Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Matinya anak muda itu bukan kerana tergelincir kakinya, tetapi kerana tergelincir lidahnya.
-- Ilham Pujangga

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 75
Ahli: 0
Jumlah: 75




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 16 jam, 30 minit yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Apa pandangan lelaki terhadap pakaian perempuan?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Apa pandangan lelaki terhadap pakaian perempuan?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Apa pandangan lelaki terhadap pakaian perempuan?

MohdZakri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4163
Posting: 76
Dari: Bandar Baru Bangi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-10-03 17:12


Assalamualaiku..wbt,salam ikhlas penyeri ukhuwah...

sengaja ana keluarkan isu begini yang sering menjadi bualan hangat...

insan macam ana ni suka sangat nak lihat:

1.wanita berstokin dan bertudung labuh yang tebal,bukanlah bermakna bertudung labuh tu menjamin syurga,tapi takut lahirnya konsep "tabarruj" yang di ambil sempena nama Surah Al-buruj.ada ulama'mentafsirkan gugusan bintang dan ada yang mentafsirkan bagunan-bagunan..

2.bila berjalan matanya hanya melihat perkara-perkara yang tidak mendatangkan maksiat..

3...lain2 tue antom semua pulaklah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdZakriProfil   Hantar PM kepada MohdZakri   Pergi ke MohdZakri's Website   Quote dan BalasQuote

liss
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 3923
Posting: 85
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 14-10-03 17:21


walaikumsalam....bagi pendapat ana pulak,lelaki memandang pakaian perempuan mestilah kemas,sopan dan yang ada tatasusila wanita timur.....
bagi bertudung pulak harus menjaga kelakuan mereka....jangan sampai membuat perkara yang tidak senonoh...yang menjadi isu hangat skarang...
#walau ape pun wanita harus menunjukkan kesopanan yang baik dari segi pakaian...#

Bookmark and Share

    


  Member Information For lissProfil   Hantar PM kepada liss   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-10-03 21:18


sopan dah cukup....bertudung lagi baik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 15-10-03 10:22


Assalamualaikum...

Ana x tau lah mcm mana pandangan muslimin terhdp pemakaian muslimah..tp yg ana tau lah diorg tue mesti sukakan pemakaian yg menutup aurat, x over bila berpakaian dll...betul tak??!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

ana_syifa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.10.2003
Ahli No: 4078
Posting: 40
Dari: skim lepasan graduan . melaka

Johor  


posticon Posting pada: 15-10-03 14:19


assalamualaikum...

bukan ingin mengkritikkaum yang bertudung .. ( sedangkan saya juga bertudung) . Tudung bukanlah nilai sesorang tentang hatinya .. Lagipun tiada siapa yang tahu apa yang tersirat dihati seseorang . Ia di luar jangkauawan akal manusia ...

kadangkala akhlak orang yang bertudung tidak seiring ... contohnya saya sendiri ... alhamdulila saya dipilih bertudung dan memakai stokin tetapi akhlak saya pernah dipertikaikan oleh rakan lelaki ... katanya saya tidak layak perpakaian begini kerana sifat saya kasar dan tiada lemah lembut . Aduhai lelaki ... saya berpakaian begini kerana ia adalah tuntutan . MENUTUP AURAT ??/ tidak saya ingin menjadi MENJAGA AURAT . Memang saya akui sifat saya tue tetapi mereka tidak sewajarnya menggunakan "TIDAK LAYAK , TIDAK SESUAI" .

Kami yang bertudung bukan kerana kami nak sangat berpakaian begini .. ada sesetengah tu tetiba aja bertudung . INILH PILIHAN ALLAH . Dengan rahmat dan kasihsayangnya .

Tentang isu kesilapan ... kami pun manusia biasa ... cuma penampilan sebigini insyaALLAH mampu membatasi perkara buruk .

Semakin kita menjaga iman ... semakin besar godaanya .



Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_syifaProfil   Hantar PM kepada ana_syifa   Pergi ke ana_syifa's Website   Quote dan BalasQuote

Qudwah_hasanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 121
Posting: 211

Sarawak  


posticon Posting pada: 15-10-03 15:25


pertama sekali ana ingin katakan....berpakaian tidak mencerminkan peribadi seseorang...
ini diakui oleh ramai kawan muslimin ana...ana sendiri bertudung labuh...tetapi ada muslimin satu kelas ngan ana yang kata ana nie...ganas dan brutal..tak macam seorang muslimat...ana tak kisah kata-katanya...sebab ana ada alasan sendiri untuk berkelakuan begitu...dan salah satunya adalah untuk menahan pandangan muslimin pada ana...tapi ada juga yang kata...bertudung lawa...berkelakuan pun sopan...tapi dalam hati...hanya yang Esa sahaja yang tahu...

-----------------
TIDAK AKAN KAMU MERASA GUNDAH WALAUPUN SEKALI JIKA KAMU TAHU APA YANG DICARI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qudwah_hasanahProfil   Hantar PM kepada Qudwah_hasanah   Quote dan BalasQuote

Am
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.08.2003
Ahli No: 2742
Posting: 21
Dari: DaERaH pErJuAnGaN

Pahang  


posticon Posting pada: 15-10-03 15:28


ASSALAMUALAIKUM....

bagus gak topic nie .. bagi ana sebenar nye tuntutan bertudung tu kan memang wajib .. kalau yang macam ana_syifa tu .. kawan lelaki enti tu tak patut cakap cam tu ... sebenar nya tutup aurat ngan kelakuan tu 2 perkara yag berbeza .. memang la iman tak boleh di nilai kan ngan labuhnya tudung yang dipakai ... tapi kalau yang dah insan yang cuba nak meneruskan syariat tukan bagus... and then kalau kita sebagai sahabat yang melihat ... bantu menasihati dia secara perlahan lahan supaya menyesuaikan pakaian ngan perangai... contohnya mudah.. hukum solat ngan tutup aurat tu 2 mende yang berbza .. klau orang tu tak tutup aurat but solatnya dia jaga ... dia akan dapat saham dalam bab solat tetapi auratnya pulak tak ditutup ngan sempurna ia tetap berdosa.. dan begitu jugaklah sebaliknye..... tetapi ingat la bahawa solat itu dapat mencegah dari perbuatan keji dan mungkar ... renungilah sendiri dan kite plak seharusnya mainkan peranan dalam membentuk muslimah yang sejati pada era kemodenan nie..... tapi klau kita lihat la muslimah ... kalau dah pakai tudung labuh dan berstokin tu rasenye die takkan tergamak nak masuk atau buat perkara perkara yang tidak elok dan kalau ade pun mungkin itu adelah kelemahan diri dia yang kita patut bantu untuk mengubahnya .

wassalam

UKHWAH FILLAH ABADAN ABADA .....


Bookmark and Share

    


  Member Information For AmProfil   Hantar PM kepada Am   Quote dan BalasQuote

wardahsakinah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.08.2003
Ahli No: 3100
Posting: 29
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-10-03 16:02


Assalamualaikum..
pada pendapat sayalah...segalanya terletak pada niat masing2.Muslimin akan melihat muslimat dengan pandangan kasar dan halus mengikut rasional dan pandangan yg tersendiri.Namun,bagi muslimat pakailah pakaian yg mengikut apa ygv dikehendaki oleh Allah dan janganlah keterlaluan.yg dah berpakaian sopan pulak,checklah niat kita ...jgn pula memakai untk mendapat pujian atau dicop ayu.Wallahua'lam.

