Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-02-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bangkai akan menarik pemakan bangkai, tong sampah akan menarik sampah. Kebaikan akan menarik kebaikan; keburukan akan menarik keburukan
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ShannonTodd
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43149

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
razani: 12 hari yang lalu
abid_19: 13 hari yang lalu
JonathanBaker: 15 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: PEKIDA


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» PEKIDA

Please Mendaftar To Post


Oleh PEKIDA

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 03-07-08 01:25


salam...
apa itu pekida?
boleh tolong jelaskan tentang pekida?
~sekadar ingin tahu~

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 01:43


salam...ana boleh cuba jwbkan apa yang ana tau...PEKIDA bermaksud "PERTUBUHAN KEBAJIKAN & DAKWAH ISLAMIAH"

Pertubuhan ini telah didaftarkan pada 10hb. Mei 1983, Nombor Pendaftaran 146/83 di bawah Akta Pertubuhan 1966 dan peraturan-peraturan 1984 yang beralamat di No. 5A Bangunan MPSP, Jalan Pasar, 08000 Sungai Petani, Kedah Darul Aman iaitu Ibu Pejabat yang sekarang.

Bagi memudahkan segala bentuk urusan dan menambah keberkesanan keseluruhan pentadbiran, maka pada awal tahun ini, Ibu Pejabat PEKIDA MALAYSIA telah dipindahkan ke Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, di alamat : 69E, 4A Bangunan KOBENA, Jalan Raja Abdullah, 50300 Kuala Lumpur.

Pada tahun 1997, Pertubuhan telah meluluskan keahlian baru seramai 1,995 orang dan tahun 1998 seramai 958 orang sahaja. Jumlah ahli yang berdaftar setakat 31hb. Dis 1997 ialah seramai 14,295 orang dan pada 31hb. Dis 1998 ialah seramai 15,253 orang. Sehingga Hari ini PEKIDA telah mendaftarkan kira-kira 50,000 orang ahli.

Aktiviti PEKIDA semenjak ditubuhkan hanya berkisar kepada aktiviti kekeluargaan seperti kenduri kendara, kematian dan sebagainya. Tiada program khusus diatur untuk membangunkan pendidikan maupun ekonomi secara legal dan teratur. Oleh itu tidak ramai ahli-ahli yang mendaftar secara rasmi walaupun mengaku bersama-sama dalam perjuangan itu.

Dengan era baru kepimpinan PEKIDA MALAYSIA, pelan pembangunan 5 tahun telah dirangka untuk menyahut seruan kerajaan agar NGO memain peranan membangun masyarakat melalui dasar-dasar negara yang telah dirangka.

Untuk itu Koperasi PEKIDA BERHAD (KOPEM) dan Yayasan PEKIDA telah ditubuhkan. Bagi tujuan penyebaran maklumat dengan kaedah terkini, Laman Web PEKIDA didaftar dan dilancarkan di samping Buletin Bulanan PELITA PEKIDA yang sedang dirangka.

Segala program tersebut tidak akan dapat bergerak sekiranya tiada kefahaman mendalam di kalangan ahli. Untuk itu satu modul dan program yang tersusun sedang dirangka untuk mendidik ahli pelbagai peringkat dan lapisan masyarakat sesuai dengan kemampuan masing-masing. PEKIDA MALAYSIA bertekad untuk menjadi penyumbang terunggul kepada pencapaian dasar serta wawasan kerajaan ke arah Malaysia Cemerlang, Gemilang dan Terbilang melalui pengeluaran Sumber Daya Manusia yang bersemangat waja, berakhlak, beramanah dan beriman untuk disalurkan ke dalam bidang pembangunan ekonomi yang boleh dijadikan contoh di peringkat dunia.

Untuk mencapai hasrat itu, satu unit khas telah ditubuhkan iaitu UNIT &D, LATIHAN DAN PERHUBUNGAN AWAM. Unit ini berfungsi untuk mengkaji segala punca masalah dan kelemahan dalam Pertubuhan dan berusaha ke arah pembangunan dan pembaikan. Ia juga berperanan mendidik ahli melalui kelas mingguan dan ceramah umum dan berusaha mengadakan perhubungan dengan pihak Media, Ahli Politik, badan-badan NGO serta kerajaan sebagai agen perhubungan awam Pekida Malaysia.

