Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang bodoh hanya berdiam diri, tetapi orang yang paling bodoh adalah yang bercakap perkara yang dia sebenarnya bodoh
-- -- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 11 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 28 hari yang lalu
Kakngah: 28 hari yang lalu
lidah-penghunus: 29 hari yang lalu


Jejak Nasyid
Topik: SMS Akademi Nasyid. Tidak Membazirkah


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Nasyid
    »» SMS Akademi Nasyid. Tidak Membazirkah

Please Mendaftar To Post


Oleh SMS Akademi Nasyid. Tidak Membazirkah

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 17:56


assalamualaikum wbt

sebelum ini apabila AF, Gang Starz etc mengguna sistem SMS, maka ada yang bising2 kata siapa yang vote tu membazir wang apatah lagi kalau yang sms undi itu pelajar, duit pun minta kat mak ayah lagi.

dan ada yang siap kata berjuta2 wang sms itu elok diberi pada orang miskin etc.

Dan hari ini akademi nasyid juga serupa, apakah kerana ia nasyid maka ia tak membazir?

satu SMS 50 sen.

Banyak tu 50 sen tu, banyak benda dan sms berfaedah yang boleh digunakan, kalau sms celcom-celcom, boleh sms 50 mesej berguna, atau berborak dengan ibu bapa selama lima minit.


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

carbuqem
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27181
Posting: 59
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 22:09


sudah teranmg lagi bersuluh! memang membazir... sama saja dengan akademi fantasia...asasnya keuntungan.... nak cover line... buatlah akademi nasyid....

terpedaya semua.... sedih tengok nasyid sekarang dah jadi begitu..... halal haram dah tolak tepi......

Bookmark and Share

    


  Member Information For carbuqemProfil   Hantar PM kepada carbuqem   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 23:11


erkkkkkk...............

susah nak jawab ini..maybe ada jugak betul cakap cik carbuqem ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 09:57


boikot Akademi Nasyid sebab dah tak ada beza dengan AF ... sama juga macam kita boikot nasyid jiwang ...

jangan ada pulak yang kata SMS Akademi Nasyid ni sama macam sedekah ... tak ada bezanya dengan AF tu ... jangan pulak atas nama Islamik kita nak bolehkan benda macam ni ...

p/s : teringat ceramah Anwar Ibrahim .... "polis ambik RM 100 namanya corruption, Najib ambik RM 1 juta namanya komisyen ..." benda sama tapi bunyi saja lain ...



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 10:05


ISLAM DIMODENKAN... saya respectlah dengan fahaman dan gerakan jemaah tabligh.... mereka full sunnah nabi saw... islam hari ni lain sangat terutama islam hadhari

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 04-07-08 10:08


bagi pendapat personal saya, memang membazir.. nama akedemi, patutnya p mereka di adili oleh org yang pakar dalam bidang tu dan bukannya penonton.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 10:12


Pada 04-07-08 10:05 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

ISLAM DIMODENKAN... saya respectlah dengan fahaman dan gerakan jemaah tabligh.... mereka full sunnah nabi saw... islam hari ni lain sangat terutama islam hadhari



pada pendapat ana lah, prinsip islam hadhari tidak salah, yang salah adalah perlaksanaannya...


-----------------
Kita selalu melihat dia ketawa,tetapi mungkin sebenarnya dia tidak setabah yang kita sangkakan.Di sebalik senyumannya mungkin banyak cerita sedih yang ingi


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 10:15


sekurang2nya, ada juga altenatif kita dalam dunia hiburan untuk masyarakat kita hari ini.....daripada AF,pergi.star,mentor sahaja bermaharaja lela...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 10:55


ISLAM DIMODENKAN... saya respectlah dengan fahaman dan gerakan jemaah tabligh.... mereka full sunnah nabi saw... islam hari ni lain sangat terutama islam hadhari

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

carbuqem
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27181
Posting: 59
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 11:03


Pada 04-07-08 10:15 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

sekurang2nya, ada juga altenatif kita dalam dunia hiburan untuk masyarakat kita hari ini.....daripada AF,pergi.star,mentor sahaja bermaharaja lela...


