Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 12 jam, 45 minit yang lalu
lidah-penghunus: 3 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: KEMASKINI: Petrol naik 78 sen mulai 5 Jun 2008


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» KEMASKINI: Petrol naik 78 sen mulai 5 Jun 2008

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh KEMASKINI: Petrol naik 78 sen mulai 5 Jun 2008

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 18:21


KEMASKINI: Petrol naik 78 sen mulai esok    
Oleh Utusan, Malaysiakini    
Rabu, 04 Jun 2008
HARGA petrol dinaikkan RM0.78 seliter kepada RM2.70 seliter berkuat kuasa mulai esok.

Ia merupakan kenaikan harga hampir 40 peratus daripada harga RM1.92 seliter sekarang.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan pada sidang akhbar di sini hari ini.

Harga diesel turut dinaikkan sebanyak RM1 kepada RM2.50 seliter daripada RM1.58 sekarang.

Bagaimanapun, untuk mengurangkan beban rakyat, Abdullah berkata, kerajaan akan memperkenalkan rebat tunai bahan api dibayar kepada pemilik kenderaan persendirian sebagai satu bentuk subsidi minyak.

Perdana Menteri juga mengumumkan tarif elektrik Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang ditentukan secara progresif berdasarkan kegunaan.


BERITA SEBELUM INI

Terkini: Abdullah dijangka akan umum harga petrol RM2.70 seliter mulai Ogos

KL: Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dijangka mengumumkan hari ini kenaikan harga petrol sebanyak 78 sen Ogos ini - satu pertambahan besar dari RM1.92 sekarang kepada RM2.70.

Sidang akhbar dijangka bermula sebaik sahaja perdana menteri tiba di pejabatnya di Putrajaya.

Bagaimanapun, belum diketahui bila skim harga baru itu akan dikuatkuasakan.

Kenaikan harga itu adalah sebahagian daripada langkah kerajaan untuk mengawal subsidi bagi menampung kenaikan petrol, diesel dan gas, yang dijangka berjumlah RM56 bilion tahun ini.

Kerajaan juga mengumumkan pemberian rebet kepada pengguna kenderaan.

Mengikut skim tersebut tersebut, kenderaan di bawah 2000cc akan menerima RM625 setahun - rebat bagi 800 liter di bawah harga baru.

Pemilik motosikal pula akan diberi rebet RM120. Bayaran akan dibuat melalui wang pos.

Difahamkan rebet teresbut akan dibayar apabila pemilik kenderaan memperbaharui cukai jalan kenderaan mereka.

Kerajaan dijangka menjimatkan RM4 bilion di bawah penstrukturan semula skim subsidi tersebut.

Jika harga petrol dijual mengikut harga penuh pasaran, ia boleh mencecah setinggi hampir RM4 seliter - naik 100 peratus.

Bagaimanapun, kerajaan dijangka menuju ke arah memansuhkan terus pemberian subsidi pada masa depan.


huhuhu..jika petrol naik mendadak, semua harga barang naik..huru hara lah gamaknnya..please MP Pakatan Rakyat..tolonglah buat sesuatu..kata bulan Ogos, Kenapa tiba-tiba esok..

:-o :-o


-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

abaabil
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30613
Posting: 28
Dari: Pantai Valley

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 18:28


Nak buat macam mana lagi ye, minyak naik lagi..kena kerja kuat lagi...kerja kuat lagi...

p/s: kepada semua yang kerja sendiri nampaknya kita kena tambah masa kerja ni, kena kerja kuat lagi ni ye...ish ish ish...


-----------------
Aku Si Tukang Kebun, Berlantaikan Bumi, Berbumbungkan Langit. Aku Tetap Berkebun.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abaabilProfil   Hantar PM kepada abaabil   Pergi ke abaabil's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 18:37


malam ni konfem berderet lah manusia di stesen minyak..

dah lah esok, kami berkonvoi balik kg.. kos meningkat lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

najwa_adila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17677
Posting: 288
Dari: Ardhullahil Waasi'ah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 18:41


PETROL DAN DIESEL NAIK MULAI TENGAH MALAM INI, UMUM PM
    
PUTRAJAYA, 4 Jun (Bernama) -- Berkuatkuasa tengah malam ini harga petrol dan diesel masing-masing akan meningkat sebanyak 78 sen dan RM1 bagi setiap liter, umum Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini.

Perdana Menteri berkata berikutan kenaikan itu harga baru petrol dipam
adalah RM2.70 seliter manakala diesel RM2.58 seliter.

-- BERNAMA

* Pak Lah bernasib baik kerana rakyat Malaysia bukan seperti rakyat di sesetengah negara jiran yang terus keluar berdemontsrasi sebagai tanda protes sebaik pengumuman sebegini dibuat..tapi sampai bila nak bersabar ye? minyak naik, naik, naik dan terus naik...cukai-cukai yang lain tak ada pulak tanda-tanda nak turun...haiiiiii

Bookmark and Share

    


  Member Information For najwa_adilaProfil   Hantar PM kepada najwa_adila   Pergi ke najwa_adila's Website   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 18:43


Assalamualaikum

tahniah diberikan kepada kerajaan bn
selepas rakyat sabah diberikan berita gembira
seluruh rakyat malaysia menerima berita buruk

maka akan robohla kerajaan pada satu hari nanti
kerana kerajaan sekrang dah tidak tentu hala
dah nyanyuk


-----------------
ukhwah itu indah bila dihubungkan melalui silaturrahim

layari http://ibnusyah.blogspot.



    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

chekguyeop
Warga Rasmi
Menyertai: 03.06.2008
Ahli No: 33622
Posting: 4

blank  


posticon Posting pada: 04-06-08 19:59


Jom keluar demontrasi! Kerajaan mangkin kurang ajar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chekguyeopProfil   Hantar PM kepada chekguyeop   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 04-06-08 20:16


Pada 04-06-08 18:41 , najwa_adila posting:

!!! QUOTE !!!

* Pak Lah bernasib baik kerana rakyat Malaysia bukan seperti rakyat di sesetengah negara jiran yang terus keluar berdemontsrasi sebagai tanda protes sebaik pengumuman sebegini dibuat..tapi sampai bila nak bersabar ye? minyak naik, naik, naik dan terus naik...cukai-cukai yang lain tak ada pulak tanda-tanda nak turun...haiiiiii


pernah suatu ketika sahabat2 di IPTA bertanya : "Kenapa ada orang yang suka buat perhimpunan haram tu ye? nak buat apa? buang masa?"

masa tu tengah kecoh pasal isu BERSIH. kasihan, mereka-mereka ini telah dibasuh mengatakan begini semua adalah perhimpunan haram yang buang masa.

apa agaknya komen dia lepas minyak naik ni ye? harap-harap minda lebih terbuka. nyanyian hiburan itu juga yang tidak buang masa (?).

p/s : maaf off-topic. saja nak kongsi hasil 'tarbiyah' kerajaan sekarang. :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

Along_Safa
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 180
Posting: 348
Dari: tilamhotel.com

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 20:34


Semua rakyat marah. Tak kira orang kampung, orang bandar, orang umno, orang pas, saya yakin semuanya marah.

Malah, binatang pun akan marah jika mereka tahu minyak naik mendadak!

Saya juga yakin dan percaya, kini hampir 90% rakyat Malaysia tak kira apa fahaman pun telah membenci, meluat dan membangsatkan Paklah. Seluruh isi alam baik di Malaysia mahupun rakyat Malaysia di luar negara mendoakan Paklah supaya terus celaka.

Saya yakin akan ada yang berdemontrasi. Tak mustahil, ahli umno dan Barisan Nasional akan keluar berbondong-bondong. Wakil Rakyat BN, pun kemungkinan akan ada yang membuat keputusan mengejut.

Kita rakyat biasa tak mampu buat apa-apa. Mari doakan wakil rakyat kita yang menentang kezaliman supaya diberi kekuatan untuk mengharungi fenomena ini.


-----------------
Mountain View


Bookmark and Share

    


  Member Information For Along_SafaProfil   Hantar PM kepada Along_Safa   Pergi ke Along_Safa's Website   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 20:37


Pada 04-06-08 18:21 , azemi posting:

!!! QUOTE !!!

