Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Keep your friends close, and your enemies closer
-- Sun-Tzu

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
lidah-penghunus: 17 jam, 21 minit yang lalu
muslimiman: 15 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 16 hari yang lalu
nur_tinta: 22 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Boycott Dutch


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Boycott Dutch

Please Mendaftar To Post


Oleh Boycott Dutch

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-03-08 11:46


Mahathir Gesa Umat Islam Seluruh Dunia Pulau Produk Belanda

KUALA LUMPUR, 29 Mac (Bernama) -- Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menyeru umat Islam di seluruh dunia memulaukan produk Belanda sebagai satu bantahan berkesan berikutan sebuah filem Belanda, Fitna, yang mengkritik Al-Quran yang disiarkan di Internet.

Beliau berkata pemulauan itu boleh menyebabkan Belanda lumpuh kerana umat Islam meliputi sebahagian besar penduduk dunia yang kaya dan juga pengimport terbesar.

Bagaimanapun, semua 1.3 bilion umat islam di dunia mestilah bersatu dan meletakkan kepentingan Islam dan umat Islam daripada keperluan individu jika mahukan pemulauan ini berkesan.

"Kalau orang Islam bersatu kita mudah saja ambil tindakan. Kalau kita pulau barangan dari Belanda dia tutup negeri, pasal yang beli banyak sekali, yang kaya sekali di dunia ini adalah orang Islam. "Kalau semua 1,300 juta orang Islam kata kami tidak kan beli barang dari Belanda, maka barulah berkesan. "Kalau nak pulau buatlah betul-betul.

Tapi orang kita kata, dia (Belanda) pun berniaga dengan kita juga, kalau kita tahan dia, dia rugilah. Jadi (kalau begini) kita tak fikir sebagai orang Islam, kita fikir untuk kepentingan diri," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat agung ke-46 Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) di sini hari ini.

Filem Fitna itu, selama 15 minit yang disiarkan dalam sebuah laman web pada 27 Mac yang mengkritik Islam, yang menunjukkan surah Al-Quran dengan berlatar belakangkan imej keganasan akibat serangan pengganas.

Ahli majlis perundangan Belanda Geert Wilders menerbitkan filem itu, yang menunjukkan kenyataan daripada paderi yang radikal dan menyebut surah Al-Quran dengan diselitkan imej serangan 11 Sept terhadap Pusat Dagangan Dunia (WTC) di New York, pengeboman kereta api penumpang di Madrid, Sepanyol pada 2004 dan pembunuhan pengelur filem Belanda Theo van Gogh di Amsterdam street pada akhir tahun itu.

Sebelum itu, Dr Mahathir berkata filem tesebut disiarkan berikutan salah faham dan "sudah pasti ada motif kritikal".

"Mereka akan terus berbuat demikian sehingga kita menunjukkan Islam itu satu agama yang baik, kita bukan orang yang ganas, bahawa kita tidak berbohong kepada orang ramai...tetapi ini mesti ditunjukkan dalam amalan oleh masyarakat Islam ," kata beliau.

-- BERNAMA

*filem tu boleh tengok kat youtube.tengok dan nilai sendiri.bila kita pertahankan diri dan buat serangan balas,kita dituduh penjenayah.bila mereka buat,digunakan alasan untuk keamanan.seolah-olah umat Islam tak layak langsung mempertahankan diri.datang pula dengan bermacam lagi aliran sekarang ni.perkara furu' diberi perhatian daripada perkara akar,konsep liberalisasi lagi,perbezaan pendapat dan bermacam lagi.bilakah kita akan sedar tentang perkara yang lagi penting daripada perkara ranting ini.....


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-03-08 13:10


Macam mana nak boikot kalau tak tau barangan apa dari Belanda.. ada agaknya siapa-siapa kat Ukhwah ni yang tahu.. share lah..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-03-08 15:00


Pada 30-03-08 13:10 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Macam mana nak boikot kalau tak tau barangan apa dari Belanda.. ada agaknya siapa-siapa kat Ukhwah ni yang tahu.. share lah..



salah satu product dutch yang kita boleh diboikot...ialah dengan tidak melancong ke amsterdam, holland....lagipun, bandar amsterdam itu bukannya elok pun bagi destinasi keluarga...pada waktu malam amsterdam bertukar menjadi bandar iblis....itulah Red Light Street.

nak tengok kincir angin, tengok sajalah dalam internet...tak perlu lawat holland.

lagi satu....boikot milk products of holland...seperti holland cheese.

sesiapa yang tahu tentang product dutch yang lain...sila2lah kongsi bersama dengan sahabat2.


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 30-03-08 15:25


Pada 30-03-08 11:46 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!



*filem tu boleh tengok kat youtube.tengok dan nilai sendiri.bila kita pertahankan diri dan buat serangan balas,kita dituduh penjenayah.bila mereka buat,digunakan alasan untuk keamanan.seolah-olah umat Islam tak layak langsung mempertahankan diri.datang pula dengan bermacam lagi aliran sekarang ni.perkara furu' diberi perhatian daripada perkara akar,konsep liberalisasi lagi,perbezaan pendapat dan bermacam lagi.bilakah kita akan sedar tentang perkara yang lagi penting daripada perkara ranting ini.....



memang cari pasal betul lah mereka ini...ana marah betul lah kalau ada pihak cuba perlekehkan Islam...JOM BOIKOT DUTCH!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-03-08 16:24


melampau betul dia org ni.... :-| :-| jom boikot ramai-ramai... :-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 30-03-08 18:11


Islam sekarang semakin lemah. sudah menjadi asing kembali, Puak Kafirin sekarang sedang mencube untuk tengok reaksi Ummat Islam macam mana. sepatutnya kita mesti lancarkan jihad, namun apa kan daye, kita masih lemah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

aisya_aqmar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10643
Posting: 195
Dari: pasir puteh ~ kaiy ell ~ k. tganu ~ next....?

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-03-08 23:43


produk dutch lady pun produk belanda juga erk.... huhu... suka susu dutch lady... tapi, kalau sampai macam tu sekali hina islam.... why not, boikot saja... banyak lagi susu jenama lain yang best... susu soya pun best apa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisya_aqmarProfil   Hantar PM kepada aisya_aqmar   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 30-03-08 23:43


salam...

moh kita!!....moh!!!

boikot barangan mereka..

tak mustahil kalau semua umat islam boikot, perakara ini akan berkesan sungguh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 31-03-08 10:07


mahathir yang gesa... (tengok, ada jugak baiknya bekas pemimpin ini - sekurang2nya 'pantas' dalam mengambil tindakan mengenai umat islam)

dolahh bedawi dah meng'gesa' ke belum? ATAU masih seperti dulu juga.. kes Lubnan diserang hingga terbarai negeri tersebut barulah nak bersuara.. pemimpin OIC apakebende...

* nak tahu juga, selain memboikot produk2 yang disebutkan kat atas.. ada lagi tak produk2 lain dari belanda? Kepada sesiapa yang tahu tu.. kena beritahu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 10:10


di Belanda tidak ada kah pengeluar barangan yang terdiri dari muslim?
kalau boleh kaji dulu...kalau kita belasah boikot..takut2 kita teraniaya saudara kita sendiri...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 10:16


Pada 30-03-08 13:10 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Macam mana nak boikot kalau tak tau barangan apa dari Belanda.. ada agaknya siapa-siapa kat Ukhwah ni yang tahu.. share lah..



