Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Saya tidak sanggup menghapuskan kegelapan tetapi saya sanggup meneranginya.
-- John Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 19 hari yang lalu
ronniefinancehome: 30 hari yang lalu
MTMKi: 41 hari yang lalu
usop79: 42 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: MAHAR akan kekal tinggi 20 tahun akan datang??


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» MAHAR akan kekal tinggi 20 tahun akan datang??

Please Mendaftar To Post


Oleh MAHAR akan kekal tinggi 20 tahun akan datang??

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-05-08 20:55


Assalamualaikum

saja saja nak tanya pendapat....terutamanya kita yang sekarang muda-muda lagi....yang baru nak berjinak-jinak dalam dunia rumahtangga, yang baru ada 2,3 orang anak....yang kata nak ikut Islam sebagai jalan hidup.

kita faham....masalah yang menimpa masyarakat melayu malaysia sekarang ini ialah menyusah-nyusahkan urusan perkahwinan....terutamanya tentang HANTARAN yang tinggi.....kita juga faham bahawa HANTARAN hanyalah adat dan kini adat tersebut disalahguna oleh sesetengah pihak.

Soalannya ialah....dalam 15-20 tahun akan datang....bila dah bergelar parents....bila anak2 perempuan kita dah besar, dan mereka berkeinginan untuk berumahtangga....adakah kita akan kekal meneruskan tradisi, adat HANTARAN yang tinggi bila berbincang hal nikah kahwin anak perempuan kita nanti???

adakah kita akan meneruskan tradisi sesetengah parents zaman sekarang yang meletakkan nilai yang tinggi semata-mata tidak mahu kalah dengan jiran tetangga dan orang kampung???

bak kata saifulislam....mahar murah + hantaran tinggi = MUSIBAH

p/s: nak buat perubahan memang susah...tapi...bak kata pepatah melayu....nak seribu daya, tak nak seribu dalih.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 21:01


Mungkin 20 tahun akan datang HANTARAN dah tak wujud. Sebab semua orang yang kahwin sekarang dah rasa susah kena hantaran yang tinggi. So mereka tak nak susahkan anak cucu masa depan pulak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-05-08 21:06


iye ke tak wujud???

tak takut ke nanti orang kampung, jiran tetangga kata macam-macam kat belakang sebab tak letak hantaran???.....sekarang ini nak letak hantaran murah pun takut....takut sebab nanti orang kata belakang.

ingat....15-20 tahun akan datang kita bukan lagi remaja2 yang bernaung bawah mak bapak kita....tapi kita nanti adalah parents, duduk di kawasan kediaman yang ramai orang kiri kanan sebagai jiran...tak takut ke nanti ada jiran kutuk, kata-kata kat belakang??

oppsss.

p/s: ada orang kata...orang melayu susah nak berubah.....rasa macam betul saja.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 21:13


Tengok masyarakat jugak lah kottt. Kalau kawasan kampung-kampung kat kelantan jarang kedengaran pasal isu hantaran tinggi. Malah siapa yang datang kenduri pulak yang akan keluarkan duit 'bayar' (derma sebenarnya) balik tuan rumah, untuk menampung kos perkahwinan anak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 17-05-08 21:30


Buat apa nak kekalkan.
sekarang pun memang tak ikut.
biar lah orang nak kata, mulut dia.
yang penting kita tak susahkan orang yang nak hidup dengan kita.
termasuklah anak menantu kita nanti.
hidup damai dalam redha Allah. . .
InshaAllah.
lagipun orang nanti lebih open minded agaknya?
semua pakat2 belajar kan?
zaman tok nenek kita dulu memang lah tak belajar.
tu pasal lah nak dengar cakap orang.
tak terbuka lagi pemikran.
insyaAllah pemahaman Islam semakin meluas.
do'a2kanlah

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 22:25


nanti dah lepas 20 tahun, insya Allah jika dipanjangkan umur, kita up kan balik topik ni dan jawab ye.. :D

p/s: adess adess.. jangan marah saya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 22:32


Pada 17-05-08 22:25 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

nanti dah lepas 20 tahun, insya Allah jika dipanjangkan umur, kita up kan balik topik ni dan jawab ye.. :D


Ketika ini insyaAllah anak sulong niza umuq 15 tahun... :-D


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 22:48


Pada 17-05-08 22:25 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

p/s: adess adess.. jangan marah saya..
Awat nak kena marah?


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 22:50


Pada 17-05-08 22:32 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

Ketika ini insyaAllah anak sulong niza umuq 15 tahun... :-D


So perancangan kahwin dalam 3-4 tahun lagi lah ek?


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 22:53


Pada 17-05-08 22:48 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Awat nak kena marah?



sebab macam main-main.. :D

nanti kena marah dengan empunya topik..

tapi dah soalan tentang masa depan.. susah lah nak jawab.. kan.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 17-05-08 23:38


Pada 17-05-08 22:25 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

nanti dah lepas 20 tahun, insya Allah jika dipanjangkan umur, kita up kan balik topik ni dan jawab ye.. :D

p/s: adess adess.. jangan marah saya..


ehem....bunyi macam tak berapa sedia, tak support saja untuk mansuhkan tradisi dan adat HANTARAN yang tinggi bila nanti bergelar parents.

:-P


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 23:51


Pada 17-05-08 22:50 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!


So perancangan kahwin dalam 3-4 tahun lagi lah ek?



InsyaAllah..tapi belum ada calon... :-D

Hantaran...depends on harga barang juga sbnqnye...lau bahan-bahan nak buat kenduri naik..kena lah naik..nak buat camano... tak pun...panggil sedare2 dekat saja...senang lagi ye tak...
:welcome:
LAu gaji naik..tax pun banyak lah...lebih baik elaun ditambah daripada gaji naik... Dah gaji naik...rege barang pun naik....hantaran pun terpaksa naik...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-05-08 00:08


wahai anaknda kesayangan ummi' dan ayah....

janganlah anaknda risaukan perihal maharmu nanti.
ibu akan berikan yang terbaik buat calon ANAK LELAKI ummi itu nanti.,

NAMUN, jika dari awal sikapnya tidak ibu perkenan, ibu akan LETAKKAN MAHARMU setinggi yang ibu SUKA agar kamu TIDAK akan bernikah dengannya

wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-05-08 01:45


salamun alaik..
biasala masyarakat melayu.tak sah kalau tak umpat org,buat cerita.kalau rumah pengantin tak ada pelamin kena kutuk.bila buat knduri kecil-kecil kena kutuk.bila hantaran rendah kena kutuk.pdahal semua 2 pembaziran semata-mata.yang penting ijab kabul.dalam sebab nak dengar pujian org ramai kita buat perkara yang dilarang Allah iaitu membazir.membazir itu kan saudara syaitan.

