Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 29-05-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tiada kereta kuda, naiklah kuda; jika tiada kuda, lebih baik berjalan kaki

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 46
Ahli: 0
Jumlah: 46




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 20 hari yang lalu
izdham: 29 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 39 hari yang lalu


Cuti-Cuti Malaysia
Topik: Taiping bandar warisan..


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cuti-Cuti Malaysia
    »» Taiping bandar warisan..

Please Mendaftar To Post


Oleh Taiping bandar warisan..

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-04-08 23:12


Assalamualaikum
Bandar Taiping merupakan bndar yang paling lembap di Malaysia.sentiasa hujan sepanjang tahun.Perkataan 'Taiping' berasal dr bahasa cina yang bermaksud kedamaian.Taiping mempunyai pelbagai tempat2 yang menarik untuk dikunjungi.berdasarkan sejarah taiping terkenal disebabkan oleh perlombongan bijih timah.Sepatutnya Taiping dipilih menjadi ibu negara tanah melayu namun disebabkn kedudukkannya yang tidak berapa strategik ditambah pula dengan kemerosotan pengeluaran bijih timah mnyebabkn kuala lumpur terpilih sebagai ibu negara.

Taiping terkenal dengan zoonya yang merupakan zoo pertama di Tanah Melayu.Kaya dengan pelbagai spesies haiwan.Zoo Taiping juga kini menawarkan perkhidmatan night safari.Selain itu,bandar Taiping juga terkenal dengan keindahan taman tasiknya yang hijau dan tenang.Terdapat perkhidmatan menaiki bot dan berkayuh untuk menerokai keindahan tasik buatan manusia ini.Berhampiran dengannya terdapat Bukit Larut atau nama lamanya Maxwell Hill.Perkhidmatan jip disediakan untuk sampai ke puncak bukit ini.Di puncaknya terdapat penanaman tulip,strawberi dan kaktus.Tulip hanya akan berbunga pada musim2 tertentu di mana benihnya dibawa khusus dari Holand untuk pnyemaian di Bukit Larut.

Muzium Taiping merupakan muzium yang pertama dibina di Tanah Melayu.Muzium yang kaya dengan artifak2 sejarah menawarkan pelbagai pameran mengikut masa2 tertentu.Tanpa membayar yuran kita boleh meneroka sekitar dalam dan luar muzium.Terletak berhadapan dengan muzium ini adalah Penjara Taiping.Bangunan yang tersergam besar menyimpan seribu kisah hitam banduan2.Pelancong tidak dibenarkan masuk ke dalam kawasan penjara tetapi akan dibawa ke tempat informasi yang akan mnceritakn tentang sejarah dan kisah di sebalik tirai besi.

Setelah penat berjalan2,bolehlah merasai kesejukkan air terjun Burmese Pool yang terletak di kaki Bukit Larut.Kawasan perkelahan yang ideal untuk seisi keluarga.

Sebenaranya daerah Taiping sangat luas.tempat2 yang diceritakan adalah tempat2 yang terkenal dan menjadi tarikan utama bndar bersejarah ini.Tak lupa juga bandar Kamunting yang lebih dikenali sebagai bndar industri dan Kuala Sepetang(Port Well) sebagai destinasi perikanan utama.

jom ramai-ramai lawat Taiping.Makanan murah2 dan sedap2.. :-D


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-04-08 23:48


Taiping... memang tempat yang INDAH SANGAT... :)

saya sempat bersekolah di Taiping selama 2 tahun dan betul, memang taiping ada banyak daya tarikan... seperti yang disebut dalam artikel ni...

ada satu nak tambah, siapa yang pergi Taiping, jangan lah lepaskan peluang untuk merasai kelazatan kuey teow goreng dia.. atau orang panggil dolly...

cuma, yang tak best pasal Taiping ni, waktu senja2 dah start aktiviti2 yang tak elok... terkenal pula tu. orang2 Taiping tahu lah.. huhu

disebabkan sekolah saya betul-betul kat kaki bukit larut, pepagi mandi macam mandi waterfall.. fuh sejuk tak hengatnye... saya berazam nak cepat habis SPM dulu sebab tak tahan dengan kesejukannya pepagi...

pergi kelas pun nampak kabus2....

oh ye lagi satu, sana ada banyak betul maikel-maikel dan michelle-michelle berkeliaran... nak pergi kelas seorang-seorang pun takut2.. huuuu

apa pun Taiping memang unik... paling cantik adalah Taman Tasik Taiping nya.... :)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 08:31


Assalamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah,

Izinkan teman menyampuk kata, name sebno Taiping adalah Klian Pauh.
Taiping adalah bandar dan name baru yang diberi akibat dari Penjajah juga.
Kelian Pauh ni dulunye dibawah kuasa Jutawan Melayu Ngah Ibrahim Ibni Sultan Jaafar.
Kelian Pauh adalah bandar melayu asalnye, tapi malangnye sekarang......

