Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Naikkan layar anda sekaki, anda akan mendapat angin sepuluh kaki
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 25 hari yang lalu
ronniefinancehome: 36 hari yang lalu
MTMKi: 46 hari yang lalu
usop79: 47 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Fail Subjek: Tak tau nak cakap apa..


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Fail Subjek: Tak tau nak cakap apa..

Please Mendaftar To Post


Oleh Fail Subjek: Tak tau nak cakap apa..

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-06-08 01:09


Salam kepader semua ahli ukhwah...

saya saja saja nak share kat sini..
tadi result uitm baru saja keluar..tak sangka satu subjek saya boleh fail...
subjek lain ok saja..average A dengan B..
tak pernah2 saya fail subjek..
tapi bila fail stu itu terasa macam..tak taue lah..
saya memang tak suka subjek itu...sebab lecturer memang tak faham bila mengajar..tapi kelas saya still datang..
sampai time exam pun saya cuba buat yang terbaik walaupun tak sampai 50% pun faham..

agaknya sebab2 ini lah saya fail ye? berat rasa kepala ini..
saya menangis masa solat insyak tadi... :-(


-----------------
.: Nafsu itu ibarat batu yang berat. Jika diangkat dengan iman yang kuat dan dilontar ke dalam lautan takwa. Maka tengelamlah nafsu itu :.


Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-08 01:16


Assalamualaikum wr wbt

Sabarla ye sazuwi...gagal sekali tak bermakna gagal selamanya...gagal tu ujian untuk kita untuk berusaha dengan lebih baik..
Tak pernah gagal..memang rasa tertekan bila mengalaminya..tapi banyak-banyak lah bersabar...InsyaAllah..ada hikmah disebalik setiap perkara...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-06-08 01:16


salamun alaik..
aa'ah uitm baru keluar rslt.tadi ana pun da cek.alhamdulillah untuk final projek ana dapat A.tapi yang sedihnya pointer ana naik ckt saja 0.01.masalahnya nak sambung ke dgree kena >3.5..pointer ana lagi ckt saja tak cakap.rslt intake 21hb ini.pas dapat rslt final ini ana da pts hrpn untuk dapat dgree uitm..semua kawan nshtkn ana jangan pts hrpn.tapi rasa berat sangat untuk terima knyataan.ana pun mnangis bila tengok pointer tak cakap nak sambung dgree.sedih sangat-sangat.apa yang kita harapkan tak berlaku.hmm tapi kita sebagai mnusia kena redha.mungkin ada hikmah di sebalik kjadian yang mnimpa..wallahuallam..

p/s:soryla mencemar topik dengan kisah sedih ana..banyak sabar ye.at least anta masih ada peluang untuk perbaiki kegagalan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-08 01:29


Assalamualaikum wr wbt

Nurzatul...jangan putus asa ye..InsyaAllah..Allah sentiasa bagi peluang untuk kita cuba lagi...
akak doakan sazuwi dan nurzatul berjaya dalam apa-apa jua bidang..InsyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-06-08 01:33


hmmm..asalnyer memang dah berusah supaya boleh sabar...tapi bila fikir macam pula yang datang...hehe....sem depan memang kena repeat lah subjek ini nampaknya..

nurzatul..tak apa..kita boleh share kat sini..xperlah sekurang-kurangnya kita masih ada peluang nak perbaiki kegagalan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-06-08 03:03


"lah Tahzan
sesungguh Allah ber sama kita..."

ana pun pernah alami juga..sakit pun ada..try pujuk hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-06-08 06:56


janganlah bersedih ye..
itulah asam garam dalam belajar..
kadang-kadang kita konsisten..
kadang-kadang ada masa kita jatuh..

insyaAllah, peluang masih ada.. :)

pernah dulu fail subjek..
dan result jatuh merudum..
itupun sebab jatuh sakit sepanjang sem..akibat dikhianati..
kesannya, setiap sem selepas itu, terpaksa bertatih hatta berlari untuk dapatkan kembali pointer..

lastly,meskipun tak dapat kelas pertama, tapi kepuasan belajar tetap ada..

dan hikmah di sebalik kejadian banyak.. walau hati sedih tetap terasa..

so buat sazuwi dan nurzatul! terus cekal dan tenang hadapi dugaan.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-06-08 08:50


Pada 07-06-08 01:09 , sazuwi posting:

!!! QUOTE !!!