"sekurang2nya" macam inile buat kita selalu terpedaya.... dulu depa kata daripada lagu melalak lebih baik lagu nasyid..... pas tu nasyid jadi entah hape2....... sekarang ni daripada AF lebih baik akademi nasyid.....dah tu akademi nasyid jadi lebih kurang AF, gangstarz dan lain-lain... tak ada beza langsung!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For carbuqemProfil   Hantar PM kepada carbuqem   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 11:03


membazir lah teww, baik sms kat mak bapak, sedara mara :malu:


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 11:08


Pada 04-07-08 10:55 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

ISLAM DIMODENKAN... saya respectlah dengan fahaman dan gerakan jemaah tabligh.... mereka full sunnah nabi saw... islam hari ni lain sangat terutama islam hadhari


islam sama sahaja..tak ada name islam moden..cuma puak-puak umno sahaja kata ada islam moden..dari segi hadariyah tidak salah...perkembangan islam mengikut zaman...contohnya zaman nabi tidak ada internet..zaman kita ada internet..so kita boleh lah berdakwah melalui internet..kalau nak dakwah ikut cara lama yang nabi buat kita akan ketingallan dan seterusnya islam akan lambat berkembang...bukan nak mempertikaikan cuma nabi ada berkata..islam ini sesuai untuk semua zaman.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 11:08


Pada 04-07-08 10:12 , mujahid007 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-07-08 10:05 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

ISLAM DIMODENKAN... saya respectlah dengan fahaman dan gerakan jemaah tabligh.... mereka full sunnah nabi saw... islam hari ni lain sangat terutama islam hadhari

pada pendapat ana lah, prinsip islam hadhari tidak salah, yang salah adalah perlaksanaannya...

yang salah adalah pada istilahnya :jangan:

dulu kecoh kat sini masa awal-awal perancangan akademi al-Quran (AQ) yang akan turut melibatkan undian SMS, tapi syukur sebab benda tu tak jadi...

sekarang ni, akademi nasyid pula main sms2 ni :berfikir:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 11:17


Bagi ana, memang ada unsur pembaziran. Tapi, semua itu ikut lah kepada kehendak kita.

Bagi ana secara peribadi, apa salahnya sms sebanyak lima puluh sen sahaja ( 50 sen ), untuk membantu salah seorang peserta di dalam rancangan itu naik bagi memastikan dia ada tempat untuk berdakwah selepas ini.

Niatlah ikhlas mahu membantu pendakwah seperti mana kita menderma di tabung masjid di setiap Hari Jumaat. Jumlah biasa yang dimasukkan tika setiap Jumaat ialah Rm 1.00, sedangkan untuk Akademi nasyid hanyalah 50 sen sahaja apa seminggu.

Bagi ana, ana kenal salah seorang peserta itu. Matlamat perjuangan dia jelas. Dan dia juga orang yang berbaiah pada marhalah perjuangan Islam. So, tidak salah untuk ana bantu dia.

Bukanlah mahu menyokong secara fanatik, tetapi ini adalah usaha bagi memastikan Islam bukan sekadar pada populariti, mengejar ganjaran, tetapi ia adalah untuk peluang berdakwah di sudut yang baru.

Alhamdulilah, ana rasa ramai yang berpendirian sama seperti ana. Minggu lalu, sahabat peserta AN itu mendapat undian tertinggi sebanyak 31%. Ana yakin, majoriti orang yang mengundi itu semuanya adalah orang yang berpendirian sama seperti ana.

Wallahua'lam.

Syukran


-----------------
Mountain View


Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

carbuqem
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27181
Posting: 59
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 11:34


Pada 04-07-08 11:17 , Along_Safa posting:

!!! QUOTE !!!



Bagi ana secara peribadi, apa salahnya sms sebanyak lima puluh sen sahaja ( 50 sen ), untuk membantu salah seorang peserta di dalam rancangan itu naik bagi memastikan dia ada tempat untuk berdakwah selepas ini


memastikan dia ada tempat untuk berdakwah? adakah sekarang ini tidak ada tempat atau ruang untuk berdakwah??? atau tersekat berdakwah??? atau adakah nasyid satu-satunya ruang untuk berdakwah???

ana tak faham... apa kaitan akademi nasyid dengan dakwah??? boleh sesiapa jelaskan.....

mana lebih aula'....... membantu fakir miskin atau membantu TV9 yang udah kaya-raya????

Bookmark and Share

    


  Member Information For carbuqemProfil   Hantar PM kepada carbuqem   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 11:48


Pada 04-07-08 11:34 , carbuqem posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-07-08 11:17 , Along_Safa posting:

!!! QUOTE !!!



Bagi ana secara peribadi, apa salahnya sms sebanyak lima puluh sen sahaja ( 50 sen ), untuk membantu salah seorang peserta di dalam rancangan itu naik bagi memastikan dia ada tempat untuk berdakwah selepas ini


memastikan dia ada tempat untuk berdakwah? adakah sekarang ini tidak ada tempat atau ruang untuk berdakwah??? atau tersekat berdakwah??? atau adakah nasyid satu-satunya ruang untuk berdakwah???

ana tak faham... apa kaitan akademi nasyid dengan dakwah??? boleh sesiapa jelaskan.....

mana lebih aula'....... membantu fakir miskin atau membantu TV9 yang udah kaya-raya????



emmm...ada tempat untuk berdakwah..kalau benar niat dalam hatinya untuk berdakwah alhamdulillah...kalau setakat nak jadi mawi atau faizal tahir....huh..undi kita tu akan dinilai di akhirat nanti...