KEMASKINI: Petrol naik 78 sen mulai esok    
Oleh Utusan, Malaysiakini    
Rabu, 04 Jun 2008
HARGA petrol dinaikkan RM0.78 seliter kepada RM2.70 seliter berkuat kuasa mulai esok.

Ia merupakan kenaikan harga hampir 40 peratus daripada harga RM1.92 seliter sekarang.

Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan pada sidang akhbar di sini hari ini.

Harga diesel turut dinaikkan sebanyak RM1 kepada RM2.50 seliter daripada RM1.58 sekarang.

Bagaimanapun, untuk mengurangkan beban rakyat, Abdullah berkata, kerajaan akan memperkenalkan rebat tunai bahan api dibayar kepada pemilik kenderaan persendirian sebagai satu bentuk subsidi minyak.

Perdana Menteri juga mengumumkan tarif elektrik Tenaga Nasional Berhad (TNB) yang ditentukan secara progresif berdasarkan kegunaan.


BERITA SEBELUM INI

Terkini: Abdullah dijangka akan umum harga petrol RM2.70 seliter mulai Ogos


"BERSATU KITA BERSATU, DIBAWAH PEMIMPIN PENIPUUU!!!" :-| :-| :-| :-| :-|


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 20:43


Panas + Bingung + Bengong.. huhu


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 20:44


Perdana Menteri humban rakyat ke arah hidup lebih terdesak
Wartawan Kita
Wed | Jun 04, 08 | 7:43:57 pm MYT

KOTA BHARU, 4 Jun (Hrkh) - Terima kasih rakyat Malaysia yang memberi kuasa kepada Barisan Nasional (BN) untuk bertakhta semula pada pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Hari ini BN membalas budi baik itu dengan menaikkan harga petrol sebanyak 41 peratus. Kerajaan telah menunaikan janjinya dan terimalah pengundi BN dengan dada terbuka.

Pengerusi Perhubungan KeADIlan Kelantan, Haji Abdul Aziz Kadir berkata, kerajaan BN benar-benar sudah membalas budi rakyat Malaysia dengan kenaikan bebanan hidup yang semakin mendesak sekarang.

"Inilah hadiah istimewa kepada mereka yang mengundi BN pada pilihan raya umum lalu. Kerajaan membalas pengorbanan rakyat dengan menghumbankan mereka ke kancah kehidupan yang lebih teruk.

"Tidak pernah berlaku dalam sejarah tamadun Malaysia begitu teruk pengurusan negara di bawah Perdana Menteri yang hanya diselamatkan oleh wakil-wakil rakyat dari Sabah dan Sarawak pada pilihan raya umum lalu," katanya di sini.

Petang tadi Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mengumumkan kenaikan harga petrol sebanyak 78 sen iaitu daripada RM1.92 kepada RM2.70. Ini bermakna kenaikan sebanyak 41 peratus.

Manakala harga minyak diesel pula naik kepada RM2.58, naik RM1 berbanding harga sekarang sebanyak RM1.58 seliter. Kenaikan harga bahan api itu akan berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Sejak awal 2004, Abdullah sudah tujuh kali menaikkan harga petroleum dan ia ternyata berjaya mencecah rekod Perdana Menteri sebelum ini.

Kenaikan harga itu merupakan sebahagian langkah kerajaan untuk mengawal subsidi bagi menampung kenaikan petrol, diesel dan gas, yang dijangka berjumlah RM56 bilion tahun ini.

Abdul Aziz yang juga anggota Parlimen Ketereh berkata, kerajaan BN cuba memujuk rakyat dengan membandingkan harga minyak dengan negara-negara lain di Asia Tenggara.

"Kerajaan sebenarnya cuba memperbodohkan rakyat dengan statistik seperti itu, sedangkan negara terbabit bukan pengeluar minyak seperti Malaysia.

"Lagi pun kos hidup rakyat di negara berkenaan seperti Thailand jauh lebih rendah berbanding di negara ini," ujarnya.

Oleh itu beliau percaya masa untuk kejatuhan Perdana Menteri yang begitu lemah sudah tiba dan rakyat perlu bergerak seiring dengan Pakatan Rakyat bagi mengembalikan semula negara ke landasan yang betul.

Sementara itu, orang ramai mulai berpusu-pusu ke stesen-stesen minyak di sekitar bandar ini sebelum kenaikan 78 sen berkuatkuasa tengah malam ini. - mj/mks.


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 04-06-08 20:52


aku rasa nak lempang lah saja sapa yang pangkah BN hari itu...anda memangla tak kasihan langsung kat org berpendapatan rendah..harga dunia naik betul...tapi perlu diingat kita pengeluar minyak...harga paling murah di seluruh asean betul..tapi perlu diingat 1 singapura dolar bersamaan dengan ringgit malaysia 2.40..adusss kecewa nya...kata pemimpian kerajaan boleh jimat 28b untuk pembangunan dengan skim terbaru ini...tapi aku tengok hampeh..pembangunan apa yang ada...nak buat jambatan pun tak ada duit...pening pening

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 20:55


bukan sedikit naik tu..

maka bertambah bingunglah makhluk alam di Malaysia ini..
dan tak mustahil pergulingan kuasa akan berlaku kesan tindakan kabinet yang diketuai oleh Pak Lah dan org kanan kementerian kewangan dato' Nor M.Yacob.

selepas ini, elektrik pun naik.. sektor perindustrian pun naik..alamak, kos barang meningkat.. tiket-tiket bas..yuran bas sekolah..semua lah..pasti akan meningkat.. time minyak tak naik pun, beras berganda harganya.. selepas ini, mungkin setiap inci bahan makanan naik harganya termasuk bunga cengkih atau biji sawi..

kurus kering lah rakyat Malaysia.. makin banyak lah jenayah yang berlaku akibat kebuluran wang.. so, tak perlu marah rakyat yang memberontak sebab gaji yang diterima langsung tak setimpal dengan apa yang ada kini..

meskipun subsidi diberi ..untuk kereta rm625..untuk motosikal rm150 setahun, adakah ianya memadai???

langsung tidak.. tak mampu pun nak cover semua..

konon pakej penstrukturan subsidi.. orang kelas atasan yang tersepit sebab tak dapat subsidi.. org zaman sekarang bukannya bodoh!

tak faham lah kalau masih ada orang redha dan kekal menyokong pemimpin begini!

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 20:57


salam.

let's do the math.

persona +- kalau isi tank penuh guna +- 40 liter.

(buat andaian penggunaan petrol pada kadar 40 liter sebulan)
a. sebelum penarikan subsidi, harga seliter = myr1.92
b. selepas penarikan subsidi, harga seliter = myr2.70

condition a.
40 liter darab myr1.92 = myr76.8 sebulan atau myr921.6 setahun

condition b.
40 liter darab myr2.70 = myr108 sebulan atau myr1296
bila perbaharui cukai jalan, dapat cash rebet myr625 (kalau kenderaan bawah daripada 2001 cc lah)
jadi, jumlah perbelanjaan sebenar untuk petrol setahun = myr1296 - myr625 = myr671 setahun atau myr55.92 sebulan.

perbezaan perbelanjaan antara condition a dan condition b:
myr76.8 - myr55.92 = myr20.88

imho, dengan kadar baru sekarang (myr2.70) lebih jimat berbanding kadar sebelum ini.


