Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 10 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 11 hari yang lalu
nur_tinta: 17 hari yang lalu
kasih_kekasih: 33 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Sekadar bertanya..


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Sekadar bertanya..

Please Mendaftar To Post


Oleh Sekadar bertanya..

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 11:41


Belajar sampai master, tolak tawaran pensyarah untuk mengajar di pusat tadika islamik. Apa pendapat anda?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 05-06-08 13:02


tak faham. jelaskan lagi ?

2 pilihan samaada ke master @ mengjar tadika?

herm, bagus juga.

kalau buat master partime smbl mengajar tadika pun boleh kan?

sebab bagi ana tadika tak berat. betul tak?

apa yang pensyarah bagi tawaran tu? scholar ke? rugi nya kalau tolak? ke pergi oversea ni? terima saja. tadika tu bagi ana semua pun boleh buat. sebab naluri keibuan. tapi offer ni tak semua dapat. itu saja. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 14:18


sedara AmrinHakeem.. CK ni ada masters tapi agaknya dia tengah fikirkan nak jadi cikgu sekolah tadika islamik pula... dan bukannya dengan menerima tawaran menjadi seorang pensyarah, sedangkan dia sepatutnya menjadi pensyarah kerana kelayakan yang dia ada dan juga sebab dia dah berusaha memperoleh masters... selayaknya menjadi seorang pensyarah lah...

saya rasa CK.. baik lagi jadi lecturer.. sebab CK dah ada ilmu dan kepakaran dalamnya. berapa kerat jeq muslimah yang berilmuwan yang menceburi bidang seperti CK tu? kalau CK menjadi lecturer dalam bidang CK, itu juga satu pahala yang baik buat CK.. dan dapat menjadi contoh tauladan buat anak2 didik di universiti.

jadi cikgu sekolah tadika ok juga, kalau itu yang diminati.. mungkin ia juga boleh jadi satu latihan praktikal sebelum CK dapat anak2 kecil sendiri nanti.. :sopan: tapi yang tu, macam Amrin cakap lah.. sebab naluri keibuan, semua boleh buat. nanti CK kahwin, dapat anak, pun boleh jaga budak-budak.. kan. nak buat part time jadi cikgu sekolah tadika pun boleh.. :P

tapi tengok gaji jugak lah CK... gaji lecturer lumayan CK... huhu. :D :P

sekarang ni rege minyak naik lagi.. huhu.. so kena fikir jugaklah CK...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 22:45


salamun alaik..
owh dalam dilema rpenya kak kinah..huhu..hmm terpulanglah pada kak kinah..kedua-duanya pekerjaan bagi mnfaat yang besar pada ummah..mendidik kan tgs yang mulia.tapi kalau kak kinah rasa gaji penting,baik ambil lecturer..kalau jadi ckgu tadika kita akan didik kanak-kanak dr usia yang kecil.kemungkinan lagi besar tanggungjawab.kalau jadi pnsyarah student semua da bsr2.boleh pkr sendiri tndakan mereka..lagipun srnk kerja dengan budak-budak kecik..memupuk jiwa kita dan mengubat duka..kanak-kanak kan ibarat kain putih.bersih tiada noda..kita yang mncorakkannya..apa-apa pun kak kinah istikharahla.mudah-mudahan Allah memberi jawapan yang trbaik untuk kak kinah..ana sentiasa doakan kjyaan akak.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 23:02


kalau saya jadi guru tadika, saya ada plan lain. Saya nak belajar agama kat nilam puri..kalau jadi pensyarah, mesti tak ada masa.. :(


* dah tolak dah interview dulu tapi sebab tak sempat nak balik..tempat lain yang apply tak ada jawapan lagi, kalau nak jadi guru tadika situ, syarat tak boleh berhenti kerja sampai setahun. Kalau ada panggilan interview lain, mungkin semua kena tolak sebab dah kira 'janji' untuk kerja sekurang-kurangnya setahun..saya tak kisah sangat pasal gaji..

** kalau-kalau menganggur 5 bulan, berbaloi juga setahun tu..memang suka dikelilingi budak-budak dan semangat untuk belajar agama kat Nilam Puri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 06-06-08 00:06


Pada 05-06-08 23:02 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

kalau saya jadi guru tadika, saya ada plan lain. Saya nak belajar agama kat nilam puri..kalau jadi pensyarah, mesti tak ada masa.. :(


* dah tolak dah interview dulu tapi sebab tak sempat nak balik..tempat lain yang apply tak ada jawapan lagi, kalau nak jadi guru tadika situ, syarat tak boleh berhenti kerja sampai setahun. Kalau ada panggilan interview lain, mungkin semua kena tolak sebab dah kira 'janji' untuk kerja sekurang-kurangnya setahun..saya tak kisah sangat pasal gaji..

