Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-01-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila seseorang itu sentiasa meninggi diri, dirinya saja yang lebih dari orang lain, dirinya saja yang hebat, pastilah dialah orang yang paling rendah nilai, maruah, akhlak dan kedudukannya
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Mohr
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43145

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61
  Yang Masuk Ke Sini
Mohr: 6 hari yang lalu
BobbyLaforge: 16 hari yang lalu
sadiqah: 16 hari yang lalu
muslimin23: 30 hari yang lalu
PhoebeGordon: 30 hari yang lalu


Sirah dan Tokoh Islam
Topik: Salam Maulidur Rasul 1429H


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sirah dan Tokoh Islam
    »» Salam Maulidur Rasul 1429H

Please Mendaftar To Post


Oleh Salam Maulidur Rasul 1429H

Uswah_teladan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.06.2007
Ahli No: 30310
Posting: 168
Dari: Sandakan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 17:26


/

Selamat menyambut Maulidur Rasul 1429H saya ucapkan buat seluruh kaum muslimin dan muslimat. Sempena Maulidur Rasul kali ini, biarlah sama-sama kita kembali menyusuri sirah Rasulullah saw, meneladani sifat & peribadi Rasulullah saw dan mengikuti segala sunnah Rasulullah saw dengan sebenarnya. Sebagai menghormati Maulidur Rasul ini, saya akan perturunkan sirah mengenai kelahiran, nama & nasab Rasulullah saw. Ikuti perjalanan yang menarik selebihnya sempena Maulidur Rasul ini lebih lanjut di blog saya yang khusus mengenai sirah Rasulullah saw di http://uswahhasanah.blogspot.com

Kelahiran Rasulullah SAW

1. Allah Ta'ala berfirman: "Sungguh Allah telah memberi kurnia kepada orang-orang yang beriman ketika Allah mengutus di antara mereka seorang rasul dari golongan mereka sendiri, yang membacakan kepada mereka ayat-ayat-Nya, membersihkan (jiwa) mereka, dan mengajarkan mereka Al Kitab dan Al Hikmah dan sebelum itu, mereka benar-benar berada dalam kesesatan yang nyata." (QS. Ali Imran:164)

2. Allah Ta'ala berfirman: "Katakanlah: "Sesungguhnya saya ini hanyalah seorang manusia seperti kamu, yang diwahyukan kepadaku bahwa sesungguhnya Tuhan kamu adalah Tuhan yang Esa." (QS. Al Kahfi:11)

3. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi wa Sallam pernah ditanya tentang puasa pada hari Senin. Beliau menjawab: "Pada hari itulah aku di lahirkan, lalu diangkat menjadi Rasul dan diturunkan Al-Qur'an kepadaku." (hari.Muslim)

4. Rasullauh Shallallahu 'Alaihi wa Sallam dilahirkan pada hari Senin bulan Rabi'ul Awal di Makkah Al Mukarramah tahun Al Fiil (571 M), berasal dari kedua orang tua yang sudah ma'ruf. Bapaknya bernama Abdullah bin Abdul Muthallib dan ibunya bernama Aminah binti Wahb. Kakek beliau memberinya nama Muhammad. Bapak beliau meninggal dunia sebelum kelahirannya.

5. Sesungguhnya termasuk kewajiban seorang muslim adalah hendaknya dia mengetahui kedudukan Rasul yang mulia ini, berhukum dengan Al Qur'an yang diturunkan kepadanya, berakhlak dengan akhlaknya serta mengutamakan dakwah kepada Tauhid yang mana risalahnya dimulai dengannya sesuai firman Allah Ta'ala:"Katakan: Sesungguhnya saya hanya menyembah Rabbku dan saya tidak mempersekutukan sesuatupun dengan-Nya." (QS. Al-Jin:20)

Nama dan Nasab Rasulullah SAW

1. Allah Ta'ala berfirman: "Muhammad adalah Rasulullah." (QS. AlFath:29)

2. Rasullullah Shallallahu 'Alaihi wa Sallam bersabda: "Saya memiliki lima nama: Saya Muhammad, saya Ahmad, saya Al-Mahi yang Allah menghapus kekufuran denganku, saya Al-Hasyir yang manusia dikumpulkan di atas kedua kakiku, dan saya Al-'Aqib yang tidak ada Nabi pun setelahnya." (Muttafaq 'Alaih). Dan Allah menamakannya dengan "Raufur Rahim"

3. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi wa Sallam mengenalkan dirinya kepada kita dengan beberapa nama: "Saya Muhammad, saya Ahmad, saya Al Muqaffy (Nabi terakhir) dan Al Hasyir, saya Nabi At Taubah, Nabi ArRahman." (hari. Muslim)

4. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi wa Sallam bersabda: "Tidaklah kamu hairan bagaimana Allah memalingkan dari saya cacian orang-orang Quraisy dan laknat mereka? Mereka mencaci dan melaknat saya dengan sesutu) yang sangat tercela, dan saya adalah Muhammad." (hari. Bukhari)

5. Rasulullah Shallallahu 'Alaihi wa Sallam bersabda : "Sesungguhnya Allah telah memilih dari keturunan Ismail Kinayah, dan dari Kinayah Allah memilih Quraisy, dari Quraisy Allah memilih bani Hasyim, dan dari bani Hasyim Allah memilih saya." (hari. Muslim)

6. Dan Rasulullah Shallallahu 'Alaihi wa Sallam bersabda yang artinya: "Namailah diri kalian dengan nama-nama saya, tapi janganlah kalian berkuniah (mengambil gelar) dengan kuniah saya. Karena sesungguhnya saya adalah Qasim sebagai pembagi diantara kalian." (hari. Muslim)

Rasulullah SAW, Seolah-olah Kamu Melihatnya

~ Bahawasanya Rasulullah saw adalah manusia yang paling tampan wajahnya, paling bagus bentuk penciptaannya, tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu pendek. (Muttafaq alaih)

~ Bahawasanya Rasulullah saw berkulit putih dan berwajah elok. (Muslim)

~ Bahawasanya badan Rasulullah saw tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu pendek, dadanya bidang, janggutnya lebat, rambutnya sampai ke daun telinga. Aku (sahabat) pernah melihatnya berpakaian merah dan aku tidak pernah melihat yang lebih indah daripadanya. (Bukhari)

~ Bahawasanya wajah Rasulullah bulat bagaikan matahari dan bulan. (Muslim)

~ Bahawasanya apabila Rasulullah saw gembira, wajahnya menjadi bercahaya seolah-olah seperti belaian bulan dan kami semua mengetahui yang demikian itu. (Muttafaq alaih)

~ Bahawasanya tidaklah Rasulullah saw tertawa kecuali dengan senyum dan apabila kamu memandangnya maka kamu akan menyangka bahawa baginda memakai celak pada kedua matanya, padahal baginda tidak memakai celak. (Tirmizi. Hasan)

~ Dari Aisyah ra, dia berkata

"Tidak pernah aku melihat Rasulullah tertawa terbahak-bahak sehingga kelihatan batas kerongkongnya. Akan tetapi tertawa baginda adalah dengan tersenyum". (Bukhari)

~ Dari Jabir bin Samurah ra, dia berkata:

"Aku pernah melihat Rasulullah saw pada malam bulan purnama. Aku memandang baginda sambil memandang bulan. Baginda mengenakan pakaian merah. Maka menurutku, baginda lebih indah daripada bulan." (Tirmizi, dia berkata: Hadis hasan gharib. Dan disahihkan oleh al-Hakim serta disetujui oleh az-Zahabi)

Sumber:
- Mengenal Peribadi Rasulullah SAW karya Syeikh Muhammad Jamil Zainu
- http://uswahhasanah.blogspot.com
- http://tamanulama.blogspot.com


-----------------
http://tamanulama.co.cc
http://potretulama.multiply.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For Uswah_teladanProfil   Hantar PM kepada Uswah_teladan   Pergi ke Uswah_teladan's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 18:34


