Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 11-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tiada apa yang paling berharga di dunia ini selain dari kebahagiaan..tiada apa yang paling memilukan selain dari kesedihan
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 24
Ahli: 0
Jumlah: 24




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 3 hari yang lalu
muslimiman: 18 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
nur_tinta: 25 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: Alamak...tolong saya..!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» Alamak...tolong saya..!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Alamak...tolong saya..!!!

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 12-04-08 22:50


sesiapa yang ada pengalaman temuduga boleh xkongsi dengan saya.....saya memang tak tahu langsung pasal temuduga ni......pakaian nak macam mana.....kalau boleh nak tau etika ketika temuduga ni macam mana......bapak saya cakap nak masuk tu kena bagi salam dulu....lepas itu tak boleh duduk selagi tak di suruh.....susahnya.....lagi satu nak tau ada tak sesiapa yang mohon latihan separa perubatan...???boleh kongsi pengalaman....

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 12-04-08 23:02


nak pergi interview ke?
bab pakaian,pakailah pakaian formal,lelaki seelok2nya pakai kemeje warna cream dan tie.ladies pakailah baju kurung

jangan gelabah biawak time dia tanya soalan.jawab dengan penuh konfiden.

masuk bilik temuduga,senyum bagi salam pada interviewer

semoga berjaya!!


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 12-04-08 23:15


alamak......cuak glew.....lagi apa dia ek....???sies tak tau langsung ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-04-08 23:30


penampilan sangat-sangat penting bila interview....
-pakai kemeja lengan panjang warna cerah, jangan pakai warna gelap.
-seluar mesti gelap, seelok-eloknya hitam.
-warna stokin mesti lebih kurang sama dengan warna seluar
-pakai tie, pastikan hujung tie tak lebih dari kepala tali pinggang
-kasut kulit itam.....kasi kilat lah ye
-rambut pendek dan kemas

prepare before interview....
-bawa beberapa resume untuk rujukan interviewer in case kalau mereka minta
-buat skrip sendiri dan hafalkan supaya kita tak gelabah bila kena tanya
-buat rujukan tentang company, search dalam internet atau tanya pekerja terus
-mesti tau bidang kerja yang dipohon, jangan main hentam saja tau
-pastikan sampai awal ke tempat interview sekurang-kurangnya 30 minit awal

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 12-04-08 23:45


Pada 12-04-08 23:30 , cipoi posting:

!!! QUOTE !!!

penampilan sangat-sangat penting bila interview....
-pakai kemeja lengan panjang warna cerah, jangan pakai warna gelap.
-seluar mesti gelap, seelok-eloknya hitam.
-warna stokin mesti lebih kurang sama dengan warna seluar
-pakai tie, pastikan hujung tie tak lebih dari kepala tali pinggang
-kasut kulit itam.....kasi kilat lah ye
-rambut pendek dan kemas

prepare before interview....
-bawa beberapa resume untuk rujukan interviewer in case kalau mereka minta
-buat skrip sendiri dan hafalkan supaya kita tak gelabah bila kena tanya
-buat rujukan tentang company, search dalam internet atau tanya pekerja terus
-mesti tau bidang kerja yang dipohon, jangan main hentam saja tau
-pastikan sampai awal ke tempat interview sekurang-kurangnya 30 minit awal


ehem2....saya ni perempuan....takkan nak pakai kemeja kut.....lagi satu....mohon kerja dengan govern pun nak resume ke....???

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 13-04-08 05:56


gomen(kerajaan) biasanya suruh bawa resume sekali...plus gambar lekatkan kat resume..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-04-08 13:23


oo...perempuan ek....Sorry.....ingatkan lelaki tadi.....
perempuan lagi senang....
-pakai saja baju kurung
-mekap sikit cukup, jangan bantai banyak-banyak...
-warna tudung match dengan baju (girls mesti tau kan....)
-kasut bertutup....high heel pun tak payah lah yang sampai menyusahkan....ala kadar saja..
-time nak duduk jangan angkat2 baju....rilek saja...
-boleh silang kaki.....(kalau berani letak kaki atas meja....haha)
-eye contact is important
-jangan dok tersengih2 bila jawab soalan....jawab tenang...
-jangan tipu...interviewer tau....xpasal2 saja kena main-main dengan mereka nanti....

ok lah biohazard (nama anda tak boleh nak macam boy or girl).....
good luck 4 d interview......

