Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang bodoh hanya berdiam diri, tetapi orang yang paling bodoh adalah yang bercakap perkara yang dia sebenarnya bodoh
-- -- Meow (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 51
Ahli: 0
Jumlah: 51




  Yang Masuk Ke Sini
qudwah: 39 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 49 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 50 hari yang lalu
eme86: 50 hari yang lalu
sunan-faqih: 55 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Cadangan cara-cara untuk berjimat?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Cadangan cara-cara untuk berjimat?

Please Mendaftar To Post


Oleh Cadangan cara-cara untuk berjimat?

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 09:00


Assalamualaikum

Lanjutan daripada kenaikan harga minyak ini, maka dah tentu harga barang yang lain turut sama naik... bak kata warga ukhwah, harga barang adalah berkadar terus dengan harga minyak... maka setelah harga minyak naik ni, yang menerima kesan teruknya tentulah kita sebagai pengguna...

Jadi, saya berasa terpanggil untuk membuka topik ni... ada tak sesiapa ada cadangan mengenai cara-cara yang boleh kita lakukan untuk kita lebih berjimat supaya kita tak terlalu sakit dalam kos hidup yang semakin meningkat ni?

tak kira lah dengan cadangan yang paling remeh atau kecil sekali pun... mungkin dengan sekecil2 cadangan tu, kesan jangka panjangnya menguntungkan kita... jadi, harapan saya warga2 ukhwah semua dapat berkongsi bersama... huhuhu... mungkin dapat jugak membantu kawan-kawan lain yang juga tengah pening2 tentang cara nak saving ni.


p/s: nada saya macam sedih.. betul, memang sedih.. saya dah tak tahu nak cut cost kat mana lagi supaya perbelanjaan sentiasa cukup dan masih mampu saving setiap bulan... :cry:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 20:30


naik beskal lah CS oii... :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-06-08 20:36


Cara ke tempat kerja: berjogging, berbasikal, naik rollerblade, naik skateboard, minta superman or hancock or spiderman hantar ke tempat kerja, tumpang batmobile...or minta doraemon berikan pintu suka hati.

Makanan: hentikan makan di luar, kurangkan makan nasi and roti canai....banyakkan makan sup....hentikan minum air botol, air gas...banyakkan minum air mineral, air masak....or...berpuasa.

hehe


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 06-06-08 00:34


makan sebelum lapar, berhenti sebelum kenyang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 06-06-08 06:59


elakkan berbelanja untuk barang2 yang tak perlu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 08:13


ubah gaya hidup atau ubah pemimpin?

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 06-06-08 08:51


pergi kerja guna pngangkutan awam seperti lrt . ..kurangkan makan kat luar sebaik-baiknya bawa bekal dari rumah. duit pun jimat makanan tu pun bersih dan halal.... beli barang yang perlu saja, kalau untuk barang dapur, buat budget sebulan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

sidin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4251
Posting: 96
Dari: BANDAR BARU BANGI

australia  


posticon Posting pada: 06-06-08 09:09


lawan nafsu. lawan nafsu. lawan nafsu. pergi cari ilmu


-----------------
Belajar Diploma Kemahiran Malaysia (Hanya perlukan Kdt BM, SPM
http://sidinbasaran.bravehost.com/dkm.html


Bookmark and Share

    


  Member Information For sidinProfil   Hantar PM kepada sidin   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 06-06-08 14:24


Pada 06-06-08 08:51 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

pergi kerja guna pngangkutan awam seperti lrt . ..kurangkan makan kat luar sebaik-baiknya bawa bekal dari rumah. duit pun jimat makanan tu pun bersih dan halal.... beli barang yang perlu saja, kalau untuk barang dapur, buat budget sebulan.


pngkutan awam lagi mahal..pas ini sure lagi mahal sebab takriff elektrik naik..takkan nak bawa tren pakai lampu suluh pula? bas pun mahal dah lah diesel pun mahal...full tank mahu beribu agaknya...serius lah tak boleh tahan macam ini...tolongla turunkan harga minyak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 14:28


yang naik kereta.. tukar lah kepada NGV

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 14:39


/

/

khas untuk pegawai...gaji ribu2..cepat dan bergaya .....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 14:42


/

untuk anda yang kurang mampu...

/

kalau yang ada family besar cuba yang ini..murah saja..


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 14:44


/

Khas untuk mat rempit dan yang suka bawe couple. ehe...