Gelaran Nabi Muhammad yang termasyhur adalah al-Amin dan Abu Qasim.. baginda ada satu lagi gelaran yang jarang-jarang disebut orang tapi ada tertulis di dalam kitab-kitab Sirah iaitu Ibnu az-Zabihain.. yang bermaksud anak kepada dua sembelihan.. baginda digelar begitu kerana beliau berketurunan daripada dua manusia istimewa yang terselamat dari peristiwa penyembelihan.. iaitu nenda baginda Nabi Ismail a.s. dan ayahanda baginda sendiri Abdullah.. :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 10-02-11 10:53


Dari Abu Qatadah Al Ansari, Rasulullah SAW pernah ditanya tentang puasa pada hari Isnin. Baginda SAW bersabda: "Itu adalah hari kelahiranku, dan pada hari itu pula wahyu diturunkan kepadaku" (Hadith Riwayat Muslim) 12 Rabiulawal datang lagi, sebagaimana baginda SAW meraikan hari kelahirannya, ayuh kita raikan juga!

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 10-02-11 12:05


SALAM MAULIDUR RASUL 1432 HIJRAH..


AHLI UMNO..PAS..PKR..
SELAMATLAH MENYAMBUT YE..
SELAMAT BERSELAWAT JUGAK..
CONTOHILAH RASULULLAH SAW..

:-)Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

fardina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5918
Posting: 125
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-02-11 09:58


Assalamualaikum :bunga: :bunga: :bunga:

Saya nak tanya apa tujuan buat perarakan semasa maulidur rasul?

Ikut sunnah ke? Ikut zaman sahabat ke?

Dari mana asalnya perarakan tersebut? Di Malaysia sahaja ke yang buat?

Saya ada tanya kat seorang yang digelar ustaz tetapi beliau pun tak pasti mana asalnya.

Maaf, saya ingin tahu sahaja. Kepada yang arif boleh beri penjelasan...

Terima kASIH...
Salam Maulidur Rasul 1432 Hijrah (15 Februari 2011) kepada semua muslimin dan muslimat.

Banyakkan berselawat kepada Nabi Muhammad S.A.W pada bila-bila masa terutamanya pada hari kelahiran Baginda dan setiap hari Jumaat.

Wallahualam
:bunga: :bunga: :bunga:

Bookmark and Share

    


  Member Information For fardinaProfil   Hantar PM kepada fardina   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 11-02-11 10:40


Dari mana asalnya perarakan semasa maulidirasul susah untuk dikenal pasti. Secara peribadi saya rasakan rakyat Malaysia memang kurang kreatif dalam meraikan sesuatu. Dari zaman sebelum merdeka sehingga kini hanya tahu meraikan sesuatu jika tidak berarak, makan besar besaran tapi yang pasti perarakan itu tujuannya untuk meraikan dan bergembira. Tiada salahnya kita meraikannya selagi tidak melanggar syariat. "Katakanlah: Dengan kurnia Allah dan rahmat Nya, hendaklah dengan itu mereka bergembira" (Surah Yunus 58). Rasulullah SAW adalah kurnia dan rahmatan alamin yang paling bermakna tapi bukan bermakna saya menyokong perarakan ala Malaysia kerana impaknya kurang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 11-02-11 11:55


Pada 11-02-11 09:58 , fardina posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum :bunga: :bunga: :bunga:

Saya nak tanya apa tujuan buat perarakan semasa maulidur rasul?

Ikut sunnah ke? Ikut zaman sahabat ke?

Dari mana asalnya perarakan tersebut? Di Malaysia sahaja ke yang buat?

Saya ada tanya kat seorang yang digelar ustaz tetapi beliau pun tak pasti mana asalnya.

Maaf, saya ingin tahu sahaja. Kepada yang arif boleh beri penjelasan...

Terima kASIH...
Salam Maulidur Rasul 1432 Hijrah (15 Februari 2011) kepada semua muslimin dan muslimat.

Banyakkan berselawat kepada Nabi Muhammad S.A.W pada bila-bila masa terutamanya pada hari kelahiran Baginda dan setiap hari Jumaat.

Wallahualam
:bunga: :bunga: :bunga:SEJARAH SAMBUTAN MAULIDUR RASUL KALI PERTAMA DI ADAKAN PADA TAHUN 300 HIJRAH DI TEMPAT BERNAMA IRBIL DI IRAQ..

