Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau hanya memikirkan "Apa kata orang..." bila pula masa nak mengenengahkan, "Apa kata saya..."

-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 45 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: kanak-kanak dan soalan pelik


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» kanak-kanak dan soalan pelik

Please Mendaftar To Post


Oleh kanak-kanak dan soalan pelik

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 12:18


Assalamualaikum wbt..


anda ada pengalaman ditanya kanak-kanak soalan yang pelik/ lucu
atau susah nak jawab? apa anda jawab?


kongsilah cerita.. :sopan:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 12:29


eheh saya nak cerita.. masa anak buah saya kecil2 dulu..
dia suka sangat dengar cerita..
hari tu saya yang jaga dia, saya cerita pasal aladdin..
bila saja saya cakap aladdin tu keluar dari cerek yang digosok,
cepat-cepat dia nak pergi gosok cerek di dapur..
saya kata sekarang aladdin tak keluar..
dia pun tak jadi tapi bertubi2 dia tanya..
yang saya ingat..

Kenapa aladdin tak keluar? - saya cakap cerek aladdin bukan macam cerek kita

yang lain tak ingat tapi yang pastinya banyak penipuan :-D :-(


itu beberapa tahun yang lalu.. masa umurku 14/15 :-D

sepatutnya kita kena jawab soalan kanak-kanak dengan berhikmah


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 15:57


hmm.. teringat adik bertanya..

Kenapa ikan tu berenang dalam air...?
Kenapa kita tak faham kucing tu bercakap...?
Kenapa kita kena mati...?
Kenapa orang ada banyak...?
Kenapa baby kena duduk dalam perut...?


:berfikir:
jawab pun ikut dan yang terlintas di kepala saja... :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 16:09


adik : tatak. ni apa ni???
kakak : kucing...
adik : oo..tucin...
         ni apa ni..??? (dia tanya pada benda yang sama)
kakak : kucingla...
adik : oi..! bukanlah..meow!

aduh..saya yang garu kepala.. dipermainkan budak 2 tahun setengah...
satu family ketawakan saya..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 01-04-08 16:17


hehehe..kelakar baca posting sahabat kat atas.. :-D

saya pula, adik kembar saya masa kecil-kecil..mereka tengok gambar mak dan ayah dulu..gambar mak ayah kawin..tengah-tengah tengok, mereka tanya..'Kenapa adik akak(panggilan adik kembar) tak ada masa mak ayah kawin?'

erkkk..pergi mana mahu jawab..huhuhuh... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

hudahaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2008
Ahli No: 32255
Posting: 128
Dari: dunia

south_korea  


posticon Posting pada: 01-04-08 16:19


adik2 saya dulu tak ada soalan pelik-pelik..tapi anak2 yang mak saya ngasuh memang suka tnyer pelik-pelik dan tak ada penghujung..nk2 kalau tengah tengok tv..

kimi: kak long, np dia jatuh moto?
k.long: dia terlanggar lori..
kimi: np dia langgar lori?
k.long: xdelh,lori tu duduk tepi jalan sangat..tu yang kan tu..
kimi: np lori tu duduk tepi jalan sangat?
k.long: (berderau saja rasa darah dalam badan ni..tapi soba yo lah budak kocik ni)...sebab dia berenti tiba-tiba
kimi: asal dia berhenti tiba-tiba kak long?
k.long:k.long penat lah abang nak jawab soalan abang..nanti kak long fiki ye..

tapi kan budak-budak nii..kalau kita pula yang tanya dia panjang-panjang begitu, pandai pula dia buat donno saja...ish, geram tu..tapi tu lah,budak-budak zaman sekarang

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahaidaProfil   Hantar PM kepada hudahaida   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 17:24


hikhik.. comel2 cerita kawan-kawan di atas :sopan: :sopan:

saya pula nakal dengan adik sepupu saya
tak ingat dia umur berapa masa tu tapi dah boleh cakap sikit-sikit..

