Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 31-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
.....dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.
-- Yusuf: 12

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 23 hari yang lalu
izdham: 32 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 41 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: kemusykilan tentang `jemaah`


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» kemusykilan tentang `jemaah`

Please Mendaftar To Post


Oleh kemusykilan tentang `jemaah`

ainf
Warga Rasmi
Menyertai: 19.04.2008
Ahli No: 33275
Posting: 13
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-05-08 18:06


salam wrt..

saya bukan org yang ahli pasal current jemaah yang ada sekarang ni. tapi kat tempat saya belajar ni (oversea), ada satu jemaah (anynomous)
yang tujuan tak lain xbukan untuk sebarkan islam @ dakwah. alhamdulillah dan insyaAllah saya sedar tentang penting nya dakwah untuk Islam kembali tertegak dan semua umat memahami Islam as the real way Islam is.

untuk pengetahuan semua, saya tak join jemaah ni, tapi saya masih terlibat dengan usrah salah seorang naqibah jemaah ni.
persoalannya, adakah mesti untuk kita menyertai jemaah (mana-mana saja jemaah) untuk memastikan kesatuan umat dan bergerak nya dakwah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainfProfil   Hantar PM kepada ainf   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-05-08 18:15


Jika kita hendak melayani pelbagai pendapat dari pelbagai fikrah, anda tidak akan menemui jawapan yang jelas. Tetapi jika anda benar-benar mahu mengetahui kebenaran, kaji sendiri, apakah manhaj dakwah
Rasulullah S.A.W. Bebaskan pemikiran saudari dari kongkongan sebarang fikrah dan jadikan nilai kajian saudara ini sebagai asas untuk menilai sama ada suatu minhaj itu benar-benar menuruti minhaj nubuwah ataupun ia hanya satu slogan yang digunakan untuk mengaburi kebathilan yang cuba disampaikan.

Wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

asrul_safwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 213
Posting: 154
Dari: Shah Alam....

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-05-08 18:44


Berat soalan anda tu.....baik an da refer kepada yang lebih au'lah.....kat forum sebegini ana rasa tak berapa bagus....semua ada pandangan masing-masing...nanti berperang kat forum pulak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For asrul_safwanProfil   Hantar PM kepada asrul_safwan   Quote dan BalasQuote

abuzulfiqar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28489
Posting: 97
Dari: Malaysia

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-05-08 21:50


"persoalannya, adakah mesti untuk kita menyertai jemaah (mana-mana saja jemaah) untuk memastikan kesatuan umat dan bergerak nya dakwah?"

Saya sangat menyarankan agar anda berjemaah kerana banyak kelebihannya. Anda boleh baca buku 'Apa Ertinya Saya Menganut Islam' oleh Syeikh Fathi Yakan sebagai rujukan. Buku ini ada dua bahagian, baca bahagian kedua. Begitu berat sekali penulisnya emnekankan kepentingan berjemaah.

Dalam Dakwah Tajdid Segar juga, sangat digalakkan berjemaah. Jika berpeluang, pilihlah jemaah mana pun yang dapat memaksimakan ilmu, iman dan amal kita.

Saranan-saranan Dakwah Tajdid Segar boleh anda dapati di sini:

http://tajdidsebenar.blogspot.com/

terutamanya pada bahagian 'Saranan & Intipati'.

Wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuzulfiqarProfil   Hantar PM kepada abuzulfiqar   Pergi ke abuzulfiqar's Website   Quote dan BalasQuote

ainf
Warga Rasmi
Menyertai: 19.04.2008
Ahli No: 33275
Posting: 13
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 01:47


ummi,
terima kasih pada jawapan ummi. tapi ada lagi satu soalan yang timbul, kalau saya dah jumpa satu jemaah yang berminhajkan nubuwah, adakah saya perlu join jemaah tu?


abuzulfiqar,
thanks to u too. saya dah baca buku tu, tapi mungkin belum master maksud isi nya.