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-04-08 13:53


2 kali saya pergi temuduga,pertama temuduga untuk apply kerja(kerajaan,tahun 2005) dan satu lagi temuduga untuk kmasukan ke program pendidikan IPTA (program ISMP,tahun 2007).Alhamdulillah saya dapat kedua-duanya.sekarang da masuk IPTA,kerja tu saya da bhnti.apa yang penting, skema mesti ada.memang payah nak jadi skema masa temuduga ni,apa pun buatlah dalam tempoh 20 minit saja dalam bilik temuduga tu.pakaian kemas,elok pakaian yang menjernihkan mata memandang.hehe..senyum selalu masa mnjawab soalan.paling penting,jawab soalan penemuduga dengan keyakinan. walaupun soalan tu kita tak tahu, tapi jawab lah sekadar yang umum sahaja.jangan cakap tak tahu pula..temuduga ni dr segi kelayakan sijil atau dgree kita da layak,namun sebab tu lah kita ditemuduga untuk melihat sjauh mana kelayakan yang kita ada tu dapat dipraktikkan secara teknikalnya.maksudnya kita boleh bekomunikasi dengan baik,penampilan yang memuaskan dan pengetahuan yang mndlm dalam sesuatu isu yang ditanya.pakaian sendiri mahu ingatlah, kita sebenarnya nak ambil hati penemuduga,penampilan luaran kena nampak elok....ok,ingatkan awak lelaki..hehe..perempuan ye..macam cipoi cakap, baju dan tudung kena match lah..kan nak menarik perhatian...hehe.. duduk tu jangan nak pusing sana pusing sini,mantain saja...hormatla katakan...pernah tengok kan macam mana gaya seorang pengantin,kira macam tu lah duduknya...jangan pula jadi duduk membatu saja..hehe.. kerja gov ni masa saya dulu,simple saja saya buat resume...sehelai saja.biasalah stkat STPM saja..sijil2 tu susun elok-elok,kalau boleh susun ikut tahun..senang penemuduga tu selak2...tak susah2 dia cari mana kelayakan awak..tapi setahu saya macam saya dulu,pnjaga kat luar tu ada bagi arahan agaknya nanti,cara nak susun sjil2..tak tahu pula da time ni. apa pun, masa mnjawab yakin dan yang logik sahaja,kadang-kadang penemuduga ni saiko,bhati2lah.jangan gabrah..ol dan selitkan seukir snyuman bagi memeriahkan bilik majlis temuduga awak tu...hehe.. good luck...
sekadar pengalaman sendiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 13-04-08 14:50


macam mana nak buat resume ek....nak kena tarok apa...???tyme kat sekolah dulu ada juga belajar buat....tapi tu pun main buat saja......

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-04-08 15:13


Pada 13-04-08 14:50 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana nak buat resume ek....nak kena tarok apa...???tyme kat sekolah dulu ada juga belajar buat....tapi tu pun main buat saja......
sebelum tu, boleh saya tau nak temuduga jawatan apa?


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-04-08 17:47


Pada 12-04-08 22:50 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!

sesiapa yang ada pengalaman temuduga boleh xkongsi dengan saya..........lagi satu nak tau ada tak sesiapa yang mohon latihan separa perubatan...???boleh kongsi pengalaman....


latihan separa perubatan? wah tahniah ye dah dapat pergi interview. biohazard mohon jawatan apa ye? sebab dalam paramedik ni ada lebih kurang 10 jawatan. Antaranya SN, PPKP,AMO....

latihan ni megambil masa 3 tahun lamanya...