/

untuk perjalanan jauh, yang ni sesuai...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 14:45


nak naik beskal???

waaaaa...rumah ku jauh berbatu2 dengan office...

naik beskal sampei off tentu rabak da muka....

tak praktikal...tak praktikal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 06-06-08 14:47


Pada 06-06-08 14:28 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

yang naik kereta.. tukar lah kepada NGV


ada juga fikir begitu bro, tapi sayang lah warranty kereta...

ni yang confuse sayang warranty ke sayang duit....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 16:04


Jimatkan kos hp (kurangkan call & sms yang tak penting).., kurangkan tekan-tekan hp tanpa sebab (boleh jimat tenaga elektrik)..padam lampu dirumah yang tidak berapa penting..azam puasa sunat hari isnin dan khomis dengan konsisten (payah betul ni)..kurangkan pggunaan barang kosmetik (khusus untuk wanita..)..untuk jimat minyak pula, pastikan keje2 diluar dibuat sekaliharung..contohnya balik kerja siap2 beli barang yang diperlukan, so esoknya tak perlu keluar lagi..lagi apa ye??

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 16:08


Ada lagi cara lain untuk berjimat cermat!!!!!

Pemandu disaran pandu di bawah 100 km sejam untuk jimatkan minyak
06/06/2008 3:22pm


PUTRAJAYA 6 Jun – Para pemandu dinasihati supaya memandu tidak melebihi had kelajuan 100 kilometer sejam untuk menjimatkan minyak kenderaan mereka.

Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros), Dr. Wong Shaw Voon berkata, perkara itu dibuktikan melalui kajian yang dijalankan di Amerika Syarikat.

"Walaupun had laju di negara ini ditetapkan pada kadar 110 kilometer sejam, namun pada had laju itu, penggunaan bahan bakar adalah lebih tinggi,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Wong berkata, penggunaan brek tanpa sebab juga menyumbang ke arah peningkatan penggunaan petrol. - Bernama

ps- Janganlah kamu merempit kerana sesungguhnya tabiat tersebut akan menyebabkan minyak cepat habissss......


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 16:27


1. Tak makan banyak.
2. Puasa.
3. Riding a bike rather than driving a car.
4. Makanan kenduri kahwin dengan menu gulai pisang dan nenas (no meat
    provided).
5. Menanam sayur dan buah-buahan.
6. Memburu binatang dan bukan memburu pokok.

p/s: Setuju? HHMMMM.... Seddeeeyyy betul minyak naik...
        Bleeyy laahh waatt movie memburu minyak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 16:45


Pada 06-06-08 16:27 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

1. Tak makan banyak.
2. Puasa.
3. Riding a bike rather than driving a car.
4. Makanan kenduri kahwin dengan menu gulai pisang dan nenas (no meat
    provided).
5. Menanam sayur dan buah-buahan.
6. Memburu binatang dan bukan memburu pokok.

p/s: Setuju? HHMMMM.... Seddeeeyyy betul minyak naik...
        Bleeyy laahh waatt movie memburu minyak...



Tak makan banyak??yup.setuju dengan owl_UM..makan jangan kenyang2 sangat..tak baik untuk kesihatan..nak menanam sayur kat bandar ni cari lah pasu..memburu binatang kat bandar ni susah sikit.hehe..boya darat banyakla..haram dimakan.hehe..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 16:52


Pada 06-06-08 16:08 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!

Ada lagi cara lain untuk berjimat cermat!!!!!

Pemandu disaran pandu di bawah 100 km sejam untuk jimatkan minyak
06/06/2008 3:22pm


PUTRAJAYA 6 Jun – Para pemandu dinasihati supaya memandu tidak melebihi had kelajuan 100 kilometer sejam untuk menjimatkan minyak kenderaan mereka.

Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros), Dr. Wong Shaw Voon berkata, perkara itu dibuktikan melalui kajian yang dijalankan di Amerika Syarikat.

"Walaupun had laju di negara ini ditetapkan pada kadar 110 kilometer sejam, namun pada had laju itu, penggunaan bahan bakar adalah lebih tinggi,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Wong berkata, penggunaan brek tanpa sebab juga menyumbang ke arah peningkatan penggunaan petrol. - Bernama

ps- Janganlah kamu merempit kerana sesungguhnya tabiat tersebut akan menyebabkan minyak cepat habissss......



sekadar ingin menambah...

kalau drive kereta tu

cuba pastikan apabila kita bawa kereta tu

apa bila nak masukkan gear ke gear lebih tinggi jangan melepasi rpm 3000 sebab pada masa ini kereta akan mengunakan minyak yang banyak...

begitu juga apa bila memandu di jalan raya kalau boleh stay bawah rpm 3000 = 80 kmj

kurang pengunaan minyak kereta tu...

tak dela mentedarah kerete tu...

da di praktikan InsyaAllah berkesan...


-----------------
jadikanla taman hati ini seindah taman syurga Mu,agar tidak ku berpaling mengharapkan indah fatamorgana duniaMu.


Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 06-06-08 19:07


bagus yang mengambil tindakan positif, bagi yang boleh melakukan tiada masalah..tapi bagi yang tidak kemampuan? yang mempunyai anak yang ramai bagaimana ye?

minyak satu cerita, dan banyak cerita dibelakang minyak ini. yang paling risau adalah kejatuhan ekonomi sekaligus melumpuhkan matawang negara ini dan akhirnya matawang kita sudah tiada nilai disebabkan oelh permintaan barangan tinggi pada masa yang sama duit tidak mampu dijana lagi..

jika yang bermain saham, jika anda sedar banyak pelabur sudah menarik diri...kilang2 bakal ditutup menyaksikan pengangguran semakin meruncing...siapa nak buka kilang dengan maitenance yang tinggi?tengok elektrik sahaja sudah cukup...

malah kesan untuk dijajah akan kembali berulang, keganasan di mana-mana...ish banyak benda kena pikirkan...

pada rakyat malaysia, anda fikirlah kesan yang bakal menimpa...kalau bukan kena pada kita pun pikirla pada yang org yang lebih susah dr kita....kalau kat rasa susah apa lagi yang gaji bawah dr kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 06-06-08 20:03


hhmm....kita rakyat saja ke yang perlu berjimat cermat.....kerajaan, pemimpin, menteri2 tak perlu berjimat ke??

cara jimat cermat yang kerajaan boleh laksanakan:
- gaji menteri2 perlu dipotong
- elaun rumah menteri2 perlu dimansuhkan
- menteri2 perlu menangung sendiri bil air, bil electrik rumah masing. menteri juga perlu membayar harga minyak kereta masing-masing. kerajaan tidak wajar menanggung living cost menteri2.
- menteri2 perlu duduk di economy class bila naik flight terbang ke luar negara. lim guan eng ketua menteri penang boleh naik economy class, takkan menteri2 lain tak boleh??
- pegawai2 kedutaan di luar negara perlu melayan menteri seperti melayan warga malaysia yang lain. tiada keistimewaan perlu diberikan kepada menteri2 and keluarga.
- polis2 tak perlu nak escort kereta2 menteri.... membazirkan minyak, membazirkan bateri moto2 polis berkuasa tinggi saja....patut guna moto2 polis ini untuk tangkap along, tangkap penjenayah.
- elaun baju menteri termasuklah baju coat perlu dimansuhkan. menteri patut pakai baju macam rakyat biasa. tiada keistimewaan patut diberikan kepada menteri2.
- gaji bodyguard2 menteri perlu ditanggung sendiri oleh menteri. kerajaan tidak perlu nak tanggung gaji bodyguard2 ini.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 08-06-08 15:53


Pada 05-06-08 20:36 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

or minta doraemon berikan pintu suka hati.


:-P


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 04:42


:-) Assalamualaikum


Memang tidak dinafikan..bila minyak naik..semua barang naik...kos hidup makin tinggi....bulan ni abah pun dah potong Rm100 duit belanja...tuan rumah nak naikkan sewa rumah dalam 50....

    Ni lah nasib rakyat bawahan.....apapun beli sekadar yang mampu saja....lepas ni kena beli maggie lah buat stok....minum air masak saja...atau paling tidak pun teh....apa lagi ek cara-cara nak jimat?...

    ( rakyat saja yang kena ubah cara hidup,pemimpin yang punya wang bermilion tu tak terkesan apa-apa bila minyak naik ni.....
    :-( )


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 09:08


rasa selama ni pun dah cukup berjimat. Lunch cari kedai or warung2 murah2 saja. Sabtu Ahad tak kemana pun kecuali ada JK atau kenduri atau sesekali ada reunion kawan-kawan ke. Entahlah labu.. :-( :-(


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 10:18


Pada 09-06-08 09:08 , Hanan posting:

!!! QUOTE !!!

rasa selama ni pun dah cukup berjimat. Lunch cari kedai or warung2 murah2 saja. Sabtu Ahad tak kemana pun kecuali ada JK atau kenduri atau sesekali ada reunion kawan-kawan ke. Entahlah labu.. :-( :-(



Betul tu..nak berjimat macam mana lagitak taula..kita ni bukan jenis berhabis ke pakaian, perhiasan dll..cuma sara hidup saja..kadang-kadang berjimat sampai tak boleh nak bersosial yang berfaedah dengan sahabat-sahabat..(keluar kenduri, program dll)..sedangkan ada org lain tak berjimat pun, sebab ke parti2, konsert2..presiden berjimat, kita lagi lah kena berjimat.huhuhu..