saya: itu apa (anak anjing)
adik sepupu: kucing
saya: bukanlah.. itu anjinglah..
saya: itu apa (kucing)
adik sepupu: kucing
saya: bukanlah..itu anjing..

adik sepupu saya tersengih2.. mungkin dalam otak dia penuh pertanyaan :-D

p/s: akhlak yang tidak baik :jangan: :malu: taknak buat lagi :-D


anak buah saya yang hiperaktif tu...
mula-mula tu dia betul-betul tanya..tak henti2..pertanyaan yang bersambung..
bila saya malas jawab dia buat-buat tanya.. dia suka kita pening

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 17:46


Assalamualaikum...

ya Allah.... nakai jugak ye orag2 yang kat atas ni... :sopan:

eerrmm... mohamad macam tak ada saja pengalaman macam tu. :-)


hehe...
ada lah...
macam ni..


masa tu tengah tonton cerita melayu..
lepas itu...
salah seorang daripada kami(adik-beradik)
main tukar2 channel..

adik:eh... macam mana boleh ada dua orang ni?
mohamad: dua orang?
kakak: apa yang 2 orang tu?
adik: tadi nampak orang ni kat channel lain. macam mana boleh ada kat channel sini pulak?.
mohamad: (mula mengusik) a'a lah adik....macam mana dia boleh berlakon dalam 2 channel ni

adik: (binggung)

kami semua : gelak... hukhukhuk.. :sopan:


adoii....lepas tu, barulah bagitahu dia...
sian dia... :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 18:40


Pada 01-04-08 12:18 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wbt..


anda ada pengalaman ditanya kanak-kanak soalan yang pelik/ lucu
atau susah nak jawab? apa anda jawab?


kongsilah cerita.. :sopan:



kalau kak anis dah penat menjawab, kak anis tanya dia balik... lepas itu mesti budak-budak ni jawab macam-macam lah jawapan.. nak tergelak pun ada.. :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 20:13


ada kisah lebih kurang macam cerita adik mohamad..

adik sepupu ni datang rumah..
dia tonton tv dengan kakak saya

adik sepupu: eh orang ni pun ada dalam tv kami..

** entah apalah dalam fikiran budakk tu :sopan: :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-04-08 20:32


pernah tak jumpa situasi seperti di bawah ini??

Turk: Ehhh Elliot, Kenapa setiap 2 minggu engkau kena pergi duduk kat rumah ayah engkau?
Elliot. Aku dipaksa lawat ayah aku.
Turk: Kenapa ayah engkau tak duduk dengan mak engkau? Bukan ke parents kena duduk sekali.
Elliot: entahlah. Aku pun tak faham. Aku pun selalu juga fikir Kenapa mak aku duduk dengan lelaki yang bukan ayah kepada aku.
Turk: Ayah engkau duduk dengan siapa?
Elliot: Ayah aku duduk dengan seorang perempuan yang bukan melahirkan aku.
Turk: Lelaki yang duduk sekali dengan mak engkau, engkau panggil apa?
Elliot. Aku panggil pakcik. Mak aku cakap dia ayah tiri aku.
Turk: Perempuan kat rumah ayah engkau, engkau panggil apa?
Elliot. Aku panggil makcik. Ayah aku cakap dia mak tiri aku.
Turk: So kiranya anda ada 2 ayah & dua mak lah ye. Mesti best!
Elliot: Best ke benda. Empat orang itu asyik bergaduh saja.

selang beberapa minit....perbualan bersambung kembali.

Turk: Kenapa ye orang dewasa lelaki perempuan suka bergaduh. mereka tak boleh hidup aman damai ke???

hahahaha.....apa yang naruto-san merepek ini.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 22:35


ini soalan anak sdara kak ipar ana name ammar..dia pnggl kak ipar ana cik ngah & abang ana ayah ngah.budak ini cakap klate pekat walopun dok KL.masa 2 dalam kereta.abang ana dok mngusik dia dengan budak perempuan kereta sebelah masa kat trafik light.