p/s

Satu lagi Identiti Melayu yang digelap gelitekan hingge bangse melayu mengemis dibumi sendiri.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 09:01


Saya nak sambung jugaaakk. Saya pun bersekolah dua tahun juga di Taiping.
Di sekolah yang sama jugaak dengan Miss Syahidatul, cuma beliau adalah
senior saya.. Pagi-pagi pergi kelas memang berkabus kan Kak Shye..
UUIISSHH.. Sejuk pagi-pagi mandi... Kemudian monyet-monyet masuk bilik
saya masa saya ke kelas.. Benci betul... Tambah plaakk sekolah kita memang
betul-betul kaki Bukit Larut... ERRM... Pekan dia?? Nice.. Aman... Tapi
kedai-kedai banyak yang menggunakan papan tanda Bahasa Mandarin saya
tengok... Biasa beli barang di The Store... Solat Jumaat di Masjid Telekom,
Sekali dengan student Sekolah Menengah Sains Raja Tun Azlan Shah
(SERATAS)... Bila tengok bola petang-petang kadang-kadang gaduh dengan
penyokong sekolah lain seperti MCKK (Malayan College Kuala Kangsar), SERATAS,
TAT BENG, Vokasional Kamunting, King Edward VII (KE VII), SMK Taman Tasik
Taiping dan lain-lain... Bola punyaa pasal... Dan seperti kata Miss syahidatul,
kuey teow goreng Taiping memang supeerrrbb!!! Termasuk mee goreng
mamak diee.. PEERRGHH!! Lazaaatt!!! Dan masa hujung minggu bila parents
saya melawat saya, outing dengan parents, pernah pergi Burmese Pool.
BESSSNYYEEE.... Then tengok bunga-bunga dekat... ERR.. Ada satu memorial
park untuk zaman World War II tuuuhh... apa taah nama diaa... Kemudian...
Bila fly curi keluar malam-malam dengan member, lepak Taman Tasik yang
indaahh... Balik, warden nampak, gantung persekolahan... ADDDOOII!!!
WAHAHAHAHAHH!!!!!

p/s: TAIPING - BANDAR INDAH.... Dan kenangan yang besss - besss..
Banyak tersimpan... Dan samping sekolah (especially wajib
dipakai di hari Jumaat masih ada dalam beg sekarang, cantik...
Saya siap pakai masa dinner 8th college dulu... warna merah,
kuning dan hitam tu macam padan... macam samping MCKK..)
Terima kasih saudari nurzatul di atas artikel yang menarik ini...
Appreciate that...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 09:06


orang2 sekolah pandai ni... seronok tengok budak-budak pandai bersekolah kat sana. teman tak berpeluang, teman sekolah kampung saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 09:10


AAAIKK? Betul ke Kuala Sepetang tu nama dia Port Well?? Tak taau
pun.. baru taauu niee... Rumah saya ke Taiping if naik kereta,
sejam 5 minit... If naik bas, sejam setengah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 09:35


amboi owl.. mentang2 lah orang ipoh.. senang jeq ye family nak datang...

saya ini, dua tahun duduk situ, family datang tiga kali jeq... pertama kali waktu hantar untuk registration masa first time masuk MRSM.. kali kedua datang sebab family on the way balik dari Penang ke KL.... tu pun sebab betul-betul before nak exam SPM. kemudian kali ke-3 waktu dah habis SPM dan nak angkut segala barang2... huhuhu.

orang2 lain ada family.. lagipun budak-budak sekolah tu ramai asal Perak. saya tak ada sapa pun datang jenguk.. sedih.. graduate pun tak ada sapa datang.. huhuhu...

==

pernah picnic dan bermandi manda di Burmese Pool dengan adik beradik homeroom, lepas itu kena panjat Bukit Larut waktu Hari Sukan... pernah juga jogathon sekitar Taiping tu masa hari Sukan jugak.. jalan ke pekan jalan kaki sahaja dari sekolah semata-mata nak menikmati pemandangan yang indah.. walau jauh, tak kisah pun.. huhu.. kemudian barang2 kat sana pun murah2... selalu beli tudung dan kain kat sana...

kat tasik di sana jugak lah kami sekelas pernah cari spesimen2 untuk pameran Hari Bumi (acara tahunan MRSM Taiping) kelas kami... dengan binatang2 sekali budak-budak laki kutip lepas itu pelihara... boleh pula main-main masa tu..

kalau ke kelas yang dekat tepi2 berdekatan hutan, boleh lah dengar air sungai mengalir dan bunyi cengkerik2... dan boleh lihat banyak monyet berkeliaran.. huhu. tak payah pergi zoo tepeng.. kat sekolah pun dah banyak monyet.. hehe.

rindunya bumi Tepeng....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

smile_roses
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3694
Posting: 895
Dari: Bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-04-08 18:18


taiping tempat yang best..
lagi-lagi zoo taiping :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For smile_rosesProfil   Hantar PM kepada smile_roses   Pergi ke smile_roses's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-04-08 20:06


Pada 23-04-08 18:18 , smile_roses posting:

!!! QUOTE !!!

taiping tempat yang best..
lagi-lagi zoo taiping :D

Saya pernah pergi zoo tu... Safari night... Binatang yang paling saya suka, musang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 23-04-08 23:38


Assalamualaikum
akhirnya ada juga topik ni..saya pun org tepeng. :welcome:
mak abah org jati taiping...rumah dekat saja dengan sek teknik tepen,,,pernah lah f6 di king edward taiping.. before tu masa f1-f5 belajar kat ipoh.. memang taiping sangat menarik..tman tasik ia malam-malam cantik..sjuk saja..tapi ada pla makhluk tak sepatutnya tenggek kat cana...tapi seumur hidup tak pernah lagi naik bkt larut..bila tak tahulah.. :-? act tak pernah pergi mandi kat burmese 2 sebab dekat rumah pun da air terjun.. pagi2 nyaman dan segar sekali..urmm tak sabar nak balik rumah.. sok mlm naik bas.. :-) tapi penat lah..isnin dah mula praktikal.. :-( kalau pergi port well a.k.a kuala sepetang famos lah dengan mee udang kan... love bandarku ini :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-08 20:58


!!! QUOTE !!!

oh ye lagi satu, sana ada banyak betul maikel-maikel dan michelle-michelle berkeliaran...


rasa kelakar pula kak shye sebab monyet macam itu.comey saja bnyinye..hehe..memang banyak pun tapi rasanya dulu kut.lah ini macam kurang saja.sekolah ana pun dulu selalu sangat dia datang mlwt ptg2.habis kotor kaw sekolah kena slongkar sampah.sekolah ana dekat sangat-sangat dengan muzium & pnjara..tiap-tiap kali ckgu buat lawatan cnfirm 2 tempat 2 saja.huhu.


!!! QUOTE !!!

     Posting pada: 21-04-08 08:31


wbt dan salam ukhwahfillah,

Izinkan teman menyampuk kata, name sebno Taiping adalah Klian Pauh.
Taiping adalah bandar dan name baru yang diberi akibat dari Penjajah juga.
Kelian Pauh ni dulunye dibawah kuasa Jutawan Melayu Ngah Ibrahim Ibni Sultan Jaafar.
Kelian Pauh adalah bandar melayu asalnye, tapi malangnye sekarang......

p/s

Satu lagi Identiti Melayu yang digelap gelitekan hingge bangse melayu mengemis dibumi sendiri.


owh iyakah akhi.ana baru tau.igtkn memang nama aslnya taiping saja.sayangnya bandar taiping ini jadi macam bndar cina.ramai cinalah esp kat sekolah ana..huhu..

!!! QUOTE !!!

Posting pada: 21-04-08 09:10


AAAIKK? Betul ke Kuala Sepetang tu nama dia Port Well?? Tak taau
pun.. baru taauu niee... Rumah saya ke Taiping if naik kereta,
sejam 5 minit... If naik bas, sejam setengah...



ha itulah sjrhnya..rumah ana lagi dekat 10 minat saja kut.hehe.sekarang ini taiping da kurang membangun.kaw kamunting pula yang almost membangun.


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

fazilah_fazie89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32700
Posting: 55
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-08 21:46


Assalamualaikum

saya pun nak menyebok jugak... :-D :-D

saya sebenarnya dah lama sangat menetap kat tepeng ni.. ada lah dalam lebih kurang 16 tahun... lama jugak tu..
:berfikir: :berfikir:

kat portwell, mee udang dia memang yang paling best disamping udang2nye yang besar-besar ibu jari dan banyak pulak tu.. memang puas betul makan.. :sopan: :sopan:

kat taman tasik pulak pemandangan ada memang cantik.. tetapi sekarang dah banyak dicemari dengan pemandangan2 yang menyakitkan mata.. contohnya ramai couple2 yang dating kat tepi2 tasik, berpeluk2kn, dan kadang-kadang kalau nasib tak baik ternampak lah couple2 yang sedang bercium... betul-betul menjejaskan pemandangan.. tu yang paling tak best.. :-? :-?

ayah saya kata kat dolly sekarang dah tak sedap sangat macam duu-dulu punya sebab owner ada dah meninggal.. sekarang anak ada yang pegang.. so, kesedapan kuew teau dah kurang...
:-) :-)

hmm.. apa lag ye.. rasa macam banyak lagi yang saya nak ceritakn.. :-P :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazilah_fazie89Profil   Hantar PM kepada fazilah_fazie89   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-04-08 22:18


!!! QUOTE !!!

ayah saya kata kat dolly sekarang dah tak sedap sangat macam duu-dulu punya sebab owner ada dah meninggal.. sekarang anak ada yang pegang.. so, kesedapan kuew teau dah kurang...



betul lah 2.memang da lain rasanya.mhl pula 2.huhu.dulu-dulu mereka bgkus keowteow dengan daun 'simpok'.daun 2 banyak kat kaw hutan semak.sekarang ini pakai krts plastik saja.keaslian da hilang..mee udang kat port well tak pernah cuba lagi.tapi memang sedap org cerita...