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 13:52


PAK LAH


ini ada mesej dari semua rakyat malaysia kepada anda



SILA TURUN ATAU ANDA AKAN DITURUNKAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-06-08 16:05


ini adalah mesej dari paklah di seri perdana kepada rakyat malaysia:

Saya tidak akan turun selagi saya & menantu kesayangan saya tidak menjadi orang paling kaya di asia!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

niesa217
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.01.2008
Ahli No: 32266
Posting: 56
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 17:17


Assalamualaikum ...

erm...kenaikan harga minyak turut dirasai walau saya yang tak ada kenderaan.. :cry:

nmpaknya..sekarang kena start bawa bekal ke ofis...huhuhuhu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For niesa217Profil   Hantar PM kepada niesa217   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 20:43


Pada 09-06-08 16:05 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

ini adalah mesej dari paklah di seri perdana kepada rakyat malaysia:

Saya tidak akan turun selagi saya & menantu kesayangan saya tidak menjadi orang paling kaya di asia!!




oooo


melawan ya.


jaga pak lah


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-06-08 21:09


/

nielah kisah sebenar disebalik keuntungan petronas...siapa yang dapat keuntungan tersebut....dan siapa pulak yang tak dapat, siap kena tipu lagi dengan kerajaan.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-06-08 21:16


huhuhu,memang sah lah ni.naruto,ok ke jika rakyat lancar rampasan kuasa macam di negara lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-06-08 23:47


Banyakkan puasa sunat...boleh juga jimat tapi time makan jangan dok balun kow2 pula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

aishahumaira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2004
Ahli No: 12482
Posting: 48
Dari: U.M.T --

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-06-08 17:43


kesusahan yang terasa.
tapi mungkin lebih membuka mata rakyat malaysia untuk satu perubahan.
apa yang pasti kena lah bersederhana sederhana mungkin.
....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishahumairaProfil   Hantar PM kepada aishahumaira   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 19:27


makin hari makin bertambah beban di bahu..
makin hari makin naik berat badan.. ye ke?? hehe..

makin hari makin BArang Naik sesaje..
makin hari makin banyak dosa rasanya..huhu..

makin hari.. makin menjadi-jadi lah pelbagai hal-hal yang
kurang enak didengar.. dilihat.. dihidu..di..di..di lahhh..
huhu..

apa nak jadi labu..labi...?? (^-^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 19:28


CS bertanya: Cadangan cara-cara untuk berjimat?

IM menjawab: yang naik kereta, ayuhlah beralih kepada motorsikal!

bila dah ada motor, kita pasang tangki NGV, pasti jimat :sopan:

katakan penggunaan kereta RM200 sebulan, jika convert kepada motor hanya perlu RM20 sahaja sebulan! (penjimatan sehingga 90%)

lepas itu daripada RM20 sebulan motor guna petrol, boleh jimat sehingga lebih separuh, saya anggarkan tak sampai RM10 sebulan kalau guna NGV.

bayangkan daripada RM200 boleh jadi RM10 sahaja, wow jimatnya!!!!!!! :-o

p/s: jimat sehingga 95% tu, so tunggu apa lagi?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 10-06-08 20:34


er...moto boleh pasang ngv ke.??? kereta saya pun workshop reject.... sebab tak boleh masuk tangki ikut kadar penggunaan..
kalau masuk tangki kecik pula... setiap 50km

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 11-06-08 19:17


Pada 09-06-08 23:47 , lat-terang posting:

!!! QUOTE !!!

Banyakkan puasa sunat...boleh juga jimat tapi time makan jangan dok balun kow2 pula...




kita balun pak lah dan kroni nak tak?.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

quick
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19880
Posting: 65

blank  


posticon Posting pada: 11-06-08 19:40


Pada 11-06-08 19:17 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-06-08 23:47 , lat-terang posting:

!!! QUOTE !!!

Banyakkan puasa sunat...boleh juga jimat tapi time makan jangan dok balun kow2 pula...




kita balun pak lah dan kroni nak tak?.



balun nak guna apa? kayu?pistol?
cakap mudah saja..sebab ikut emosi.. :jangan:

cuba buat betul-betul..ada berani ka?:roll:



Bookmark and Share

    


  Member Information For quickProfil   Hantar PM kepada quick   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-06-08 08:03


apa nak buat..

nak tak nak..kena lah bentang bajet bulanan..
tolak duit asas yang perlu dibayar..
bil-bil bulanan, duit loan, insurans, duit untuk mak ayah..
bahan makanan (yang ni pun kena nilai barangan apa nak beli, yang murah dan keperluan sahaja.. yang kehendak hati tu, kena tolak tepi dulu..)

elakkan berhutang.. jangan guna terlampau kad kredit.. nanti sakit kepala tengok bil makin bertimbun..
saving bulanan kena juga ada..
jangan usik duit saving.. sebab ianya untuk kecemasan dan masa depan..

puasa pun bagus juga.. tapi bukan sebab niat nak jimatkan duit tau!
tapi sebab nak didik jiwa supaya kekal tabah hadapi hidup ini..
moga ALLAH tambahkan kekuatan diri dan sentias jadikan diri kita tetap tenang.. tidak emosional tanpa fikirkan rasional.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

skater
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8611
Posting: 541
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-06-08 17:30


Pada 06-06-08 08:13 , gsrturbo posting:

!!! QUOTE !!!

ubah gaya hidup atau ubah pemimpin?
:-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For skaterProfil   Hantar PM kepada skater   Pergi ke skater's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 13-06-08 14:05


Pada 11-06-08 19:40 , quick posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-06-08 19:17 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 09-06-08 23:47 , lat-terang posting:

!!! QUOTE !!!

