Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 15 jam, 11 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: Tabiat warga ukhwah.com


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Tabiat warga ukhwah.com

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Tabiat warga ukhwah.com

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 23:11


Tatau lah benda ini berguna atau tidak. saja nak kasi pendapat / pandangan.

Sepanjang yang saya dok perhatikan, ada beberapa tabi'at yang biasa terjadi kepada warga ukhwah ini. 'Tabi'at' ni di kesan melalui cara penulisan warga ukhwah.com dalam beberapa (kebanyakan agaknya..) topik di sini.

Yang pertamanya ada jenis yang setelah posting sesuatu pandangan / pendapat dalam sesuatu tajuk, lepas tu dia 'senyap'. Dah tak jengok dah tajuk yang dia dah posting tu. Benda ni tidak termasuk dalam topik yang membincangkan isu/topik hangat. Kesannya, apabila forumers lain quote pandangan dia (sambil tunggu jawapan), quote tersebut tidak terjawab oleh orang tersebut (ada jugak orang lain 'tolong' jawabkan). Mungkin boleh guna private mesej terhadap orang tu. Tapi forumers lain tatau lah jawapan forumer tu.

Yang keduanya, ada jenis yang baca topik tertentu, baca first thread, lepas itu terus bagi komen / pandangan tanpa baca apa yang forumers lain 'cakap' dalam thread tersebut. Benda ni biasa terjadi terhadap thread yang dah panjang berjela, atau thread isu-isu hangat (bagi forumers yang tiba-tiba baru masok sesuatu topik dan terus 'bercakap'). Ini mengakibatkan banyak pandangan / soalan / jawapan bertindihan dan berulangan dalam topik tersebut.

Yang ketiganya sesiapa nak tambah lagi sila tambah.....javascript: tak()
:berfikir:

ps:- 'orang-orang' yang dikomen (atau 'digambarkan') ini akan wujud dalam thread ini.....(sekiranya diperhatikan....)


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-03-08 23:14


Assalamualaikum
antara tabiat yang lain...yang pernah berlaku seketika masa sedikit waktu dedolu...
ada yang sekadar memosting aikon² yang ada di sebelah kiri waktu nak posting ayat tu...huhu....

P/S : berlaku lagikah perkara ini sekarang...lewat² ini.... :berfikir:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 23:19


Pada 26-03-08 23:11 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!


Yang ketiganya sesiapa nak tambah lagi sila tambah.....javascript: tak()
:berfikir:


hohoho saudara sirat kita lupa satu tabiat yang penting: STYLE TULISAN MACAM NIII!!!! :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 23:20


tu trade mark itu.
ps:- awat ada lagi benda alah itu. rasa dah delete dah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 03:20


yang seterusnya...
suka quote dari awal sampai akhir... tanpa mengedit apa yang perlu...
adess.. :jangan: (bukan semua orang... tapi boleh dikurangkan...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-03-08 05:45


Pada 27-03-08 03:20 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

yang seterusnya...
suka quote dari awal sampai akhir... tanpa mengedit apa yang perlu...
adess.. :jangan: (bukan semua orang... tapi boleh dikurangkan...)


terutama mesej yang panjang gila....


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 07:31


yup, hamba setuju sangat dengan pendapat ismi_atikah dan izzul_islam tu. kadangkala posting yang dikirimkan di sini panjang brjela. pandangan hamba, kalau boleh biarlah ianya short and sweet. kadangkala forumers mungkin malas nak baca panjang2 lepas itu bila baca perenggan pertama terus bagi komen. itu salah satu faktor berlaku pertindihan pandangan seperti yang dinyatakan oleh sirat82 tadi. wallahu'alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 09:18


orang suka cakap "janganlah buat kesimpulan sendiri"
"janganlah cepat sangat buat kesimpulan"
ada orang sesuka hati cakap "dari mana awak dapat fatwa"


ini tabiat ke :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 10:55


Rasanya yang suka quote panjang panjang itu orang yang baru agaknya. dia tatau cara nak pendekkan (bersangka baeek heheheh)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 11:15


Pada 27-03-08 10:55 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Rasanya yang suka quote panjang panjang itu orang yang baru agaknya. dia tatau cara nak pendekkan (bersangka baeek heheheh)


tu lah pasal, satu lagi ada sesetengah orang tu (yang baru agaknya) yang tak reti edit posting, kalau ada salah dia akan quote balik kata-kata dia dan bagitau apa dia pembetulannya.

lepas itu ada juga kes, orang2 yang tak reti edit ni, oleh kerana ukhwah ada sistem automatik tukar perkataan2 tertentu, dia berkali2 post nak betulkan benda yang sama tapi sampai sudah tak dapat2...

kita yang nengok ni pula yang rasa sedih :sopan: :lol:

p/s: macam-macam


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 11:19


!!! QUOTE !!!

kita yang nengok ni pula yang rasa sedih :sopan: :lol:

eerrkkk..... :-o , kalau tengok icon tu......:-?
tak sedih pun. :-P


________________________________________________________
hehe...mohamad terasa lah pulak.

kalau dulu, memang tak reti nak edit2 ni..

main quote balik saja..

jadila...berkali2 posting...

:welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 11:33


Pada 26-03-08 23:19 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


hohoho saudara sirat kita lupa satu tabiat yang penting: STYLE TULISAN MACAM NIII!!!! :sopan:



ATAU STYLE TULISAN MACAM NI!!!!
ps:- Kalau terasa terfire tu Sorry lah ek...


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

didad
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1966
Posting: 114
Dari: penang

Selangor  


posticon Posting pada: 27-03-08 11:48


ada pula style orang yang nak bangkang saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For didadProfil   Hantar PM kepada didad   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 12:43


Pada 27-03-08 11:15 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!



lepas itu ada juga kes, orang2 yang tak reti edit ni, oleh kerana ukhwah ada sistem automatik tukar perkataan2 tertentu, dia berkali2 post nak betulkan benda yang sama tapi sampai sudah tak dapat2...

kita yang nengok ni pula yang rasa sedih :sopan: :lol:

p/s: macam-macam



ni perli ke kutuk ni ek ibnu_musa?? :? :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 14:16


Ada jugak yang satu ni suka quote posting forumer yang lain kemudian cuma tambah "betul tu".

Macam kenal saja :berfikir:


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 15:07


nak tambah, ada juga yang buat ruang forum sebagai ruang "chatting" macam cakap-cakap dalam YM saja... nak bercakap sikit-sikit tak mengapa lagi contohnya kita bertanya kemudian dia menjawab tapi kalau dah berjelajela sampai berquote2 hingga bertimpa2 banyak-banyak quote hingga penuh satu page dengan chatting depa tu saja, saya pun nyampah...

maaf lah jika ada yang terasa ye :P

ruang forum adalah ruang bersama dan ditatapi ramai, so harap toksah lah buat macam ruang chatting sendiri.... dan sepatutnya ruang forum adalah tempat untuk berbincang bukannya bersembang... apatah lagi jika yang tiada kaitan dengan topik.... dan apatah lagi jika bercakap mengenai hal-hal peribadi yang memang langsung tak ada kaitan dengan topik...

hal peribadi yang berkaitan dengan topik pun ok lah lagi... tapi ni kalau dalam topik politik pun pergi tanya pulak "oh awak dulu sekolah sama saya rupanya" bila ada something in common lepas itu bertaaruf pula lagi dalam topik tu... hadui lah...... nak bersembang, guna lah PM...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 16:48


Tabiat minta org lain tambah posting pun dikira juga ke?
Hehehe...