MISI DAN VISI PEKIDA MALAYSIA

1. Kami berikrar dengan bersungguh-sungguh untuk mendukung hala tuju baru PEKIDA Malaysia.    

2. Kami berjanji mematuhi peruntukkan perlembagaan sebagai dan menjadi ahli    yang berdaftar dan terus berusaha mencapai objektif pertubuhan supaya menjadi sebuah organisasi Melayu yang terulung.

3. Kami akan bergiat secara aktif dalam bidang ekonomi yang menyumbang ke arah pertumbuhan ekonomi negara. Menyokong aktiviti meningkatkan pemilikan harta melalui Yayasan PEKIDA Malaysia. Meningkatkan pendapatan dan keuntungan dari perniagaan dalam Koperasi PEKIDA Bhd.

4. Kami terus mempergiatkan kerja-kerja kebajikan dikalangan ahli-ahli PEKIDA Malaysia.

5.    Kami berusaha menimba ilmu yang memberi manfaat sesuai dengan keperluan negara bagi menjadi masyarakat yang berilmu dan bermaklumat, kreatif, inovatif dan mempunyai pemikran kelas satu.

6. Kami komited untuk menyediakan tabung bagi membiayai aktiviti pelaburan, perniagaan, ikuiti dan pendidikan.

7. Kami berusaha bersunggu-sungguh untuk menyuburkan semangat perpaduan dikalangan ahli dan juga perpaduan nasional bagi menjamin kehidupan yang makmur, bahagia dan sejahtera.

(SUMBER DARI http://www.pekida.org/)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 07:44


Salam,

Berdasarkan kepada nama sebagai "PERTUBUHAN KEBAJIKAN & DAKWAH ISLAMIAH", setelah meneliti misi dan visinya (seperti yang tertera di atas).

Mengapa tiada satu point pun dalam visi dan misi tersebut yang menyatakan tentang "DAKWAH ISLAMIAH"?

Mungkin saya yang terlepas pandang...harap boleh diberi penjelasan. :)

Wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 08:00


:) secara jujur, saya pun tak tahu hala tuju PEKIDA.. yang tau, bila nampak stiker 3 line tu, iyalah tu..

baca saja lah kat bawah..

PEKIDA, kemana hala tujunya?
http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=36686&forum=13

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 03-07-08 08:19


Salam...
Saya pernah ditawarkan oleh seorang teman yang mendakwa kepimpinan tertinggi PEKIDA untuk join pekida. Sahabat saya ini seorang peguam, mengajak saya untuk join PEKIDA bukan sebagai ahli biasa tetapi struktur atasan dengan dan mempunyai jaringan antarabangsa. Sejauh mana kebenarannya saya pun tak pasti.

Apa pun saya ramai kawan PEKIDA, dan ramai juga bekas ahli PEKIDA yang kemudian join Hizbut Tahrir. Jiran saya juga seorang ahli PEKIDA tetapi tidak aktif. Dia menceritakan pengalaman Baiat yang diambil dengan memegang Al-Quran, dan parang diletakkan ditengkuknya. Kemudian, selang bebarapa hari, di terserempak dengan orang yang mengambil 'baiat' tersebut shopping bersama keluarga dengan memakai seluar pendek, aurat isteri pun tak terjaga.

Jemaah 'abang-adik' ini banyak dipengaruhi unsur nasionalisme melayu. Pada saya perasaan Islam yang ada pada ahli PEKIDA ini jika dapat disalurkan melalui jemaah2 lain yang lebih Islami, insyaAllah akan lebih efektif. Bimbang juga PAK LAH selaku penaung memperalatkan PEKIDA ini.

Akhir kalam, timbang dengan neraca nas, bukan tokoh atau sentimen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-07-08 08:31


Setahu saya Pekida ni untuk jaga kepentingan orang Melayu @ Islam takut jadi aae2 macam 19 Mei dulu...so tu yang naik Pekida...tapi rasanya kalau yang join tu nak cari Islamik bukan kat Pekida agaknya..baik pergi pondok ke..lagi bagus..pekida ni macam persatuanlebih kepada hubungan sosial..wallahualam nama dkawah islamiah tu untuk apa..yang tau dulu-dulu yang join geng2 alim juga lah..sekarang saja yang agak kelam sikit...tapip tanyalah orang pekida sendiri..yang ni pun dengar orang bagitau juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 08:35


Pada 03-07-08 08:31 , lat-terang posting:

!!! QUOTE !!!