[ Posting ini telah di edit oleh: wardahsakinah pada 2003-10-15 16:04 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardahsakinahProfil   Hantar PM kepada wardahsakinah   Quote dan BalasQuote

ana_syifa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.10.2003
Ahli No: 4078
Posting: 40
Dari: skim lepasan graduan . melaka

Johor  


posticon Posting pada: 16-10-03 14:43


assalamualaikum...

sewajarnya kita yang memelihara aurat seiring dgn sifat semulajadi wanita ... sopan santun berlemah lembut ...

pd pendpt saya ... kita lihat ketika diri dalam solat .

sebagaimana dlm solat menundukan pandangan , bercakap tidak kuat ... fizikal hanya tinggal muka dan 2 tapak tangan ... begitu juga di luar solat

ini untuk peringatan buat diriku jua yang sering lupa dan kepada pelayar ukhwah.com

sama-samlah kita check solat kita ... dan hubungan kita dengan ALLAH , manusia dan makhluNya yang lain

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_syifaProfil   Hantar PM kepada ana_syifa   Pergi ke ana_syifa's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-03 16:57


assalamualaikum
wah bagus topik ni...bagus juga pendapat antum semua....tapi bagi mira......pemakaian tak menggambarkan peribadi seseorang..krn peribadi seseorang terletak pd sifatnya...walau bagaimanapun ada segelintir yg beranggapan pemakaian juga penting krn dari pemakaian kita dapat menggambarkan sifat seseorang......terpulanglah pada pandangan seseorang......
wanita solehah adalah wanita yg menutup aurat serta menjaga akhlak dan pekertinya

rabi'atul adawiyah-inteam
wassalam

-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

Safaraz
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4348
Posting: 9
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-10-03 17:21


PAKAIAN tidak mencerminkan JIWA..tetapi JIWA mencerminkan PAKAIAN..dari HATI membentuk JIWA dari JIWA membentuk PAKAIAN..

Memang pakaian tidak mencerminkan diri..tetapi kalau dan jahat/teruk individu itu..tambah lagi pakaian yg teruk,bukan kan dapat DOSA 3 in 1..mungkin ada individu yg teruk/jahat tetapi masih dapat berpeluang menjaga pakaian..alhamdulillah..kurang sikit dosa..MUNGKIN daripada pakaian yg sopan/tutup aurat itu akan menimbulkan rasa prihatin/malu/muhasabah dirinya..dan cuba untuk berubah mengubah cara lakunya disebabkan ingin menjaga maruah PAKAIAN itu..
Tetapi sedikit sebanyak PAKAIAN memang mencerminkan diri...Apa yg penting..ikutlah garis panduan yg ditetapkan oleh AGAMA..perfect..

Kepincangan sekarang yg sering/trend pompuan kini: ISLAM dlm ayat Al-Quran menyeru hambaNya golongan wanita MELABUHKAN tudung ke dada..tetapi sekarang bukan melabuhkan tetapi membelit/memusing/melilit di kepala..
HAYATILAH..TANYA DIRI..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SafarazProfil   Hantar PM kepada Safaraz   Quote dan BalasQuote

Safaraz
Warga Rasmi
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4348
Posting: 9
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-10-03 17:31


FORMULA menjadi muslimah sejati (Andaian)

Andaikan ingin menjadi muslimat sejati di sisi ALLAH memerlukan syarat/kriteria di bawah:

1.Amalan
2.Akhlak
3.Aurat

Hipotesis:
a. Mungkin ada yg sudah baik amalannya,tetapi buruk auratnya (pakaian) dan buruk akhlaknya(perangai) [3-2=1] ...FAIL

b. Mungkin ada yg baik amalannya, baik auratnya (pakaian), tetapi buruk akhlaknya (perangai)
[3-1=2]...LULUS

c. Mungkin ada yang baik amalannya, baik auratnya (pakaian) dan baik akhlaknya (perangai)
[3-0=3)...CEMERLANG..TERBAIK..

DI MANAKAH ANTI SEMUA ???
FIKIRKAN???

Bookmark and Share

    


  Member Information For SafarazProfil   Hantar PM kepada Safaraz   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-03 17:55


assalamualaikum..

sesungguhnya ibadahmu ibarat pakaianmu..maka perelokkanlah pakaianmu...

ingatlah sahabat2 muslimat sekelian...dirimu menjadi fitnah kpd kebanyakan lelaki...andainya pakaian malumu kau tanggalkan dr dirimu..maka sudah tiada lg perisai yg membentengi dirimu..

ermm..mmg benar..pakaian x melambangkn seseorg..tp kl diikut dr segi logiknye kan..seorg p'puan yg baik..yg sopan..pasti akan memelihara pakaiannya...x gitu.. pakaian seseorg sebenarnye melambangkn peribadinya..cuba bayangkn seorg yg pakai pakaian terdedah sana sini..lps tu mengaku dirinya baik..tp pakai aje seksi2....ana rasa x patut..sbb kl dia benar2 baik..pasti suruhan Allah akan ditunaikan..fikir2kanlah sahabat semua...

-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

idea_31
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3206
Posting: 182
Dari: kuantan,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 17-10-03 13:02


bg saya tak semestinya ber tudung labuh tu baik.....yg tak pakai tudung labuh pun tak semestinya tak baik...
kita tak boleh nilai seseorg itu dgn pandang cara pakaian dia tapi kita mesti pandang hati budi,iman
ader yg nampak macam biasa jer tapi kita tak tau yg dia ni selau ke masjid,majlis ilmu...buat amal jariah...betul tak???

pendek kata 'don't judge a book by it's cover'
tengok isi dalam dulu...baru tau yg sebenarnya...
wallahualam

-----------------
nur kasih
"it will take a minute to like someone,only an hour to have a crush on someone,and only a day to love someone,but IT WILL TAKE A LIFE TIME TO FORGET SOMEONE"

kasih sayang ku hanyalah kerana ALLAH....amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For idea_31Profil   Hantar PM kepada idea_31   Quote dan BalasQuote

poqya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.09.2003
Ahli No: 3840
Posting: 208
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-10-03 23:11


yg ok...bagus, tak menjolok mata..yg penting pakai tudung...pakai tudung lak jgn laa pakai baju tak cukup kain!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For poqyaProfil   Hantar PM kepada poqya   Quote dan BalasQuote

ukhwafillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4368
Posting: 194
Dari: Umbai,Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 18-10-03 10:09


betul2..betul kata poqya..hidup poqya!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhwafillahProfil   Hantar PM kepada ukhwafillah   Quote dan BalasQuote

wafi_e
Warga Rasmi
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3509
Posting: 5
Dari: tanah merah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-10-03 12:23


sebagaimana yg kita tahu, kini ramai wanita2 yg suka memakai pakaian yg suka menjolok mata. kita sebagai seorang lelaki mestilah mengambil berat ttg hal ini. walaupun pm kita telah mengisytiharkan bahawa negara kita adalah sebuah negara islam namun masih banyak wanita2 yg suka memakai pakaian yg menjolok mata tidak seperti zaman nabi SAW semasa mendirikan negara islam yg pertama iatu MADINAH.

WASSALAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafi_eProfil   Hantar PM kepada wafi_e   Quote dan BalasQuote

nur_marha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2371
Posting: 64
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-10-03 13:47


assalamualaikum,

memang hangat topik ni... memang kelakor la budak pompuan sekarang ni. kalu kat bandar tu macam-macam gaya pakaian kita boleh tengok. ade pulak pulak tu pakai tudung tapi pakai skirt yang masih menampakkan kaki-kakinya yang lawa. tapi rasenya yang penting niat mesti betul. ye la... kalu pakai sopan pun tapi niat nak menunjuk-nunjuk dan sebagainya boleh merosakkan kesopanan pakaian tu sendiri. dan seterusnya mendatangkan dosa. dan kenalah jugak jaga amalan solat kita. sesungguhnya solat itu menghindarkan kita dari melakukan perkara yang keji dan mungkar. pokoknya, tepuklah dada, tanyalah iman.

-----------------
dalam mengenal kisah hidup silam,
ku sedar dari kesilapan lalu,
Tuhan, beratnya dosa-dosaku,
masihkah ada ampunan buat ku?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_marhaProfil   Hantar PM kepada nur_marha   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-10-03 14:50


Ramai lelaki mahukan perempuan yang menutup auratkan......pakai tudung......cukup kain.........pemakaian seseorang wanita itu melambangkan sikap perempuan tue...

Wanita Hiasan Dunia
Seindah Hiasan adalah Wanita solehah


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

fi_amaanillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 259
Posting: 306
Dari: JB

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-03 21:53


assalamualaikum...

artikel ni ana dpt dr raudhah.com

smg mndpt pengajaran bersama...

Pakaian perempuan dari sudut mata lelaki

Allah telah menjadikan manusia ini berpasang-pasangan. Malam pasangannya siang, jaga pasangannya tidur, rajin pasangannya malas dan lelaki pasangannya perempuan. Kerana perempuan adalah pasangan kepada lelaki, maka Allah telah menciptakan bentuk badan wanita itu dapat memikat hati lelaki. Bila berkata tentang terpikat, maka ia ada hubung kait dengan nafsu. Jika ia ada hubungkait dengan nafsu, ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan. Jadi untuk mengawal nafsu, mestilah dikawal dengan iman. Untuk mendapatkan iman mesti menurut perintah Allah dan RasulNya dan menjauhi laranganNya.

Pada mata lelaki, perempuan ini adalah simbol. Simbol apa, ana rasa semua orang tahu. Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika tidak dikawal dengan iman. Maka mata lelaki ini selalu menjalar apabila terlihat seorang perempuan. Setiap bentuk badan seorang perempuan boleh dihayati oleh seorang lelaki dengan berbagai-bagai tafsiran nakal nafsu. Apabila seorang lelaki terlihat seorang perempuan, maka perkara pertama yang akan dilihatnya ialah rambut wanita berkenaan. Maka akan ditafsirlah berbagai2 cara oleh seorang lelaki akan rambut wanita berkenaan. Oleh kerana itulah wanita wajib menutup rambutnya.

Apabila rambut wanita itu telah ditutup, maka mata lelaki itu akan turun ke bawah melihat bentuk lehernya, maka wajiblah wanita itu menutup lehernya. Maka mata lelaki itu akan turun lagi melihat bentuk payu daranya, maka wanita itu berkewajipanlah menutup bentuk payu daranya dengan melabuhkan tudungnya. Setelah itu mata lelaki akan turun lagi melihat bentuk ramping pinggangnya, maka labuhkanlah pakaian supaya tidak ternampak bentuk pinggangnya, maka mata lelaki itu akan melihat pula akan bentuk punggungnya, maka wajiblah wanita itu membesarkan pakaiannya agar bentuk punggung tidak kelihatan, dan lelaki itu akan pula melihat bentuk pehanya, maka janganlah sesekali wanita itu memakai kain yang agak ketat sehingga terlihat bentuk pehanya walau sedikit, maka akan dilihat lagi oleh lelaki itu akan bentuk kakinya pula, maka janganlah wanita itu berseluar, kerana terus-terang pihak lelaki bercakap, walau muslimah itu bertudung labuh, berbaju labuh, jika beliau memakai seluar, walau nampak besar sedikit, nafsu kami lelaki akan terusik secara sepontan, entah tak tahu kenapa?

Mata lelaki ini nakal, setelah tidak ternampak akan bentuk kakinya, maka akan dilihatlah pula akan mata lelaki itu kepada kakinya, maka wajiblah wanita itu untuk menolong lelaki itu tidak berdosa, menutup kakinya dengan melabuhkan kain, atau memakai stokin yg warnanya jangan sesekali berwarna kulit perempuan, maka mata lelaki ini akan kembali ke atas, akan melihat pula bentuk tangan wanita itu, maka, tolonglah wahai muslimah, agar melabuhkan tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki. Maka wahai lelaki, janganlah pula kamu melihat mukanya, kerana ia akan menimbulkan fitnah, kecuali jika kamu wahai lelaki, ingin meminangnya. Jika wanita itu cukup soleh, takut mukanya yang cantik akan menimbulkan fitnah, maka berpurdahlah kamu, jika itu lebih baik untuk kamu. Tetapi mata lelaki ini ada satu lagi jenis penyakit, iaitu mata lelaki itu akan tertangkap dengan sepontan jika ia terlihat warna yang menyerlah atau terang jika ianya berada pada perempuan. Maka oleh itu wahai perempuan, tolonglah jangan memakai pakaian yang warnanya terang-terangan sangat. Jika hendak pakai pun, pakailah untuk suami.

Itulah wahai muslimah, jika anda semua ingin tahu apakah dia mata lelaki itu, dan perlu diingatkan, jika semua aurat telah ditutup, jangan anggap tugas kita telah selesai, perlulah pula kita menjaga kehormatan diri masing2, jangan keluar seorang2, keluarlah dengan mahram, atau keluarlah sekurang2nya 3 wanita agar tidak diganggu gangguan luar, mata lelaki pula janganlah menjalar langsung kepada muslimah, walau muslimah itu telah menutup aurat, insyaAllah selamat dunia akhirat.

Dunia sekarang telah banyak yang cacat celanya, sehingga ketaraf seseorang yang memakai tudung masih beliau tidak menutup aurat, dan pada kaum lelaki, mata kamu itu wajib untuk tidak mencuri2 melihat wanita muslimah, kerana ia dilarangi oleh Allah SWT. Ingat-ingatkanlah wahai muslimin muslimat.

Wallahualam. Wassalam. Sekian.



-----------------
"jadilah spt pohon kayu yg lebat buahnya,tumbuh di tepi jalan, dilempar dgn batu,tetapi dibalas dgn buah"---Saidina Abu Bakar

Bookmark and Share

    


  Member Information For fi_amaanillahProfil   Hantar PM kepada fi_amaanillah   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 18-10-03 22:22


bagi saya, setiap perempuan yg ajak saya kluar saya letakkan syarat supaya diorg pakai baju kurung....a nampak sopan skit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

ana_syifa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.10.2003
Ahli No: 4078
Posting: 40
Dari: skim lepasan graduan . melaka

Johor  


posticon Posting pada: 28-10-03 07:55


assalamualaikum...

ana ingin menyuarakan sedikit pandangan ... ada teman2 ana yang mengatakan jika hendak menilai perempuan bukan terletak pada pakaiannya dan perlu lihat hatinya ... kalau begitu bagaimana nak melihat hatinya sedangkan hati merupan suatu nikmat yang Allah beri tetapi manusia lain tiada tahu apa yang tersirat di hati ... bukannya pak nujum bole baca hati2 orang lain nih .


Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_syifaProfil   Hantar PM kepada ana_syifa   Pergi ke ana_syifa's Website   Quote dan BalasQuote

kasihmu-amanahku
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4140
Posting: 709
Dari: rahsia

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-11-03 12:39


bagi saya, berpakaian yg menutup aurat & tidak menonjolkan bentuk tubuh, tp seeloknya bertudung....kalau bertubung labuh tu lbh afdal. lgpn pakaian bukan cermin diri seseorang.


Bookmark and Share

    


  Member Information For kasihmu-amanahkuProfil   Hantar PM kepada kasihmu-amanahku   Quote dan BalasQuote

sampanburuk
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7069
Posting: 257
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 19-03-04 23:59


Seeloknya perempuan muslim menutup aurat seperti yg disyariatkan.kalo pakai tudung labuh tu lebih afdallah kan. Tapi dah bykkan muslimah yg pakai tudung besar tu(bidang 60),ala kalo kat sini panggil tudung warta. Apa pendapat antum semua pulak tentang muslimah yg kejab pakai tudung labuh,kejab pakai tudung besar tu.

-----------------
"::"Buat Apa Yg Kamu Perkatakan Kerana ALLAH Benci Kepada Orang Yg Memperkatakan Sesuatu Yg Tidak Ia Perbuat"::"

Bookmark and Share

    


  Member Information For sampanburukProfil   Hantar PM kepada sampanburuk   Quote dan BalasQuote

rebana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 149
Posting: 123
Dari: banting

Selangor  


posticon Posting pada: 20-03-04 02:34


pakai tudung ? em..same je..lelaki bila pandang wanita sebabnya dua perkara je..1st nyer nafsu , 2ndnya memang tak sengaja.maknanya terpandang. stuju tak ? ini jawapan plg tepat yg aku jumpa selama aku hidup nih..ahh..jika kita nk cakap ttg tudung labuh ke..tudung besar ke..mini tudung ke..itu ke..skirt belah ke , baju ketat..baju labuh...all it's same thing..iaitu 'pandangan'.kalau kita nak plak ttg menilai orang ,iman atau niat seseorg..xyah la pndg jauh atau tuding jauh2...nun tgk kat diri sendiri..kiter nih ok ke tak..nnt wat sakit mata dgn ati je.. lagi satu.rahsia aku.memang aku suka perhati orang pakai baju kurung.sopan tapi seksinya ada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For rebanaProfil   Hantar PM kepada rebana   Pergi ke rebana's Website   Quote dan BalasQuote

salleh_y
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1068
Posting: 215
Dari: :: Tanah ++ ::

china  


posticon Posting pada: 20-03-04 09:24


..
waa..hangatnye isu nih..em..kita nk muslimah mcm quran nak..tu je..pesen mcm mana pon..tapi kene ikut kkd kita tuh..heheh

-----------------
Senaraikan Laman Web Islam Disini


Bookmark and Share

    


  Member Information For salleh_yProfil   Hantar PM kepada salleh_y   Pergi ke salleh_y's Website   Quote dan BalasQuote

RIZAL830
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.03.2004
Ahli No: 7913
Posting: 53
Dari: masja-sa

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 20-03-04 10:34


pada pendpt saya, saya lebih suka berkawan dgn perempuan yg bertudung labuh dan memakai jubah sebab mereka nampak kemas dan sopan.
jika dibandingkan dgn mereka yang tidak menutup aurat seperti tdk memkai tudung, baju tak cukup kain dan mcm2 lagi, saya rasa lain macam je. sebab kalau kita terlihat rambut dia maka kita akan terdapat dosa. apatah lagi bajunya yg tak cukup kain. skrg ni, boleh dikatakan ramai gak remaja perempuan islam memilih untuk menggunakan pakaian yg tak cukup kain ni. harga pakaian tak cukup kain tu agak mahal jika dibandingkan dgn pakaian yg cukup kain. saya akui pakaian tdk melambangkan peribadi seseorg tetapi itu merupakan tuntutan agama jadi buatlah. soal dosa pahala tu individu sendirilah yg tanggung, semua manusia pernah buat kesalahan kan? jadi mereka yg bertudung pun tdk terkecuali. tapi pakaian yg paling sempurna ialah pakaian takwa iaitu memakai pakaian bkn utk menunjuk2 tetapi untuk mendptkan keredhaan Allah. jadi,kaum muslimah sebaik2 nya jaga maruah diri dan agama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RIZAL830Profil   Hantar PM kepada RIZAL830   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 23:51


tak tau la nak cakap...tapi pada saya perempuan yang pakai yang nampak macam laki ni dah hilang serinya seorang perempuan..

Allah ciptakan perempuan ni dengan akhlak yang lemah lembut so kalau dia tu sendiri pakai pakaian orang yang kasar nak buat bagaimana.hilangla sifat lembut yang allah kurniakan kat mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 16-01-06 00:00


tapi ramai perempuan zaman sekrang pakai tudung atas alasan tidak mahu dapat kritik masyarakat tapi dedah dada, menampakkan bentuk punggung dan sebagainya..saya sebagai seorang lelaki masih lagi hairan dengan cara pakaian sebegini...langsung tidak menutup hawa nafsu, malah mungkin lebih berbanding wanita yang tak bertudung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 16-01-06 00:03


biar sopan + mnjaga aurat + manis...segala2nya akan dipandang indah belaka...
untuk menjadi seorang yang perfect,memang payah..tapi kita boleh berusaha ke arah itu...insyaAllah...Allah akan membantu kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 14:01


bersederhana & berpadanan dengan tuntutan syarak...tak kurang (dosa tak tutup aurat) dan tak lebih (pun dosa juga...boleh timbul rasa riya', ujub)...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 14:21


Pada 19-03-04 23:59 , sampanburuk posting:

!!! QUOTE !!!

Seeloknya perempuan muslim menutup aurat seperti yang disyariatkan.kalau pakai tudung labuh tu lebih afdallah kan. Tapi dah banyakkan muslimah yang pakai tudung besar tu(bidang 60),ala kalau kat sini panggil tudung warta. Apa pendapat antum semua pulak tentang muslimah yang kejab pakai tudung labuh,kejab pakai tudung besar tu.


tak mengapa kalau tudung 60 tu dilabuhkan…tak diselempang sana sini…lebih elok diistiqamahkan bertudung labuh…jangan nilai pakaian muslimah sebegitu…maaf…sekadar pendapat dari ana…


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

id4h
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.11.2003
Ahli No: 5378
Posting: 60
Dari: parit buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 14:34


saya bukan bertudung labuh, tapi alhamdulillah, berstokin...tapi rasa teringin sangat nak bertudung labuh...yang menghalang saya bertudung labuh adalah rasa tak layak...orang yang bertudung labuh ni, mesti la expectation orang kat dia tinggi...betul tak??
apa pendapat antum semua?

Bookmark and Share

    


  Member Information For id4hProfil   Hantar PM kepada id4h   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 14:43


Kenapa pula tak layak…?yang penting istiqamah untuk pakai…cubalah…I’allah Allah akan mudahkan segala urusan…


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-01-06 14:49


Pendapat saya.
Pakaian/aurat adalah perkara basic dalam Islam. Kalau perkara basic pun kita failed tu tandanya kita tak khatam lagi basic of Islam.

Utamakanlah pandangan Allah daripada pandangan manusia. Allah tau apa yang terbaik untuk hambaNya. Percayalah dengan janji2 Allah.

Berusahalah untuk jadi yang terbaik, sekiranya kita tak berupaya secara terus. Buatlah sedikit2 asalkan kita ada usaha ke arah itu.