Dahsyat sirat82... ni.. Awas dia sedang memerhati tu...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 17:04


Pada 27-03-08 16:48 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Tabiat minta org lain tambah posting pun dikira juga ke?
Hehehe...

Dahsyat sirat82... ni.. Awas dia sedang memerhati tu...hehehe


:roll: Erkk!!? Kantoi...... :roll:
demo tahu guano kawe dok "perhati" ini....

ps:- Macam mana nak minta orang lain tambah posting...? Tektik baru ini. Kena kaji jugak ini


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 17:07


bila cik syahidatul bersuara saya pun terasa :-D

oklah..nak kurangkan bersembang :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 17:10


Pada 27-03-08 14:16 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!

Ada jugak yang satu ni suka quote posting forumer yang lain kemudian cuma tambah "betul tu".

Macam kenal saja :berfikir:


betul tu :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 17:21


Masalah Quotation

Saya melihat kepada keperluan untuk kita quote. Masalah yang timbul apabila quote dibuat ke atas quote dibuat ke atas quote......dibuat ke atas quote.

Namun, quotation sepenuhnya (bukan seperti di atas) diperlukan juga sekiranya topik itu perlu diulas secara spesifik kepada ayat-ayat yang spesifik supaya tak tersalah faham.

Oh, dan kalau nak saya kata tabiat, ADA YANG SUKA COPY AND PASTE TAPI TAK NAK BERTANGGUNGJAWAB ATAS APA YANG DICOPY DAN DIPASTE ITU. bila minta ulas balik dia sendiri tak tahu apa yang dicopy paste sebab dia pun baca bahagian atas saja copy paste.

Allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 17:57


Ada juga yang bila komen tu melencong ke tempat lain.. topik utama tak dibincangkan, tapi yang dihighlightkan tu perkara remeh atau yang tak berkaitan.. akibatnya bila forumers lain datang, mereka sambung komen yang dah termelencong tu.. lastly, main topic nya dah ke mana-mana dah..

Ada juga tebiatnya bertikam lidah.. kalau boleh tu nak pendapat dia saja orang lain mesti setuju.. sampai sanggup keluar kata-kata kesat dan kasar.. lepas itu datang pulak forumers lain.. pakat-pakat tambah sekati dua kutuk mengutuk.. akhirnya.. forum tu dah tak nampak macam pbincangan orang-orang ukhwah.. tapi sama saja dengan portal-portal yang tidak bertemakan ukhwah..

p/s: ada juga yang buang tebiat.. komen mereka --> :) :) :) :D :D :D senyum memanjang.. :P


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 19:04


apabila dinamakan forum, dah kompem jadi wadah untuk berkongsi ide, cetusan rasa, pengalaman mahupun pendapat secara terbuka. ataupun test power walau mumkin juga ada yang secara hakiki jenih menikus di dunia realiti :P

macam kata dr meow, adakala mumkin hal yang nak disentuh dianggap related to the topic, tu yang lama2 meleret2 menyimpang jauh dari arah matlamat asal topik berkenaan.

namun yang utama, apabila menyatakan soal pendapat. ia bukanlah sesuatu yang boleh disangkal sewenang2nya. sebab ia lahir dari pengalaman atau pemahaman masing-masing yang seharusnya terlibat secara total dengan situasi yang diperbincangkan (berkecuali dari yang suka menyampai2 kata-kata org lain semata). (boleh refer maksud 'pendapat' dalam kamus dewan). rasanya ok agaknya kalau TAK WUJUD ketidak sefahaman sebab bukan semua kita mengalami situasi yang sama meski ruang lingkupnya tak berbeza

selebihnya,walau topic itu menjurus soal serius, sebagai 'tukang baca', hanya mampu tertawa bila melihat posting yang pelbagai gaya (terhiburla kiranya ;) )

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 19:14


Pada 27-03-08 19:04 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!


selebihnya,walau topic itu menjurus soal serius, sebagai 'tukang baca', hanya mampu tertawa bila melihat posting yang pelbagai gaya (terhiburla kiranya ;) )


Ehh... samalah kita. Ingatkan I'm the only one yang rasa lucu dengan posting yang ada kat sini.... :-D



ps:- tengah dok sengeh seorang-seorang depan pc ini


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 19:32


kadang-kadang lucu baca posting ahli2 ukhwah ni yang sekadar ,tak tahu nak macam mana..hehe.. just jawab posting,`betul tu`... `setuju`,tak pun bagi ikon senyum saja...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 21:05


banyak kerenah yang diperhatikan..yang saya perasan,ada yang jenis suka cari gaduh dengan semua org..siap suka tulis huruf besar lagi...hehehe;-)
lain org lain peel..;-) :kelip: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 21:23


Pada 27-03-08 17:07 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

bila cik syahidatul bersuara saya pun terasa :-D

oklah..nak kurangkan bersembang :malu:


minta maaf cik sakinah.. huhu.. bila pulak saya bersuara.. saya menulis jeq :P

nak tambah satu lagi tabiat lah :D. kat forum kemain lagi tengok perangai forumers yang suka menulis dengan lantangnya... tapi bila jumpa di alam realiti, huhuhuhu... lain bebenor lah rasa... pendiam berlebihan pulak dah... rasa lucu pun ada.. hikss :sopan:


p/s: tersenyum dan tergelak sengsorang depan PC dah jadi biasa bila melayari ukhwah ni :D (kawan pernah nampak and tanya you dah gila ke? :lol:)..

sebenonye, kadang-kadang walau kita tulih serious2 dengan nada garang dalam topik pun hakikatnya kita dok tergelak2 kat sini.. :P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 21:56


by: syahidatul

!!! QUOTE !!!

sebenonye, kadang-kadang walau kita tulih serious2 dengan nada
garang dalam topik pun hakikatnya kita dok tergelak2 kat sini..