Antaranya....

1. Minyak Kenderaan : Jangan Beli Minyak SHELL (Dutch)
    Pakai Minyak PETRONAS

2. Barangan Elektrik : Jangan Pakai jenama PHILIPS (Dutch)

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 10:31


Pada 31-03-08 10:16 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-03-08 13:10 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Macam mana nak boikot kalau tak tau barangan apa dari Belanda.. ada agaknya siapa-siapa kat Ukhwah ni yang tahu.. share lah..



Antaranya....

1. Minyak Kenderaan : Jangan Beli Minyak SHELL (Dutch)
    Pakai Minyak PETRONAS

2. Barangan Elektrik : Jangan Pakai jenama PHILIPS (Dutch)



setakat tak pakai barang Phillips tu boleh lagi, tapi tak pakai Shell, susah sikit sebab minyak dia berkualiti dan lebih telus dalam urusniaga jualbeli minyaknya dengan pelanggan berbanding Petronas yang melebihkan angin semasa mengepam minyak, sebab tu beli minyak kat Petronas cepat habis....

p/s: baru pagi tadi beli minyak Shell, selepas ini kena try BHP @ esso lah agaknya......

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 11:12


Pada 31-03-08 10:31 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-03-08 10:16 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-03-08 13:10 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Macam mana nak boikot kalau tak tau barangan apa dari Belanda.. ada agaknya siapa-siapa kat Ukhwah ni yang tahu.. share lah..



Antaranya....

1. Minyak Kenderaan : Jangan Beli Minyak SHELL (Dutch)
    Pakai Minyak PETRONAS

2. Barangan Elektrik : Jangan Pakai jenama PHILIPS (Dutch)



setakat tak pakai barang Phillips tu boleh lagi, tapi tak pakai Shell, susah sikit sebab minyak dia berkualiti dan lebih telus dalam urusniaga jualbeli minyaknya dengan pelanggan berbanding Petronas yang melebihkan angin semasa mengepam minyak, sebab tu beli minyak kat Petronas cepat habis....

p/s: baru pagi tadi beli minyak Shell, selepas ini kena try BHP @ esso lah agaknya......


macam tu ek? lepas ni pakai BHP atau caltex lah...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 11:13


tumpang lalu kejap...

dalam banyak-banyak mnyk petrol kat malaysia ni, yang mana lagi jimat ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 11:16


Pada 31-03-08 11:12 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-03-08 10:31 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-03-08 10:16 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-03-08 13:10 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Macam mana nak boikot kalau tak tau barangan apa dari Belanda.. ada agaknya siapa-siapa kat Ukhwah ni yang tahu.. share lah..



Antaranya....

1. Minyak Kenderaan : Jangan Beli Minyak SHELL (Dutch)
    Pakai Minyak PETRONAS

2. Barangan Elektrik : Jangan Pakai jenama PHILIPS (Dutch)



setakat tak pakai barang Phillips tu boleh lagi, tapi tak pakai Shell, susah sikit sebab minyak dia berkualiti dan lebih telus dalam urusniaga jualbeli minyaknya dengan pelanggan berbanding Petronas yang melebihkan angin semasa mengepam minyak, sebab tu beli minyak kat Petronas cepat habis....

p/s: baru pagi tadi beli minyak Shell, selepas ini kena try BHP @ esso lah agaknya......


macam tu ek? lepas ni pakai BHP atau caltex lah...



erm caltex yahudi zionis nya........
nak pakai pun terpulang lah......
BHP kalau tak salah australia yang punya...
esso dan mobil, exxonmobil = syarikat US

so terpulang lah.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_Dungun
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2007
Ahli No: 28732
Posting: 137
Dari: uum

Terengganu  


posticon Posting pada: 31-03-08 11:17


jangan makan ayam belanda..he gurau saja..
mari pakat tak boh beli !!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_DungunProfil   Hantar PM kepada mujahidah_Dungun   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 11:18


Pada 31-03-08 11:13 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

tumpang lalu kejap...

dalam banyak-banyak mnyk petrol kat malaysia ni, yang mana lagi jimat ek?


tak pasti sangat lah mas_ayu, tapi yang paling tak jimat ialah Petronas, yang lain tak silap lebih kurang saja.....

tapi sebab minyak Shell paling berkualiti (dicanang2kan lah), sebab tu ramai prefer Shell.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 11:21


ana dah try pergi kat youtube tapi tak dapat buka pun?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 11:24


Pada 31-03-08 11:21 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

ana dah try pergi kat youtube tapi tak dapat buka pun?


youtube?????cari vids pasal apa????

pasal minyak ke????

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 11:26



    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 31-03-08 12:22


kat situ kalau tak silap dah kena block...
dekat utube masih boleh...tapi kena log in...
..terdiam kejap masa tengok video..tu..

akhir zaman...

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 12:49


tengah tengok ni, memang dasyat mereka buat.......
patut pancung saja siapa yang buat ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 12:58


Pada 31-03-08 10:31 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!



setakat tak pakai barang Phillips tu boleh lagi, tapi tak pakai Shell, susah sikit sebab minyak dia berkualiti dan lebih telus dalam urusniaga jualbeli minyaknya dengan pelanggan berbanding Petronas yang melebihkan angin semasa mengepam minyak, sebab tu beli minyak kat Petronas cepat habis....

p/s: baru pagi tadi beli minyak Shell, selepas ini kena try BHP @ esso lah agaknya......


Sebenarnya minyak adalah sama. Minyak SHELL diambil dari port dickson, minyak minyak petrinas majoriti daripada Kerteh.

Yang menjadi bezanya ialah bahan yang dicapur ke dalam minyak tersebut. Jika nak kata kualiti, semua minyak SAMA (yang sudah diproses dan bukan perbandingan sweet crude dan sour crude). Sebab tu lain syarikat lain warna minyak...the difference is in the additive. Kalau nak kira kualiti, rata-rata minyak yang dikorek kat malysia ni atleast mesti ada 40% share carigali (petronas carigali)

Melebihkan angin semasa mengepam? anda jangan pergi ke stesen minyak tersebut lagi. Stesen itu yang tidak telus dengan anda sebenarnya.

Mahal sikit pun, duit yang masuk petronas akan kembali ke negara malaysia semula.

p/s: paling jimat minyak tak semestinya minyak itu paling bagus kepada engine anda (dari sudut total life cycle of your engine)


Allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 13:28


Pada 31-03-08 12:58 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!


Sebenarnya minyak adalah sama. Minyak SHELL diambil dari port dickson, minyak minyak petrinas majoriti daripada Kerteh.

Yang menjadi bezanya ialah bahan yang dicapur ke dalam minyak tersebut. Jika nak kata kualiti, semua minyak SAMA (yang sudah diproses dan bukan perbandingan sweet crude dan sour crude). Sebab tu lain syarikat lain warna minyak...the difference is in the additive. Kalau nak kira kualiti, rata-rata minyak yang dikorek kat malysia ni atleast mesti ada 40% share carigali (petronas carigali)

Melebihkan angin semasa mengepam? anda jangan pergi ke stesen minyak tersebut lagi. Stesen itu yang tidak telus dengan anda sebenarnya.