Cemburulah wanita yang sanggup mengorbankan kemahuannya hanya kerana Allah..

Wallahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

AsFaRiNa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.02.2005
Ahli No: 14050
Posting: 208
Dari: Jelapang Padi

Kedah  


posticon Posting pada: 16-01-06 16:02


suka pakai dan tengok muslimah pakai..

baju kurung + tudung labuh + stokin

=cantik dipandang (tidak menjolok biji mata/bersopan)
=menjalankan syariat (menutup aurat)
=insyaAllah diredhaiNya......

wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsFaRiNaProfil   Hantar PM kepada AsFaRiNa   Pergi ke AsFaRiNa's Website   Quote dan BalasQuote

naini
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2004
Ahli No: 7235
Posting: 74
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 12:43


topik yang sememangnya ana sering fikirkan....
kita semua tau menjadi kewajipan bagi wanita muslim untuk menutup aurat...
ana pun bertudung labuh dan berstokin...cuma, apa yang ana kesalkan..masih ada lagi muslimin yang memandang ana dengan pandangan yang tajam..
kadang-kadang ana merasakan diri ini tak 'bersih' sebab ada muslimin yang berkelakuan sebegitu rupa...
masing2 kena hoormat-menghormatilah..
muslimin pun sepatutnya kena jaga pandangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nainiProfil   Hantar PM kepada naini   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 12:50


ermm...masing2 ada hak untuk berpakaian...
jadilah diri sendiri...
saya pun bukan bertudung labuh....
tapi suka juga tengok wanita bertudung labuh...ayu saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 12:52


betul tu naini, ana pun laki2 kadang-kadang mata ana nak saja tengok wanita berjubah, berstokin, berpurdah tapi nak dapat isteri ni sh sesusshnya lah! erm mungkin adik naini ni ada certain2 yang membolehkan orang lain pandang tajam pada anti tak? tapi apa-apa pun kita tetapi aurat bukan untuk menunjuk2 tapi untuk melindungi diri dr kemaksiatan kan?

bersih ke atau kurang bersih atau tak bersih lgsung adalah nilaian Allah semata2, manusia memang banyak nafsu (mata/fikiran), sebab tu banyak syaitan yang pandang serong pada anti/naini tu! :-di
[ Telah diedit oleh: Qayyum pada 12-02-06 12:53 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 12:54


baik adik ilma pakai saja tudung labuh!
laki2 suka sangat macam tu, suka bukan apa...sejuk mata memandangnya nanti!
tak percaya tanya ana! hehheh gurau saja k!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

MaBa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18763
Posting: 54
Dari: Kawasan Burung Langit..

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 13:26


Aslkn tak pakai ketat2 sudah,perempuan ni nafsu lelaki,susah jdnya nanti..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaBaProfil   Hantar PM kepada MaBa   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 14:22


ada tak laki2 ni nafsunya perempuan yang suka! ada tak?
maksudnya perempuan ganti tempat laki2 pulak!
kan dunia dah terbalik!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 12-02-06 15:45


bertudung labuh tidak bererti seseorang itu baik..tetapi sedang menuju kepada kebaikan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 13:17


Pada 12-02-06 12:54 , Qayyum posting:

!!! QUOTE !!!

baik adik ilma pakai saja tudung labuh!
laki2 suka sangat macam tu, suka bukan apa...sejuk mata memandangnya nanti!
tak percaya tanya ana! hehheh gurau saja k!




Kalau saya nak pakai tudung labuh biar lah ikhlas dari hati saya..
kerana Allah...
bukan kerana pksaan k dan apa-apa saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 14:26


tggulah...moga2 Allah swt memberi hidayah pada anti ilma k!
mmm..syuqran, ada jugak wanita sebegini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

alan36963
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 7711
Posting: 71
Dari: TeMpAt mENcArI iLMu..

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 15:19


Pakaian dari segi waniat adalah satu yang amat penting kerana ini boleh mendatangkan sesuatu yang tak diingini..
Bagi saya,
Perempuan+Baju yang tak banyak corak tapi tutup bhgian aurat+ tudung labuh, lepas itu nak silang mana-mana pun tak kisah asal tak atas paras dada+pakai kasut kalau boleh..
itu saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For alan36963Profil   Hantar PM kepada alan36963   Quote dan BalasQuote

aku_musafir
Warga Rasmi
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22590
Posting: 4
Dari: Pulau Mutiara

PulauPinang  


posticon Posting pada: 13-02-06 17:59


Pakaian biar bersih...supaya dihindari kuman...

Pakaian jugak mahu sopan....supaya tak menjadi umpatan....

Pakaian juga mesti mengikut Islam....supaya dikasihi Tuhan...



Lindungilah daku dari kejahatan
Yang menipuku dari kemanisan iman
Bawalah daku kearah cinta suciMu
Berikan daku keredhaan dan syurgaMu

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_musafirProfil   Hantar PM kepada aku_musafir   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 20:25


huhu.. yang saya tahu di dalam agama tidak elok memandang perempuan ajnabi/bukan muhrim...
nak2 lagi nak bincang2 pasal mereka...

kecantikan adalah perkara subjektif...
kecantikan yang sempurna ialah iman dan taqwa...
wallahua'lamu bis-showaab

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 12:15


tudung itu wajib....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

zana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2004
Ahli No: 12740
Posting: 45
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 01-03-06 14:14


pakaian melambangkan identiti sebenar seorang muslimah...
jadi pakailah pakaian yang sederhana dan yang memenuhi kehendak seorang muslimah sejati....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zanaProfil   Hantar PM kepada zana   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 14:32


ehm..ana cukup tak gemar betul tengok perempuan yang pakai tudung bawal!jarang sampai nampak tengkuk..tahi lalat kat tengkuk pun boleh nampak tau!
satu lagi..kalau pakai tudung labuh tu beli lah kain yang tebal sikit,tak ada lah nampak susuk tubuh!minta pendapat kawan bila nak beli kain nak buat tudung bukan tanya orang kedai tu...depa tu nak untung saja!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

narato
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16524
Posting: 143
Dari: jb...ukm,bangi

Johor  


posticon Posting pada: 01-03-06 14:33


:-) :-) :-) :-)
[ Telah diedit oleh: narato pada 01-03-06 14:36 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naratoProfil   Hantar PM kepada narato   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 14:39


ehm..ana cukup tak gemar betul tengok perempuan yang pakai tudung bawal!jarang sampai nampak tengkuk..tahi lalat kat tengkuk pun boleh nampak tau!
satu lagi..kalau pakai tudung labuh tu beli lah kain yang tebal sikit,tak ada lah nampak susuk tubuh!minta pendapat kawan bila nak beli kain nak buat tudung bukan tanya orang kedai tu...depa tu nak untung saja!

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 14:40


aku tak percaya pakaian itu melambangkan identiti seseorang..ada yang bersikap macam kosmetik saja....

aku tak menilai seseorang itu dari luaran saja..tapi aku menilainya dari sudut dalaman...hatinya, tuturkatanya dan sama waktu dengannya......

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-03-06 14:49


bila bercerita tentang pilihan hati.........semua nak yang baik
Tapi pernahkah kita cermin diri kita sendiri, adakah kita ni cukup baik....

Usah Impikan wanita semulia Siti Fatimah..
Jika akhlak mu tidak sehebat syaidina Ali....

sebab wanita yang baik hanya untuk lelaki yang baik.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 14:50


2 syarat saja..

jangan ketat..

jangan jarang..

