Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Laut yang tenang tidak menghasilkan nelayan berani

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Teka-Teki
Topik: Teka-teki Loyer Buruk: Pakcik Vs Rimau


Carian Forum

Moderator: Administrator, nordalily
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Teka-Teki
    »» Teka-teki Loyer Buruk: Pakcik Vs Rimau

Please Mendaftar To Post


Oleh Teka-teki Loyer Buruk: Pakcik Vs Rimau

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 23:13


Assalamualaikum wbk..


ini ada satu teka-teki loyer buruk..

begini cheritenyer..

Ada seorang pakcik ni kena ikat kat atas pokok dalam sebuah hutan rimba. Tangan dan kakinya telah diikat oleh orang yang jahat.
Hujung tali yang satu lagi sedang dimakan oleh sebatang lilin yang sedang menyala. Hutan tu pula memang ada banyak harimau yang berkeliaran.

Kiranya bila tali tu putus dibakar lilin, pakcik tu akan jatuh dan akhirnya dimakan harimau sebelum sempat orang lain datang menyelamatkannya.

Sian kat pakcik ini...

:-(


Nak jelas lagi cuba check ilustrasi ini;

/



Soalannya:

Macam mana pakcik tu nak mengelakkan tali tu dari putus di makan api lilin sementara menunggu ketibaan pasukan penyelamat sedangkan dah ada sekor harimau standby kat situ.



SELAMAT MENCUBA     :-P


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

aishah_ay
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.01.2007
Ahli No: 27998
Posting: 23
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 01:34


Assalamualaikum..

nyanyikan lagu birthday kat harimau tu..lepas itu mesti harimau tu tiup api lilin,,sebab harimau tu ingat lilin tu lilin birthday dia..huhu..selamat lah pakcik tu daripada terjatuh dan dibaham harimau..hehe..betul ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aishah_ayProfil   Hantar PM kepada aishah_ay   Quote dan BalasQuote

pemburu_harimau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33850
Posting: 559
Dari: Di kawasan yang ada Harimau

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 02:10


Pada 24-09-08 01:34 , aishah_ay posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

nyanyikan lagu birthday kat harimau tu..lepas itu mesti harimau tu tiup api lilin,,sebab harimau tu ingat lilin tu lilin birthday dia..huhu..selamat lah pakcik tu daripada terjatuh dan dibaham harimau..hehe..betul ke?


hehehe... HAPPY birthday HARIMAU...
:-P


-----------------
Harimau adalah makhluk Tuhan,
Kenapa mahu memburu harimau yang comel ini?



    


  Member Information For pemburu_harimauProfil   Hantar PM kepada pemburu_harimau   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 24-09-08 12:34


pandainyer... betul betul betul...
selamat juga pak cik itu dari di baham harimau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-09-08 14:24


Pada 24-09-08 02:10 , pemburu_harimau posting:

!!! QUOTE !!!


hehehe... HAPPY birthday HARIMAU...
:-P



orang yang paling gembira ialah pemburu_harimau...
cayalah.... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 14:53


Salam..

Aiseh, ada pula yang meng'up'kan topik ni.

Minta maaf lah gambar nya tak keluar..
Teka-teki ini pun aku 'copy & paste' dari topik putera.com masa godek-godek belajar it..

hehehhe..

Anyway tahniah aishah sebab betul..

Dan tahniah kepada harimau kerana sudi menjawab topik ini..

Err, befday En Harimau ke hari ni??


-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 15:21


Ada juga teka teki begini..
harimau pun sambut beday ye.. hehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

bintanghati2008
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.07.2008
Ahli No: 34147
Posting: 217
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 15:33


assalammualaikum

kenapa suruh harimau itu yang tiup. minta lah tolong pemburu_harimau. kan lebih selamat...jangan marah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintanghati2008Profil   Hantar PM kepada bintanghati2008   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 16:14


Pada 24-09-08 01:34 , aishah_ay posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

nyanyikan lagu birthday kat harimau tu..lepas itu mesti harimau tu tiup api lilin,,sebab harimau tu ingat lilin tu lilin birthday dia..huhu..selamat lah pakcik tu daripada terjatuh dan dibaham harimau..hehe..betul ke?

ohoho itu ye jawapannya... mant0p.

tapi terfikir pula, biasanya lepas tiup lilin tu, upacara seterusnya adalah makan kan... so agaknya apa menu si rimau hari tu sempena birthday dia :sopan:

p/s: tak selamat jugak, ngeh3x


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

areyien
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34006
Posting: 168
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 16:50


Pada 24-09-08 16:14 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-09-08 01:34 , aishah_ay posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

nyanyikan lagu birthday kat harimau tu..lepas itu mesti harimau tu tiup api lilin,,sebab harimau tu ingat lilin tu lilin birthday dia..huhu..selamat lah pakcik tu daripada terjatuh dan dibaham harimau..hehe..betul ke?

ohoho itu ye jawapannya... mant0p.

tapi terfikir pula, biasanya lepas tiup lilin tu, upacara seterusnya adalah makan kan... so agaknya apa menu si rimau hari tu sempena birthday dia :sopan:

p/s: tak selamat jugak, ngeh3x



ha'ah ek ibnu musa...mesti lah pakcik tu sebagai menu utamanye..huhu makan besar sang harimau... :lol:


-----------------
Insan yang mulia ialah insan yang selalu mengakui kelemahannya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For areyienProfil   Hantar PM kepada areyien   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 17:04


tak paham lah teka teki ni. macam mana nak bagi teman paham ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

arfah_razali
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.09.2008
Ahli No: 34855
Posting: 31
Dari: selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-09-08 17:10


betul-betul....nyanyi sajalah lagu hepy brthday kat harimau itu...hehehe..tak pun pak cik tu saja yang tiup lilin itu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For arfah_razaliProfil   Hantar PM kepada arfah_razali   Quote dan BalasQuote

ardani
WARGA SETIA
Menyertai: 24.06.2008
Ahli No: 33778
Posting: 451
Dari: queensland lake

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 17:21


hahahahahah..
teka teki begini pun ada??
kreatif sungguh yang cipta teka teki ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ardaniProfil   Hantar PM kepada ardani   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-09-08 18:02


Pada 24-09-08 17:04 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

tak paham lah teka teki ni. macam mana nak bagi teman paham ni?


benonya daeng.. teka-teki teka-tekuk ni ada gambar yang kena refer... gambar tu sangat penting untuk pemahamn teka teki ni... tapi, mudasir letak tak jadi pula... kenalah faham ayatnya...ismi nak lukis pun tak reti.. adess.. :malu:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 27-09-08 14:32


Pada 24-09-08 16:14 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-09-08 01:34 , aishah_ay posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

nyanyikan lagu birthday kat harimau tu..lepas itu mesti harimau tu tiup api lilin,,sebab harimau tu ingat lilin tu lilin birthday dia..huhu..selamat lah pakcik tu daripada terjatuh dan dibaham harimau..hehe..betul ke?

ohoho itu ye jawapannya... mant0p.

tapi terfikir pula, biasanya lepas tiup lilin tu, upacara seterusnya adalah makan kan... so agaknya apa menu si rimau hari tu sempena birthday dia :sopan:

p/s: tak selamat jugak, ngeh3x




:lucu: :lucu: :lucu: ...En ibnu_musa ni kelakar lah...hikhikhik :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.110987 saat. Lajunya....