Setahu saya Pekida ni untuk jaga kepentingan orang Melayu @ Islam takut jadi aae2 macam 19 Mei dulu...so tu yang naik Pekida...tapi rasanya kalau yang join tu nak cari Islamik bukan kat Pekida agaknya..baik pergi pondok ke..lagi bagus..pekida ni macam persatuanlebih kepada hubungan sosial..wallahualam nama dkawah islamiah tu untuk apa..yang tau dulu-dulu yang join geng2 alim juga lah..sekarang saja yang agak kelam sikit...tapip tanyalah orang pekida sendiri..yang ni pun dengar orang bagitau juga..


Nak tanya yang draf 'visi dan misi' tu 'geng2 alim' dulu ke atau 'geng2' sekarang? Kalau 'geng2 alim' dulu...nampaknya mereka pun tak betul-betul 'alim'! :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 09:55


pekida yang ada sekarang disalahguna oleh golongan yang tidak memahami halatuju pekida sebenar.... kalau tarik kereta bebudak pekida bayaran lagi mahal dr tarik kereta bukan ahli pekida... hahahhahah

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 11:16


betul juga tu...saya pun dapat tau dia pekida ni di salah guna dan sesiapa yang telah masuk dalam pekida payah untuk keluar daripada pekida ni..ada lah kawan kepada kawan saya..dia masuk pekida ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 13:15


woooh...saya banyak nau sedara mara join pekida...
kalau masa kenduri boleh kenal ahli pekida...depa naikkan bendera tiga sekali...bendera malaysia, negeri dan bendera pekida....
kat kedah kalau kenduri orang pekida memang grand...sebab 'kawan-kawan' ramai...
lagi satu, cara salam depa pun lain...ada garu-garu sikit kat tapak tangan...

entah...tak tahu sangat pasal pekida...biau lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 15:27


salam...
seperti yang dipaste oleh saudara mahyuddin diatas...
memang tu lah hala tuju sebenar...namun sekarang organisasi ini banyak disalahgunakan demi kepentingan masing-masing...ada yang naik dengan tujuan suci , xkurag juga yang naik sebab nak banyak kabel juga..yang berpegang teguh dengan apa yang dibai'ahkan itu Alhamdulillah lah...tapi mostly yang ana jumpa memang terang-terang terbalik dengan apa yang dibaiahkan....

p/s: berkenaan cina wa india itu...memang tak ada kena mengena dengan organisasi ini pun...tapi..ada bau2 bacang juga ...^_^...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 03-07-08 17:44


Pada 03-07-08 15:27 , adam_muslimin posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
tapi mostly yang ana jumpa memang terang-terang terbalik dengan apa yang dibaiahkan...
betul tu. saya ada kenal seorang ahli pekida.. kononnya org kuat juga... tapi macam samseng saja.. kaki perempuan dan botol.... saya pun terkejut bila dapat tau dia ahli pekida... dulu before kenal pekida ingat macam kongsi gelap sebab dengar macam org gerun saja bila sebut3 line.....tapi rupanya persatuan kebajikkan dan dakwah islamiah.... yang buat halnya generation sekarang yang join tapi tak tahu apa hala tuju pekida tu........

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 03-07-08 22:22


Pada 03-07-08 01:43 , mahyuddin posting:

!!! QUOTE !!!

"PERTUBUHAN KEBAJIKAN & DAKWAH ISLAMIAH"


MISI DAN VISI PEKIDA MALAYSIA

4. Kami terus mempergiatkan kerja-kerja kebajikan dikalangan ahli-ahli PEKIDA Malaysia.



(SUMBER DARI http://www.pekida.org/)


assalamualaikum..ana tahu tentang PEKIDA ini dah lama..Ad lah seorang sahabat ana, juga senior ana mengajak serta juga benda ini..tapi hati jadi syubahah..Yang menjadi hati ini jadi kuat syubahahnya ialah pad VISI DAN MISI nya ini lah..

seperti no 4 ini..Kenapa kerja-kerja KEBAJIKAN hanya pada kalangan AHLI sahaja..bukankah islam itu sememangnya bersaudara..Bukankah hikmah islam mengalakkan solat berjema'ah adalah salah satunya untuk tidak membeza-bezakan sesama kita.