-----------------
I have my own id now.... :)


Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

naemaa
Warga Rasmi
Menyertai: 15.01.2007
Ahli No: 28172
Posting: 6
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:03


salam.. saya memang kecewa sangat. baru berangan nak pakai kereta. kenyataan tetap kenyataan. patah sudah sokongan..:(

Bookmark and Share

    


  Member Information For naemaaProfil   Hantar PM kepada naemaa   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:11


sdra shinnfay_de.. saya akui..dan saya baru saja buat kiraan begitu...

memang dari kiraan kos minyak semata-mata, kita boleh jimat..itu untuk kenderaan..
dan tolak tambah Kalau kita tak gunna melebihi biasa.. maksudnya, tak pergi melancong, ziarah sana-sini.. just guna satu tank penuh tu sebulan untuk ulang-alik ke tempat kerja, pasar, masjid atau tempat yang biasa pergi..

menjadi masalah dan memang sentiasa menjadi masalah akibat kenaikan minyak, ia akan sejajar dengan kenaikan harga barang lain.. barang elektrik lepas ni.. produk mana-mana saja.. pasti akan naik..

kuih-muih yang kini jual rm0.40, tak mustahil terus meningkat ke rm0.50... dan sebagainya..

kita tak ada elaun untuk claim minyak.. untuk masuk hotel seperti VVIP atau VIP..
malahan bukannya tak bersyukur pun bila Dato' Shahrir cakap kerajaan dah bagi subsidi rm0.30, sebab harga sebenar minyak adalah rm3.. tapi, ia tak memadai dengan gaji yang dimiliki oleh ramai penjawat awam dan pekerja rendah..

yang naik hanya kakitangan awam.. yang kerja swasta masih di takuk lama.. malahan, PM sendiri hanya bagi kata putus, tiada kenaikan gaji meskipun demonstrasi sentiasa dibuat oleh MTUC dan seangkatannya..

so.. adakah boleh kita melihat dan menerima semata-mata..?
mungkin tidak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:17


nak tunggu keputusan upen dengan treasury..........
kalau ministry approve tapi mef ingkar tak guna jugak... tak jalan.... jadi lagi panjang cerita sebab proses pendakwaan anggota mef akan ambik jangkasamasa melalui tindakan mahkamah........

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 04-06-08 21:18


whyyyy??!!!! syukur tak ada kenderaan sendiri... tak ada computer sendiri... syukur ALLAH bagi nikmat ilmu ni... ilmu jaga kita, harta kita kena jaga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:18


gaji ku sebagai guru agak-agak cukup tak hendak tampung minyak sebulan? terpakso park kereta kat asrama dan pergi sekolah nek moto....huhuhuh... terpaksa tunda hajat tukar sport rim bulan dopan...muahaha.. sinfay_de...tolong calculate pengunaan proton putra saya? tapi rodtax setahun 289RM....hahah...

naik minyak sekali banyak terus, lopeh ni naik lagi tak? or cukai jalan kasi mansuh? bayar seringgit saja cukai jalan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:19


apa kata kita buat kiraan dengan memasukkan segala segi, jangan pasai kiraan keuntungan dari minyak, subsidi cukai yang tak pasti dan lelain.

Minyak ni beza sikit dengan benda lain, ianye berkador langsung dengan segala apa yang ada di bumi ni. Sebab dengan bahan api utame ni lah terhasilnye banyak benda dan teknologi, kalau secara tiba-tiba langsung tak ada minyak dalam dunia ni sekelip mata, cuba pikio apa jadi...

Jadi pendekkan cerita, minyak naik rege barang pun naik.

malas lah nak pikio 'on paper' saja, kadang-kadang yang tertafsir atas kertas tak same dengan realiti.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:22


WARGGHHH!!! MANA BUDAK - BUDAK HT NI. JOM BUAT RAMPASAN KUASA! TEGAKKAN KHALIFAH!


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:22


moh, moh HT, teman nak join HT pula....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:23


kalau join HT boleh turun hrga minyak ? jangan dah rampas kuasa makin naik plok...jadi 360RM seliter...hahah

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 04-06-08 21:26


bagi yang mencari rezeki dengan travel macam saya ni macam mana? buat masa ni guna minyak lebih 400 sebulan ...lepas ni 700????


ada hati nak tolak roadtax lagi?????

come on lah... buka semua org hidup macam robot.. guna amount tepat

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:27


aduh.. minyak naik lagi.. tadi pun jalan jem org berpusu2 isi minyak.. tak lama comfrm harga makanan naik...aduh... tensen2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:28


Pada 04-06-08 21:17 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!

nak tunggu keputusan upen dengan treasury..........
kalau ministry approve tapi mef ingkar tak guna jugak... tak jalan.... jadi lagi panjang cerita sebab proses pendakwaan anggota mef akan ambik jangkasamasa melalui tindakan mahkamah........


itu mungkin satu harapan..
kalau kerajaan negeri angguk dan patuh jugak.. maknanya, merana lah jiwa rakyat..


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-08 21:28


Lokasi di Sungai Merab Bangi sekitar jam 6.45 petang.

Melampau ni naik sampai RM2.70...lepas itu bagi bayaran tunai RM 625 saja setahun..bajet minyak sbulan pun dah sampai Rm300...

Ha pangkahlah lagi...



jalanjam


-----------------
streamyx


Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:28


makanan naik? adoi....terpaksa join budak-budak makan nasik kawah kat dewan selero....adoi lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:30


Pada 04-06-08 21:22 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

WARGGHHH!!! MANA BUDAK - BUDAK HT NI. JOM BUAT RAMPASAN KUASA! TEGAKKAN KHALIFAH!



HIZBUT TAHRIR BUKAN UNTUK RAMPAS KUASA DARIPADA UMMAT!!!
TETAPI UMMAT YANG BERI KUASA KEPADA HIZBUT TAHRIR...

SUDAH TIBA MASANYA UMAT ISLAM BERJUANG BERSAMA-SAMA
HIZBUT TAHRIR MENEGAKKAN DAULAH KHILAFAH!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:33


Pada 04-06-08 21:23 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

kalau join HT boleh turun hrga minyak ? jangan dah rampas kuasa makin naik plok...jadi 360RM seliter...hahah


AKU ULANGI.....
HIZBUT TAHRIR BUKAN PARTI POLITIK YANG INGIN
MERAMPAS KUASA...

TETAPI UMMAT YANG BERI KUASA KEPADA HIZBUT TAHRIR!!!

SUDAH TIBA MASANYA TENTERA-TENTERA KAUM MUSLIMIN
SELURUH DUNIA BERSATU MEMBENTUK DAULAH KHILAFAH!!!

DAULAH KHILAFAH SAHAJA YANG AKAN BAGI MINYAK FREE KEPADA
RAKYAT!!!!

BERMINAT UNTUK MENGKAJI HIZBUT TAHRIR???
HUBUNGI WEBMASTER : www.mykhilafah.com


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:34


seminggu minyak motor best kurang rm 10...
sebulan... rm 40... setahun rm 480

pas ni... seminggu maybe naik.. best kurang rm 70...
jadi setahun rm 840

jadi different RM 30... kali dengan 12 bulan.. rm 360

RM 360... subsidi yang diberi semula... RM 150 ??? untung banyak aku ek..kekekkekekkek

bijak betul meniaga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:37


masuk HT lah....pemburu pokok kata nak bagi minyak free..boleh isik moto rdwira banyak-banyak...haha

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:37


mesti 'org-org' yang pangkah BN pilihanraya hari tu 'tersenyum' gumbira sebab harga minyak naik....betul tak...????hehehe..jangan marah...


tapi saya sekarang tengah marah ni....xabis2 harga minyak naik!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:39


nak buat rekod macam kat fiji kut..kawan den koba 4 bulan 11 kali naik..gilo apo..hhahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:40


Pada 04-06-08 20:57 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!

salam.

let's do the math.

persona +- kalau isi tank penuh guna +- 40 liter.

