Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bulan tak jatuh ke riba, sebaliknya manusia menjatuhkan diri ke atas bulan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 24
Ahli: 0
Jumlah: 24




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 3 hari yang lalu
nabilah: 3 hari yang lalu
aye: 4 hari yang lalu
tereturubuzu: 13 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: tumpang tanya sikit...........


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» tumpang tanya sikit...........

Please Mendaftar To Post


Oleh tumpang tanya sikit...........

adekuwan83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31792
Posting: 189
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-04-08 13:01


Assalamualaikum semua :-) :-)
tumpang tanya sikit, saya memerlukan sedikit pendapat/pandangan/ sebuah jawaban berkenaan dengan persoalan ini.........
tak berapa lama dulu, saya ada terima satu mesej daripada kawan saya yang berbunyi lebih kurang begini.... " sekiranya setiap amalan yang saya lakukan adalah semata mengharapkan syurga Allah, maka haramkanlah bagiku memasuki syurgaMu"
hmm lebih kurang begitulah maksud ayat tersebut, minta maaf kalau pernyataan ini kurang tepat, tapi begitulah maksudnya..
persoalan saya sekarang ni adalah : adakah salah kalau kita berbuat sesuatu amalan semata-mata mengharapkan syurga Nya??? :-? :-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For adekuwan83Profil   Hantar PM kepada adekuwan83   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-04-08 13:36


Pada 23-04-08 13:01 , adekuwan83 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum semua :-) :-)
tumpang tanya sikit, saya memerlukan sedikit pendapat/pandangan/ sebuah jawaban berkenaan dengan persoalan ini.........
tak berapa lama dulu, saya ada terima satu mesej daripada kawan saya yang berbunyi lebih kurang begini.... " sekiranya setiap amalan yang saya lakukan adalah semata mengharapkan syurga Allah, maka haramkanlah bagiku memasuki syurgaMu"
hmm lebih kurang begitulah maksud ayat tersebut, minta maaf kalau pernyataan ini kurang tepat, tapi begitulah maksudnya..
persoalan saya sekarang ni adalah : adakah salah kalau kita berbuat sesuatu amalan semata-mata mengharapkan syurga Nya??? :-? :-?


Ini kalau ana tak silap kata-kata Rabiatul 'Adawiyah, salah seorang sufi -berdasarkan sebuah buku. Beliau berkata begini kerana kecintaan yang amat mendalam kepada Allah S.W.T. Kalau diperhatikan banyak kata-kata ahli sufi yang mengelirukan kita yang tidak sama taraf dengan mereka. Ana tak tahu dan jahil tentang bab ahli sufi dan tasawwuf ni...... :oops:


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-08 13:41


kalau kita beramal atau beribadah untuk apa-apa saja yang selain daripada ALLAH, maka itu adalah dikira syirik...

syurga tu... walaupun ia impian kita, tapi ia kan sesuatu yang selain Allah juga kan?

ni bukan bagitau.. just nak discuss... betul kan?

jika kita buat sesuatu kerja hanya untuk balasan syurga, dan bukannya mengharapkan keredhaan (kesukaan) Allah, maka apa agaknya pandangan Allah tentang kita? dan di manakah nilai keikhlasan di dalam diri kita di situ?

tu dah macam kita nak nikmat DIA jeq. bukannya kerana DIA... patutnya DIA lah matlamat kita.. bukannya syurga...

bukankah???


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-04-08 15:56


Assalamualaikum
betul..betul..daripada kata² Rabiatul Adawiyah...actually, pernah discuss tentang perkara ini..hmm...tak berani jugak nak cakap...lagi² bila CS kata macam tu...mungkin kita kena lihat dari skop yang lebih rendah sikit agaknya...sememangnya..atau seharusnya..matlamat kita adalah Allah..tapi, di mana ye saya baca..aduih lah..dah lupa...dia berkenaan dengan taraf ibadah tu..apakah perbezaannya di antara orang yang mengharapkan keredhaan Allah semata dan orang yang berbuat amalan kerana inginkan syurgaNya dan takutkan nerakaNya...hmm...sukar jugak nak bagi pendapat ni...maybe keterangan ni perlu diulas lebih lanjut oleh pakar dalam bidang agama beserta dengan hujahnya sekali..silakan..silakan...
P/S : hmm...ternyata, kefahaman dan amalan saya masih jauh dari baik...masih terlalu jauh.. :-(



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-04-08 17:03


Pada 23-04-08 13:36 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-04-08 13:01 , adekuwan83 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum semua :-) :-)
tumpang tanya sikit, saya memerlukan sedikit pendapat/pandangan/ sebuah jawaban berkenaan dengan persoalan ini.........
tak berapa lama dulu, saya ada terima satu mesej daripada kawan saya yang berbunyi lebih kurang begini.... " sekiranya setiap amalan yang saya lakukan adalah semata mengharapkan syurga Allah, maka haramkanlah bagiku memasuki syurgaMu"
hmm lebih kurang begitulah maksud ayat tersebut, minta maaf kalau pernyataan ini kurang tepat, tapi begitulah maksudnya..
persoalan saya sekarang ni adalah : adakah salah kalau kita berbuat sesuatu amalan semata-mata mengharapkan syurga Nya??? :-? :-?


Ini kalau ana tak silap kata-kata Rabiatul 'Adawiyah, salah seorang sufi -berdasarkan sebuah buku. Beliau berkata begini kerana kecintaan yang amat mendalam kepada Allah S.W.T. Kalau diperhatikan banyak kata-kata ahli sufi yang mengelirukan kita yang tidak sama taraf dengan mereka. Ana tak tahu dan jahil tentang bab ahli sufi dan tasawwuf ni...... :oops:


Saya lagi jahil... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-04-08 17:04


kalau tak silap, ummimq dah buka satu tajuk khusus untuk perkara ni.
beribadah kerana mengharapkan pahala dan mengharapkan syurga tu lebih kurang sama kan??

Bookmark and Share

  


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-04-08 17:11


Yang penting niat.. Allah dah bagi syurga sebagai ganjaran.. rasanya tak salah mengharapkan syurga..

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

adekuwan83
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2007
Ahli No: 31792
Posting: 189
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-04-08 13:58


terima kasih di atas info2 yang dberikan :-) :-) :malu:

Bookmark and Share

  


  Member Information For adekuwan83Profil   Hantar PM kepada adekuwan83   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11221 saat. Lajunya....