Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 30-11-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Seekor ikan di tangan lebih berharga dari dua ekor ikan di kolam
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: PhoebeGordon
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43142

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
lizawati2302: 7 hari yang lalu
Kang: 7 hari yang lalu
sahabat_sejati: 13 hari yang lalu
sadiqah: 17 hari yang lalu
eme86: 21 hari yang lalu
al_hafizahgirl: 25 hari yang lalu
nice_pesan: 28 hari yang lalu
umy_1510: 33 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Apa Anda Buat Bila STRESS??


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Apa Anda Buat Bila STRESS??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Apa Anda Buat Bila STRESS??

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 23:49


Assalamualaikum wbk,



Sekadar bertanya, apa yang warga-warga ukhwah buat bila stress?? Aktiviti yang kalian buat..

Hmm, kalau saya sendiri tak tentu..
Cari aktiviti yang menenangkan pikiran..
Macam cari air terjun masa cuti..
Atau telefon tanya khabar kawan-kawan lama..

Hmm, tenteram juga hati kadang-kadang, Alhamdulilllah..

kawan-kawan lain cenggano?


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

sensei84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.12.2007
Ahli No: 31932
Posting: 42
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-05-08 09:53


Pada 02-05-08 23:49 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

Sekadar bertanya, apa yang warga-warga ukhwah buat bila stress?? Aktiviti yang kalian buat..



Saya kalau stress akan makan banyak-banyak

lepas makan tidur.. Lepass bangun tidur masukkan kepala dalam air

dan menjerit kuat-kuat hehehe...

Lepas tu mandi, solat sunat dan baca Al-Quran :-D :-D


-----------------
Zahirkan Rasa CINTA Kepada Rasulullah
Dengan Memiliki CD Mawlid Ini
KLIK SINI Untuk Dengar PERCUMA


    


  Member Information For sensei84Profil   Hantar PM kepada sensei84   Pergi ke sensei84's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-05-08 13:56


Assalamualaikum

bila stress..ana nangis..lepas itu watla apa yang patut..kita sebagai org Islam..em2..


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 12-05-08 14:04


Bismillahhirrahmanirrahim

erm,ana biasanya banyak cara untuk hilangkan stress..stunya bila stress ana akan zikir ke..ambik wudhu' dan solat..atau pun pergi duduk sebelah zauji tercinta ana baca Qur'an dan mana bacaan dan tajwid ana yang salah suami akan betulkan..ada masanya bila ana tak boleh bac Qur'an tu,suami akan duduk kat sebelah ana dan alunkan bacaan Qur'an..kekadang bila stress kalau memalam tu ana akan ajak abang keluar jalan-jalan tengok lampu..sebab ana suka tengok lampu..time tu jugak boleh hilang stress ana..bila tengok cahaya lampu2..tak kiralah lampu jalan ke,lampu kat bangunan ke..tapi lampu rumah ana tak dapat ubat stress ana.. :-D

ana : zuji kalau di stress kat ofis,sesambil kerja dia mengaji..kekadang boleh habis stu juzuk..jeles betullah..kalaulah ana boleh macam dia,kan bagus... :-(


-----------------
"Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu" : At-Thalaq : 3 -( PUAN SUFTI )-


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

pu3_nicx
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2008
Ahli No: 33276
Posting: 14
Dari: Kelantan-KL-Kuantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-05-08 23:37


Assalaamualaikum

Kalau saya stress,saya akan nangis dan berdoa.kemudian saya tentu akan rasa ok dan kurang stress lagi,lepas penat menangis tertidur.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3_nicxProfil   Hantar PM kepada pu3_nicx   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-05-08 23:50


kalau stress??? pergi tidur.

kalau tak boleh tidur juga baru fikir balik nak buat apa lepas itu.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-05-08 23:56


Alhamdulillah.

Macam-macam cara, hmm.. pelik-pelik pun ada..
Lain urang mungkin lain caranya..


->>lepas makan tidur.. Lepass bangun tidur masukkan kepala dalam air

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 13-05-08 07:26


Salam Alaik

kalau stress, ana akan diam saja sampai mood tu ok sendiri. kalau dah teruk sangat, then ana akan ambil bantal....masuk bilik & nangis sepuas2 hati. lepas tu, terus tertidur sebab penat nangis.. :oops:



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 07:30


kalau stress....naik moto bawa lelaju time memalam.tenang saja rasa bila kena angin malam tu....syok.. 8-)

ataupun melepak di tasik sebelah ni ambil angin sesambil perati alam........


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 10:20


bila saya stress, memule saya tarik nafas dlm2 then hembus..
lepas itu ambik wudhuk dan slt sunat apa yang patut..
then tidur :D

bila bangun2 saja, alhamdulillah lega sikit dr stress
selain dr tu saya juga suka pergi bercuti nak hilangkan stress..

holiday.holiday..holiday :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 11:08


mmm..saya Kalau stress...saya mesti barang dan terus tidur..kadang-kadang saya makan Kalau berselera..kadang-kadang jugak saya akan termenung jauh2 kat luar..hmm..tapi saya jarang stress sebab saya tahu how to manage my stress..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 13:01


saya pun nangis juga..
perempuan tak boleh pisah dengan nangis
sekadar lege dihati sajalah..
stress memang tak boleh hilang

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 13:08


stress??erm kalau stress suka berjalan tak suka duduk kat tempat yang sempit

lagi bertambah stress tengok tempat yang stress...carik ketenangan

berjalan-jalan melihat keindahan alam

tak pun just duduk dalam kereta berjalan-jalan ambil angin tenangkan fikiran dan okla tu...