ada seorang kakak kat tempat kerja ana beritahu kalau nak kawin at least kena siapkn rm 30K..ish3x memang membazir sangat-sangat.biarlah kawin sederhana aslkn hidup slepas kawin tak dibelanggu hutang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Bunga_Raya_Putih
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.04.2004
Ahli No: 8358
Posting: 219
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-05-08 01:57


Kekadang pelik juga bab mas kahwin ini... bila ada degree lain harga, kerja kilang lain harga.. kekadang penat nak memikirkan.. itu yang laki ramai tak kawin lagi.. sebenarnya benda boleh ubah kalau kita bersungguh mahu perubahan. tengok contoh dahulu lah.. kalau ditanya mak kita.. tudung dulu bukan sebagai tuntutan tetapi fesyen.. sekarang baru nampak tudung sebagai tuntutan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Bunga_Raya_PutihProfil   Hantar PM kepada Bunga_Raya_Putih   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-05-08 18:56


kerana tak mahu kalah dengan jiran tetangga.....ingin berbangga dan bermegah-megah dengan kenduri yang besar and grand....takut dengan cemuhan orang kampung and jiran2...maka dinaik dan digandakan nilai HANTARAN.

maka yang merosakkan institusi rumahtangga Islam tidak lain & tidak bukan.....masyarakat melayu sendiri.

adakah masyarakat melayu akan terus-menerus mengamalkan adat hantaran yang merosakkan umat Islam ini??


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-05-08 22:32


assalamualaikum..

mahar tinggi-tinggi ni kadang sebab status anak..anak bongsu kena buat habis meriah..anak belajar tinggi..kena tinggi lah saham..sedangkan kalau ikut yang betulnya...kita adakan akad dan majlis sederhana..tetamu ramai tak mengapa tapi yang banyak songehnya macam-macam benda kena buat..barang hantaran tu satu..duit hantaran tu pun satu..mana lah tak pokai kaum adam nak masuk meminang..tak hairan lah 20 tahun lagi semua kena buat majlis nikah ramai-ramai..jimat sikit...sekarang pun dah ada majlis perkahwinan kongsi 10pasang pengantin sebab nak jimat kos..selagi sikap orang kita tak diubah,selagi tulah perkara ni tak boleh diubah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-08 22:59


No comment cozz Im still 22 yearz old this year... HHIIHHIEE...
AIKK? Mr ulfah_widad, kahwin ramai-ramai? HHIIHHIIEE... Okay!!
Jomm!!! Jimat skeeettt... Tapi tanaakk sanding taauu... HIIIEEE....
Basssyyaa!!! 10 orang cukup aarrr... Jangan ramai sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 20-05-08 07:17


Pada 18-05-08 00:08 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

wahai anaknda kesayangan ummi' dan ayah....

janganlah anaknda risaukan perihal maharmu nanti.
ibu akan berikan yang terbaik buat calon ANAK LELAKI ummi itu nanti.,

NAMUN, jika dari awal sikapnya tidak ibu perkenan, ibu akan LETAKKAN MAHARMU setinggi yang ibu SUKA agar kamu TIDAK akan bernikah dengannya

wallahua'lam.


:oops:



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 15:38


Pada 17-05-08 21:01 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Mungkin 20 tahun akan datang HANTARAN dah tak wujud. Sebab semua orang yang kahwin sekarang dah rasa susah kena hantaran yang tinggi. So mereka tak nak susahkan anak cucu masa depan pulak.


mungkin juga..

huhu, nanti anak gadis saya nak letak mahar kahwin rendah saja..
sesiapa yang ada anak lelaki nanti bolehlah risik2 anak gadis saya :-P


bertuah sahabat saya.. esok dia kahwin..
pasal hantaran mak ayah dia tak masuk campur..
mereka biarkan pihak lelaki berapa nak bagi..
huhu dulu selalu cerita pasal nak kahwin ikut cara islam dengan sahabat ni.
alhamdulillah, impian dia terlaksana..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-05-08 15:53


ada sesiapa kat sini berani....memasukkan nilai hantaran plus maskahwin dalam sijil nikah sebagai bukti kedepan esok ini???....sekarang hanya jumlah & nilai maskahwin (ikut rate pejabat agama Islam negeri) saja yang dimasukkan dalam sijil nikah.

kalau masukkan nilai hantaran sekali....barulah boleh berfikir sejenak...adakah perkahwinan itu diberkati Allah SWT atau tidak....phenomena sekarang ini seolah-olah cuba memperbodohkan Allah SWT bila hanya nilai maskahwin sahaja dimasukkan dalam sijil nikah....jumlah hantaran tidak dicampur sekali.

p/s: ramai ye sekarang ini pasangan suami isteri yang bercerai berai....Kenapa jadi macam ini ye??....tak dapat berkat ke mereka kahwin???


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-05-08 15:56


benda ni bukan mudah nak halang.. kita ni yang muda2 ni.. kena bagi kesedaran kat kawan-kawan rapat kita awal-awal.. kena mula dari sekarang bagi kesedaran.. nanti bila kita dah bergelar mak ayah masa depan.. insy kita bawa perubahan..


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 24-05-08 16:28


Pada 24-05-08 15:53 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

ada sesiapa kat sini berani....memasukkan nilai hantaran plus maskahwin dalam sijil nikah sebagai bukti kedepan esok ini???....sekarang hanya jumlah & nilai maskahwin (ikut rate pejabat agama Islam negeri) saja yang dimasukkan dalam sijil nikah.


hantaran tak ada pun dalam Islam. adat melayu saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 17:58


Pada 24-05-08 15:38 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

huhu, nanti anak gadis saya nak letak mahar kahwin rendah saja..
sesiapa yang ada anak lelaki nanti bolehlah risik2 anak gadis saya :-P


OK aku cop dulu..... tapi yang mana satu tatau lagi.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 18:09


Sekarang ni..standard hantaran paling murah yang ana pernah dengar pun rm5000. Lau biasa-biasa dalam rm8000.
dengan duit ni pihak perempuan tolak duit untuk kenduri, sewe kemah, bunge teluq...etc....