:-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

arasy
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2006
Ahli No: 22124
Posting: 18
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 01-03-06 14:55


Pakaian yang menutup aurat itu cerminan kasih Ilahi dan pakaian yang tidak tutup aurat itu cerminan mengundang murka ILAHI.....................

Bookmark and Share

    


  Member Information For arasyProfil   Hantar PM kepada arasy   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 23:07


first sekali kita tengok perempuan yang tutup aurat dengan sempurna ni, kita boleh agak la macamana keseriusan dia dengan allah. lepas itu fikir sendiri la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 01-03-06 23:28


Pada 01-03-06 14:40 , Ghufranallah posting:

!!! QUOTE !!!

aku tak percaya pakaian itu melambangkan identiti seseorang..ada yang bersikap macam kosmetik saja....

aku tak menilai seseorang itu dari luaran saja..tapi aku menilainya dari sudut dalaman...hatinya, tuturkatanya dan sama waktu dengannya......


tegas betul...bagusla kalau begitu....biar diri awak pun setegas pendirian yang awak utarakan...jangan pula baru nampak make up perempuan dah cair....belom nampak perempuan yang bermake up lagi....hahaha...sorry.....


-----------------
My love commitment to myself, my family and my fellow men becomes me the courage and strength to face the challenges of life....


Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 17:01


yang bertudung litup tak semestinya mempunyai keikhlasan hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

ruhee
Warga Rasmi
Menyertai: 21.12.2004
Ahli No: 13202
Posting: 19
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-03-06 17:10


pada pendapat saya, biar kemas dan menutup aurat. Ops!!! satu lagi, dan tidak berbau badan. Itu yang penting tidak kira lelaki mahupun wanita.
bab tudung bawal pula, untuk pengetahuan musafir_lara, banyak jenis la...
Tapi kalau nak pakai yang bawal mestilah yang tidak jarang.
Saya sendiri pun pakai yang macam tu, tapi tidak jarang. Asalkan tidak nampak leher dan melepasi dada. Itu sekadar pandangan saya sahaja.
Tapi sekarang ni banyak wanita yang memakai tudung tapi sebenarnya tak pakai tudung. saja berfesyen. Hm... fikir-fikirkanlah. Sama-sama kita muhasabah diri kita. wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ruheeProfil   Hantar PM kepada ruhee   Quote dan BalasQuote

FitRi_kAstuRi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4595
Posting: 54
Dari: alor setar

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 21:20


bagi ana,pakaian muslimat mestlah..1st,ikut aturan agama..2nd,sesuai dengan diri..nampak sopan,sesuai dengan gaya hidup masyarakat islam ketimuran...wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FitRi_kAstuRiProfil   Hantar PM kepada FitRi_kAstuRi   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 04-03-06 15:55


ingatlah...sesiapa yang memakai baju tetapi bertelanjang...dia tidak akan membau keharuman syurga...

Allahu Ta'ala A'lam Bissowab

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

jannah_12
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18098
Posting: 52
Dari: Shah Alam

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-06 16:06


Ana Sekolah SMKA .asian person tudung labuh tak wajib.bila awal tahun,mesti terfikir-fikir,nak pakai tudung labuh ke biasa?siapa kat sini Boleh bagitau Kelebihan Pakai tudung labuh?

Syukran!

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannah_12Profil   Hantar PM kepada jannah_12   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 04-03-06 16:31


assalamualaikum...........
isu yang selalu diperkatakan....pakaian wanita...
erm... bagus tajuk ni...
Cuma apa yang nak saya katakan di sini,memadailah tutup aurat sepenuhnya... takperlulah pakai ketat-ketat

JADILAH BUNGA MAWAR YANG INDAH BERPAGARKAN DURI, JANGAN BIARKAN DIRIMU MENJADI BUNGA YANG TETAP INDAH TETAPI SAYANGNYA TIDAK BERDURI KERANA TIADA LAGI BENTENG YANG BOLEH MELINDUNGI KEINDAHAN SI BUNGA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

nursyaqila
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13933
Posting: 32
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-03-06 11:07


kita yang mengeksploitasi fesyen
bukan
fesyen yang mengeksploitasi kita
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
FIKIR-FIKIRKANLAH!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nursyaqilaProfil   Hantar PM kepada nursyaqila   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-03-06 11:46


assalamualaikum wbt...

alin setuju dengan ruhee... dan satu lagi, asian person tudung jangan niat nak berfesyen @ sebab orang lain pakai... nawaitu kena betul... lepas itu, jangan pakai yang ketat2 sebab itu kan umpama telanjang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

eezree
Warga Rasmi
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13154
Posting: 14
Dari: k

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-03-06 14:21


kalau kita bertudung sekurang-kurangnya dah membawa tanggapan yang baik kepada sesiapa yang melihatnyer...dan boleh mengelakan fitnah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eezreeProfil   Hantar PM kepada eezree   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 05-03-06 18:30


assalamualaikum

if we want to discuss what the men think about the girls attire, i think i'll be a hot topic but after i read all the comments i realize one familiar things and that's men do have their own perceptions about that topic, emm...you guys do make some assgnment on ths situation ha....
lelaki mempunyai daya pemikiran yang kadangkala perempuan takkan terfikir nak fikir pun...bagi perempuan jagalah setiap inci perbuatan dan kelakuan kerana setiap detik ianya menjadi tatapan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-03-06 17:59


tengok hati..jangan tengok apa yang dipakai...lepas itu bentuk slow..slow...
insyaAllah menjadi

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

azirislamiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14746
Posting: 52
Dari: DARUL NAIM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-03-06 18:15


segalanya mesti ikhlas kerana Allah. semoga pakaian yang menutup aurat menjauhkan diri dari fitnah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azirislamiahProfil   Hantar PM kepada azirislamiah   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-03-06 21:46


kalau berpakaian baik..maka baikla dipandangan ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

nurkasih87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3434
Posting: 133
Dari: Kemaman!..

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-03-06 22:04


first impression saya.. tengok pkaian dulu.. and then baru tngok akhlaknye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkasih87Profil   Hantar PM kepada nurkasih87   Pergi ke nurkasih87's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 14:41


sokong dengan nurkasih87...
kalau pakaian dah tak menutupi aurat...
adakah dia seorang yang baik??
em.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

insan232
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18097
Posting: 72
Dari: malaysia

Kedah  


posticon Posting pada: 09-03-06 14:52


hati kita tak nampak, so pakaian yang akan kita tengok dulu... kalau orang kata, pakai saja la apa pun, janji hati baik... siapa yang kata hati dia baik? dia sendiri kata, ada ke orang dalam dunia ngaku dia tak baik?... so pakaian akan menggambarkan siapa diri kita... saya suka tengok orang perempuan bertudung labuh, pakai baju yang longgar, seluar atau kain yang longgar, paling elok pakai baju kurung... bila terpandang pun tak ada la rasa malu... malu sebenarnya tengok orang perempuan pakai baju tak cukup kain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan232Profil   Hantar PM kepada insan232   Quote dan BalasQuote

konoha_peace
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23182
Posting: 40
Dari: Shibuya-dori

japan  


posticon Posting pada: 09-03-06 19:36


tudung labuh ke tak apa beza?yang penting tutup aurat dan pastikan la bahu tu tertutup juga kalau nak pakai tudung wardina. Apa yang penting 'Fazfar bizatid din taribats yadak'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For konoha_peaceProfil   Hantar PM kepada konoha_peace   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 20:04


Assalamualaikum...