kalau kat office pergi solat ke tak pun pergi tandas basuh muka...keluar kejap..berhenti buat kerja kejap relax sekejap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 13-05-08 13:26


salam...
saya pula bila stres (selalunya disebabkan perkara yang diluar kemampuan saya untuk disetelkan), insyaAllah tafsir quran lah yang saya cari...satu barang yang sangat saya sayangi:)...
bila dibuka tafsir quran pada masa itu, selalunya tafsiran ayat (pada halaman yang mula-mula dibuka) biasanya memang menyentuh hal yang sedang saya alami...seolah-olah Allah sedang memujuk dan membelai diri saya:)...memang terasa ngat kasih sayang Allah pada diri ini...lepas tu,insyaAllah ketenangan terserap dihati:)

saya lebih memilih untuk membaca quran dan tafsirannya sebab saya bukan dr aliran agama, bukan seorang yang faham bahasa arab (kecuali bacaan semasa sembahyang)...saya cuma seorang hambaNYA (itupun rasa tak layak sebab terlalu banyak kekurangan dan amalan yang sepatutnya dalam diri ini) yang hidupnya insyaAllah mendambakan kasihsayang Allah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 13-05-08 13:42


lagi satu...lupa pula...biasanya saya akan share hal yang menyebabkan stres itu dengan suami, dia memang pendengar yang terbaik dan pemberi idea yang best...lagipun saya memang suka bercrite apa sahaja dengan suami ( he is my bestfren;) )...alhamdulillah saya cukup bersyukur dengan anugerah Allah ini...memang terasa ngat dia adalah sebahagian dari diri ini dan terasa ngat kasih sayang Allah yang perantaraannya melalui dia;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 13-05-08 14:54


saya tidoooor agaknya....tak pun daripada menjerit xtentu hala pergi azan kat masjid, @ least syaitan2 yang tengah berkumpul kat keliling cepat-cepat lari....

tapi kan, bila dengar bacaan Quran, rasa tenang lah jugak, bila dapat hafal & ikut2 lagi bertambah tenang, bila dapat hafal, ikut2, faham itulah ketenangan yang paling saya nak kan.. suka bila ALLAH firman janganlah kita berasa lemah, janganlah berasa sedih, & macam-macam ayat motivasi ALLAH berikan....

even tengok tv, pakar motivasi motivate bagaimana pun sekejap saja ksnnya...itu pun bertambah stress bila kawan-kawan yang dengar motivasi tak ada pa apa reaksi....

sebab itu kena kembali kepada ALLAH & Rasulnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

aierah_me
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.08.2004
Ahli No: 10685
Posting: 252
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 16:26


salam.......

kalau stress...
ana nak pkir benda-benda yang baik saja kat dunia ni
kalau xthn tu nangis lah juga
tapi lepas itu cuba sibukkn diri...
baca alQuran...
atau nyibukkan diri sampai rasa tng..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aierah_meProfil   Hantar PM kepada aierah_me   Pergi ke aierah_me's Website   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 13-05-08 20:32


Belum pernah stress lagi.
dari belajar hinggalah saat da kerja dah pun..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 21:17


telefon mak ayah atau kakak.. mengada2 dengan mak,
buat-buat menangis.. lepas tu betul-betul menangis :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-05-08 01:05


Alhamdulillah.. syukran kawan-kawan semua..

Hairan jugak ye.. Kenapa muslimah ramai guna senjata 'air mata' bila stress..?? hmm, berkesan ke??

Mungkin muslimin pun boleh try juga cara baru ini.. huuhuhuh.. :-P


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


!!! QUOTE !!!

bila dibuka tafsir quran pada masa itu, selalunya tafsiran ayat (pada halaman yang mula-mula dibuka) biasanya memang menyentuh hal yang sedang saya alami...



Alhamdulillah, terima kasih kak Nilam sebab berkongsi..
Menarik.. luar biasa.. Subhanallah.. Alhamdulillah..


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

ainf
Warga Rasmi
Menyertai: 19.04.2008
Ahli No: 33275
Posting: 13
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-05-08 01:16


saya sedang stress juga lah ni
tapi bila bukk page ni, kenapa org perempuan banyak nangis??
then shud i??

macam tak hilang apa-apa saja melainkan carik punca stress dan deal with it

tapi senang ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainfProfil   Hantar PM kepada ainf   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-05-08 19:14


Hmm, rasa macam nak menangis huhuhuhu..
Tapi tak gentel pula menangis, uhuksss..

Sabar, sabar, Muddathsir.. insya-ALLAH.
Huahuahuhauhahhahuaha..


Insya-ALLAH, lepas maghrib, tidur kejap..
Then siapkan report.. balik.. tidur puas-puas.. muahahhahahha..


Kadang-kadang topik ini berguna juga..



Alhamdulillah..





Astaghfirullahalazim.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-08 01:01


Assalamualikum wr wbt

Eh..en Muddathsir787 buka topik pasal stress?selalu stress ke?
Hm..biasala tu..selagi bergelar manusia yang dianugerahkan pelbagai perasaan oleh Allah yang Maha Kaya...memang kita akan rasa stress bila berdepan dengan sesuatu masalah..
Lain org lain cara...kalau saya pula...kalau dah stress sampai tak boleh nak fikir apa dah..memang akan tidur kejap..bagi lupa..
dah bangun baru segarkan badan,ambil wuduk dan baca Yassin..
tapi kalau stress yang memang rasa nak nangis..memang nangis dulu sampai puas...lepas tu buat benda yang sama macam kat atas...
Hanya pada Allah tempat mengadu..dan anggaplah ada org lain yang lagi stress dr kita...