abang :2 gewe ammar lah 2.
ammar:dok.2 gewe ayah ngah(sambil tangan tunjuk kat seorang perempuan india tepi jalan)
abang :apa pula.gewe ayah ngah cik ngah lah.
ammar :gapo pula gewe ayah ngah 2 cik ngah?
abang :sebab ayah ngah kawin dengan cik ngah.
ammar :gapo ayah ngah kawin dengan cik ngah?
abang :sebab ayah ngah suka cik ngah.
ammar :ayah ngah,gapo oghe kawin ada anak?
abang :anak 2 rezeki.
ammar : gapo ayah ngah kawin tak ada anak?(masa 2 kak ipar ana belum pregnant lagi walopun da 2thn kawin)
abang: (malas
da nak jawab.pening lyn krerenah budak-budak..)
pdn muka dengan abang sebab cari pasal dengan budak-budak.hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 03:02


:-) Assalamualaikum


Saya ada 8 orang adik beradik...bawah saya ada 6 orang adik...masa membesar sama-sama tu banyak jugak pengalaman melucukan dengan mereka...terutama adik saya yang bongsu...

Adik saya yang bongsu ni lelaki..dia selalula suruh saya ni melukis gambar binatang-binatang macam kucing ke,ayam ke.lembu ke...

Bila dah lukis..

Adik: Kenapa gambar lembu,kambing dengan kucing ni sama?tak ada beza pun....

:lol: :lol: :lol: :lol: (kakak dia tak pandai lukis..memangla..)

lepas itu dok tanya Kenapa ayam ada 2 kaki,tapi kambing,kucing,lembu ada 4 kaki......

Saya biasanya nak elakkan tengok tv dengan dia...kalau tengok tv sama-sama,macam-macam soalan tak masuk akal dia tanya....pening betul.... :-P

Tapi sekarang dia dah besar dah...form 1....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 07:18


pernah kena tanya dengan adik sepupu..

ayam ada berapa gigi..

saya pun berfikir.. a'ah ayam ada berapa gigi ya

adui nasib tak kantoi.. ayam mana ada gigi


saya pula tanya anak buah saya

ayam ada berapa gigi?
dia berfikir dan dengan yakin jawab: 2


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 09:18


hmm... cakap tentang tv...

teringat adik sepupu tanya...

farhan : kakngah, kenapa aan tak muat masuk dalam tv, orang tu muat...?
kakngah :(tersenyum sambil berfikir.....) sebab aan besar, orang tu kecik...
farhan :aan gemuk ye.. lepas ni aan takmo makan nasik.. nanti aan boleh masuk dalam tv...
kakngah : errkk... budak kecik kena makan nasi... nanti nak masuk sekolah...
farhan : takmo.. aan gemuk...
kakngah : adess...adess...

sekarang dia dah masuk sekolah tadika.. dah tahu kenapa dia tak boleh masuk dalam tv... sebab dia kata, orang dalam tv tu kena leperkan dengan lori buat jalan baru boleh masuk tv... dia taknak kena leper.... uhuk uhuk... pulak dah... komplikated sungguh pemikirannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

akmalnajwa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2008
Ahli No: 32188
Posting: 99

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 09:23


:lol: :lol: :lol:

release tension baca posting2 kat atas ni..

series balik...kalau soalan begitu ok lagi, kalau budak-budak tanya soalan begini >> Allah tu kat mana..?? haa..macamana nak jawab :-?


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For akmalnajwaProfil   Hantar PM kepada akmalnajwa   Pergi ke akmalnajwa's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 09:24


:lol: canggihnya pemikiran adik sepupu cik ismi..

anak buah saya pula menangis nak masuk dalam buku cerita mickey mouse


p/s: topik ini juga menceritakan kisah kanak-kanak :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 09:29


ini lagi kes berat.. tapi salah kakak saya..

anak buah ni dia buat nakal..
kakak saya (bukan ibu anak buah saya ni) kata nanti Tuhan marah..

anak buah: Tuhan marah macamana?
kakak: potong lidah..


lain hari..

anak buah kata kat mak dia

"Tuhan itu jahat kan.. potong lidah"

isk.. tapi itu merekalah zaman dulu punya...