(buat andaian penggunaan petrol pada kadar 40 liter sebulan)
a. sebelum penarikan subsidi, harga seliter = myr1.92
b. selepas penarikan subsidi, harga seliter = myr2.70

condition a.
40 liter darab myr1.92 = myr76.8 sebulan atau myr921.6 setahun

condition b.
40 liter darab myr2.70 = myr108 sebulan atau myr1296
bila perbaharui cukai jalan, dapat cash rebet myr625 (kalau kenderaan bawah daripada 2001 cc lah)
jadi, jumlah perbelanjaan sebenar untuk petrol setahun = myr1296 - myr625 = myr671 setahun atau myr55.92 sebulan.

perbezaan perbelanjaan antara condition a dan condition b:
myr76.8 - myr55.92 = myr20.88

imho, dengan kadar sekarang lebih jimat berbanding kadar sebelum ini.

betul ke perkiraan ni, guna RM1.92x40l=RM76.80 saja sebulan? :berfikir:

saya naik motor pun habis RM50 sebulan (tak kira kalau selain pergi balik ofis):
seminggu: RM2.50x5=RM12.50
sebulan: RM12.50x4=RM50.00
setahun: RM50x12=RM600.00

kereta wira biasanya saya isi RM50 sekali isi (kadar lama RM1.92/l), biasanya RM50 itu cukup untuk seminggu;
sebulan: RM50x4=RM200
setahun: RM200x12=RM2,400

kalau kadar baru dengan kenaikan +-40%;
sebulan: RM200+40%=RM280
setahun: RM280x12=RM3,360

tolak cash rebet RM625 setahun: RM3,360-RM625=RM2,735 bersih setahun

beza dengan kadar lama: RM2,735-RM2,400=RM335 (lebih tinggi +-14% selepas tolak rebet)

seolah-olah harga petrol adalah: RM1.92+14%=RM2.19 (kalau sebelum ni kita isi RM50 seminggu)

kalau sebelum ni kita isi RM100 seminggu (bagi perjalanan yang lebih jauh);
RM3,360x2=RM6,720 setahun
RM6,720-RM625(cash rebet)=RM6095

beza dengan kadar lama setelah ditolak rebet: RM6,095-(RM2,400x2=RM4,800)=RM1,295 (lebih tinggi +-27% selepas tolak rebet)

seolah-olah harga petrol adalah: RM1.92+27%=RM2.43 (bagi yang isi RM100 sebulan sebelum ni)

itu tak campur lagi balik kg, atau travel jauh2 ada meeting ke makan angin ke... lagi banyak guna kereta dan lagi jauh perjalanan, maka lagi jauh bezanya, dan lagi tersiksa lah jiwa dan raga :sopan:

kalau saya ada kira silap, sahabat2 tolong perbetulkan ye.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:41


:)......
putra 1.8 tangki minyak dia boleh tampung berapa liter ye?

ambil kadar purata penggunaan bulanan +-50 liter ok tak?
a. sebelum penarikan subsidi, harga seliter = myr1.92
b. selepas penarikan subsidi, harga seliter = myr2.70

condition a.
50 liter darab myr1.92 = myr96 sebulan atau myr1152 setahun

condition b.
50liter darab myr2.70 = myr135 sebulan atau myr1620
bila perbaharui cukai jalan, dapat cash rebet myr625 (kalau kenderaan bawah daripada 2001 cc lah)
jadi, jumlah perbelanjaan sebenar untuk petrol setahun = myr1620 - myr625 = myr995 setahun atau myr82.92 sebulan.

perbezaan perbelanjaan antara condition a dan condition b:
myr96 - myr82.92 = myr13.08

gaji cikgu kpli yang dah confirm + diaernye lain-lain elaun dah +-myr3k sebulan.

(mekanisme ini dari satu segi melindungi golongan berpendapatan rendah.... pro-rata untuk subsidi secara tak langsung dah terhapus..... diskriminasi untuk golongan berpendapatan tinggi.......)

(yeap... ini cuma andaian perubahan satu pembolehubah saja.......... kalau ambil kira chain-reaction... untung dari satu segi, tapi akan mengalami kerugian dalam satu segi yang lain.. pepehalpun nak buat costing sebenar kena try dalam tempoh sebulan dulu...sekarang cuma boleh buat projection.... ada yang bagi cadangan implement sebulan then revise........ for me, wait and see)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:48


putra penuh mahu 70rm lebih sikit..hahahah..kalau tak merayau2 2 minggu tahan lah...sebab enjin timing tepat...haha. melindungi golongan berpendapatan rendah yang bagaimana? kalau nak lagi best suruh menteri2 bayar minyak snediri.....baru mereka tau berapa banyak..tapi boleh claim...hahah

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-08 21:50


alamak kepalaku sudah pening nengok ibnu musa shinfay mengira...(sebenarnya alergic tengok nombor tapi xalergik tengok note kat duit kerta..hehehe)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:51


Lepas minyak naik begini, agak-agaknya rakyat jiran (singapore dan thailand) akan kutuk malaysia tak ...? (sebab sbelom ni Malaysia cakap kenderaan jiran tak boleh isi minyak kat sempadan)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:53


tak ktuk kut..depa pun kata....ayak...sudah tak dapat minyak murah di asean....tapi masih murah lagi...mari isi di JB

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-08 21:54


!!! QUOTE !!!

gaji cikgu kpli yang dah confirm + diaernye lain-lain elaun dah +-myr3k sebulan.


wah shinfay kalau macam ni banyaknya gaji cikgu kpli, nampaknya ramailah yang kerja cikgu....

gaji cikgu kpli yang xkonpem -+rm2050 ( setelah ditolak kwsp)..nak tunggu 3k makan tahun jugak itu...


-----------------
streamyx


Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:55


dah kena kutuk pun.......

http://www.topix.com/forum/world/malaysia/THEVI0O6BCPA9M6UU/p3

darisatu segi lain........... foreigners akan terpaksa membayar lebih untuk dapatkan bahan bakar di malaysia berbanding sebelu ini.. forex masuk lagi........

(setiap sesuatu ada pro and con.........)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Saff-one
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7134
Posting: 43
Dari: Kuala Pilah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-08 21:55


salam....
dia org ni cakap macam koling betul lah.
minyak kita banyak. kelmarin PM iran cakap kat brito harga minyak mana naik. AS saja saja manipulasikan harga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saff-oneProfil   Hantar PM kepada Saff-one   Pergi ke Saff-one's Website   Quote dan BalasQuote

Saff-one
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7134
Posting: 43
Dari: Kuala Pilah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-08 21:55


salam....
dia org ni cakap macam koling betul lah.
minyak kita banyak. kelmarin PM iran cakap kat brito harga minyak mana naik. AS saja saja manipulasikan harga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saff-oneProfil   Hantar PM kepada Saff-one   Pergi ke Saff-one's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 21:56


oi...murah nya lobam...den yang tak totap pun dapek 2300RM...tapi tolak kwsp 250rm..KIRO sendiri...haha.. tapi tak dapek elaun warden lagi..haha

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-08 22:00


kalau termasuk elaun itu ini sampai rm2400..agaknya tolak kswp tinggallah banyak itu..lagi banyak gaji lagi banyak tolak kwsp..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 22:02


ooo yoko...hahaha..tapi omak anda memang best....gaji den dapek awal walaupun den paling lambek posting..hahaha..kawan-kawan yang 2 mggu awal pun tak dapek lagi...hahha.. afundi makcik bibah ..hahah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 22:06


Malaysia kena kutuk dengan negara bukan pengeluor minyak...ehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-08 22:13


teruk betul perdebatan di topix.com..ish2 ish tak tahulah macam mana nanti..ha pangkahlah lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 22:15


Pada 04-06-08 21:55 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!

dah kena kutuk pun.......

http://www.topix.com/forum/world/malaysia/THEVI0O6BCPA9M6UU/p3

darisatu segi lain........... foreigners akan terpaksa membayar lebih untuk dapatkan bahan bakar di malaysia berbanding sebelu ini.. forex masuk lagi........

(setiap sesuatu ada pro and con.........)


buat apa nak fikir pasal warga asing.....dah tentu yang datang sini kebanyakannya matawang mereka lebih besar berbanding kita....

lagipun mereka datang ke tidak,tiada kena mengena dengan masyarakat terutamanya yang berpendapatan rendah...

kalau mereka datang akan menambahkan lagi pendptn kita,tak mengapa lah....

lagi satu,kita kena fikir perbelanjaan yang lain juga....isu minyak ni sangat sensitif.

kenaikan sebelum ini sebyk lebih kurang 30 sen pun menyebabkab telur goreng naik seposen.....

inikan pula naik 78 sen.....entah berapa agaknya....
kalau ayam tu pandai ekonomi,dan tentu mereka rajin bertelur......

malang sungguh nasib rakyat malaysia.....minyak yang dikeluarkan oleh malaysia bermutu tinggi,dan berharga di dunia....jika harga minyak dunia naik.....automatiknya harga minyak yang Malaysia kuarkan juga turut naik..... sepatutnya malaysia tak ada masalah tentang minyak ini....

perbandingan yang BODOH sekali dibuat dengan negara bukan pengeluar minyak....

tapi,negara mereka tak ada tol.....harga kereta murah...
itu tak dibuat perbandingan pula.....

sama-sama lah fikir sendiri.........

duit elaun kerajaan,adalah melalui duit kita semua.....