:-) :-) :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-05-08 05:56


apa yang saya praktikkan bila stress
ambil wudhuk dan baca yaasin, insyaAllah jiwa akan tenang sedikit
jika ada kelapangan, i mean siang hari
saya akan keluar awal pagi..jog kat park..tenangkan diri sendirian,melihat ciptaan Illahi...subhanallah..cantik park2 di sini
alangkah bagusnya, kalau Malaysia juga mempunyai park yang cantik di tengah-tengah bandar, :)

atau sambil jalan-jalan di park, menyusuri kolam-kolam tengok burung, itik dan pelbagai spesis sambil beri makan , seronok sangat

InsyaAllah..fikiran akan tenang sedikit


-----------------
Nurul AH


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 31-05-08 06:40


ya..ya Kalau stress ummu perlukan ruang untuk diri sendiri.. selain yang di sebutkan ambil wudhuk baca quran..nangis,
kadang-kadang ummu perlukan teman untuk mendegar luahan hati..huk2..
ataupun ummu suka berjalan ke midvaley seorang-seorang...tengok gelagat org.. masuk mph baca buku, window shoping

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-05-08 08:30


Depends on tempat juga...
Ana stress bila asyik dok dengar org mengomel & merungut.. apa ana buat..keluar dr bilik ana..p ke tempat org lain...tanangkan hati kejap...
Ni kes kat ofis lah... Lau stress yang biasa dihadapi kerana kehidupan... Ana baca yassin... Pas dah tenang sikit..ana ambil masa tidoq kejap..


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-05-08 09:56


memang..kalau tension kat ofis kena relax sekejap lepas itu baru buat kerja balik....
kalau tak satu hari tak ada mood nak buat kerja,,
ana ni susah sikit...kalau stress jerawat tumbuh macam cendawan..heheheh so tak boleh stress...
;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 16:27


cuba senyum seorang-seorang bila stress...
musti tak jadi nak stress...
cuba try test tengok dulu bagaimana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 21:12


salamun alaik..
hmm cara ana atasi stress:
1. ambil wudhuk p baca yassin atau tafsir Quran.
2.p berus bilik mandi bersih2.
3.menangis waktu doa.mhn Allah kurangkan beban yang menimpa diri.
4.makan coklat atau aiskrim atau benda-benda yang mnis yang da lama xmkn.
5.tidur
6.peluk,cium & cakap dengan kucing kesayangan.
7.share dengan mak,adik and besfren pasal problem yang dihadapi.
8.tulis puisi2,melukis atau membaca bahan komedi..

p/s:pernah kena tanya dengan fasilitator awak stress tak bila fasililtator marah-marah tadi?lepas itu ana jawab dengan slambenya "saya da biasa hadap dalam stress".sampai sekarang snior2 ingat dan selalu knakn ana..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

dhiyaulislam
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2007
Ahli No: 31927
Posting: 20

Kedah  


posticon Posting pada: 03-06-08 21:17


slalunya nangis lah...kalau tak nangis main air...dengar bunyi air tu rasa tenang jaa...lepas itu baru ambil telefon, sembang dengan bestfren...kalau bestfren 2 tengah sibuk, ambil pen dengan kertas, terus catat apa yang buatkn ana sedih...after dat mesti beban itu rasa kurang sikit...tapi ana lebih memendam rasalah,jarang cerita sangat pada org...habis-habis, masa solat nangis ngadu kat Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhiyaulislamProfil   Hantar PM kepada dhiyaulislam   Quote dan BalasQuote

dhiyaulislam
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2007
Ahli No: 31927
Posting: 20

Kedah  


posticon Posting pada: 03-06-08 21:17


slalunya nangis lah...kalau tak nangis main air...dengar bunyi air tu rasa tenang jaa...lepas itu baru ambil telefon, sembang dengan bestfren...kalau bestfren 2 tengah sibuk, ambil pen dengan kertas, terus catat apa yang buatkn ana sedih...after dat mesti beban itu rasa kurang sikit...tapi ana lebih memendam rasalah,jarang cerita sangat pada org...habis-habis, masa solat nangis ngadu kat Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhiyaulislamProfil   Hantar PM kepada dhiyaulislam   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 03-06-08 23:34


Assalamualaikumwarahmatullah...

ana kalau stress,

eerrmm...

pertama sekali, cuba untuk kacau orang lain. :-)

kalau teruk sangat, ana akan tidur saja.

tak pun, cuba buat-buat sibuk.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

wardatul_shuhada
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.11.2006
Ahli No: 27283
Posting: 43
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 04-06-08 11:59


kalau saya stress selaluny suka makan.. tak pun tidur..
kalau rasa nak menagis tu menagis lah puas2..
kalau dah teruk sangat..ambil wuduk, solat dan baca alquran..lepas itu comferm tenang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardatul_shuhadaProfil   Hantar PM kepada wardatul_shuhada   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 04-06-08 14:55


bila stress selalunya buat tak tau jee.. tapi kalau dah stress sangat ..tdolah jawabnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 14:56


kena tengok stress tu datang dari mana..

kalau puncanya orang..kena larikan diri dr orang tu..

biasanya, lepas tension dengan surfing internet saja.. dengar-dengar lagu..baca blog sahabat..

itu dah memadai.. kalau stress tak hilang.. sharing saja dengan siapa-siapa..suami ke, mak ke..

takpun, biar saja lah ia reda sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 17:09


Pada 04-06-08 14:55 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

bila stress selalunya buat tak tau jee.. tapi kalau dah stress sangat ..tdolah jawabnya.


good solution :-D


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 04-06-08 17:24


SAAT NI tak STRES tapi NGANTUK yang TERAMAT..ADOI

P/S:tak MENJAWAB SOLAN..SALAH 1 TABIAT WARGA UKHWAH :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-06-08 17:34


Pada 04-06-08 17:24 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

SAAT NI tak STRES tapi NGANTUK yang TERAMAT..ADOI

P/S:tak MENJAWAB SOLAN..SALAH 1 TABIAT WARGA UKHWAH :D

ummu satu lagi...suka baca tapi malas nak posting hehe :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

azilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8536
Posting: 112
Dari: selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 21:04


salam...ana selalunya kalau stress rasa nak makan macam-macam..
makan nasikla best;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For azillaProfil   Hantar PM kepada azilla   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-07-08 22:45


salam...ana pendatang baru..tapi nak juga kongsi2..minta tunjuk ajaq noo..