Antara soalan yang di tanya
1) Kenapa anda memohon jawatan tersebut
2) Nama menteri kesihatan
3) Kalau mohon nurse tu, dia tanya ketegori-ketogori warna. Misalnya kuning gigi, biru staf nurse dan purple jururawat masyarakat.
4) Background famili macam mana?

sebenarnya mereka ni nak tengok attitude kita jadi kalau dia tanya soalan hobi ke? jawablah yang bermanfaat. Jangan cakap suka melepak dah lah, nanti awal-awal lagi dia suruh keluar...

ok gook luck untuk biohazard...dan lagi satu kena yakin diri...dan tenang...

baca lah suruh yassin .......... :-)

tu saja dapat di kongsi. :bunga:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-04-08 18:22


Erm.. saya pun pernah sekali interview.. nak jadi doktor.. :-) pada saya secara simple nya.. be yourself saja lah.. pakaian mestilah kemas.. sesuai.. jangan pakai yang striking2 tu.. pakai yang sejuk mata memandang.. yang lelaki tu tolonglah pakai blazer..

Masuk tu macam biasa.. beri salam or salam sejahtera kat interviewer.. senyum sikit.. then kompem lah dia akan suruh duduk.. duduk tak payah silang kaki, goyang kaki ke apa.. duduk seselesa mungkin dan sentiasa dalam postur yang selesa..

Bila dia tanya soalan tu, jangan terus saja jawab.. fikir sekejap, then baru jawab.. jangan teragak-agak..

saya kena soal Kenapa taknak kerja di Sarawak.. huhu.. terpaksalah saya goreng.. hoho.. nasib baik logik jugak lah jawapan tu.. selain tu dia tanya apa kaitan antara kejatuhan ekonomi dengan perubatan? :D last sekali dia tanya apa aim saya kerja dalam KKM..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 13-04-08 18:37


Alaa...pergi saja temuduga tu, kalau ada rezeki tentu dapat. Hmmm....kalau perempuan mungkin mudah, senyum-senyum lebih sikit dan kenyit mata pada panel penemuduga yang laki-laki tu....agaknya....


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

layar_sambar
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14988
Posting: 6
Dari: depan PC

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-04-08 19:01


selasa lepas saya baru interview di BSN Prudential Takaful as Financial Executive. tapi tak tahulah dapat ke tak... cuma apa yang saya nak tekankan ialah English.. its very important. saya pun merapu2 jugalah.cuma kalau interview swasta ni memang mencabar. kalau saya pasti interview hari tu saya akan kena asesment 2 hari pulak. kalau pasti baru di offer and trial for 6 month with small amount sallary. macam xberbaloi. baik jadi cikgu j-qaf

tips yang boleh dikongsikan murahkan senyuman anda and confident with your answer... if they ask .. if we allocate you at any branch can u accept it?.. ha.. kena pandai2la jawab :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For layar_sambarProfil   Hantar PM kepada layar_sambar   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 13-04-08 19:19


kalau resume tu,janganla panjang sangat tapi ringkas dan padat.
gambar pasport attach sekali
selalunya dia tanya pasal isu semasa
kalau ikut pengalaman,1st sekali dia nak dengar kita cakap dalam english.selalunya dia suruh dia cerita pasal diri kita lah.belasah lah apa yang patot.


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 13-04-08 20:56


mekaseh semua yang sudi membantu......barulah ada semangat sikit nak pergi......

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 13-04-08 21:02


Pada 13-04-08 15:13 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-04-08 14:50 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana nak buat resume ek....nak kena tarok apa...???tyme kat sekolah dulu ada juga belajar buat....tapi tu pun main buat saja......
sebelum tu, boleh saya tau nak temuduga jawatan apa?



ada 7 jawatan.....

1. jurupulih perubatan cara kerja pelatih

2. juruteknologi makmal perubatan pelatih

3. juru tak-ray pelatih

4. pembantu farmasi pelatih

5. juruteknologi pergigian pelatih

6. pembantu perubatan pelatih

7. jurupulih perubatan anggota pelatih....


tapi saya tak tau sangat pasal tugas2 jawatan ni.....ada tak sesiapa yang tau....boleh kongsi.....???kalau saya nak sambung ijazah pulak......macam mana tugas dia pulak.....???sama jugak ke lain....???