P/s: adakah ini salah satu tanda bermulanya perpecahan (berpuak-puak) dikalangan umat Rasulullah.


-----------------
Kemana arahnya,bagi insan yang terleka....mengejar nikmat dunia,bagaikan hidup selamanya..tak peduli dosa noda..siksa azab neraka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 22:56


salam...

rasanya yang banyak menjawab di sini tidak kenal atau dalam erti kata tidak AHLI dengan pekida...
cuma lebih AHLI kepada segala keburukan persatuan/ pergerakan berkenaan..
konsiderasinya amatlah lari dari tajuk yang di utarakan...

tentang hal hal memburuk ni.. maaf nak sebut.. jangan dok perhati orang sahaja.... sedang dalam kelompok / kepompong kita sendiri pun banyak cacat celanya juga...biasa.. setandan pisang tak semua cantik rupa dan sedap rasanya

contoh: tak solat.. samseng.. kaki disco.. dll.... tapi bergiat dalam gerakan islamik...

** pun tak tau apa pekida ni.. cuma selalu confuse dengan lambang tentera

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 04-07-08 00:07


Pada 03-07-08 22:56 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

rasanya yang banyak menjawab di sini tidak kenal atau dalam erti kata tidak AHLI dengan pekida...
cuma lebih AHLI kepada segala keburukan persatuan/ pergerakan berkenaan..
konsiderasinya amatlah lari dari tajuk yang di utarakan...

tentang hal hal memburuk ni.. maaf nak sebut.. jangan dok perhati orang sahaja.... sedang dalam kelompok / kepompong kita sendiri pun banyak cacat celanya juga...biasa.. setandan pisang tak semua cantik rupa dan sedap rasanya

contoh: tak solat.. samseng.. kaki disco.. dll.... tapi bergiat dalam gerakan islamik...

** pun tak tau apa pekida ni.. cuma selalu confuse dengan lambang tentera



benarkah saudara betul-betul mengenali pekida? apakah pekida menepati kehendak islam yang sebenar? apakah ciri-ciri untuk melantik ayahnda menepati ciri-ciri yang islam tetapkan untuk menjadi pemimpin ? sayang sekali kalau setandan pisang hany ada satu dua saja pisang yang elok...yang lain busuk... tanamlah pisang jenis lain pulak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 07:20


moh join tentera sabil selempang merah moh....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 20:37


Pada 04-07-08 00:07 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-07-08 22:56 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

salam...

rasanya yang banyak menjawab di sini tidak kenal atau dalam erti kata tidak AHLI dengan pekida...
cuma lebih AHLI kepada segala keburukan persatuan/ pergerakan berkenaan..
konsiderasinya amatlah lari dari tajuk yang di utarakan...

tentang hal hal memburuk ni.. maaf nak sebut.. jangan dok perhati orang sahaja.... sedang dalam kelompok / kepompong kita sendiri pun banyak cacat celanya juga...biasa.. setandan pisang tak semua cantik rupa dan sedap rasanya

contoh: tak solat.. samseng.. kaki disco.. dll.... tapi bergiat dalam gerakan islamik...