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

fazilah_fazie89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32700
Posting: 55
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 20:02


Pada 24-04-08 22:18 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

ayah saya kata kat dolly sekarang dah tak sedap sangat macam duu-dulu punya sebab owner ada dah meninggal.. sekarang anak ada yang pegang.. so, kesedapan kuew teau dah kurang...



betul lah 2.memang da lain rasanya.mhl pula 2.huhu.dulu-dulu mereka bgkus keowteow dengan daun 'simpok'.daun 2 banyak kat kaw hutan semak.sekarang ini pakai krts plastik saja.keaslian da hilang..mee udang kat port well tak pernah cuba lagi.tapi memang sedap org cerita...



kak zatul...
saya berani jamin mee udang kat portwell paling best.. akak kena try.. kalau ada rezeki kita pergi sama-sama ye... :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazilah_fazie89Profil   Hantar PM kepada fazilah_fazie89   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-04-08 22:39


!!! QUOTE !!!

Posting pada: 25-04-08 20:02


Pada 24-04-08 22:18 , nurzatul posting:!!! QUOTE !!!
!!! QUOTE !!!
ayah saya kata kat dolly sekarang dah tak sedap sangat macam duu-dulu punya sebab owner ada dah meninggal.. sekarang anak ada yang pegang.. so, kesedapan kuew teau dah kurang...



betul lah 2.memang da lain rasanya.mhl pula 2.huhu.dulu-dulu mereka bgkus keowteow dengan daun 'simpok'.daun 2 banyak kat kaw hutan semak.sekarang ini pakai krts plastik saja.keaslian da hilang..mee udang kat port well tak pernah cuba lagi.tapi memang sedap org cerita...



kak zatul...
saya berani jamin mee udang kat portwell paling best.. akak kena try.. kalau ada rezeki kita pergi sama-sama ye...


insyaAllah..kena tunggu masa cuti sem lah..hehe.. :terliur:


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-04-08 11:34


Pada 25-04-08 20:02 , fazilah_fazie89 posting:

kak zatul...
saya berani jamin mee udang kat portwell paling best.. akak kena try.. kalau ada rezeki kita pergi sama-sama ye... :-D :-D

kak zatul hang ajak..kami hang tak ajak, huhu.. kelas kita kan sekangkang kera saja..
eh, yang ayah hang bawa pergi makan di hari itu..portwell ke..kurang arif, baru setahun duduk sini..
fakta pasal taiping..
banyak sangat sekolah kat bandar tu..
pada sesiapa yang jalan-jalan sekitar taiping,
jangan risau, susah nak sesat walaupun banyak bangunan sebab kalau pusing2 pun kat tempat yang sama juga.
bak kata orang.. pergi mai pergi mai tang tu! :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 26-04-08 15:25


Pada 20-04-08 23:48 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Taiping... memang tempat yang INDAH SANGAT... :)

cuma, yang tak best pasal Taiping ni, waktu senja2 dah start aktiviti2 yang tak elok... terkenal pula tu. orang2 Taiping tahu lah.. huhu
:)



setuju..ana setuju..sebab dari rumah ana pun 5 mnit tak sampai untuk k taiping 2.


-----------------
Kemana arahnya,bagi insan yang terleka....mengejar nikmat dunia,bagaikan hidup selamanya..tak peduli dosa noda..siksa azab neraka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-04-08 15:32


oooo, baru teman tau yang nurzatui ni orang Tepeng.... patutlah muka Nurzatui seakan2 cina. Putih2 dan mata kecik. Mesti best duduk tepengkan Nurzatui?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 26-04-08 15:33


Pada 21-04-08 08:31 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wbt dan salam ukhwahfillah,

Izinkan teman menyampuk kata, name sebno Taiping adalah Klian Pauh.
Taiping adalah bandar dan name baru yang diberi akibat dari Penjajah juga.
Kelian Pauh ni dulunye dibawah kuasa Jutawan Melayu Ngah Ibrahim Ibni Sultan Jaafar.
Kelian Pauh adalah bandar melayu asalnye, tapi malangnye sekarang......

p/s

Satu lagi Identiti Melayu yang digelap gelitekan hingge bangse melayu mengemis dibumi sendiri.



Sekadar mmberi penambahan:
taiping asalnya nama seorang cina..yang mana ejaan nama Tai Peng..dsebabkan untuk diletakkan menjadi nama tempat..perkataan itu d ubah menjadi Taiping..