Banyakkan puasa sunat...boleh juga jimat tapi time makan jangan dok balun kow2 pula...




kita balun pak lah dan kroni nak tak?.



balun nak guna apa? kayu?pistol?
cakap mudah saja..sebab ikut emosi.. :jangan:

cuba buat betul-betul..ada berani ka?:roll:




balun guna petisyen lah


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-06-08 12:45


Pada 12-06-08 17:30 , skater posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-06-08 08:13 , gsrturbo posting:

!!! QUOTE !!!

ubah gaya hidup atau ubah pemimpin?
:-)


janganlah ubah pemimpin, kasihan kat depa... apa kata kita ubah kerajaan terus ;-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 15-06-08 17:33


Kalau nak jimat air boleh guna air hujan untuk siram pokok, basuh tandas dan sebagainya...Tapi guna air hujan untuk mandi ataupun memasak tak berapa sesuai dekat kawasan bandar sebab air hujan dekat kawasan bandar ada asid...Saya terbaca tips ni dalam surat khabar...Kita bertuah duduk dekat kawasan khatulistiwa sebab menerima hujan sepanjang tahun...

Untuk jimat elektrik, gunakan lampu pendafluor untuk menggantikan lampu pijar...Lampu pijar lebih banyak mengeluarkan tenaga haba berbanding tenaga cahaya...Sebab tu mentol lampu pijar sangat panas...Nak lagi jimat guna Compact fluorescent lamp...

Alat-alat elektrik yang menghasilkan haba seperti seterika elektrik, periuk nasi elektrik dan cerek elektrik adalah alat yang paling banyak menggunakan tenaga elektrik kat rumah kita...Tak percaya cuba tengok kat label alat tu(dia punya WATT)...Power supply komputer pun kalah...

Kalau dapat guna tenaga solar lagi best...Percuma...Guna lah banyak mana...tak ada bil sampai tiap-tiap bulan...^_^


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-06-08 17:44


Pada 15-06-08 12:45 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-06-08 17:30 , skater posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-06-08 08:13 , gsrturbo posting:

!!! QUOTE !!!

ubah gaya hidup atau ubah pemimpin?
:-)


janganlah ubah pemimpin, kasihan kat depa... apa kata kita ubah kerajaan terus ;-)




betul,kita ubah terus kerajaan bagi dia tahu siapa kita.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-06-08 21:40


Pada 15-06-08 17:33 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!



Kalau dapat guna tenaga solar lagi best...Percuma...Guna lah banyak mana...tak ada bil sampai tiap-tiap bulan...^_^



Tumpang tanya. Adakah tenaga solar berfungsi pada waktu malam? Berapa banyak kuasa yang dia boleh simpan? Kalau hujan macam mana?


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 23-06-08 11:45


Pada 15-06-08 21:40 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!



Tumpang tanya. Adakah tenaga solar berfungsi pada waktu malam? Berapa banyak kuasa yang dia boleh simpan? Kalau hujan macam mana?



Kita boleh simpan tenaga yang kita dapat daripada matahari tu dalam bateri...Jadi kita boleh gunakan tenaga tu pada waktu malam...Berapa banyak tenaga yang boleh disimpan bergantung kepada keupayaan bateri yang digunakan dan berapa banyak tenaga yang diperolehi oleh panel solar...Saya tak pasti panel solar boleh berfungsi dalam keadaan hujan atau tak...

Rasanya lampu jalan yang menggunakan tenaga solar dah ada kat Malaysia ni...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 23-06-08 12:05


Satu lagi cara untuk berjimat ialah dengan mengadakan kenduri kahwin secara sederhana dan tak perlu bayar hantaran...Boleh jimat beribu-ribu ringgit...Sah nikah walaupun tanpa hantaran kan......


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

hasdim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2007
Ahli No: 31696
Posting: 53

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-08 13:43


salam...

Jimat Cermat (untuk yang bujang)

jimat = cermat dalam perbelanjaan harian...

Cermat = 1) merancang dan merangka senarai barang dan harga sebelum memulakan perbelanjaan... bezakan adakah ianya antara keperluan atau nafsu... limitkan kos-kos mengikut keperluan contohnya... top up rm60 sebulan, makan rm200 sebulan dan sebagainya...