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 22:16


tah2 kena gelak kaw-kaw dengan sinapore..da lah batu puteh dapek kek dio..hahaha..lopeh tu kan...pulau batu batu yang jauh dr Malaysia, Malaysia punya....kalau zaman tun dulu....tak dapat do singpore cino busuk tu nak main-main kan Malaysia.. bagi minyak 30 sen...kad...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

elfudhail
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 24.06.2003
Ahli No: 1660
Posting: 41
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 04-06-08 22:23


Assalamualaikum

Nampak gaya tak boleh diam diri ni. Kena cari site income untuk tanggung kos sara hidup yang bakal meningkat. Jadi kawan-kawan yang berminat nak buat bisness sambilan, layarilah laman web di bawah ni :

http://www.moneyflash.biz (dah habis explore web ni, mesej saya ye...)

atau pun yang ini (yang ni lebih meyakinkan ) :

http://www.duniaherba.net/abqorie

Mana boleh harap gaji saja. Kerajaan pun menyarankan penjawat awam yang makan gaji cari sumber lain untuk menanggung kos sara hidup yang semakin meningkat. Kalau berlaku INFLASI atau keGAWATan ekonomi sekali lagi macam 1998 dulu, nayalah kita. Makan gaji pun belum tentu boleh hidup tau ...

Ya Allah... Bantulah hambaMU ini. Murahkanlah rezeki kami... Amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For elfudhailProfil   Hantar PM kepada elfudhail   Pergi ke elfudhail's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 04-06-08 22:24


tak ada siapa ke nak buat demostrasi..nak join ini? antara math simple

kerajaan bagi setahun 625 bermakna sebulan kerajaan bagi

625/12 = rm 52.083

maka sebulan peruntukan untuk aku rm52.083 tetapi jika dibahagi dengan seliter minyak maka kita akan dapat

52.083/2.70 = 19.30 liter

maka sebulan jumlah liter yang perlu kita gunakan ialah 19.30 liter

aku sekeh jugalah kepala menteri2 kewangan Malaysia ini..19.30 liter sebulan?? sehari pun berapa liter dah abiss???19.3liter tu baru sehari pergi kerja...

apa kita nak buat ye??

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 22:24


Pada 04-06-08 22:15 , khalifah posting:

!!! QUOTE !!!

inikan pula naik 78 sen.....entah berapa agaknya....
kalau ayam tu pandai ekonomi,dan tentu mereka rajin bertelur......

Hahahah.. Macam lawak antarabangsa lah pulak. Ayam pandai ekonomi..? Nanti buat satu univesity untuk ayam pulak.


ps:- kan bagus kalau AKU pandai ilmu ekonomi....


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 22:26


harga barang comferm naik selepas ini ... so kena puasa lah.. puasa jalan-jalan, puasa makan, puasa bawa kereta laju.. puasa macam-macam lagi lah... aduh...

>> cash rebet myr625 setahun,
>>rm 625 / 12bln = rm 52.08 sebulan,
>> RM52.08 / 30 hari = RM 1.74 sehari.

>> so kalau tak banyak jalan untung lah.. dah kalau yang kerjanya melibatkan perjalanan jauh.. tak adil lah macam tu... dulu jauh ke dekat ke same untung, sekarang dekat untung, jauh rugi lah.. kena pakai NGV pula lah selepas ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 22:27


Pada 04-06-08 22:23 , elfudhail posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Nampak gaya tak boleh diam diri ni. Kena cari site income untuk tanggung kos sara hidup yang bakal meningkat. Jadi kawan-kawan yang berminat nak buat bisness sambilan, layarilah laman web di bawah ni :

http://www.moneyflash.biz (dah habis explore web ni, mesej saya ye...)

atau pun yang ini (yang ni lebih meyakinkan ) :

http://www.duniaherba.net/abqorie

Mana boleh harap gaji saja. Kerajaan pun menyarankan penjawat awam yang makan gaji cari sumber lain untuk menanggung kos sara hidup yang semakin meningkat. Kalau berlaku INFLASI atau keGAWATan ekonomi sekali lagi macam 1998 dulu, nayalah kita. Makan gaji pun belum tentu boleh hidup tau ...



ahaks..sempat business..bagos2


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 22:28


Pada 04-06-08 22:24 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

sehari pun berapa liter dah abiss???19.3liter tu baru sehari pergi kerja...
gila jauh perjalanan tempat kerja... 19 liter pakai sehari saja??

ps:- teringat pesanan kerajaan... "ubah gaya hidup kamu (tapi gaya hidup aku (pak menteri yang cakap tu lah...)tak perlu berubah)..."


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 04-06-08 22:30


ok siapa nak install NGV boleh install sekarang..tapi install NGV pun dah mahal..sebab ramai dah mula nak install...promotion dr NGV

200km - RM8 ...murah2!!!!

sila ke laman web berikut http://www.ngv.net.my/

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 04-06-08 22:32


Pada 04-06-08 22:28 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-06-08 22:24 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

sehari pun berapa liter dah abiss???19.3liter tu baru sehari pergi kerja...
gila jauh perjalanan tempat kerja... 19 liter pakai sehari saja??

ps:- teringat pesanan kerajaan... "ubah gaya hidup kamu (tapi gaya hidup aku (pak menteri yang cakap tu lah...)tak perlu berubah)..."



cakap pandai lah mereka...dapat elaun kereta elaun minyak boleh lah suruh org buat itu ini...ishh geram betul lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-08 22:37


!!! QUOTE !!!

tah2 kena gelak kaw-kaw dengan sinapore..da lah batu puteh dapek kek dio..hahaha..lopeh tu kan...pulau batu batu yang jauh dr Malaysia, Malaysia punya.


Kita dok sebok pasal pulau batu puteh..tapi ada seorang umat ni dia xkesah langsung pasal batu puteh..

siapakah dia?
pastinya dia adalah samy velu..

dia tak hairan sebab apa?...kalau singapore mahu ambil batu puteh ameklah tapi jangan ambil batu cave...

sebab itu dia tak hairan..


-----------------
streamyx


Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 22:39


Pada 04-06-08 22:37 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!



Kita dok sebok pasal pulau batu puteh..tapi ada seorang umat ni dia xkesah langsung pasal batu puteh..

siapakah dia?
pastinya dia adalah samy velu..

dia tak hairan sebab apa?...kalau singapore mahu ambil batu puteh ameklah tapi jangan ambil batu cave...

sebab itu dia tak hairan..

Hahaha.. :lucu: sakit perot gelak. Muncul lagi lawak antarabangsa begini


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-08 22:42


kalau nak pakai ngv install mahal..lepas itu berat..lepas itu ruang bonet jadi kecik lepas itu stesen yang ada ngv kurang lepas itu bla bla bla..nasib baik harga ngv masih kekal..

kalau n9 sedapnya jadi dato' undang yang empat..beli kereta harga kerajaan road tax payah bayar, tak payah risau nak bid no plat, minyak free, tak ada pencen, elaun sampai mati..bestnya..tapi mimpi ajerlah nak jadi dato' undang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 22:42


Pada 04-06-08 22:30 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

ok siapa nak install NGV boleh install sekarang..tapi install NGV pun dah mahal..sebab ramai dah mula nak install...promotion dr NGV

200km - RM8 ...murah2!!!!

sila ke laman web berikut http://www.ngv.net.my/


wah, tak sangka ye 200km hanya RM8 saja.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 22:44


Pada 04-06-08 22:42 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

kalau nak pakai ngv install mahal..lepas itu berat..lepas itu ruang bonet jadi kecik lepas itu stesen yang ada ngv kurang lepas itu bla bla bla..nasib baik harga ngv masih kekal..

kalau n9 sedapnya jadi dato' undang yang empat..beli kereta harga kerajaan road tax payah bayar, tak payah risau nak bid no plat, minyak free, tak ada pencen, elaun sampai mati..bestnya..tapi mimpi ajerlah nak jadi dato' undang..


poghut anda sampai tak hendak jadi undang? sok jadi undang johol jangan lupo mo den...hahahhaha