biasanya ana stress bila tiba waktu petang-petang sebab 'kerja sepanajng di hari itu tak menjadi'...bila stress saja..ana akan buat-buat sibuk..keluar jalan-jalan pusing2 tawaf 'rumah' ana seberapa yang banyak sambil muhasabah diri..lepas itu pergi ambil wudhuk..solat..mengaji..kadang-kadang akan nanges bila 'meluahkn perasaan' pada Nya..uhuk..

p/s: tak kesah org lain nak kata tak gentle, asal kan stress ana hilang..lala~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

jumjumatonne
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2008
Ahli No: 32561
Posting: 119
Dari: Johor Darul Takzim

Johor  


posticon Posting pada: 20-07-08 18:20


salam.....
Kalau ana stress....
ana tidur......
lepas itu pergi karaoke box nyanyi sowang2.....
same juga dengan terapi menjerit di tepi bukit.....
menjerit dengan melepaskan segala yang terbuku dihati
boleh melegakan dan menenangka hati....
inshallah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jumjumatonneProfil   Hantar PM kepada jumjumatonne   Quote dan BalasQuote

myhoney
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2008
Ahli No: 33649
Posting: 1324
Dari: malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-07-08 19:35


kalau stress ....

1) solat taubat dan banyakkan istighfar...
2) memasak masakan kegemaran...saya suka masak lauk pauk ...seronok
3) pergi kedai buku ...lepak lama-lama sikit, cari buku best...
4) buka internet...cari blog yang bagus dan ilmiah... yang bagi motivasi
5) buka diari ...tulis ...luahkan rasa....
6) telefon kawan lama...sembang...
7) make up ..seorang-seorang...tempek kat muka semahunya ...selawa-lawanya..
8) buka nasyid ...mestika banyak lagu best dan menyentuh hati..
9) pergi spa....urut atau buat facial...
10) basuh kereta....

Bookmark and Share

    


  Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

east_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6074
Posting: 106
Dari: d bawah lindungan bayu

demrepcongo   avatar


posticon Posting pada: 20-07-08 20:10


kalau ada lapangan terbang berhampiran rumah bolehlah menjerit time kapalterbang lalu, stesen train ke, tapi jauh sangat lah nak pergi menjerit, so, memang bermuhasabah dirilah...kalau stress punca dari kita sendiri, memang patut kena stress pun, siapa suruh cari pasal...
Sudahnya dengan Al-Quran juga...yang uniknya, time baca al-Quran tu, siap kena pula dengan stress yang dihadapi, maksudnya ayat tersebut menunjukkan peristiwa yang sedang dihadapi dan penyelesaiannya sekali...KALAMULLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For east_saljuProfil   Hantar PM kepada east_salju   Pergi ke east_salju's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-07-08 22:04


Apa ahli ukhwah buat bila stress

    
1) Makan banyak ( nabi pernah berpesan, berhenti makan sebelum kenyang....)

2) Tidur

3) Mandi (Ambil wuduk sekai lah ye)

4) Solat + zikir + baca quran

5) Menangis sepuas hat (adik beradik lah kita)

6) Bawa motor lelaju ( nak merempit bukan di jalan raya tau)

7) Melepak di tasik.....

8) Deep breathing

9) Holiday.....

10) Share dengan orang yang boleh di percayai........ibu, suami....

11) sibukkan diri (bagus ni...buang sawang ke, memasak ke...hihi)

12) ngade-ngade dengan mak (ni salu juga buat...hehe)

13)Jongging kat park

14)Cuba senyum seorang (then cuba tengak muka kita depan cermin....tersangat lah buruk kalau stress kan....)

15) Makan aiskrim dan coklat ( berkesan ke, nurzatul?)hehe

16) Peluk cium cakap dengan kucing (kasihan kucing tu kena dera dengan nurzatul)

17) Tulis puisi, membaca dan melukis

18) Ambil pen dengan kertas terus catat (ni kena jaga2 takut ada orang baca rahsia kita)

19) kacau orang lain ( baik tolong orang, dari kacau orang)

20 ) surfing internet

21) Dengar lagu


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 09:23


hoho....

ana kalau stress mudah saja...:

1. menyanyi
2. jalan-jalan
3. dengar lagu
4. buat puisi

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 18:01


Assalamualaikum

Selalunya lebih suka menyendiri...
mandi agar badan segar...
tengok tv ke
dulu suka makan...bila stress...tapi sekarang tak buat dah..nanti cepat naik berat badan..huhuhu
solatlah yang paling elok, pergi masjid ke... supaya lebih tenang bila berjamaah....


:-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 27-07-08 22:50


saya kalau stress...saya sekolah makan (makan yang special sikit dr hari-hari biasa)....lepas itu main games kat pc sambil dengar ceramah...ni lah yang paling saya sekolah buat... dan klimaks nya, saya akan tidur sebab saya yakin bila saya bangun nanti...saya akan bersemangat kembali...

tapi lain orang..lain cara kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

ismi_syaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14542
Posting: 68
Dari: USMkkj

Kedah  


posticon Posting pada: 27-07-08 22:53


alahai...

perkataan "suka" tukar jadi "sekolah" pula...

huhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_syazProfil   Hantar PM kepada ismi_syaz   Quote dan BalasQuote

sara_mujahidah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.11.2006
Ahli No: 27322
Posting: 88
Dari: mesir

