Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Never explain yourself to anyone, the one who likes you don't need it, the one who hates you won't believe it
-- -- Snickers (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 16 hari yang lalu
muslimiman: 21 hari yang lalu
tornado: 40 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Mana baik cuci pakaian guna tangan atau mesin?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Mana baik cuci pakaian guna tangan atau mesin?

Please Mendaftar To Post


Oleh Mana baik cuci pakaian guna tangan atau mesin?

MohdZakri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4163
Posting: 76
Dari: Bandar Baru Bangi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-10-03 00:01


Assalamualaikum.wbt, salam ikhlas penyeri ukhuwah...

Pada pendapat antom semua,adakah mencuci pakaian guna tangan atau guna mesin lebih baik...

Syukran jazilan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdZakriProfil   Hantar PM kepada MohdZakri   Pergi ke MohdZakri's Website   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-10-03 00:13


assalamualaikum

kalau pkkan, lebih baik cuci tangan
kain tak rosak & lebih suci
tapi untuk jimatkan masa, lebih baik pakai mesin basuk
pk2kanlah

-----------------
ukhwah itu indah bila dihubungkan melalui silaturrahim

layari http://ibnusyah.blogspot.


    


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-10-03 03:24


Assalamualaikum..
nyampuk skit.....

pakai mesin=kurang rajin
pakai tangan= adalah skit rajin..



Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

nhafidzs
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2003
Ahli No: 879
Posting: 93
Dari: s'gor

Selangor  


posticon Posting pada: 14-10-03 08:15


assalamualaikum..

bercakap pasal mesin basuh ni.. boleh ke kite basuh kain yg terkena najis2 ringan dgn mesin basuh tanpa membersihkan/ menghilangkan dulu najis tersebut? confuse la..

wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nhafidzsProfil   Hantar PM kepada nhafidzs   Quote dan BalasQuote

muslim_84
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 997
Posting: 128
Dari: Tanah Merah, Kelantan Darul Serambi Mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-10-03 08:20


Assalamualaikum..

Pada pendapat ana sebagai lelaki, ana rasa lebih baik basuh kain dengan mesin sebab tak payah habiskan masa dan tenaga.. Kebanyakkan orang lelaki suka cari kerja yang senang... Wassalam..


-----------------
(Semulia-mulia manusia, adalah manusia yang merendah diri di kala dia berkedudukan tinggi, dan bersikap adil ketika berkuasa)

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_84Profil   Hantar PM kepada muslim_84   Pergi ke muslim_84's Website   Quote dan BalasQuote

liss
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.10.2003
Ahli No: 3923
Posting: 85
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 14-10-03 11:11


assalammualaikum....bagi pendapat ana pulak...mesin basuh lagi senang sebab sambil tunggu baju kering kite boleh membuat kerja lain...dan bagi cuci tangan pula ia mengambil masa yang lama untuk kering klu ari ujan pulak lagi banyak lah baju yang hendak di jemur...tp kedua2nya pun boleh...null

Bookmark and Share

    


  Member Information For lissProfil   Hantar PM kepada liss   Quote dan BalasQuote

muslimahsejati
WARGA SETIA
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1091
Posting: 1009
Dari: kota tinggi,johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-10-03 16:43


lebih baik pakai tangan sebab pakaian tak rosak.
dan berbulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahsejatiProfil   Hantar PM kepada muslimahsejati   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 14-10-03 21:20


mesin.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

syodel
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3679
Posting: 49
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-10-03 22:34


Ws.bagi ana.cuci pakai tangan lagi bagus,sebab menjimatkan,kalu pakai mesin nak kene charge elektrik agi,pakai tangan free off charge.Saye kat UNITEN ni x penah lagi hantar pakaian kat dobi untuk dibasuh.Semua basuh pakai tangan je.Tambahan pula.dengan cara ini,menunjukkan kite ni suke berdikari.Kalu kat rumah tu,memanglah mak yang basuhkan pakai mesin kan!....he...heh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syodelProfil   Hantar PM kepada syodel   Pergi ke syodel's Website   Quote dan BalasQuote

are_rule1981
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2003
Ahli No: 3442
Posting: 293
Dari: Ampang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-03 15:28


ana suka basuh baju dengan tangan.. sbb bila basuh dgn tgn kita akan rasa kepuasan slps basuh basuhnya..tgk bersih, wangi..dgn aktiviti ini secara tak langsung tangan kita ni bersenam..tak gitu?kalau asyik nak guna mesin je sampai bila nak berdikari.. kan?

[ Posting ini telah di edit oleh: luahan_dehearty pada 2003-10-15 15:29 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_rule1981Profil   Hantar PM kepada are_rule1981   Quote dan BalasQuote

nurul_syamila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 625
Posting: 47
Dari: Batu Pahat

Johor  


posticon Posting pada: 15-10-03 16:18


ntahlah erkk mesin tu tak terjamin bersihnye tapi tangan tu terjaminlah penatnya. kalau rajin mesti tak kisah bendertu semua...kan!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_syamilaProfil   Hantar PM kepada nurul_syamila   Quote dan BalasQuote

idea_31
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3206
Posting: 182
Dari: kuantan,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 16-10-03 17:08


baik pakai tangan......insyaAllah cuci skit.
nak cepat basuh mesin,bukan semua mesin tak cuci tp kurang sikitlah...
wallahualam

-----------------
nur kasih
"it will take a minute to like someone,only an hour to have a crush on someone,and only a day to love someone,but IT WILL TAKE A LIFE TIME TO FORGET SOMEONE"

kasih sayang ku hanyalah kerana ALLAH....amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For idea_31Profil   Hantar PM kepada idea_31   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-10-03 18:56


ermm..pakai tgn lagi bagus aa..bersih skit kut..tu pun kalo berus tul2 la..kalos etakat rendam ban bilas mmg tak bersih la kan..lagipun kalo masuk mesin kang rosak plak baju yg mahal2 tuh..

tapi kalo dah darurat sangat..contohnye..saat2 menghadapai exam atau pun kalo dah sibuk ngat ngan assign...tu bleh la dobi jer...jemat masa sket..hehe

-----------------
no pain..no gain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.114041 saat. Lajunya....