** pun tak tau apa pekida ni.. cuma selalu confuse dengan lambang tentera



benarkah saudara betul-betul mengenali pekida? apakah pekida menepati kehendak islam yang sebenar? apakah ciri-ciri untuk melantik ayahnda menepati ciri-ciri yang islam tetapkan untuk menjadi pemimpin ? sayang sekali kalau setandan pisang hany ada satu dua saja pisang yang elok...yang lain busuk... tanamlah pisang jenis lain pulak....


ana kenal beberapa ahli pekida yang alhamdulillah betul-betul perjuangkan halatuju yang sebenar...
cuma rata-rata dikalangan anak2 muda sekarang taksub sangat dengan pekida ini...xngam sikit nak langgar...dan ahli yang ada title pun dilihat xmengamalkan apa yang diperjuangkan....
ini yang ana lihat...sebab itu yang terlintas dalam hati ini cakap cmtue...
cakap nak bawa putih tapi pagi disco, arak...kaki perempuan...
ana harap ahli yang betul-betul ikhlas dan memperjuangkan islam dapat merubah kembali halatuju pekida ini....

p/s: teruskan perjuangan antum semua.... ;-) ;-)


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 04-07-08 23:19


Pada 04-07-08 07:20 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

moh join tentera sabil selempang merah moh....



ni apa pulak?
alamak, jadi konfius pula

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 05-07-08 00:59


api -> pekima - > pekida

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-07-08 10:35


Salam.

Satu lagi Asobiah jelmaan baru.. Meminjam 'tagline' (dengan izin) Amar Makruf Nahi Mungkar demi survival (dengan izin) kebangsaan yang tidak akan kemana, hamba ulangi tidak akan kemana!

Islam dah cukup syumul sebagai satu pertubuhan persaudaraan bagi segenap umat, Kenapa perlu berpuak lagi?

Prinsip 'Alif Ba Ta' (Agama, Bangsa, Tanahair) kononnya pegangan PEKIDA, tapi adakah haq Agama diutamakan terlebih dahulu pada masa kepimpinan sekarang jemaah PEKIDA?

Tujuan penubuhannya oleh orang-orang tua dahulu di sg petani boleh disifatkan murni untuk ukhwah ahli-ahli kariah kampung, tapi adakah roh itu masih segar dewasa ini?

Kemaslahatan bangsa Melayu dititikberatkan, bagaimana pula kegiatan Murtad yang semakin membarah ditangani?

Tulisan hamba kali inilah yang paling 'keras' setakat ini di Ukhwah. Hal ini kerana kehidupan persekitaran hamba dikelilingi golongan ini yang mana acapkali hamba bermusyawarah dengan mereka tiada pernah 1 pun jawapan mereka berakhir 'demi Islam', yang hanya lancar dibibir hanya 'backup Melayu'. Jawapan yang jijik lagi meloyakan!

Hatta Islam sendiri makin diperkotak katikkan dek pemimpin Melayu, inikan pula nak 'backup Melayu'? Cuba antum pergi ke ceruk Felda, tanya orang-orang Melayu lama disitu apa makna LKTP yang sinis suatu ketika dulu? Ini hanya secubit insiden dari yang banyak menimpa umat Islam bernama Melayu. Tak perlulah hamba sebut tentang DEB, Jus Soli, Kontrak Sosial, dan bermacam lagi dogma buat orang Melayu. Jadi kembalilah kepada Islam..!

Apa guna junjung Alquran & upacara 'sembelih' jika maksud Alfatihah pun tak lancar, apatah lagi nak memahami firman Allah dalam surah At-Taubah ayat 41 pun gagal? Fikir-fikirkan wahai Ayahanda & Kerabat PEKIDA.. Wallahualam.


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 05-07-08 10:44


Pada 05-07-08 10:35 , Laskar_Allah posting:

!!! QUOTE !!!

Salam.

Satu lagi Asobiah jelmaan baru.. Meminjam 'tagline' (dengan izin) Amar Makruf Nahi Mungkar demi survival (dengan izin) kebangsaan yang tidak akan kemana, hamba ulangi tidak akan kemana!

Islam dah cukup syumul sebagai satu pertubuhan persaudaraan bagi segenap umat, Kenapa perlu berpuak lagi?

Prinsip 'Alif Ba Ta' (Agama, Bangsa, Tanahair) kononnya pegangan PEKIDA, tapi adakah haq Agama diutamakan terlebih dahulu pada masa kepimpinan sekarang jemaah PEKIDA?

Tujuan penubuhannya oleh orang-orang tua dahulu di sg petani boleh disifatkan murni untuk ukhwah ahli-ahli kariah kampung, tapi adakah roh itu masih segar dewasa ini?

Kemaslahatan bangsa Melayu dititikberatkan, bagaimana pula kegiatan Murtad yang semakin membarah ditangani?