EHEHH... Sure.. Sapee lahh nak marah-marah terlampau dalam forum niiee..
Nampak sajaa garang posting, tapi bila berjumpa macam trouver_99 tuu,
peehh, macho danh ayu aabbbiisss!!!! EHEHHH... trouver!! Hope you dont
mind.. I just talk-talk here without intend to accuse.. Its not a big deal right??
WAHAHAH!!! Nanti kitee kuarr samee2 lagi ek trouver camm hari tuuhh...
Busy laahh sekarang.. Just a nice moment, then we hang out to the
computerized and IT environment of Low Yatt again.. Wuttss the new game that
you play now dudeee... HHHIIHHIIHHUUEEHHOOOEE...!!!! Memang sama
kepala dengan mamat trouver niiee.. Really comfort hang out with him..
AAIIK?? Where is Mulya? Meehh aarr join Pesta Buku.. Saya belanja minum...
Mr kakisamun pun.. Meehh dinda.. Meehh... Kucii Kuccii Beeookk
Beeookk Duuuddd (Bunyi keldai pakai terompah..)

p/s: Jumpa di JK Pesta Buku 2008!!! Nanti kalau nampak saya
jangan diam sajaa.. Nak mencari separuh mati karang, beribu-
ribu orang dalam tuuee.... HHIIHHIIEE.... :-D .. Daeng_Jati pun
datang, YYEEHH YYEEHHHH!!!

p/s: Yang paling garang, Miss syahidatul. UUISHH!! Cuak, cuak!!
Adduuhh.. Takut.. Takut... Nanti kena ketuk... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 27-03-08 22:41


Tak larat nak baca semu. Posting based on title topic sahaja. Selalunya topic yang ada front page sajalah nak review pun. Time constrain untuk baca semua. Dan paling menyampah posting yang terlalu provaksi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 28-03-08 12:06


Assalamualaikum

"forumers yang suka menulis dengan lantangnya... tapi bila jumpa di alam realiti, huhuhuhu... lain bebenor lah rasa... pendiam berlebihan pulak dah... rasa lucu pun ada.. hikss"

ada bau² kemenyan jeq kat ayat ni...Kenapa ye....sesuatu yang tidak diingini akan berlaku selepas ini..... :kelip:

dah buang tabiat agaknya orang tu..CS... :sopan:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 14:04


ada sesetengah orang tu, tabiatnya lah agaknya, gaya penulisan tu kelam kabut sangat, nervous agaknya, macam terkejar2 saja, kita baca pun terfikir: "apa hal mamat ni, kena kejar dek hantu ke?" :lol:

relax lah bro...

kalau dulu-dulu, ada seorang forumers yang gaya tulisannya macam ni!!!!!!!! setiap ayat mesti ada ni!!!!!!!!!! :sopan:



Pada 27-03-08 12:43 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!


ni perli ke kutuk ni ek ibnu_musa?? :? :berfikir:



kedua-duanya agaknya, hahaha


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 28-03-08 14:32


Pada 27-03-08 14:16 , Al-Mashoori posting:

!!! QUOTE !!!

Ada jugak yang satu ni suka quote posting forumer yang lain kemudian cuma tambah "betul tu".

Macam kenal saja :berfikir:



hah! :P kalau quote lepas itu tambah "betul tu" .. tak lain tak bukan saudara 'Rashdin' kita.. no wonderlah dia punya posting beribu2an.. hoho.. :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 14:42


Pada 28-03-08 14:32 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!


hah! :P kalau quote lepas itu tambah "betul tu" .. tak lain tak bukan saudara 'Rashdin' kita.. no wonderlah dia punya posting beribu2an.. hoho.. :P

mungkin hanya itu yang terlintas di fikiran dia ketika itu (bersangka baeek heheheh) :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 28-03-08 15:03


isk...nasib baik tak ada sapa nampak.. eni asyik dok sengih2 depan pc...huhuhuh
i myself kadang-kadang buat silap waktu post..kadang-kadang dipengaruhi emosi...
tapi kadang-kadang tu bila dok baca satu-satu.. memang tak tahan wooo nak tergelak....
ada yang eni pernah perasan punya lah berapi bagai nak rak...
rupa-rupanya dia tak paham pun perkara yang dia pertahankan...adei.. terkekek2 kadang-kadang gelak :P

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 15:06


Pada 28-03-08 14:42 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-03-08 14:32 , ainunhub posting:

!!! QUOTE !!!


hah! :P kalau quote lepas itu tambah "betul tu" .. tak lain tak bukan saudara 'Rashdin' kita.. no wonderlah dia punya posting beribu2an.. hoho.. :P

mungkin hanya itu yang terlintas di fikiran dia ketika itu (bersangka baeek heheheh) :sopan:



Adakah ibnu_musa cuba menggunakan tektik yang sama..?
Mungkin tidak (bersangka baeek heheh :berfikir: )

ps:- saja buat double qoute


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 15:13


Tabiat teman kat sini semua urang pun dah tau. ye lah urang paling menyibuk kat Ukhwah.com. tengok saja lah posting siapa paling banyak. dah kalahkan Ibnu Musa dah yang mula-mula dapat title Lagenda.
Posting teman banyak berkhayal dan benda-benda yang pelik-pelik yang tak berpijak kat dunia realiti.
Lagi satu tabiat teman, teman ni keras kepala. nak menegakkan benang yang basah walauape jua keadaan sekalipun!
Jangan ada urang yang mengkecik2 kan bangse melayu. habis semua teman mengamuk. (Tak betul ke Daeng ni) erm....
lagi, teman ni pendukung, Adat, Adab dan Istiadat Melayu. Pernah bertengkar dengan Naruto-san pasai Adat Perkahwinan Melayu dan Hantaran.
Hakikatnye kat Dunia realiti teman ni pendiam dan suka menyendiri (Kesan dari perjalanan kehidupan dari kecik).
Dan lagi satu, kalau kat dunia realiti teman tak takut mati! malah pernah cubaan membunuh diri ketike menghadapi tekanan perasaan yang melampau. (Sejarah Silam)
Itulah tabiat teman kat Ukhwah.com ni.

/

Ni dia Daeng Jati Merah Silu, kalau semua urang nak kenai. Slogan teman kat Ukhwah.com ni ialah 'Berjinjang Naik, Bertangge Turun'


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 15:24


by: Daeng_Jati

!!! QUOTE !!!

Ni dia Daeng Jati Merah Silu, kalau semua urang nak kenai. Slogan teman
kat Ukhwah.com ni ialah 'Berjinjang Naik, Bertangge Turun'

WAAHH!! Smart nampoknyee mike ni yee.. Bangge teman nengokk mikee niee..
Melayu bebenorr... Keghih tu mesti tajam mikee asoh selalu kann... Ghupe
hulubalang pengawei istanee mikee niiee... Teman tetap sokong
mikee dalam usehe mempertahankan ketuanan Melayu niiee..

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 15:26


Hmm....
Ada satu lagi tabiat warga ukhwah yang berjaya dikesan berdasarkan cara penulisan (penaipan (menaip)) dalam beberapa thread. Ada forumer yang apabila membaca thread atau topik yang forumer lain post, tak tengok pun siapa yang post kan sesuatu pendapat tersebut (biasanya dalam thread yang panjang berjela). Kalau qoute sesuatu pendapat pun, hanya selepas qoute baru tau sapa yang post sesuatu pendapat tersebut.

ps:- ini hanya pemerhatian peribadi, mungkin betul dan mungkin tidak betul


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 15:28


pahlawan dari mana ni....? :-D :-D :-D
eeee....kiutnyer diaaa...... :sopan: :sopan: :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

ainunhub
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2007
Ahli No: 30954
Posting: 495
Dari: Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 28-03-08 15:38


Pada 28-03-08 15:13 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Tabiat teman kat sini semua urang pun dah tau. ye lah urang paling menyibuk kat Ukhwah.com. tengok saja lah posting siapa paling banyak. dah kalahkan Ibnu Musa dah yang mula-mula dapat title Lagenda.
Posting teman banyak berkhayal dan benda-benda yang pelik-pelik yang tak berpijak kat dunia realiti.
Lagi satu tabiat teman, teman ni keras kepala. nak menegakkan benang yang basah walauape jua keadaan sekalipun!
Jangan ada urang yang mengkecik2 kan bangse melayu. habis semua teman mengamuk. (Tak betul ke Daeng ni) erm....
lagi, teman ni pendukung, Adat, Adab dan Istiadat Melayu. Pernah bertengkar dengan Naruto-san pasai Adat Perkahwinan Melayu dan Hantaran.
Hakikatnye kat Dunia realiti teman ni pendiam dan suka menyendiri (Kesan dari perjalanan kehidupan dari kecik).
Dan lagi satu, kalau kat dunia realiti teman tak takut mati! malah pernah cubaan membunuh diri ketike menghadapi tekanan perasaan yang melampau. (Sejarah Silam)
Itulah tabiat teman kat Ukhwah.com ni.

