to bagaimana kita dapat menguruskan pengeluaran arak ini bagi memastikan kemaslahatan kita dan umat Islam semua...macam yang isu bab* tu lah....
P/S : some ideas?? :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 11-07-08 07:59


Assalamualaikum

saya pun ada faced satu problem masa prkaitkal yang lalu di mana saya terpaksa involved dalam 1 comapny yang buat flexible packaging.saya tak tahu po yang company ni ada buat label arak eksport ke vietnam dan filipina.. nak tukar company pun dah masuk minggu ke 2... masa lecturere datang buat observation dia cakap tak apa sebab bukan direct involve..while tnaye kat pkerja muslim pla deme kata pernah rujuk ustaz as long as yang tu bukan main contribution pda company tak apa lah bagi muslim yang kerja di situ.. confius juga ni :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.099006 saat. Lajunya....