** kalau-kalau menganggur 5 bulan, berbaloi juga setahun tu..memang suka dikelilingi budak-budak dan semangat untuk belajar agama kat Nilam Puri..


aiman xkesah... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 00:11


salam sakinah...hmmm..solat istikharah minta petunjuk....lepas itu tawakkala saja lah ye...InsyaAllah...tenang nanti

Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 13:46


hmm.. seperti yang ismi katakan tu lah kinah...
kalau dah plan bebetol... dan dah yakin speenuhnya dengan jalan tu... teruskan... insyaAllah... boleh... kinah boleh... bukan ke malaysia boleh.. uhuk uhuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 14:18


hmm.. kengkadang, tersentuh juga hati, bila cik kinah bagi mesej "adui..busannye kena lurus saja..lepas itu kena pandangatas saja.. uwaa.."
adakala msgnye juga begini "lenguhnya kena baring saja...huwaaa"
uhuk... apa lagi yang mampu dilakukan.. hanya membalas msg2an sajalah... :sopan:

tenang2 ye kinah...:welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 18:19


adik kita sakinah memang terpaksa berehat sebelum membuat keputusannya..antara pensyarah atau guru tadika.. :)

Allah Maha Mengetahui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-07-08 09:29


hmm..ikut saja kata hati dengan pandangan akal yang waras..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sofya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.06.2007
Ahli No: 30381
Posting: 156
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 00:51


Pada 05-06-08 11:41 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Belajar sampai master, tolak tawaran pensyarah untuk mengajar di pusat tadika islamik. Apa pendapat anda?



salam...
sekadar pandangan akak....

memang elok hasrat hati sakinah...
tapi apa salahnya kalau sakinah terima saja tawaran jadi pensyarah 2...
nanti gaji yang banyak 2 boleh simpan..bagi kat mak ayah...ambil ustazah mengajar kat rumah...beli kereta lepas itu pergi belajar agama kat tempat yang sakinah suka..pergi kursus2 untuk buka tadika..dan simpan untuk modal tadika..

nanti boleh buka tadika islamik sendiri, tadbir cara sakinah sendiri..kalau kerja dengan org ni,kita terikat...masa pun terbatas...

insyaAllah, moga Allah permudah urusan sakinah d dunia & akhirat.. :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sofyaProfil   Hantar PM kepada sofya   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 23-09-08 10:31


terima tawaran pensyarah agaknya sebab sesuai dengan kelulusan yang ada...
tapi if minat pada budak-budak, tak salah pun mengajar tadika...
semua itu di dalam team yang sama... mengajar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-09-08 13:25


Pada 05-06-08 11:41 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Belajar sampai master, tolak tawaran pensyarah untuk mengajar di pusat tadika islamik. Apa pendapat anda?


Nak berdakwah kat mana- mana pun boleh... Tak semestinya mengajar di tadika Islam... Gunakan master yang anda miliki untuk dapat kerja yang lebih baik... 8-)


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Fattul_Bari
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35124
Posting: 100
Dari: NEGERI PASIR DUA BUTIR

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-09-08 13:43


Pada 05-06-08 11:41 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Belajar sampai master, tolak tawaran pensyarah untuk mengajar di pusat tadika islamik. Apa pendapat anda?

saya rasa ada masalah ni huhuhu! kalau dah suka kanak-kanak nak buat macam mana kan.walao macam mana pun awak dah ada kelulusan cuma bidang yang awak kerja sekarang begitu rendah nak di bandingkan kelulusan awak...nanti ramai lah kerani sekolah ngorat awak di orang ingat awak lulus pmr saja huhuhu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Fattul_BariProfil   Hantar PM kepada Fattul_Bari   Quote dan BalasQuote

arfah_razali
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2008
Ahli No: 34855
Posting: 31
Dari: selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-09-08 14:53


hm....apa kata buat kedua-duanya itu dalam satu masa?
boleh tak?
tak pun jadi lctrer part time ke...
boleh tambah pengalaman.....bagus juga kalau dapat smpaikan ilmu pada anak2 muda sekarang ini, boleh terapkan nilai2 murni dan kesedaran sikit....kan???
wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arfah_razaliProfil   Hantar PM kepada arfah_razali   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115551 saat. Lajunya....