/

Ni dia Daeng Jati Merah Silu, kalau semua urang nak kenai. Slogan teman kat Ukhwah.com ni ialah 'Berjinjang Naik, Bertangge Turun'



pergh!! tengok muka/gambar memang betul confirm hang ni jenis keras kepala.. :P bukanlah menegakkan benang basah untuk perkara yang tidak benar - tidaklah itu yang diharapkan.

Walau apapun.. ungkapan 'menegakkan benang basah' tak perlulah digunakan dalam mempertahankan maruah bangsa, ..kelihatan seperti tak kena sahaja.. lainlah seperti 'gengam bara api biar jadi arang'.. & etc.

kerana jika dilihat.. dari sudut kebenarannya.. tidak akan tegak benang yang basah walau apa usaha sekali pun.. tidak seperti bara, walaupun terpaksa mengorbankan 'gengaman'. jadi, penggunaan ungkapan dalam mengukuhkan sesuatu kenyataan/pendirian biarlah tepat.

(itu pendapat aku sahaja.. :) sebab aku TAHU. Aku tidak setanding Daeng_Jati dengan ilmu pengetahuannya yang jauh lebih mendalam mengenai 'bangsa melayu' - walaupun aku sendiri melayu!!)

*sejarah silam juga membantu seseorang menjadi lebih 'berguna' untuk dirinya sendiri dan masyarakat.. begitu juga sebaliknya.




..no harm eh.. :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainunhubProfil   Hantar PM kepada ainunhub   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 17:56


Pada 27-03-08 21:23 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



nak tambah satu lagi tabiat lah :D. kat forum kemain lagi tengok perangai forumers yang suka menulis dengan lantangnya... tapi bila jumpa di alam realiti, huhuhuhu... lain bebenor lah rasa... pendiam berlebihan pulak dah... rasa lucu pun ada.. hikss :sopan:



memangla..kat forum,pm baik saja..bila jumpa kat dunia betul ni..adusss..aku sendiri terkene
kawan yang aku anggap baik rupanya makan aku balik..
lepas ni aku malas nak percaya kat sesiapa dah..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 18:08


Prof suka dengan topik ini kerana di sini nampak kepada komen keperihatinan dan kesedaran sivik dalam tabiat berposting.

Sirat82 .....demo dok mana ? Nusuk mano tu ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 18:25


Pada 28-03-08 18:08 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Prof suka dengan topik ini kerana di sini nampak kepada komen keperihatinan dan kesedaran sivik dalam tabiat berposting.

Sirat82 .....demo dok mana ? Nusuk mano tu ?


Lahir : perak
Tinggal : kelantan
sekolah : terengganu
Matrik : negeri 9
Univ : KL (UM)
sekarang : serdang

ps:- menjawap soalan ke tidak ni....? :-?


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 18:46


Pada 28-03-08 15:13 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Tabiat teman kat sini semua urang pun dah tau. ye lah urang paling menyibuk kat Ukhwah.com. tengok saja lah posting siapa paling banyak. dah kalahkan Ibnu Musa dah yang mula-mula dapat title Lagenda.


cheiss :sopan: :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 18:47


Pada 28-03-08 18:25 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-03-08 18:08 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Prof suka dengan topik ini kerana di sini nampak kepada komen keperihatinan dan kesedaran sivik dalam tabiat berposting.

Sirat82 .....demo dok mana ? Nusuk mano tu ?


Lahir : perak
Tinggal : kelantan
sekolah : terengganu
Matrik : negeri 9
Univ : KL (UM)
sekarang : serdang

akan datang : liang lahad :sopan: :lol:

p/s: jangan marah, nanti kena jual...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 28-03-08 20:58


Pada 28-03-08 14:04 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

ada sesetengah orang tu, tabiatnya lah agaknya, gaya penulisan tu kelam kabut sangat, nervous agaknya, macam terkejar2 saja, kita baca pun terfikir: "apa hal mamat ni, kena kejar dek hantu ke?" :lol:

relax lah bro...

kalau dulu-dulu, ada seorang forumers yang gaya tulisannya macam ni!!!!!!!! setiap ayat mesti ada ni!!!!!!!!!! /quote]




wah ser0nok ye ibnumusa..yang kelam kabut tu macam kenal saja sapa mamat tu...huhu dia high in neuroticism agaknya, sebab tu selalu darah gemuruh saja...hehe no offense ya....!

dan sapa selalu kai ni!!!! pun saya kenal!!!!!! da lama tak nampak dia bertandang kat ukhwah ni!!!!!


-----------------
strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 28-03-08 22:17


ish2 banyak komen individu saja...ehehe...yang dituju semu tak kenal pun..ehehhe...maaflah terasa jarang pula posting sekarang ini...hhuhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-03-08 22:20


Pada 28-03-08 18:47 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


akan datang : liang lahad :sopan: :lol:

p/s: jangan marah, nanti kena jual...


Ooppss... Boleh terlepas pulak. Tapi tu semua orang sama

ps:-Kalau jual boleh laku ke...?


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 11:06


ada yang suka buka topic bebanyak....hehe jangan marah



Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 11:56


by: rose_itam

!!! QUOTE !!!

ada yang suka buka topic bebanyak....hehe jangan marah

Memang ada.. Tapi tak mengapa kiranya orang-orang tersebut state, "I got the
article from blaa..blaa..blaa.., The purpose is blaa...blaa...blaa... And I hope we
can blaa..blaa..blaa... Atau mempunyai penerangan, AT LEAST. Saya beri satu
contoh mudah, seperti yang dilakukan saudara hafeezzul dalam topik "TESCO
-Ta ya sin kaf wau." Ia mempunyai gambar dan mempunyai something yang
hendak disampaikan, AT LEAST. Bukannya sekadar copy, paste, hilang!!
Copy, paste, hilang!! Seperti saudara ibnu_musa juga, dalam topik beliau,
"seluar jeans adalah pakaian lelaki, so wanita???", he post, gives the
feedback, state the fact, review again and make it interesting. Menunjukkan
beliau menyumbang, giving the input dan bertanggungjawab terhadap what had
been posted previously.
Menyumbang secara ilmiah. Saya gemar cara Mr
hafeezzul, ibnu_musa dan shinfay_de.