2) kos pengangkuatan pula... kaji cara yang bagaimana lebih efisyen dan menjimatkan kos ye...

huhu... sekadar cadangan terpulang pada individu dan permasalahannya...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hasdimProfil   Hantar PM kepada hasdim   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-06-08 13:44


yang pasal kenduri tu tengok mak ayah jugalah.ramai yang nak buat grand tahap dewa.apa kata kita tumbangkan kerajaan yang memerintah dulu tak kisahlah dengan cara rampasan kuasa ke apa ke.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-06-08 15:17


Nak jimat senang saja... Tak susah pun... Caranya...., kita contohi mayarakat kita semasa zaman pemerintahan Jepun di Tanah Melayu... Makan ubi kayu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

hasdim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2007
Ahli No: 31696
Posting: 53

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-08 15:24


salam... nampaknya tanam ubi kayu lah jawabnya... 1 rumah 1 pokok ubi kayu macam tu ye?... habis tu macam mana dengan pengangkutan dan pakaian? kena ikut masa zaman jepun dulu juga ke?... huhu

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hasdimProfil   Hantar PM kepada hasdim   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-06-08 15:30


Ikut zaman dulu jugak lah.. Naik basikal... Pakai pun, yang seadanya saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-06-08 19:13


kalau nak beli barang.. pergi kat kedai 2 ringgit...
huhuhuhu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-06-08 19:13


kalau nak beli barang.. pergi kat kedai 2 ringgit...
huhuhuhu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

lebai_y2k
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.09.2003
Ahli No: 3792
Posting: 176
Dari: Pokok Sena

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 16:08


Huhuhu ekonomi katanya makin meningkat,
tapi rakyat hidup macam dalam dharurat,
tak mengapa lah,dah kata nak berjimat,
tapi pemimpin bazir duit tahap tak ingat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lebai_y2kProfil   Hantar PM kepada lebai_y2k   Quote dan BalasQuote

hasdim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2007
Ahli No: 31696
Posting: 53

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 16:18


Pada 23-06-08 19:13 , alam_barzakh posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak beli barang.. pergi kat kedai 2 ringgit...
huhuhuhu....


:berfikir: tapi tak semua barang ada kat kedai rm2 kan, setakat alat tulis dan perkakas dapur saja yang ada... lagipun brgnye kurang berkualiti...


-----------------
" BiLa TeRasa RinDu seButLah Nama ALLAH "


Bookmark and Share

    


  Member Information For hasdimProfil   Hantar PM kepada hasdim   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-06-08 23:03


Pada 26-06-08 16:18 , hasdim posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-06-08 19:13 , alam_barzakh posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak beli barang.. pergi kat kedai 2 ringgit...
huhuhuhu....


:berfikir: tapi tak semua barang ada kat kedai rm2 kan, setakat alat tulis dan perkakas dapur saja yang ada... lagipun brgnye kurang berkualiti...



:)


-----------------
Mantapkan Tarbiyah,Pelbagaikan Uslub Dakwah,Ke Arah Generasi Berthaqafah


Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 27-06-08 09:23


lagi cadangan untuk berjimat..err time lunch keluar lah makan dengan bos..nanti bos belanja :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

hasdim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2007
Ahli No: 31696
Posting: 53

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 09:42


Pada 27-06-08 09:23 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

lagi cadangan untuk berjimat..err time lunch keluar lah makan dengan bos..nanti bos belanja :sopan:


uiks... itu if dapat boss yang pemurah, if dapat boss yang kudukut macam mana pula tu? :jangan: senang saja, bawa bekal dari rumah untuk breakfirst dan lunch time...


-----------------
" BiLa TeRasa RinDu seButLah Nama ALLAH "


Bookmark and Share

    


  Member Information For hasdimProfil   Hantar PM kepada hasdim   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 10:29


jangan buka peti sejuk lama-lama.... sebab boleh membazirkan elektrik...

kalau guna mesin basuh... kumpul baju banyak-banyak lepas itu baru basuh...
baru jimat air nagn elektrik...


:-D :-D


-----------------
"Permata Idaman, Mutiara Syurga........"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

hasdim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2007
Ahli No: 31696
Posting: 53

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 10:46


Pada 27-06-08 10:29 , alam_barzakh posting:

!!! QUOTE !!!

jangan buka peti sejuk lama-lama.... sebab boleh membazirkan elektrik...

kalau guna mesin basuh... kumpul baju banyak-banyak lepas itu baru basuh...
baru jimat air nagn elektrik...