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 17:23


rasa macam pernah cerita, tapi nak ulang balik..

adik : tatak, nak ayam ( maksud dia suruh lukiskan ayam)
dengan bakat yang kakak ada, lalu lukisla seekor ayam jantan.
abang : kak, baik kakak jangan lukiskan nanti macam-macam dia nak sampai tak muat
             kertas
kakak tak percaya, biasala jarang balik rumah, dia tak tau yang adik dia dah semakin bijak..lepas dah siap lukis..

kakak : dah siap lukis pun...nah!
adik : hehe..ayam...
         (tiba-tiba buat muka pelik)
         tatak! mana mak ayam???!!!
dengan sabar si kakak melukis ayam betina..
kakak : nah..siap...
adik : anak ayam???
si kakak yang hampir tension tu pun melukis lagi..
kakak : nah..
adik : mana kawan dia??? dia nak main dengan siapa???
kakak : mamaaaaa!!!! Kenapa dengan haziq ni???!!!
abang : hahaha!!! padan muka, orang cakap taknak percaya

(sayala si kakak tu...huhu..)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 18:20


teringat waktu adik no 5 masih baby lagi(sekarang dah form 5)

waktu tu mama baba pergi masjid. kita jaga adik sebab nak buat kerja sekolah.
suka mengajar dia tunjuk2 benda-benda sambil.. tu? tu? tu? (sebut)

malam tu.. malam jumaat. waktu masukkan adik ni dalam buai, sesambil tu dia tunjuk2lah keliling.

adik:tu?
saya:gambar...
adik:tu?
saya: botol...
adik: tu?
saya: tv...

ringkas cerita..lasty dia tenung belakang saya lelama. lepas itu terus
adik: tu????? (sambil mata bulat)
saya terus kembang tengkuk. angkat adik bawa turun ruang tamu.
tak jadi nak kasi dia tidur. takuttt~~~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 19:48


anak buah saya yang sulong dulu suka bertanye time saya tengah buat homework dulu....
IRSYAD:biah..kape biah buat ni?
SAYA:biah buat kerja sekolah...
IRSYAD:kape kena buat kerja sekolah...
SAYA:sebab cikgu biah suroh buat.
IRSYAD:kape cikgu biah suroh buat?
SAYA:sebab dia malas nak buat sendirik...
IRSYAD:kape di malas?
SAYA:sebab biah rajin.
IRSYAD:kape biah rajin pula?eh, ni apa?(sambil bongkar pencil case dan tnampak gule2)
tSAYA:u gule2 pedas...
IRSYAD:kape gule2 ni pedas?
SAYA:*saya dah bosan layan di,saya tanya balik*...kape irsyad suka kacau org....
IRSYAD:*pure2 xdengar*biah,irsyad nak gule2 boleh?
SAYA:takboleh,pdas....
IRSYAD:kape pdas?*sambil masukkan gule2 tadi dalam mulut*

tiba-tiba,muka di merah padam.......scare automatik nya,tbe2 gule2 tkeluar dari mulut dia.....dan dia cakap....panas2.....
hahahahahahah....saya cakap lah pergi kat atok *arwah ayah* minta air.....

KESIMPULAN,kalau BHADAPAN dengan BUDAK yang suka BERTANYE banyak-banyak,bagi saja GULE2 HACKS.....ANAK BUAH saya baru 3 TAUN,DAH MAKAN HACKS......HEHEHEHEHEH
:-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 07:05


mmng pelik budak-budak ni,soalan yang entah apa-apa.tapi kreatif lah bila mereka bertanya tu buat kita berfikir sejenak...ada bagusnya juga soalan2 pelik tu untuk menjana minda macam mana untuk mentafsirkannya sterusnya bagi jawapan...hehe..kadang-kadang malas lyn budak-budak bila da soal pelik-pelik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

akmalnajwa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2008
Ahli No: 32188
Posting: 99