Mereka berforum secara ilmiah. Saya
tolak tepi dulu kiranya berlainan pendapat dan tak setuju dengan orang lain but
the way forumnist express how themselves conduct the research and behave,
menunjukkan mereka gemar berforum secara ilmiah, knowledgable dan
menyumbang. You know, its really annoying when you quote the whooolleee
text, 300-400 patah yang ditaip dengan hasil intelek oleh forumnist lain then you just reply, "Betul
tu", "Haahh!! Saya sokong", "Yaaa... Saya macam tu jugakk", "Yaa...
Betul-betul" and so on or whatever that you prefer to reply. Annoying tau
taakk!! Orang akan ingat kita cuma sekadar nak menambah bilangan posting
and just provoke, to make some the condition getting worst!!! Annoying sangat!!!!
p/s: Im not pointing to anybody. I repeat, ITS GENERAL, not specifically intend.
And its also annoying bila segala jenis berpuluh-puluh icon
smilee, sad, guling-guling and letak lagi smile tu.. Tambah lagi
icon gelak ttuuu... Dan entah apa yang cuba disampaikannya...
Really annoying!!! Maturedlaaahh skeett.. Forum secara
matang... Menyumbang...
    

Dan saya turut memuji ahli-ahli ukhwah yang disayangi sekalian, the
enthusiasm yang ditunjukkan terhadap sesuatu perkara. Contohnya
Daeng_Jati dalam usaha research serangga, ummusafiah dalam topic
accounting memberi saya exposure dalam perkara baru, Mr sayatetapsaya
dalam topik "Luahan hati jurutera" berusaha menunjukkan how the
environment at the civil engineering site, Mr transmissionline dalam usaha
menekankan kepentingan ilmu dalam portal ilmiah ukhwah ini, Mr Howling_wolf
dalam topik malaikat, dan penguraian konsep meta-physicnya.. Mr sailormoon
dalam topik-topik IT and networking technology... Dan juga ahli-ahli
ukhwah.com yang lain dengan posting-posting berkualiti dan ilmiah...
Saya
boleh melihat usaha mereka... Sebab kadang-kala, seperti yang dikatakan Mr
transmissionline sebelum ini, posting-posting yang berkualiti, ilmiah dan
bertanggungjawab akan cepat tenggelam apabila ada yang bersembang
umpama YM or MSN messenger dalam sesetengah topic berat (But I think its
fine if you want to ask somehing or chatting a little bit dalam topik yang ringan
and no need too much research).


Then bila ada ahli baru yang mula baca,
posting yang tinggi kualitinya kadang-kadang terlepas pandang dan minat
terhadap ilmu oleh ahli tersebut dalam specified topic akan hilang... Dan dia
akan mula tidak berminat untuk menyumbang.... Dan nasihat saya,
sama-samalah kita berusaha memeriahkan ukhwah.com ini dengan
dasar-dasar ilmiah dan kualiti seperti yang ditekankan oleh Mr
transmissionline sebelum ini. Lastly.. tak salah, tak marah pun saya pada yang
ingin terus posting dalam topik couple.. jiwang.. kahwin.. kahwin.. dan kahwin
lagi sampai tangkap lentok dan meleleh habiss... cair lentokk baik punyaa and
so on whatever it takes... Just proceed... Not a big deal... - sekian -

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 19:09


Pada 29-03-08 10:05 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
farishah, IM.... :jangan: yang dah berlalu tu biarkan berlalu ye...janganlah provoke macam tu...biarkan dia dengan diri dia...tunjukkanlah akhlak kita yang mulia ni..jika kita benar² di jalan yang benar...(erk..macam pelik jeq ayat ni..:berfikir: )



erm, saya rasa tuan tetap dah salah teka orang, kalau nak tau siapa yang saya maksudkan bolehlah tanya farishah, semua tekaan dia tepat dan mengena :welcome:

saya cakap begitu bila tuan tetap sebut pasal provoke, sah dah salah orang.

kita bukan provoke sesiapa, cuma cerita tentang tabiat2 warga ukhwah.com, semua tabiat2 yang disebut saya percaya pernah ditegur oleh warga2 ukhwah lain yang prihatin tentang etika dan emosi forumers di ukhwah.com ni.

tabiat tuan tetap macam mana pula ye...? erk... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Princess-Shida
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32888
Posting: 28
Dari: Damansara

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-08 21:05


Salam,

Dah agak dah topic ini pasti berulang kembali......he,he,he dah lali....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Princess-ShidaProfil   Hantar PM kepada Princess-Shida   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 30-03-08 08:13


hehe..geli hati membaca kat sini..adehhh!!
sapa makan cili dia rasa pedas..kadang-kadang ummu pun macam makan cili lah..terasa juga ni weh..hik2..
rasanya topik ni d buka untuk menimbulkan kesedaran untuk warga ukhwah..
dengan hrpan ada yang mengambil ikhtibar..topik d buka dan melibatkan perbincangan..pendapat d beri..so Kalau rasa terasa mesti rasa nak berubah kan..adehhh..tapi kadang-kadang malu juga..ummu pun biasa buat apa yang saudara/i posting kat atas tu..hehe..mahon maaf..mohon ampun...

lagi tambahan..hMm yang boleh d tengok/d perhatikan..stdt exp suka meluahakan kat topik .::open diary ukhwah::. trmasukla ummu..mesti membincangkan pasal masalah pljaran..tensyenn..asingmnt..exam, test..etc

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-03-08 10:12


hikhikhik ;)

had yang satu ni.. tataulah boleh sebut ke tak ;)

tabiat suka mengedit posting ;)

dah edit, edit lagi. dah edit, edit lagi. kadang sampai 4-5 kali edit post yang sama.

nak gelak.. memang sah2 dah gelak depan nb ni dah. tapi the main point tuan empunya nak sampaikan, rerasa macam.... satu cara menyelamatkan diri atau melepaskan geram agaknya.. ;) (wallahua'lam)- 'baik sangka- dia lupa nak tulih agaknya awal-awal tu :)

a'lah kulli hal... apa pun memang seronok sebenarnya mencari salah orang ni..... tanpa menyedari kesilapan diri ni... :( (maafkan diri ini...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-03-08 10:42


Tabiat warga Ukhwah.com ye..???


Hmm. Aku bagi pendapat aku lah..
Hasil analisis terhadap diri aku sendiri edisi buang tebiat.. huahuahuahuahuahua..

Lebih baik merenung kesilapan diri sendiri dari pada menuding kepada urang lain.. setuju dok..??


Hmm,

Kalau berposting dengan orang buang tebiat macam pemburutree, secara tak langsung aku pun buang tebiat juga.. Kalau huru-hara.. aku tambah huru-hara lagi.. kalau nak tegur pun tak boleh jalan dah..

Ada masanya busan-busan, saja-saja posting topik kelakar dalam laman isu-semasa atau seumpamanya.. seronok tengok topik tu dilock..
Hmm, betapa moderator.. sabar dan gigih.. ngehhngehhehheh..

Kalau topik tu terlalu panas sehingga boleh mencetuskan piket, huru-hara, atau demo jalanan.. secara tak langsung aku pun kena meminta maaf dengan rasa rendah diri.. insya-ALLAH..