Salam kepader semua ahli ukhwah...

saya saja saja nak share kat sini..
tadi result uitm baru saja keluar..tak sangka satu subjek saya boleh fail...
subjek lain ok saja..average A dengan B..
tak pernah2 saya fail subjek..
tapi bila fail stu itu terasa macam..tak taue lah..
saya memang tak suka subjek itu...sebab lecturer memang tak faham bila mengajar..tapi kelas saya still datang..
sampai time exam pun saya cuba buat yang terbaik walaupun tak sampai 50% pun faham..

agaknya sebab2 ini lah saya fail ye? berat rasa kepala ini..
saya menangis masa solat insyak tadi... :-(


Dah agak student uitm... Dik..time akak dip dulu..akak dah pernah rasa sekali..tu lah seumuq hidup akak menghadapi kegagalan... Time tengok result, akak rasa macam jantung akak berhenti seketika.. Akak kol sendiri lecturer sebab akak betul-betul tak pernah gagal dalam pelajaran wlp 1 subject...tu lah 1st time... Lecturer kata kat akak...akak adalah org yang dia tak rasepun akak fail sebab akak the only one yang rajin jumpa dia, buat latihan, tanya soalan etc... Last2 akak fail jugak...
masa tu rasa down sangat...

tapi dik..semua pkr tu dah berlaku...tak boleh nak diulangi..kiite ambil positive...dan jadikan sebagai satu peringatan untuk kita terus berusaha... Dalam hidup ini, kadang-kadang wlp kita berusaha sekuat mana pun tapi tetapi gagal... Maknanya Allah tak nak kita terus berhenti berharap dan memohon padaNya...

tak apa dik..belajar lah lagi subject tu ye... Nanti ambil pula intersesi kalau ada subject yang terpaksa di ketepikan sebab memberi ruang untuk adik ambil subject yang fail ni semula...

Semoga adik berjaya..insyaAllah...

:bunga: niza_ati :bunga:
UiTM Shah Alam
FTMSK


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-06-08 08:52


Pada 07-06-08 01:16 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

salamun alaik..
aa'ah uitm baru keluar rslt.tadi ana pun da cek.alhamdulillah untuk final projek ana dapat A.tapi yang sedihnya pointer ana naik ckt saja 0.01.masalahnya nak sambung ke dgree kena >3.5..


Dik..uitm utamakan student dari dip nya sendiri berbanding lepasan2 lain... Don't worry... :kelip:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 07-06-08 10:45


wa'alaikumussalam
fail subjek.. apa-apa pun bersabar banyak-banyak...
kita manusia jangan kata "tak pernah2 saya fail" silap besar tu sebab Allah nak uji tak kira pernah @ tak..
saya dah entah berapa kali fail subjek dalam medik ni..
actually buat kita semakin kuat dan tabah..
seorang prof pernah berkata " org yang paling berjaya adalah org yang pernah gagal"
so kegagalan itu kan satu pengalaman hidup bila diambil positif makin membuat kita tabah dan membolehkan kita tau di mana kesilapan kita
lagi satu mungkin kita fail sebab kurang usaha do banyakkan usaha lagi..
saja saja fighting (^_^)/

p/s: Allah sayang awak.. tu yang Allah nak uji..cuba ambil semua ni di sudut positif..
saya pun nangis tapi bila dengar nasihat dari seorang pak cik dan lecturer alhamdulillah.. semuanya positif..