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-04-08 10:46


Assalamualaikum

sat ni terdengar suara sepupu ( umur 10 tawun ) cakap, " pergi bakar kat api nung"...dia cakap kat luar rumah dengan adik-adik dia...tiba-tiba teringat kat Syawal ( anak buah baru 3 tahun )...masa tu dalam kereta, lalu dekat Loji Penapisan Minyak di Kerteh..ala, tempat yang ada api menyala, besar tu....lepas itu dia kata," tengokk, api neraka"...mwa ha ha..

sebenarnya mak yang ceritakan pada saya,, tapi rasa kelakar pulak, saya gelak dalam hati saja    :lol: :lol:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For akmalnajwaProfil   Hantar PM kepada akmalnajwa   Pergi ke akmalnajwa's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-04-08 12:34


best lah dengar cerita2 comel yang posting kat sini..hehe..senyum seorang-seorang..
teringat kat cerita lecturer ana.
kisah ni tentang anak saudara dan abang ipar lecturer(ustazah hidayah)

anak sedara:ayah,Tuhan tu wujud tak?
abang ipar:mstilah wujud,kalau tak siapa yang cipta semua ni?
anak sedara:kalau kita buat salah.Tuhan nampak tak?
abang ipar:mstilah nampak..
anak sedara:kalau kita duduk dalam bilik yang berkunci pun Tuhan boleh nampak?
abang ipar: boleh..
anak sedara:tapi ayah dengan mama tak boleh nampak ammar dalam bilik kalau ammar buat salah
abang ipar:erk??ammarrr,Tuhan tu Maha Besar,Maha Berkuasa(dengan muka dan tangan-tangan sekali abang ipar buat gaya nak tunjuk Tuhan tu Maha Besar)

abang ipar guna ayat2 bombastic sampai anak dia konpius tak paham
anak sedara:ayah ni cerita pasal apa?ammar tak paham lah cerita ayah ni.ammar nak tanya mama lah..
abang ipar:pulak??garu kepala,teruk sangat ke ayah cerita??...


moral of the story,kalau melayan budak-budak kecik ni gunalah ayat2 yang simple sesuai dengan umur mereka.hehe..:-D :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 19-04-08 12:45


Assalamualaikum...

pernah jugak.. adik perempuan ana sendiri. Masa tu umur dia baru 5 tahun..

adik : akak... nak tanya, pak ndak tu kawin dengan mak tok ke ?
ana : haa... (tergejut) Kenapa adik tanya begitu ?
adik : sebab pak ndak selalu datang rumah dengan mak tok
ana : hehehehehehhe.... adik ni.. pak ndak tu kan anak mak tok..
         anak dengan mak mana boleh kawin..
adik : adik saja tanya lah...
ana : cover lah tu...


:-).
:bunga:


-----------------
Adoro Allah, yo adoro Rasul, yo adoro mi familia, yo adoro Islam...


Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

An-Naqib
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.12.2003
Ahli No: 6025
Posting: 57
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-08 16:24


baca dalam komik ujang....

Ayah: Antara negara china dengan bulan mana lagi dekat?
Anak: Bulan
Ayah: Eh, Kenapa pulak?
Anak: iyalah, tiap-tiap malam adik tengok bulan, tapi tak pernah pula nampak China.
Ayah: macam mana nak terangkan kat anak aku ni.........

Comelkan? :-p

Bookmark and Share

    


  Member Information For An-NaqibProfil   Hantar PM kepada An-Naqib   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 19-04-08 17:42


huhuhuhu..
kelakar baca posting2 kawan-kawan kat atas..
huhuhuhu..
saya pun ada cerita tapi akibat da terlalu banyak..
da lupa da..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 11:10


Pada 01-04-08 16:09 , zatil_alwani posting:

!!! QUOTE !!!

adik : tatak. ni apa ni???
kakak : kucing...
adik : oo..tucin...
         ni apa ni..??? (dia tanya pada benda yang sama)
kakak : kucingla...
adik : oi..! bukanlah..meow!

aduh..saya yang garu kepala.. dipermainkan budak 2 tahun setengah...
satu family ketawakan saya..huhu


:-D kelakor lah cita ukhti zatil ni.. :-P

ana pernah di tanya oleh seorang kanak-kanak...dia tanya 'Allah tu datang dr mana?'...em...tersentak jugak..tapi cuba untuk jawab sebab bila pertanyaan dr seorang kanak-kanak kita tak jawab,dia akan terus tertanya2..bimbang jugak kalau soalan tu berkaitan dengan akidah..kalau tak ada jawapan untuk mereka,dikhuatiri mereka macam terumbang ambing..