Tulisan hamba kali inilah yang paling 'keras' setakat ini di Ukhwah. Hal ini kerana kehidupan persekitaran hamba dikelilingi golongan ini yang mana acapkali hamba bermusyawarah dengan mereka tiada pernah 1 pun jawapan mereka berakhir 'demi Islam', yang hanya lancar dibibir hanya 'backup Melayu'. Jawapan yang jijik lagi meloyakan!

Hatta Islam sendiri makin diperkotak katikkan dek pemimpin Melayu, inikan pula nak 'backup Melayu'? Cuba antum pergi ke ceruk Felda, tanya orang-orang Melayu lama disitu apa makna LKTP yang sinis suatu ketika dulu? Ini hanya secubit insiden dari yang banyak menimpa umat Islam bernama Melayu. Tak perlulah hamba sebut tentang DEB, Jus Soli, Kontrak Sosial, dan bermacam lagi dogma buat orang Melayu. Jadi kembalilah kepada Islam..!

Apa guna junjung Alquran & upacara 'sembelih' jika maksud Alfatihah pun tak lancar, apatah lagi nak memahami firman Allah dalam surah At-Taubah ayat 41 pun gagal? Fikir-fikirkan wahai Ayahanda & Kerabat PEKIDA.. Wallahualam.





walaupun menyedihkan hati hamba membaca semua ini...namun inilah hakikatnya.. pekida hakikatnya telah terpesong jauh... dengan permainan politik kotor..pekida kini menjadi wadah baru perpecahan orang islam... pekida versi baru seperti hilang matlamat serta hala tujunya...cuma cakap-cakap mereka sahaja sedap didengar dan perbuatan mereka sakit dipandang... mungkinkah akan ada seorang ulamak yang bangkit menghakimi samaada jemaah ini masih sah disisi syarak ataupun tidak? rasanya ulamak kita agak sukar melakukan ini kerana paklah merupakan penanung pekida... kini sebilangan ayahnda pekida mula berbicara mengenai islam hadhari....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 05-07-08 12:24


Assalamualaikum
hmm...selalu diperingatkan kepada kita, pentingnya meletakkan Allah dalam segala hal..di tempat yang terutama..Islamu ya'lu wala yu'lah 'alaih...once diletakkan sesuatu yang bersifat sementara lebih tinggi daripada itu, maka tunggulah kebinasaannya..dalam hal ini, memang ada kebajikan dan kebaikan yang dilaksanakan oleh PEKIDA...tapi tak dinafikan juga, banyak yang menyertai PEKIDA kerana ia dah menjadi trend dan world view..PEKIDA akan melindungi kita..ala-ala geng samseng pulak dah...perkara ini memang terjadi, hatta kawan saya sendiri pun kata begitu..mungkin benar kata fikrul mustanir...misi dan visinya nampak agak semacam..sepatutnya kena dibetulkan..misi dan visi ni pun macam niat..bimbang jadi lain pula...dapat sesuatu yang bersifat sementara sahaja...

apapun, satu titik dakwat hitam atas kertas putih akan lebih dominan daripada kertas itu sendiri..walaupun kertas putih itu lebih besar putihnya daripada titik dakwat yang hitam tu...ala-ala analogi kerana nila setitik.... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 05-07-08 20:41


itu kalau nila setitik ..kalau nila sebaldi susu setitik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-07-08 10:40


Pada 04-07-08 00:07 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-07-08 22:56 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!



** pun tak tau apa pekida ni.. cuma selalu confuse dengan lambang tentera



benarkah saudara betul-betul mengenali pekida? apakah pekida menepati kehendak islam yang sebenar? apakah ciri-ciri untuk melantik ayahnda menepati ciri-ciri yang islam tetapkan blablablabla pulak....



off topic
:kelip: :kelip: :sopan: :sopan:

lain kali baca habis dulu baru MENEMBAK

suka bebeno nak menegak pendapat tapi katup mata tutup telinga pejap pejap :roll: :roll:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 06-07-08 20:10


Pada 06-07-08 10:40 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-07-08 00:07 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-07-08 22:56 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!