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-06-08 11:52


Salam saudara Sazuwi. Situasi yang anta hadapi sekarang ni adalah sama seperti ana. Walaupun result tak keluar lagi tetapi melihat kepada senarai tampal yang telah disahkan oleh pihak kampus mendapati ana fail satu subjek fakulti. Ana dah jangka dah akan fail subjek tu memandangkan prestasi ana yang semakin down. Tapi tu lah, ana rasa macam tak ada apa pun. Macam tak ada effect sangat walaupun terpaksa repeat balik. Tapi walaupun kita kena repeat balik kita kena ingat, tak semestinya gagal bererti tak ada ilmu tetapi gagal bermaksud tak cukup ilmu. Itulah kelebihan kita kerana saki-baki ilmu subjek tersebut masih ada walaupun terlampau sedikit umpama melukut di tepi gantang. Tetapi, ilmu yang sedikit itulah yang akan memudahkan kita untuk lebih memahami sesuatu subjek di masa akan datang. Percayalah....


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-06-08 12:18


saya tak pernah fail lagi..tapi nyawa2 ikn nak kearah fail...memang sedih sangat...semlm keluar result...sedih sebab tak dapat result tinggi macam kawan-kawan yang lain..tapi tetapi bersyukur saya lulus semua subjek...

buat sazuwi..jangan bersedih..itu adalah cubaan Allah buat awak...berdoa banyak-banyak pada Allah semoga Allah makbulkan doa awak untuk sambung degree...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-06-08 00:31


alhamdulilllah..lega bila bcer balik feedback dari semua ahli famili ukhwah yang lain...

24jam setelah result keluar saya dah ok..semangat datang balik..dah siap2 keluarkan balik buku subjek saya nak repeat itu..saya nak try lagi sekali...

memang saya rasa saya tak dapat score untuk subjek itu dari awal sem..memang dah rasa sangat pun...memang tak selesa sebab yang lain ok tapi yang satu-satu subjek ini tak ok..

tapi bila ada peluang dapat repeat..kan lebih baik..dapat puaskan hati lagi untuk terus skor lebih tinggi..

terima kasih untuk semua..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-06-08 02:15


2 hari lepas result dah keluar..
ada saudara bagitahu, dia dah tengok result...kebetulan dia sama U..
dapat tau saja terus tengok result...hehe

kepada yang cemerlang setinggi2 tahniah ye
kepada yang kurang cemerlang...tak mengapa,itu tndanya ALLAH nak bagi yang lebih baik kepada kita di kemudian hari...fikir-fikirkanlah....

siapa yang xrse sampai nak gugur jantung ( ditambah pula rasa kecewa+malu+putus asa+resah dan semua rasa yang keluar dr benak hati yang sukar untuk diluahkan....>> semua rasa negatif ini disogok2 dengan jayanya oleh syaitan laknatullah) apabila tau ada subjek yang tersangkut/fail...
tapi fikir-fikirkanlah ia secara positif....

#maybe kalau benar-benar lulus pun tapi dapat cukup-cukup makan (sdgkan ALLAH sendiri tau yang hambanya ini mampu mendapat keputusan yang baik dan 'excellent' dan dengan itu 'fail' yang termaktub itu menjadikan saudari lebih usaha dan nantinya mendapat result yang benar-benar 'excellent'!>>sebabnya ALLAH tau yang saudari boleh dapat 'excellent result' cuma ada faktor2 lain yang menyebabkan anda tak dapat 'fully concentrate& focus' pada subjek tersebut.....sebagai contoh:sebab 'lecturer yang tak best' atau 'kondusi pembelajaran yang tidak terancang kerana fokus anda terpaksa diberi kepada perkara2 lain dalam universti..tak dapat plan masa secara bijak

#mungkin ada yang kita terlupa dalam mengejar cita-cita dan merealisasikan impian kita sebagai seorang pelajar seperti terlalu taksub belajar sampai lupa tanggungjawab kita sebagai hamba ALLAH hingga selalu tunaikan solat lambat....,terlalu berjaga malam(sebab nak study) sampai akhirnya solat subuh entah kemana.....so study2 juga tapi ibadah kepada Khaliq jangan dilupe...