Atau cara lain lagi reply topik-topik before yang urang tanya tapi aku tak jawap lagi..


Hmm..

Ukhwahrian lain pula cenggano??


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 30-03-08 10:55


Satu lagi tabiat, suka melepaskan dan menunjukkan PERASAN dalam posting. kat luar agaknya tak ada peluang nak melepaskannya, lalu melepaskan dalam ukhwah. Yang kelakarnya kebanyakan posting hanya main reka-reka bukan betul.

dalam posting dibuat sedemikian rupa supaya diri nampak hebat dan orang lain kagum.... :lucu: tapi sayang seribu kali sayang... habuk pun tak ada. Tujuan menjawab pun bukannya nak berdiskusi tetapi lebih supaya orang pandang hebat. kalau ikut teori psikologi memang begitu: TONG KOSONG KUAT BUNYINYA. Orang yang tong kosong memang PERASAN dulu kini dan selamanya

Sian Ukhwah..... dijadikan tempat melepaskan perasan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-03-08 16:14


Pada 29-03-08 21:05 , Princess-Shida posting:

!!! QUOTE !!!

Salam,

Dah agak dah topic ini pasti berulang kembali......he,he,he dah lali....


Sebelum ni dah pernah ada ke topik macam ini? Tajuk nya apa?


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-03-08 16:43


Pada 30-03-08 10:12 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

tabiat suka mengedit posting
dah edit, edit lagi. dah edit, edit lagi. kadang sampai 4-5 kali edit post yang sama.


Macam mana boleh tau topik tu dah kena edit (bagi orang yang baru baca topik tu).

ps:- ilmu baru ini...


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 31-03-08 11:52


Assalamualaikum
erk...tabiat saya ye IM....??? hmm.... :berfikir:
tapi kan, mungkin itu memang tabiatnya...tabiat dia..cuma gegayenye macam ada sedikit provokasi terhadap dia...wasenye macam tahu siapa dia tu..ke dia saya lain dengan dia IM..??? ni nak kena tanya farishah ni....:hammer:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 15:35


Telah banyak pendapat dan pandangan yang dikemukakan oleh forumers yang masuk dalam thread ini. Ada yang memberi kritikan yang membina. Ada juga yang memberi kutukan yang meng'down'kan (heheh inggeris diberi imbuhan) perasaan pembaca thread ini.

Dalam dua tiga hari ini, saya dapati terdapat perubahan positif dalam beberapa thread topik lain (mungkin forumers dah sedar tabiat masing-masing). Namun pada masa yang sama ada juga kesan negetif yang muncul. Saya rasakan seolah-olah 'ramai' (betul ke ramai... entah...) forumers yang tidak memberi pendapat atau menyatakan sebarang pandangan, atau dengan kata lain jumlah posting yang biasa wujud dalam beberapa thread lain semakin berkurang keaktifan thread tersebut (boleh paham ke tidak ini..)

Tujuan saya buka topik ini hanyalah lebih bersifat kajian pandangan secara lebih menyeluruh tanpa mem'fire' (lagi inggeris diberi imbuhan..) mana-mana individu. Maaf sekiranya topik ini mengundang salah faham, atau menimbulkan salah faham.

ps:- Biasanya hari jumaat , sabtu dan ahad ukhwah.com akan lebih aktif. Tapi minggu ini terasa agak kurang aktif. Mungkin hanya perasaan aku jeh koot
Satu lagi, sekarang macam dah makin ramai yang guna "ps" kat akhir posting...


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 15:54


Hmm.. tersenyum Prof baca posting sirat82... Memang hebat dari lahir tempat lain membesar serta belajar hingga apa yang dia buat sekarang memang berbeza (kira asyik berpindah).

Tak silap Prof mengikuti topik ini kerana apa yang pernah Prof serta pihak MT ingin bagi semua warga Ukhwah cakna apa posting serta topik yang dikemukan pasti terjawab di sini. Terima kasih kepada sahabat-sahabat yang memberi komen yang boleh semua kita kongsi.

Prof sendiri dipertanggungjawab untuk 3 forum yang menang berat dipikul. Apatah lagi Admin yang memantau semua forum. Kalau ada topik yang sahabat semua pernah buka dalam forum jagaan Prof, ampun maaf jika tersilap tetapi jika sebaliknya itu sememangnya tugas.


p/s: Alangkah indah hidup ini....Hidup bersama ILahi


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 16:08


Pada 31-03-08 15:54 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Hmm.. tersenyum Prof baca posting sirat82...


Samalah... ini tengah tersenyum (tersengeh) baca posting prof.....

ps:- Aku bukanlah insan yang hebat, tapi bukan juga insan yang lemah. Aku hanyalah insan yang sederhana.....


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 16:19


Pada 30-03-08 16:43 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!



Macam mana boleh tau topik tu dah kena edit (bagi orang yang baru baca topik tu).

ps:- ilmu baru ini...



hmm...
ana ni JAHAT SANGAT orangnya... jadi SALAH org memang sentiasa TERLIHAT di mata ni.. berbanding KELEMAHAN senDIRI.

wallahua'lam....



-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 16:30


Soal edit mengedit pasti ada pihak tuan punya posting atau sasaran pihak moderator...

Kalau Prof ambik tindakan edit cuma memperbetulkan ayat serta tindakan tegas mahu memastikan orang lain baca dengan tidak mengelirukannya.
Bukan saja-saja nak edit serta atas tindakan tidak puas hati....

Terpulanglah penilaian masing-masing. Lagipun memang dalam kehiupan kita perlukan pandangan orang lain untuk menilai kebaikan serta kelamahan sendiri. Sendirian agak payah untuk menyedarinya..


p/s: Prof akan sentiasa memohon maaf zahir dan batin sepanjang menggalas tanggungjawab sebagai moderator. Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 16:36


Pada 31-03-08 16:19 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-03-08 16:43 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Macam mana boleh tau topik tu dah kena edit (bagi orang yang baru baca topik tu).

ps:- ilmu baru ini...

hmm...
ana ni JAHAT SANGAT orangnya... jadi SALAH org memang sentiasa TERLIHAT di mata ni.. berbanding KELEMAHAN senDIRI.

wallahua'lam....


Saja buat double posting supaya nampak kesinambungan....

Bagi saya, posting saudara/i nurkamar mengundang kepada dua cara 'bacaan'. So, saya agak pening nak ikut jenis 'bacaan' yang mana satu (maksud sebenar yang ingin disampaikan..).

Pertamanya bersifat menyindir. Cara 'bacaan' nya seolah-olah saya menyindir saudara/i nurkamar, dan kemudian nurkamar membalas sindiran saya.

Keduanya bersifat mengakui kelemahan diri. Nurkamar menyifatkan seolah-olah dirinya adalah "orang yang jahat (hanya secara wording, bukan sifat)dan suka mencari kelemahan orang lain, tapi lupa kelemahan diri sendiri "

Jadi cara bacaan manakah yang lebih betul....? (bagi nurkamar)

ps:- Ini pertanyaan secara jujur tanpa niat menyindir....


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 16:49


Pada 31-03-08 16:36 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!