** pun tak tau apa pekida ni.. cuma selalu confuse dengan lambang tentera



benarkah saudara betul-betul mengenali pekida? apakah pekida menepati kehendak islam yang sebenar? apakah ciri-ciri untuk melantik ayahnda menepati ciri-ciri yang islam tetapkan blablablabla pulak....



off topic
:kelip: :kelip: :sopan: :sopan:

lain kali baca habis dulu baru MENEMBAK

suka bebeno nak menegak pendapat tapi katup mata tutup telinga pejap pejap :roll: :roll:




saya tahu awak kata awak tak kenal tapi ayat sebelum tu membuatkan saya ingat awak tahu... ayat setandan pisang tu ayat biasa ahli pekida versi baru... saya bgtahu awak... hari ini setandan pisang tu mungkin satu dua saja tak busuk tapi tetap terpalit juga dengan yang busuk... malang sekali perjuangan orang2 lama rosak begitu saja.... Alfatihah buat semua pejuang-pejuang islam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 21:34


Pada 06-07-08 20:10 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!




saya tahu awak kata awak tak kenal tapi ayat sebelum tu membuatkan saya ingat awak tahu.......


off topic

haimeh? mana awak tau saya memang tak kenal? saya tak sebut pun saya tak kenal cuma TAK TAHU :kelip: :kelip: :kelip: :kelip:

:malu: :malu:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ana_saleh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.03.2008
Ahli No: 32794
Posting: 38
Dari: cheras

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 22:22


assalamualaikum, tasbih_30. jangan bersedih..... selagi anta masih dalam perjuangan maka teruskan... ubahlah kepimpinan tu dengan tangan sendiri.... ana sebahagian daripada yang akan menyokong... ana pun sedang mengubah kepimpinan mereka...
Salam perjuangan simpang tiga kinta selatan.


-----------------
Syukuri kehidupan selagi bernafas


Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_salehProfil   Hantar PM kepada ana_saleh   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 08-07-08 23:54


Pada 08-07-08 21:34 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-07-08 20:10 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!




saya tahu awak kata awak tak kenal tapi ayat sebelum tu membuatkan saya ingat awak tahu.......


off topic

haimeh? mana awak tau saya memang tak kenal? saya tak sebut pun saya tak kenal cuma TAK TAHU :kelip: :kelip: :kelip: :kelip:

:malu: :malu:



terima kasih...salam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 08-07-08 23:56


Pada 08-07-08 22:22 , ana_saleh posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum, tasbih_30. jangan bersedih..... selagi anta masih dalam perjuangan maka teruskan... ubahlah kepimpinan tu dengan tangan sendiri.... ana sebahagian daripada yang akan menyokong... ana pun sedang mengubah kepimpinan mereka...
Salam perjuangan simpang tiga kinta selatan.



salam perjuangan... sayang sekali semakin hari semakin jauh dari jalan asal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 10-07-08 15:11


Pada 05-07-08 20:41 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

itu kalau nila setitik ..kalau nila sebaldi susu setitik....


kalau nila sebaldi susu setitik..rosaklah nila tu...ishk..ishk.. :jangan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 10-07-08 15:34


Pekida...? Kalau di Jepun, pekida ni merupakan sejenis kuih yang di makan dengan gula merah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-07-08 15:40


Pada 10-07-08 15:11 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-07-08 20:41 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

itu kalau nila setitik ..kalau nila sebaldi susu setitik....


kalau nila sebaldi susu setitik..rosaklah nila tu...ishk..ishk.. :jangan:

Salah tu.. susu tu dah tak boleh diminum...


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

putramizal
Warga Rasmi
Menyertai: 29.06.2008
Ahli No: 33841
Posting: 12
Dari: aloq staq...

Kedah  


posticon Posting pada: 10-07-08 15:54


sebenarnya...pekida ada matlamat sebenar...
pekida ada hala tuju...

jangan pandang dari luar...

tapi kena paham apa perjuangan pekida...