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 11:18


ini kisah umi yang cerita balik pada saya, masa saya kecik umi pernah cerita pasal bulan... umi ni jenis suka cerita sambil gambarkan benda itu.... saya nak tengok bulan, umi ambil baldi isi air penuh2. so bayang bulan yang kat langit tu akan adalah dalam baldi itu...
umi suka sebab dia berjaya menunjukkan bulan secara dekat pada saya... tapi yang malang nya saya terlalu advance ....hheheheeh... saya tanya umi apa itu bulan dan saya tak hendak tengok saja bulan dalam baldi tu... tapi saya nak pegang bulan terus... umi kata saya capai bayang2 bulan tu tapi tak dapat... sampai saya ngs... umi kena marah dengan walid... hahahahh
apa pun ini kisah dari cerita ... betul tak wallahualam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 21-04-08 11:26


salam..huhuhu..baca banyak kali dalam posting ni mesti tergelak2..kelakar lah soalan budak-budak ni..bagus nya umi afina, explain kat afina sampai keluar baldi smua2..certain parents jarang nak buat, just cakap mulut saja..anyway...budak-budak memang comey :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 11:42


Pada 21-04-08 11:26 , nuhan posting:

!!! QUOTE !!!

salam..huhuhu..baca banyak kali dalam posting ni mesti tergelak2..kelakar lah soalan budak-budak ni..bagus nya umi afina, explain kat afina sampai keluar baldi smua2..certain parents jarang nak buat, just cakap mulut saja..anyway...budak-budak memang comey :)


umi dulu jadi cikgu sekolah tadika.. bila dia mengajar pun macam tu... dia suka nampak real saja... sampailah sekarang... budak-budak suka lah dengan dia... umi penyayang... suka cerita pasal belon yang buat pakai air sabun dan macam-macam lah... bila ingat balik rasa nak jadi kecik balik... biar umi cerita macam dulu... sebelum tidur... dah besar tak merasa tidur sambil dengar cerita umi...
windu kat umi......

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 21-04-08 11:57


anak perempuan saya ketika berumur 4 tahun bertanya tentang hujan.. "apa buat ujan?(siapa buat/cipta hujan?) jawapan saya 'Allah swt. '

Allah tu.. apa?(Allah swt itu siapa?) jawapan saya 'yang cipta/buat mata.tangan,mulut.hidung,telinga adik lah..'


ketika dia berumur 5 tahun saya perjelaskan serba ringkas mengenai Islam, dan dia bertanya mengenai murtad! "abah murtad itu apa?" jawapan saya.. 'orang Islam yang dahulunya bergama Islam kemudian keluar dari Islam dipanggil murtad' (dia seperti tidak berpuas hati dengan jawapan saya.. "aisyah tak paham lah.."

sekejapan berpinau kepala aku.. kemudian saya memberi jawapan ringkas.. ' tak mengapalah, nanti bila aisyah dah besar, abah terangkan mengenai murtad.. sekarang aisyah kecik lagi.. abah bimbang aisyah tidak dapat memahaminya dengan betul.. kan?

sampai sekarang aku masih fobia jika tiba-tiba nanti anak aku bertanya mengenai perkara tersebut.. bukan aku tidak mampu untuk menjawabnya.. aku bimbang jika dia tidak mampu untuk memahami sepenuhnya..

sekarang anak saya sudah berumur 8 tahun..(tiada adik beradik lain) alhamdulillah dia tahu siapa yang menjadikan dia.. bumi/kehidupan ini, tentang kebimbangannya jika abah & mama dia tidak ada dengan siapa dia hendak mengadu..