-----------------
Kemana arahnya,bagi insan yang terleka....mengejar nikmat dunia,bagaikan hidup selamanya..tak peduli dosa noda..siksa azab neraka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 26-04-08 15:42


Pada 24-04-08 22:18 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

ayah saya kata kat dolly sekarang dah tak sedap sangat macam duu-dulu punya sebab owner ada dah meninggal.. sekarang anak ada yang pegang.. so, kesedapan kuew teau dah kurang...



betul lah 2.memang da lain rasanya.mhl pula 2.huhu.dulu-dulu mereka bgkus keowteow dengan daun 'simpok'.daun 2 banyak kat kaw hutan semak.sekarang ini pakai krts plastik saja.keaslian da hilang..mee udang kat port well tak pernah cuba lagi.tapi memang sedap org cerita...



hehehehe..kalau keowteow yang kat dolly 2 jangan kata dulu..kini pun ana tak pernah nak cuba..sebab selalu pergi taiping just mencari barang2 penting saja..memandangkan rumah dekat..jarang lah makan-makan kat taiping 2..

tapi mee udang yang kat port well 2..memang jangan kata sedap..besar-besar lagi 2..ana tak pernah lah makan (sebab tak boleh makan)..tapi selalu ikut family yang jarang balik pergi sana..sebab nak makan mee udang sana..


-----------------
Kemana arahnya,bagi insan yang terleka....mengejar nikmat dunia,bagaikan hidup selamanya..tak peduli dosa noda..siksa azab neraka.


Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 26-04-08 15:54


P/s sebut pasal makan..berhati-hati ye sahabat semua..amalan santau makin sampai ke dalam bandar Taiping..kalau tak silap ana,cuti sem ana yang lepas..ana makan tengah hari d salah satu kedai makan yang berhampiran dengan jam lama d Taiping..ana mengunyah nasi bersama serpihan kaca yang sebesar kuku jari kelinking..kaca yang dsangka batu dalam beras..ana keluarkan dari mulut ana..ana isap2 sampai berkilat kaca 2..tapi ana tak lah buat aduan ap2..sebabkan kedai makan orang melayu kita(cikgu Pencen)..asal tahu kedai makan ini pun daripada ustaz ana sendiri..

kadang-kadang bukan salah dia..siapa nak rosakkan perniagaan sendiri..yang dmn kedai 2 makin maju..
biasanya benda-benda macam ini..org yang tak bertanggungjawab dan brsifat hasad dengki yang melakukannya..

Berhati-hatilah

Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

fazilah_fazie89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32700
Posting: 55
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 21:03


Pada 26-04-08 11:34 , zatil_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 25-04-08 20:02 , fazilah_fazie89 posting:

kak zatul...
saya berani jamin mee udang kat portwell paling best.. akak kena try.. kalau ada rezeki kita pergi sama-sama ye... :-D :-D

kak zatul hang ajak..kami hang tak ajak, huhu.. kelas kita kan sekangkang kera saja..
eh, yang ayah hang bawa pergi makan di hari itu..portwell ke..kurang arif, baru setahun duduk sini..
fakta pasal taiping..
banyak sangat sekolah kat bandar tu..
pada sesiapa yang jalan-jalan sekitar taiping,
jangan risau, susah nak sesat walaupun banyak bangunan sebab kalau pusing2 pun kat tempat yang sama juga.
bak kata orang.. pergi mai pergi mai tang tu! :-D



alahai... sorry lah kakak... i bukan lupa cuma i tak ingat saja.. sory ye..
;-) ;-)
yang kita pergi hari tu bukit larut.. portwell jauh dr bukit larut.. insyaAllah kalau ada waktu kita pergi sama-sama ye...
:-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazilah_fazie89Profil   Hantar PM kepada fazilah_fazie89   Quote dan BalasQuote

fazilah_fazie89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32700
Posting: 55
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 21:11


Pada 26-04-08 15:54 , scenario posting:

!!! QUOTE !!!

P/s sebut pasal makan..berhati-hati ye sahabat semua..amalan santau makin sampai ke dalam bandar Taiping..kalau tak silap ana,cuti sem ana yang lepas..ana makan tengah hari d salah satu kedai makan yang berhampiran dengan jam lama d Taiping..ana mengunyah nasi bersama serpihan kaca yang sebesar kuku jari kelinking..kaca yang dsangka batu dalam beras..ana keluarkan dari mulut ana..ana isap2 sampai berkilat kaca 2..tapi ana tak lah buat aduan ap2..sebabkan kedai makan orang melayu kita(cikgu Pencen)..asal tahu kedai makan ini pun daripada ustaz ana sendiri..

kadang-kadang bukan salah dia..siapa nak rosakkan perniagaan sendiri..yang dmn kedai 2 makin maju..
biasanya benda-benda macam ini..org yang tak bertanggungjawab dan brsifat hasad dengki yang melakukannya..

Berhati-hatilah


hmm.. saya pun ada jugak dengar cerita pasal santau ni.. bahaya..
kalau nak makan kat belakang bomba, kena hati-hati.. sebab ayah saya suspek kat situ mereka lawan2 santau.. ini adalah fakta.. bukan rekaan semata-mata ye... :oops: :oops:

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazilah_fazie89Profil   Hantar PM kepada fazilah_fazie89   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 29-04-08 21:21


betul-betul..sebab dah ramai org muntah darah makan kat citu..

oleh itu: Taiping lebih kepada ketanangan dengan pemandangan..bab-bab makan ini..lebih baik tapau dari rumah..(sekadar mmberi pandangan)

Bookmark and Share

    


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 00:31


!!! QUOTE !!!