asrul safwan,
yup, mungkin saya tak patut utarakan pertanyaan saya kat sini. tapi saya rasa, semua pendapat perlu dikongsi dan org kat luar sana pun perlu tau supaya tak cepat melatah bila berjumpe dengan mana-mana fikrah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainfProfil   Hantar PM kepada ainf   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 08:45


Pada 15-05-08 01:47 , ainf posting:

!!! QUOTE !!!

ummi,
terima kasih pada jawapan ummi. tapi ada lagi satu soalan yang timbul, kalau saya dah jumpa satu jemaah yang berminhajkan nubuwah, adakah saya perlu join jemaah tu?


:)

umpama seekor kambing yang terpisah daripada segerombolan kambing2, kambing yang seekor itu lebih mudah dibaham serigala.. berbanding kambing2 yang bergerak berkumpulan kerana serigala akan takut untuk menyerang jika kambing2 itu sentiasa bersama2 dan bergerak sekelompok...

jadi, nak duduk seorang2 atau nak duduk bersama2? :D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 17:58


Ummi setuju pandangan atul tu. Anakanda ain patut ikut jemaah yang jiwa anakanda rasa tenang dan mudah untuk menerima ilmu yang kembali kepada Al Quran dan sunnah. Anakanda perlu doa dalam sujud terakhir mohon petunjuk dan hidayah Allah SWT. Berdoa sebegini semasa solat sendirian saja kerana kalau berjemaah perlu iku imam maka bila imam sudah bangun untuk tahyat akhir anakanda ikut bangun juga kerana barulah dikatakan ikut imam (solat berjemaah).

Sebenarnya impian setiap orang yang memahami Al Quran dan As Sunnah untuk dapat merasai nikmat duduk dalam jemaah sepertimana Assabiquunal Awwaluun (para sahabat generasi awal di bawah didikan dan tarbiyah Rasulullah saw). Jadi untuk dapat merasai perlu kepada ilmu yang betul. Teruskan usaha ke arah tersebut ya. Allahumma Ameen.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - "Jamaah merupakan rahmat dan perpecahan merupakan azab" (hari al-Nukmannbin Bashir dalam Musnad Imam Ahmad).

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 18:17


Jemaah adalah apa yang selaras dengan kebenaran,
sekalipun engkau seorang diri - Abdullah bin Mas'ud

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 18:34


!!! QUOTE !!!

persoalannya, adakah mesti untuk kita menyertai jemaah (mana-mana saja jemaah) untuk memastikan kesatuan umat dan bergerak nya dakwah?


salam alaik..
syukran atas topik yang bagus untuk dibincangkan..
bagi pendapat kerdil ana..
kalau kita hendak berubah.. kita wajib sertai jemaah..

jemaah mana..? yang ni, kena selidik betul-betul..
tak salah antum nak join mana-mana jemaah..
antum masuk jemaah tersebut.. lihat method.pelaksanaan
dll yang digunakan..

kemudian, antum boleh minta pendapat pada ustz..ustazah..
sahabat-sahabat lain.. so, simpulnya..
joinlaa jemaah yang berpegang pada Al Quran & as sunnah..

wallahu'alam..

:-D

** kena banyak join usrah untuk tarbiyah diri.. dan mantOpkan diri..


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-06-08 18:37


Pada 10-06-08 18:17 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Jemaah adalah apa yang selaras dengan kebenaran,
sekalipun engkau seorang diri - Abdullah bin Mas'ud


salam ummimq....boleh ummi jelaskan sedikit maksud abdullah bin mas'ud itu...

saya berpendapat berbilang jamaah adalah wajar...yang tak wajar adalah yang tiada jamaah langsung...

lalu, sepatutnya kita memberi sedikit 'ruang' pada jamaah yang berbilang-bilang ini....maksudnya, setiap jamaah islam saling berbantu-bantu pada perkara yang disepakati, berlapang dada pada perkara yang ada perbezaan....macamana ummi ??

:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109591 saat. Lajunya....