Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
-- al-Baqarah: 286

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Idris, Rosol dan Din Adam ditarik gelaran datuk


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Idris, Rosol dan Din Adam ditarik gelaran datuk

Please Mendaftar To Post


Oleh Idris, Rosol dan Din Adam ditarik gelaran datuk

beeman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2008
Ahli No: 32524
Posting: 116
Dari: atas pokok

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 00:59


Assalamualaikum


Wednesday, March 26, 2008
Idris, Rosol dan Din Adam ditarik gelaran datuk

KUALA TERENGGANU, 26 Mac: Tiga pemimpin Umno Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh, Datuk Rosol Wahid dan Datuk Din Adam telah ditarik balik gelaran mereka oleh istana Terengganu.

Menurut sumber yang rapat dengan istana, penarikan gelaran ketiga-tiag mereka itu berkuatkuasa serta merta.

Dalam pada itu, Datuk Muhamad Awang Tera (Chukai) telah dilantik sebagai Timbalan Menteri Besar Terengganu, satu jawatan yang tidak pernah wujud sebelum ini.

Sebuah NGO, Majlis Pemesyuaratan Rakyat Terengganu (Mampat) dan beberapa NGO lagi akan menganjurkan solat hajat di masjid Terapung, Kuala Ibai malam esok untuk memohon kepada Allah untuk keselamatan baginda Sultan Terengganu dan anakanda baginda yang menjadi Pemangku Raja.

Ia akan diadakan bermula sembahyang Isya secara berjamaah di masjid berkenaan dan bakal diimami oleh Iman Masjid Negara, Sheikh Ismail Al Hafiz.

beeman:zaman dulu penderhaka raja dihukum pancung;sekarang?

Bookmark and Share

    


  Member Information For beemanProfil   Hantar PM kepada beeman   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 01:08


Pada 27-03-08 00:59 , beeman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum


Wednesday, March 26, 2008
Idris, Rosol dan Din Adam ditarik gelaran datuk

KUALA TERENGGANU, 26 Mac: Tiga pemimpin Umno Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh, Datuk Rosol Wahid dan Datuk Din Adam telah ditarik balik gelaran mereka oleh istana Terengganu.

Menurut sumber yang rapat dengan istana, penarikan gelaran ketiga-tiag mereka itu berkuatkuasa serta merta.

Dalam pada itu, Datuk Muhamad Awang Tera (Chukai) telah dilantik sebagai Timbalan Menteri Besar Terengganu, satu jawatan yang tidak pernah wujud sebelum ini.

Sebuah NGO, Majlis Pemesyuaratan Rakyat Terengganu (Mampat) dan beberapa NGO lagi akan menganjurkan solat hajat di masjid Terapung, Kuala Ibai malam esok untuk memohon kepada Allah untuk keselamatan baginda Sultan Terengganu dan anakanda baginda yang menjadi Pemangku Raja.

Ia akan diadakan bermula sembahyang Isya secara berjamaah di masjid berkenaan dan bakal diimami oleh Iman Masjid Negara, Sheikh Ismail Al Hafiz.

beeman:zaman dulu penderhaka raja dihukum pancung;sekarang?


dilucutkan dari pangkat lagi pedih daripada kena pancung, pancung terus mati, tak kisah apa dah lepas tu....

kena tarik datuk, malu satu malaya sih, semua orang pakat hina, ni lah muko yang dok koje nya durhaka kan sultan,

lah ni padan muko......

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

beeman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2008
Ahli No: 32524
Posting: 116
Dari: atas pokok

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 01:14


be end lah deris dan konco2nye tu...

apa pula jadi pada pak lelah, tarik juga gelaran datuk seri.tukar dengan Datuk Pendurhaka!

beeman pun nak datuk juga, Datuk Penampar Dolah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For beemanProfil   Hantar PM kepada beeman   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-03-08 05:43


elok lah tu...giv me 5... setelah banyak kezaliman yang dilakukan kepada rakyat yang menjadi mangsa.. orang yang robohkan masjid dan rampas tanah orang lain akhirnya diberikan pengajaran serba sedikit...baru di dunia...

peringatan untuk kita semua jangan bongkak dan sombong bila diberikan jawatan....sesungguhnya jawatan tu takkan kekal...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-03-08 07:16


assalamualaikum
Doakan keselamatan Abdullah Ahmad Badawi
PM kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 09:12


lepas ni kalau aku pergi jalan-jalan kat jertih, kalau jumpa idris jusoh... tok payoh panggil Dato Sri lah...panggil Pok Yeh saja.... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 09:15


Pada 27-03-08 09:12 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

lepas ni kalau aku pergi jalan-jalan kat jertih, kalau jumpa idris jusoh... tok payoh panggil Dato Sri lah...panggil Pok Yeh saja.... :-D




boleh lah kita bagi pelangkung kat dia kan hehehehe :lucu: :lucu: :lucu:


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 09:27


isk..isk...kesiannya kat dia org...2 lah siapa suruh jadi penderhaka..kan dah kena tulah sultan... :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-03-08 09:41


udahla kata kat pak yeh tu....sian kat dia,dah tersiksa sangat-sangat dah dia itu.....ku sangka menang majoriti 2/3 kerusi ku dapat jadi MB lagi,rupa-rupanya datuk ku ditarik dan ku di kutuk oleh org melayu....sabor pok yeh ye...mari kita buat projek tanam sayur pulok kat kampung....tanoh banyok lagi alik besut nung...baik kita jual sayur ye pok yeh...kita jual tanoh dok untung,dapat bala pulok...masjid kristal guane cerita???mari kita pakat ambik sikit-sikit seorang buat souvenier ek...pok yeh,pok yeh.....udahle sedih2,mari ambe belanje minum kat gelugor kedai mari

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 09:43


Pada 27-03-08 09:27 , nur_islami posting:

!!! QUOTE !!!

isk..isk...kesiannya kat dia org...2 lah siapa suruh jadi penderhaka..kan dah kena tulah sultan... :-D :-D




betul tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

azemi
WARGA SETIA
Menyertai: 16.01.2004
Ahli No: 6494
Posting: 681
Dari: K.pilah Somban

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 11:25


Dah tak ada gelaran guane pak derih..pasai tu org kata jangan sombong dengan gelaran..apatah lagi gelaran tu dapat kat dunio ajo..gelaran, pangkat tak kemana nya..kasihan memang kasihan tapi setiap perbuatan yang buruk, balasannya buruk juga..kenala redha, itu yang dipilihnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azemiProfil   Hantar PM kepada azemi   Pergi ke azemi's Website   Quote dan BalasQuote

beeman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2008
Ahli No: 32524
Posting: 116
Dari: atas pokok

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 12:12


deris tetap deris...
kali ni tamatlah career politik deris..
mungkin juga suatu hari nanti deris buka bisnes baru..
jadi tauke bot tambang ke masjid kristal..

penumapng2nya ialah penderhaka raja,penyamun harta rakyat dan ahli persatuan datuk yang ditarik balik..HE HE HE...

DAULAT TUANKU!

Bookmark and Share

    


  Member Information For beemanProfil   Hantar PM kepada beeman   Quote dan BalasQuote

umarzahrawi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.08.2006
Ahli No: 25986
Posting: 91
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-03-08 12:16


salam...mana dapat berita ni ek..nak baca berita penuh dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umarzahrawiProfil   Hantar PM kepada umarzahrawi   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 12:21


Pada 27-03-08 12:16 , umarzahrawi posting:

!!! QUOTE !!!

salam...mana dapat berita ni ek..nak baca berita penuh dia...



ada diatas tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 12:28


pangkat dunia...
tak ke mana-mana...
pangkat tu amanah...
bila amanah di khianati... hmm..:berfikir:
tu maknanya ciri-ciri seorang........ uhuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 12:32


Pada 27-03-08 12:28 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

pangkat dunia...
tak ke mana-mana...
pangkat tu amanah...
bila amanah di khianati... hmm..:berfikir:
tu maknanya ciri-ciri seorang........ uhuk...




betul tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 12:43


guane ni..bakpe lah buat gini,dok malu ke rakyat ke..

kita pakat jual ikang tepi sg terengganu..
malang2 kita pergi kikih kristal dekat masjid hok pok serih buat,kayo pulok kito..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

beeman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2008
Ahli No: 32524
Posting: 116
Dari: atas pokok

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 12:43


ramalan career org kuat be end:

1. samy vellu jadi ketua sami di buat caves
2.khir toyo akan dipamerkan di pameran hantu sebagai toyol yang paling ganas.
3.zainudin maidin jadi jaga di pasaraya Mydin
4.koh soo koon jadi penjual buah sukun celup tepung
5.sharizat jalil dapat jadi menteri semula selepas didenda buat kerja amal cuci jamban di stadium bkt jalil.
6.awang adek dengar kabar bawa tasbih besar pakai coat dan kain sarung round malaysia sambil sebut MB MB MB MB MB MB tak berhenti2..
7.idris jusoh jadi tukang kebun di istana terengganu

dan ramai lagi...
tapi yang paling dahsyt pak lelah akan ditendang dan diterajang dari jawatn PM tak lama lagi dan akan menukar career sebagai bomoh ajaran hadhari sesat dan berkawan dengan jin dan setan sebagai anggota kabinet yang baru...he he he..