--> Selamat Pengantin Baru buat swordofdeen, maaf tak dapat tunai janji nak datang...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 18:29


salam alaik..
eloklaa tengah musim cuti sekolah..ehehe..
musim kenduri kendara.. berderet jemputan walimah
sejak awal mei.. hingga ke hujung bersusun kad kawin..

hantaran... bergantung pada kedua pihak..
rasanya bab harga ni.. boleh rujuk mak.abah masing-masing agaknya..
eheheh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 18:45


Pada 24-05-08 18:29 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaik..
eloklaa tengah musim cuti sekolah..ehehe..
musim kenduri kendara.. berderet jemputan walimah
sejak awal mei.. hingga ke hujung bersusun kad kawin..

hantaran... bergantung pada kedua pihak..
rasanya bab harga ni.. boleh rujuk mak.abah masing-masing agaknya..
eheheh..


hantaran cik shida berapa ribu?

ps:- saja tanya.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 24-05-08 18:54


!!! QUOTE !!!

hantaran cik shida berapa ribu?

ps:- saja tanya.


wah.. soalan yang hangat..
erm..perlu ke jawab di tempat yang open ni..??
:berfikir:

oklaa.. jwpnn ana..
E - semua jawapan di atas tidak ada yang sama dengan kehendak pemangkah jwpann...


ehehe.. boleh terima pakai ke juri awam??? :berfikir: :berfikir: :-D :-D


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 09:42


Pada 24-05-08 17:58 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-05-08 15:38 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

huhu, nanti anak gadis saya nak letak mahar kahwin rendah saja..
sesiapa yang ada anak lelaki nanti bolehlah risik2 anak gadis saya :-P


OK aku cop dulu..... tapi yang mana satu tatau lagi.



:-D moga anak2 kita soleh dan solehah baru lah ngam..
insyaAllah, anak2 saya soleh dan solehah amin..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 25-05-08 13:13


Pada 24-05-08 15:53 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!


kalau masukkan nilai hantaran sekali....barulah boleh berfikir sejenak...adakah perkahwinan itu diberkati Allah SWT atau tidak....phenomena sekarang ini seolah-olah cuba memperbodohkan Allah SWT bila hanya nilai maskahwin sahaja dimasukkan dalam sijil nikah....jumlah hantaran tidak dicampur sekali.




erm... dalam sijil nikah saya ada dinyatakan...
mas kahwin: ..........
belanja hantaran: ........

baru-baru ni kawan bertunang dengan seorang gadis dari kelantan...
mereka tetapkan.. mas kawin RM8000
hantaran tak ada....



Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 25-05-08 13:18


Pada 24-05-08 17:58 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-05-08 15:38 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

huhu, nanti anak gadis saya nak letak mahar kahwin rendah saja..
sesiapa yang ada anak lelaki nanti bolehlah risik2 anak gadis saya :-P


OK aku cop dulu..... tapi yang mana satu tatau lagi.



mm bagus lah ada jugak letak mahar murah...nak booking jugalah after sirat82..ehehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 14:23


sesiapa yang berani letak?

SAYA

tapi takkan sesekali ter buat dan takkan sesekali di buat

sebab
--------------- SEMUA duit hantaran saya DISERAH KEMBALI SEPENUHNYA oleh ayahnda kepada suami yang tidak pernah berkira sejak awal lagi(alhamdulillah......) hal ni tak pernah disebut oleh ayah kepada suami sebab ayah nak lihat adakah betul dia (suami) beria nak ambil alih tugas 'menjaga' anak dara ayah.

nilai yang saya dapat adalah nilai yang dicatat sendiri oleh suami untuk diletak di dalam sijil tersebut.macam ayah kata, kalau suami kamu tu berkira sejak awal. Aku pun akan berkira sampai bila bila.

ni lah peranan yang dimainkan oleh mak ayah, atuk nenek saya sejak dulu lagi. dan tiada istilah bercerai dalam keluarga besar kami hingga kini (belah mak dan belah ayah). begitu juga belah ipar duai perempuan. jika dari awal berkira, maka kami juga akan melakukan perkara yang sama. win-win situation.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 20:23


Pada 25-05-08 13:18 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!


mm bagus lah ada jugak letak mahar murah...nak booking jugalah after sirat82..ehehhe
Berkeluarga lah kita... Jom siapa lagi nak join?


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 22:14


alamak..
:-P yang dimaksudkan oleh sirat itu mari sama-sama letak mahar yang rendah..

*hmm hantaran saya tinggi :-( dah cuba2 tanya ayah hari itu.. :-D hantaranku disamakan dengan kenaikan harga barang :-( huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 25-05-08 23:53


Pada 25-05-08 13:13 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

erm... dalam sijil nikah saya ada dinyatakan...
mas kahwin: ..........
belanja hantaran: ........

baru-baru ni kawan bertunang dengan seorang gadis dari kelantan...
mereka tetapkan.. mas kawin RM8000
hantaran tak ada....



sememangnya kelantan tidak mengamalkan lagi hantaran...hanya ada nilai mahar or maskahwin sahaja...dan nilai tersebut dimaklum dan dinyatakan dalam sijil nikah kahwin....so...kalau maharnya 10 ribu, maka RM10000 dinyatakan dalam sijil nikah....dan sudah pasti 10 ribu ini totally milik si perempuan berkenaan dan bukannya diberi kepada pihak keluarga untuk buat kenduri besaran -- soal berkat ke tak maka fikir-fikirlah sendiri. renung kembali sijil nikah itu selepas 3,4 tahun, selepas ada anak 3,4 orang.

ini maybe kesan didikan tok guru nik aziz supaya orang kelantan tidak lagi menipu Allah SWT....dan hasilnya orang kelantan faham apa objectif mahar dalam Islam.

orang melayu negeri lain bila lagi nak contohi orang kelantan???

p/s: berkahwin bukan bermaksud menjual anak or membeli anak orang....sila renung-renungkan fakta ini.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 23:54


Pada 25-05-08 22:14 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!