"apa abah cakap begitu pulak, abah mama ada lagi.. belum mati lagi" - dia menangis, 'aku jelaskan.. maksud abah jika abah & mama dah meninggal nanti tak perlulah susah hati.. hanya kepada/dengan Allah swt tempat aisyah mengadu okay. ( yang pasti anak saya masih belum memahami)

saya tidak berapa hairan/hairan dengan pencapaian pelajarannya(alhamdulillah cukup membanggakan)

saya cuma bimbang jika pengetahuannya tentang Islam(keseluruhan) tidak saya cuba 'isikan' dalam jiwanya bagi menghadapi hari akan datang..

kepada bakal ibubapa atau ibu bapa.. kita renung kembali, apakah yang lebih penting untuk anak2 kita ketika usia mereka masih mentah ini?? sudah 'berpuashatikah' kita menerangkan kewajiban mereka sebagai hamba Allah dimuka bumi ini??


aku belum berpuashati.... aku bimbang..takut dan yang pasti kita akan dipersoalkan kelak.. seorang BAPA! anda yang pertama!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 21-04-08 12:05


huuuuu..meremang bulu roma baca ayat last ainunhub..betul! ibu bapa main peranan utama dalam mdidik anak..salah didik,kita yang akan dipersoalkan..itula beratnya tanggungjawab ibubapa mdidik anak2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 15:17


nak cerita lagi, da latest..
adik sepupu tengah belek2 baju..time tu mlm, tengah siap2 nak balik kl dengan mak dia
adik sepupu : mak! dan baju apa mak..
maklang : ni baju sejukla sayang..
adik : mak tipu! tak sejuk pun baju ni!
gelak semua yang ada kat situ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

zatil_alwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.12.2007
Ahli No: 31993
Posting: 206
Dari: kuala selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 15:18


nak cerita lagi, da latest..
adik sepupu tengah belek2 baju..time tu mlm, tengah siap2 nak balik kl dengan mak dia
adik sepupu : mak! dan baju apa mak..
maklang : ni baju sejukla sayang..
adik : mak tipu! tak sejuk pun baju ni!
gelak semua yang ada kat situ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zatil_alwaniProfil   Hantar PM kepada zatil_alwani   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-04-08 16:00


Assalamualaikum
soalan kanak-kanak??? hmm..soalan bebudak tingkatan 1 ada lah...dia tanya saya...
"Bang...sosial tu tak boleh ke bang? Sosial tu yang macam merempit tu ke bang?? Kita ni sosial tak bang??"
:cry: :cry: :cry:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

afina010587
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.01.2008
Ahli No: 32202
Posting: 215
Dari: tanjung malim

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 21:54


Pada 22-04-08 16:00 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
soalan kanak-kanak??? hmm..soalan bebudak tingkatan 1 ada lah...dia tanya saya...
"Bang...sosial tu tak boleh ke bang? Sosial tu yang macam merempit tu ke bang?? Kita ni sosial tak bang??"
:cry: :cry: :cry:



adik saya ada bgtaw.. zaman sekarang sosial di klasifikasikan mereka yang terlibat dengan masalah soasial.. macam merepit, bohsia, bohjan dan sebagainya...
contoh ayat biasa.. "beb... dia tu sosial gila beb.."
bahasa mereka kadang-kadang kurang kita fahami... bahasa budak-budak muda...
hmm tak sama macam zaman kita sekolah dulu... sangat jauh berbeza...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afina010587Profil   Hantar PM kepada afina010587   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-04-08 23:09


saya tak ingat soalan adik2. cuma saya ingat persoalan2 yang blegar di fikiran masa kecil-kecil dulu...

mak, apa maksud `baring`? mak kata, tidur tapi tak tidur.
uh, pening jugak time tu. searching gila maksud baring sampai bincang dengan kawan-kawan.hahah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.893585 saat. Lajunya....