Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang takut ditakluki pasti akan kalah
-- Napoleon Bonarpate

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shanejohnson
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43101

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 114
Ahli: 0
Jumlah: 114




  Yang Masuk Ke Sini
shanejohnson: 2 hari yang lalu
wadud: 7 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu
muslimin23: 26 hari yang lalu
kasih_kekasih: 30 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: zakat pendapatan


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» zakat pendapatan

Please Mendaftar To Post


Oleh zakat pendapatan

kakzie
Warga Rasmi
Menyertai: 10.04.2008
Ahli No: 33169
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 11:24


Assalamualaikum

Saya ingin mendapat penjelasan apakah syarat untuk saya membayar zakat pendapatan. Saya seorang isteri yang bekerja pendapatan kasar RM2,000. Masih mempunyai kedua ibubapa. Kemusyilan saya ialah saya ingin membayar zakat dari pendaptan saya setiap bulan. berapa saya patut bayar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakzieProfil   Hantar PM kepada kakzie   Quote dan BalasQuote

didad
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1966
Posting: 114
Dari: penang

Selangor  


posticon Posting pada: 15-04-08 12:03


salam..

senang saja 2.5% daripada jumlah pendapatan setahun tu adalah zakatnya.tapi kena kerja setahun untuk cukup haulnya..

kalau nak potong melalui gaji tiap-tiap bulan boleh daftar kat pusat zakat.
kalau 2000 sebulan,akak kena potong gaji rm50 tiap-tiap bulan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For didadProfil   Hantar PM kepada didad   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 12:07


bukan 2.5% daripada pendapatan, tapi 2.5% daripada baki pendapatan , selepas ditolak belanja diri sendiri, ibubapa, epf dan tabung haji.
memang setahun baru cukup haul tapi ramai orang lebih suka potong tiap-tiap bulan.
boleh buka web zakat untuk info lanjut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 12:34


betul cakap tornado.. baru nak betulkan didad tadi....

laman web zakat ada ajar cara mengira zakat pendapatan yang perlu dibayar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 15-04-08 14:10


assalamualaikum... :-)

http://www.e-zakat.com.my/eng/kalkulator/pendapatan.asp

mungkin dapat membantu insyaAllah... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

TZM_Racing
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11240
Posting: 63

Johor  


posticon Posting pada: 15-04-08 14:20


Pengiraan Zakat Pendapatan di Johor:

1.Pendapatan:
.Gaji setahun campur elaun=

2.Penolakan:

Diri sendiri= RM 8000
Isteri=         RM 3000
Anak= satu orang anak rm 1000
Pendidikan=
Perubatan=
Saraan kepada Ibu Bapa=

3.Pendapatan - Perbelanjaan
dapat jumlah, darab dengan 2.5 peratus

kalau bayar secara bulanan, bahagi dengan 12.

Bookmark and Share

    


  Member Information For TZM_RacingProfil   Hantar PM kepada TZM_Racing   Quote dan BalasQuote

didad
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1966
Posting: 114
Dari: penang

Selangor  


posticon Posting pada: 15-04-08 14:26


salam...

alamak maaf lupa nak tolak dengan tanggungan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For didadProfil   Hantar PM kepada didad   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 14:52


Pada 15-04-08 14:20 , TZM_Racing posting:

!!! QUOTE !!!

Pengiraan Zakat Pendapatan di Johor:

1.Pendapatan:
.Gaji setahun campur elaun=

2.Penolakan:

Diri sendiri= RM 8000
Isteri=         RM 3000
Anak= satu orang anak rm 1000
Pendidikan=
Perubatan=
Saraan kepada Ibu Bapa=

3.Pendapatan - Perbelanjaan
dapat jumlah, darab dengan 2.5 peratus

kalau bayar secara bulanan, bahagi dengan 12.

uik!kat johor ada tolak pendidikan dan perubatan ek?? :berfikir: :berfikir:
dalam kes kakak ni, boleh tolak belanja anak2 ke?? anak2 tu bawah tanggungan suami kan ??
untuk kakak ni, kena tolak tanggungan sebagai isteri atau diri sendiri?dah confuse diri ini.. :oops: :oops:


-----------------
Biar selekeh asalkan bijak,
daripada macho gila tapi bangang!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-08 16:47


kalau gaji kurang daripada 8k/yr bagaimana kira?
tadi try kira dia kata tak layak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-04-08 16:54


Pada 15-04-08 12:07 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

bukan 2.5% daripada pendapatan, tapi 2.5% daripada baki pendapatan , selepas ditolak belanja diri sendiri, ibubapa, epf dan tabung haji.
memang setahun baru cukup haul tapi ramai orang lebih suka potong tiap-tiap bulan.
boleh buka web zakat untuk info lanjut..

Betul... Tapi, yakinkah kita dengan jabatan zakat...? Entah- entah duit tu tak sampai kepada yang berhak menerimanya.. Saya tak percaya terutama di negeri- negeri yang menteri besarnya macam Khir Toyo (Dah bungkus)...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-08 19:21


sedara saya bekerja di JAIJ pun ada cakap juga..
depa guna buat family day (^_^)^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 23-04-08 20:01


Pada 23-04-08 19:21 , Cik_Liyana posting:

!!! QUOTE !!!

sedara saya bekerja di JAIJ pun ada cakap juga..
depa guna buat family day (^_^)^_^)


Jahatnyer... Maklumat yang saya dapat, dia orang beli ubat gigi pun pakai duit tu... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-08 22:33


Pada 23-04-08 20:01 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-04-08 19:21 , Cik_Liyana posting:

!!! QUOTE !!!

sedara saya bekerja di JAIJ pun ada cakap juga..
depa guna buat family day (^_^)^_^)


Jahatnyer... Maklumat yang saya dapat, dia orang beli ubat gigi pun pakai duit tu... :-D


ubat gigi mukmin ye?
huk..huk..


-----------------
.:: http://cemerlangtani.blogspot.com ::.
.:: Menternak/ Membekalkan kambing untuk ibadah Qurban, Aqiqah & Sembelihan


Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-04-08 23:00


:)

serupa juga kalau kita bagi 'by hand'.. had yang mengambik 'by hand' tu pun bukan semuanya betul guna duit tu.

kesimpulan- duit tu 'silent killer'... ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 24-04-08 07:34


jika sudah berniat hendak berzakat Kenapa perlu di runsing/fikirkan hal selepasnya? Bukankah niat berzakat itu tadi kerana Allah swt semata-mata..

benarlah.. "merasa beban untuk mengeluarkan zakat, terlalu banyak yang dipersoalkan"

jika niat itu hanya semata-mata kerana Allah swt.. tidak akan timbul apa-apa persoalan selepasnya.. membisikkan tentang kesusahan- syaitan musuh yang nyata!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-04-08 09:27


merasa beban untuk mengeluarkan zakat tu tidak sama sekali..
cuma kalau duit tu xsampai kepada yang hak, lebih baik kita uruskan sendiri..
kat tempat saya ni ramai org susah..ibu tunggal..anak yatim..
daripada depa dengan buat family day, baik saya bagi org yang susah..
lagipun, xnaklah bagi mereka tambah dosa dengan guna duit haram..

sekian~

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-04-08 09:40


macam ni lah..kalau tak nak bayar kat pusat zakat, boleh bayar terus kepada asnaf2 yang layak. kat Malaysia ni, tak ada undang-undang yang mewajibkan bayar zakat kat pusat zakat (tak kena tangkap pun kalau tak bayar zakat). kalau tak bayar cukai, LHDN confirm cari sampai ke lubang cacing..huhuhu..
salah satu asnaf yang layak terima zakat ialah a'mil iaitu orang yang memungut zakat. so ada masalah ke kalau duit yang mereka terima tu digunakan untuk beli ubat gigi atau pun sabun mandi??
kalau duit zakat itu diberi kepada orang2 susah, mereka guna duit itu untuk apa?
apapun kena siasat juga bagaimana duit zakat itu digunakan untuk beli ubat gigi dan berhari keluarga, dalam konsep yang macam mana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-04-08 17:00


amat amat amat setuju dengan pandangan ainunhub & tornado

pertikai dan terus pertikai namun hasilnya tidak dikeluarkan.. lebih teruk rasanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

TZM_Racing
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11240
Posting: 63

Johor  


posticon Posting pada: 30-04-08 16:54


Pada 15-04-08 14:52 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-04-08 14:20 , TZM_Racing posting:

!!! QUOTE !!!

Pengiraan Zakat Pendapatan di Johor:

1.Pendapatan:
.Gaji setahun campur elaun=

2.Penolakan:

Diri sendiri= RM 8000
Isteri=         RM 3000
Anak= satu orang anak rm 1000
Pendidikan=
Perubatan=
Saraan kepada Ibu Bapa=

3.Pendapatan - Perbelanjaan
dapat jumlah, darab dengan 2.5 peratus

kalau bayar secara bulanan, bahagi dengan 12.

uik!kat johor ada tolak pendidikan dan perubatan ek?? :berfikir: :berfikir:
dalam kes kakak ni, boleh tolak belanja anak2 ke?? anak2 tu bawah tanggungan suami kan ??
untuk kakak ni, kena tolak tanggungan sebagai isteri atau diri sendiri?dah confuse diri ini.. :oops: :oops:



yup kat johor ada tolakan untuk pendidikan dan perubatan..

bagi untuk isteri bekerja:
1.dapat tolak untuk diri (rm 8000.00)
2.dapat tolak untuk pendidikan diri,contoh: bayar ptptn setahun..
3.dapat tolak untuk ibu bapa( bagi setahun berapa)
4.tolakan untuk perubatan sendiri.

untuk tolakan anak memang ditolak dari gaji suami,tetapi jika hendak bagi 2 pun boleh....contoh: anak ada empat...suami tolak untuk 2 anak dan isteri 2 anak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For TZM_RacingProfil   Hantar PM kepada TZM_Racing   Quote dan BalasQuote

TZM_Racing
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11240
Posting: 63

Johor  


posticon Posting pada: 30-04-08 17:05


Pada 23-04-08 16:47 , Cik_Liyana posting:

!!! QUOTE !!!

kalau gaji kurang daripada 8k/yr bagaimana kira?
tadi try kira dia kata tak layak..


kalau gaji setahun kurang dari 8 ribu...kebiasaanye tak kena zakat...
apa-apa pun kira dulu...kalau pendapatan ditolak dengan perbelanjaan baki kurang dari nisab maka tidak wajib zakat.

Nisab di johor sekitar rm 6500.00

kalau tidak wajib zakat juga anda boleh bersedekah dengan memasuki skim infaq...buat ptgn gaji sebulan rm 10.

(ehhh macam agen zakat pula aku ini menjawab...heheheh)
tak apa ilmu sikit-sikit boleh kongsi kat kawan-kawan

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For TZM_RacingProfil   Hantar PM kepada TZM_Racing   Quote dan BalasQuote

TZM_Racing
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11240
Posting: 63

Johor  


posticon Posting pada: 30-04-08 17:09


Pada 23-04-08 19:21 , Cik_Liyana posting:

!!! QUOTE !!!

sedara saya bekerja di JAIJ pun ada cakap juga..
depa guna buat family day (^_^)^_^)


amboihhhh....ini cakap tak siasat ini...manyak doser woooo....

kan zakat ada 8 asnaf...

salah satunyer asnaf amil....

contoh: kutipan zakat dapat 80 juta....

80 juta bahagi 8 ..
so,asnaf amil 10 juta...

duit itu digunakan untuk membayar gaji2 staff,guru2 dan memacam lagi...sambil2 itu buat lah family day.... tak salah kan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For TZM_RacingProfil   Hantar PM kepada TZM_Racing   Quote dan BalasQuote

TZM_Racing
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11240
Posting: 63

Johor  


posticon Posting pada: 30-04-08 17:11


Pada 23-04-08 20:01 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-04-08 19:21 , Cik_Liyana posting:

!!! QUOTE !!!

sedara saya bekerja di JAIJ pun ada cakap juga..
depa guna buat family day (^_^)^_^)


Jahatnyer... Maklumat yang saya dapat, dia orang beli ubat gigi pun pakai duit tu... :-D


ini lagi seorang....apadaaaa....

seperti yang saya terangkan diatas....itukan guna asnaf amil....

Bookmark and Share

    


  Member Information For TZM_RacingProfil   Hantar PM kepada TZM_Racing   Quote dan BalasQuote

TZM_Racing
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11240
Posting: 63

Johor  


posticon Posting pada: 30-04-08 17:14


Pada 24-04-08 07:34 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

jika sudah berniat hendak berzakat Kenapa perlu di runsing/fikirkan hal selepasnya? Bukankah niat berzakat itu tadi kerana Allah swt semata-mata..

benarlah.. "merasa beban untuk mengeluarkan zakat, terlalu banyak yang dipersoalkan"

jika niat itu hanya semata-mata kerana Allah swt.. tidak akan timbul apa-apa persoalan selepasnya.. membisikkan tentang kesusahan- syaitan musuh yang nyata!


betulll pendapat anda...

yang penting jalankan tanggungjawab kita yang diwajibkan berzakat...
serah pada pemerintah dan pandai lah pemerintah menguruskan...
selesai tanggungjawab kita dan terlepas dari kewajipan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For TZM_RacingProfil   Hantar PM kepada TZM_Racing   Quote dan BalasQuote

TZM_Racing
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11240
Posting: 63

Johor  


posticon Posting pada: 30-04-08 17:20


Pada 24-04-08 09:27 , Cik_Liyana posting:

!!! QUOTE !!!

merasa beban untuk mengeluarkan zakat tu tidak sama sekali..
cuma kalau duit tu xsampai kepada yang hak, lebih baik kita uruskan sendiri..
kat tempat saya ni ramai org susah..ibu tunggal..anak yatim..
daripada depa dengan buat family day, baik saya bagi org yang susah..
lagipun, xnaklah bagi mereka tambah dosa dengan guna duit haram..

sekian~


haaaa, baik-baik....anak yatim dan ibu tunggal tidak dapat zakat tau...kalau anda salah bagi zakat anda tidak sah...xpasal2 kena bayar zakat lagi sekali....

anak yatim dan ibu tunggal yang masuk kategori fakir dan miskin sahaja yang wajib dapat zakat...sesetengah orang ada membayar zakat mereka kepada pertubuhan anak yatim dan pertubuhan ibu2 tunggal...ada sesetngah anak yatim dan ibu tunggal ni kayer mayer...
so....tidak wajib bagi diri mereka mendapat zakat....

untuk keterangan lanjut bagi diri cik intan...pergilah kepusat2 zakat berhampiran anda tak pun sila tengok website zakat...disitu ada senarai2 bantuan yang diberikan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For TZM_RacingProfil   Hantar PM kepada TZM_Racing   Quote dan BalasQuote

TZM_Racing
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11240
Posting: 63

Johor  


posticon Posting pada: 30-04-08 17:23


Pada 24-04-08 09:40 , tornado posting:

!!! QUOTE !!!

macam ni lah..kalau tak nak bayar kat pusat zakat, boleh bayar terus kepada asnaf2 yang layak. kat Malaysia ni, tak ada undang-undang yang mewajibkan bayar zakat kat pusat zakat (tak kena tangkap pun kalau tak bayar zakat). kalau tak bayar cukai, LHDN confirm cari sampai ke lubang cacing..huhuhu..
salah satu asnaf yang layak terima zakat ialah a'mil iaitu orang yang memungut zakat. so ada masalah ke kalau duit yang mereka terima tu digunakan untuk beli ubat gigi atau pun sabun mandi??
kalau duit zakat itu diberi kepada orang2 susah, mereka guna duit itu untuk apa?
apapun kena siasat juga bagaimana duit zakat itu digunakan untuk beli ubat gigi dan berhari keluarga, dalam konsep yang macam mana..


saya ini kyrang sikit tentang pengetahuan bab-bab agama...
tapi.... tak silap lah....

kita kena taat pada pemerintah....
so...mufti johor ada memfatwakan yang zakat wajiblah dibayar terus ke pusat2 zakatn danzakat tersebut akan diagihkan oleh pemerintah sendiri...harap maklum....

Bookmark and Share

    


  Member Information For TZM_RacingProfil   Hantar PM kepada TZM_Racing   Quote dan BalasQuote

TZM_Racing
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11240
Posting: 63

Johor  


posticon Posting pada: 30-04-08 17:27


Pada 24-04-08 07:34 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!

jika sudah berniat hendak berzakat Kenapa perlu di runsing/fikirkan hal selepasnya? Bukankah niat berzakat itu tadi kerana Allah swt semata-mata..

benarlah.. "merasa beban untuk mengeluarkan zakat, terlalu banyak yang dipersoalkan"

jika niat itu hanya semata-mata kerana Allah swt.. tidak akan timbul apa-apa persoalan selepasnya.. membisikkan tentang kesusahan- syaitan musuh yang nyata!


sokong anda ainnhub dari melaka :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For TZM_RacingProfil   Hantar PM kepada TZM_Racing   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-05-08 08:50


: : http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=36876&forum=22 : :


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111119 saat. Lajunya....