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 22:56


prior to 1997 dulu ada ambil satu paper bincang pasal krisis tenaga yang bakal berlaku........

negara luar dah sibuk dengan & d sumber tenga/bahan bakar yang boleh diperbaharui..... tapi secara peribadi saya tak lihat keaadaan yang sama berlaku di malaysia...... kalaupun ada usaha ke arah tersebut, faktor sokongan pulak tak memberangsangkan.......

kita masih terlalu bergantung kepada bahan bakar fosil untuk penjanaan tenaga walaupun perkara berkaitan dengan risiko berkaitan risiko penggangtungan hanya kepada bahan bakar fosil sudah lama dibincangkan.........

dalam tempoh jangkamasa kurang dari tiga dekad ini, tak dapat dijangkakan apa akan terjadi pada malaysia apabila rezab simpanan petroleum yang +-3 billion barrels tu habis dikeluarkan. pemerintah pada masa itu akan berhadapan dengan suatu masalah besar dalam menangani masalah berkaitan sumber bahan bakar keperluan negara.....


p/s.... vendor tukang install agaknya akan ambik kesempatan....... itu hari ada tanya..... nak pasang tangki karbon dia cakap nak myr7500. off-course dah campur margin.... yang cikai dia kata boleh dapat dalam myr4+++... tapi tak berapa elok..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 22:56


tapi NGV tak ada tempat nak isi dekat pantai timur kecuali beberapa tempat di kuantan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 22:57


Pada 04-06-08 22:39 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 04-06-08 22:37 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!



Kita dok sebok pasal pulau batu puteh..tapi ada seorang umat ni dia xkesah langsung pasal batu puteh..

siapakah dia?
pastinya dia adalah samy velu..

dia tak hairan sebab apa?...kalau singapore mahu ambil batu puteh ameklah tapi jangan ambil batu cave...

sebab itu dia tak hairan..

Hahaha.. :lucu: sakit perot gelak. Muncul lagi lawak antarabangsa begini




kalau batu caves pun singapore nak ambil....sammy velloo nak jaga apa????batu lesung saja lah.....
buat kari babas.....


-----------------
khalifah Allah di muka bumi......


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 04-06-08 22:57


ah kalau dah mind block...cakap apa pun.. tak boleh buat apa...

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 23:02


Pada 04-06-08 22:56 , shinfay_de posting:

!!! QUOTE !!!

prior to 1997 dulu ada ambil satu paper bincang pasal krisis tenaga yang bakal berlaku........

negara luar dah sibuk dengan & d sumber tenga/bahan bakar yang boleh diperbaharui..... tapi secara peribadi saya tak lihat keaadaan yang sama berlaku di malaysia...... kalaupun ada usaha ke arah tersebut, faktor sokongan pulak tak memberangsangkan.......

kita masih terlalu bergantung kepada bahan bakar fosil untuk penjanaan tenaga walaupun perkara berkaitan dengan risiko berkaitan risiko penggangtungan hanya kepada bahan bakar fosil sudah lama dibincangkan.........

dalam tempoh jangkamasa kurang dari tiga dekad ini, tak dapat dijangkakan apa akan terjadi pada malaysia apabila rezab simpanan petroleum yang +-3 billion barrels tu habis dikeluarkan. pemerintah pada masa itu akan berhadapan dengan suatu masalah besar dalam menangani masalah berkaitan sumber bahan bakar keperluan negara.....


p/s.... vendor tukang install agaknya akan ambik kesempatan....... itu hari ada tanya..... nak pasang tangki karbon dia cakap nak myr7500. off-course dah campur margin.... yang cikai dia kata boleh dapat dalam myr4+++... tapi tak berapa elok..


Simpanan gas trillion banyak lagi, kita beralih kepade teknologi berasaskan gas yang bersih lagi selamat.
Selain itu, teman setuju kata-kata shinfay_de untuk membudayekan sumber yang beleh guna banyak kali eh silap pula, sumber yang boleh dipebaharui....


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-08 23:02


biasalah tokey akan cakap ni tak elok itu xleok..dia punya saja yang elok..kalau boleh avoid peniaga macam itu..beri kesedaran..jangan kita jadi b***saudara/i; sapot orang macam itu..saya dah pernah kena dengan makhluk2 jenis begitu..kurang asam jawa...

beri pengajaran carik tempat lain..kalau boleh kita bagitau kawan-kawan supaya boikot..biar dia rasa..


-----------------
streamyx


Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 04-06-08 23:06


siapa sini pakai kereta NGV ye? boleh explain sikit tak?dengar cerita 2 3 bulan lepas ada kereta meletup pakai gas termampat ini..ishh safety ke pakai NGV ini? risau jugak...

satu tong NGV = 3500psi

tayar kereta pun baru 30 - 40 psi..

tong gas rumah baru 150psi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 23:07


Pada 04-06-08 23:02 , lobam_shibin posting:

!!! QUOTE !!!

biasalah tokey akan cakap ni tak elok itu xleok..dia punya saja yang elok..kalau boleh avoid peniaga macam itu..beri kesedaran..jangan kita jadi b***saudara/i; sapot orang macam itu..saya dah pernah kena dengan makhluk2 jenis begitu..kurang asam jawa...

beri pengajaran carik tempat lain..kalau boleh kita bagitau kawan-kawan supaya boikot..biar dia rasa..



ni lah permainan perniagaan... bisnes orang cina. Tapi kita boleh hadapinye kalau kita ber'kabel' dengan deme ni. maksudnya berbaik2 dengan deme, pandai saikologi, memang cair lah deme dan memberi servis yang OK punya.. eheheh sekador pendapat yang daif saja.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 23:16


Hmmm... stesen minyak masih penoh kereta beratur. Lagi setengah jam saja lagi minyak akan naik jadi rm2.70

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 23:16


Pada 04-06-08 23:06 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

siapa sini pakai kereta NGV ye? boleh explain sikit tak?dengar cerita 2 3 bulan lepas ada kereta meletup pakai gas termampat ini..ishh safety ke pakai NGV ini? risau jugak...

satu tong NGV = 3500psi

tayar kereta pun baru 30 - 40 psi..

tong gas rumah baru 150psi...


ye betul, sebab tu name dia Compressed Natural Gas CNG. Tinggi tu tekanan tu...
Sekali berkarat, boleh sebabkan letupan ni. rasanya tong tu meletup sebab masalah ni agaknya, entah ada sesiapa tau? NGV ni Flash Point dia berapa ye?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 23:19


makcik pam minyak belakang rumah tengah berpeluh..hari2 balik awal hari ni kena buat part time....hahahaha...

" makcik tak makan nasik lagi ni nak, bagi lah can..antum tak nak isik 2.70 esok...luse tulat kena juga isik...ni moto c70 ni tak payah lah isi.....geran pun tidak ada..... huhuh " ujar makcik tersebut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 23:22


Pada 04-06-08 21:51 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Lepas minyak naik begini, agak-agaknya rakyat jiran (singapore dan thailand) akan kutuk malaysia tak ...? (sebab sbelom ni Malaysia cakap kenderaan jiran tak boleh isi minyak kat sempadan)


tak kutuk sangat pun.. pasal larangan tersebut sudah ditarik balik


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-08 23:24


hahahha
betul ke akasia?...bagus betul makcik itu..tapi sian dia...
hahaha lawak2 guling dah ni...hahahaha...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 04-06-08 23:24


p/s: daeng on topic pasal NGV pula nanti..kita continue discuss pasal rege minyak pula ini

Kenaikan harga minyak, hadiah kerajaan 'PM terlampau' - Mahfuz
Wan Nordin Wan Yaacob

Wed | Jun 04, 08 | 9:01:36 pm MYT

KOTA BHARU, 4 Jun (Hrkh) - Pengumuman kenaikan harga minyak (diesel RM1,00 dan Petrol RM0.78 sen) yang dibuat kerajaan Perdana Menteri, Abdullah Ahmad badawi disifatkan sebagai hadiah dari kerajaan 'PM terlampau' kepada rakyat.

Demikian kata Ketua Penerangan PAS, Mahfuz Omar kepada Harakahdaily hari ini selepas pengumuman kenaikan harga minyak yang dibuat kerajaan sebentar tadi.

