Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-02-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Never explain yourself to anyone, the one who likes you don't need it, the one who hates you won't believe it
-- -- Snickers (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ShannonTodd
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43149

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 94
Ahli: 0
Jumlah: 94




  Yang Masuk Ke Sini
razani: 12 hari yang lalu
abid_19: 12 hari yang lalu
JonathanBaker: 14 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: Proton Persona...Permata Hatiku...


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» Proton Persona...Permata Hatiku...

Please Mendaftar To Post


Oleh Proton Persona...Permata Hatiku...

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-04-08 15:47


Assalamualaikum

Apa pendapat anda mengenai Proton Persona...?
Ada sebarang komen terutama kepada mereka yang telah memandunya atau menaikinya....
Ada sebarang tips yang boleh dikongsi tak mengenai kereta ini...?

:berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-04-08 18:09


proton pesona...
..
cantik dan mempesonakan..
hehe..
especially warna puith atau silver...
dia punya performance tu tak tau pula
tak pernah naek...
tapi dpd luar ok lah...

=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

islamiah91
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.01.2006
Ahli No: 21871
Posting: 40
Dari: dunia yang fana

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-04-08 21:08


salam..

warna blueberry tea lah cantik..
abah saya ada beli sebuah..
best juga lah naik..


-----------------
smile always... senyum itu sedekah.. :)




Bookmark and Share

    


  Member Information For islamiah91Profil   Hantar PM kepada islamiah91   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 17:58


Tapi, saya lebih suka yang warna kelabu.... nampak lebih vogue...
apa pun harganya memang berpatutan
digalakkan beli yang high line atau middle line... utamakan keselamatan...
rekabentuk pun cantik dan terpesona...
pernah duduk tapi tak pernah bawa lagi...hehehehe! itu pun kat bilik pameran sajalah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 29-04-08 19:12


persona...

quite ok...selalu juga naik. space dalam kereta agak luas juga. kalau kereta tempatan, persona antara kereta yang ana minat selain Myvi...hoho... 8-)

komen yang ana pernah terima daripada orang-orang yang ada kereta persona...mostly kata pintu kereta selalu ada masalah. yang lain-lain tu ana tak pasti. so far, ana suka warna blueberry tea....nampak elegan... :kelip:



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-09-08 08:48


/

kini proton dah keluar persona se.... fuh..cantiknya...harga pun bawah 60.000 iaitu 59.800
lebih canggih... rasa macam nak angkat saja...hehehe!
tapi tiap-tiap bulan mesti 600 +++ .....

:kelip:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-09-08 20:20


kalau minat dengan persona.....angkatla...insyaAllah rezeki ada di mana-mana...600++ pun tak mengapa...cuma kena pandai budget lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-09-08 23:17


Persona ku sayang...masih belum dapat ku miliki lagi..sedih tau....tak dapat nak miliki lagi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

kelantanz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34447
Posting: 91

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 12:23


Pada 29-04-08 17:58 , rimbabara posting:

!!! QUOTE !!!

Tapi, saya lebih suka yang warna kelabu.... nampak lebih vogue...
apa pun harganya memang berpatutan
digalakkan beli yang high line atau middle line... utamakan keselamatan...
rekabentuk pun cantik dan terpesona...
pernah duduk tapi tak pernah bawa lagi...hehehehe! itu pun kat bilik pameran sajalah.....


Alhamdulillah, selesa dengan kereta Persona, lebih kurang 5 bulan pakai kereta ni. Ambil colour kelabu yang High line. Trade-in kereta kelisa yang lebih 6 tahun.

Performance memang puas hati, yalah antara yang termurah dalam classnya, nak beli Vios or City mahal sangat. Handling memang smooth, minyak tu kalau balik kampung tak lah teruk tapi kalau guna dalam city memang minum minyak saja. Kalau city roughly 10 liter / 100km dan kalau balik kampung lebih kurang 6 or 7 liter / 100 km. Setakat ni tak banyak problem cuma lock sebelah pemandu dia tak terkunci bila kunci kereta tapi hantar kat Proton dah oklah.

Size tempat letak barang memang besar so tak ada masalah bila nak balik kampung dengan keluarga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kelantanzProfil   Hantar PM kepada kelantanz   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 14:14


saya pun nak ambil persona juga... tapi sekarang guna myvi... tunggu budget next year Insya Allah..

Minat pasal dulu suka gen2... tapi nak yang panjang sikit... jadi persona...

Persona..aku terpersona..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 14:23


pakcik saya pakai persona.. belum sampai setahun lagi tapi tingkap dah tak boleh nak buka tutup secara auto lagi.. kadang,button tu langsung tak boleh fungsi.. Kenapa ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 14:43


myvi saya pun ada problem yang sama juga... nasib agaknya... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 14:46


nasib baik viva saya tak ada apa-apa.. hehe.. di hari itu ada kes tak boleh buka pintu dr dalam.. rupanya ada apa entah kat tepi pintu tu..kawan yang betulkan,lepas itu dah ok balik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 17-10-08 14:51


Warna merah laaaaaaaaaagi cantik .. :-) kalau lah Wawa reti drive (Especially time nak parking) Keyta besaq2 ni.. Dah lama Wawa ambil Persona .. To b advise, Hrga Proton Gen2 > mahhal dari Persona .. tapi tu lah .. tak ada rzeki nak drive keyta besar-besar ni .. Taaaaakut.