*hmm hantaran saya tinggi :-( dah cuba2 tanya ayah hari itu.. :-D hantaranku disamakan dengan kenaikan harga barang :-( huhu
Barang tu kira harga minayk petrol ke.. minyak masak ke... beras ke... tepong gandum ke....

ps:- kasihan lah siapa yang nak cuba 'masuk' CK. Err.. ke dah ada dah ni... :berfikir:


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 26-05-08 09:48


Assalamualaikum

em...ini lah masalah yang dihadapi kita semua :-D ...mahar rendah tapi hantaran nya tinggi..bila ditanya mengenai Kenapa hantaran diletakkan tinggi adalah kerana anak nya berpelajaran tinggi...hantar pergi overseas....tapi hakikatnya mereka tak faham bahawa islam meletakkan mahar perkahwinan itu sebenarnya adalah untuk menghargai wanita itu...jadi tak perlulah hantaran yang tinggi,tak ada hantaran pun lagi bagus....

hantaran = untuk menghargai wanita(adat)*susah
mahar = juga untuk menghargai wanita(syariat)*mudah

jadi kalau tak ada hantaran masih lagi berlandaskan syariat kerana maharnya,mudah pulak tu,masih boleh menghargai wanita itu... :-)


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 10:01


sahabat saya cakap yang baru nikah semalam itu, kat kelantan mahar digabungkan sekali dengan hantaran.. buat macam ini bolehlah mengelak permintaan "hantaran" yang tinggi

hmm takpa2.. Allah pasti tahu hati saya :-)

aiseymen.. asward hafiz bercakap pasal hantaran :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 26-05-08 11:57


Pada 25-05-08 22:14 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

alamak..
:-P yang dimaksudkan oleh sirat itu mari sama-sama letak mahar yang rendah..

*hmm hantaran saya tinggi :-( dah cuba2 tanya ayah hari itu.. :-D hantaranku disamakan dengan kenaikan harga barang :-( huhu


hoho..iyakah..em kawin lah masa harga barang turun..mesti hantaran pun turun harga ;-)


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnama…


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 12:09


hmm betul-betul macam baranglah ni hmm..
isk isk.. tapi sebab kami ikut adatnya pihak lelaki yang tanggung belanja kenduri kahwin..ini panggil duit belanja dapur.. hantaran kut
satu lagi duit pemberian...ibarat mahar kut...
boleh pula tu bayar ansur2..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 12:11


mari...mari beli, sekilo RM2 saja. Tapi kalau ada kautim sikit, boleh murah...
ikut beratlah, Kak Kinah berat berapa? kalau 45 kilo, darabkan dengan RM2....

p/s

guro kejap, jangan marah kak kinah... kang hilang kecomelan kak kinah tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 26-05-08 12:12


bayar ansur2?ada bunga tak?em boleh tawar-menawar tak?hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 12:16


:cry: apa ini.. huhu daeng dan jutawanmuslimah..
isk isk.. nak delete posting lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 12:25


ku tanam pinang rapat
agar puyuh susah blari
ku pinang2 tak dapat
susah2 ku bawa lari..


faham tak maksud pantu ni?si lelaki betul-betul nak kahwin,,tapi mhl pula hantaranye..dan last choice..faham-faham lah...itu antara org yang rendah jati dirinye...kadang-kadang ana pns juga dengan isu macam ni...nak kahwin buat yang wajib saja lah..ni minta mhl2...da lah kerja jual buku...huhuhuhuhu..pdn muka ana..
so sebagai jalan pnyelesaian untuk kepada pihak lelaki yang kan dtwarkan hantarn tgi,,,kat boleh buat tawar mnawarkan?
kalau mereka minta 7ribu..
so kat jawab lah

kalau tak pandai masuk,tolak rm 1000,,
tak pandai bhias tolak lagi rm1000
dan buat walimah bulan ramadhan,,
da cut cost..wakakakaka
jangan guna pakai pandangan ana ni,,sebab ia tak boleh pakai langsung,,
hari tu ana cakap ana nak kahwin bulan ramadhan,,
1 opis bagi kritikan tak mbina...

normal lah hantaran mhl 2..sekali seumur hidup kahwin ni...tak tahu lah ada yang 4x nak kahwin...hehehehe...maybe walimah ana kat jordan ataupun syria....doakan2 lah ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-05-08 20:04


memang nyatalah....masyarakat melayu sekarang menyusah-nyusahkan urusan perkahwinan....masyarakat melayu menggalakkan coupling....masyarakat melayu menggalakkan maksiat dikalangan muda mudi....no wonder banyak kes buang bayi...banyak kes zina sebelum kahwin...banyak kes mengandung sebelum nikah.

Kenapa jadi macam ini??...sebabnya masyarakat melayu sekarang tak mahu ikut Islam....masyarakt melayu materialistik...dan juga sebab masyarakat melayu malas nak berubah.

confirm 20 tahun akan datang gejala negatif yang sama juga akan menghantui masyarakt melayu....buang bayi, zina sebelum kahwin, mengandung sebelum kahwin dan etc....sampai bila2 melayu tak berubah.

wallahua'lam


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 26-05-08 20:30


Pada 17-05-08 21:06 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

iye ke tak wujud???

tak takut ke nanti orang kampung, jiran tetangga kata macam-macam kat belakang sebab tak letak hantaran???.....sekarang ini nak letak hantaran murah pun takut....takut sebab nanti orang kata belakang.

ingat....15-20 tahun akan datang kita bukan lagi remaja2 yang bernaung bawah mak bapak kita....tapi kita nanti adalah parents, duduk di kawasan kediaman yang ramai orang kiri kanan sebagai jiran...tak takut ke nanti ada jiran kutuk, kata-kata kat belakang??

oppsss.

p/s: ada orang kata...orang melayu susah nak berubah.....rasa macam betul saja.



lebih baik cari redha ALLAH dalam marahnya manusia...manusia tak ada kuasa apa-apa pun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-05-08 20:35


Pada 25-05-08 20:23 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-08 13:18 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!


mm bagus lah ada jugak letak mahar murah...nak booking jugalah after sirat82..ehehhe
Berkeluarga lah kita... Jom siapa lagi nak join?


lepas sirat - hafeezzul, lepas hafeezzul - tibalah turn ibnu_musa :sopan:

CK jangan marah ye...

perkara ni (mahar mahal) memang dah berlaku sejak zaman berzaman, dan akan berlaku lagi pada masa2 akan datang, ia hanya boleh dihapuskan di kalangan keluarga2 tertentu yang lebih pentingkan syariat melebihi adat.

so, anda2 semua inilah yang akan jadi role model yang menjadi contoh kepada masyarakat, kalau bukan anda siapa lagi?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 26-05-08 20:40


Pada 18-05-08 18:56 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

kerana tak mahu kalah dengan jiran tetangga.....ingin berbangga dan bermegah-megah dengan kenduri yang besar and grand....takut dengan cemuhan orang kampung and jiran2...maka dinaik dan digandakan nilai HANTARAN.