Sambil menyatakan ia sebagai satu tindakan yang terlampau, Mahfuz berkata kerajaan Abdullah Badawi sekali lagi menipu rakyat dengan tanpa sebarang petanda terus mengumumkan kenaikan harga minyak pada tahap tertinggi.

Sedangkan sebelum ini kenaikan dikatakan akan dikaji dan berkemungkinan akan berlaku pada Ogos ini, ujar Mahfuz.

Namun tanpa sebarang 'signal' awal kepada rakyat, kerajaan terus memperbodohkan rakyat dengan menaikkan sekali lagi harga minyak pada satu tahap yang cukup menjerat kehidupan rakyat.

"Ini keputusan dari kerajaan yang terlampau, rakyat dihadiahkan dengan kenaikan RM0.78 sen harga petrol sementara diesel sehingga rm1.00. Ini satu kenaikan yang tertinggi yang pernah dicatatkan," ujarnya.

"Dengan tindakan ini, rakyat dihumban kerajaan Umno/BN kepada satu kehidupan yang lebih teruk tanpa sebarang belas kasihan," ujar Mahfuz.

Baginya tindakan ini sekali lagi satu penipuan dimana sebelum ini semasa pilihan raya umum yang lalu, kerajaan berjanji tidak akan menaikkan harga minyak.

Sebaliknya selepas tiga bulan pilihan raya umum berlalu dengan rakyat hampir menolak kerajaan yang ada, kerajaan BN membalas dendam dengan menaikkan harga kepada tahap yang melampau.

"Kita akan berbincang dengan NGO dan Pakatan Rakyat untuk membuat tindakan bantahan.

"Saya bimbang jika pilihan raya lalu rakyat telah memberi signal yang jelas kepada kerajaan agar jangan mempermainkan rakyat, kali ini rakyat bakal memberi signal kepada kerajaan untuk berundur dengan kenaikan harga minyak ini," ujarnya.

Sementara itu dalam tinjauan Harakahdaily di stesen-stesen minyak di sekitar ketereh dan Machang, deretan kenderaan sedang bersesak untuk mengisi minyak berikutan pengumuman kerajaan sebentar tadi.

Kesesakan hampir 5 kilometer berlaku di Ketereh sementara di Kok Lanas pula kesesakan bermula daripada Jalan Kok Lanas ke Ketereh berhampiran Stesen Minyak Caltek Jalan Kota Bharu Kuala Krai.

Ramai yang ditemui mengungut dengan kenaikan harga minyak yang melampau ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-08 23:25


dah ditarik balik ke rdwira...yerlah cuma deme tak boleh dapat cash rebet 625 itu sajalah..sebab deme tak bayar road tax kat melesia..kui kui kui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 23:25


siapa juga yang bising pasal larangan tu...
kan org KITA juga....

riso bebeno rugi Kalau meniaga minyak di larang jual ke luar.. padahal orang-orang negara sendiri tamau jaga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-08 23:28


hafeezul..tadi wartawan dah tanya paklah..dengan kenaikan minyak ni populariti dia akan menurun...

tapi paklah kata tak kisah sebab dah memang harga minyak dunia naik..

hmmm entahlah..apo nak jadi paklah ni...dia kata kerajaan tetap akan bagi subsidi..subsidi peke benda itu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 23:29


Pada 04-06-08 22:26 , ad-din posting:

!!! QUOTE !!!

harga barang comferm naik selepas ini ... so kena puasa lah.. puasa jalan-jalan, puasa makan, puasa bawa kereta laju.. puasa macam-macam lagi lah... aduh...

>> cash rebet myr625 setahun,
>>rm 625 / 12bln = rm 52.08 sebulan,
>> RM52.08 / 30 hari = RM 1.74 sehari.

>> so kalau tak banyak jalan untung lah.. dah kalau yang kerjanya melibatkan perjalanan jauh.. tak adil lah macam tu... dulu jauh ke dekat ke same untung, sekarang dekat untung, jauh rugi lah.. kena pakai NGV pula lah selepas ini...


>>RM 1.74 sehari kerajaan bagi..
>>kalau sehari guna 5 liter..
>>so 5liter * RM 2.70 = 13.50..
>>jadinya 13.50 - 1.74 = 11.76,
berbanding sebelum ni rm 1.92 seliter, so 5 liter * 1.92 = RM 9.60.....
>>jadinya jumlah duit yang perlu kita bayar sehari after minyak naik ni ialah RM11.76 - RM9.60 = RM 2.16,
>>so RM 2.16 * 30 = RM 64.80... banyak tu..
>>setahun = RM 777.60... wah... banyak tu...



Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-08 23:32


alamak ad-din bagi fakta nombor lagi..penin2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 23:34


tadi tau hrga minyak pun masa kat bengkel ambil spoiler siap cat..cino tu bitaw... aiyak minyak naik wo....tapi tak boleh buat apa maa, minyak hrga global... kalau mahu beri rakyat senyap..beri kereta satu bijik rodtax satu ringgit maa...ahaks

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 23:35


huhu.. hidup ni memang tak boleh lari dr number... so mana juga hadapinya kot2 mana pun..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 23:59


ni perkiraan perbelanjaan den pulak...

dulu pergi kerja habis 5 ringgit balik pulak habis 5 ringgit (dari seremban ke KL) = 10.00...naik motor 125s Wave

so sekarang ni full tank 8 ringit pergi 8 ringgit balik = 16.00 SEHARI

RM 16.00 tak 5 HARI = RM 80.00

RM 80.00 tak 4 Minggu = RM 320.00...

Gaji Den RM 3000.00....

loan kereta, cukai jalan, binjaman PTPTN, Makan tengahari, perbelanjaan Rumah..Simpanan tetap..kawin...Bayar moto....huhuhuhu...

siksa ku ini...

terima kasih lah BN...ni hadiah anda untuk rakyat jelata selepas kemenangan anda...

ana pergi isi minyak tadi..memang berderet kereta..tak pernah ana tengok situasi macam ini..ana cuba bayangkan sekiranya rakyat yang tiada duit hari ni nak isi minyak..bagaimanakah kehidupan rakyant esok hari.....

sedih..sedih....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-06-08 00:06


betullah muslim..sedih rasanya...tadi nak isi minyak tengok dalam wallet 40 hengget juga..nak pergi bank karang makin lambat makin ramai pulak orang..last2 isi 40 hengget juga..bayangkan kalau orang tak ada cash money hari ni dan bank pula jauh..ayo..susahnya...sian2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

shinfay_de
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2007
Ahli No: 31653
Posting: 616
Dari: Wilayah Persekutuan

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 00:33


antara yang agak pasti....... acara merempit bakal berkuranglah gamaknya.......... tak kiralah rempit moto ke.. 'rempit' kereta ke. 'rempit' segala benda permainan remote-control (pakey bateri tak kira ye.....)..... bahan bakar makin mahal..... memasingler terpaksa fikir banyak kali bila nak membazir.....


masa zaman belajar dulu, teringat antara pesanan........ jangan suka merungut..... makin merungut, makin banyak akan ditarikbalik......... dirasai nilai sesuatu hanya apabila kita telah kehilangan sesuatu itu........

p/s; daeng. dengo kata tank ngv tu boleh tahan kesan balistik kaliber kecik. kecik setakat level 1, 2,3 or 4? + ada kata tank tu boleh sustain kesan dari direct impact. betul ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 01:13


Pada 04-06-08 20:55 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

bukan sedikit naik tu..

maka bertambah bingunglah makhluk alam di Malaysia ini..
dan tak mustahil pergulingan kuasa akan berlaku kesan tindakan kabinet yang diketuai oleh Pak Lah dan org kanan kementerian kewangan dato' Nor M.Yacob.


Inilah masanya rakyat perlu menuntut Kejantanan Rejimen Askar Melayu Diraja dalam membela agama & rakyat!

Jika di negara Gajah Putih tenteranya begitu dekat dengan rakyat, apa salahnya buktikan kini ANDA BENTENG NEGARA.

Kerana melindungi kepentingan rakyat jua adalah PERJUANGAN.