    Posting pada: 26-04-08 15:32


oooo, baru teman tau yang nurzatui ni orang Tepeng.... patutlah muka Nurzatui seakan2 cina. Putih2 dan mata kecik. Mesti best duduk tepengkan Nurzatui?



lah akhi baru nak tau ke?hehe..mana ada kaitan muka dengan tempat..best oo dok tepeng..jimat & selamat..hehe..pmbetulan:akhi,nama ana nurzatul lah bukan nurzatui...harap mklum.. :-P




!!! QUOTE !!!

Posting pada: 29-04-08 21:11


Pada 26-04-08 15:54 , scenario posting:!!! QUOTE !!!
P/s sebut pasal makan..berhati-hati ye sahabat semua..amalan santau makin sampai ke dalam bandar Taiping..kalau tak silap ana,cuti sem ana yang lepas..ana makan tengah hari d salah satu kedai makan yang berhampiran dengan jam lama d Taiping..ana mengunyah nasi bersama serpihan kaca yang sebesar kuku jari kelinking..kaca yang dsangka batu dalam beras..ana keluarkan dari mulut ana..ana isap2 sampai berkilat kaca 2..tapi ana tak lah buat aduan ap2..sebabkan kedai makan orang melayu kita(cikgu Pencen)..asal tahu kedai makan ini pun daripada ustaz ana sendiri..

kadang-kadang bukan salah dia..siapa nak rosakkan perniagaan sendiri..yang dmn kedai 2 makin maju..
biasanya benda-benda macam ini..org yang tak bertanggungjawab dan brsifat hasad dengki yang melakukannya..

Berhati-hatilah

hmm.. saya pun ada jugak dengar cerita pasal santau ni.. bahaya..
kalau nak makan kat belakang bomba, kena hati-hati.. sebab ayah saya suspek kat situ mereka lawan2 santau.. ini adalah fakta.. bukan rekaan semata-mata ye...





ha iyakah?astaghfirullah al azim..tak habis-habis dgki mndgki org melayu ini..bagaimana lah nak maju..dulu fmily suka makan yong tau foo kat bomba 2.best.nasib baik sekarang ini tak beli kat situ.owh ye,lagi satu tempat yang perlu berjaga2 ialah kat kaw medan selera berhampiran dengan stesen bas kamunting.dengar cerita kat situ pun ada org kena santau.depa kata santau angin..betul atau tak berita 2 wallahuallam..kita brjaga2 saja lah.

petua dr ustazah beritahu kalau nak tau mknn atau minuman yang kita beli ada sntau atau tak boleh cuba ini.
1:katakanlah kita order mknn pns,cuba rasa bahagian bawah pnggan.tengok sama ada sejuk atau panas.kalau mknn 2 berasap2 panas tapi bawah pnggan sejuk maksudnya berkemungkinan mknn ada santau.

2:perkara yang sama juga buat kat air.kalau order air yang sejuk tiba-tiba panas bawah cwnnya.lebih baik jangan makan atau bolehlah terus bayar dan balik.

hari 2 ada doa pendinding yang ustazah kasi pada adik ana masa kaw kamunting tengah kcoh2 pasal sntau.tapi ada kat rumah.apa-apa pun yang penting kita yakin dengan kuasa Allah..cuba amalkan ayat "hasbunallah wa nikmal wakil" yang bermksud "cukuplah Allah bgku tiada pelindung lain selain diriNya" ..wallahuallam..


-----------------
masih ku di dalam pencarian abadi..yang belum pasti kutemui jika mendamba cinta selain Illahi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

fazilah_fazie89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32700
Posting: 55
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 17:48


hmm... teringat pula kat yong tau foo.. kak zatul.. kat belakang bomba memang ada yong taufoo best.. tapi tu dah lama sangat.. ada lah dalam 3 ke 4 tahun lepas.. masa tu tempat makan tu ok lagi.. sayang kan.....

kat kamunting pasal santau angin memang betul kak... dah tersebar luas dah cerita ni... sampai saya yang kat taman kaya pun tau kak... :-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazilah_fazie89Profil   Hantar PM kepada fazilah_fazie89   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 30-04-08 23:35


teringat hari tu pergi taiping...ada kenduri kahwin. dua hari stay sana. siang hari sibuk bekerja kat kenduri kahwin. then malam pula sempat pergi funfair kat pekan taiping. haha... kebetulan masa tu ada funfair kat pekan taiping. apa lagi...ana pun hentam pergi main kat sana....dah jadi macam kanak-kanak ribena pula. memang dah lama tak pergi funfair. kali terakhir pergi funfair pun masa sek ren lagi. huhu... masa kat funfair pekan taiping, memang main habis-habisan. siap masuk rumah hantu lagi tu. huhu... :-P kononnya kenangan kat taiping... haha... kenangan entah apa-apa... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

amylela
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5447
Posting: 54
Dari: malaysia

jordan  


posticon Posting pada: 30-04-08 23:39


alamak iyakah kat taiping area 'black' santau?ana ada juga makan kat kedai2 biasa.

ana suka makan kat DOLI. siapa pernah makan kat situ??