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 13-04-08 21:04


biohazard, semuenye dah ok ke belum,? CV dah setle dah? dah interview ke?
meke ni ambil jurusan fisioterapi ke?


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-04-08 21:11


biohazard, antara ke tujuh-tujuh jawatan ni, dia kan tanya yang mana awak paling minat. Jadi kalau boleh kena tau lah salah satu. ..

apa kata pergi forum paramedik .......

http://paramedik.bbfr.net/index.htm

deskripsi tugas ada di terangkan dalam buku panduan SPA, ada beli ke tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 14-04-08 18:16


Pada 13-04-08 21:11 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

biohazard, antara ke tujuh-tujuh jawatan ni, dia kan tanya yang mana awak paling minat. Jadi kalau boleh kena tau lah salah satu. ..

apa kata pergi forum paramedik .......

http://paramedik.bbfr.net/index.htm

deskripsi tugas ada di terangkan dalam buku panduan SPA, ada beli ke tak?



tah....tak ada lah pulak.....nak beli kat mana....???

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-04-08 23:10


Salam,, biohazard,,betul tu apa yang dikatakan sahabat2 lain,,sebelum pagi intervie banyakkan baca rabbi yassir wala tu'assir...moga dipermudahkan,,,Apa pun good luck,,=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 16-04-08 09:02


Pada 12-04-08 22:50 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!

sesiapa yang ada pengalaman temuduga boleh xkongsi dengan saya.....saya memang tak tahu langsung pasal temuduga ni......pakaian nak macam mana.....kalau boleh nak tau etika ketika temuduga ni macam mana......bapak saya cakap nak masuk tu kena bagi salam dulu....lepas itu tak boleh duduk selagi tak di suruh.....susahnya.....lagi satu nak tau ada tak sesiapa yang mohon latihan separa perubatan...???boleh kongsi pengalaman....

Buat macam tak ada apa- apa saja... kalau rasa nak buang air, buang dulu sebelum masuk bilik interview tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 16-04-08 09:22


insyaAllah..
saya da banyak kali intervie.
Sampai masuk bilik interview tu da macam biasa-biasa da.
Mula dulu rasa takut2 sikit.

Saya suka buka mata luas2 masa bercakap.
Sekadar menunjukkan minat terhadapa apa yang disoal serta dibincangkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-08 10:04


kawan saya dapat juga intvu separa perubatan tu..
kalau tak silap di kolej jururawat ipoh agaknya?
hari khamis ni tak silap saya..
kalau rasa interviewer saja nyakitkan hati tya bodoh2 tu sabar sajalah..
sebab kawan saya intvu spa dulu kena tya soalan merepek..
dah kahwin ke belum..bila nak kahwin..dah ada calon?
sanggup ke nak belajar lagi 3tahun?nanti lambat kahwin..semua pasal kahwin lah..

bawa resume & copy sijil2 yang dah disahkan..
in case dia minta kita dah bawa..
pakai baju kurung..tudung yang sesuai..
jangan pakai kale hitam or putih (pesanan my lecturer)
bila masuk bagi salam..
lepas itu salam interviewer yang perempuan..
tanyala apa kabar dan senyum..lepas itu duduk..
duduk dengan selesa & yakin..
jangan goyang2 kaki..kalau ada habit goyang kaki letak saja kaki kat lantai bagi statik..
jangan keluarkan bunyi2 yang annoying seperti tekan-tekan pen yang boleh picit2 tu..
jangan gagap2..tak reti jawab pun goreng saja dengan konfiden..
gunekan ayat "pada pendapat saya .............." kalau mahu goreng..
sebab your personal opinion org tu tak boleh nak komen apa-apa sangat..
dia mesti respect kita pya opinion..free country (^_^)^_^)
sebelum keluar tu salam dan cakap time kasih..
kalau dia tya ada apa-apa soalan, tya lah apa-apa yang patut..
jangan cakap tak ada..konfem dia deduct markah..
kalau tak tahu tempat latihan ktne boleh tya dia..
tanya soalan2 yang menunjukkan minat dengan bidang tu..
jangan tanya pasal gaji..
tu saja agaknya yang saya boleh bantu?
nak format resume mari bagi email..nanti saya emailkan (^_^)^_^)