Pada pandangan Ana, model atau contoh kepada muslimah solehah ialah wanita yang menjaga tingkah lakunya, menjaga pandangannya, menjaga pakaiannya... Sesungguhnya, bila mana muslimah memakai pakaian yang tidak menjolok mata dengan menutup aurat seperti disyariatkan, InsyaAllah dapat menghindarkan diri dari mata2 zina yang memandang... Lagipun, Allah menyuruh agar Muslimah untuk melabuhkan jilbabnya... Jadi, takperlulah memakai pakaian yang ketat tapi pakai yang agak labuh....

Lagi pun, Wanita itu sendiri dapat mengundang kepada fitnah lelaki yang tak beriman di mana, setiap anggota wanita sama ada rambut, badan atau kaki akan mengundang kepada permandangan Mata-Mata para lelaki tersebut...

Maka perlulah takut dan hindarlah pada kejadian yang tak diingini... Pakailah pakaian seperti yang disyariatkan.. Tutuplah aurat.. Itulah Syariatnya oleh Deen kita, Islam....

~Wallahu A'lam~
Ukhwah Fillah Abadan Abada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 09-03-06 20:28


wanita yang akhlak baik....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

majdah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4046
Posting: 28
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 09-03-06 21:33


kepada semua ahli ukhwah sekalian........topik yang dibincangkan cakap bagus......tetapi ada sesetengah lelaki yang dah tak hiraukan semua tu.......tidak hairanlah kalau mereka berkawn dengan perempuan yang tak bertudung........itu whateverlah....menutup aurat adalah tanggungjawab setiap muslimin......saya sendiri sekolah tengok muslimah yang asian person tudung labuh.....nampak cntk sangat......kalau dah pakai tudung labuh......sdh pasti tudung menjadi ppenghalang untuk melakukan perbuatan terkutuk bukan?saya sendiri pun masih belum pakai tudung labuh mungkin suatu masa nanti hati ini akan terbuka untuk semua tu.........insya Allah :-| :-P :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For majdahProfil   Hantar PM kepada majdah   Pergi ke majdah's Website   Quote dan BalasQuote

ZahratulAIN
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2006
Ahli No: 23315
Posting: 5
Dari: Baling Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 09-03-06 21:48


Assalamualaikum..
Insyaallah saya akan cuba memberi sedikit pandangan walaupun ilmu sekecik hama..
Menurut Imam Ghazali..nafsu boleh dikawal dengan 3 cara
i- Majlis Ilmu
ii- Pergaulan dengan orang alim
iii- Cara berpakaian

Insyaallah dengan menjaga adab berpakaian akan terhindarlah perbuatan2 yang sia-sia..contoh: Lelaki yang baru balik dari surau dan memakai jubah putih dan serban...kalau terlintas dihatinya untuk lepak di warung untuk pekena dam aji dua tida round..pasti..dia kan berfikir 2 kali..kerana pakaiannya..Disini pakaian menjadi penghalang untuk seseorang untuk berbuat kerja yang sia2..
Wallahu..alam........

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahratulAINProfil   Hantar PM kepada ZahratulAIN   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 09-03-06 22:16


Pakailah pakaian yang telah disyariatkan oleh Islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

nabilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11595
Posting: 85
Dari: UiTM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 14:50


cara pemakaian tak dapat menggambarkan peribadi seseorang..JANGAN MUDAH MEMBUAT ANDAIAN ..JIKA TIADA KEPASTIAN..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabillaProfil   Hantar PM kepada nabilla   Pergi ke nabilla's Website   Quote dan BalasQuote

athiah_sha85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.03.2006
Ahli No: 23309
Posting: 29
Dari: kUaLa LuMpUr

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 15:07


betul kata nabilla tu...cara pemakaian kita,xmelambangkan peribadi seseorang...so,jangan menilai orang dengan hnye melihat pakaiannye :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For athiah_sha85Profil   Hantar PM kepada athiah_sha85   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 19:25


tapi hakikatnye manusia akan menilai seseorang melalui pakaian dan penampilan jugak kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 18:23


Pada 04-03-06 16:06 , jannah_12 posting:

!!! QUOTE !!!

Ana Sekolah SMKA .asian person tudung labuh tak wajib.bila awal tahun,mesti terfikir-fikir,nak pakai tudung labuh ke biasa?siapa kat sini Boleh bagitau Kelebihan Pakai tudung labuh?

Syukran!


pada pendapat ana...tudung labuh bukan sekadar hijab dr pandangan yang bukan muhrim tapi juga hijab pada tingkah laku kita sendiri...tudung labuh juga sentiasa jadi motivasi untuk kita tngkatkan amal ibdhkita...dan yang paling penting ketenangan & keredhaan yang kita dapat dari Allah...

wallahu a'lam...


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

phackdalung
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22146
Posting: 61
Dari: KSL

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-03-06 22:35


tiada fakta menunjukkan cara berpakaian tu menunujukkan keperibadian kita..itu karut belaka...ideologi dr barat...
contoh...
Rasulullullah s.a.w dalam hayatnya hanya ada 2 helai baju (maafkan dan tolong betulkan jika tersilap) Kalau tak silap ana...tupon penuh bertampal2...
tapi keperibadian baginda agung dan hebat berbanding raja yang pakai baju mewah2....sekian
saidina abu bakar tiada baju untuk dipakai dan bergilir2 dengan isterinya jika ingin keluar atau ke masjid...dan akan cepat-cepat pulang kerumah selepas solat di masjid kerana isterinya tiada pakain untuk dipakai...
tapi keperibadian abu bakar macam mana? antara 10 orang yang dijamin masuk syurga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For phackdalungProfil   Hantar PM kepada phackdalung   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-03-06 15:21


kl nak diikutkan dalam kitab asar rasulullah banyak hadis yang menceritakan mengenai pakaian nabi..

nabi pernah pakai qamis (kemeja paras lutut @ boleh juga dikatakan baju kurung) satu jenis al-qabati dan 2 jenis cotton.

hadis dr bukhari dan muslim daripada anas b. malik
pernah saya berjalan bersama nabi dan baginda memakai kain yang bercorak, buatan negeri najran yang tebal pinggirnya.

dari ibnu majah rasulullah mempunyai 2 pakaian yang hanya untuk sembahyang jumaat

asy syafie meriwayatkan daripada saja'far bin muhammad
sesungguhnya nabi adalah biasa memaki kain hibarah setiap hari raya

al-bukhari dan muslim meriwayat daripada aisyah
Rasulullah ketika wafat ditutup dengan hibarah

ibnu majah meriwayat daripada anas b. malik
pernah Rasulullah memakai kain bulu dan berkasut yang berjahit dan Baginda memakai kain yang kasar-kasar

dan banyak lagi..


-----------------
streamyx
[ Telah diedit oleh: lobam_shibin pada 13-03-06 15:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-03-06 05:23


ada masa nanti saya posting lagi mengenai hadis2 yang lain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 15-03-06 06:46


Pada 10-03-06 14:50 , nabilla posting:

!!! QUOTE !!!

cara pemakaian tak dapat menggambarkan peribadi seseorang..JANGAN MUDAH MEMBUAT ANDAIAN ..JIKA TIADA KEPASTIAN..