maka yang merosakkan institusi rumahtangga Islam tidak lain & tidak bukan.....masyarakat melayu sendiri.

adakah masyarakat melayu akan terus-menerus mengamalkan adat hantaran yang merosakkan umat Islam ini??



berpeganglah kepada Quran&sunnah, nescaya takkan sesat...

ni lah akibatnya tak mahu belajar agama,....surau masjid yang ada pun skdar tempat ibadah fardhu....padahal definisi ibadah sendiri itu besar..cakap, makan, minum, nak berhadas pun merupakan ibadah....

xikut sunnah, jangan harap bidaah2 yang itu dapat phla..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 26-05-08 20:57


Pada 25-05-08 20:23 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-08 13:18 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!


mm bagus lah ada jugak letak mahar murah...nak booking jugalah after sirat82..ehehhe
Berkeluarga lah kita... Jom siapa lagi nak join?



ummu lah pula nak book..boleh ka kak? :kelip: hikhik:sopan:
supaya kita jadi keluarga..boleh kan kak..kih2

p/s: aiseymen...suka pkataan tu..lama sudah ndakkckp aiseymen :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-08 13:38


Pada 17-05-08 21:13 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Tengok masyarakat jugak lah kottt. Kalau kawasan kampung-kampung kat kelantan jarang kedengaran pasal isu hantaran tinggi. Malah siapa yang datang kenduri pulak yang akan keluarkan duit 'bayar' (derma sebenarnya) balik tuan rumah, untuk menampung kos perkahwinan anak.


ha'a..betul tu... :bunga:

p/s
em..tak nakla letak tinggi-tinggi,kasihan kat zauj anak ana nanti..huhu.. :sopan: :malu:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-08 13:44


Pada 26-05-08 10:01 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

sahabat saya cakap yang baru nikah semalam itu, kat kelantan mahar digabungkan sekali dengan hantaran.. buat macam ini bolehlah mengelak permintaan "hantaran" yang tinggi



ada betulnya juga tu..

ada kawan ana tu,RM1000,semua complete..bagus kan.. :-)


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-05-08 02:31


sekarang ini tengah musim merisik, musim bertunang....bulan 8 pulak musim kenduri kahwin.

dah mula dengar orang taman perumahan (kampung naruto-san) bergossip tentang hantaran anak masing-masing.

hantaran paling tinggi setakat ini...ialah 30 ribu & mas kahwin 100 ringgit.....100 ringgit itu saja yang dinyatakan dalam surat nikah, jumlah hantaran tak dinyatakan......poyo betul.....macam lah Allah SWT tak tahu berapa jumlah cost yang sebenarnya....ini lah yang orang kata cuba tipu Allah SWT.

masyarakat melayu sememangnya merosakkan institusi rumahtangga bangsa sendiri.

p/s: orang melayu susah betul nak berubah!


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

sutera_hijau
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.08.2004
Ahli No: 10780
Posting: 89
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-05-08 08:02


saya baru kahwin sebulan, mas kahwin rm6000, hantaran 0 sen...
duit tu dah serah balik pada suami nak tolong ye pasal kerja..
saya tak tahu betul ke tak yang saya buat, dia suami saya,
seboleh mungkin saya tak nak nyusahkn dia...
saya pun dah ada degree, dia setakat diploma...
mungkin dah jodoh kami, walau macam-macam halangan terpaksa d tempuh dulu...
doakan kami bahagia erk...insyaALLAH...
salam ukhwah untuk semua

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_hijauProfil   Hantar PM kepada sutera_hijau   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 30-05-08 10:46


kalau tak silap inilah Kenapa hantaran di asingkan daripada mas kawin...

wang hantaran boleh ibubapanya guna untuk perbelanjaan walimah tak kiralah 1000,2000 atau berapa juga manakala mas kahwin atau mahar adalah hak milik mutlak isteri...
ada yang mengatakan mas kahwin ini tak boleh dijamah oleh oleh orang lain hatta suami sendiri melainkan si isteri sahaja..
bayangkan situasi kenduri yang sanak saudara yang ramai sangat(bukan bermewah tapi ketika ramai)...sampai tak termampu ibu dan bapa ini membayar...
nak disentuh mas kawin??
wang hantaran ni sebenarnya tiada masalah ...sekadar sumbangan sang lelaki untuk membantu mertuanya....
(walaubagaimana pun when it comes to a ridiculos amount...memang harulah jadinya)
tapi mahar adalah sesuatu yang tak boleh dibuat main-main...tak boleh main bagi kesana sini... melainkan jika diserahkan semula sebahagian darinya kepada suami...

Mas kahwin ialah sesuatu yang diwajibkan disediakan ke atas suami untuk diberi kepada isterinya dengan sebab nikah ataupun bersetubuh. Mas kahwin adalah sesuatu yang bernilai yang diberi oleh suami kepada isteri yang dikira sebagai hadiah dan merupakan pemberian wajib disebabkan nikah yang sah, ataupun sebab persetubuhan (wati) pada nikah yang fasid (rosak).

Allah subhanahu wa taala berfirman (an-Nisa': 4): Berilah mas kahwin kepada wanita yang kamu nikahi sebagai pemberian dengan penuh kerelaan, kemudian jika mereka menyerahkan kepada kamu sebahagian daripada mas kahwin itu dengan senang hati, maka makanlah, ambillah pemberian itu yang sedap lagi baik akibatnya.

Allah subhanahu wa taala juga berfirman (an-Nisa': 24): Maka isteri-isteri yang telah kamu campuri antara mereka, berilah kepada mereka mas kahwin dengan sempurna sebagai sesuatu kewajipan.



Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 30-05-08 15:26


Pada 30-05-08 02:31 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!



masyarakat melayu sememangnya merosakkan institusi rumahtangga bangsa sendiri.

p/s: orang melayu susah betul nak berubah!



Betul...Perkahwinan sepatutnya menjadi penawar kepada masyarakat bertukar menjadi racun disebabkan sesetengah manusia yang mata duitan dan gila glamor...Macam-macam alasan yang diberikan untuk meletakan mas kahwin/hantaran yang tinggi...Semuanya tak boleh pakai...

Jadilah manusia yang bermaruah dengan bertaqwa kepada Allah bukannya dengan mas kahwin/hantaran yang tinggi...Kalau maruah seseorang perempuan itu ditentukan oleh mas kahwin/hantaran yang tinggi maknanya hanya artis perempuan yang bermaruah dekat Malaysia ni...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-05-08 16:28


Pada 27-05-08 13:44 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!


ada betulnya juga tu..

ada kawan ana tu,RM1000,semua complete..bagus kan.. :-)


betul ke? wah, menariknya... RM1,000 ke... RM10,000 :sopan:

susah nak cari org zaman ini maskahwinnya RM1K, boleh dijadikan contoh tu. tapi apa maksud dengan "complete" tu, cerita lah detail sikit. 8-)

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 02-06-08 13:53


salam...
jika 20 tahun lagi,insyaAllah anak perempuan saya berumur 22 tahun...dan jika ditakdirkan masa tu masih diberi nafas lagi olehNYA, insyaAllah mahar anak-anak perempuan saya akan disetarakan seperti mahar ibunya...mahar yang terendah adalah yang terbaik, sebab itulah tuntutan Islam..

masa saya dulu,mahar yang saya nak suami berikan adalah tafsir quran sahaja,tak nak lebih dari itu...memang itu adalah niat dihati tanpa mengira siapa diri suami...tapi disebabkan tak pernah lagi dibuat dek org kat kg. tu,so terpaksaler imam tu calculate dulu harga tafsir quran ditambah dengan barang kemas yang dibawa untuk sesi batal air sembahyang...hehehe...dan jumlah itulah yang jadi mahar dan dicatatkan dibuku nikah...itupun boleh kata yang terendah kat kg. tu:)...tapi walaupun mahar yang diminta itu tidak tinggi nilainya dr segi harga,tapi ia cukup tinggi nilainya dihati ini...dan alhamdulillah lepas kahwin, hidup saya lebih best dan tenang:)...cuma sesekali pernah terfikir, dapat suami yang cukup sempurna dihati,layanan mertua bak keluarga sendiri,anak yang jadi permata hati,adakah ini ada kaitan dengan mahar yang diletakkan...ntahler,yang penting saya buat semua itu adalah kerana ianya disukai Allah dan Rasulullah saw,dan bukan selain itu...insyaAllah selagi termampu,apa-apa yang disukaiNYA akan cuba dijalankan,sebab hidup ini pun hanyalah atas belas ehsanNYA;)

pasal kenduri kahwin pula,insyaAllah untuk anak2 pun akan dipraktikkan seperti majlis ibunya...walaupun majlis kahwin saya dulu hanyalah majlis kesyukuran,alhamdulillah cukup meriah...ramai saudara dan kawan-kawan baik yang datang,ada tu sanggup datang kelantan dan ada juga yang naik flight untuk ke majlis saya,maklumlah saya belajar + kerja di luar kelate,tu yang ramai kawan baik dr negeri lain...

bila tiba masanya,akan saya ceritakan kat anak-anak saya betapa indahnya hidup jika semuanya kerana Allah...memang saya tak mampu nafikan,hidup saya memang terlalu dimudahkan Allah...dan insyaAllah akan saya ingatkan juga kepada anak2 saya supaya JAGALAH HAK ALLAH,insyaAllah hak kita kan dijagaNYA, walaupun nanti akan dipandang asing oleh org lain, kuatkan diri dengan bersabar dan redha disamping tingkatkan ilmu didada...jagalah Hak Allah kerana tiada satu makhluk pun di dunia ini yang mampu berikan ketenangan dihati selain dr Allah:)

~sekadar berkongsi pandangan dan pengalaman~

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-06-08 18:17


syabas dan tahniah diucapkan kepada nilam3_6 kerana mengutamakan Islam, mengutamakan suruhan Allah SWT melebihi adat....sesuatu yang sangat sukar dibuat masa kini tapi family saudari berjaya melakukannya.

cerita & pengalaman peribadi nilam3_6 patut dicontohi dan ditauladani oleh kita semua....keluarga nilam3_6 telah memulakan benda yang susah tetapi dituntut Islam.

sekali lagi disarankan....kita semua patut mencontohi nilam3_6.....kalau bukan kita yang patut memulakan perubahan, siapa lagi??

syabas sekali lagi diucapkan kepada nilam3_6!!!

p/s: naruto-san kagum dengan nilam3_6!!


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 02-06-08 18:33


Pada 26-05-08 20:35 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-08 20:23 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-05-08 13:18 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!


mm bagus lah ada jugak letak mahar murah...nak booking jugalah after sirat82..ehehhe
Berkeluarga lah kita... Jom siapa lagi nak join?


lepas sirat - hafeezzul, lepas hafeezzul - tibalah turn ibnu_musa :sopan:

CK jangan marah ye...

perkara ni (mahar mahal) memang dah berlaku sejak zaman berzaman, dan akan berlaku lagi pada masa2 akan datang, ia hanya boleh dihapuskan di kalangan keluarga2 tertentu yang lebih pentingkan syariat melebihi adat.

so, anda2 semua inilah yang akan jadi role model yang menjadi contoh kepada masyarakat, kalau bukan anda siapa lagi?

wassalam.



aiyaaa...mana boleh macam ini ibnu musa...bagi lah kepada yang lebih memerlukan dahulu...ehehhe..apa kata pas sirat82, daeng jati, then ibnu musa pula..lepas itu baru saya menyusul...

p/s: tapi cerita nilam3_6 memang boleh jadikan tauladan.. ada siapa2 lagi tak nak jadi macam nilam3_6? kalau ada inform lah awal-awal..ehhehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 04-06-08 16:43


salam...
naruro-san,xyahler kagum begitu sekali...hehehe...saya tak layak untuk trimenya,saya insan yang terlalu banyak kelemahan dan kekurangan...Allah yang memudahkan dan memampukan saya,ditambah pula dengan suami yang mempunyai pemikiran yang sama...Alhamdulillah Allah memudahkan kami untuk membuat something yang DIA suka:)

hafeezul,xkanler muslimah dalam ni nak offer diri pula agaknya;)...masa saya dulu pun,suami tak tahu pun mahar yang akan saya letakkan begitu...dalam 2 tahun gakler sebelum kahwin,suami berusaha walaupun tiada harapan yang saya berikan untuknya...kehadirannya lain dr yang sebelumnya,dan selagi dia tidak saya terima,hati saya tidak tenang...disebabkan keikhlasannya,saya terima dia sebagai bakal suami dengan syarat yang bukan calang org boleh terima(tiada cinta seblom kahwin)...dan alhamdulillah 6 bulan lepas itu kami kahwin dengan proses yang cukup mudah...langsung tiada halangan dr kedua2 keluarga walaupun masing-masing saling mengenali sebulan sebelum kami kahwin (masa tunang)...memang prinsip hidup saya,susah untuk terima lelaki,tapi bila diterima,insyaAllah saya akan mudahkan urusan perkahwinan...suami adalah cinta pertama,dan insyaAllah yang terakhir;)

dalam urusan perkahwinan kami,adat yang tidak menyusahkan dan tidak bertentangan dengan Islam,kami ikut...kami tetap ada dulang hantaran,seingat saya +-9 agaknya...barang2 hantaran pun tidaklah menyusahkan mana pun, xdelah sampai ratus pun satu-satu barang tu...macam kasut,beg tu seingat sayaler dalam rm20-30 saja...yang tu saya yang beli sendiri sebab mana suami tau saiz dan jenis bagaimana yang saya nak...tapi disebabkan status kerja saya, walaupun hakikatnya barang2 hantaran tu tidaklah semahal mana,tapi still dipandang mahal oleh org lain...heheheh...
begitu juga pelamin,tak ada salahnya pun,walaupun pada sesetengah org ia semacam membazir...pelamin yang kami ambil adalah yang paling simple (alhamdulillah xsangka ramai yang menyukainya),dan ianya bukan bertujuan untuk kami bersanding pun...ianya digunakan untuk mengambil gambar kenangan bersama keluarga,saudara dan kawan-kawan,itu sahaja...nak buat pelamin sendiri,xkreatifler pula...heheh...sesi fotografi pun kami ambil,tapi ianya bermula selepas majlis tamat...semua tu xmahal mana pun,pelamin + fotografi xsampai pun rm1000...lagipun itu kan untuk kenang-kenangan,insyaAllah sekali dalam hidup..

dr pengalaman yang pernah dilalui, kalau nak elak dr kata-kata org, TINGGIKANLAH ILMU DI DADA...insyaAllah apa-apa yang dibuat tidak akan dipertikai...jika kebanyakan org ada degree,jadikan diri anda ada masters...jika kebanyakan org ada masters,jadikan diri anda ada phd...berkenaan walimah, buatlah sekadar termampu...macam saya dengan suami,alhamdulillah tiada fitnah:)..
~just sharing~

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 13:13


Pada 24-05-08 18:29 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

salam alaik..
eloklaa tengah musim cuti sekolah..ehehe..
musim kenduri kendara.. berderet jemputan walimah
sejak awal mei.. hingga ke hujung bersusun kad kawin..

hantaran... bergantung pada kedua pihak..
rasanya bab harga ni.. boleh rujuk mak.abah masing-masing agaknya..
eheheh..


Salam

duit hantaran sekarang boleh tahan juga no. SPM saja pun dah cecah RM5000 kalau di kampung ana. kalaulah mahar makin tinggi makin ramai lah yang tak nikah....Syukur nikah hari itu mak ayah tak letak tinggi. kepada yang akan jadi mak ayah tu jangan lah letak tinggi sangat mahar, kasihan kat anak menantu :jangan: :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 15:04


Pada 25-05-08 13:13 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!



erm... dalam sijil nikah saya ada dinyatakan...
mas kahwin: ..........
belanja hantaran: ........



dalam sijil nikah saya pun ada..

terkenang-kenang saya hari menjelang nikah dulu.. semasa urusan peminangan, pihak lelaki setuju pada harga hantaran rm4000.00, tapi, menjelang smggu sebelum nikah, tunang saya beritahu dia tak mampu mengadakan wang berjumlah yang sedemikian. hanya separuh sahaja yang mampu. mlm sebelum nikah, kami sekeluarga bermesyuarat.. seorang abang mengimbas kembali kenangannya yang kehilangan wang hantaran pada mlm nikah sebanyak rm4000.00, alhamdulillah, dengan izin Allah.. kami sekeluarga berusaha mengumpul rm4000.00, apatah lagi bakal mertuanya siap warning, tak cukup duit, tak ada akad nikah.. huhu, mengalir air mata saya... keadaan keluarga tunang saya berbeza dengan keluarga kami.. walaupun kami cuma kenal sebulan sebelum bertunang, tapi saya cukup faham perjalanan dakwah yang penuh ranjau, dibenci masyarakat dan lebih perit lagi disisih keluarga.. sewaktu bertunang pun, tiada wakil dari keluarga, hanya jemaah dan guru kesayanganya yang meminang.. dalam kunjungan saya ke rumahnya selepas bertunang pun, kuarganya terang-terang mengatakan tidak dapat hadir..

hanya Allah tempat mengadu.. saya tetap berdoa agar hati abah selaku wali akan menjadi lembut dan membenarkan kami bernikah walaupun hantaran tidak mencukupi..

alhamdulillah.. keesokkan pada jam 10pg, kami selamat diijabkabulkan walaupun wang hantaran tidak mencukupi.. benar kata suami saya.. 'Jangan yakin pada duit.. hanya Allah yang berkuasa mengatakan Kun fayaKun..'

AllahuAkbar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 06-06-08 17:32


masyarakat melayu memang menyusah-nyusahkan urusan perkahwinan

adakah kita generasi akan datang akan meneruskan kerja menyusah-nyusahkan hal perkahwinan ini???....adakah kita akan meneruskan dasar yang menghancurkan institusi kekeluargaan ini??


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 17:41


kalau ibubapa faham walimah tanggungjawab keluarga bukan bakal menantu, insyaAllah segalanya boleh dipermudahkan.. yang penting akad nikah, mas kawin dan walimah yang sederhana..

teringat saya 1 kes yang suaminya berdendam dengan mertua sebab hantaran tinggi.. langsung tak dibenar si isteri balik rumah, sebab dia dah anggap isteri tu dia beli... ish.. takut pula mendengarnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 18:04


Pada 06-06-08 15:04 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

dalam sijil nikah saya pun ada..

terkenang-kenang saya hari menjelang nikah dulu.. semasa urusan peminangan, pihak lelaki setuju pada harga hantaran rm4000.00, tapi, menjelang smggu sebelum nikah, tunang saya beritahu dia tak mampu mengadakan wang berjumlah yang sedemikian. hanya separuh sahaja yang mampu. mlm sebelum nikah, kami sekeluarga bermesyuarat.. seorang abang mengimbas kembali kenangannya yang kehilangan wang hantaran pada mlm nikah sebanyak rm4000.00, alhamdulillah, dengan izin Allah.. kami sekeluarga berusaha mengumpul rm4000.00, apatah lagi bakal mertuanya siap warning, tak cukup duit, tak ada akad nikah.. huhu, mengalir air mata saya... keadaan keluarga tunang saya berbeza dengan keluarga kami.. walaupun kami cuma kenal sebulan sebelum bertunang, tapi saya cukup faham perjalanan dakwah yang penuh ranjau, dibenci masyarakat dan lebih perit lagi disisih keluarga.. sewaktu bertunang pun, tiada wakil dari keluarga, hanya jemaah dan guru kesayanganya yang meminang.. dalam kunjungan saya ke rumahnya selepas bertunang pun, kuarganya terang-terang mengatakan tidak dapat hadir..

hanya Allah tempat mengadu.. saya tetap berdoa agar hati abah selaku wali akan menjadi lembut dan membenarkan kami bernikah walaupun hantaran tidak mencukupi..

alhamdulillah.. keesokkan pada jam 10pg, kami selamat diijabkabulkan walaupun wang hantaran tidak mencukupi.. benar kata suami saya.. 'Jangan yakin pada duit.. hanya Allah yang berkuasa mengatakan Kun fayaKun..'

AllahuAkbar..
Pening aku baca 'cerita' ni. Penulis ni laki, kejap penulis ni jadi perempuan. mana satu ini?

ps:-aku masih pening


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-06-08 22:17


Pada 06-06-08 18:04 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pening aku baca 'cerita' ni. Penulis ni laki, kejap penulis ni jadi perempuan. mana satu ini?

ps:-aku masih pening


sirat ni guna avatar perempuan pula, sejak bila dapat status "gadis" ni :sopan:

cerita ni, yang part perempuan tu si penulis tu lah, tapi bab lelaki tu kisah yang dah berlalu ke atas abang penulis, sila baca sekali lagi.

saya tak setuju dengan topik ni "MAHAR akan kekal tinggi 20 tahun akan datang??"

mahar takkan KEKAL TINGGI 20 tahun akan datang, tapi ia akan jadi SEMAKIN TINGGI malah jauh lebih tinggi 20 tahun nanti...

"melainkan orang2 yang mengikut sunnah RasuluLlah s.a.w.", peredaran zaman tidak memberi kesan ke atas mereka dan akan tetap istiqamah, contohnya beberapa kisah sahabat kita kat atas tu, syabas!

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 16:14


Pada 06-06-08 22:17 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


saya tak setuju dengan topik ni "MAHAR akan kekal tinggi 20 tahun akan datang??"

mahar takkan KEKAL TINGGI 20 tahun akan datang, tapi ia akan jadi SEMAKIN TINGGI malah jauh lebih tinggi 20 tahun nanti...



kalau macam tu lelaki yang mahu berkahwin terpaksa mencari altenatif lain untuk mencari calon isteri...Contohnya kahwin dengan muslimah dari bangsa lain yang urusan perkahwinannya tak menyusahkan dan tak membebankan...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-06-08 16:38


Pada 24-06-08 16:14 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!


kalau macam tu lelaki yang mahu berkahwin terpaksa mencari altenatif lain untuk mencari calon isteri...Contohnya kahwin dengan muslimah dari bangsa lain yang urusan perkahwinannya tak menyusahkan dan tak membebankan...



naruto-san pun pernah terfikir nak kahwin dengan bangsa selain melayu....hhmm....maybe gadis jepun...contohnya gadis dari hidden leaf village yang menjadi anak murid hokage ke-5 sakura....hehehe (terpengaruh sangat dengan mangga naruto).

kahwin dengan bangsa lain...contohnya gadis muallaf jepun...confirm tak ada langsung hantaran....yang ada hanyalah mahar/maskahwin....sebab gadis tersebut mesti nak ikut Islam 100%.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 17:50


erk...soal mahar ni..memang jadi runsing pada mereka yang nak kawin..
tak nafikan Kalau kita sendiri cakap "aku nak ikut cara Islam" tapi..malangnya, ibubapa ku bukan begitu.. org kg ku pun bukan begitu.. terlalu berfikrah maddiyyah (kebendaan).. memang kasihan.. dan memang wujud sehingga ke hari ini..

yang kasihan si lelaki lah.. yang lebih malang, Kalau perempuan tak mampu nak pujuk keluarganya sendiri..

so..harapannya, untuk 20 tahun mendatang..kita sendiri yang aturkan macam mana.. itupun kalau panjang umur..

alhamdulillah.. Kalau nak imbau sewaktu perkahwinan saya sendiri, rasanya tak membebankan suami.. memanglah kena tulis kat surat nikah tu berapa mas kahwin dan hantarannya..dan jika ada aset lain nak diberik oleh pihak lelaki pun, boleh ditulis... tapi..mak abah memang serah direct kat suami nak bagi berapa.. cuma mas kahwin dah jadi wajib rm1000..hntaran kita tipu-tipu saja tulis kat situ rm4000.. walhal saya dapat lebih.. hehehe..

mak abah pun memang tak usik duit saya .. sebab bagi mereka tugas mereka menjaga saya adalah kewajipan bukan perlu dibayar dengan wang ringgit.. so, bila saya dijaga org, tak perlu dimewahkan dengan wang ringgit cukuplah hidup tak menyusahkan org lain..

perkara begini sebenarnya bergantung banyak kepada fikrah org tua kita.. memang diakui, ada yang memang payah nak terima perubahan.. pihak lelaki harus tabah dan pihak perempuan mesti pandai memujuk dan buktikan model dan contoh ikutan yang baik.. Kalau tak sampai ke tua lah kamu tak kawin.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 02:20



    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 08:07


hehehe

en.rdwira tertinggal LRT mungkin..
warga ukhwah ni.. dah ramai dah berebut mengira hantaran mereka.. hehehe

kat sini:

kalkulator mengira hantaran...
http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=38076&forum=68

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 10:35


Pada 27-06-08 08:07 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

hehehe

en.rdwira tertinggal LRT mungkin..
warga ukhwah ni.. dah ramai dah berebut mengira hantaran mereka.. hehehe

termasuk yang lelaki pun... saja2 gatal nak kira hantaran :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 10:44


heheh puan rumaishaa... tak pasan tajuk tersebut... maaf ye.... sebab baik tak nek LRT... hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 15-08-08 18:10


Ada juga manusia yang berani mengharamkan apa yang telah dihalalkan oleh Allah...Esok kat akhirat nak bagi alasan apa agaknya...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.160982 saat. Lajunya....