Bookmark and Share

    


  Member Information For amylelaProfil   Hantar PM kepada amylela   Pergi ke amylela's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 10:25


Waalaikumsalam

InsyaAllah, bulan 7 ni nak bawa murid2 pergi lawatan ke Taiping dan Kuala Kangsar...
oklah..saya pun dah lama tak ke sana... tentu dah banyak perubahan kan... Bandar Taiping ni bayak yang pertama di Malaysia...
Tak sabar rasanya nak pergi lawatan....
heheheh! Mengalahkan murid2 pulak....

:-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

fazilah_fazie89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32700
Posting: 55
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 12:26


Pada 30-04-08 23:39 , amylela posting:

!!! QUOTE !!!

alamak iyakah kat taiping area 'black' santau?ana ada juga makan kat kedai2 biasa.

ana suka makan kat DOLI. siapa pernah makan kat situ??


hmm.. taiping memang ada banyak kes santau... so, kena lah berhati-hati pilih kedai makan ye..... :-) :-) :-)
amylela suka makan apa kat doli..?? kat doli sekarang yang sedap nasi ayam... dengar cerita lah... tak tau betul ke tak... :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazilah_fazie89Profil   Hantar PM kepada fazilah_fazie89   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 12:35


mai lah ramai-ramai mlwat taiping..pasti tak rugi datang..hehe..
betul lah kat doli sekarang memang sedap nasi aym.keowteow memang tak sedap macam dulu..mee rebus dia pun boleh tahun sedap juga..kat taiping ini memang rjin ada funfair.yelah mana ada sunway lagoon,genting highlands.kira yang 2 lah gntinya..hehe..masa kecil-kecil dulu suka sangat ajk parents.da bsr2 ini seganla..huhu..tengok dari jauh saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

fazilah_fazie89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32700
Posting: 55
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 13:21


Pada 01-05-08 12:35 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

mai lah ramai-ramai mlwat taiping..pasti tak rugi datang..hehe..
betul lah kat doli sekarang memang sedap nasi aym.keowteow memang tak sedap macam dulu..mee rebus dia pun boleh tahun sedap juga..kat taiping ini memang rjin ada funfair.yelah mana ada sunway lagoon,genting highlands.kira yang 2 lah gntinya..hehe..masa kecil-kecil dulu suka sangat ajk parents.da bsr2 ini seganla..huhu..tengok dari jauh saja..


kak efa.. mari kita promote bandar taiping ni sama-sama..
betul 2 betul... datang jangan tak datang... :-D :-D

saya pernah masuk funfair 2 kali saja agaknya.. tu pun masa skolh ren dan form 3 agaknya... sekarang da besar... ayah pun dah tak bawa pergi funfair sebab abang dan akak tak ada.. mereka dah duduk jauh.. tak best lah.. so, tengok saja lah funfair tu... :-( :-( :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazilah_fazie89Profil   Hantar PM kepada fazilah_fazie89   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 14:49


Besss!! Taiping itu hijau. Hijau sangat. Dengar cerita daahh ada orang buat
perusahaan bunga tulip tanam kaatt Bukit Larut. Betul kee? Benihnya
diimport dari Belanda ( Netherland )... Cuaca di Bukit Larut(Maxwell
Hill) tuuee memang sesuai... Dulu ketika hari-hari terakhir persekolahan
selepas SPM, malam fly keluar hostel... WAHAHHA!!! Balik ikut jalan
betul-betul semak kaki Bukit Larut, semaakk abiisss dan masuk maktab balik
ikut lubang celah bawah pagar takut warden nampak. Hancuss nanti kena tampar!!! Peerrggghh!!! Malam-malam lepak Taman
Tasik, makan-makan, minum-minum... Jalan kaki sampai The Store, punya lah
jauh... Tapi masa bebudak... dengan skoolmet semua... Mana nak ingat letih...
HUUHHHUUHOOEE!!! Memanjang hujan... hujan... hujan... ADDOOII...
Nasib baik lah makcik dobi hostel tuuee ada... Kiihhkkihh!!!
p/s: Bandar merupakan tempat paling kerap menerima hujan yang lebat,
hampir 320 hari setahun. Hujan yang diterima ialah jenis hujan bukit iaitu
dari Banjaran Bintang di sebelah Timur. Sejuk...ala-ala London and
Birmingham. HIIHHIIEE....