Bookmark and Share

    


  Member Information For beemanProfil   Hantar PM kepada beeman   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 27-03-08 12:54


kira okla tu..kalau nak pangkat datuk cepat-cepat lah dapatkan cucu.... tapi cucu sajalah yang panggil datuk...apapun itulah akibat derhaka pada sultan...apalagi kalau derhaka pada Allah.....dijauhkanla...amin.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

biru-putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.07.2006
Ahli No: 25137
Posting: 135

blank  


posticon Posting pada: 27-03-08 12:59


Pada 27-03-08 00:59 , beeman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum


Wednesday, March 26, 2008
Idris, Rosol dan Din Adam ditarik gelaran datuk

KUALA TERENGGANU, 26 Mac: Tiga pemimpin Umno Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh, Datuk Rosol Wahid dan Datuk Din Adam telah ditarik balik gelaran mereka oleh istana Terengganu.



saya berpendapat orang-orang PAS mungkin dah hasut sultan Terengganu kerana dendamnya diatas kekalahan dalam pilihanraya yang lepas.
kami bukan tidak tahu pimpinan tertinggi Pas ada hubungan bik dengan istana.
tidak mustahilkan...?
saya harap janganlah nak cuba menangguk di air yang keruh.
sikap ini tidak menggambarkan ketelusan orang-orang PAS itu sendiri. dah kalah buatlah cara kalah. jangan cuba nak mainkan api. nanti kalau dah terbakar satu negara sukakah semua? sukakah negara nanti jadi kucar-kacir?

Bookmark and Share

    


  Member Information For biru-putihProfil   Hantar PM kepada biru-putih   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 13:00


Pada 27-03-08 00:59 , beeman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum


Wednesday, March 26, 2008
Idris, Rosol dan Din Adam ditarik gelaran datuk

KUALA TERENGGANU, 26 Mac: Tiga pemimpin Umno Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh, Datuk Rosol Wahid dan Datuk Din Adam telah ditarik balik gelaran mereka oleh istana Terengganu.

Menurut sumber yang rapat dengan istana, penarikan gelaran ketiga-tiag mereka itu berkuatkuasa serta merta.

Dalam pada itu, Datuk Muhamad Awang Tera (Chukai) telah dilantik sebagai Timbalan Menteri Besar Terengganu, satu jawatan yang tidak pernah wujud sebelum ini.

Sebuah NGO, Majlis Pemesyuaratan Rakyat Terengganu (Mampat) dan beberapa NGO lagi akan menganjurkan solat hajat di masjid Terapung, Kuala Ibai malam esok untuk memohon kepada Allah untuk keselamatan baginda Sultan Terengganu dan anakanda baginda yang menjadi Pemangku Raja.

Ia akan diadakan bermula sembahyang Isya secara berjamaah di masjid berkenaan dan bakal diimami oleh Iman Masjid Negara, Sheikh Ismail Al Hafiz.

beeman:zaman dulu penderhaka raja dihukum pancung;sekarang?


mana dapat berita ni? saya cari dalam akhbar tak ada pun???


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 13:06


Pada 27-03-08 12:59 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!


saya berpendapat orang-orang PAS mungkin dah hasut sultan Terengganu kerana dendamnya diatas kekalahan dalam pilihanraya yang lepas.
kami bukan tidak tahu pimpinan tertinggi Pas ada hubungan bik dengan istana.
tidak mustahilkan...?
saya harap janganlah nak cuba menangguk di air yang keruh.
sikap ini tidak menggambarkan ketelusan orang-orang PAS itu sendiri. dah kalah buatlah cara kalah. jangan cuba nak mainkan api. nanti kalau dah terbakar satu negara sukakah semua? sukakah negara nanti jadi kucar-kacir?


kalau nak posting kat sini dengan tabur fitnah tu baik tak payahlah saudara/i...

Sultan Terengganu merangkap YDPA dan dia bukannya calang2 orang nak kena hasut macam tu saja, dia pun ada pengetahuan agama yang luas juga.

anda ni ada bukti ke tidak?

lepas tengok pemimpin-pemimpin biru-putih anda tu derhaka dan kurang ajar dengan YDPA, anda pun nak ikut jejak mereka???


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 13:09


Pada 27-03-08 12:43 , beeman posting:

!!! QUOTE !!!

ramalan career org kuat be end:

1. samy vellu jadi ketua sami di buat caves
2.khir toyo akan dipamerkan di pameran hantu sebagai toyol yang paling ganas.
3.zainudin maidin jadi jaga di pasaraya Mydin
4.koh soo koon jadi penjual buah sukun celup tepung
5.sharizat jalil dapat jadi menteri semula selepas didenda buat kerja amal cuci jamban di stadium bkt jalil.
6.awang adek dengar kabar bawa tasbih besar pakai coat dan kain sarung round malaysia sambil sebut MB MB MB MB MB MB tak berhenti2..
7.idris jusoh jadi tukang kebun di istana terengganu

dan ramai lagi...
tapi yang paling dahsyt pak lelah akan ditendang dan diterajang dari jawatn PM tak lama lagi dan akan menukar career sebagai bomoh ajaran hadhari sesat dan berkawan dengan jin dan setan sebagai anggota kabinet yang baru...he he he..


adusss...


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

beeman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2008
Ahli No: 32524
Posting: 116
Dari: atas pokok

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 13:11


Pada 27-03-08 13:00 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-03-08 00:59 , beeman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum


Wednesday, March 26, 2008
Idris, Rosol dan Din Adam ditarik gelaran datuk

KUALA TERENGGANU, 26 Mac: Tiga pemimpin Umno Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh, Datuk Rosol Wahid dan Datuk Din Adam telah ditarik balik gelaran mereka oleh istana Terengganu.

Menurut sumber yang rapat dengan istana, penarikan gelaran ketiga-tiag mereka itu berkuatkuasa serta merta.

Dalam pada itu, Datuk Muhamad Awang Tera (Chukai) telah dilantik sebagai Timbalan Menteri Besar Terengganu, satu jawatan yang tidak pernah wujud sebelum ini.

Sebuah NGO, Majlis Pemesyuaratan Rakyat Terengganu (Mampat) dan beberapa NGO lagi akan menganjurkan solat hajat di masjid Terapung, Kuala Ibai malam esok untuk memohon kepada Allah untuk keselamatan baginda Sultan Terengganu dan anakanda baginda yang menjadi Pemangku Raja.

Ia akan diadakan bermula sembahyang Isya secara berjamaah di masjid berkenaan dan bakal diimami oleh Iman Masjid Negara, Sheikh Ismail Al Hafiz.

beeman:zaman dulu penderhaka raja dihukum pancung;sekarang?


mana dapat berita ni? saya cari dalam akhbar tak ada pun???



ibnu_musa boleh rujuk Siasah online.
yang pasti berita ni tak ada dalam berita arus haru biru putih yang meloyakan dan menjijikkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For beemanProfil   Hantar PM kepada beeman   Quote dan BalasQuote

jundul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 21365
Posting: 81
Dari: unima kl

Selangor  


posticon Posting pada: 27-03-08 13:19


Pada 27-03-08 13:00 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-03-08 00:59 , beeman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum


beeman:zaman dulu penderhaka raja dihukum pancung;sekarang?


zaman sekarang kena pancung kepala yang itu agaknya....

mana dapat berita ni? saya cari dalam akhbar tak ada pun???



iklan SIASAH ONLINE dalam harakahdaily.net


-----------------
laaaa ilaaha illallaahu wahdahuu laasyariikalah. lahulmulku walahul hamdu yuhyii wayumiitu wahuwa 'alaa kulli syai ing qadir.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jundulProfil   Hantar PM kepada jundul   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 13:30


Pada 27-03-08 13:19 , jundul posting:

!!! QUOTE !!!



iklan SIASAH ONLINE dalam harakahdaily.net



kat mana tu tak jumpa pun.. apa kata bagi link terus


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

beeman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2008
Ahli No: 32524
Posting: 116
Dari: atas pokok

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 15:28


Pada 27-03-08 13:30 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-03-08 13:19 , jundul posting:

!!! QUOTE !!!



iklan SIASAH ONLINE dalam harakahdaily.net



kat mana tu tak jumpa pun.. apa kata bagi link terus



http://siasahdaily.blogspot.com/

Bookmark and Share

    


  Member Information For beemanProfil   Hantar PM kepada beeman   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 15:34


Pada 27-03-08 09:12 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

lepas ni kalau aku pergi jalan-jalan kat jertih, kalau jumpa idris jusoh... tok payoh panggil Dato Sri lah...panggil Pok Yeh saja.... :-D






:-) :-) :-) :lol: :lol: :lol:


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

khatulistiwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25016
Posting: 54

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 16:25


Pada 27-03-08 13:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-03-08 12:59 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!


?


kalau nak posting kat sini dengan tabur fitnah tu baik tak payahlah saudara/i...

Sultan Terengganu merangkap YDPA dan dia bukannya calang2 orang nak kena hasut macam tu saja, dia pun ada pengetahuan agama yang luas juga.

anda ni ada bukti ke tidak?




bak kata pepatah "kalau tidak ada angin masakan pokok boleh bergoyang"
tak kan nak tuduh "suara hantu" agaknya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For khatulistiwaProfil   Hantar PM kepada khatulistiwa   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 16:38


khatulistiwa, pergi balik dan kaji sedalam-dalamnye Duli Tuanku Sultan Mizan. Kaji sedalam2nye. asal usul keturunannye, salahsilahnye sehingge ke akar umbi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 16:43


Pada 27-03-08 16:25 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-03-08 13:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!



kalau nak posting kat sini dengan tabur fitnah tu baik tak payahlah saudara/i...

Sultan Terengganu merangkap YDPA dan dia bukannya calang2 orang nak kena hasut macam tu saja, dia pun ada pengetahuan agama yang luas juga.

anda ni ada bukti ke tidak?



bak kata pepatah "kalau tidak ada angin masakan pokok boleh bergoyang"
tak kan nak tuduh "suara hantu" agaknya?


dalam topik lain, guna dalil2 Al-Quran sebagai sokongan. bila orang sebut pasal pembuktian, bawa pepatah pulak dah :sopan:

lupa ke perkara ni ada disebut dalam Al-Quran, saya lupa surah dan ayat, tapi maksudnya begini:

"Wahai orang-orang yang beriman, sekiranya telah datang kepada kamu seorang fasiq dengan satu berita, maka buktikanlah..."

kalau tak ada bukti, adakah maksudnya si pembawa itu seorang yang fasiq? menuduh tanpa bukti memang satu sifat yang tercela, betul tak?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

khatulistiwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25016
Posting: 54

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 17:16


Pada 27-03-08 13:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-03-08 12:59 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!


?


Sultan Terengganu merangkap YDPA dan dia bukannya calang2 orang nak kena hasut macam tu saja, dia pun ada pengetahuan agama yang luas juga.




Sultan Terenganu adalah manusia biasa seperti kita juga. beliau juga kahwin..makan..minum..buang itu dan ini..tidur dan sebagainya.
so jangan kerana beliau nampak berada dipihak pembangkang makanya anda semua menganggap beliau seolah-olah maksum dan tidak boleh melakukan kesalahan.
apa ada pada nama...pangkat...darjat..kedudukan dan sebagainya. firman allah yang bermaksud:

"Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amalan-amalan yang kekal lagi saleh adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan.
( Al Kahfi : 46)

sementara dalam hadis pula rasulullahSAW telah bersabda yang bermaksud:

“Apabila mati anak Adam, maka terputuslah segala amalannya melainkan tiga perkara : Sedekah jariah, Ilmu yang bermanfaat dan Anak soleh yang mendoakan untuknya“.

So, semuanya itu kiata akan tinggalkan. yang dibawa hanyalah iman, amal dan taqwa terhadap rabbul jalil tuhan semesta alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For khatulistiwaProfil   Hantar PM kepada khatulistiwa   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 17:39


Pada 27-03-08 17:16 , khatulistiwa posting:

Sultan Terenganu adalah manusia biasa seperti kita juga. beliau juga kahwin..makan..minum..buang itu dan ini..tidur dan sebagainya.
so jangan kerana beliau nampak berada dipihak pembangkang makanya anda semua menganggap beliau seolah-olah maksum dan tidak boleh melakukan kesalahan.
apa ada pada nama...pangkat...darjat..kedudukan dan sebagainya..

Tidak ada orang yang kata Sultan Maksum. Cuma taat setia kepada seorang pemimpin yang ingin menegakkan agama di ngerinya. Lagipun sudah dalam undang-undang negara mengatakan bahawasanya sultan berhadak dalam kes-kes speerti ini. Sama jug macam mana hak perdana menteri untuk buat itu dan ini.

Dan BN serta perdana menteri juga tidak MAKSUM


p/s: cadangan saya. Khatulistiwa boleh bagi ayat2 di atas kepada pimpinan2 BN yang islam. InsyaAllah :) Iyela, ada apa pada nama dan pangkat...kan?jadi saudar atakleh marah Kalau kami kritik BN di sini:

http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?forum=2&topic=37122&start=100#f531219


Allahu'alam :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

atiey11
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15667
Posting: 93
Dari: selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 17:44


saudara/saudari khatulistiwa.. memang sultan terengganu tu manusia biasa, tapi pada pendapat peribadi saya, dia bukan calang2 orangnya sebab...

'A Ruler concerned about the welfare of his subjects, Sultan Mizan makes efforts to go to all mosques in Terengganu for Friday prayers to be with the people. His Majesty also continues with the practice of giving alms to orphans and the poor every Friday as was done by his late father Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah.'

seperti yang kita semua maklum, nabi juga manusia biasa, tapi bezanya dengan kita ialah iman, amal dan taqwanya. bukan saya nak kata sultan terengganu tu setaraf nabi, tu jauh sama sekali tapi kita kena nilai orang dari amalannya kerana iman dan taqwa itu hanya allah yang tau... kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For atiey11Profil   Hantar PM kepada atiey11   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 17:44


Mudah-mudahan Allah limpahkan rahmat ke atas baginda Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin dan kerabat baginda.. saya rasa tindakan baginda itu menunjukkan ketegasan baginda sebagai supreme ruler of the state.. sekarang ni dah banyak Duli-duli Tuanku yang tegas dengan keputusan.. contohnya DYMM Tuanku Raja Perlis.. DYTM Raja Muda Perak.. dan terbaru DYMM Tuanku Mizan Zainal Abidin..

Sesiapa yang biadab pada baginda patut menerima hukuman.. mudah-mudahan jadi teladan pada pemimpin yang lain juga.. agar jangan menderhaka kepada SPB Yang Dipertuan Agong.. :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 17:45


Pada 27-03-08 17:16 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!



Sultan Terenganu adalah manusia biasa seperti kita juga. beliau juga kahwin..makan..minum..buang itu dan ini..tidur dan sebagainya.
so jangan kerana beliau nampak berada dipihak pembangkang makanya anda semua menganggap beliau seolah-olah maksum dan tidak boleh melakukan kesalahan.
apa ada pada nama...pangkat...darjat..kedudukan dan sebagainya. firman allah yang bermaksud:

"Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amalan-amalan yang kekal lagi saleh adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan.
( Al Kahfi : 46)

sementara dalam hadis pula rasulullahSAW telah bersabda yang bermaksud:

“Apabila mati anak Adam, maka terputuslah segala amalannya melainkan tiga perkara : Sedekah jariah, Ilmu yang bermanfaat dan Anak soleh yang mendoakan untuknya“.

So, semuanya itu kiata akan tinggalkan. yang dibawa hanyalah iman, amal dan taqwa terhadap rabbul jalil tuhan semesta alam.


so, mana buktinya? atau anda tak percaya dengan ayat Al-Quran yang saya bawakan itu?:
"Wahai orang-orang yang beriman, sekiranya telah datang kepada kamu seorang fasiq dengan satu berita, maka buktikanlah."

saya tak pernah kata sultan maksum, tapi saya juga tak nafikan dalam kalangan manusia biasa ni, ramai yang suka menabur fitnah.

saudara/i, fitnah itu lebih teruk dari membunuh, cuba check ada tak disebut dalam Al-Quran.

atau anda hanya beriman dengan sebahagian kitab, dan kufur dengan sebahagian lain? yang ni pun ada disebut dalam Al-Quran.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

umarzahrawi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.08.2006
Ahli No: 25986
Posting: 91
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-03-08 17:54


!!! QUOTE !!!


apa ada pada nama...pangkat...darjat..kedudukan dan sebagainya..


so...tak payah bising kalau 3 org tu kena trik pgkt dato' kan..ada apa dengan semua tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umarzahrawiProfil   Hantar PM kepada umarzahrawi   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 20:04


Pada 27-03-08 17:44 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Mudah-mudahan Allah limpahkan rahmat ke atas baginda Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin dan kerabat baginda.. saya rasa tindakan baginda itu menunjukkan ketegasan baginda sebagai supreme ruler of the state.. sekarang ni dah banyak Duli-duli Tuanku yang tegas dengan keputusan.. contohnya DYMM Tuanku Raja Perlis.. DYTM Raja Muda Perak.. dan terbaru DYMM Tuanku Mizan Zainal Abidin..

Sesiapa yang biadab pada baginda patut menerima hukuman.. mudah-mudahan jadi teladan pada pemimpin yang lain juga.. agar jangan menderhaka kepada SPB Yang Dipertuan Agong.. :-)



DAULAT TUANKU!!!!!!!!!!!!!!


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 20:43


!!! QUOTE !!!

Sultan Terenganu adalah manusia biasa seperti kita juga. beliau juga kahwin..makan..minum..buang itu dan ini..tidur dan sebagainya.
so jangan kerana beliau nampak berada dipihak pembangkang makanya anda semua menganggap beliau seolah-olah maksum dan tidak boleh melakukan kesalahan.
apa ada pada nama...pangkat...darjat..kedudukan dan sebagainya. firman allah yang bermaksud:

"Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amalan-amalan yang kekal lagi saleh adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan.
( Al Kahfi : 46)

sementara dalam hadis pula rasulullahSAW telah bersabda yang bermaksud:

“Apabila mati anak Adam, maka terputuslah segala amalannya melainkan tiga perkara : Sedekah jariah, Ilmu yang bermanfaat dan Anak soleh yang mendoakan untuknya“.

So, semuanya itu kiata akan tinggalkan. yang dibawa hanyalah iman, amal dan taqwa terhadap rabbul jalil tuhan semesta alam.


wahahahahahaha...apa kata semua yang encik hang tuah umno tulih ni kasi kat mamat ni....:-D

/

http://kickdefella.wordpress.com/


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 27-03-08 21:17


Assalamualaikum
dah tiga org dah hilang gelaran datuk..bagi ana,ana setuju sebabnya derhaka kepada sultan...ye memang sultan manusia biasa.tapi kalau dilihat kepada latar belakangnya dia boleh juga digelar ulama.ulama itu bermaksud orang yang berpendidikan yang boleh memimpin manusia selepas berakhirnya zaman nabi..ini tak ada kaitannya dengan parti pembangkang.mereka tak pernah hasut sultan buat begitu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 21:19


Pada 27-03-08 21:17 , ana_lia posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
dah tiga org dah hilang gelaran datuk..bagi ana,ana setuju sebabnya derhaka kepada sultan...ye memang sultan manusia biasa.tapi kalau dilihat kepada latar belakangnya dia boleh juga digelar ulama.ulama itu bermaksud orang yang berpendidikan yang boleh memimpin manusia selepas berakhirnya zaman nabi..ini tak ada kaitannya dengan parti pembangkang.mereka tak pernah hasut sultan buat begitu...



betul tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-03-08 22:02


hurm... apa-apa berdoala agar seluruh keluarga di Raja Terengganu di lindungi... Takut2 pengikut2 pemimpin berkenaan memberontak dan membuat huru hara...

Idris berkaliber..
Rosol berwibawa..

tetapi kadang-kadang apa bila manusia ini fikir dia hebat, kadang-kadang dia terlepas melakukan tanggungjwab dari landasan sebenar.. Semoga mereka insaf dan mohon ampun pada sultan..

Buat pengetahuan semua, Sultan Mizan merupakan sultan yang terbaik pernah Terengganu ada.. Malahan baginda lebih peka terhadap rakyat berbanding dengan ayhandanya.. Pengakuan ini saya terima dari kawan ayah saudara saya yang bekerja di istana terengganu..

Ada tak sultan yang pernah keluar dari istana tanpa bodyguard, seorang diri, bawa motor seorang-seorang melihat rakyatnya...? Mengelilingi Terengganu tanpa mahu dikenali..Semua tu dilakukan oleh baginda selepas baginda dilantik sebagai sultan tgnu..Apabila ada dakwaan mengatakan sultan kami tidak berwibawa, siasat dahulu penyataan tersbut...

Tapi baginda terkantoi apabila di tahan oleh polis trafik kerana memandu laju.. tapi bila baginda buka saja helmetnye..semua polis tu terkejut dan memohon ampun.. hihi.. Semua ni ayah saudara saya yang cerita..Bukan mereka cerita.. Nak tahu lebih lanjut, tanya pegawai Istana..

Wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 07:08


Pada 27-03-08 22:02 , alqibtiaz posting:

!!! QUOTE !!!


Ada tak sultan yang pernah keluar dari istana tanpa bodyguard, seorang diri, bawa motor seorang-seorang melihat rakyatnya...? Mengelilingi Terengganu tanpa mahu dikenali..Semua tu dilakukan oleh baginda selepas baginda dilantik sebagai sultan tgnu..Apabila ada dakwaan mengatakan sultan kami tidak berwibawa, siasat dahulu penyataan tersbut...

Tapi baginda terkantoi apabila di tahan oleh polis trafik kerana memandu laju.. tapi bila baginda buka saja helmetnye..semua polis tu terkejut dan memohon ampun.. hihi.. Semua ni ayah saudara saya yang cerita..Bukan mereka cerita.. Nak tahu lebih lanjut, tanya pegawai Istana..

Wallahualam..


Saya banyak kali berjumpa dengan allahyarham bapa sultan mizan, Sultan Mahmud suatu masa dahlu masa saya kecil-kecil. Pada pagi2 jumaat saya dengan ayah selalu pergi beli makanan dan selaul bertembung dengan kereta allahyarham yang pergi berjalan2 makan angin waktu pagi2 jumaat.

Tanpa pengawal, tanpa bodyguard.

Jadi, tak pelik jika anaknya mengikuti jejak langkah positif bapanya

/

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-03-08 07:11


DAULAT TUANKU!
MENYOKONG SEMUA TINDAKAN TUANKU SELAGI TIDAK MELANGGAR SYARAK~

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 07:59


Pada 27-03-08 12:59 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-03-08 00:59 , beeman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum


Wednesday, March 26, 2008
Idris, Rosol dan Din Adam ditarik gelaran datuk

KUALA TERENGGANU, 26 Mac: Tiga pemimpin Umno Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh, Datuk Rosol Wahid dan Datuk Din Adam telah ditarik balik gelaran mereka oleh istana Terengganu.



saya berpendapat orang-orang PAS mungkin dah hasut sultan Terengganu kerana dendamnya diatas kekalahan dalam pilihanraya yang lepas.
kami bukan tidak tahu pimpinan tertinggi Pas ada hubungan bik dengan istana.
tidak mustahilkan...?
saya harap janganlah nak cuba menangguk di air yang keruh.
sikap ini tidak menggambarkan ketelusan orang-orang PAS itu sendiri. dah kalah buatlah cara kalah. jangan cuba nak mainkan api. nanti kalau dah terbakar satu negara sukakah semua? sukakah negara nanti jadi kucar-kacir?



teruknya..awak..tak baik tau..ini siapa hasut siapa nier..ish ish ish


-----------------
Islam itu Indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 08:01


Pada 27-03-08 20:43 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Sultan Terenganu adalah manusia biasa seperti kita juga. beliau juga kahwin..makan..minum..buang itu dan ini..tidur dan sebagainya.
so jangan kerana beliau nampak berada dipihak pembangkang makanya anda semua menganggap beliau seolah-olah maksum dan tidak boleh melakukan kesalahan.
apa ada pada nama...pangkat...darjat..kedudukan dan sebagainya. firman allah yang bermaksud:

"Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amalan-amalan yang kekal lagi saleh adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan.
( Al Kahfi : 46)

sementara dalam hadis pula rasulullahSAW telah bersabda yang bermaksud:

“Apabila mati anak Adam, maka terputuslah segala amalannya melainkan tiga perkara : Sedekah jariah, Ilmu yang bermanfaat dan Anak soleh yang mendoakan untuknya“.

So, semuanya itu kiata akan tinggalkan. yang dibawa hanyalah iman, amal dan taqwa terhadap rabbul jalil tuhan semesta alam.


wahahahahahaha...apa kata semua yang encik hang tuah umno tulih ni kasi kat mamat ni....:-D

/

http://kickdefella.wordpress.com/



itu ke idris jusoh?


-----------------
Islam itu Indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-03-08 08:22


ai idris jusoh pun tak kenal ke?dahsyat betul hang ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 28-03-08 09:08


!!! QUOTE !!!

Pada 27-03-08 12:59 , biru-putih posting:
saya berpendapat orang-orang PAS mungkin dah hasut sultan Terengganu kerana dendamnya diatas kekalahan dalam pilihanraya yang lepas.
kami bukan tidak tahu pimpinan tertinggi Pas ada hubungan bik dengan istana.
tidak mustahilkan...?
saya harap janganlah nak cuba menangguk di air yang keruh.
sikap ini tidak menggambarkan ketelusan orang-orang PAS itu sendiri. dah kalah buatlah cara kalah. jangan cuba nak mainkan api. nanti kalau dah terbakar satu negara sukakah semua? sukakah negara nanti jadi kucar-kacir?


...mungkin betull...

saya pun berpendapat orang-orang... BN menghasut media eh..memerintahkan media supaya menyekat.. sesiapa saja dari media komponen glemer kat tv.. walaupun untuk tujuan berdakwah .. contoh paling menarik...
ustaz akhil hay..nasyid kemain sedap.. but from PAS??? out you go from tv...
ustaz Harun Din... kemain hebat di Forum Agama Hal Ehwal Islam... but.. u masuk PAS???.. out u go also.. no more masuk tv...
kami bukan tak tahu.. BN ada hubungan baik dengan media perdana ni ..tak mustahilkan??

saya harap jangan lah nak keruh2 kan air yang dah memang kurang jernih.. umat Islam mungkin ada rabun2 ayam... tapi insyaAllah masih belum buta...
sikap ini memang sungguh menggambarkan ketelusan..orang2 itu...

dah kalah buat lah cara kalah...bukan nak sekat pembangunan negeri yang dah kalah pula..
-sekat jambatan kedua..
-rasa nak suruh rapid penang stop.. nak tukar jadi rapid ganu pula agaknya...

jangan cuba main api...nanti kalau dah terbakar satu negara dek bengang dengan org sombong tahap gaban ni sukakah semua? sukakah negara menjadi kucar kacir???kalau kucar kacir buatan manusia tak hairan lah bang...tapi org Islam sendiri memerangi pejuang Islam??nak mengundang kemarahan Allah s.w.t ke? heh... nak kena tsunami ke????



Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-03-08 09:13


Ni lah zaman moden rakyat tak kenal AsSulatan yang Taqwa seperti AsSultan al Mizan , baca Sejarah sikit...

Siapa yang derhaka Sultan yang baik, akan terima azab dari Allah...
AsSultan Al Mizan adalah AsSultan yang baik...tanya Daeng jati yang tahu asal usul diri...kita sama Daeng jati, Daulat Tuanku Al Mizan...Allahumma munzilalKitaabi Syari'alHisaabi ihzimilAhzaaba wa zalzilbihim, Allahumma Ihzim kafirin, munafiqiin , Allahumma ihzim fasiqiin, Allahumma ihzim zolimin, Allahumma ihzimhum wa zalzilbihim.

AllahummansurilMuajhidiin fi kulli makan,Amin

Kenali AsSultan yangh baik dengan Ainul Basyirah yang jelas...
Allahumma, Waj'alni minladunka SultananNasira,,,
Khatulistiwa, belajarlah asal usuk kamu, kebal diri kamu...kamu akan kenal AsSultan kamu,

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 09:49


Pada 28-03-08 09:08 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Pada 27-03-08 12:59 , biru-putih posting:
saya berpendapat orang-orang PAS mungkin dah hasut sultan Terengganu kerana dendamnya diatas kekalahan dalam pilihanraya yang lepas.
kami bukan tidak tahu pimpinan tertinggi Pas ada hubungan bik dengan istana.
tidak mustahilkan...?
saya harap janganlah nak cuba menangguk di air yang keruh.
sikap ini tidak menggambarkan ketelusan orang-orang PAS itu sendiri. dah kalah buatlah cara kalah. jangan cuba nak mainkan api. nanti kalau dah terbakar satu negara sukakah semua? sukakah negara nanti jadi kucar-kacir?


...mungkin betull...

saya pun berpendapat orang-orang... BN menghasut media eh..memerintahkan media supaya menyekat.. sesiapa saja dari media komponen glemer kat tv.. walaupun untuk tujuan berdakwah .. contoh paling menarik...
ustaz akhil hay..nasyid kemain sedap.. but from PAS??? out you go from tv...
ustaz Harun Din... kemain hebat di Forum Agama Hal Ehwal Islam... but.. u masuk PAS???.. out u go also.. no more masuk tv...
kami bukan tak tahu.. BN ada hubungan baik dengan media perdana ni ..tak mustahilkan??

saya harap jangan lah nak keruh2 kan air yang dah memang kurang jernih.. umat Islam mungkin ada rabun2 ayam... tapi insyaAllah masih belum buta...
sikap ini memang sungguh menggambarkan ketelusan..orang2 itu...

dah kalah buat lah cara kalah...bukan nak sekat pembangunan negeri yang dah kalah pula..
-sekat jambatan kedua..
-rasa nak suruh rapid penang stop.. nak tukar jadi rapid ganu pula agaknya...

jangan cuba main api...nanti kalau dah terbakar satu negara dek bengang dengan org sombong tahap gaban ni sukakah semua? sukakah negara menjadi kucar kacir???kalau kucar kacir buatan manusia tak hairan lah bang...tapi org Islam sendiri memerangi pejuang Islam??nak mengundang kemarahan Allah s.w.t ke? heh... nak kena tsunami ke????




malklumlah,orang masih buta hati dan tak mahu terima kenyataan yang BA dah ada kerajaan lepas tu masih angkat lagi bn tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 14:13


Pada 28-03-08 08:01 , MencariSinar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-03-08 20:43 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

Sultan Terenganu adalah manusia biasa seperti kita juga. beliau juga kahwin..makan..minum..buang itu dan ini..tidur dan sebagainya.
so jangan kerana beliau nampak berada dipihak pembangkang makanya anda semua menganggap beliau seolah-olah maksum dan tidak boleh melakukan kesalahan.
apa ada pada nama...pangkat...darjat..kedudukan dan sebagainya. firman allah yang bermaksud:

"Harta dan anak-anak adalah perhiasan kehidupan dunia tetapi amalan-amalan yang kekal lagi saleh adalah lebih baik pahalanya di sisi Tuhanmu serta lebih baik untuk menjadi harapan.
( Al Kahfi : 46)

sementara dalam hadis pula rasulullahSAW telah bersabda yang bermaksud:

“Apabila mati anak Adam, maka terputuslah segala amalannya melainkan tiga perkara : Sedekah jariah, Ilmu yang bermanfaat dan Anak soleh yang mendoakan untuknya“.

So, semuanya itu kiata akan tinggalkan. yang dibawa hanyalah iman, amal dan taqwa terhadap rabbul jalil tuhan semesta alam.


wahahahahahaha...apa kata semua yang encik hang tuah umno tulih ni kasi kat mamat ni....:-D

/

http://kickdefella.wordpress.com/



itu ke idris jusoh?



bukan aihh..
tu george w bush :-P


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

beeman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2008
Ahli No: 32524
Posting: 116
Dari: atas pokok

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 15:00


Assalamualaikum

BERITA TERBARU:

PM dikhabarkan pengaruhi Idris buat salah - Dr M

Abdul Halim Mohd Rashid
Fri | Mar 28, 08 | 1:13:09 pm MYT
KUALA LUMPUR, 28 Mac (Hrkh) -Rakyat Terengganu mengesyaki kesemua kontrak untuk melaksanakan projek-projek di negeri itu diberikan kepada orang tertentu yang mendapat sokongan anggota keluarga Perdana Menteri manakala Perdana Menteri pula dituduh mempengaruhi bekas Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh supaya "melakukan kesalahan", kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bekas Perdana Menteri mengaitkan rasa tidak puas hati tersebut dengan keengganan Sultan Mizan Zainal Abidin menerima perlantikan semula Idris sebagai Menteri Besar seperti yang cuba dipaksakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi melalui pelbagai tindakan orang-orangnya yang disifatkan oleh Ketua Umno Bahagian Cheras sebagai "kurang ajar".

Rabu lalu, Utusan Malaysia melaporkan Setiausaha Badan Perhubungan Umno Terengganu, Datuk Rosol Wahid berkata: "�Kita tunggu arahan daripada presiden (Abdullah). Apa saja yang presiden minta... apa yang dibuat sekarang pun adalah atas arahan presiden".

Mengulas lanjut mengenai keengganan Sultan Terengganu itu, Dr Mahathir berkata: "Mesti ada sebab mengapa Sultan enggan menerima calon yang dinamakan oleh parti. Tetapi baginda memilih untuk tidak menyatakan sebab-sebabnya dan mendedahkan diri kepada perdebatan umum.

"Baginda hanya menyatakan rasa tidak senang dengan keengganan baginda melakukan apa yang biasanya dilakukan oleh Sultan-Sultan".

Rakyat yang prihatin, katanya, mesti bertanya apakah kesalahan yang dibuat calon Menteri Besar tertentu sehingga mencetuskan kemurkaan Sultan.

Mengenai tindakan memberikan projek-projek kepada orang tertentu sahaja itu, bekas Perdana Menteri berkata, khabar angin juga menyatakan bahawa Idris bertanggungjawab ke atas apa yang berlaku itu dan "sudah tentu, mereka fikir beliau mendapat faedah kewangan".

Malaysian Insider menyatakan, orang tertentu yang dimaksudkan oleh Dr Mahathir itu ialah Datuk Patrick Lim.

Dr Mahathir sebelum ini pernah menyatakan Terengganu diperintah oleh menantu Abdullah, Khairy Jamaluddin dan Patrick yang dinamakannya sebagai Patrick Badawi.

Khabar-khabar angin seterusnya menyatakan, kata bekas Perdana Menteri, Abdullah mungkin mempengaruhi Idris supaya "melakukan kesalahan".

Dr Mahathir membayangkan kesemua itu berlaku sejak Barisan Nasional (BN) memerintah kembali Terengganu.

Apabila BN memerintah kembali Terengganu, Wang Ehsan dibelanjakan secara berlebih-lebihan, kata Dr Mahathir.

"Ia bukanlah jumlah yang kecil. Sejak beberapa tahun ini, Wang Ehsan berjumlah beberapa bilion," katanya dalam kenyataan yang disiarkan oleh The Sun.

Sejak BN memerintah kembali Terengganu, katanya lagi, pelbagai jenis projek telah dilaksanakan di Terengganu termasuk Monsoon Cup, rumah-rumah mewah untuk dijual kepada orang asing, Masjid Kristal dan taman temanya, universiti dan lain-lain.

"Sebahagian projek tersebut sangat baik tetapi banyak yang tidak perlu dan membazir," kata Dr Mahathir.

Rakyat Terengganu pula, katanya, merungut kerana projek-projek yang berharga berbilion-bilion ringgit itu telah dikurniakan kontrak perlaksanaannya kepada orang-orang dari luar Terengganu.

"Kontraktor-kontraktor Terengganu tidak mendapat apa-apa," katanya.

Walaupun mengakui kesemua itu adalah khabar-khabar angin, tetapi dengan gaya menyindir Dr Mahathir berkata khabar-khabar angin angin itu tidak baik kepada kerajaan yang mahu menghapuskan rasuah dan bersifat telus.

"Bagaimanapun rakyat tidak mudah menerima penyiasatan agensi-agensi dan jabatan-jabatan kerajaan. Malah Suruhanjaya Diraja pun tidak begitu dihormati. Rakyat percaya, memanglah tidak benar, bahawa kerajaan masuk campur dalam kerja-kerja Badan Pencegah Rasuah (BPR), polis dan Peguam Negara," katanya, sekali lagi dengan gaya menyindir.

Apabila seorang Timbalan Menteri dituduh menerima wang untuk membebaskan orang yang ditahan, katanya, Peguam Negara berkata tidak ada kes.

"Ia tidaklah mudah. Jika ada kes yang melibatkan seseorang (atasan), apa yang perlu dibuat oleh agensi penguatkuasa hanyalah bertanya sama ada beliau terlibat. Jika beliau berkata tidak, tidak ada keslah," katanya.

Menjangkakan penentang-penentangnya akan menuduh beliau melakukan perkara yang lebih buruk lagi, Dr Mahathir berkata beliau sedia disiasat walaupun oleh agensi luar negara.

Bookmark and Share

    


  Member Information For beemanProfil   Hantar PM kepada beeman   Quote dan BalasQuote

khatulistiwa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25016
Posting: 54

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 16:03


Pada 27-03-08 13:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-03-08 12:59 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!


?


Sultan Terengganu merangkap YDPA dan dia bukannya calang2 orang nak kena hasut macam tu saja, dia pun ada pengetahuan agama yang luas juga.



pengetahuan agama yang luas..? agaknya tentang politik saja macam anda semua?
anda semua selalu melaung-laungkan ayat2 quran yang bermaksud:

"Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu kedalam islam keseluruhannya dengan mengikuti aturan atau syariah Islam dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan." (al-baqarah: 208)

saya nak tanya kepada orang2 yang agung-agungkan sultan Terengganu.

kalau beliau benar-benar yang berpengetahuan agama yang luas, Kenapa beliau tak suruh isteri menutup aurat dengan sempurna dan melarang menunjukkan perhiasannya?

saya sendiri pandang pun kalau lebih-lebih mungkin boleh cair juga cuma saya tak mahu buat macam tu...lagi pun nabi kata kita cuma boleh pandang sekali saja. lebih dari itu dah kira lain dah...betul tak..?

saya dengar sultan pun rajin baca Quran tapi setakat baca saja ke?tanpa menghayati maksud2nya terutama ayat yang berkaitan dengan aurat?

sebagai contoh apa tindakannya dengan ayat2 yang bermaksud:

"Katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman agar mengawal pandangan mereka, menjaga kehormatan mereka dan janganlah mereka mendedahkan perhiasan kecuali yang nyata. Dan hendaklah mereka melabuhkan tudung mereka hingga menutupi dada mereka.” (An-Nur:31)

Wahai nabi, katakanlah kepada para isteri-isteri kamu, anak-anak perempuan kamu dan wanita-wanita beriman agar melabuhkan pakaiannya dengan lebih sempurna agar mereka tidak akan diganggu-gugat”. (Surah al-Ahzab:59)

Dan anda semua..? Kenapa hanya nampak kesalahan dan pandai mengkritik pemimpin-pemimpin kerajaan saja? Kenapa tak tegur sultan Terengganu tu? tegurlah kalau anda semua benar-benar menghendaki bahawa semua cara hidup nak islam.
adilkah begitu......................?

Ingatlah amaran2 daripada Allah taala kepada orang2 yang seperti kamu semua sebagaimana yang allah sebut dalam al-quran yang bermaksud:

“Patutkah kamu menyuruh manusia supaya berbuat kebaikan sedang kamu lupa akan diri kamu sendiri; padahal kamu semua membaca Kitab Allah, tidakkah kamu berakal?” (Al-Baqarah:44)

"Wahai mereka yang beriman, mengapa kamu
mengatakan sesuatu yang tidak kamu lakukan? Allah amat memurkai mereka yang mengatakan sesuatu yang tidak mereka lakukan." (as-saff:2-3)

justeru, usahlah hanya nampak kuman diseberang laut saja yang nampak sedangkan gajah didepan mata tak nampak atau buat-buat tak nampak hanya kerana seseorang itu nampak berada dipihak kita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khatulistiwaProfil   Hantar PM kepada khatulistiwa   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 28-03-08 16:07


lagi tak tahan nak tergelak...
...yelah kan..isteri2 pemimpin yang dia sayang tu sungguh menutup aurat
berhemah dan khusyu dan tawaduk lah kiranya...
punyalah besar gajah kat zoo..gajah yang lain pulak yang dia cari..



Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

rdwira
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2007
Ahli No: 31169
Posting: 999
Dari: KL

uganda   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 16:22


!!! QUOTE !!!

kalau beliau benar-benar yang berpengetahuan agama yang luas, Kenapa beliau tak suruh isteri menutup aurat dengan sempurna dan melarang menunjukkan perhiasannya?


menutup aurat?? rasanya satu-satu nya permaisuri sultan yang memakai tudung penuh adalah beliau...bab perjhiasan tu rasanya macam hiasan yang berkenaan dengan adat diraja... kalau salah tolong betulkan....

pasal saya sendiri pernah menghadap sultan mizan ni pada tahun 1999.. dan pernah menghadiri bacaan yasin di istana maziah ketika kemangkatan ayahanda baginda sultan mizan....


-----------------
http://sukatolong.wordpress.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For rdwiraProfil   Hantar PM kepada rdwira   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 16:51


Pada 28-03-08 16:03 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!


kalau beliau benar-benar yang berpengetahuan agama yang luas, Kenapa beliau tak suruh isteri menutup aurat dengan sempurna dan melarang menunjukkan perhiasannya?


Alhamdulillah, suatu masa dahulu tuan permaisuri tak pakai tudung, tetapi beliau akhirnya bertudung pada waktu PAS memerintah Terengganu dan bersyukur terus mengenakan tudung sehingga kini.

Beliau dah suruh isteri dia bertudung, sebab itu sekarang dan bertudung.

Dari segi berhias, saya akui masih banyak kurang dari segi bolehnya, namun, beliau merupakan seorang yang berubah beransur-ansuran boleh menerima pendapat tidak seperti sesetengah pemimpin lain :)

Saya ingin menjawab persoalan khatulistiwa dengan persoalan lain kembali kerana dengan menjawab persoalan saya ini maka akan terjawablah persoalan khatulistiwa :)

1. Di antara Sultanah Nur Zahirah dan isteri Paklah, Isteri Najib, Isteri Hishamuddin serta artis-artis seperti Siti nuhaliza, Ning baizura, dan sebagainya, siapakah yang lebih elok pemakaiannya?

Jawapan:________________

2. Jika jawapan anda bukan sultanah Nur Zahirah, maka boleh perincikan di manakah kebaikan yang lebih yang ada pada mereka yang saya nyatakan di atas selain Tuanku Permaisuri?

Jawapan (mungkin sedikit mungkin banyak) :______________

3. Kenapa Paklah tak suruh isterinya Jeanne Abdullah, anaknya Norin dan Isteri kepada Kamaluddin menutup aurat sedangkan Paklah pernah menjadi imam kepada orang yang bersolat?

Jawapan:_________________

4. Kenapa para pimpinan wanita (dan puteri) umno seperti bekas menteri keluarga dan wanita, bekas menteri belia dan sukan tidak mengenakan tudung sedangkan mereka datang daripada BN?

Jawapan:_________________

5. Menyambung soalan 4, pernahkah saudara/i khatulistiwa memberi nasihat kepada mereka? kerana PAS dah banyak kali suruh mereka tutup aurat.

Jawapan;_________________

6. jika jawapan anda di (5) adalah tidak, adakah anda tergolong aripada mereka yang anda sendiri nyatakan dalam posting anda di atas mengenai terjemahan surah as-saff ayat 2-3 kerana mereka adalah pimpinan anda dan anda sebagai penyokong lebih bertanggungjawab kepada mereka?

Jawapan:_________________

Pada 28-03-08 16:03 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!


Dan anda semua..? Kenapa hanya nampak kesalahan dan pandai mengkritik pemimpin-pemimpin kerajaan saja? Kenapa tak tegur sultan Terengganu tu? tegurlah kalau anda semua benar-benar menghendaki bahawa semua cara hidup nak islam.
adilkah begitu......................?


Kenapa nampak kesalahan dan pandai mengkritik pimpinan kerajaan? Jawapan saya: Kerana mereka adalah seperti kata anda sendiri merupakan pimpinan kerajaan.

Kenapa tak tegur sulatan terengganu? Dah tegur dah..sebab tu bini dia dah pakai tudung dari tak pakai tudung...tengok surah an-nahl ayat 125 (saya tak nak tulis sini sebab khatulistiwa kan ulamak, pandai ayat qur'an, takkan tak tau :D)...kami dah buat benda yang surah tu suruh kat si PM, pimpinan kerajaan tapi mereka tak mahu ikut. Hanya sultan terengganu nak nasihat bini dia. So, Kenapa pula pimpinan kerajaan tak nak ikut benda yang anda nyatakan dalam ayat2 al-qur'an di atas?

Jawapan:______________

Justeru itu kami dah menasihati kedua-dua belah pihak. maka adakah itu belum adil bagi kamu?

Jawapan:______________

Kamu pula, dah pernah kamu pergi nasihat pimpinan kerajaan?

Jawapan:______________

Jika jawapan kamu adalah 'pernah', Kenapa tidak ada perubahan lagi yang berlaku? boleh tolong jelaskan asbab dan musababnya?

Jawapan:______________

Pada 28-03-08 16:03 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!


justeru, usahlah hanya nampak kuman diseberang laut saja yang nampak sedangkan gajah didepan mata tak nampak atau buat-buat tak nampak hanya kerana seseorang itu nampak berada dipihak kita....


Alhamdulillah, terima kasih atas nasihat yang memberangsangkan ini. Saya bersyukur kerana saudara/i khatulistiwa mengingatkan kita mengenai hal ini. terima kasih wahai saudara/i ku :)

Tapi kalau kita nasihat gajah tu dan gajah tu dengar nasihat kita ok. Memang gajah tu dengar nasihat. Gajah kita boleh train. tapi yang lagi bahaya virus yang duduk seberang laut tu. bila dia melintas saja laut tu bukan setakat kita dan gajah kena virus racun dan kesihatan yang dbawanya, semua skalik dengan pokok-pokok, kucing2, labah2, dan hidupan lain yang kena virus tu...patutlah ummat malaysia tenat sangat. Sebab kena 'kuman'...

eh..ni kena disinfect cepat-cepat ini...

p/s: huuu..kuman ni lagi bahaya, dahlah tu tak nak mati pas kena bagi antibiotik :D :D


Allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 18:56


Pada 28-03-08 16:03 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-03-08 13:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


Sultan Terengganu merangkap YDPA dan dia bukannya calang2 orang nak kena hasut macam tu saja, dia pun ada pengetahuan agama yang luas juga.



pengetahuan agama yang luas..? agaknya tentang politik saja macam anda semua?
anda semua selalu melaung-laungkan ayat2 quran yang bermaksud:

"Hai orang-orang yang beriman, masuklah kamu kedalam islam keseluruhannya dengan mengikuti aturan atau syariah Islam dan janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan." (al-baqarah: 208)

saya nak tanya kepada orang2 yang agung-agungkan sultan Terengganu.

kalau beliau benar-benar yang berpengetahuan agama yang luas, Kenapa beliau tak suruh isteri menutup aurat dengan sempurna dan melarang menunjukkan perhiasannya?


saudara/i, Kenapa quote posting saya yang lama? tak dapat nak jawab soalan dalam posting yang baru?

Kenapa nak lari dari persoalan, anda dan kawan anda tuduh kata YDPA telah dihasut oleh Pas, mana buktinya?

saya ulangi, mana buktinya? atau anda semua ni yang sokong BN semuanya kaki fitnah???

pasal aurat isteri YDPA, memang dia dah tutup aurat, anda faham tak aurat itu apa? selain muka dan 2 tapak tangan, apa lagi yang dia dedah???

hang cuba bandingkan dengan isteri pak lah, najib, khairy (isterinya anak pak lah sendiri), tengok siapa yang tutup dan siapa yang dedah aurat? ada YDPA pegang bahu michelle yeoh?

dah, jangan tukar tajuk, anda buktikan dakwaan anda tu dulu, yang kes perlantikan MB Terengganu itu ada kaitan dengan YDPA telah dihasut oleh Pas.

kalau tiada, maka bersaksilah sahabat2 bahawa mereka ni, penyokong2 Umno di ukhwah, telah memfitnah pemimpin tertinggi kita (dan mereka sendiri) di negara ini! buktikan dakwaan anda jika anda tak nak mengaku sebagai pemfitnah + penderhaka!

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 19:37


nampaknya khatulistiwa jadi seperti orang kehilangan modal.teruskan serangan bertubi-tubi kepada dia supaya dia tak boleh jawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 19:40


"Dan (sebagaimana Kami telah menurunkan Kitab-kitab ugama kepada Rasul-rasul yang telah lalu) demikianlah Kami turunkan pula kepadamu (wahai Muhammad) Kitab Al-Quran ini. Maka orang-orang yang Kami berikan Kitab (Taurat dan Injil) ada yang beriman kepada Al-Quran, dan juga sebahagian dari orang-orang (Makkah) beriman kepadanya; dan tiadalah yang mengingkari ayat-ayat keterangan Kami melainkan orang-orang yang kafir." (al-`Ankabut, 29: 47)

"(Al-Quran tetap datangnya dari Allah dengan tidak syak lagi) bahkan ia ayat-ayat keterangan yang jelas nyata, yang terpelihara di dalam dada orang-orang yang berilmu; dan tiadalah yang mengingkari ayat-ayat keterangan Kami melainkan orang-orang yang zalim." (al-`Ankabut, 29: 49)

-------------------

apa komen biru-putih,lampu minyak & khatulistiwa tentang ayat2 ni? siapa yang menentang hukum Allah? pemimpin BN ke YDPA?

yang halang dan nak saman Pas kalau laksanakan hukum Allah (had) tu siapa? bukan pemimpin-pemimpin BN ke?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 19:58


Pada 27-03-08 16:25 , khatulistiwa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-03-08 13:06 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 27-03-08 12:59 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!


?


kalau nak posting kat sini dengan tabur fitnah tu baik tak payahlah saudara/i...

Sultan Terengganu merangkap YDPA dan dia bukannya calang2 orang nak kena hasut macam tu saja, dia pun ada pengetahuan agama yang luas juga.

anda ni ada bukti ke tidak?




bak kata pepatah "kalau tidak ada angin masakan pokok boleh bergoyang"
tak kan nak tuduh "suara hantu" agaknya?


tolong,orang BN dah buat poyo dalam ukhwah ni!!! :lucu: :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 20:07


Pada 28-03-08 19:37 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

nampaknya khatulistiwa jadi seperti orang kehilangan modal.teruskan serangan bertubi-tubi kepada dia supaya dia tak boleh jawab


orang begini patut kena hukum pancung saja dek sultan.. :sopan: :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 20:09


Pada 28-03-08 20:07 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-03-08 19:37 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

nampaknya khatulistiwa jadi seperti orang kehilangan modal.teruskan serangan bertubi-tubi kepada dia supaya dia tak boleh jawab


orang begini patut kena hukum pancung saja dek sultan.. :sopan: :sopan:



betul tu


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 29-03-08 10:46


Assalamualaikum
rasanya kalau nak dibandingkan antara isteri pak lah dengan isteri sultan tu, isteri sultan lagi menjaga auratnya...jadi jangan lah kata begitu kat dia..ana rasa dia lebih mulia dari isteri pak lah tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 11:03


nak kasihan pun tak tau nak kasihan macam mana kat khatulistiwa tu....ada part macam hebat tapi dia lupa lah pulak nak tengok kat pemimpin yang disokongnya tu....kalaulah isteri2 para pemimpin umno tu cukup syarat tutup auratnya tak mengapa lah jugak, tapi semua jambul tersembul...bukan memfitnah tapi hakikat...tengok para pemimpin wanita dan puteri, ada yang menutup aurat sebagaimana yang saudara khatulistiwa nyatakan???erm, jauh panggang dari api rasanya...so cukuplah....

apabila kita cuba menegakkan kebatilan, adakah kita rasa orang disekeliling kita cukup bodoh dan tertutup pemikirannya???jangan risau, ramai yang mapu berfikir... :berfikir:


-----------------
when successes turn a person's head, he is actually facing the failure.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 12:01


xsekolah agaknya khatulistiwa ni...xpn xsempat habis sekolah....nak buat perbandingan tapi tak kena dengan perbandingan yang dia buat...khatulistiwa ni nampak ke tak nampak siapa yang tutup aurat, siapa yang tak..?ke buat-buat tak nampak????

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 20:52


Pada 29-03-08 12:01 , nur_islami posting:

!!! QUOTE !!!

xsekolah agaknya khatulistiwa ni...xpn xsempat habis sekolah....nak buat perbandingan tapi tak kena dengan perbandingan yang dia buat...khatulistiwa ni nampak ke tak nampak siapa yang tutup aurat, siapa yang tak..?ke buat-buat tak nampak????




betul tu.


-----------------
"It is better to dia for something than live for nothing" - Abraham Lincoln


Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 21:32


weh.hampa semua ni tak baik tau...geng umno semua bertudung labuh lah weh.semua pakat warak dan tawadhuk.tetiap hari buat ceramah agama kat kawasan memasing.geng pas saja yang suka terkinja sana sini buat konsert sure heboh...

bak kata pemahaman dari ayat khatulistiwa lah.. :sopan:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

beeman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2008
Ahli No: 32524
Posting: 116
Dari: atas pokok

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 01:52


Pada 29-03-08 21:32 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

weh.hampa semua ni tak baik tau...geng umno semua bertudung labuh lah weh.semua pakat warak dan tawadhuk.tetiap hari buat ceramah agama kat kawasan memasing.geng pas saja yang suka terkinja sana sini buat konsert sure heboh...

bak kata pemahaman dari ayat khatulistiwa lah.. :sopan:



apakah kiranya khatulistiwa bertudung labuh dan suka mendengar ceramah agama?peeeeweeet!!!


beeman:ustaz akil hayy memang rock!otai lagi tuuu..
amy seach pun selalu dengar ceramah agama dr. badrul amin.isteri dia pun dah pakai tudung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For beemanProfil   Hantar PM kepada beeman   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 09:14


Pada 02-04-08 01:52 , beeman posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-03-08 21:32 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

weh.hampa semua ni tak baik tau...geng umno semua bertudung labuh lah weh.semua pakat warak dan tawadhuk.tetiap hari buat ceramah agama kat kawasan memasing.geng pas saja yang suka terkinja sana sini buat konsert sure heboh...

bak kata pemahaman dari ayat khatulistiwa lah.. :sopan:



apakah kiranya khatulistiwa bertudung labuh dan suka mendengar ceramah agama?peeeeweeet!!!


beeman:ustaz akil hayy memang rock!otai lagi tuuu..
amy seach pun selalu dengar ceramah agama dr. badrul amin.isteri dia pun dah pakai tudung.



hahahaha... sakit perut aku gelak,mmemang peeeewiiitt!!! lah statement atas ni... :lucu: :lucu: :lucu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 09:24


sampai sekarang, tak ditarik2 pun... :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 09:26


tu lah cakap dah kena tarik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

agmnhob
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2007
Ahli No: 30706
Posting: 269
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 09:29


Pada 02-04-08 01:52 , beeman posting:

!!! QUOTE !!!


amy seach pun selalu dengar ceramah agama dr. badrul amin.isteri dia pun dah pakai tudung.


salah satu lirik lagu amysearch yang saya suka

Irama Marakas
Search


Tuhan...Siapakah kekasihmu didunia
Tuhan... Siapakah gerangan engkau puja

Meskinya. Aku insan yang lemah
Ada dosa
Dan Terlena
Tak wajar mendatangi
Kau segera

Menyuluh perjalananku
Yang masih jauh dari sempurna
Apatah lagi mahumu
Menggapai langit cintamu
Meliputi

Tuhan...Siapakah Kekasihmu zaman ini
Tuhan...Aku perlu sinaran cahayamu

Menyuluh perjalananku
Yang masih jauh dari sempurna
Apatah lagi mahuku
Menggapai langit cintamu
Meliputi

Irama Marakas ku bayangkan
Bunyian hujan, yang turun di hati
Menemani kesedihanku

Hilang kemahuan hidup kekalutan
Sepertinya insan lain
Kupersembahkan
Nyanyian Cinta



-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For agmnhobProfil   Hantar PM kepada agmnhob   Pergi ke agmnhob's Website   Quote dan BalasQuote

biru-putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.07.2006
Ahli No: 25137
Posting: 135

blank  


posticon Posting pada: 02-04-08 12:49


Pada 29-03-08 21:32 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

weh.hampa semua ni tak baik tau...geng umno semua bertudung labuh lah weh.semua pakat warak dan tawadhuk.tetiap hari buat ceramah agama kat kawasan memasing.geng pas saja yang suka terkinja sana sini buat konsert sure heboh...

bak kata pemahaman dari ayat khatulistiwa lah.. :sopan:



wei bro, kalau orang2 umno ada yang tak pakai tudung, orang2 pas pun ada yang tak pakai tudung.
begitu juga kalau orang2 pas pakai tudung labuh, orang2 umno pun ada juga yang pakai tudung labuh.

Bab hiburan pula kalau orang2 umno suka dengar muzik/nyayian kat sure heboh ke, orang2 pas pun ada juga yang suka dengar datang kat sana. saya percaya orang2 yang lantang bersuara tentang bab-bab islam dalam portal ukhwah ni pun selalu dengar muzik/nyanyian jiwang sama ada dalam kereta ke..kat tv ke..kat radio ke atau tak kira di mana pun ia tetap sama juga macam pergi kat sure heboh
pun begitu...kalau orang2 pas suka dengar ceramah, orang2 umno pun ada yang suka dengar ceramah macan saya :kelip:

jadi pas + umno kalau diterjemahan dalam bentuk angka adalah = 2x5
dari segi fitrah kita sama cuma tak serupa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For biru-putihProfil   Hantar PM kepada biru-putih   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 13:28


Pada 02-04-08 12:49 , biru-putih posting:

!!! QUOTE !!!



jadi pas + umno kalau diterjemahan dalam bentuk angka adalah = 2x5
dari segi fitrah kita sama cuma tak serupa...


ye, sama tapi tak serupa...

sama-sama parti politik, tapi satu pertahankan dasar sekular, dan yang satu lagi perjuangkan Islam...

yang satu tu nak laksanakan hukum Allah, dan yang satu lagi nak saman kalau hukum Allah dilaksanakan...

yang satu tu haramkan arak, judi, pub, disko, tutup pusat2 maksiat, dan yang satu lagi tu yang bagi lesen, atas alasan "sendiri mahu ingat..." :sopan:

yang satu tu, isteri dan anak2 pemimpin elok saja tutup aurat, dan pemimpin yang satu lagi biarkan saja anak isteri dedah aurat di khalayak ramai...

p/s: nilai sendiri yang mana sama, dan yang mana yang tak serupa.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.201146 saat. Lajunya....