:-D :-D



:berfikir: em... rasanya cara tu tak efficient... kumpul baju banyak-banyak baru basuh sama saja dengan basuh tiap-tiap hari... lebih baik basuh pakai tangan setiap hari... lagi jimat elektrik... huhu


-----------------
" BiLa TeRasa RinDu seButLah Nama ALLAH "


Bookmark and Share

    


  Member Information For hasdimProfil   Hantar PM kepada hasdim   Quote dan BalasQuote

marsyitah_huda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.05.2008
Ahli No: 33544
Posting: 40
Dari: sentul

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-07-08 11:18


beli barang yang harga dia murah tapi berkualiti dan puas hati tak ada lah kita membazir nak beli yang lain.....
hehhehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyitah_hudaProfil   Hantar PM kepada marsyitah_huda   Quote dan BalasQuote

syanadh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15549
Posting: 97
Dari: Tangkak

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-07-08 12:56


alhamdulillah...banyak betul mklumat..syukran jazilan..hehe..
saya dapat jimat duit makan saja sebab xkeje lagi..huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syanadhProfil   Hantar PM kepada syanadh   Pergi ke syanadh's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-07-08 13:11


Pada 27-06-08 09:23 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

lagi cadangan untuk berjimat..err time lunch keluar lah makan dengan bos..nanti bos belanja :sopan:


ummu, tu bos belanje ada makna tu... heheheh.
pss....ummu, ummu nanti ada orang jeles


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 18:09


Mungkin TNB boleh memperkenalkan meter elektrik yang guna duit syiling ataupun kad...Ataupun guna kad top-up macam handphone...Dengan adanya alat ni kita boleh mengawal penggunaan tenaga elektrik...Kalau nak guna tenaga elektrik kena masukkan duit syiling ataupun beli kad dekat kedai...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

zam_rizal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 31
Posting: 1535
Dari: :: Terengganu/Selangor ::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 23:25


Rakyat Malaysia terutamanya golongan yang miskin sebelum minyak naik lagi dah habis berjimat..makan pun kais pagi makan pagi, kais petang makan petang...Ni bila harga minyak dah naik, tak tahula bagaimana lagi golongan ini nak mengais2... :(

Kenapa kerajaan sekarang terlalu zalim? Suruh rakyat ubah gaya hidup, tapi pemimpin kerajaan duduk sibuk kebas duit rakyat !

Bookmark and Share

    


  Member Information For zam_rizalProfil   Hantar PM kepada zam_rizal   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-08-08 00:20


Pada 23-06-08 11:45 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-06-08 21:40 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!



Tumpang tanya. Adakah tenaga solar berfungsi pada waktu malam? Berapa banyak kuasa yang dia boleh simpan? Kalau hujan macam mana?



Kita boleh simpan tenaga yang kita dapat daripada matahari tu dalam bateri...Jadi kita boleh gunakan tenaga tu pada waktu malam...Berapa banyak tenaga yang boleh disimpan bergantung kepada keupayaan bateri yang digunakan dan berapa banyak tenaga yang diperolehi oleh panel solar...Saya tak pasti panel solar boleh berfungsi dalam keadaan hujan atau tak...

Rasanya lampu jalan yang menggunakan tenaga solar dah ada kat Malaysia ni...



nak jawab lah yang ni..oleh kerana sistem ini digunapakai di UTM...tenaga solar memang berfungsi pada waktu malam..dengan kaedah seperti yang diterangkan oleh sailormoon, cumanya ia memang bergantung kepada banyak mana panel solar tersebut mengumpulkan tenaga pada waktu siangnya..contohnya jika hujan di waktu dengan keadaan awan mendung, pasti tak lama tenaga tu boleh digunakan pada waktu malam, mungkin around 2 3 jam jeq..juga bergantung kepada alat yang menggunakan tenaga dari panel solar tu..jika lagi kuat wattnya, lagi sekejap lah ia dapat bertahan...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Ulfah_AzZahra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.07.2008
Ahli No: 34018
Posting: 77
Dari: Kajang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 01:19


Salam buat semua:-


        Berjimat-cermat?? Rasanya rakan-rakan semua tidak pernah melalui hidup miskin.... Diri yang empunya ini pernah hidup miskin sehingga pernah berhutang membeli beras...Ada kalanya untuk berjimat beras semua ahli keluarga saya makan bubur saja....Peritnya merasai kelaparan, tetapi pemimpin bermewah...

         Apa yang saya cakapkan ini bukannya emosional tanpa berfikir secara rasional, apa yang diungkapkan oleh RuMaishaa tadi. Apa yang menyedihkan bila rakyat bersuara untuk membela kebajikan mereka dikatakan emosional tetapi bila pemimpin melampau membazir haaa dikatakan pula itulah adalah tugasnya untuk mentadbir negara....

        Kita lebih pentingkan diri sendiri melihat ada lagi rakyat bawahan yang ada tak makan beberapa hari. Kalian semua berbicara untuk kepentingan perut masing-masing. Rakyat yang miskin adakah kalian selalu ambil peduli?

        Sekarang, walaupun tak hidup seperti dulu, saya selalu beringat tentang kehidupan miskin dulu...Sebab itulah mana-mana dalam forum memang saya meluahkan kata-kata yang agak panas kerana saya pernah melalui zaman keperitan ini..Malah saya pernah menulis surat dan e-mail berbentuk desakan dan bantahan dan dihantar kepada mana-mana pihak yang berkaitan mengenai segala bentuk penindasan ini.