#terlalu berserah kepada ALLAH sampai usaha xmencakupi seperti yang sepatutnya ( xstabilkan belajar dan tawakal kita kepada ALLAH)

#tidak menjaga hubungan sesama manusia ( bagaimana hubungan kita dengan kawan,mak ayah,makcik pakcik saudara,jiran tetangga,akak,abang,adik,atuk,nenek,pensyarah,tukang sapu=kira pada semualah ye....??)kalau ada yang kita tak suka,benci cepat-cepat lah sucikan hati dengan minta maaf dan hilangkan rasa demdam supaya senang ilmu masuk dan dapat nur ILAHI

akhir sekali,usah bertanya Kenapa dia(si fulan) ni tak solat,tak pakai tudung pun tapi sangat lah pandai..senang saja ALLAH nak terangkan hati dia..............

ingatlah ISlam ni adalah agama yang syumul yang cukup sempurna untuk kita...oleh itu ALLAH amat mementingkan kesempurnaan dalam memberi kejayaan kepada hamba2nya yang dikasihi dan hamba2nya yang beriman....
ALLAH akan memberi kejayaan yang sebnr2 kejayaan kepada insan yang sentiasa dikasihiNYA..

kejayaan yang kita perolehi nanti adalah kejayaan yang tiada cacat celanya yang penuh dengan kemanisan(melebihi rasa kemanisan org yang sedang bercinta) setelah melepasi pahit getir,susah payah yang sebenarnya 'plan BAIK PUNYA' dari ALLAH azzawajalla

ni saja yang saya dapat ulas untuk masalah saudari ni.....semoga saudari dapat memahaminya dan kita semua(termasuklah saya yang serba serbi kurang ni) dapat iktibar daripadanya....hehehe

>>

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-06-08 02:24


>>wahai sahabat2 se-uitm shah alam.......rasa berbesar hati kiranya dapat menjalinkan ukhwah kita di alam realiti pula...hehe...mana tau boleh kita buat usrah/halaqoh bersama.....

akak niza_ati sekarang tengah final year ke?hehe....

saja nak selitkan ayat2 dalam novel TAUTAN HATI....
UJIAN/DUGAAN yang HEBAT DIBERI KEPADA ORANG yang HEBAT2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 08:44


Pada 08-06-08 02:24 , aierah_me posting:

!!! QUOTE !!!


akak niza_ati sekarang tengah final year ke?hehe....

Akak part 5 degree sekarang... ;-) dulu dip akak kat uitm srwk..


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-06-08 00:17


Pada 08-06-08 02:15 , aierah_me posting:

!!! QUOTE !!!


#maybe kalau benar-benar lulus pun tapi dapat cukup-cukup makan (sdgkan ALLAH sendiri tau yang hambanya ini mampu mendapat keputusan yang baik dan 'excellent' dan dengan itu 'fail' yang termaktub itu menjadikan saudari lebih usaha dan nantinya mendapat result yang benar-benar 'excellent'!>>sebabnya ALLAH tau yang saudari boleh dapat 'excellent result' cuma ada faktor2 lain yang menyebabkan anda tak dapat 'fully concentrate& focus' pada subjek tersebut.....sebagai contoh:sebab 'lecturer yang tak best' atau 'kondusi pembelajaran yang tidak terancang kerana fokus anda terpaksa diberi kepada perkara2 lain dalam universti..tak dapat plan masa secara bijak

>>


apa yang airah_me cakap memang ada kena mengena dengan saya..pensyarah tak best..tapi nak buat bagaimana..nak tukar bukan kuaser kita..


-----------------
.: Nafsu itu ibarat batu yang berat. Jika diangkat dengan iman yang kuat dan dilontar ke dalam lautan takwa. Maka tengelamlah nafsu itu :.


Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 11-06-08 07:51


teman pun ada pengalaman macam ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

SaaDaH6320
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28834
Posting: 70
Dari: mersing

Johor  


posticon Posting pada: 13-06-08 04:03


banyak-banyak lah bersabar.....
setiap yang berlaku ada hikmahnya kan....
kita saja yang tak sedar....
banyak-banyak lah berdoa k-

time dapat tahu result dah keluar risau gle~
time exam macam-macam kesilapan ada~
alhamdullilah ok.........

dan akan lebih berusaha di sem hadapan...
i wish good luck to u all k...

salam ukhwah
-saadah-ftmsk-uitm s.alam-

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaaDaH6320Profil   Hantar PM kepada SaaDaH6320   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 12:11


salamun alaik...
syukran banyak-banyak pada semua yang bagi kata-kata semangat kat ana..mana tak sdihnya..kawan baik ana siap dapat offer medic lagi dan ana tak tahulah dapat apa..alhamdulillah ana da dapat terima knyataan 2..mungkin bukan rezeki ana nak sambung di Malaysia kut..sory sangat-sangat da lama tak online..lagipun baru kena eksiden selasa lepas..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 13:26


!!! QUOTE !!!

#maybe kalau benar-benar lulus pun tapi dapat cukup-cukup makan (sdgkan ALLAH sendiri tau yang hambanya ini mampu mendapat keputusan yang baik dan 'excellent' dan dengan itu 'fail' yang termaktub itu menjadikan saudari lebih usaha dan nantinya mendapat result yang benar-benar 'excellent'!>>sebabnya ALLAH tau yang saudari boleh dapat 'excellent result' cuma ada faktor2 lain yang menyebabkan anda tak dapat 'fully concentrate& focus' pada subjek tersebut.....sebagai contoh:sebab 'lecturer yang tak best' atau 'kondusi pembelajaran yang tidak terancang kerana fokus anda terpaksa diberi kepada perkara2 lain dalam universti..tak dapat plan masa secara bijak

>>

apa yang airah_me cakap memang ada kena mengena dengan saya..pensyarah tak best..tapi nak buat bagaimana..nak tukar bukan kuaser kita..


masalah ni biasa bagi student...tapi kita sebagai student kalau tak suka pun pensyarah tu jangan terbawa2..selalunya bila kita dah tak suka mulalah kita nak mengumpat dll(membawa kepada dosa2 lain) itulah sebab ilmu yang kita dapat tak berkat....
mereka pun manusia yang ada lebih dan kurang jadi kita terima dengan hati terbuka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 14:57


Pada 11-06-08 07:51 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman pun ada pengalaman macam ni....


lor fail ke?wakakakakakakaakakakakakakaka,,,tu lah siapa suruh tak nak belajar betul-betul,,slhkan lect pula...hurmm

tu lah kritakan yang ana pernah kena dulu...xckup dengan tu,,,ada yang mnambah...da tau tak boleh bawa subject 2,,gatal pergi ambil buat apa?nak jadi ustaz?hurmm,,,,,ni lah sikap sahabat yang ana ada dulu,,tapi ana terima kritikan itu adalah kritikan mencabar...tak apa,,rasul saw dulu pun pernah gagal dalam perang,,,,tapi bangkit semula...kat pun kan sama cthi rasul saw...jangan lemah smngat...org yang bjya 2,,ramai yang gagal dulu...

gagal @ berjaya..bagi kebaikan kepada kat sendiri...tak ada ujian yang Allah turunkn 2 sia-sia.mesti disusuri dengan hikmahnya...tak ada kjayaan yang datang dengan mudah...tengok daeng..dia ada pngalaman fail...sekarang jadi engineeer..dasyat 2..heheheeh...(daeng,,,sory jadikan contoh)

tak apa lah...selepas ini ni,,perbetulkn NIAT anti semula,,lepas itu MUHASABAH dalam blja,,,cari dmana SILAPNYA,,,dan teruskan USAHA,DOA,dan TAWAKAL saja lah lepas itu......