:)

jauh sungguh pemikiran adik ni :)

ambil yang kedua. umpamakan sahaja seperti satu jari ini menunju ke muka org, 4 jari ini menikam diri sendiri.

refer to my previous post..

!!! QUOTE !!!

a'lah kulli hal... apa pun memang seronok sebenarnya mencari salah orang ni..... tanpa menyedari kesilapan diri ni... (maafkan diri ini...)


wallahua'lam.


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 09:40


Pada weekdays, ukhwah.com didapati amat aktif antara pukol 9pagi -5.30 petang. Ini mungkin kerana ramai forumers yang sudah bekerja (menggunakan intenet opis :-D )


ps:- jangan curi tulang oiii :-D


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Administrator




posticon Posting pada: 02-04-08 10:13


Sdr Sirat.... Di ukhwah.com tak guna istilah forumer sebaliknya guna istilah WARGA Ukhwah.com

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 12:03


Pada 02-04-08 10:13 , Administrator posting:

!!! QUOTE !!!

Sdr Sirat.... Di ukhwah.com tak guna istilah forumer sebaliknya guna istilah WARGA Ukhwah.com


Oooo.. like that... :-o

ps:- Gomen nasai!!!


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 12:10


Pada 02-04-08 09:40 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada weekdays, ukhwah.com didapati amat aktif antara pukol 9pagi -5.30 petang. Ini mungkin kerana ramai forumers yang sudah bekerja (menggunakan intenet opis :-D )


ps:- jangan curi tulang oiii :-D



ni perli ke apa ni :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 12:47


Jangan makan (rasa) garam kalau tak nak rasa masin.
Jangan makan (rasa) gula kalau tak nak rasa manis.
Jangan makan cili kalau taknak makan sebab pedas itu!!
Jangan makan budu kalau tak ada lada burung dan nasi. (buat apa ratah budu...?)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 13:39


antara tabiat warga ukhwah juga, suka guna ayat2 yang macam ni:

"jangan makan cili kalau tak nak rasa pedas..."

"hanya yang makan cili akan rasa pedasnya..."

"siapa yang makan cili dia yang terasa pedasnya..."

p/s: and so on... :-P


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-08 15:31


api, lagi sedap siapa makan cili dia rasa epal... :sopan:

opss... ter'off' topik pula...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 14:06


Saja-saja mahu tambah lagi satu tabiat di ukhwah.com ni. 'Kelihatan'macam wujud 'kroni' dalam ukhwah.com ni. Kroni yang dimaksudkan bukan macam kroni kerajaan atau yang biasa difahamai. Kroni yang dimaksudkan; saya bagi contoh:

1)Kroni geng BA dengan geng BN (satu kroni sebab 'kumpul' kat thread yang sama)

2)Di mana ada geng HT di situ ada geng PAS (geng BN macam tak ada pulak kat thread tersebut)

3)contoh lain; Kroni geng jiwang/cintan, Kroni geng open diary, ....DLL

ps:- di mana ada geng HT pasti di situ ada ibnu_musa.. (errk?)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 15:24


teman tak suka lah istilah Kroni kroni ni.....
ada lagi satu yang meke tak kaji lagi ni Ikatan Ukhwah Semut.
kat ukhwah ni ada ahli2 semut yang bersatu padu. meke kaji lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 15:33


Pada 02-04-08 13:39 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

antara tabiat warga ukhwah juga, suka guna ayat2 yang macam ni:

"jangan makan cili kalau tak nak rasa pedas..."

"hanya yang makan cili akan rasa pedasnya..."

"siapa yang makan cili dia yang terasa pedasnya..."

p/s: and so on... :-P



Tapi ada jugak yang tak makan cili tapi rasa pedas

dan

ada juga yang makan cili tapi tak rasa pedas

ni pun TABIAT jugak kat ukhwah ini


Nak tahu Kenapa berlaku sebegini?

Makan cili dan rasa pedas:
http://swordofdeen06.multiply.com/journal/item/21/Kepelikan_II_Fenomena_Cili_dan_Rasa_Pedas

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 16:15


Pada 03-04-08 14:06 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!



ps:- di mana ada geng HT pasti di situ ada ibnu_musa.. (errk?)


erm, ayat tu macam ada yang tak kena saja...

macam ni, di mana ada isu-isu sensitif di situ ada ibnu_musa, dan di situ juga akan ada orang2 HT. nampak tak betapa "serasi"nya kami :sopan:

kesimpulannya: ibnu_musa ada di mana-mana... 8-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 16:36


Pada 03-04-08 14:06 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Saja-saja mahu tambah lagi satu tabiat di ukhwah.com ni. 'Kelihatan'macam wujud 'kroni' dalam ukhwah.com ni. Kroni yang dimaksudkan bukan macam kroni kerajaan atau yang biasa difahamai. Kroni yang dimaksudkan; saya bagi contoh:

1)Kroni geng BA dengan geng BN (satu kroni sebab 'kumpul' kat thread yang sama)

2)Di mana ada geng HT di situ ada geng PAS (geng BN macam tak ada pulak kat thread tersebut)


tak dinafikan tabiat ini...

tapi macam tak tepat kalau cakap begitu, sebab mereka-mereka ni walau pun berbeza fahaman tapi biasanya posting dalam topik yang sama saja, yang beza sama ada secara baik-baik atau gaduh2 :sopan:

p/s: tabiat apa lagi ye ada dalam ukhwah ni, fikir... :berfikir: :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 16:59


Pada 03-04-08 15:24 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman tak suka lah istilah Kroni kroni ni.....


habis tu teman nak pekei istilah apa? masa teman dok posting tadi pun teman dok fikir apa istilah yang ada unsur 'kontrobesi' sikit untuk tamboh efek posting teman itu. Tu yang jadi istilah kroni tu. Meke ada cadangan lain?

!!! QUOTE !!!

ada lagi satu yang meke tak kaji lagi ni Ikatan Ukhwah Semut.
kat ukhwah ni ada ahli2 semut yang bersatu padu. meke kaji lah....


Nanti teman kaji jugok. ada link yang berkaitan?

ps:- teman bekas urang perok. Tapi idok perenoh cakap perok. Idok tahu lah betul ke idok bahasa teman ini.

ps:- teman tanya dengan penuh kudus dan idok ada unsur-unsur sindir dan kutukan dalam posting teman ni. Kalau ada nanti teman edit balik.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 17:04


Pada 03-04-08 15:33 , swordofdeen posting:

!!! QUOTE !!!



Nak tahu Kenapa berlaku sebegini?