Kita manusia hanya dapat menilai melalui kaca mata zahir yang realitinya wujud di hadapan mata kita, boleh kita nilai hati manusia? Nabi pun tidak boleh menilai hati manusia, apatah lagi baca hati manusia. Itu semua urusan Allah, Dia yang maha mengetahui isi hati hambanya. So antara SALAH SATU cara nilaian yang boleh kita gunakan sebagai manusia adalah melalui pakaian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-03-06 07:44


Pada 12-03-06 22:35 , phackdalung posting:

!!! QUOTE !!!

saidina abu bakar tiada baju untuk dipakai dan bergilir2 dengan isterinya jika ingin keluar atau ke masjid...dan akan cepat-cepat pulang kerumah selepas solat di masjid kerana isterinya tiada pakain untuk dipakai...


maaf ye... rasa2nya kejadian kat atas tu berlaku kat sayyidina tsa'labah...

pada saya berpakaian amat memainkan perann kepada setiap individu, masyarakat, negara mahupun kepimpinan Islam sekalipun...
pernah diceritakan bahawa amru bin 'as pernah memakai pakaian yang mewah... lalu ditegur oleh sayyidina umar mengapa berpakaian mewah... sayyidina amru bin 'as menjawab bahawa dia mahu menunjukkan bahwa Islam itu hebat dan tidak meninggalkan dunia hundred percent... untuk pengetahuan, sayyidina amru merupakan gabenor negeri arab yang bersebelahan dengan kerajaan rom...


bagi saya dalam menilai wanita yang bertudung litup ni,
1st impression mesti tahu dah wanita tu taat suruhan agama...
sebab agama yang suruh mereka berpakaian macam tu...
hehe, betul tak kaum wanita??.. saya ni tak tahu sangat...
jadi datang siqqah(respect) saya kat wanita tadi...
nak niat tak baik kat dia pun takut...
sebab confirm Allah akan tolong dia... :)
tu saja agaknya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

nur_halida
Warga Rasmi
Menyertai: 08.04.2006
Ahli No: 24069
Posting: 6
Dari: terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-03-07 17:55


salam...ana rasa saudara mohdzakri terlalu tipikal..anta mahu kami wanita berjubah,tudung labuh,kerstoking..tapi adakah anta(dan kaum anta)..memenuhu ciri lelaki kami pula?jangan impi mendampingi wanita solehah Kalau antum(lelaki)tak soleh..saya rasa terkilan nga kat2 anta tentang berstoking (walaupun ana berstoking) tapi kata-kata anta menguris wanita lain..jangan ukur orang melalu pemakaian mereka..wassalam..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_halidaProfil   Hantar PM kepada nur_halida   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-07 18:02


emmm kenapa pening2 nak fikir apa pandangan lelaki dengan pakaian kita muslimat??? kalau kita tahu tanggungjawab kita sebagai muslimat, cukup kita ikut apa garis panduan berpakaian dal alquran... takkan timbul perbandingan atau persoalan... dah lengkap dalam quran... cuma kena ingat, islam ni agama yang indah, maka kita boleh berhias... macammana nak berhias?? semua tu pun rasulullah dah ajar... dalam surah ANNUR, lengkap ALLAH detailkan garis panduan untuk muslimah patuh.....

whatever yang kita pakai, ingat haraplah keredhaan ALLAH...

lagi satu anis cukup tak berkenan kalau kata bertudung tak semestinya baik... hati masing-masing punya hal... yang penting dia dah buat salah satu suruhan ALLAH, yang selebihnya biarlah ALLAH yang nilai... siapa kita yang layak nak menghukum insan lain yang same status (makhluk)saja dengan kita...




Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 11:58


kita tak berhak nak menilai,kerana allah dah jadikan kita bukan insan yang sempurna,
al insan lah yakhlu anil khoto' wa nisyan
Kenapa kita nka mempersoalkan benda yang dahjelas dalam hadis?
yang penting kita perhalusi apa yang ada kat diri kita,masalah bertudung labuh atau tidak,itu bukan persoalan akrnya,yang prnting kita menunaikan kewajipan untuk menutup aurat(tapi jangan lah berfesyen2)bukan tak boleh tapi bila dah tudung berfesyen ni,aurat tak ditutp dengan sempurna,seeloknya kita perhalusi balik ayat2 dalam surah annur ayat 30 harga keatas(ana tak bape ungat)tapi yang penting nilaila diri kita dahulu,baru kita nilai org lain

k wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 12:33


assalamualaikum wbt

apalah punya pening, pakai sajalah apa yang islam suruh, islam suruh tutup aurat, jangan bertabarruj, tidak berlebih2lebihan, tidak berlaku pembaziran, tidak menunjuk2, tidak nipis, tidak menampakkan warna kulit bahagian yang aurat,


itulah pakaian Islam. kalau nak jadi hamba yang taat ikut sahaja apa yang Islam suruh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-06-07 14:08


no komen...
tak tahu nak cakap apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-06-07 14:11


Pada 05-06-07 12:33 , masri2 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum wbt

apalah punya pening, pakai sajalah apa yang islam suruh, islam suruh tutup aurat, jangan bertabarruj, tidak berlebih2lebihan, tidak berlaku pembaziran, tidak menunjuk2, tidak nipis, tidak menampakkan warna kulit bahagian yang aurat,

itulah pakaian Islam. kalau nak jadi hamba yang taat ikut sahaja apa yang Islam suruh.
:)


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-06-07 16:50


yang berhormat...tenang yang berhormat....duduk dulu yang berhormat...sabar yang berhormat.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-06-07 16:56


Pada 28-03-07 17:55 , nur_halida posting:

!!! QUOTE !!!

salam...ana rasa saudara mohdzakri terlalu tipikal..anta mahu kami wanita berjubah,tudung labuh,kerstoking..tapi adakah anta(dan kaum anta)..memenuhu ciri lelaki kami pula?jangan impi mendampingi wanita solehah Kalau antum(lelaki)tak soleh..saya rasa terkilan nga kat2 anta tentang berstoking (walaupun ana berstoking) tapi kata-kata anta menguris wanita lain..jangan ukur orang melalu pemakaian mereka..wassalam..............


sabar yang berhormat nur_halida.....duduk dulu yang berhormat,kita ada prosuder parlimen...hehehehehhe....tak boleh ni jadi wakil rakyat


-----------------
Jihad Dijalan ALLAH SWT....cita-cita mati sebagai JUNDULLAH!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 17:11


Pada 28-03-07 18:02 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

emmm Kenapa pening2 nak fikir apa pandangan lelaki dengan pakaian kita muslimat??? kalau kita tahu tanggungjawab kita sebagai muslimat, cukup kita ikut apa garis panduan berpakaian dal alquran... takkan timbul perbandingan atau persoalan... dah lengkap dalam quran... cuma kena ingat, islam ni agama yang indah, maka kita boleh berhias... macammana nak berhias?? semua tu pun rasulullah dah ajar... dalam surah ANNUR, lengkap ALLAH detailkan garis panduan untuk muslimah patuh.....

whatever yang kita pakai, ingat haraplah keredhaan ALLAH...

lagi satu anis cukup tak berkenan kalau kata bertudung tak semestinya baik... hati masing-masing punya hal... yang penting dia dah buat salah satu suruhan ALLAH, yang selebihnya biarlah ALLAH yang nilai... siapa kita yang layak nak menghukum insan lain yang same status (makhluk)saja dengan kita...




betul tu...sokong 100%


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 05-06-07 18:23


asalkan tup aurat......

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Apa pandangan lelaki terhadap pakaian perempuan?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.247781 saat. Lajunya....