-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 01:28


Pada 04-06-08 21:37 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

masuk HT lah....pemburu pokok kata nak bagi minyak free..boleh isik moto rdwira banyak-banyak...haha


BUKAN AKU YANG KATA BAGI MINYAK FREE YEAAAAA....
RASULULLAH YANG KATA BAGI MINYAK FREE KEPADA RAKYAT...
SABDA RASULULLAH:
"Kaum Muslimin bersyarikat dalam tiga hal, iaitu air, padang dan api"
.

PETROLEUM ADALAH SUMBER API.... RAKYAT DIBAWAH DAULAH
KHILAFAH BERHAK DAPAT SUMBER PETROLEUM PERCUMA!!!

ITU TANGGUNGJAWAB KHALIFAH MENJAGA URUSAN UMMAH...

SEPATUTNYA saudara/I BERGERAK BERSAMA HIZBUT-TAHRIR
MENDIRIKAN DAULAH KHILAFAH!!!!
BUKANNYA saudara/I BERGERAK MENEGAKKAN SISTEM DEMOKRASI!!!!

KALAU KHILAFAH TERTEGAK...
HANGGGGGPA SEMUA DAPAT PETROLEUM PERCUMA,
AIR PAIP PERCUMA, ELEKTRIK PERCUMA!!!!
KHALIFAH AKAN BAGI PERCUMA KEPADA RAKYAT!!!!

Kenapa HANGGGGPA TIDAK BERGERAK BERSAMA
HIZBUT TAHRIR UNTUK MENEGAKKAN DAULAH KHILAFAH HAAAAA???


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 01:32


Pada 04-06-08 23:59 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

ni perkiraan perbelanjaan den pulak...

dulu pergi kerja habis 5 ringgit balik pulak habis 5 ringgit (dari seremban ke KL) = 10.00...naik motor 125s Wave

so sekarang ni full tank 8 ringit pergi 8 ringgit balik = 16.00 SEHARI

RM 16.00 tak 5 HARI = RM 80.00

RM 80.00 tak 4 Minggu = RM 320.00...

Gaji Den RM 3000.00....

loan kereta, cukai jalan, binjaman PTPTN, Makan tengahari, perbelanjaan Rumah..Simpanan tetap..kawin...Bayar moto....huhuhuhu...

siksa ku ini...

terima kasih lah BN...ni hadiah anda untuk rakyat jelata selepas kemenangan anda...

ana pergi isi minyak tadi..memang berderet kereta..tak pernah ana tengok situasi macam ini..ana cuba bayangkan sekiranya rakyat yang tiada duit hari ni nak isi minyak..bagaimanakah kehidupan rakyant esok hari.....

sedih..sedih....


BUKAN SALAH BN!!!!
SALAH HANGGGGG SEBAB HANGGGG MEMPERJUANGKAN
SISTEM DEMOKRASI!!!!!

SEPATUTUNYA HANGGGGG MEMPERJUANGKANG SISTEM
KHILAFAH!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

pemburupokok
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30607
Posting: 1512
Dari: Dikawasan yang ada pokok

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 01:39


Pada 04-06-08 22:24 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

tak ada siapa ke nak buat demostrasi..nak join ini? antara math simple


AKU rasa SEMUA AKAN BUAT DEMONSTRASI...
PAS AKAN BUAT DEMO, UMNO AKAN BUAT DEMO,
KEADILAN AKAN BUAT DEMO DAN...
HIZBUT TAHRIR AKAN BUAT DEMO....

HANGGGGPAAAAA SEMUA SEDIA UNTUK TURUT SERTA!!!!!
KALAU NAK SELAMAT... JOINT DEMONSTRASI UMNO!!!!


-----------------
((((SETIAP KENYATAAN AKU ADALAH INDIVIDU... TIADA KENA MENGENA DENGAN KERAJAAN/PERTUBUHAN / ORGANISASI / PARTI POLITIK))))

Mari berforum dengan Pemburu Pokok


Bookmark and Share

    


  Member Information For pemburupokokProfil   Hantar PM kepada pemburupokok   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 01:45


Pada 05-06-08 01:28 , pemburupokok posting:

!!! QUOTE !!!


BUKAN AKU YANG KATA BAGI MINYAK FREE YEAAAAA....
RASULULLAH YANG KATA BAGI MINYAK FREE KEPADA RAKYAT...
SABDA RASULULLAH:
"Kaum Muslimin bersyarikat dalam tiga hal, iaitu air, padang dan api"
UIKS? KATA KEBOT ROSAK. BOLEH JADI CAPSLOCK saja. TUP - TUP ALIH - ALIH TANG SABDA RASULULLAH JADI TULISAN BIASA. TAK ADA PULAK ROSAK KEBOT TU.

ps:- Itulah barakahnya hadis nabi, kebot yang rosak yang hanya boleh pakai capslock terus jadi OK. Tak payah beli baru. Hang patut tambah rasa syukur kat Allah sebab Allah dah reper kebot hang.

Aku bersyukur kepada Allah sebab kebot aku tak rosak macam kebot pemburu pokok


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

qinairaaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30115
Posting: 68
Dari: pantai remis, manjung, perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 01:49


punya lah ramai yang respon boleh cakap pasal miyak. hm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qinairaaaProfil   Hantar PM kepada qinairaaa   Quote dan BalasQuote

ana_insani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28311
Posting: 25
Dari: sbrang selat

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-06-08 02:43


salam..
ana yang dok kat indon nii,still tak boleh terima harga minyak naik kat negara ni.mula dengan minyak naik,boleh kata semua harga barang naik.nak makan pun kena berkira sekarang.huhu..hmm..demo bantah harga minyak naik pun xhabis2 lagi kat sini ni.tengah hot2 berita ni kat indon,tup2 skelip mata saja,harga minyak kat tanah air sendiri pun naik juga.huhu..rasanya baru saja 2,3hari lepas mereka cakap nak naikkan bulan ogos nanti.tapi bila baca paper tadi,tkezut betul.tup2,tiba-tiba saja naik.dah lah mendadak,banyak betul naiknya..huhu...tak puas hati betul..Kalau kat sini,meka keluar demo bsar2an,buat bantahan..semangat membela orang-orang susah..kat tempat kita bbeza kan..haaa.."dah naik,naik jelaaa.."..ikut saja tlunjuk pemerintah kan..huhuuuu..malangnya tanah airku..simpati kat orang-orang susah.....sabau jelaa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_insaniProfil   Hantar PM kepada ana_insani   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 05:11


:-) Assalamualaikum



     Teringin nak pakai kereta kalau ada rezeki...nampaknya ambil lesen motor dahulu lah..(dulu dah ambil lesen motor tapi fail- :malu: )......


     kasihan kat rakyat kebanyakan..paling kasihan kat abah yang selalu hantar dan ambil adik kat sekolah,sehari dah berapa belanja untuk minyak....beginilah nasib rakyat..yang gaji selalunya tak cukup...yang kat atas-atas tu gaji berpuluh ribu tak pelah....


     Lepas ni nak tanam sayur...sayur mesti naik jugak lepas ni...save sikit...mana tahu jadi penanam sayur berjaya .... :-D

    ( Keluhan rakyat bawahan..)


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 05:27


!!! QUOTE !!!

yang naik hanya kakitangan awam.. yang kerja swasta masih di takuk lama.. malahan, PM sendiri hanya bagi kata putus, tiada kenaikan gaji meskipun demonstrasi sentiasa dibuat oleh MTUC dan seangkatannya..


Minyak naik lagilah majikan susah nak naikkan gaji. Tak pasal2 bonus pun kena tolak.. :berfikir: :berfikir:


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 07:07


larila budjet bulan ni.huhuhuhu...

pening nak korek kat mana lagi duit ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 07:38


dapat sms dari member...

minyak naik harga ni, naik lah harga nasi minyaknya brader :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

faralia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22825
Posting: 43
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-06-08 08:14


salam alaik.....jualan murah..jualan murah...orang ramai bsesak-sesak d semua stesen petrol d seluruh negara bersempena hari mengenang jasa rakyat mengundi Barisan Nasional...jangan lepaskan peluang anda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faraliaProfil   Hantar PM kepada faralia   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» KEMASKINI: Petrol naik 78 sen mulai 5 Jun 2008

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.238484 saat. Lajunya....