P/S : Keyta Persona best sangat .. Selesa dan kalau laju pun memang rasa macam bawa Mercdz..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

insan_85
Warga Rasmi
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14467
Posting: 7
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-10-08 15:04


saya guna kereta persona putih...
kira ok lah...
tapi bisa nya barangan malaysia.ada saja masalah...
macam kereta saya,baru bila dalam 5 bulan dah ada problem...
tapi yang penting saya dah ada kereta sendiri..dengan usaha sendiri..
dan yang penting guna duit halal....
kepuasan yang tak terkata....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_85Profil   Hantar PM kepada insan_85   Pergi ke insan_85's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 17-10-08 21:22


ishk.. fikir-fikir nak tukar myvi.. tapi tetiba ibu saya pula nak tukar jugak.. dia nak ambil persona.. so saya kena lah ambil alih wira dia tu.. pasal ayah offer deposit pada sesiapa yang nak tykar kereta... tpaksela buat-buat kalah..

tapi ap beza SE, hi-line, med-line, baseline ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 18:07


Pada 17-10-08 21:22 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

ishk.. fikir-fikir nak tukar myvi.. tapi tiba-tiba ibu saya pula nak tukar jugak.. dia nak ambil persona.. so saya kena lah ambil alih wira dia tu.. pasal ayah offer deposit pada sesiapa yang nak tykar kereta... tpaksela buat-buat kalah..

tapi ap beza SE, hi-line, med-line, baseline ek?


se dengan yang lain lebih kepada aksesori sahaja. Tapi digalkan ambil yang m line atau h line. Kerana keselematan lebih terjamin. SE pun samalah. Ada air beg berbanding l line. Nak elok ambil h line atau ada duit lebih sikit ambil se. Lebih cantik dan sporty.
Bila lah nak ambil ni ye... hehehe!
Dok cakap saja... hehehe!

:-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

jannahnobel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2007
Ahli No: 31060
Posting: 80
Dari: Bumi Allah_mencari ilmu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-10-08 19:08


Pada 17-10-08 14:23 , halesolurun_84 posting:

!!! QUOTE !!!

pakcik saya pakai persona.. belum sampai setahun lagi tapi tingkap dah tak boleh nak buka tutup secara auto lagi.. kadang,button tu langsung tak boleh fungsi.. Kenapa ek?


salam....jannah pernah terbaca pasal kereta produa kancil...
walaupun yang 1st tapi teruk sangat dia punya keadaan...
masa beli,pmbeli tu cakap....ok,pas 2,3 Kalau tak silap...
jadi teruk sngat, tmbah2 time hujan, air masuk mlalui tingkap...
habis xcantik...lagi apa entah dia cakap...

kiranya bagi jannah...kerete Malaysia, yang ok,ok lah...tapi bila trkena yang tak ok ni...mnjadikan kita fikir tak best,...terutamanya yang tak suka kereta keluaran Malaysia...


-----------------
KeGeMbIrAaN yAnG bErCaHaYa


Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahnobelProfil   Hantar PM kepada jannahnobel   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 28-10-08 11:53


Persona atau Gen2... :berfikir:
Gen2 juga yang menawan hatiku :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-04-10 11:47


insya allah 11 APR ni ada jemputan khas untuk group saya intai persona elegance...

even dah pernah pergi coe intai elegance ni, harap-harap kali ni dapat lah tengok edisi HLine...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-04-10 17:49


assalamualaikum...

ana pakai persona se..
last year tak tahu nak beli kereta apa..
family suruh beli honda city..
tapi ana nak berwasatiah saja...
lagipun masa bujang ni itu dah cukup bersyukur...

cuma pintu dia kadang-kadang log dia naik turun dengan sendirinya..
apa-apa pun kalau buat laju memang macam mercedes:)
sebab ana suka buat laju tak tahulah bila nak bawa slow ni..
mungkin tunggu dah kahwin nanti agaknya :)


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

cgu_NAM
Warga Rasmi
Menyertai: 31.12.2009
Ahli No: 38890
Posting: 16
Dari: tawau

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-04-10 18:56


Assalamualaikum..kadang-kadang rasa juga nak beli persona tapi serba salah pula sebabnya ramai yang kata kereta proton tak berapa elok cepat saja rosak dan tak jimat minyak..ada yang cadangkan beli vios uiks mana mampu walaupun orang kata kita mampu..kita yang membayarnya..huhuhu..sekarang daLAM dilema antara myvi,viva,persona dan saga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cgu_NAMProfil   Hantar PM kepada cgu_NAM   Pergi ke cgu_NAM's Website   Quote dan BalasQuote

nur_indah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 7
Posting: 393
Dari: N9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-04-10 19:30


Assalamualaikum... :-D ... persona memang best!!! heheh... (sebab tak mampu nak beli toyota vios or honda city... huhu) akak trade in kenari aerosport sebab ahli keluarga dah bertambah... dulu bujang, dan pas kawin dapat anak seorang boleh lagi lah nak travel jauh atau balik kg dengan kenari yang space letak barang yang kecik... dah nak masuk anak ke-2, ada rezeki lebih sikit, tukar lah kereta sebab makin btambah barang yang nak dibawa bila keluar ke mana-mana... hehehe... drive kat highway memang ok, smooth saja, tak ada hal nak laju.... janji selamat tiba ke destinasi... cuma lock pintu kereta ni pernah lah buat hal sikit dulu.. tapi pas pergi servis Alhamdulillah ok... space letak barang pun luas, selesa pun selesa... terima kasih Proton sebab bagi pilihan yang agak baik dan berpatutan bagi yang sederhana mampu macam akak ni... heheh... :-D


-----------------
"ukhwah PENGGERAK DAKWAH..."


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_indahProfil   Hantar PM kepada nur_indah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.096967 saat. Lajunya....