Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Aku bersama sangkaan hambaKu padaKu, jika sangkaannya baik maka baiklah baginya, dan jika sangkaannya buruk maka buruklah baginya.
-- Hadis Qudsi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 15
Ahli: 0
Jumlah: 15




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 23 hari yang lalu
izdham: 32 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 42 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Keputusan isytihar keluar Islam tepat


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Keputusan isytihar keluar Islam tepat

Please Mendaftar To Post


Oleh Keputusan isytihar keluar Islam tepat

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 14-05-08 22:17


salam...
8 Mei 2008 : pertama kali dalam sejarah Malaysia, mahkamah syariah menerima permnohonan murtad seorang muallaf, Fatimah Tan @ Tan Ean Hung.saya merasa sedih tapi kemarahan kepada sistem kufur ini dan pelaksana2nya lebih membuak2.

keputusan ini mendapat reaksi positif dari pelbagai pihak seperti
Norhayati Kaprawi dari Sister in Islam, Ahmad Munawir Abdul Aziz
(peguAM jabatan agama islam Penang), dan Eddie Wong, president of the Vajrayana Buddhist Council of Malaysia
malah peguam fatimah Tan iaitu Ahmad Jailani abdul Ghani sendiri
menyatakan "It's a landmark decision," said Tan's lawyer Ahmad
Jailani Abdul Ghani. saya tidak pasti apakah aqidah peguam ini,
hindu atau budha?

nampaknya belum ada ulama mahupun pemimpin di Malaysia yang berani menyatakan secara terbuka kepada media, hukum BUNUH kepada ahlu riddah(si murtad). jika semasa kes Lina Joy ramai yang bersemangat tetapi kali ini seperti dah tak kisah dan lesu. malah mufti perlis bersetuju dan memuji keputusan yang disifatkan berani ini. tidakkah yang wajib diberitahu kepada ummat adalah hukuman BUNUH WAJIB KEAATAS AHLUR RIDDAH?? APAKH MUFTI INI TIDAK MENGETAHUINYA? SAYA MASIH INGAT VIDEO CERAMAH MUFTI PERLIS MENYATAKAN TAK WAJIB BUNUH TERHADAP SI MURTAD. INIKAH ULAMA PEWARIS NABI?

wahai saudara ku yang dikasihi,
sama ada mahkamah mengisytihar atau tidak, dia telah murtad.
hukumannya hanya BUNUH kerana ia adalah persoalan i'tiqad, bukan
amal. orang kafir semakin berani menentang islam sedangkan orang
islam masih lagi mahu menjaga hati mereka. sesungguhnya kebencian
yang diucapkan terhadap islam, di dalam hati mereka lebih benci lagi.

beritahu dan jelaskan kepada suadara-saudara seislam yang lain.
ISLAM TELAH LAMA DIHINA, SEDANG DIHINA DAN AKAN TERUS DIHINA. SELAGI
TIADA DAULAH KHILAFAH ISLAMIAH.

Khairul Khairi,
HIZBUT TAHRIR WILAYAH MALAYSIA.




Keputusan isytihar keluar Islam tepat'
Posted on May 10, 2008 under Berita |
KUALA LUMPUR: Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyatakan keputusan yang diambil Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang membenarkan permohonan Siti Fatimah Tan Abdullah untuk mendapatkan pengisytiharan keluar daripada agama Islam adalah tepat.

Beliau berkata begitu berikutan tiada peruntukan hukum murtad dalam konteks Malaysia (penguatkuasaan menyeluruh), tetapi pada masa sama menegaskan keadaan itu tidak menggalakkan murtad oleh mana-mana pihak.

"Saya puji tindakan peguam Ahmad Jailani Abd Ghani dan Hakim Syarie Perlis, Othman Ibrahim kerana berani mengendalikan kes sebegini yang pertama kali seumpamanya di Malaysia.

"Akidah Fatimah atau nama sebenarnya Tan Ean Huang, 39, yang tidak mengamalkan ajaran Islam sejak awal lagi sudah murtad, walaupun sebelum mendapat pengiktirafan mahkamah," katanya, ketika dihubungi, di sini, semalam.