ADA JUGAK PENDAPAT MENGATAKAN SAMBUTAN DI ADAKAN KALI PERTAMA DI MAGHRIBI PADA TAHUN 317 MASIHI..

APA-APAPUN TAK PERLU KITA PENING KEPALA SEJARAH SAMBUTANNYA..

YANG PENTING ADA JUGAK SAMBUTAN DI BUAT..

ADA ORANG KATA IA BIDAAH..

TAPI SEBENARNYA IA ADALAH SAMBUTAN SEBAGAI TANDA KECINTAAN KITA TERHADAP NABI MUHAMMAD SAW..

APAPUN...

ADA JUGAK SEORANG TOK GURU DI KELANTAN TU YANG SUDAH 20 TAHUN TAK BUAT SAMBUTAN MAULIDUR RASUL..

PERARAKAN PUN TAK ADA..

HANYA CERAMAH SAJA KERJANYA..

APA NAK JADI PUN ENTAHLAH..

:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

usop79
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.07.2004
Ahli No: 9983
Posting: 171
Dari: Kedah - Teluk Intan - Muar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-02-11 15:35


Salam Maulidur Rasul 1432 Hijrah kepada semua Muslimin dan Muslimat
-----------------
http://senikatalagu.blogspot.com/
http://selokamelayu.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For usop79Profil   Hantar PM kepada usop79   Pergi ke usop79's Website   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 11-02-11 18:18


Daripada Anas Radiallahuanhu telah bersabda Rasulullah SAW yang bermaksud" Barang siapa yang cinta terhadap sunnahku, maka sesungguhnya dia telah menyintai daku, dan barang siapa cinta kepadaku, dia akan bersamaku di dalam syurga". Jadikanlah ruang ini untuk meyemai rasa kecintaan kita kepada Rasulullah SAW bukan untuk untuk berpolimik atau sindir menyindir.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 11-02-11 21:29


Pada 11-02-11 18:18 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Daripada Anas Radiallahuanhu telah bersabda Rasulullah SAW yang bermaksud" Barang siapa yang cinta terhadap sunnahku, maka sesungguhnya dia telah menyintai daku, dan barang siapa cinta kepadaku, dia akan bersamaku di dalam syurga". Jadikanlah ruang ini untuk meyemai rasa kecintaan kita kepada Rasulullah SAW bukan untuk untuk berpolimik atau sindir menyindir.


TERASA KE? :sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 12-02-11 09:13


Pada 11-02-11 21:29 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!TERASA KE? :sopan:


Sayalah yang patut bertanyakan solan tu pada anda, "TERASA KE?" Saya menasihatkan secara umum tanpa menujukan pada sesiapa tetapi anda begitu GELOJOH qoute posting saya. Ha ha ha. Saya menyertakan hadith bagaimana Rasulullah SAW meraikan hari lahirnya secara berpuasa dan meraikannya setiap minggu, anda GELOJOH sekali berbangga dengan perarakan dan itupun hanya dilakukan setahun sekali. Mari kita muhasabah sejauh mana cinta kita pada Rasulullah SAW dan berhenti menjadi orang yang GELOJOH.


Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 12-02-11 12:00


Pada 12-02-11 09:13 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-02-11 21:29 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!TERASA KE? :sopan:


Sayalah yang patut bertanyakan solan tu pada anda, "TERASA KE?" Saya menasihatkan secara umum tanpa menujukan pada sesiapa tetapi anda begitu GELOJOH qoute posting saya. Ha ha ha. Saya menyertakan hadith bagaimana Rasulullah SAW meraikan hari lahirnya secara berpuasa dan meraikannya setiap minggu, anda GELOJOH sekali berbangga dengan perarakan dan itupun hanya dilakukan setahun sekali. Mari kita muhasabah sejauh mana cinta kita pada Rasulullah SAW dan berhenti menjadi orang yang GELOJOH.TOK GURU ANDA TU SAMBUT TAK?
SELAMA 20 TAHUN TAK SAMBUT MAULIDUR RASUL PUN..
DOK DI MASJID SAJA KERJANYA..
TAHU CERAMAH SAJA MEMANJANG..
NAK JIMAT DUIT LAH TU..
MAKLUMLAH KERAJAAN KELANTAN TAK ADA DUIT..