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 04-07-08 15:16


Assalamualaikum
dalam hal ini, saya lebih sukakan pendapat carbuqem...walaupun lebih tegas, saya lebih selesa dengan kenyataannya...lagipun, cara berdakwah terlalu meluas dan even nak berdakwah cara nasyid atau hiburan pun masih ada jalan lain..contohnya akil hayy dan amy search ke...noorkumalasari ke..uhuk...
P/S : pendapat peribadi..(sedekah yang utama adalah kepada keluarga, kemudian kepada jiran..kemudian orang sekeliling..barulah yang jauh² selepas tu...)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 15:41


program tu sendiri tak bermasalah .. yang jadi masalah ialah undian SMS

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 19:17


tak payah lah nak pilih guna sms,,pilih guna juri sajalah lagi bagus......sms ni just nak ambil untung saja ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 22:31


SMS dan undi nasyid. Mungkin orang akan kata (contah kat atas) "tak apa, mereka nak berdakwah, kita boleh tolong mereka". Ada juga sebahagian yang cakap "tak boleh, sama macam AF, Malaysian Idol, Gang Starz DLL, cuma telah di 'ISLAMIKKAN' perkara tersebut" (juga contoh di atas). Dalam hal ini, kita semua sedia maklum program AN tu bagus, cuma sms undi tu yang tak bagus (juga dari contoh di atas).

Sekiranya kita berfikir dari pelbagai Point Of View, macam - macam kita dapat nampak. Saya cuma ingin mengajak warga ukhwah.com memerhati dari sudut pandangan penganjur (yang mungkin 'tidak islamik' , dan mungkin 'islamik'). Pihak penganjur MUNGKIN melakukan program serampang dua mata (dua dalam satu). "Inilah masanya untuk kita buat duit". Gunakan penyokong - penyokong islamik untuk mengundi 'hiburan islam alternatif'. Golongan pengundi ini tidak akan (atau tidak mahu) mengundi rancangan 'lagha', tapi mereka boleh mengundi rancangan 'islamik'.

Akhirnya, sekiranya AN musim pertama ini penganjur dapat buat duit dan meraih 'keuntungan' yang besar, maka tahun hadapan mereka akan buat lagi. Dengan menggunakan ayat psikologi "Inilah kumpulan pilihan ANDA untuk kekal pada minggu ini, sekiranya ANDA ingin kumpulan pilihan ANDA kekal pada minggu hadapan, maka undilah mereka" (kalau dok perhatikan, hampir semua rancangan yang ada undi sms akan pakai ayat ni). Terdorong oleh sifat rasa 'bersalah' kerana kumpulan yang di undi kalah (lepas itu nak undi kumpulan lain pula), maka pengundi akan menghantar LEBIH BANYAK UNDI SMS untuk mengundi kumpulan yang disokong..... Pada akhir musim, anda sudah sedia maklum apa yang akan berlaku....

Tahun hadapan (musim kedua, ketiga, kesepuluh...) sekiranya masih boleh buat duit, undi sms akan diteruskan. Pihak dunia hiburan ni bukan peduli sangat judi atau tidak sms tu. Yang penting mereka perlu untuk BUAT DUIT.

Maka, adakah anda salah seorang yang menyokong rantaian ini? Fikir - fikirkan ....

Namun, sekiranya undi sms tak laku (satu malaysia tak mengundi:- agak mustahil berlaku sebab mesti terasa nak undinye...), penerbit masih perlukan rancangan untuk terbitan TV. Tak ada rancangan meraka tak boleh berniaga. Kalau tak laku guna sms, lepas ini penerbit mungkin akan cari jalan lain pulak. Sekiranya difikirkan, kalau setakat nak undi, bukankan boleh sahaja menggunakan internet. Buat undian ONLINE. Kenapa perlu sms? Sebab sms boleh BUAT DUIT. Guna ONLINE tara untung maaa....


ps:- rancangan cari menantu macam mana pulak..? Akademi Quran ada undi sms jugak ke..?

semua di atas hanyalah pendapat peribadi. Mungkin betul dan mungkin salah


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 23:13


assalamualaikum wbt

akademi al-quran tak ada sms, itu yang bagus,

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 23:30


Hmm.. nasyid dan dakwah. Bagi para peserta AN, peluang dakwah mereka telah terbuka ketika mereka telah terpilih dan layak masuk ke AN. Peluang itu bukanlah peluang dapat berdakwah melalui nasyid kepada masyarakat umum, tapi lebih kepada peluang untuk berdakwah kepada pihak penerbit rancangan.