p/s: Rekod disiplin dalam permohonan matrikulasi: BAIK.
WAHAHAHHHHHAA!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 15:13


btulla 2 mr owl pasal tulip.tapi bukan spjg tahun dia ada.for certain time only..tapi strawberry dan cactus memang spjg tahun ada..the store 2 memang famous as tempat lepak untuk budak-budak asrama outing.dr dulu sampai lah sekarang ini..mcd pun ada 1 saja kat tpg ini..nama famous bagi the store 2 ialah taiping jaya..setakat ini da brjy bawa kawan dr penang lwt tempat-tempat menarik kat tpg..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

fazilah_fazie89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.02.2008
Ahli No: 32700
Posting: 55
Dari: taiping

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 22:59


Pada 01-05-08 15:13 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

btulla 2 mr owl pasal tulip.tapi bukan spjg tahun dia ada.for certain time only..tapi strawberry dan cactus memang spjg tahun ada..the store 2 memang famous as tempat lepak untuk budak-budak asrama outing.dr dulu sampai lah sekarang ini..mcd pun ada 1 saja kat tpg ini..nama famous bagi the store 2 ialah taiping jaya..setakat ini da brjy bawa kawan dr penang lwt tempat-tempat menarik kat tpg..hehe..


hmm.. tulip kembang bulan disember lepas... cantik... rugi tak pergi tengok... :cry: :cry:

Bookmark and Share

    


  Member Information For fazilah_fazie89Profil   Hantar PM kepada fazilah_fazie89   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 23:26


AAIIK??? Dia bukan kembang macam buah pisang kee?? Tiap-tiap bulan??
Baru tahu bunga tulip tuue bermusim... Thanks for the info...
EEHH... Jaapp... Buah pisang kembang? AAHH... Whateveerrr...
Tapi teringin laahh tengok bunga tulip LIVE kaat Bukit Larut tuuee...
Mesti comeell... Cantik.. Gebu dan gemookk... Comeeelllnyyyeee....

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

teruterubozzu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.05.2007
Ahli No: 29897
Posting: 86
Dari: Bumi Allah

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-05-08 11:19


mmmmm macam best saja dengar.kita tak pernah pergi lagi taiping..perak just pernah lalu saja nak balik kampung kat kedah..bila eak boleh pergi sana hmmm....

Bookmark and Share

    


  Member Information For teruterubozzuProfil   Hantar PM kepada teruterubozzu   Quote dan BalasQuote

nurhati8616
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.07.2008
Ahli No: 34154
Posting: 26
Dari: Bumi Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-08-08 23:31


Assalamualaikum

Taiping...cantik dan menarik...nyaman rasanya di taman tasik taiping di waktu pagi...udara segar, sesuai untuk beriadah bersama keluarga.. banyak kali juga pergi kesana dan rasa nak pergi lagi...lihatlah kekuasaan Allah S.W.T dalam mencipta alam yang indah ini...buat sahabat2 di taiping, jagalah keindahan yang Allah S.W.T kurniakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhati8616Profil   Hantar PM kepada nurhati8616   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 13:11


Taiping.... pendakian ke Maxwell Hill sabtu lepas benar-benar membuat saya mengimbau kembali pengalaman lalu... huhu.

Dan akhirnya dapat juga saya melawat Zoo Taiping!! huhu. terima kasih scenario dan mujahid007 sebab mendapatkan diskaun :) :welcome:

p/s: ni dah kali kedua melawat zoo dengan sahabat-sahabat ukhwah :sopan:. hari tu melaka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 13:32


by: syahidatul

!!! QUOTE !!!


Taiping.... pendakian ke Maxwell Hill sabtu lepas benar-benar membuat saya mengimbau kembali pengalaman lalu... huhu.

Dan akhirnya dapat juga saya melawat Zoo Taiping!! huhu. terima kasih scenario dan mujahid007 sebab mendapatkan diskaun :) :welcome:

p/s: ni dah kali kedua melawat zoo dengan sahabat-sahabat ukhwah :sopan:. hari tu melaka.


Saya pula cuma rehat di Taman Tasik. Tak masuk Zoo Taiping tuue pun.
HHEEE.... Cuma baring dan bersantai dengan trouver_99 di tasik itu...
Last-last masing-masing tertidur. PEERRGGHH!!! Sedar-sedar banyak miscall
bila tengok handset tuue bebudak ukhwah call. Tak sedar. HUHUUEE!! trouver
pun masa tuuh daah baaiik punya lelap. Memang sakit kaki sangat masa tuue
takleeh jalan.

p/s: Cik Syahidatul, takkanlah masa sekolah dulu tak pernah pergi zoo?
Punyalah dekat sekolah kita dengan zoo tuuee...

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 13:49


Kenapa tak mancing ikan seluang kat situ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 08:21


Pada 02-12-08 13:49 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa tak mancing ikan seluang kat situ?


Ikan seluang tuue apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

mujahid007
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30830
Posting: 837
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 08:57


hahaha...owl tak tau ke ikan seluang tu apa????tak apa, nt kita p tangkap ikan seluang ye....

taiping memang bandar warisan................

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid007Profil   Hantar PM kepada mujahid007   Pergi ke mujahid007's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.148157 saat. Lajunya....