Mahal sikit pun, duit yang masuk petronas akan kembali ke negara malaysia semula.

p/s: paling jimat minyak tak semestinya minyak itu paling bagus kepada engine anda (dari sudut total life cycle of your engine)


Allahu'alam


Tanyalah pada yang pakar...ahak~....syukron 4 the info


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 20:26


Di pasaraya ada label warna merah untuk barangan dari Belanda.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

alhikam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31028
Posting: 361
Dari: Syamal

Perlis  


posticon Posting pada: 31-03-08 20:53


Pada 31-03-08 11:18 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-03-08 11:13 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

tumpang lalu kejap...

dalam banyak-banyak mnyk petrol kat malaysia ni, yang mana lagi jimat ek?


tak pasti sangat lah mas_ayu, tapi yang paling tak jimat ialah Petronas, yang lain tak silap lebih kurang saja.....

tapi sebab minyak Shell paling berkualiti (dicanang2kan lah), sebab tu ramai prefer Shell.....


2003 - 2005 pakai shell

2006 hingga sekarang dan InsyaAllah akan berkekalan : Petronas

Mmm tentang jimat minyak tu tak pasti sangat kerana dalam perbandingan ana lebih kurang sahaja . Kereta yang sama juga ana pakai dulu hingga sekarang .

Tukar kepada Petronas sebab suka lagi duit poket ini mengalir ke hakmilik Islam walaupun pengagihan duit tu tak telus .

bila lagi nak berkorban .. selagi masih ada pilihan

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhikamProfil   Hantar PM kepada alhikam   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 01-04-08 08:11


Pada 31-03-08 20:26 , houri posting:

!!! QUOTE !!!

Di pasaraya ada label warna merah untuk barangan dari Belanda.


pagi tadi berita ada nyatakan.. pasaraya Mydin yang melabelkan produk dari belanda dengan label warna merah..

bagaimana pula dengan pasaraya/hyper lain dalam malaysia ni?

jika kerajaan hendak bertindak tegas.. semua boleh dilakukan, beri sahaja arahan wajib kepada semua pasaraya/hyper untuk melabelkan merah untuk produk dari belanda..

jika setakat.. "kita boikot barang dari belanda" .. semua org boleh cakap. Sudah pasti tidak nampak ketegasan dalam perkara ini.. ianya seperti memberi pilihan kepada org islam sama ada 'hendak boikot.. boikotlah, kalau tak mahu tak mengapa..'-tidak bersungguh2 untuk melaksanakan.. cakap bukan main lantang!

*dolah bedawi mana? 'tidor' lagi ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 09:35


Assalamualaikum wr wbt

semalam dengar IKIM.fm, Tok Ki dr muslimconsumer kata nak tahu brgn dr Denmark bolehlah sms 'GROUP INFO DENMARK' ke 33886

Saya sms 2 kali saja..antara barangan yang terlibat adalah:
-DutchLady
-FereroRoche
-Planta
-Lady's Choice
-Lipton
-SHELL
-Knorr
-Dove
-Sunlight
-Radiant
-Rexona
-Ponds
-Donone
-SlimFast
-Lego
-Philips
-Duyvis
-KinderBueno
-Dumex
-UniLevel
-Nutricia
-Sunsilk
-Fair&Lovely
-Lux
-Dorina
-Clear
-Breeze
-Sun
-Surf
-Ono
-Ariel
-Labello


Ada lagi rasanya brgn lain rasanya...
Saya juga ada dapat emel..dia kata..
'7up drinks-LEGO -cadburry chocolates -Hall Chewgums any product with barcode no. start with 57 please convince all muslims to do so..'


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-04-08 10:23


waa......banyak betul barangan depa......syukran jazilan.....
mari ramai-ramai kita boikot!!
kalau tengok edisi7 semalam....menyiarkan demonstrasi tak puas hati di Indonesia.....itu baru semangat betul!!!!
Allahuakbar!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 01-04-08 10:33


..dan media cetak (akhbar2 utama/arus ) wajib paparkan senarai produk2 tersebut!! di muka depan akhbar!!

* harap agar akhbar2 'barisan alternatif ' boleh memulakan langkah ini.. siarkan dimuka hadapan..

* begitu juga dengan akhbar arus perdana.. (tak pastilah mereka nak buat)

* jika dimuatkan pada halaman sebelah dalam akhbar.. nampak sangat tidak bersungguh2, yelah.. ianya melibatkan sensiviti umat Islam seluruhnya.. bukan di malaysia sahaja.. -jika benar malaysia ini negara islam seperti yang dicanangkan!!

* senarai produk tersebut memang 'menguasai' pengguna negara ini. hmmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

sitishairah
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2007
Ahli No: 29948
Posting: 513
Dari: Gombak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 10:50


Assalamualaiku wr wbt

Itula dia...Tok Ki semalam kata..bukan susah pun..cuma boikot saja..kita kat Malaysia ni..bukan boleh nak buat demonstrasi ke apa ke?
Jadi..sebagai seorang Muslim yang amat sensitif isu-isu macam ni..apa lah sangat kalau kita boikot brgn depa ni..bagi pengajaran...banyak lagi brgn lain boleh guna...

Kerajaan kita macam tak berapa tegas dalam isu ni...jadi kita kena bangun sendiri...sebar2kanlah kepada sahabat2 kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishairahProfil   Hantar PM kepada sitishairah   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 10:50


dan yang lagi payah..
bila pemimpin negara seolah-olah tak berminat untuk memboikot barangan dr belanda...
fikirlah..
banyak firma2 perniagaan di belanda akan mengambil tindakan undang-undang kepada penerbit filem itu jika jualan barangan mereka di negara islam turun dengan mendadak..
ini peluang baik untuk kita mengajar mereka ...
gunakan peluang ni sebaik mungkin..

p/s... katakan taknak kepada barangan dr belanda..
         nak beli barang baca label dulu..
         susah sikit tak mengapa..
         jangan kita susah hati lagi di kemudian hari.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-04-08 12:55


Dutch ni banyak hasil dari susu lembu, bagi saya better buat style Mydin, letak label pada product dari Dutch...sebab yang kafir harbi adalah producer filem tu, bukannya company product susu lembu...Bijak bertindak is Better than emosional...

hukum hanya kepada filem maker yang kafirin ...sudah cukup...

company product susu tak terlibat langsung...mungkin masih ada Insan baik di negeri yang pernah menjajah Indonesia
والله اعلم
الله عالم الغيب والشهده

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 13:17


jom pakat2 kita boikottttttt barang dari belanda..mana lagi listnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 13:29


Pada 01-04-08 12:55 , Saifuddin posting:

!!! QUOTE !!!

Dutch ni banyak hasil dari susu lembu, bagi saya better buat style Mydin, letak label pada product dari Dutch...sebab yang kafir harbi adalah producer filem tu, bukannya company product susu lembu...Bijak bertindak is Better than emosional...

hukum hanya kepada filem maker yang kafiin ...sudah cukup...

company product susu tak terlibat langsung...mungkin masih ada Insan baik di negeri yang pernah menjajah Indonesia
والله اعلم
الله عالم الغيب والشهده


ada benarnya kata-kata sahabat teman ini..
cuma kali ini kita kena bertegas...
setelah sekian kalinya kita kena begini..
bagi saya elok kita boikot semua sekali..
emosi kita tak pernah mereka ambil peduli..
jadi alang2 beremosi biar kita bagi mereka pula rasa rasionalnya kita beremosi..

p/s.. tetap boikot...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-04-08 13:50


peribahasa melayu "jangan disebabkan nyamuk, kelambu di Bakar...
saya ni tak tahu rakyat Belanda ni berapa muslim, berapa kristian...berapa kafir harbi...berapa zimmi...

takkan kita nak jatuhkan hukuman untuk satu negara sedangkan yang buat jahat ialah filem maker saja...