Good Luck (^_^)^_^)


-----------------
.:: http://cemerlangtani.blogspot.com ::.
.:: Menternak/ Membekalkan kambing untuk ibadah Qurban, Aqiqah & Sembelihan


Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 17-04-08 21:33


Pada 16-04-08 10:04 , Cik_Liyana posting:

!!! QUOTE !!!

kawan saya dapat juga intvu separa perubatan tu..
kalau tak silap di kolej jururawat ipoh agaknya?
hari khamis ni tak silap saya..
kalau rasa interviewer saja nyakitkan hati tya bodoh2 tu sabar sajalah..
sebab kawan saya intvu spa dulu kena tya soalan merepek..
dah kahwin ke belum..bila nak kahwin..dah ada calon?
sanggup ke nak belajar lagi 3tahun?nanti lambat kahwin..semua pasal kahwin lah..

bawa resume & copy sijil2 yang dah disahkan..
in case dia minta kita dah bawa..
pakai baju kurung..tudung yang sesuai..
jangan pakai kale hitam or putih (pesanan my lecturer)
bila masuk bagi salam..
lepas itu salam interviewer yang perempuan..
tanyala apa kabar dan senyum..lepas itu duduk..
duduk dengan selesa & yakin..
jangan goyang2 kaki..kalau ada habit goyang kaki letak saja kaki kat lantai bagi statik..
jangan keluarkan bunyi2 yang annoying seperti tekan-tekan pen yang boleh picit2 tu..
jangan gagap2..tak reti jawab pun goreng saja dengan konfiden..
gunekan ayat "pada pendapat saya .............." kalau mahu goreng..
sebab your personal opinion org tu tak boleh nak komen apa-apa sangat..
dia mesti respect kita pya opinion..free country (^_^)^_^)
sebelum keluar tu salam dan cakap time kasih..
kalau dia tya ada apa-apa soalan, tya lah apa-apa yang patut..
jangan cakap tak ada..konfem dia deduct markah..
kalau tak tahu tempat latihan ktne boleh tya dia..
tanya soalan2 yang menunjukkan minat dengan bidang tu..
jangan tanya pasal gaji..
tu saja agaknya yang saya boleh bantu?
nak format resume mari bagi email..nanti saya emailkan (^_^)^_^)

Good Luck (^_^)^_^)




saya dipanggil temuduga kat hospital slim river.....maybe sebab saya tak mohon jururawat agaknya....buat ever poun terima kasih sebab bagi semua petua2 itu....insya-Allah ada rezeki saya.....lagi satu kat surat dia tak minta resume pun....kena bawa juga kew....???

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 17-04-08 21:48


Pada 13-04-08 21:02 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-04-08 15:13 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-04-08 14:50 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana nak buat resume ek....nak kena tarok apa...???tyme kat sekolah dulu ada juga belajar buat....tapi tu pun main buat saja......
sebelum tu, boleh saya tau nak temuduga jawatan apa?



ada 7 jawatan.....