SEJAHIL-JAHIL UMNO SAMBUT JUGAK SETAHUN SEKALI..

:sopan:

NAK MINTA UMNO SPONSOR TAK?
BIASALAH KERAJAAN KELANTAN KAN SEMUA HARAPKAN KERAJAAN PUSAT..

:sopan:

SATU LAGI NAK TANYA ANDA..
SIAPA YANG GELOJOH SEBENARNYA?..

CUBA TANYA TOK GURU ANDA TU..
APA YANG TOK GURU ANDA TU JANJI PADA PENGUNDI?..
JANJI DIA 'UNDI PAS MASUK SYURGA'..
ADAKAH DENGAN UNDI PAS SAJA TERUS MASUK SYURGA?

TAK BUAT IBADAT DAN TAK BUAT AMAL DUNIA PUN BOLEH MASUK SYURGA KE?
HANYA UNDI PAS TERUS AUTOMATIK MASUK SYURGA..
TAK KE GELOJOH JANJI DIA TU?

SIAPA YANG GELOJOH SEBENARNYA..

:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 12-02-11 13:55


Apa kena mengena tok guru yang anda maksudkan dengan saya? Apa kena mengena undi PAS atau UMNO dengan anjuran saya agar menyintai Rasulullah SAW. Atau anda begitu paranoid maka anda gelojoh mengaitkan saranan saya dengan tok guru, statement UMNO jahil, tiada sambutan perarakan dan segala mak nenek. Anda yang GELOJOH kerana mengaitkan saya dengan parti parti politik. Begitu paranoidnya anda sehingga GELOJOH membuat conclusion bahawa saya ini bersikap berpuak puak seperti awak. Saya akan bersedia memaafkan awak jika awak tidak berpendidikan tinggi tetapi alangkah GELOJOHnya awak kalau awak sememangnya dari mana lulusan universiti. Jadi siapa yang GELOJOH?

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 12-02-11 14:59


Pada 12-02-11 13:55 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Apa kena mengena tok guru yang anda maksudkan dengan saya? Apa kena mengena undi PAS atau UMNO dengan anjuran saya agar menyintai Rasulullah SAW. Atau anda begitu paranoid maka anda gelojoh mengaitkan saranan saya dengan tok guru, statement UMNO jahil, tiada sambutan perarakan dan segala mak nenek. Anda yang GELOJOH kerana mengaitkan saya dengan parti parti politik. Begitu paranoidnya anda sehingga GELOJOH membuat conclusion bahawa saya ini bersikap berpuak puak seperti awak. Saya akan bersedia memaafkan awak jika awak tidak berpendidikan tinggi tetapi alangkah GELOJOHnya awak kalau awak sememangnya dari mana lulusan universiti. Jadi siapa yang GELOJOH?


Pada 26-01-11 10:17 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Apa hebatnya Chua Soi Lek ni hingga ada puak2 yang mengaku muslim, mukmin dan muhsin menerima dan membelanya. Kurang ajar punya Chua Soi Lek ni. Andai saya berkesempatan melemparkan kasut ke mukanya...


INI KOMEN SIAPA SEBENARNYA? :sopan:

ADAKAH BENAR ANDA TAK MEMIHAK MANA-MANA PARTI POLITIK?

BILA SAJA SAYA SEBUT TOK GURU NIK AZIZ ATAU PARTI PAS SEMUA ORANG PAS MELENTING..

HEBAT SANGATKAH TOK GURU ANDA TU?

SAMPAI TAK BOLEH SENTUH DAN TEGUR LANGSUNG..

SEBAB ITU DIA BOLEH PERINTAH 21 TAHUN KELANTAN TU..

TAK ADA ORANG PAS BERANI TEGUR DIA..

KALAU TEGUR DIA, MAKA JAWATAN SI PENEGUR DALAM PAS PUN AKAN TERANCAM KAN?

BETUL TAK?

SAMPAI DAH SAKIT BERKALI-KALI PUN TERINGIN NAK PERINTAH..

BERI LAH PELUANG TOK GURU HAJI HADI AWANG PULAK...

DULU PANDAI PULAK DIA MINTA TUN MAHATHIR LETAK JAWATAN..