According to Statistics Netherlands (CBS), a Dutch governmental institution, 5.8% of the total Dutch population are Muslims (1 January 2004):
"There were 945,000 Muslims living in the Netherlands on 1 January this year (2004), double the amount in 1990, the Central Bureau of Statistics (CBS) said on Monday. The number is expected to reach 1 million in 2006."
(....)
"The Islamic community made up 5.8 percent of the Dutch population on 1 January 2004 . The CBS expects there will be more than 1 million Muslimiin living in the Netherlands in 2006."
In 2005 there were 950,000 Muslims, including approximately 341,000 Turki and 295,000 Moroc

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 15:33


BOIKOT-PRODUK DARI BELANDA/DUTCH
http://www.muslimconsumer.org.my

Dutch Lady - Susu
Ferrero Roche - Coklat
Wall’s - Ais Krim
Ing -Insurans
Planta -Magerin
Lady’s Choice -Magerin
Lipton -Teh
Shell -Minyak
Knorr -Perisa Makanan
Dove -Mandian
Sunlight -Magerin/Pencuci Pinggan
Radiant -Deodoran
Rexona -Deodoran
Ponds -Produk Kecantikan
Kieldsens -Coklat
Slimfast -Produk Pelangsing
Lego -Kismis
Philips -Barangan Elektrik
Duyvis -Makanan Ringan
Gouda -Keju
Robin -Pencuci Lantai/Pakaian
Ariel -Pencuci Lantai/Pakaian
Omo -Pencuci Lantai/Pakaian
Labello -Lip Balm
Pickwick -Teh
Venz -Mentega Coklat
Kinder Bueno -Coklat
Unilever -Syarikat
Dumex -Susu Tepung
Nutricia -Susu Bayi
Sunsilk -Shampoo
Fair & Lovely -Produk Kecantikan
Lux -Mandian
Vaseline -Lip Balm
Cif -Pencuci Lantai
Surf -Pencuci Kain
Wishbone -Pencuci Kain
Doriana - Keju Krim
Bertolli -Minyak Masak
Clear -Shampoo
Breeze -Pencuci Kain
Sun -Pencuci Kain


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 15:36


Pada 01-04-08 13:50 , Saifuddin posting:

!!! QUOTE !!!

peribahasa melayu "jangan disebabkan nyamuk, kelambu di Bakar...
saya ni tak tahu rakyat Belanda ni berapa muslim, berapa kristian...berapa kafir harbi...berapa zimmi...quote]


protes dan boikot perlu dalam situasi ini, sekurang2nya dapat tunjukkan kepada mereka bahawa masih ada umat Islam yang mampu bersuara..masih ada yang mengambil peduli penghinaan terhadap agama suci ini..ini memang keje2 golongan kafirunn akhir zaman, menyebarkan fitnah yang menyebabkan kerosakan..buatla apa terdaya untuk menunjukkan kita masih mampu menentang kebatilan ini..boikot jangan tak boikot..



-----------------
"Hujung FIKIR pangkal AGAMA"-Pak Hamka


Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 15:51


assalamualaikum wbt

yang buat filem2 seorang, Kenapa kita nak hukum semua rakyat Belanda.

Rakyat Belanda turut menentang filem itu.

Pekerja2 Shell kat Malaysia siapa? Orang kafirke semua?

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-04-08 15:53


kita pakat makan nasi dengan sayur rebus dengan ikan rebus...baik untuk kesihatan, jimat duit...,

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 17:18


syukran jazilan atas info yang diberikan...
memadailah jk kita memboikot brgn belanda yang menunjukkan kita memprotes filem berkenaan..

nak buat demonstrasi pun nanti org fikir perhimpunn bersih pulak..

selemah-lemah iman adalah hati, jk kita tak mampu dengan perbuatan

--mari pakat2 kita boikot brgn belanda--

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 19:37


hmm,kasihan kawan saya di belanda tu?.dia pun islam juga,dan sudah tentu dia pun tak suka diboikot.apa perlu kita buat untuk saudara islam kita di belanda?.takkan nak boikot mereka sekali.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-04-08 20:03


marilah sama-sama semarakkan kempen BOIKOT BELANDA....bukan susah sangat nak boikot....banyak barang2 lain yang boleh jadi option kepada products belanda itu.

kalau bukan kita yang Islam ini boikot, nak harapkan siapa lagi???....orang bukan Islam di malaysia????

ingatlah....niat kita boikot ini adalah untuk Islam, demi maruah Islam, demi saudara2 kita yang berhempas pulas berjuang di palestin & seluruh pelusuk dunia.

Jom umat Islam semua........Boikot Barang2 Belanda!!!!


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 01-04-08 20:31


tapi,macam mana pula dengan peniaga2 islam disana nak buat bisnes kalau kita boikot produk negara sana ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-04-08 21:35


Pada 01-04-08 20:31 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

tapi,macam mana pula dengan peniaga2 islam disana nak buat bisnes kalau kita boikot produk negara sana ek?


rashdin....naruto-san rasa....barang2 yang disenaraikan kat atas oleh pihak http://www.muslimconsumer.org.my ....bukannya diproduce oleh company2 yang pemiliknya orang Islam....

rasanya company2 yang produce benda-benda kat atas dimiliki oleh orang bukan Islam Netherlands....CEO-CEO & board of directors company2 itu semuanya orang bukan Islam.

so....memang layak barang2 kat atas diboikot....untuk sahabat2 rashdin yang duduk & menjalankan perniagaan di Netherlands....mereka boleh turut sama boikot...membeli & menjual barang2 yang bukan dari Netherlands.

:-) :-) :-)


-----------------
http://al-ahkam.net/home/index.php

http://www.alwahy.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-04-08 08:51


assalamualaikum, saya dapat info dari radio IKIM pagi ni, mengatakan holocaust yang ganas tu yang film maker hina ISLAM...
memang ada kaum holocaust...kaum ni katanya makan orang. ganas boleh kata seperti .....
Tentera Al Mahdi, Pemuda Bani Tamim yang akan hancurkan kaum ni...,
holocaust ni adalah puak yang tiada perikemanusiaan, kira puak yang dilaknat Allah...


Jika kita berani,boleh kita bawa mesingun , pelancar roket, pedang, pergi penggal kepalaholocaust...
Dukacita kita belum tiba di zaman Semangat Umar Al Khattab menyerap dalam setiap urat nadi kita...Maka Usha kita... Dalami Islam, Ilmu Tauhid, Aqidah Ahli Sunnah Wal Jammah..., cuba tulis perkataan holocaust dalam wikipedia...anda akan tahu puak ni buat kerosakan atas muka BUMI.
Bagaimana nasib ummat Islam yang ada di Belanda... katanya tahun 2006 bertambah 1 million muslimin di sana...,

ada jua rakyat Negara ini yang bekerja dengan Shell, jika benar Shell seperti yang dituliskan oleh sailormoon..., engineer di Shell, setahun lalu Shell ramai nak pakai staff...,
saya biasa pakai minyak dari PETRONAS demi Negaraku yang dikasihi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 10:51


hhehehhhe...
kita faham tu duhai sahabat..
yang cuma kita tak paham cuma 1...
Kenapa filem yang anti yahudi mereka sekat..
Kenapa tiada usaha nak sekat filem ini...
Kenapa ada double standart dalam kerajaan mereka..
kita boikot saja dulu..
kita lihat hasilnya..
adakah negara2 blok barat berani untuk buat begini lagi kepada kita..
jika mereka berani mereka akan menghadapi boikot yang bakal melemahkan ekonomi mereka..
jangan bermain api dengan kuasa beli org islam..

tapi terpulanglah..
ini hanya pendapat..
jika suka kita boikot..
jika tak..
buat saja tak tau..

p/s.. dah penat melalak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 11:26


Pada 01-04-08 21:35 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-04-08 20:31 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

tapi,macam mana pula dengan peniaga2 islam disana nak buat bisnes kalau kita boikot produk negara sana ek?


rashdin....naruto-san rasa....barang2 yang disenaraikan kat atas oleh pihak http://www.muslimconsumer.org.my ....bukannya diproduce oleh company2 yang pemiliknya orang Islam....

rasanya company2 yang produce benda-benda kat atas dimiliki oleh orang bukan Islam Netherlands....CEO-CEO & board of directors company2 itu semuanya orang bukan Islam.

so....memang layak barang2 kat atas diboikot....untuk sahabat2 rashdin yang duduk & menjalankan perniagaan di Netherlands....mereka boleh turut sama boikot...membeli & menjual barang2 yang bukan dari Netherlands.

:-) :-) :-)




ok,thank you atas nasihat.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 02-04-08 12:57


Ana sokong boikot.

Kerana dengan memboikot kita menyuarakan bantahan kita.

Setakat ini, MP Belanda tersebut tidak langsung dikenakan tindakan.

PM Belanda hanya mengeluarkan surat, "Kami tidak terlibat..."

Ana menyokong boikot supaya negara terlibat menghina Islam selepas ini berfikir berpuluh kali sebelum membuat sesuatu yang menyentuh sensitiviti umat Islam.

Tunjukkan dunia apa yang kita boleh buat. Kita bukan pak turut, jauh sekali tali barut.

Kerana, mungkin MP bangang tersebut yakin dia akan terus mendapat sokongan, walaupun dengan mencetuskan kontroversi sedemikian.

Lihat sahaja tabloid Denmark yang keluar daripada krisis selepas menyiarkan gambar karikatur menghina Islam.

Seolah-olah menghina Islam perkara biasa dan boleh remeh.

Kita boikot barangan Belanda, kecuali ayam Belanda dan Durian Belanda tempatan, supaya mereka 'rasa' kemarahan kita, dan seterusnya faham bahawa provokasi sedemikian SANGAT BODOH!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 13:17


!!! QUOTE !!!

assalamualaikum wbt

yang buat filem2 seorang, Kenapa kita nak hukum semua rakyat Belanda.

Rakyat Belanda turut menentang filem itu.

Pekerja2 Shell kat Malaysia siapa? Orang kafirke semua?


Kita boikot memberi tekanan kepada negara tersebut supaya pihak berkuasanya menghalang 'seorang' yang membuat perkara seperti ini. Jika tidak dihalang 'seorang' ini maka akan muncul dan lahirlah 'ramai' daripada yang asalnya 'seorang' ini.

Tak kata pun semua pekerja shell kafir. Kerjalah seperti biasa. Gaji mereka tetap kena dibayar seperti biasa oleh SHELL. Kalau tak dibayar seperti biasa, maka berhenti dan kerjalah dengan syarikat minyak lain, banyak lagi.

Sama seperti orang kata boikot barangan yahudi, dah tu Kalau kita tanya, yang kerja kat malaysia ni semua orang yahudi ke? So tetap diboikot...atas alasan menjaga maslahat yang lebih besar.

-------------------------------------------------------------------------------


Yang menjadi masalah orang melayu kat malaysia ni filem2 macam filem fitna ni bising..baguslah

Tapi filem SEPET, GUBRA, AKHIRAT dan seangkatan dengannya, serta filem-filem yang belum sempat dilayarkan lagi seperti file 'ALTANTUYA: THE MYSTERIOUS DEATH", "22 PENDERHAKA dari NEGERI PENYU", "THE MUTAKAFFIR" tak dibuat sebarang apa pulak ye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 14:38


Pada 02-04-08 13:17 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!


Yang menjadi masalah orang melayu kat malaysia ni filem2 macam filem fitna ni bising..baguslah

Tapi filem SEPET, GUBRA, AKHIRAT dan seangkatan dengannya, serta filem-filem yang belum sempat dilayarkan lagi seperti file 'ALTANTUYA: THE MYSTERIOUS DEATH", "22 PENDERHAKA dari NEGERI PENYU", "THE MUTAKAFFIR" tak dibuat sebarang apa pulak ye.


Apa bezanya 'Fitna' Belanda dan 'Akhirat' Malaysia ?
Azamin Amin
Wed | Apr 02, 08 | 12:17:23 pm MYT
KUALA LUMPUR, 2 April (Hrkh) - Kontroversi video klip 15 minit 'Fitna' telah mengundang kemarahan penduduk dan umat Islam dunia kerana menghina Islam dan mencaci al-Quran.

Tanpa kecuali tindakan seorang ahli politik Belanda, Geert Wilders yang menghasilkan klip video berkenaan turut mendapat reaksi daripada rakyat negara ini namun secara tidak disedari, Malaysia juga turut 'menghasilkan' filem-filem yang secara tidak langsung 'mempersendakan' agama dan nilai akhlak seorang umat Islam.

Tanpa sebarang bantahan dan halangan pelbagai jenis filem Malaysia seperti Sepet, Gubra, Anak Halal dan terkini Akhirat telah dilihat cuba 'merosakkan' fikrah para penonton tentang tafsiran mereka terhadap agama Islam.

Ada antara filem berkenaan seolah-olah secara halus cuba menerapkan unsur-unsur nilai terbuka terhadap perbuatan pelacuran, zina dan konsep menyalahkaan takdir atas sesuatu kecelakaan yang berlaku seolah-olah Tuhan yang menciptakan manusia bersifat 'kejam' menetapkan sesuatu yang buruk kepada seseorang individu tanpa boleh diubah.

Alasan penerbitan filem-filem seumpama itu adalah kerana para penonton kini sudah berfikiran terbuka, matang dan boleh menilai pro dan kontranya namun apakah hakikatnya filem-filem terbabit berjaya membina tamadun manusia yang baik dan memperbaiki gejala keruntuhan moral yang semakin rosak?

Filem Akhirat yang skripnya ditulis oleh Ikhzal Azfarel Ideris ini telah diwarwarkan bertumpu kepada cerita berunsur keagamaan namun bagi pengkritik filem Faisal Tehrani bahawa filem ini membawa kesongsangan beragama.

Aspek-aspek dalam filem yang digaris faisal dalam blognya sewajarnya diambil perhatian antaranya:-

1.Menjadikan adegan zina sebagai sesuatu yang 'cool' dan kasual.

2.Dalam satu adegan Tony Eusoff terdesak merangkul Vanidah Imran dari belakang sambil menjerit: 'I want to make love with you) setelah tidak dapat menyetubuhi Mira sekian lama (kerana Mira HIV positif).

3.Babak-babak yang dilakonkan oleh Tan Sri Jins Shamsuddin sebagai ayah Mira dan Noni menunjukkan dialog bebal menyalahkan Allah terhadap kesengsaraan yang mereka hadapi

4.Adegan separa seks separa panas dalam filem ini amat menjengkelkan dan memualkan seperti cium leher, peluk rangkul dan belai membelai, tidak dapat mencerminkan judul Akhirat yang ditatang.

"Sekiranya filem Akhirat adalah seorang manusia, maka manusia itu saya putuskan adalah Abu Jahal.

"Anugerah Abu Jahal yang jahil ini sesuai dijadikan satu anugerah ala-ala Oscar kepada filem ini, ataupun filem-filem lain yang 'mempersendakan' agama kelak," kata Faisal dalam blognya.

Seorang penulis dalam laman web mstar online Wahida Asrani turut merasa tidak 'selesa' ketika menonton filem Akhirat ini gara-gara beberapa babak panas dan elemen seks yang ditonjolkan di dalam filem ini.

"Bukan penulis tidak pernah menonton adegan-adegan seperti ini yang sering disajikan oleh filem-filem luar, tetapi rasa kurang senang itu timbul kerana filem arahan Syed Mohamed Benyahya ini adalah filem tempatan," katanya.

Lalu di samping 'mengutuk' filem luar kerana kebiadapannya menghina Islam adalah lebih baik dalam masa sama rakyat Malaysia khususnya umat Islam mengambil masa 'merenung diri' melihat hasil filem produk tempatan yang adakalanya dikira 'berbahaya' dari segi mesej dan mengelirukan para penonton tentang imej Islam yang sebenar yang sepatutnya dipandang mulia di mata semua.


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-04-08 15:43


assalamualaikum,
katalah seorang kafir film maker dari mana-mana negara yang bukan Islam telah buat hinaan, katalah ada 20 peratus rakyatnya muslim yang berhijrah sejak tahun 1960an dari benua Afrika, Bakistan, Bangladesh...takkan disebabkan seekor holocaust yang buat perkara maksiat hina, kita nak baikot semua product dari negara tersebut...dalam hal ni ada dua alternatif...selain boikot
1. Kita solat hajat,mohon Allah matikan holocaust tersebut...
kedua beyond imigination that mean like Umar AlKhattab atau Usamah Bin Ladin...penggal kepada kafiriin yang hina Islam...
pilih...

seperti tindakan 2 mujahid yang bunuh abu jahal dalam Perang Badar...
Saya sendiri memang suka beli product buatan muslimiin...
sepanjang 3 kereta yang saya pakai...saya pakai kancil,wira, persona...

mana ada saya beli ford, ...,

atau buat seperti AyatuLlah Khomaini...jangan kata saya sokong syiah pula...

masa orang kafir hina Islam...AyatuLlah Khomaini offer Muslim yang sanggup penggal kepala orang kafir dengan duit... dapat jua duit kepada muslim yang berani...,
ini hanya pandangan saya...Asif

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

faridah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2004
Ahli No: 11059
Posting: 25
Dari: bumi allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 16:45


Assalamualaikum,
maaf ganggu.nak tau kat mana nak tengok?kat youbtube ke?boleh tak bagi lmn webnya?saya try tadi dapat benda lain pula....tolong ya?wassalam :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For faridahProfil   Hantar PM kepada faridah   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 18:31


salam,

di saat begini,teringat sebuah kisah berkenaan seorang khalifah Islam sebuah negara yang menghantar balatenteranya kepada sebuah negara kuffar kerana tidak menghormati seorang muslimah yang menutup aurat.dan alhamdulillah mereka menang walaupun keadaan mereka agak kurang.

dan teringat tentang kisah sewaktu Nabi dan seluruh umat Islam di Madinah menghalau semua Yahudi keluar dari bumi Madinah kerana menarik hijab seorang muslimah dan membunuh seorang muslimin yang cuba mempertahankannya.

tapi kita hari ini,dah lah dengan pemikiran sempit mengaku pejuang sunnah tak pernah pula ambil iktibar dari kisah Baginda Nabi.rakyat Yahudi lain time tu suka juga ke perbuatan segelintir yahudi tersebut sehingga menyebabkan seluruh umat Yahudi dihalau keluar dari bumi Madinah?kata suruh ikut Al-Quran dan Assunnah tapi Kenapa lupa tentang perjalanan kisah hidup Nabi sedemikian?sibuk sangat kaji perkara remeh konon dengan alasan nak jaga "ketulenan Islam".macam lah Islam sekarang tak tulen.......ops...lupa,kita kena dakwah secara berhikmah.mana nak tau sat lagi sibangsat yang buat filem ni kecik hati terus dia lari dari peluk Islam.bush pun sama juga,kang sat lagi dia kecik hati,terus dia lari dari Islam.semua orang kan ke berhak didakwah secara berhikmah.mana boleh memarah boikot semua ni,tak berhikmah betul.....kan?

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum wbt

yang buat filem2 seorang, Kenapa kita nak hukum semua rakyat Belanda.

Rakyat Belanda turut menentang filem itu.


bab holocaust tu,Yahudi menipu adanya holocaust.itu penipuan mereka terhadap seluruh umat dunia....


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Vitamin_Hati
WARGA SETIA
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23062
Posting: 656
Dari: UK

uk  


posticon Posting pada: 02-04-08 18:35


this is mesej to all++respon untuk flm fitna yang menghina islam,,sila boikot barangan barangan belanda ..1. Dutch Lady - Susu 2. Ferrero Roche - Coklat 3. Wall's - Ais Krim 4. Ing -Insurans 5. Planta -Magerin 6. Lady's Choice -Magerin 7. Lipton -Teh 8. Shell -Minyak 9. Knorr -Perisa Makanan 10. Dove -Mandian 11. Sunlight -Magerin/Pencuci Pinggan 12. Radiant -Deodoran 13. Rexona -Deodoran 14. Ponds -Produk Kecantikan 15. Kieldsens -Coklat 16. Slimfast -Produk Pelangsing 17. Lego -Kismis 18. Philips -Barangan Elektrik 19. Duyvis -Makanan Ringan 20. Gouda -Keju 21. Robin -Pencuci Lantai/Pakaian 22. Ariel -Pencuci Lantai/Pakaian 23. Omo -Pencuci Lantai/Pakaian 24. Labello -Lip Balm 25. Pickwick -Teh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Vitamin_HatiProfil   Hantar PM kepada Vitamin_Hati   Quote dan BalasQuote

Qaisar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2006
Ahli No: 27543
Posting: 266
Dari: Darul Aman

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 00:11



    


  Member Information For QaisarProfil   Hantar PM kepada Qaisar   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 03-04-08 01:32


ive watched it, dan memang jahat gila....dia misinterpret ayat quran...


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 03-04-08 01:40


Pada 02-04-08 18:31 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!


bab holocaust tu,Yahudi menipu adanya holocaust.itu penipuan mereka terhadap seluruh umat dunia....



iyakah holocaust tu tak pernah terjadi, abe macam mana boleh ada history bab holocaust, gambar2 semua....betul ke?boleh prove kan kata-kata awak ni....


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 07:20


boleh.tapi dalam masa sekarang ni ana kurang masa sikit.insyaAllah nanti ana tulih pasal bab holocaust.....remind me... ;-)


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 12:51


bhp bukan australia punya lah..tapi british yang punya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 13:19


mmmm..
baca paper arinih..
ada 1 lagi cerita yang hina islam..
cerita tu pula org murtad yang buat..
belanda lagi lah produsernya..

mmmmmm...
mampukah kita hanya melihat,mengeluh dan berteriak memarahi sahaja..
atau hanya berdoa supaya terbuka pintu hati mereka..

atau kita gunakan kekuatan kita...
bukan kekuatan ketenteraan,...
tapi kekuatan ekonomi..
jika itu kita lakukan..
jangan kata belanda..
amerika pun tak berani..

p/s.. jika kita tak berdagang dengan mereka pasti ada alternatif dagang yang lain,.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 15:42


Bagi yang mempersoalkan tindakan memboikot barangan Dutch sebagai tidak matang dan tidak berfikiran panjang, jawapan telah diberikan oleh Mufti perak dalam post di bawah. Saya hanya ambil sebahagian sahaja. Yang seterusnya boleh baca di link yang disediakan.


http://harakahdaily.net/index.php?option=com_content&task=view&id=13696&Itemid=85

Mufti Perak gesa pendakwah Islam bangkit tentang filem Fitna

Intan Abdullah
tahu | Apr 03, 08 | 9:38:03 am MYT

KUALA LUMPUR, 3 April (Hrkh) - Para pendakwah Islam digesa bangkit untuk menjelaskan kekeliruan berhubung filem pendek 'Fitna' yang ditayangkan menerusi internet sejak 27 Mac lalu.

Mufti Perak, Dato' Harussani Zakaria berkata adalah menjadi tanggungjawab kepada pendakwah Islam untuk menjawab segala fitnah yang telah dilemparkan oleh penerbit filem tersebut, Geert Wilders menerusi internet memandangkan ia kini sedang giat ditayangkan melalui medium tersebut.

"Hakikatnya, Geert Wilders itu adalah pihak yang menabur fitnah bukannya Islam yang menjadi fitnah.

"Justeru, para ilmuan dan pendakwah Islam hendaklah berganding bahu bagi menjelaskan fitnah yang cuba dipalitkan kepada kesucian Islam," ujarnya ketika dihubungi Harakahdaily.

Mufti Perak itu menyatakan bahawa pihak mufti-mufti telah memutuskan pendirian berhubung isu penayangan filem tersebut.

"Kita kesal dengan kerajaan Belanda yang membenarkan filem tersebut ditayangkan meskipun kini mereka mahu mengambil tindakan ke atas Geert.

"Kenapa daripada awal mereka tidak mengambil tindakan yakni mengenakan sekatan ? Kenapa dibiarkan juga mereka meneruskannya, sebab itu kita mengambil keputusan untuk memboikot produk Belanda sebagai protes," katanya.


Filem pendek yang mempunyai dua versi ditayangkan selama 16 minit 48 saat dan 15 minit itu memaparkan beberapa potong ayat al-Quran yang menjelaskan mengenai konsep jihad dan peperangan dalam Islam.

"Malangnya ia telah disalah tafsirkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. saya sangsi mengenai niat sebenar ianya dibuat kerana ia tidak mengambil ayat-ayat sebelum dan selepasnya yang menjelaskan apa sebenarnya mesej yang hendak disampaikan," ujarnya lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

nor_2118
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22238
Posting: 66
Dari: seberang perai

Pahang  


posticon Posting pada: 03-04-08 15:52


em dari pada tak tahu apa-apa sekarang dah tau..tapi xberkesempatn lagi nak tengok video tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nor_2118Profil   Hantar PM kepada nor_2118   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 04:27


(Kami tak akan minum Heineken lagi, mereka hina islam- kata seorang budak mabuk…)

Selanjutnya di http://keretamayat.blogspot.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 04:40


Pada 03-04-08 12:51 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

bhp bukan australia punya lah..tapi british yang punya....


ye ke???? tapi baca artikel bhp syarikat dari australia...
mungkin syarikat British dari tanah jajahan dia agaknya????

p/s:mohon maaf atas kesalahan atau kekurangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 04:55


Pada 03-04-08 01:40 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 02-04-08 18:31 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!


bab holocaust tu,Yahudi menipu adanya holocaust.itu penipuan mereka terhadap seluruh umat dunia....



iyakah holocaust tu tak pernah terjadi, abe macam mana boleh ada history bab holocaust, gambar2 semua....betul ke?boleh prove kan kata-kata awak ni....



tujuan holocaust oleh golongan yahudi (laknatullah) ialah untuk menagih simpati masyarakat dunia serta mendapatkan semula tanah yang kononnya direzabkan sejak azali untuk bangsa mereka, dipercayai dibiayai oleh fasicst Russia, sebagai senjata propaganda bagi menguatkan lagi tentangan terhadap jerman di bawah pemerintahan adolf hitler (tapi ni tak pasti, konpirasi)....

setelah berjaya mendapat simpati masyarakat dunia, mereka mula mengorak langkah dengan dibantu oleh kerajaan British dan USA membuka penempatan Yahudi(laknatullah) pertama di Palestin pada tahun 1948, palestin dipilih kerana kononnya survivor tragedi holocaust berasa trauma untuk pulang ke negara mereka duduki sebelum ini

cuba baca kat link ni
http://en.wikipedia.org/wiki/Holocaust_denial
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Holocaust

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 07:43


Maaf kepada pembuka topik dan admin, nak tukar topik (sekejap sahaja). Terima kasih.


Pada 04-04-08 04:40 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-04-08 12:51 , muslimin23 posting:

!!! QUOTE !!!

bhp bukan australia punya lah..tapi british yang punya....


ye ke???? tapi baca artikel bhp syarikat dari australia...
mungkin syarikat British dari tanah jajahan dia agaknya????

p/s:mohon maaf atas kesalahan atau kekurangan


BP dan BHP is two different things. Kalau asalnya sama saya tak tahu, tapi dari segi maklumat dah jadi lain.

BP yang kita kenal dulu dah melalui rebranding akibat atu incident besar yang berlaku dekat satu kawasan kerjanya di luar negara (in Texas City), menyebabkan loss yang banyak serta kurang kepercayaankepada syarikat tersebut.

Ada yang kata disebabkan oleh kes ini, BP terpaksa jual kebanyakan stesen minyaknya untuk recover balik. Petronas dah cuba untuk aquire stesen2 minyak BP di malaysia tetapi diberi kepada Bousted Holdings Sdn Bhd (berita ini belum berapa sahih, hanya dengar sahaja)

Laman web BP Malaysia
http://www.bp.com/sectiongenericarticle.do?categoryId=188&contentId=2000634

Laman BP
http://www.bp.com/

Laman web BHP
http://www.bhpetrol.com.my/corporate_001.htm

Bousted Holdings Berhad (owner of BHP Petrol)
http://www.boustead.com.my

Kalau kita tengok logo pun, BP dan BHP adalah berlainan

BP

/

BHP

/


Allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-04-08 09:51


nak soal swordofdeen "boleh ke kita beli minyak serta product di stesen minyak BHP...ramai muslimin yang bekerja di BHP...di Shell, ramai jua muslimin yang kerja di SHELL...,
dah HERO...hantar seperti Bodygurd from Beijing lakonan Jet Lee, pergi kill saja geert wilders...ada juga alasan dia tu mati..., sebab hina ISLAM.
maka kesannya InsyaAllah tiada film maker yang akan hina ISLAM...,

pandangan saya...