1. jurupulih perubatan cara kerja pelatih

2. juruteknologi makmal perubatan pelatih

3. juru tak-ray pelatih

4. pembantu farmasi pelatih

5. juruteknologi pergigian pelatih

6. pembantu perubatan pelatih

7. jurupulih perubatan anggota pelatih....


tapi saya tak tau sangat pasal tugas2 jawatan ni.....ada tak sesiapa yang tau....boleh kongsi.....???kalau saya nak sambung ijazah pulak......macam mana tugas dia pulak.....???sama jugak ke lain....???


biohazard..
saya boleh tolong bagi tau skop untuk
juruteknologi makmal perubatan..
kerja dia dalam makmal...
em..bagaimana nak bagitahu ek??
banyak sangat ini..
em...
awak akan belajar care2 nak kendali mesin yang ada dalam lab.
tau fungsi2 mesin2 2..
care nak ambil darah..
em..
lab ini..
skop dia luas..
kena banyak menghafal..
em..
kerja..
lebih kurang macam kaji penyakit juga lah..
cntohnye..
sample darah yang sampai kat lab..
darah 2 kita akan buat test untuk tau org 2 sakit apa..
em..
kalau nak tau lagi bagitahu lah..
tak tahu nak cakap macam mana 1
untuk org yang baru nak mula..


:lol: :lol:


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-04-08 10:19


bawa saja..kalau tetiba dia minta taklah gelabah nanti (^_^)^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 18-04-08 22:57


Pada 18-04-08 10:19 , Cik_Liyana posting:

!!! QUOTE !!!

bawa saja..kalau tiba-tiba dia minta taklah gelabah nanti (^_^)^_^)


erm...ok...terima kasih....

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 18-04-08 23:01


Pada 17-04-08 21:48 , syahirahsoid posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-04-08 21:02 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-04-08 15:13 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-04-08 14:50 , biohazard posting:

!!! QUOTE !!!

macam mana nak buat resume ek....nak kena tarok apa...???tyme kat sekolah dulu ada juga belajar buat....tapi tu pun main buat saja......
sebelum tu, boleh saya tau nak temuduga jawatan apa?



ada 7 jawatan.....

1. jurupulih perubatan cara kerja pelatih

2. juruteknologi makmal perubatan pelatih

3. juru tak-ray pelatih

4. pembantu farmasi pelatih

5. juruteknologi pergigian pelatih

6. pembantu perubatan pelatih

7. jurupulih perubatan anggota pelatih....


tapi saya tak tau sangat pasal tugas2 jawatan ni.....ada tak sesiapa yang tau....boleh kongsi.....???kalau saya nak sambung ijazah pulak......macam mana tugas dia pulak.....???sama jugak ke lain....???


biohazard..
saya boleh tolong bagi tau skop untuk
juruteknologi makmal perubatan..
kerja dia dalam makmal...
em..bagaimana nak bagitahu ek??
banyak sangat ini..
em...
awak akan belajar care2 nak kendali mesin yang ada dalam lab.
tau fungsi2 mesin2 2..
care nak ambil darah..
em..
lab ini..
skop dia luas..
kena banyak menghafal..
em..
kerja..
lebih kurang macam kaji penyakit juga lah..
cntohnye..
sample darah yang sampai kat lab..
darah 2 kita akan buat test untuk tau org 2 sakit apa..
em..
kalau nak tau lagi bagitahu lah..
tak tahu nak cakap macam mana 1
untuk org yang baru nak mula..


:lol: :lol:




erm...lagi apa ye......???kalau macam xray tu bagaimana pula...saya tak tahu sangat lah sebab dia ada pakai singkatan macam MRI...CT...US....wateve pun terima kasih kepada semua yang sudi membantu saya....jangan lupa doakan saya......insya-Allah saya diterima....

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-04-08 23:39


=paling penting untuk temuduga adalah kena confidence.
=Pakaian kena kemas.
=English sekarang amat penting. kalau tahu secara lancar dan boleh cakap maka peluang akan lebih cerah
=Preparation pasal hal-hal perubatan juga penting
=Tidak lupa juga dengan isu-isu semasa


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

hideki
Warga Rasmi
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33367
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 11:54


saya pun ada temu duga sok..baru jumpa forum ni..boleh minta tolong bagaimana buat resume..?tak pernah buat lah..tak minta pun dalam surat twrn tu suruh buat resume..apa-apa pun buat saja lah..
temu duga nanti masuk2 saja cakap BI ke BM?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hidekiProfil   Hantar PM kepada hideki   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.133411 saat. Lajunya....