BILA LAGI TOK GURU NAK LETAK JAWATAN YE?

"DAH LAMA DAH..".----> TUN DR MAHATHIR..

:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

alongmina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.05.2006
Ahli No: 24619
Posting: 116
Dari: Bukit Mertajam/Kulim

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-02-11 17:11


salam,ana ingin mengucapkan selamat menyambut maulidur rasul kepada seluruh muslimin dan muslimat..sama-sama kita selawat ke atas nabi SAW...


-----------------Bookmark and Share

    


  Member Information For alongminaProfil   Hantar PM kepada alongmina   Pergi ke alongmina's Website   Quote dan BalasQuote

pejuangttbc90
Warga Rasmi
Menyertai: 13.02.2011
Ahli No: 40977
Posting: 11

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-02-11 07:59


Salam Maulidur Rasul kepada semua, :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuangttbc90Profil   Hantar PM kepada pejuangttbc90   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 13-02-11 08:39


Mengapalah anda ini FN? Apakah kerana saya tidak menyukai CSL menghina agama saya anda mengketagori saya berpihak? Apabila saya tidak menyebelahi Ronnie Liu atas dasar agama, anda katakan saya berpihak kepada anda, dan apabila saya menghentam CSL atas dasar agama anda katakan saya sebaliknya. Anda memang GELOJOH! Pendirian saya dari dahulu sehingga kini adalah jelas jika anda sentiasa membaca setiap post saya. Saya bukan menyebelahi seseorang membabi buta. My judgement was very clear, Allah SWT and Rasulullah SAW. Saya bersandarkan AlQuran dan Hadith. Jika saya dikatakan BN atau PR kerana membela agama biarlah begitu kerana saya tidak peduli tetapi yang jelas anda memang GELOJOH dalam membuat tanggapan pada saya dan saya pasti anda tidak akan jadi begini jika anda berkelulusan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 13-02-11 10:24


"Janganlah engkau jadikan rumah rumahmu seperti kubur, dan jangan engkau jadikan pula kuburku sebagai tempat berhariya (bersuka .a). Ucapkanlah selawat kepadaku. Kerana sesungguhnya selawat kamu akan sampai kepadaku di mana mana saja kamu berada" (Hadith Riwayat Abu Daud).
Marilah kita ucapkan selawat ke atas junjungan Rasulullah SAW yang kita cintai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 13-02-11 17:24


Pada 13-02-11 08:39 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Mengapalah anda ini FN? Apakah kerana saya tidak menyukai CSL menghina agama saya anda mengketagori saya berpihak? Apabila saya tidak menyebelahi Ronnie Liu atas dasar agama, anda katakan saya berpihak kepada anda, dan apabila saya menghentam CSL atas dasar agama anda katakan saya sebaliknya. Anda memang GELOJOH! Pendirian saya dari dahulu sehingga kini adalah jelas jika anda sentiasa membaca setiap post saya. Saya bukan menyebelahi seseorang membabi buta. My judgement was very clear, Allah SWT and Rasulullah SAW. Saya bersandarkan AlQuran dan Hadith. Jika saya dikatakan BN atau PR kerana membela agama biarlah begitu kerana saya tidak peduli tetapi yang jelas anda memang GELOJOH dalam membuat tanggapan pada saya dan saya pasti anda tidak akan jadi begini jika anda berkelulusan.


MEMANG LAH SAYA ORANG SUSAH ORANG KAMPUNG SAHAJA..
MANA ADA KELULUSAN PUN.. :sopan:

LAINLAH ANDA..
BELAJAR TINGGI TAPI APA YANG SAYA CAKAP TENTANG KEMUNGKARAN TOK GURU & PAS SEMUA ANDA DIAM SAJA..

ANDA ADA JAWATAN DALAM PAS KE?

TAKUT SANGAT KAH DENGAN TOK GURU ANDA TU?

ADILKAH BEGITU?

BILA BERCAKAP TENTANG ORANG CINA..RONIE LIU..CHUA SOI LEK..UMNO.. ANDA BOLEH PULAK NAK BERI KOMEN...