USAMAH bin Muhammad bin Ladin. ada 3000 askar mujahidiin yang berani Syahid...,
dari 12,000 askar mujahidiin dengan duit tunai 500million...,
kita pakat doa...Allahumma, Ihzim kafiriin, Amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 10:19


Pada 04-04-08 09:51 , Saifuddin posting:

!!! QUOTE !!!

nak soal swordofdeen "boleh ke kita beli minyak serta product di stesen minyak BHP...ramai muslimin yang bekerja di BHP...di Shell, ramai jua muslimin yang kerja di SHELL...,
dah HERO...hantar seperti Bodygurd from Beijing lakonan Jet Lee, pergi kill saja geert wilders...ada juga alasan dia tu mati..., sebab hina ISLAM.
maka kesannya InsyaAllah tiada film maker yang akan hina ISLAM...,

pandangan saya...

USAMAH bin Muhammad bin Ladin. ada 3000 askar mujahidiin yang berani Syahid...,
dari 12,000 askar mujahidiin dengan duit tunai 500million...,
kita pakat doa...Allahumma, Ihzim kafiriin, Amin


Saya tak berapa paham bila masuk part HERO jet li dengan beijing?

Bagi saya terpulanglah nak beli ke tidak. Sebab semua dah besar panjang. Dan kalau nak kaji BHP, ayuh kita kaji bersama-sama tentang Boustead Holdings..dia ok ke tidak? macam kita duduk kaji maybank dan syarikat2 lain jugak kan?

Kalau nak saya keluar fatwa haram ke halal beli kat BHP, saya bukan ULAMAK.

Dalam isu belanda ini, saya ambil pendekatan sama dengan isu amerika dan yahudi dan mengikut pandangan Ustaz Harusani. Mungkin boikot ini untuk sekejap (mengikut ustaz zaharuddin selama dua bulan) atau selamanya terpulanglah. Cuma Kalau saya nak boikot 2 bulan, saya tak akan bagitahu saya nak boikot 2 bulan, sebab bila musuh tau dah kita boikot sekejap saja, nanti lepas dua bulan dia buat perangai balik :D So kita diam-diam saja lah ye.. benda ini subjektif.

Cuma bagi saya kalau tak ada filem fitna sekalipun, saya tetap tak akan pergi ke shell sebab saya nak pergi ke syarikat tempatan.


ps: banyak lagi filem2 yang hina Islam sebenarnya. Yang kita nampak ataupun tidak. Masalahnya bila orang islam sendiri hina islam.

Allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 04-04-08 16:06


Saya isi minyak pakai PETRONAS..., Demi nak cemerlangkan hasil untuk PETRONAS.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-04-08 18:40


saya isi minyak petronas juga..
sebab saya suka hijau~

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-04-08 13:07


Pada 01-04-08 20:31 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

tapi,macam mana pula dengan peniaga2 islam disana nak buat bisnes kalau kita boikot produk negara sana ek?


Kita boikot barang dari Belanda saja..bukan semua..takkan jenama Belanda saja yang ada dijual dikedai..jenama2 lain pun ada..jadi masa nak membeli tu,pilih lah yang bukan dari Holland..itu saja..jadi secara tak langsung pekedai pun akan menolak semua barang-barang dari Holland kerana tak berapa laku....


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 10-04-08 21:11


hmm.. Kenapa setiap kali tjadi saja phinaan pada islam kita akan lancar kan boikot.tak ada cara lain ke kita boleh buat. sekadar tunjuk perasan, bakar bendera saja , makin lama islan akan dianggap penganas.. Kenapa kita tak ajak saja ahli parlimen belanda tu berdebat apa yang di filem tu dengan ajarn kita ni. at least mereka makin jelas lagi tentang islam. mana perginya ketua oic yang sepatutnya menangani masalah ni. sampai sekarang tak bsuara, apa guna jadi ketua tapi tak ada action. Itu belanda yang hina islam, xlah pelik sangat sebab mereka tak tau pasal islam, macam mana pula org islam sendiri yang hina islam? tengok sajalah hari ni anak dan cucu ulama pun anak bini tak tutup aurat, tak ke itu mhina juga islam.sedangkan dah tahu hukum hakam. kita sedar atau tak sikap org islam sendiri yang menyebabkan org luar mhina islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-04-08 22:57


salamun alaik..nak luahkan kekecewaan terhadap umat Islam sendiri.semalam lprn dalam akbhr mnyatakn kurang tindakan memboikot terhadap produk belanda ini.rat2 pembeli masih membeli malah mningkatkn permintaan terhadap produk2 belanda terutamanya produk tenusu.apa yang ana kesalkn ialah bukankah majoriti rkyat malaysia ini org Islam.kenapa tiada usaha boikot dr golongan umat Islam sedangkan scara terang-terangan ia adalah serangan terhadap kesucian Islam.sedangkan umat sendiri tak mmboikot apatah lagi org bukan Islam.renung2knlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

AziziYa-Habib
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.11.2007
Ahli No: 31669
Posting: 37
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 11-04-08 08:33


Itulah dikatakan kesedaran individu dan sensitiviti umat islam di malaysia sudah berkurangan,memang lah di indonesia itu nampak seperti kuat bantahan nya terhadap belanda..tapi ianya seakan-akan mainan media..apa-apa pun alhamdullilah ada masih yang peka terhadap penindasan kepada agama suci kita..Sama-sama kita berdoa agar islam tidak di cemuh dan dilebelkan sebagai simbol keganasan...Apa pun saranan saya pada semua umat islam agar terus istiqamah memboikot produk keluaran belanda..Jangan jadi seperti dulu perancangan memboikot produk denmark,mula-mula nya semangat berkobar-kobar tapi kini akhirnya terus kembali seperti biasa menggunakannya..dan aliran ekonomi denmark malaysia terus kukuh..wa'allahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AziziYa-HabibProfil   Hantar PM kepada AziziYa-Habib   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-04-08 13:59


schism

http://youtube.com/watch?v=rpiccERJaFk
http://youtube.com/watch?v=8E_T45M0gVs&feature=related

did the bible is so good?
fitna...bible version..........................


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-04-08 10:46


Di kala umat Islam sedunia sedang rancak berkempen membantah penyiaran filem ini, masih terdapat insan yang busuk hati. Semalam di masjid kampus ana terperanjat melihat tulisan tangan-tangan gatal di atas kertas tandatangan membantah penyiaran filem fitna yang dianjurkan oleh salah sebuah persatuan pelajar Islam. Kertas tandatangan tersebut diletakkan di anjung masjid.

Photobucket - Video and Image Hosting
Cuba perhatikan apa yang diconteng oleh tangan-tangan gatal tersebut.

Photobucket - Video and Image Hosting
Ana cuba mengamati apa yang dituliskan dalam gambar di atas. Ana rasa tulisan tersebut bertulis "bukannya disiarkan di tv Malaysia pun"! Walaupun tulisan tersebut telah dipotong oleh garisan namun masih dapat dibaca apa yang tertera.

Cuba perhatikan gambar di bawah ini.


Photobucket - Video and Image Hosting

Terperanjat besar tatkala melihat tulisan tersebut. Dari apa yang dapat difahami tulisan tersebut bertulis "Jangan lah emosi. Tak sampai mana pun bantahan ini"! Entahlah. Mungkin tulisan tersebut tulisan Sanskrit atau tulisan bangsa lain tetapi ia mirip kepada tulisan rumi Bahasa Melayu dan dapat difahami. Mustahil ia hanya kebetulan! Apa sebenarnya yang bermain di fikiran mereka? Hanya Allah sahaja yang tahu.


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.212277 saat. Lajunya....