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-07-08 23:11


Pada 12-05-08 14:04 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

Bismillahhirrahmanirrahim

erm,ana biasanya banyak cara untuk hilangkan stress..stunya bila stress ana akan zikir ke..ambik wudhu' dan solat..atau pun pergi duduk sebelah zauji tercinta ana baca Qur'an dan mana bacaan dan tajwid ana yang salah suami akan betulkan..ada masanya bila ana tak boleh bac Qur'an tu,suami akan duduk kat sebelah ana dan alunkan bacaan Qur'an..kekadang bila stress kalau memalam tu ana akan ajak abang keluar jalan-jalan tengok lampu..sebab ana suka tengok lampu..time tu jugak boleh hilang stress ana..bila tengok cahaya lampu2..tak kiralah lampu jalan ke,lampu kat bangunan ke..tapi lampu rumah ana tak dapat ubat stress ana.. :-D

ana : zuji kalau di stress kat ofis,sesambil kerja dia mengaji..kekadang boleh habis stu juzuk..jeles betullah..kalaulah ana boleh macam dia,kan bagus... :-(



seronoknya bila dah berumah tangga dengan si dia yang selalu mengaji.....doa kat ana juga.....
kalau ana strees lah kan frst sekali ana ngadu kat ALLAH kerana DIA yang beri ujian itu dan dengan DIA juga yang akan selesaikan masalah kita dan menghilangkan stesst kita...selepas itu rajin sikit lagi ana pergi jumpa sahabat-sahabat ana yang boleh ana percayai...ana cerita masalah kat mereka selepas itu mereka tegur beri nasihat....ana tenang selepas itu balik baca Alquran ke...berzikir ke....dengar nasyid...muhasabah diri balik..........kenangkan dosa2 ana,cari kesilapan ana buat silap dengan sesiapa ke...xbayar hutang ke...satu lagi ada ana pernah terbaca artikal muhasabah diri...ia kata lazimi qiam....banyak baca Alquran....jaga solat selepas itu kusyu solat tu..awalkan waktu....wasalam


-----------------
jadikan diri Anda seorang yang banyak BAIKnya...sanggup menghadapi KESUSAHAN,berlaku JUJUR...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sara_mujahidahProfil   Hantar PM kepada sara_mujahidah   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 02-08-08 22:28


salam
kalau saya stress, saya akan cerita dengan kawan-kawan selalunya benda tu tak akan hilang.jadi saya akan berdoa dan muhasabah diri, mungkin ada benda atau kesilapan yang saya lakukan sehinggakan saya stress, selalunya begitu.then kalau dah tak boleh handle saya akan cuba avoid benda tu baca motivation book and nangis...........baru lega,sambil2 nangis tu kenang kesilapan diri sendiri,mungkin ada yang terkurang dalam diri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

nie_nadia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8745
Posting: 133
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-08-08 23:07


kalau stree saya nangis saja lepas itu tidur. bila dah bangun rasa tenang balik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nie_nadiaProfil   Hantar PM kepada nie_nadia   Quote dan BalasQuote

scarlet
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 253
Posting: 102
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 03-08-08 00:53


kalau saya memang bila mengeluarkan suara boleh legakan stress.. either bercakap apa-apa dengan org lain, meluahkan masalah, mengadu di sejadah or menyanyi...

then saya juga suka mewarna.. warna pun bagi macam therapy bagi saya. memang macam kanak-kanak tapi sejak masa belajar d uia dulu pun saya ada simpan crayon sendiri. bila macam stress lukis2lah apa-apa.. colour.. tup2 tak sgka colour yang dibeli tu berguna masa kerja.. dah mengajar budak-budak sekolah lah ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For scarletProfil   Hantar PM kepada scarlet   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 11:49


Kalau ana stress, ana akan:

1) istighfar banyak-banyak
2) baca al-quran
3) share masalah dengan emak tersayang
4) dengar lagu2 nasyid yang mendidik jiwa

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 12:24


.. ambil selimut busuk dan tidor:lol:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 03-08-08 14:31


salam..kalau stress suka makannnnn heeee...tapi takdek kawan...emm seorang-seorang pun jadi lah....tapi ditempat yang selamat lah...balik bersihkan diri...tidoo...sebelum tidur pikirkan balik the probs from the very basic...dan cari solution....
selalunye bangun pagi terus segar dan rasa seperti tak pernah lalui semua masalah sebelum ni(walaupun probs tak selesai pun lagi) heeee....
semua org memang akan lari dr punca stress lah kesimpulannye

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

anis_farihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2006
Ahli No: 26369
Posting: 87
Dari: terengganu, sarawak

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-08-08 19:39


salam...bila stress saya akan makan coklat dan tdow..insyaAllah lepas tu kembali normal =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_farihahProfil   Hantar PM kepada anis_farihah   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 07-08-08 01:07


stress ? setahu saya, saya tak pernah stress. err.. pernah agaknya. tapi selalunye saya bercakap dengan diri sendirik. tapi dalam kepala lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 02:14


kalau stress,syaa selalu nangis seorang-seorang then lepas itu berdoa dan terus berdoa..solat hajat pun ana buat..alhamdulilah..semuanya jadi ok..:-) yang penting kita mengadu pada yang satu..Allah..insyaAllah..berkat..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

politetiger
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2007
Ahli No: 32070
Posting: 30
Dari: Ipoh - Tg.Malim

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 08:03


erm, nangis seorang-seorang--conteng kertas ( apa -apa saja lah ) -- tidur...nak nangis depan org malu..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For politetigerProfil   Hantar PM kepada politetiger   Quote dan BalasQuote

nasyrah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17520
Posting: 109
Dari: SELANGOR, JOHOR DAN PERAK