Bookmark and Share

    


  Member Information For putramizalProfil   Hantar PM kepada putramizal   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 10-07-08 15:58


Pada 10-07-08 15:54 , putramizal posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya...pekida ada matlamat sebenar...
pekida ada hala tuju...

jangan pandang dari luar...

tapi kena paham apa perjuangan pekida...



dari dalam atau dari luar..semuanya telah dipandang...hakikat tetap hakikat...kita semakin jauh dari jalan yang lurus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

syarqiyyah_gharbiyyah83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.01.2007
Ahli No: 28402
Posting: 26
Dari: dari buaian hingga liang lahad

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-07-08 12:45


Firman Allah yang disalah guna oleh mereka "Amr Maaruf nahi mungkar..". Atas jalan mana yang mereka gunakan untuk merealisasikan apa yang mereka war2kan....banyak mana maaruf yang telah mereka buat dan mungkar mana yang telah mereka cegah......telitilah oleh kamu sekalian akan Firman Allah swt dalam kalam Al Quran yang mulia Surah As Saff : 2-3

Bookmark and Share

    


  Member Information For syarqiyyah_gharbiyyah83Profil   Hantar PM kepada syarqiyyah_gharbiyyah83   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-07-08 12:51


Pada 12-07-08 12:45 , syarqiyyah_gharbiyyah83 posting:

!!! QUOTE !!!

Firman Allah yang disalah guna oleh mereka "Amr Maaruf nahi mungkar..". Atas jalan mana yang mereka gunakan untuk merealisasikan apa yang mereka war2kan....banyak mana maaruf yang telah mereka buat dan mungkar mana yang telah mereka cegah......telitilah oleh kamu sekalian akan Firman Allah swt dalam kalam Al Quran yang mulia Surah As Saff : 2-3


tak nafikan.....
lagipun kalau nak Amar Maaruf Nahi Mungkar, tak semetinya ada persatuan yang tertentu.....cukup sekadar berjemaah kerana berjemaah itu lebih baik daripada berseorangan.........


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

ratu_siluman
Warga Rasmi
Menyertai: 19.08.2008
Ahli No: 34533
Posting: 6

egypt  


posticon Posting pada: 20-08-08 10:08


pekida = gengster 3 line

contoh di kg saya, ada seorang pakcik (islam) ni ambik upah buat tokong kecik kat kaw parking tmn perumahan untuk cina.. hal tersebut tak mendapat kelulusan majlis bandaran.. tapi, dia dengan selambanya buat jugak tokong tu.. bila ada org kg tegur dia, kenapa sanggup buat tokong?? dia melenting tak tentu pasal.. terus bawa geng 3 line dia pergi gertak org yang tegur tu.. inikah perjuangan pekida??

Bookmark and Share

    


  Member Information For ratu_silumanProfil   Hantar PM kepada ratu_siluman   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-08-08 11:45


bagi generasi baru,memasuki PEKIDA merupakan satu kebanggaan dan sering dimegahkan akan kehebatan ramainya ahli2 nya.mereka rasa selamat untuk kemana2 kerana rasa di lindungi dan sebagainya....Kenapa persatuan yang bernama islamik ini menjadi rosak kerana menumbuhkn bibit2 mazmumah di dalam diri ahli2nya...riyak,ujub,takabbur dan umpama bersandarkan perlindungan kepada manusia dan bukan kepada Allah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 00:54


Pada 10-07-08 15:34 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pekida...? Kalau di Jepun, pekida ni merupakan sejenis kuih yang di makan dengan gula merah...


off topick...

sedap ke kuih tu????



Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 12:31


Pada 20-08-08 10:08 , ratu_siluman posting:

!!! QUOTE !!!

pekida = gengster 3 line

contoh di kg saya, ada seorang pakcik (islam) ni ambik upah buat tokong kecik kat kaw parking tmn perumahan untuk cina.. hal tersebut tak mendapat kelulusan majlis bandaran.. tapi, dia dengan selambanya buat jugak tokong tu.. bila ada org kg tegur dia, Kenapa sanggup buat tokong?? dia melenting tak tentu pasal.. terus bawa geng 3 line dia pergi gertak org yang tegur tu.. inikah perjuangan pekida??




Hmm, kat area Batu Caves pun banyak juga pekida aku nengok..
3 line juga.. tapi bercalit kat dahi lah.. :-o


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 14:15


tu 3 line scene lain tu....hakhak

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.125751 saat. Lajunya....