MEMANG SAYA PUN TAK SETUJU DENGAN CHUA SOI LEK TU..
DIA SALAH SEORANG YANG CUBA MERAMPAS HAK MELAYU & ISLAM..
NASIB BAIKLAH UMNO PANDAI KAWAL DIA..

KALAU ANDA TAK BERPIHAK MANA-MANA PARTI..
BOLEH TAK ANDA KOMEN SIKIT TENTANG PENIPUAN CIKGU MAAROF ( SUAMI CIKGU MALA ) DALAM SIJIL CUTI SAKITNYA ITU
DALAM PILIHANRAYA DI TENANG BARU-BARU NI?

ADA BERANI?

CUBALAH KOMEN SIKIT YE..
ADAKAH HALAL ATAU HARAM CARA MENIPU SIJIL CUTI SAKIT ITU?

APA HUKUMNYA YE?

MAKLUMLAH SAYA NI JAHIL SIKIT BAB AGAMA NI..

:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 13-02-11 18:28


Mengapa saya harus memberi komen politik dalam ruang forum khas maulidilrasul sedangkan banyak ruang forum yang memberi ruang untuk ini? Mengapa anda masih menunjukkan kelemahan anda dengan mengaitkan hal hal kepartian dengan saya walaupun saya tidak pernah mengisytiharkan pegangan politik saya? Andakah anda terlalu KEMARUK berpolitik hingga tak mengenal tajuk topik? Saya peduli apa dengan komen anda pada musuh politik anda di sini. Anda membantah bila saya katakan anda GELOJOH tetapi lihatlah diri anda dan kelemahan anda tidak putus-putus mengaitkan saya dengan pegangan politik sempit anda. Anda seboleh boleh mahu saya mengaku saya adalah ahli parti politik tertentu sedangkan tiada satupun bukti saya adalah ahli mana mana parti politik. Anda kena belajar lagi bagaimana berhujah secara rasional bukan emosional seperti kebanyakan mereka yang berhujah di kedai kopi. Berhentilah dari bersikap emosional dan GELOJOH. Jika dibawa berdebat pun anda telah jauh tersasar dari tajuk forum ini. Jika buat thesis pula tentu anda telah ditendang keluar dari intitusi. Sebelum anda diketawakan di khalayak ramai berhentilah jadi GELOJOH.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 13-02-11 18:52


"Orang yang paling bakhil adalah orang apabila disebut namaku padanya tapi tidak berselawat kepadaku" (Hadith Riwayat AtTarmizi)
Marilah kita memperbanyakkan selawat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 13-02-11 19:07


Pada 13-02-11 18:28 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Mengapa saya harus memberi komen politik dalam ruang forum khas maulidilrasul sedangkan banyak ruang forum yang memberi ruang untuk ini? Mengapa anda masih menunjukkan kelemahan anda dengan mengaitkan hal hal kepartian dengan saya walaupun saya tidak pernah mengisytiharkan pegangan politik saya? Andakah anda terlalu KEMARUK berpolitik hingga tak mengenal tajuk topik? Saya peduli apa dengan komen anda pada musuh politik anda di sini. Anda membantah bila saya katakan anda GELOJOH tetapi lihatlah diri anda dan kelemahan anda tidak putus-putus mengaitkan saya dengan pegangan politik sempit anda. Anda seboleh boleh mahu saya mengaku saya adalah ahli parti politik tertentu sedangkan tiada satupun bukti saya adalah ahli mana mana parti politik. Anda kena belajar lagi bagaimana berhujah secara rasional bukan emosional seperti kebanyakan mereka yang berhujah di kedai kopi. Berhentilah dari bersikap emosional dan GELOJOH. Jika dibawa berdebat pun anda telah jauh tersasar dari tajuk forum ini. Jika buat thesis pula tentu anda telah ditendang keluar dari intitusi. Sebelum anda diketawakan di khalayak ramai berhentilah jadi GELOJOH.KALAU ANDA TERPELAJAR ANDA BOLEH MENJAWAB SOALAN SAYA DENGAN MUDAH..

INI TIDAK..

LARI MENJAWAB PERSOALAN SAYA..

PENAKUT DENGAN PAS DAN TOK GURU NIK AZIZ LAH TU..

INILAH SIKAP SEBENAR ORANG PAS..