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 08:18


kadang-kadang banyakkan mengaji pas solat...kadang-kadang nangis sowang2...kadang-kadang tekup mulut dengan bantal & menjerit sekuat hati... kadang-kadang ambil bantal tu terus tidur...yang penting, walaupun stress tu dah sampai tahap maksima, tapi tidur tetap jadi 1 nikmat...hehehehe:) ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasyrahProfil   Hantar PM kepada nasyrah   Quote dan BalasQuote

putriadam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.07.2008
Ahli No: 34115
Posting: 37
Dari: ums,kota kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 07-08-08 12:55


saya macam tak pernah stress.hehehe...sebab, bila ada masalah atau yang menganggu fikiran saya, saya akan pujuk diri saya sendiri @ saya gemar bersendirian. kadang-kadang kalau kat U ni ada juga yang membuatkn saya stress sikit, tapi saya akan jalan-jalan dan beli sstu untuk diri saya sendiri dan saya promise dengan diri saya tak kan stress. sebab tu saya kata saya tak stress

Bookmark and Share

    


  Member Information For putriadamProfil   Hantar PM kepada putriadam   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 13:13


hmm..apa yang ana buat time Stress ya...

slalunya...luahkan segala yang trpendam atas kertas lukisan...

hmm..itu lah..selalu macam tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

noor_hasma
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2008
Ahli No: 34172
Posting: 13
Dari: malaysia-kl

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 16:18


salam...hmmm...patutnye untuk saya,apa anda buat apabila tidak stress? banyak lah benda-benda yang logik dan berfaedah dibuat,sebabnya saya selalu stress,bukan saya yang stress,tapi stress cari saya...hmm..nak kata dah kalis stress tak jugak,pengalaman hidup pun tak banyak lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For noor_hasmaProfil   Hantar PM kepada noor_hasma   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-08-08 17:32


Assalamualaikum
stress adalah tegangan..maka ia perlu dikendurkan..maka untuk mengendurkan tegangan, buatlah senaman kenduran..
contohnya macam ni...
         

takpun macam ni ke...

         

ataupun begini pula ke...

         

kalau tak boleh jugak cuba yang ni pula..

         

hah..pilihlah memaner yang berkenan di hati ye... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

politetiger
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2007
Ahli No: 32070
Posting: 30
Dari: Ipoh - Tg.Malim

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-08-08 18:59


eh...memang dah cuba :) comel sungguh kartun tu ye ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For politetigerProfil   Hantar PM kepada politetiger   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-08-08 13:30


tengok gambar katun tu pun dah boleh hilang stress... belum buat senamannya lagi... uhuk uhuk...

jadi, nak ilangkan stess yang paling cepat.. ketawalah.. sensorang pun boleh... 8-) :kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-08-08 16:39


lor..kelaka pulak tengok kartun tu..
emm..nak pilih yang mana eh?? :berfikir: :berfikir:
tengok kartun tu pun dah boleh hilang stress..:-D :-D

kalau ana stress
-tulis something kat atas paper.
-tiba-tiba rasa macam nak nangis.
-call emak atau along.
-tengok gambar family.especially my sweetheart. ;-) ;-)


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 13-08-08 00:35


ada orang bila stress dia makan.
kalau asyik stress saja, make nanti gemukla jadiknye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 03:16


Bismillahirrahmanirrahim.


Hari ini downtime lebih 1 jam..
Aku tatau nak mengadap bos bagaimana kalau kena 'shoot' esok.
Kaw-kaw tim dengan supervisor pun.. kalau kena pointing tak ada member-member.. kerja-kerja.. member-member.. Hmm..

Mudah-mudahan ALLAH mempermudahkan urusanku, Ameen.

Kadang-kadang overload pressure boleh buat perasaan 'nak makan orang'..

Tapi satu perkara baru aku belajar hari ini, dengan senyum dan kawal nada suara (cool begitu).. Insya-ALLAH, ALLAH lancarkan segalanya..
Prevent salah faham dengan bagi detail explanation.. pemudahkan technical things supaya other level faham..

Be prepared any unpredictable things.. Insya-ALLAH, ALLAH permudahkan..

Doa, Yakin, Usaha, Tawakal..

P/s: Environment begini kadang-kadang buat aku rasa nak resign, masuk gomen.. huhuhh.. tapi Alhamdulillah, ALLAH memperteguhkan hati, Ameen.
Sampai masanya.. Wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

puterilindunganbulan2005
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.11.2004
Ahli No: 12283
Posting: 102
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 13-08-08 10:41


saya.. kalau stress.. saya suka membacer.. bagi relax.. and beriadah.. hehee.. penting tu.. bagi .. situasi tak bertambh complicated...so, kenner buat camtula.. huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterilindunganbulan2005Profil   Hantar PM kepada puterilindunganbulan2005   Pergi ke puterilindunganbulan2005's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 13:34


tengok wajah org yang boleh tenang kan diri...hehe bahaya jugak
(kena cari wajah orang yang boleh tenangkan) :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 14:26


saya pun suka membacer...
hehe.. Buku memperkasa minda!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

ZuLLgp
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.06.2008
Ahli No: 33592
Posting: 45
Dari: B.M

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 16:42


ana kalau stress...saya akan pergi keluar riadah..jog ke @ main bola...tak pun...dengar lagu2 nasyid @ lgu yang guna earphone...bka kuat2...sambil bring...ehe..begitu lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuLLgpProfil   Hantar PM kepada ZuLLgp   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 13-08-08 17:00


stress???
kalau stress ek...
tidur lah!!
rugi saja nak sakit2 kepala..
baik tidur..
:lol:
xpn...
kalau da bengang sangat...
pagi ar kira bulu kucing..
kambing ke..
arnab ke...
ikut suka lah nak binatang apa... :lucu: :lucu:


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

nurfarhanazulkafli
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2006
Ahli No: 27242
Posting: 46
Dari: Perak Darul Ridzuan

Perak  


posticon Posting pada: 15-09-08 09:38


kaLau saya..saya suka makan cokLAt,bezzz... tapi kena tengok stok jgakLa,,kalau tadek,watLa apa-apa yang ptot eh' dengar mp ke.. meLaLak lah saya seorang-seorang

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfarhanazulkafliProfil   Hantar PM kepada nurfarhanazulkafli   Quote dan BalasQuote

nurul_syifa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.09.2008
Ahli No: 34884
Posting: 66
Dari: bumi Ilahi

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-09-08 10:07


Selalunya solat sunat... lepas bagi salam mengadu dan bercakap-cakap dengan Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syifaProfil   Hantar PM kepada nurul_syifa   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 15-09-08 10:15


Minum sebotol minyak cap kapak... Heheheh :-D


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 10:18


Manalah Sayatetapsaya dapat kartun animasi macam tu...hehe

Ok juga perhatikan kartun boleh kurangkan stress. Sebab nak dapatkan senyuman dan ceria hati bukanlah senang bila stress.