     Wahai ahli-ahli forum semua! Kebanyakan anda semua terpelajar, marilah membela nasib rakyat yang masih tidak terbela lagi....Buatlah satu usaha untuk membantu rakyat miskin seperti selalu berdoa untuk mereka, selalu bersedekah, ambil tahu masalah mereka, lapangkanlah hati mereka, jangan memandang hina kepada mereka kerana kebanyakannya mereka itu adalah calon ahli syurga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ulfah_AzZahraProfil   Hantar PM kepada Ulfah_AzZahra   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-08-08 16:19


Assalamualaikum
hmm...tentu sukar kan menghadapi hidup seperti ulfah..namun, apa yang saya ingin tekankan sebenarnya adalah segala tindak tanduk dalam berjimat ini boleh dimulakan pada diri sendiri...mulakan di rumah...tak payah pergi jauh...kerana ini sebenarnya cara yang sangat mudah...dan praktikal..
cuba cek bila time gosok gigi, paip bertutup ataupun dibiarkan mengalir?
cuba cek time mandi, berapa lama di bawah pohonan air tu, perlu atau tidak?
cuba cek bila time malam, keluar sekejap dari bilik, lampu atau kipas bertutup atau terbiar?
cuba cek, berapa banyak lampu terbuka time malam?
cuba cek berapa banyak perkakasan elektrik dipakai, semuanya perlu atau tidak?
cuba cek time pergi kedai, lebih suka naik motor atau berjalan/berbasikal?
cuba cek time basuh pinggan, berapa banyak air mengalir...?

cuba dan cuba cek....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 18:39


Pada 07-08-08 16:19 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
hmm...tentu sukar kan menghadapi hidup seperti ulfah..namun, apa yang saya ingin tekankan sebenarnya adalah segala tindak tanduk dalam berjimat ini boleh dimulakan pada diri sendiri...mulakan di rumah...tak payah pergi jauh...kerana ini sebenarnya cara yang sangat mudah...dan praktikal..
cuba cek bila time gosok gigi, paip bertutup ataupun dibiarkan mengalir?
cuba cek time mandi, berapa lama di bawah pohonan air tu, perlu atau tidak?
cuba cek bila time malam, keluar sekejap dari bilik, lampu atau kipas bertutup atau terbiar?
cuba cek, berapa banyak lampu terbuka time malam?
cuba cek berapa banyak perkakasan elektrik dipakai, semuanya perlu atau tidak?
cuba cek time pergi kedai, lebih suka naik motor atau berjalan/berbasikal?
cuba cek time basuh pinggan, berapa banyak air mengalir...?

cuba dan cuba cek....



setuju dengan langkah2 yang diberi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 23:36


Pada 07-08-08 18:39 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-08-08 16:19 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
hmm...tentu sukar kan menghadapi hidup seperti ulfah..namun, apa yang saya ingin tekankan sebenarnya adalah segala tindak tanduk dalam berjimat ini boleh dimulakan pada diri sendiri...mulakan di rumah...tak payah pergi jauh...kerana ini sebenarnya cara yang sangat mudah...dan praktikal..
cuba cek bila time gosok gigi, paip bertutup ataupun dibiarkan mengalir?
cuba cek time mandi, berapa lama di bawah pohonan air tu, perlu atau tidak?
cuba cek bila time malam, keluar sekejap dari bilik, lampu atau kipas bertutup atau terbiar?
cuba cek, berapa banyak lampu terbuka time malam?
cuba cek berapa banyak perkakasan elektrik dipakai, semuanya perlu atau tidak?
cuba cek time pergi kedai, lebih suka naik motor atau berjalan/berbasikal?
cuba cek time basuh pinggan, berapa banyak air mengalir...?

cuba dan cuba cek....



setuju dengan langkah2 yang diberi....


Alhamdulillah ana setuju juga dengan cara begini...tapi ana sekarang berada di mesir,subhanallah kalau antum semua nak tahu kat sini juga tak tahu lah bgmn nak save barget....duit tu macam air saja.....nak kata save save dah tapi cepat sungguh habis.....nak kena cuba save lagi mulai sekarang...tawakal saja pada DIA........kat sini kalau tidak ada duit lah kan tawakal pada ALLAH selepas itu sebentar tiba-tiba ada saja sesiapa bagi duit kat kita....


-----------------
jadikan diri Anda seorang yang banyak BAIKnya...sanggup menghadapi KESUSAHAN,berlaku JUJUR...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 14:09


Bawa bekal ke kelas/tempat kerja ok juga...Boleh jimat sikit duit...Mak saya kat rumah sebelum pergi kerja beliau masak dulu...Jadi boleh lah saya bawa bekal ke tempat kerja...Setakat ni tak ada polis yang tahan saya di bawah akta ISA atau OSA sebab bawa bekal... :lol:


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.284074 saat. Lajunya....