TAKUT KEPADA TOK GURU NIK AZIZ SAJA KERJANYA..

:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 14-02-11 06:12


Mengapalah anda terus terusan menunjukkan kelemahan dan keGELOJOHan anda. Tidakkah saya berulangkali katakan tajuk forum ini bukan untuk membincangkan apa yang anda minat. Anda juga masih mengaitkan saya dengan tuan guru yang anda maksudkan walaupun berulangkali saya jelaskan saya tidak ada kena mengena dengan mana mana parti politik. Saya menulis bukan mengikut emosi ataupun puak puak tertentu. Anda boleh lihat dalam tajuk topik topik lain bagaimana pendirian saya. Andalah yang lari dari tajuk mengapa pula saya harus melayan KEMARUK POLITIK anda di ruang 'Salam Maulidir Rasul' ini. Anda masih boleh meluahkan KEMARUK anda dalam topik topik lain atau buka satu topik baru mengikut kegemaran anda. Saya percaya post terakhir anda yang menuduh saya dengan pelbagai tuduhan lebih menunjukkan anda mahu menutup kelemahan dan kedangkalan anda. Akhir kalam saya cabar anda membuktikan tuduhan anda bahawa saya adalah ahli dari mana mana parti politik. Bukankah itu lebih cerdik dari menjadi seorang yang GELOJOH?

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 14-02-11 11:33


Pada 14-02-11 06:12 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Mengapalah anda terus terusan menunjukkan kelemahan dan keGELOJOHan anda. Tidakkah saya berulangkali katakan tajuk forum ini bukan untuk membincangkan apa yang anda minat. Anda juga masih mengaitkan saya dengan tuan guru yang anda maksudkan walaupun berulangkali saya jelaskan saya tidak ada kena mengena dengan mana mana parti politik. Saya menulis bukan mengikut emosi ataupun puak puak tertentu. Anda boleh lihat dalam tajuk topik topik lain bagaimana pendirian saya. Andalah yang lari dari tajuk mengapa pula saya harus melayan KEMARUK POLITIK anda di ruang 'Salam Maulidir Rasul' ini. Anda masih boleh meluahkan KEMARUK anda dalam topik topik lain atau buka satu topik baru mengikut kegemaran anda. Saya percaya post terakhir anda yang menuduh saya dengan pelbagai tuduhan lebih menunjukkan anda mahu menutup kelemahan dan kedangkalan anda. Akhir kalam saya cabar anda membuktikan tuduhan anda bahawa saya adalah ahli dari mana mana parti politik. Bukankah itu lebih cerdik dari menjadi seorang yang GELOJOH?


ANDA NAK CABAR SAYA?

CABARAN SAYA PUN ANDA TAK JAWAB LAGI..

PENAKUT KAH?

SEKALI LAGI SAYA TANYA JIKA SESEORANG MENIPU SIJIL CUTI SAKIT SEDANGKAN DIA TAK SAKIT APA HUKUMNYA..?

BERDOSA ATAU TIDAK?

SILA JAWAB JIKA ANDA MENJUNJUNG AL-QURAN DAN HADIS...

JAWAB YE JANGAN TAK JAWAB..

:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 14-02-11 15:19


Mari kita berhujah dengan fakta.
Pada 13-02-11 17:24 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!ANDA ADA JAWATAN DALAM PAS KE?


Berulangkali saya jelaskan saya bukan ahli mana mana parti politik. Apakah anda tidak faham atau anda ini ..... Itulah sebab saya katakan anda GELOJOH! Anda mengaitkan saya dengan Tok Guru. Apakah apabila soalan atas tidak valid soalan seterusnya relevan? Perlukah saya menjawab soalan anda kerana saya tidak berada pada komposisi yang betul untuk menjawabnya kerana saya bukan ahli parti yang anda maksudkan. Anda seboleh boleh mahu mengisytiharkan saya ahli parti tertentu yang anda maksudkan dan memaksa saya menjawab soalan ..... anda. Anda membuat conclusion yang salah tentang pegangan saya kemudian anda desak saya menjawab soalan yang tidak ada mengena dengan saya akhirnya katakan saya penakut bila soalan itu tidak kena pada orangnya. