Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Naikkan layar anda sekaki, anda akan mendapat angin sepuluh kaki
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 23 hari yang lalu
izdham: 32 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 42 hari yang lalu


Peluang Pekerjaan
Topik: tips pergi intebiu??


Carian Forum

Moderator: Administrator, RuMaishaaa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Peluang Pekerjaan
    »» tips pergi intebiu??

Please Mendaftar To Post


Oleh tips pergi intebiu??

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 17:19


assalamualaikum...

saya ada interview khmis ni kat sime darby...
saya nak minta pandangan ke, tips2 berguna untuk
interview itu... ketaq lutut ehh.. thank yaa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-03-08 18:21


ada juga 2 orang member kat sime darby ni...depa ada bagi tau..

1. Kena sentiasa tunjuk kita ni excited dengan bidang yang akan kita jawat.
2. Interviewer biasanya akan gertak2 sikit nak tengok kekonfidenan kita bila handle sesuatu projek..Jawab dengan confident dan yakin lah..but, jangan overconfident pula..nanti panjang cerita pula ...

Kalau tak silap 5 stages...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 18:26


baru-baru ni ada buat presentation on tips on job interview. banyak sangat sumber boleh crik kat internet. kat youtube pun best juga.sambil tgk2 video(ada yang lucu gila), dia bagi tips..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

jiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6966
Posting: 238
Dari: PeRaK

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 18:32


ana nak shre dari pengalaman interview, tapi tak semua tmp bagi soalan yang sama. bgantung pada rezeki kita.
1) background syarikat + misi + Visi....jika ada, tak perlu detail
2) kalau under govermnt, nama menteri mesti tau...CEO....
3) tugas jawatan yang dipohon.

janga terlalu gemuruh, takut tak boleh nak jawab....ada rezeki xkemana........sebaik-baiknya baca surah ar-rahman, alwaqiah...

Goog luck....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jihaProfil   Hantar PM kepada jiha   Quote dan BalasQuote

asrul_safwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 213
Posting: 154
Dari: Shah Alam....

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-03-08 18:53


1)Paling penting, buat solat hajat.
2)Kena yakin rezeki datang dari Allah.
3)Be yourself......jangan berlakon.....
4)Dressing properly, especially for executive.
5)Be humble and respect the interviewer.
6)Tarik nafas dalam2...dan jangan gemuruh....
7)Kalau soalan discribe about yourself, make sure jawab sepanajang mungkin.
8)Highlight something very special about yourself.
9)Jangan sesekali kata tidak kepada sebarang offer...contohnya,kalaulah post yang apply untuk interview tu ada jugak kat Sarawak....you must say, I will accept the offer...jangan kata tidak....
10)Tanya soalan yang lain dari kebiasaan, yang menunjukkan anda very interested dengan post yang ditawarkan.
11)Salam...dan terima kasih....
12)Hantar email terima kasih....
13)DOA dan tawakkal....

Bookmark and Share

    


  Member Information For asrul_safwanProfil   Hantar PM kepada asrul_safwan   Quote dan BalasQuote

mechelmine
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26702
Posting: 897
Dari: KeLaNtAn Ke KeDaH

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-03-08 20:35


Pada 24-03-08 17:19 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

saya ada interview khmis ni kat sime darby...
saya nak minta pandangan ke, tips2 berguna untuk
interview itu... ketaq lutut ehh.. thank yaa..

kat sime darby ya...
Biasanya syarikat tu beri keutamaan kat org johor :berfikir:
lepas itu mesti berbadan tinggi dan sederhana besar lah...mungkin kat syarikat tu kena buat kerja berat agaknya....
Kebiasaan nya dia tanya pasal background syarikat lah, lepas itu kalau boleh kena tau lah sikit-sikit tentang softwafe macam STATISTIKAL. :-)

apa-apa pun.. :bye: good Luck..!!!


-----------------
Hiasi Peribadi....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mechelmineProfil   Hantar PM kepada mechelmine   Pergi ke mechelmine's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 17:04


Pada 24-03-08 18:53 , asrul_safwan posting:

!!! QUOTE !!!

1)Paling penting, buat solat hajat.
2)Kena yakin rezeki datang dari Allah.
3)Be yourself......jangan berlakon.....
4)Dressing properly, especially for executive.
5)Be humble and respect the interviewer.
6)Tarik nafas dalam2...dan jangan gemuruh....
7)Kalau soalan discribe about yourself, make sure jawab sepanajang mungkin.
8)Highlight something very special about yourself.
9)Jangan sesekali kata tidak kepada sebarang offer...contohnya,kalaulah post yang apply untuk interview tu ada jugak kat Sarawak....you must say, I will accept the offer...jangan kata tidak....
10)Tanya soalan yang lain dari kebiasaan, yang menunjukkan anda very interested dengan post yang ditawarkan.
11)Salam...dan terima kasih....
12)Hantar email terima kasih....
13)DOA dan tawakkal....


alhamdullillah.. terime kasih semua... saya ada cari2 tips kat internet.. tapi nak jugak survey dr pengalaman kawan-kawan semua.. kawan saya dah lepas untuk interview ni.. dia kata ada 7 orang interview.. pitam sekejap.. hehe.. tak mengapalah.. saya cuba yang sebaik mungkin... insyAllah... terime kasih ye.. salam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-08 17:13


Pada 24-03-08 20:35 , mechelmine posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-03-08 17:19 , irashahirah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

saya ada interview khmis ni kat sime darby...
saya nak minta pandangan ke, tips2 berguna untuk
interview itu... ketaq lutut ehh.. thank yaa..

kat sime darby ya...
Biasanya syarikat tu beri keutamaan kat org johor :berfikir:
lepas itu mesti berbadan tinggi dan sederhana besar lah...mungkin kat syarikat tu kena buat kerja berat agaknya....
Kebiasaan nya dia tanya pasal background syarikat lah, lepas itu kalau boleh kena tau lah sikit-sikit tentang softwafe macam STATISTIKAL. :-)

apa-apa pun.. :bye: good Luck..!!!



badan beso?? kenapa ? ekeke.. ststistikal? kita pun tak sure... kita minta post chemist. tak tahu ar kena angkat buah sawit nanti.. hihi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

guelderose
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24616
Posting: 336
Dari: Ayer Keroh

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-03-08 17:21


interview?hmm..bertenang..dan be urself..rilek..konfiden..yang bagusnya..kalau reti bercakap..insyaAllah tak kaku..den tak reti bercakap..jadi jawab sepatah2 saja..huhu..tu dulu..sekarang.alhamdulillah..den dapat peluang yang lebih baik lagih..good luck ye! :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For guelderoseProfil   Hantar PM kepada guelderose   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.095847 saat. Lajunya....