Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Yang dihina semakin mulia. Yang menghina semakin terhina. Selalunya begitu.

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 19 hari yang lalu
ronniefinancehome: 30 hari yang lalu
MTMKi: 41 hari yang lalu
usop79: 42 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: nak tanya macam mana nak guna excel....


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» nak tanya macam mana nak guna excel....

Please Mendaftar To Post


Oleh nak tanya macam mana nak guna excel....

SaaDaH6320
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28834
Posting: 70
Dari: mersing

Johor  


posticon Posting pada: 03-04-08 10:03


help me..
macam mana nak buat calculation kat excel....
kalau bahagi dalam excel apa ye istilah dia??
kalau tambah sum kan...
kalau bahagi apa??
ada sesiapa boleh bantu.....
urgent nak buat assgment ini....
thank.......... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaaDaH6320Profil   Hantar PM kepada SaaDaH6320   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 10:10


kak saadah...

cuba pergi kat sheet excell tu .. klik kat insert > function

lepas itu akan keluar satu box..dari situ boleh lah pilih apa-apa formula yang nak digunakan

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 10:12


erm untuk tanda yang simple :

tambah +
tolak     -
darab     *
bahagi    /

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

SaaDaH6320
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28834
Posting: 70
Dari: mersing

Johor  


posticon Posting pada: 03-04-08 10:32


thank rdwira
tau buka function tu tapi..
tak jumpa apa istilah untuk bahagi kat excel tu....
kalau macam tambah kan sum.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaaDaH6320Profil   Hantar PM kepada SaaDaH6320   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 10:51


Pada 03-04-08 10:03 , SaaDaH6320 posting:

!!! QUOTE !!!

help me..
macam mana nak buat calculation kat excel....
kalau bahagi dalam excel apa ye istilah dia??
kalau tambah sum kan...
kalau bahagi apa??
ada sesiapa boleh bantu.....
urgent nak buat assgment ini....
thank.......... :-)

rasanya lau nak tunggu org reply maka lambat lah siap kerja anti...apa kata p saja kat help tu and just search keywords..lagi senang and boleh saja paham...sebab..even lau org reply kat sini pun..kadang-kadang kita tak faham... ye tak? Semua application ada HELP...so use it.... :-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 11:56


Pada 03-04-08 10:12 , rdwira posting:

!!! QUOTE !!!

erm untuk tanda yang simple :

tambah +
tolak     -
darab     *
bahagi    /


guna macam tu saja lah, nak buat apa-apa gunakan formula dengan memulakan dengan "=" dan boleh guna kurungan ( ) pada tempat2 yang memerlukan, macam masa kita belajar math.

contohnya:

=E28-F28
(nilai dalam petak E28 tolak nilai dalam petak F28)

=(10700+1200)*1.1
(10,700 tambah 1,200 darab 1.1 jawapannya: 13,090)

kalau nak bahagi, guna "/", nak darab guna "*", saya tak berapa faham apa masalahnya kat sini.

autosum tu kalau nak tambah nilai dalam banyak petak, contohnya:
=SUM(L50:L53)
(semua nilai dalam petak dari L50 hingga L53 dicampurkan)

boleh spesifik lagi tak? wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

SaaDaH6320
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28834
Posting: 70
Dari: mersing

Johor  


posticon Posting pada: 03-04-08 12:39


erm...thank...
tak tahu sangat guna excel ini.......
nak terangkan specifik pun tak reti...
anyway...thank o all of u.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaaDaH6320Profil   Hantar PM kepada SaaDaH6320   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 08:35


ooo, maaf kalau tak dapat membantu :welcome:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 11:54


kalau tak silap saya, penerangan kat atas tu dah ok untuk asas penggunaan excell. kalau nak tau lebih lanjut, cuba klik dekat fx.. nanti akan keluar 1 box.
dalam box tu ada penerangan tentang penggunaan fuction di bahagian bawah box.
selamat mencuba dan rajin2 explore...
insya Allah najah

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

SaaDaH6320
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.02.2007
Ahli No: 28834
Posting: 70
Dari: mersing

Johor  


posticon Posting pada: 04-04-08 13:13


Pada 04-04-08 08:35 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

ooo, maaf kalau tak dapat membantu :welcome:




tak ada lah......
ada juga membantu....
thank ye.....
hanya allah dapat membalas jasa anda dan rakan-rakan yang lain.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaaDaH6320Profil   Hantar PM kepada SaaDaH6320   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-08 11:17


How to use Excel - Free Excel Tutorials for Beginners
Blleeyy refer here...
http://spreadsheets.about.com/od/excel101/Excel_101_How_to_Use_Excel_Spreadsheets.htm
HUUHHUEE... Have a nice day exploring an EXCEL...
UPPSS!! 2007 or 2003 version...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094758 saat. Lajunya....