Makan cili dan rasa pedas:
http://swordofdeen06.multiply.com/journal/item/21/Kepelikan_II_Fenomena_Cili_dan_Rasa_Pedas


Dah baca dah tadi saja baru. Bagus juga cara pemikiran jenih macam tu.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 17:20


Pada 03-04-08 16:15 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!


kesimpulannya: ibnu_musa ada di mana-mana... 8-)


Ooohh... maknanya dalam topik cintan cintun jiwang tangkap lentok pun ibnu_musa akan ada. :-D

ps:- saja buang ayat yang awal.:-D (niat gurau saja ini)


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 17:46


Pada 03-04-08 14:06 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Saja-saja mahu tambah lagi satu tabiat di ukhwah.com ni. 'Kelihatan'macam wujud 'kroni' dalam ukhwah.com ni. Kroni yang dimaksudkan bukan macam kroni kerajaan atau yang biasa difahamai. Kroni yang dimaksudkan; saya bagi contoh:

1)Kroni geng BA dengan geng BN (satu kroni sebab 'kumpul' kat thread yang sama)

2)Di mana ada geng HT di situ ada geng PAS (geng BN macam tak ada pulak kat thread tersebut)


Apa yang saya maksudkan ialah:
BN dan BA adalah dari kumpulan (kroni) yang sama dalam ukhwah.com ni, walaupon hakikatnya BN geng lain , BA geng lain. Senang contoh macam ni;

Kalau ada saja topik politik malaysia, golongan yang 'berfikiran' politik malaysia akan berkumpul dalam thread tu. Kalau diperhatikan, biasanya orang-orang yang sama (teman atau lawan).

Kalau wujud saja topik khilafah, golongan yang terlibat akan berkumpul di situ. Juga orang yang sama.

Inilah yang saya maksudkan dengan 'kroni'. 'Bermusuh' ideologi, tapi berukhwah di sini.

ps:- Boleh paham ke idok ni?... :-?


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-08 19:12


Pada 03-04-08 17:20 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!


Ooohh... maknanya dalam topik cintan cintun jiwang tangkap lentok pun ibnu_musa akan ada. :-D

ps:- saja buang ayat yang awal.:-D (niat gurau saja ini)



satu lagi tabiat yang selalu dikesan, suka quote kata-kata seseorang sebab nak kenakan orang tu, kakaka

p/s: baru pasan, p/s kita tak sama


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 07-04-08 11:38


Assalamualaikum
erk..kroni....ada geng² semut dikira sebagai salah satu daripada kroni² yang terlibat dengan hal ini.... :berfikir:

P/S : sejak akhir² ni...semut² telah bertaburan melata di muka bumi ukhwah ini...mungkin tak dapat lagi nak bergeder kerana memasing yang telah sibuk dengan tugas dan tanggungjawab yang lebih besar...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 07-04-08 13:41


Pada 07-04-08 11:38 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
erk..kroni....ada geng² semut dikira sebagai salah satu daripada kroni² yang terlibat dengan hal ini.... :berfikir:

P/S : sejak akhir² ni...semut² telah bertaburan melata di muka bumi ukhwah ini...mungkin tak dapat lagi nak bergeder kerana memasing yang telah sibuk dengan tugas dan tanggungjawab yang lebih besar...


salam...

alahai.... kelab semut pun dicop Kroni ke?


sedih lah macam ni...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-04-08 18:02


tidak menjadi kesalahan / berdosa berkroni dalam ukhwah.com

ps:- berdosakah berkroni di sini...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-08 18:28


hmm.. waenye bukan kroni agaknya...
koloni barangkali... adess.. adess....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-04-08 20:17


Pada 07-04-08 18:02 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

tidak menjadi kesalahan / berdosa berkroni dalam ukhwah.com

ps:- berdosakah berkroni di sini...?


macam mohamad, saya pun sedih dengan persepsi ni...

saya dapat tahu yang ramai orang tak suka melihat kekronian (or whatever istilah) ni.. maka, terpaksalah slow down daripada terlalu terserlah dan masing-masing mula sibuk dengan hal-hal lain bak kata sayatetapsaya... dah tak together gether dah. huu


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-04-08 04:19


Uish..... bahaya ni. Adakah aku telah memecah belahkan koloni kelab semut ukhwah. Adakah aku akan 'dimarahi'? Kita 'saksikan' sambungannya di episod akan datang....

ps:- hontouni gomenasai!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 08-04-08 11:17


hehe ana lah salah seorang daripadanya...em...jangan marah ye...kat rumah tak ada internet..pergi cc sebulan sekali... :cry: :cry:


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 08-04-08 12:23


yang tak tahan bila nak tegur how to forum properly...emosional...
kadang-kadang niat baik..bukan apa,..medan forum dah macam medan sembang... dan hampir hilang maturity forumers
(mereka yang berforum..tak semua warga ukhwag berforum kan)
tiba-tiba yang menegur pula yang kena ,dikata suka buat hal...hehehe..
siap cari jalan lagi macam mana nak kenakan penegur...kelakar saja...
ada yang dah boleh kira veteran tapi maybe etika berforum tu sekali pun tak pernah baca ....

sayang kalau meleret2 tapi tak ada isi....portal betukar2 pendapat dan ilmu islamic based ni tak banyak ...bila dah ada ni...biarlah pegisiannya, padat bermanfaat



Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 08-04-08 13:18


Assalamualaikum
tak mengapalah...at least, tak ramai yang terasa lagi dengan keadaan ahli² semut seperti sekarang ni...tak adalah yang menyimpan hati yang keromok, semua gembira dan ceria....

P/S : TT, perjalananmu masih jauh kan..... :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-04-08 22:16


Pada 08-04-08 11:17 , Asward_hafiz posting:

!!! QUOTE !!!

hehe ana lah salah seorang daripadanya...em...jangan marah ye...kat rumah tak ada internet..pergi cc sebulan sekali... :cry: :cry:


tapi total posting terkumpul tinggi juga tu. 500 lebih...


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 08-04-08 22:31


wah..... sekrang ni dah mula timbul isu kroni/koloni semut?

:berfikir:

hehehe...

ni pun suatu tabiat ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-04-08 23:02


:-o Kenapa

kehadiran koloni semut telah menimbulkan ketakselesaan ke :-o
saya tak tahu pula..

seingat saya ada setitis cuka tu saja yang masuk belanga.. :sopan:


ini lagi tabiat.. suka berkias :-D
tapi ada orang tu tak faham..lain nak kata lain difikir..
kali tak kena ayat, tempat dan masa


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-04-08 23:16


Hmm...Lost in Translation... Lost while Thinking.... do Lost while reading

ps:- betul ke idok base omputeh teman ini

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

mahyuddin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.08.2005
Ahli No: 18382
Posting: 126
Dari: UIAM, Gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-04-08 23:23


Pada 08-04-08 23:16 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Hmm...Lost in Translation... Lost while Thinking.... do Lost while reading

ps:- betul ke idok base omputeh teman ini


err....maksudnya apa ye??? :-? :-?


-----------------
"Hidup dan matiku, hanya kerana redha ALLAH taala"


Bookmark and Share

    


  Member Information For mahyuddinProfil   Hantar PM kepada mahyuddin   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-08 00:07


!!! QUOTE !!!

err....maksudnya apa ye???

tak paham apa yang sedang "di bincangkan" oleh sakinahazzahra and mohamad kat atas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 09-04-08 14:05


Assalamualaikum

emm...sirat..tengok lah keahlian ana tu dah berapa tahun dah...jadi tak ada lah tinggi mana... :-D


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-04-08 15:27


.. ada yang jadi Belanda.. macam aku ini:lol:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» Tabiat warga ukhwah.com

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.233431 saat. Lajunya....