banyak dekatkan dr dengan Allah,,,k jangan sedih2 lagi ek..kami warga ukhwah sentiasa mdoakan anti dalam pjuangan....ana pun masih mentalaah,,,banyak mnuntut pngorbanan..bukan 1 saja pernah fail...tapi 3subject fail...huhuhuhu....teringat kata dr fadzilah kamsah...dapat berita baik or buruk,,yang penting senyum dulu...so ana snyum lah masa tu...lepas itu baru nangis seorang-seorang dalam bilik...so terapkan dr dengan bsangka baik dengan setiap apa yang tjadi...


k selamat maju jaya,,dan semoga jadi ikon muslimah bpendidikan!!!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 15:04


umar_khalil, teman memang lembab dan bodoh.... :(
teman tak salahkan pensyarah, teman salahkan diri sendiri saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 15:31


Pada 13-06-08 15:04 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

umar_khalil, teman memang lembab dan bodoh.... :(
teman tak salahkan pensyarah, teman salahkan diri sendiri saja....



manusia dijadikan sebaik-baik umat..

deang,,,anta tak baik cakap begitu....tak baik mrendah diri..tapi bsifat tawadhuk di wajibkan
kalau anta bodoh,,,anta tak boleh dtrima jadi engineer,,,anta ada kmampuan...bsyukur sikit akhi daeng...anta seorang engineeer,,dalam masa yang sama anta seorang pengkaji semut yang peka...kami ni terima saja info dr anta tentang semut..bukankah anta seorang yang istimewa?

apa niat kat dalam hidup ni,,,apa?matlamat kat apa?
kita belajar untuk apa?nak lulus peperiksaan?
nak dapat kj bagus?tanya dr dulu....baru pkemaskan niat kat...

ana pun tak pandai mana....banyak silap dan lemahnye..
pada Allah yang kat sembah,,,pada Dia juga yang kat minta ptolongan...
brakhir lah 1 jawapan dr ana yang lemah lagi daif dalam ilmu..



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 03:18


bagaimana ye nak buang rasa tak suka dengan pensyarah ye..susah rasanya..
bila dah fail ini lagi lah betambah rasa tak suka itu..huh..
memang betul menguji lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-06-08 22:10


Pada 20-06-08 03:18 , sazuwi posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana ye nak buang rasa tak suka dengan pensyarah ye..susah rasanya..
bila dah fail ini lagi lah betambah rasa tak suka itu..huh..
memang betul menguji lah..


ana pun kadang-kadang ada juga rasa bosan dengan lect ana,,tapi kat kan akui hakikat lect tu hadir ke kuliyyah...lepas itu kat chek niat kat,,bila da kenal pasti niat kat datang ke kuliyyah...dalam kuliyyah jangan ingat peristiwa lama yang da berlaku...pujuk dan didik dr spy tumpukan perhatian spy xtganggu dengan apa yang pernah berlaku...

lecture tu kadang-kadang ana hangin juga,,tapi kat ni meraih stitis ilmu dr dia,,kan patuh dan bsangka baik...konsep asas belajar kan betul lah.....ni lah konsep asasnye,,,tapi ana bagi tak lengkap,,tapi ni lah yang ana amalkan dan belajar dr pngalaman.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

nor_2118
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22238
Posting: 66
Dari: seberang perai

Pahang  


posticon Posting pada: 23-06-08 09:29


:: paper failed?::

same kita..
sem ni baru terfailed satu paper..
nak buat bagaimana, dah usaha, tak boleh nak salahkan sesiapa.
"tu yang terbaik.."erm tu kakak ak cakap.
terima sdah, nak giv up pun xgune sb life is bout forward not backward.
hehe,,,

apa pun, good luck semua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nor_2118Profil   Hantar PM kepada nor_2118   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 30-06-08 16:05


GAGAL 1 subject, tak bererti gagal semuanya... Mungkin ada hikmah di sebalik kejadian...

BERUSAHA, kalau boleh jangan lah tanam kan kat dalam hati, sampai tak suka guru 2.. Nanti tak berkat ilmu 2

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.125328 saat. Lajunya....