Kalau bertanyakan pasal STRESS ni sepatutnya boleh bincang juga dalam ruangan berkaitan kesihatan. Boleh katakan semua orang ada stress tetapi perbezaan tinggi atau rendah. Macam tekanan darah juga.

Namun bagaimana hendak mengatasinya? Apakah punca dan datang dari mana ? Seperti yang dinyatakan oleh Rumaishaaa. Sekarang kita lihat KKM sibuk menggalakkan kempen tangani STRESS.

Kenapa ia penting ? Sebab boleh mengganggu kualiti kerja serta proses kehidupan seharian kita. Ada cara kita hendak tahu tahap STRESS seseorang. Ianya digambarkan pada air muka serta matanya... malah pada saraf tapak tangan.

Jadi secara ringkas untuk ulasan soal STRESS ini boleh diambil cara yang dikemukakan oleh sahabat-sahabat semua. Namun yang Prof paling suka adalah carikan sumber yang boleh menenangkan hati kerana Kerohanian boleh mengatasinya... Zikir, Bacaan al-Quran dan nyanyian serta berbual dengan sahabat baik ( yang memberi kegembiraan ).


Wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 15-09-08 11:11


Pada 15-09-08 10:15 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Minum sebotol minyak cap kapak... Heheheh :-D



:lol: :lol:
cikgu mizi..jangan di ajar nak murid buat benda 2 tahu!!
:lol: :lol:


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-09-08 13:01


salam..
minggu lepas ana stress teruk sampai sakit kepala.
bayangkan budak-budak bising masa buat latihan..tak habis-habis nak bincang. Dah lah penyarah tengah tengok dan bagi markah, biasanya tak jadi begitu..hilang markah sikit bahagian kawalan kelas. terus tak ada semangat lepas tu..balik rumah ana terus tidur dan lepas bangun tidur, ana rasa tenang sangat. Ubat stress adalah tidur :sopan:


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

ladylolida_aina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2008
Ahli No: 34562
Posting: 162
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 15-09-08 13:48


Pada 15-09-08 13:01 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
minggu lepas ana stress teruk sampai sakit kepala.
bayangkan budak-budak bising masa buat latihan..tak habis-habis nak bincang. Dah lah penyarah tengah tengok dan bagi markah, biasanya tak jadi begitu..hilang markah sikit bahagian kawalan kelas. terus tak ada semangat lepas tu..balik rumah ana terus tidur dan lepas bangun tidur, ana rasa tenang sangat. Ubat stress adalah tidur :sopan:




betul tu...nak ubat stress senang saja. TIDUR. tapi jangan pula bila bangun tidur stress balik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladylolida_ainaProfil   Hantar PM kepada ladylolida_aina   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 14:23


menangis...sometime menangis boleh release kan stress...depend on individu lah..tapi Kalau lelaki takkan nak nangis
:jangan:


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

arfah_razali
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2008
Ahli No: 34855
Posting: 31
Dari: selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 15-09-08 14:53


kalau stress, saya tidur...bila bangun, baca Quran.....dengar lagu2 yang menenangkan....menulis....dan membaca..

Bookmark and Share

    


  Member Information For arfah_razaliProfil   Hantar PM kepada arfah_razali   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 15:45


kalau ana mudah saja...TIDUR...tok sah fikir masalah luar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 15-09-08 17:25


Pada 15-09-08 14:23 , areyien posting:

!!! QUOTE !!!

menangis...sometime menangis boleh release kan stress...depend on individu lah..tapi Kalau lelaki takkan nak nangis
:jangan:



ok jeq saya nangis..nak malu apa...best jugak jadi beby ni.. :-D

Pada 13-08-08 13:34 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

tengok wajah org yang boleh tenang kan diri...hehe bahaya jugak
(kena cari wajah orang yang boleh tenangkan) :malu:


pada syurga di wajahmukah itu...hiik.. :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

jannahnobel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2007
Ahli No: 31060
Posting: 80
Dari: Bumi Allah_mencari ilmu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 18:25


bila terlalu stress tak kira apa jua punca stressnya....

jannah lebih senang masuk balik air,,,,tumpahkan air mata yang tertahan....
dan then basuh muka supaya xsiapa dapat tahu kata jannah nangis....heheheh
lepas itu...ambil wuduk dan smbhayang dan last one is....baca Quran....
masa tu memang akan nangis lagi....lepas itu....terus tdur...

slalunya buat time org lain dah tdur....

jarang ceritakan dekat kawan....lebih tenang pas baca Quran

ops satu lagi....Kalau bab-bab tengok muka ini...jannah syorkan tengok lah muka ibu kita...Kalau ibu dok jauh....bayangkan muka ibu kita...insyaAllah tenang....
salah satu terapi yang brkesan pada jannah :kelip:


-----------------
KeGeMbIrAaN yAnG bErCaHaYa


Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahnobelProfil   Hantar PM kepada jannahnobel   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-09-08 21:56


cara paling senang ambil bantal tidur!!!!!!
Insya Allah, lega
kadang-kadang ada antara kita ni bukan cukup kuat untuk ambil wudhuk, solat dan baca Al-Quran ketika bersedih dan kecewa......tapi kalau dapat buat lagi lah elok....
kesimpulannya buat ikut kemampuan diri............jangan beramal tanpa ilmu, nanti ada masalah boleh elok tambah kusut musut, tak ke haru dibuatnya...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 00:15


nangis dulu puas-puas...
lepas tu cari bantal...tidur saja...


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 16-09-08 10:38


kalau stress kat tempat kerja??
company hutang dan tak dapat bayar ontime..
supplier asyik col tanya..
bos kecil asyik tak masuk ofis..
saya ini yang kena jawab dengan bos besar..
stress sangat-sangat..
help me..
tak pernah rasa geram sangat-sangat ni..
huhuhuh

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

wedelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18715
Posting: 84

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-08 11:20


banyak perkara yang akan saya buat kalau stress :-D
-mengaji quran.tng sikit jiwa..
-luahkan dekat ..
-kadang-kadang menangis.huhu
-dengar lagu..
-jogging
-makan :-)


-----------------
~hidup ini indah jika segalanya kerana Allah~


Bookmark and Share

    


  Member Information For wedeliaProfil   Hantar PM kepada wedelia   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 16-09-08 13:16


Assalamualaikum...kalau ana, selalu sembang dengan umi, ngaji & main dengan kucing...memang rasa kurang stressnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 17-09-08 11:51


Pada 16-09-08 10:38 , PUTERI_FUZA posting:

!!! QUOTE !!!

kalau stress kat tempat kerja??
company hutang dan tak dapat bayar ontime..
supplier asyik col tanya..
bos kecil asyik tak masuk ofis..
saya ini yang kena jawab dengan bos besar..
stress sangat-sangat..
help me..
tak pernah rasa geram sangat-sangat ni..
huhuhuh


hmm...lebih kurang sama dengan tekanan yang saya hadapi di tempat kerja...kerja syarikat construction ke ni..

stress di tempat kerja..bangunan tak siap²..dah delay banyak, sedangkan sepatutnya dah serahkan bangunan kepada klien..subkon pula buat hal..asik mengharapkan payment..taknak keluarkan duit sendiri dulu..payment pula ditahan kerana surat CCC dah keluar...bilamana CCC dah keluar, jika bangunan masih tak siap, payment akan ditahan..makanya progress tak berjalan di tapak...bos akan suruh saya tekan subkon..subkon pulak suruh saya tekan bos untuk paymnet, kalau tak macam mana kerja nak jalan..last² saya tersepit di tengah²..bila meeting, saya kena jawab...aduss...apalah nak jawab..nak tipu, tak elok..berjanji, dimungkiri pula...senyap, nampak sangat macam tak buat kerja...

dalam ofis pula, nyamuk berung-berung..penuh..setiap masa digigit, mana tahan nak buat kerja..subkon pula taknak buat fogging..
elektrik pula kengkadang ada, kengkadang trip..subkon tedetut..pasang bekalan 1-phase, patutnya 3-phase..nak buat kerja dengan komputer pun susah, bilik pula gelap bila time tak ada letret...

kesimpulan : biar jeq..hadapi dengan tenang..bila dah tense, larikan diri daripada kerja..buat benda lain..tutup sekejap fikiran pasal tugas..bagi tenang..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 11:57


ala, bangunan tak siap tu bagi saja CF, orang sekarang macam tu saja krojenye. guna kabel menteri2... hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 12:24


:sopan: membasuh...apa-apa saja...pinggan ke...kain ke...cermin tingkap ke...whatever..hihi


-----------------
ana..ukhtukum fil Islam..


Bookmark and Share

    


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

eira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2341
Posting: 182
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 13:14


nangis. nangis. nangis. berkurung lam bilik. :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiraProfil   Hantar PM kepada eira   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 15:44


:cry: :cry: :cry:
lepas itu tidur.... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 15:51


hmm..apa buat bila stress ek...

slalunya..nyakat org..usik2 room mata..

tak pun..melukis....hah..melukis yang paling best..boleh hilangkan tension..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 17:04


bila stress... kita stress kan orang lain pulak... :sopan:
Sorry siapa yang terkena tu.. adess.. :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 18:14


Pada 17-09-08 17:04 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

bila stress... kita stress kan orang lain pulak... :sopan:
Sorry siapa yang terkena tu.. adess.. :sopan:


cara yang paling berkesan ini!

hahaha...................penat kaco lepas itu pergi tito

lepas itu org lain kaco kita pula..
adess


T_________T


-----------------
FIDAK 2015


Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-09-08 09:09


Assalamualaikum..

Ini sekadar untuk INFO.....

Stress mempunyai 5 jenis tekanan :

1.    Heavy Stress
         Turut dikenali sebagai kemurungan (depression). Punca faktor genetic dan persekitaran

2.    Mental Disorder
         Berkaitan dengan mental. Antara berkaitannya adalah yang kita pernah penyakit schizophrenia

What is schizophrenia?

Schizophrenia is a severe brain disease that interferes with normal brain and mental function—it can trigger hallucinations, delusions, paranoia, and significant lack of motivation. Without treatment, schizophrenia affects the ability to think clearly, manage emotions, and interact appropriately with other people. It is often disabling and can profoundly affect all areas of your life (for example, becoming unable to work or go to school). Being told that you or someone you love has schizophrenia can be frightening or even devastating


3.    Anxiety Attack
         Penghidap merasai kebimbangan kronik dan berterusan serta ketegangan ( tension) tanpa sebarang sebab yang jelas.

4.    Nerval Breakdown
         Seorang yang mengalami gangguan emosi yang teruk berterusan

5.    Sleep Apnea
         Merupakan keadaan yang serius dan berpotensi mengancam nyawa dan boleh berlaku semua peringkat umur


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Apa Anda Buat Bila STRESS??

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 1.141668 saat. Lajunya....