"Kepada pihak penerbit, undi sms tu tak bagus, boleh membawa kepada pembaziran. Lagi bagus buat undi online atau cara lain seperti hanya menggunakan juri awam dan juru hakim (program mana entah dulu buat begitu)"

Mereka (peserta AN) pendakwah? Ya, begitu juga anda. Anda juga seorang pendakwah....

ps:- ...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 05-07-08 08:47


hmm...pada saya pula..cuba anda bertanya pada semua pesetra2 akademi tu..apakah niat mereka untuk masuk pertandingan ni...1st of all sure mereka kata nak berdakwah atas jalan seni sebegini..pasal kemenangan dan habuan jugak popularity pasti jadi kedua dan ketiga..so da semua ngaku gitu baik kita2 ni tak perlu lah membazir vote mereka yang sah2 tak kenal..iyalah..siapa yang menag tak jadi masalah sebab da niat mereka nak berdakwah..lain lah alau kita ketahui bahawa ada pserta yang tak berniat untuk dakwah atau most fokus ti kemenangan..seharusnha kita menyingkirkannya dengan sms orang-orang yang sepatutnya..betul tak?

tapi andai anda punya kenalan dan kerabat dr kalangan peserta tak kisah lah kalau anda sms nya untuk pastikan kejuaraannya..itu terserah pada anda sebagai org yang mnegenali mereka...kan?

hanya persoalannya pada mereka-mereka yang langsung tak ada kaitan dengan peserta saja..baik tengok saja..nantika saja siapa yang menag..Kalau tak A menag.. B yang menag.. tak pun C..pasal semuanya mengaku masuk ni niat untuk dakwah..am i alright?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-07-08 11:05


Assalamualaikum
jawapan syemarly...terbaik!!! tapi bagaimana pula jika yang masuk tu hanya nakkan populariti atau ganjaran kemenangan?bagi saya, saya masih kekal dengan pendapat saya..jalan dakwah terlalu meluas...menggunakan jalan hiburan hanyalah satu jalan daripada beribu² lagi jalan..dan ia bukanlah antara jalan yang diutamakan dalam Islam...yang terlebih baik ialah bagaimana kita melihat Rasulullah dan cara dakwah Baginda..yang itulah cara yang sebaik²nya..

bukankah ada kata², jika kita hendak kembali kepada zaman Rasulullah..buatlah sepertimana yang Rasulullah buat...(ayat tabligh ke eh?? :berfikir: )

okies..wassalam.



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 12-07-08 17:00


kalau perempuannya dah tabarruj, melunak suara begitu, nak dakwah bagaimana? dakyah ada lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-07-08 23:47


Bagi saya,bila dah melibatkan sms ni mestilah ada unsur2 pembaziran..walau apa pun nama rancangannya..kalau sms nya free ok lah agaknya..hehe..kan lebih baik juri profesional dan pakar saja yang mengadilinya..


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 07:51


Pada 04-07-08 23:30 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Hmm.. nasyid dan dakwah. Bagi para peserta AN, peluang dakwah mereka telah terbuka ketika mereka telah terpilih dan layak masuk ke AN. Peluang itu bukanlah peluang dapat berdakwah melalui nasyid kepada masyarakat umum, tapi lebih kepada peluang untuk berdakwah kepada pihak penerbit rancangan.

"Kepada pihak penerbit, undi sms tu tak bagus, boleh membawa kepada pembaziran. Lagi bagus buat undi online atau cara lain seperti hanya menggunakan juri awam dan juru hakim (program mana entah dulu buat begitu)"

Mereka (peserta AN) pendakwah? Ya, begitu juga anda. Anda juga seorang pendakwah....

ps:- ...........



SOKONG SIRAT:

Lagi bagus buat undi online atau cara lain seperti hanya menggunakan juri awam dan juru hakim


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 13-07-08 13:32


Pada 12-07-08 23:47 , setanggi_syurga83 posting:

!!! QUOTE !!!

Bagi saya,bila dah melibatkan sms ni mestilah ada unsur2 pembaziran..walau apa pun nama rancangannya..kalau sms nya free ok lah agaknya..hehe..kan lebih baik juri profesional dan pakar saja yang mengadilinya..



Mufti Perak ada cakap apa- apa tak...? 8-)


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 13-07-08 13:37


salam..tu lah masalahnya..matlamat tak menghalal kan cara..kadang-kadang sistem undian sms tak adil..orang-orang vote untuk kawan,saudara..kalau menang pun bukan 'juara' sebenar..saya sokong sahabat2 atas cakap, penggunaan juri awam..kita serahkan pada yang lebih arif :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

nur_kamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.10.2008
Ahli No: 35250
Posting: 62
Dari: kemaman

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-10-08 10:26


hehehehehe...rama yang sokong af dari nasyid...hehehehe...Kalau sokong a-alquran banyak mana ngt hehehehehhehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_kamilaProfil   Hantar PM kepada nur_kamila   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114702 saat. Lajunya....