Kelmarin, Hakim Othman memerintahkan supaya Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp) membatalkan sijil pendaftaran memeluk Islam wanita itu dan memutuskan plaintif bukan lagi seorang Islam menurut Seksyen 61(3)b(tak) Enakmen Aturcara Mal Mahkamah Syariah Pulau Pinang 2004.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Zahid Hamidi juga dilaporkan berkata, rakyat perlu menghormati keputusan Mahkamah Tinggi Syariah Pulau Pinang yang membenarkan permohonan Fatimah mengisytiharkan dirinya bukan seorang Islam selepas tidak mengamalkan ajarannya sejak memeluk Islam pada 1999.

sumber: http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Saturday/Nasional/20080510112546/Article

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 10:32


moga akan terus terpelihara kesucian Islam..amin..


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

abaabil
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30613
Posting: 28
Dari: Pantai Valley

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 11:32


Salam...

Adapun saya bersetuju dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Dr MAZA, antara katanya:

“Di samping sesuatu yang perlu kita tahu bahawa seseorang itu menjadi murtad apabila dia melanggar batasan akidah Islam secara sedar, faham dan tidak dipaksa. Sama ada perlanggaran itu dalam bentuk perkataan, atau perbuatan, atau keyakinan.

Apabila perlanggaran itu dilakukan seperti menghina Allah dan Rasul-Nya, atau mengisytiharkan diri keluar atau ingin keluar dari Islam maka dia menjadi murtad. Kemurtadan ini tetap berlaku sama ada disahkan atau tidak oleh mana-mana pihak. Penyataan agama dalam kad pengenalan bukanlah penentu sebenar hakikat akidah. Ia hanya untuk urusan kemasyarakatan atau pentadbiran.

Ini bererti sekiranya kita berjaya menahan seribu orang yang mengisytihar diri keluar dari Islam agar tidak dapat menukar agama kad pengenalannya, kita sebenarnya menyimpan seribu orang murtad yang akan bertopeng dalam masyarakat muslim. Apa jadi, jika kad pengenalan itu dijadikan ukuran oleh beberapa pihak lalu berkahwinlah golongan murtad ini dengan orang-orang Islam yang sebenar?

Mereka juga mungkin menguasai institusi-institusi agama atas kebijaksanaan dalam bidang tertentu, sedangkan mereka murtad. Akhirnya kita menyimpan barah yang amat merbahaya dalam tubuh umat. Maka sekadar pertahankan perubahan agama pada kad pengenalan semata, bukan satu kejayaan. Bahkan mungkin menjadi musibah jika berleluasa. Kejayaan yang sebenar adalah mengembalikan mereka kepangkuan Islam secara reda dan menghilangkan kekeliruan mereka mengenai agama ini”.

Kenyataan ini boleh didapati di laman web Dr MAZA di drmaza.com atau dibawah tajuk http://drmaza.com/?p=289

Satu hal dalam masyarakat kita suka baca melompat-lompat dan menerima bulat-bulat tanpa berfikir panjang.

Apepeun ini hanyalah pendapat peribadi saya yang boleh diterima dan ditolak.

Allah Maha Mengetahui.


-----------------
Aku Si Tukang Kebun, Berlantaikan Bumi, Berbumbungkan Langit. Aku Tetap Berkebun.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abaabilProfil   Hantar PM kepada abaabil   Pergi ke abaabil's Website   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 15-05-08 12:32


sikit-sikit toleransi, lama2 jadi banyak-banyak toleransi....bagi betis nak peha....patutnya muslim perlu bersifat keras dengan org kafir.....inilah yang terjadi akibat sifat tolak ansur yang berlebihan, sehinggakan penduduk muslim Maluku, Ambun, Indonesia disembelih hidup2, termasuk kanak-kanak, wanita-wanita, & orang-orang tua....moga diambil iktibar sejarah yang lampau

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 15-05-08 13:04


assalamualaikum...

ISLAM TIDAK MEMBENARKAN SESIAPA MURTAD.
Hukuman bagi ahlu riddah adalah bunuh. sabda nabi:
man baddala dinahu faqtuluhu,(sahih sittah)

maka, hukuman bunuh wajib dikenakan terhadap mereka yang engkar untuk masuk kembali dalam islam setalah melalui tempoh istitab.

sedangkan apa yang dijelaskan oleh mufti Perlis, tindakan makkamah syariah menerima permohonan murtad adalah tepat. tepat ikut agama apa, budhha, kritian atau hindu?

sepatutnya sang mufti wajib mengatakan MAHKMAH WAJIB MENGEANAKAN HUKUMAN BUNUH KEPADA SI MURTAD YANG TIDAK MAHU KEMBALI KEPADA ISLAM.

inilah spesies ulama jahat lagi keji, menggunakan ilmu dan dokongan ummat untuk menghancurkan islam dengan betopengkan wajah salafiyun. nampaknya bukan orang kafir dan kerajaan BN saja yang menghancurkan islam, mufti pun dah share sekali.

sama-samalah kita bertusaha agar islam dapat dikembalikan semula dalam kehidupan dengan menegakkan negara khilfah islamiah. ALLAHUAKBAR!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

abaabil
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.08.2007
Ahli No: 30613
Posting: 28
Dari: Pantai Valley

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 13:14


Maha Suci Allah,
Sungguh keras kata-katamu wuzaraa, free tak hujung minngu ini? Kita sama-sama pergi kursus FCR, boleh jumpa di sana dan berkenalan, mesti wuzaraa seorang yang sangat hebat, kalau tak pun kita jumpa masa JK nanti, InsyaALLAH tiada aral saya akan datang JK nanti.

Saya pun orang Johor juga.


-----------------
Aku Si Tukang Kebun, Berlantaikan Bumi, Berbumbungkan Langit. Aku Tetap Berkebun.


Bookmark and Share

    


  Member Information For abaabilProfil   Hantar PM kepada abaabil   Pergi ke abaabil's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 15-05-08 13:25


akhi abaabil,
FCR tu apa?
saya duduk di batu pahat tapi sekarang di bangi sampai minggu depan.
insyaallah kita boleh jumpa, isu murtad ni isu crucial ummat. sepatutnya kita tak berbalah. apa no telefon enta, ana akan hubungi.

boleh hubungi ana di 012-7945900, atau email [email protected]
ana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 15-05-08 13:29


Pada 15-05-08 13:25 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

akhi abaabil,
FCR tu apa?
saya duduk di batu pahat tapi sekarang di bangi sampai minggu depan.
insyaallah kita boleh jumpa, isu murtad ni isu crucial ummat. sepatutnya kita tak berbalah. apa no telefon enta, ana akan hubungi.

boleh hubungi ana di 012-7945900, atau email [email protected]
ana.


sila klik di sini http://ukhwah.com/viewtopic.php?forum=78&topic=37797

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 14:52


adakah beza kalau seseorang itu mengisytiharkan kemurtadan secara umum atau dia isytiharkan diri sendiri murtad diam-diam supaya dia tak kena hukuman undang-undang?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

fikrul_mustanir
WARGA SETIA
Menyertai: 03.11.2006
Ahli No: 27196
Posting: 744
Dari: The Future Khilafah State

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 12:23


Pada 15-05-08 14:52 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

adakah beza kalau seseorang itu mengisytiharkan kemurtadan secara umum atau dia isytiharkan diri sendiri murtad diam-diam supaya dia tak kena hukuman undang-undang?



Memang terdapat perbezaannya jika kita lihat kesannya terhadap masyarakat.

Bagi mereka yang keluar secara diam-diam (yakni menyembunyikan kekufurannya) maka ini tidak akan mempengaruhi orang lain untuk keluar dari Islam secara beramai-ramai. Bergitu pula sebaliknya jika ia dilakukan secara terang-terangan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fikrul_mustanirProfil   Hantar PM kepada fikrul_mustanir   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 13:15


Pada 16-05-08 12:23 , fikrul_mustanir posting:

!!! QUOTE !!!



Memang terdapat perbezaannya jika kita lihat kesannya terhadap masyarakat.

Bagi mereka yang keluar secara diam-diam (yakni menyembunyikan kekufurannya) maka ini tidak akan mempengaruhi orang lain untuk keluar dari Islam secara beramai-ramai. Bergitu pula sebaliknya jika ia dilakukan secara terang-terangan.



ya, tapi maksud saya, tak sah ke kemurtadan seseorang itu kalau tidak dibagitahu umum?

kalau sudah tahu susah kalau bagitahu umum, Kenapa tidak diam-diam saja :berfikir: tak perlu lah ulang alik mahkamah..

cuma masalah pada pengebumian sajalah kalau orang tak tahu..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-05-08 13:54


Adilkah kita menghukum seseorang yang murtad itu perlu dihukum bunuh akan tetapi pada masa yang sama kita tak pernah usaha nak menjaga akidah orang yang murtad tu?

Adilkah kita mereka yang masuk islam atas dasar cinta semata (kerana nak kahwin) tanpa memahami dan menghayati islam dengan betul dan sempurna kemudian bercerai dan murtad, then kita hukum mereka perlu dihukum bunuh?

Adilkah kita, kita yang selalu memandang muallaf dengan penuh prejudis dan sinis memaksa mereka itu dan ini, walhal mereka baru memeluk Islam, lalu mereka rasa Islam ni menyusahkan kemudian murtad, lalu kita hukum mereka supaya dibunuh?

Adilkah wahai saudara-saudaraku sekalian?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Detective_Alam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2004
Ahli No: 6331
Posting: 103
Dari: Kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-05-08 15:34


Pada 16-05-08 13:54 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

Adilkah kita menghukum seseorang yang murtad itu perlu dihukum bunuh akan tetapi pada masa yang sama kita tak pernah usaha nak menjaga akidah orang yang murtad tu?

Adilkah kita mereka yang masuk islam atas dasar cinta semata (kerana nak kahwin) tanpa memahami dan menghayati islam dengan betul dan sempurna kemudian bercerai dan murtad, then kita hukum mereka perlu dihukum bunuh?

Adilkah kita, kita yang selalu memandang muallaf dengan penuh prejudis dan sinis memaksa mereka itu dan ini, walhal mereka baru memeluk Islam, lalu mereka rasa Islam ni menyusahkan kemudian murtad, lalu kita hukum mereka supaya dibunuh?

Adilkah wahai saudara-saudaraku sekalian?


Assalamualaikum
Alhamdulillah anta/anti berfikiran begitu...ayuh kita buat sama-sama?nak?...lagi ramai lagi ringan kan?...tapi macam mana?(mari kita tanya Howling_wol or ad saudara/saudari yang lain...)

p/s: :welcome: jangan lupa setiap org lain kaupayaan...pelajar sekolah menengah dengan ipt... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Detective_AlamProfil   Hantar PM kepada Detective_Alam   Pergi ke Detective_Alam's Website   Quote dan BalasQuote

asrul_safwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 213
Posting: 154
Dari: Shah Alam....

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-05-08 17:37


Apapun....marilah sama-sama kita kembali kepada HUKUM ALLAH.....kalau ISLAM diambil sebagai PERUNDANGAN,PELAJARAN,PERNIAGAAN,KOMUNIKASI....maknanya ISLAM diambil secara TOTAL.....semua penghinaan begini tidak akan berlaku.....HIDUP ISLAM...

Bookmark and Share

    


  Member Information For asrul_safwanProfil   Hantar PM kepada asrul_safwan   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 16-05-08 19:32


Inilah salah satu kesan tidak ada NEGARA ISLAM. Aqidah ummat pun tidak mampu dijaga. Sehingga sampai ada yang berpandangan TIDAK ADIL MENGHUKUM BUNUH BAGI MEREKA YANG MURTAD dengan alasan mereka belum memahami Islam.
Saya bahagikan kepada 2 masalah:
1) Tiadanya Daulah Islamiah yang menjaga aqidah, menerapkan hukum dan menyebarkan Islam dengan da'wah dan jihad.
- contoh yang kena dalam perbincangan ini kes Lina Joy dan terbaru Fatimah Tan. Apa pun badan ditubuhkan seperti Perkim dan lain-lain tetapi sistem yang diterapkan bukan hukum Allah tetapi hukum kufur, maka wajarlah masalah begini timbul.
- kemudian masalah ini dibebankan kepada ummat kerana tidak mengajarkan islam kepada mereka. MAKA LAHIRLAH HUKUM, MEREKA JIKA DIHUKUM BUNUH ADALAH TIDAK ADIL.

2) perlaksanaan hukuman bunuh bagi ahlu riddah
- sebelum apa-apa hukuman dikenakan, tertuduh perlu dipanggil untuk memberikan keterangan. ada TEMPOH ISTITAB dimana penerangan tentang islam diberikan kepada si murtad. ulama berbeza pandangan tempoh beberapa lama istitab ini. setelah dijelaskan, dan si murtad tetap berkeras, barulah HUKUMAN BUNUH DIJATUHKAN KEPADA AHLUR RIDDAH INI.

maka, apa masalahnya sampai kata TIDAK ADIL MENJATUHKAN HUKUMAN MURTAD KEPADA MUALLAF. KALAU BEGITU MACAM MANA KES HARTINA KAMARUDDDIN, LINA JOY DAN lain-lain?

Hukuman bunuh kepada terhadap si murtad adalah perkara qathie yang dinyatakan dalam hadith mutawatir. kalau kita membangkang perkara ini, nescaya kita yang murtad.

tetapi mufti alaf baru ni berani menyatakan ia tidak wajib, ia cuma pilihana, nak bunuh boleh tak bunuh pun boleh, malah dia berpandangan lebih baik tak bunuh. jadi mudah nak bezakan golongan munafiq.

NAMPAKNYA HATTA DALAM ISU MURTAD PUN DAN ADA ILMUWAN ISLAM YANG BERANI BANGKANG, DAN MULA ADA PENGIKUT. YA ALLAH BERILAH PETUNJUK MU KEPADA SESIAPA YANG INGINKAN PETUNJUK, DAN BINASAKAHLAH ABU JAHAL DAN PENGIKUTNYA, AMIN.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 16-05-08 21:51


Salam Alaik

kes macam ni lah, secara tak langsungnya nanti akan membuka ruang & memberi peluang kepada mualaf lain untuk keluar dari Islam atau dengan kata lain...menjadi murtad. then, apa yang org bukan Islam akan fikir tentang agama Islam?

p/s: dalam suratkhabar Cina, kes ni besar-besar terpampang kat muka depan. memang sedih sangat ana tengok. ana terfikir...kalau org bukan Islam baca berita ni...apa lah mereka akan fikir tentang Islam. ayah ana dah lah baca berita ni. ana dah risau kalau dia tanya pada ana... memang terkedu lah nak menjawabnya nanti.



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-08 15:15


Pada 16-05-08 21:51 , syira_qistina posting:

!!! QUOTE !!!

Salam Alaik

kes macam ni lah, secara tak langsungnya nanti akan membuka ruang & memberi peluang kepada mualaf lain untuk keluar dari Islam atau dengan kata lain...menjadi murtad. then, apa yang org bukan Islam akan fikir tentang agama Islam?

p/s: dalam suratkhabar Cina, kes ni besar-besar terpampang kat muka depan. memang sedih sangat ana tengok. ana terfikir...kalau org bukan Islam baca berita ni...apa lah mereka akan fikir tentang Islam. ayah ana dah lah baca berita ni. ana dah risau kalau dia tanya pada ana... memang terkedu lah nak menjawabnya nanti.



betul tu syira...kesan dari kes sebegini amat besar kepada umat islam serta musuh2 islam...seolah kita sebagai umat islam membenarkan sahabat2 seislam kita yang lain untuk mempermainkan islam...hukum tetap hukum, namun bukan dengan sesuka hati hukuman boleh dijalankan...terdapat prosedur tertentu sebelum boleh dijatuhkan hukuman seperti yang telah dinyatakan oleh saudara wuzaraa....janganlah kita menidakkan sesuatu yang hukumnya telah tertulis jelas kerana ditakuti iman dan akidah kita yang akan terpesong akhirnya...


-----------------
when successes turn a person's head, he is actually facing the failure.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

AqluSalim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.04.2008
Ahli No: 33294
Posting: 114

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 16:46


assalamualaikum
Di mana Insan seperti Umar Al Khattab di zaman ini...

hadis sahih ada nyatakan layanan tegas dengan kafiriin berlembut sesama muslim

hadis jua ada nyatakan "hukuman penggal kepala bagi pelaku syirik ...

hal murtad ni hukumannya amat berat jika tidak bertaubat...cuma dukacita negara kita masih belum ada Undang-undang seperti di zaman sahabat ...
maka usaha kita adalah mohon supaya kita semua terlindung dari fitnah dunia di akhir zaman ini.

ana jua rasa penat jika kita selalu fikir akan hal seperti hal fatimah tan ini...amat dukacita.

Wallahu 'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AqluSalimProfil   Hantar PM kepada AqluSalim   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.129995 saat. Lajunya....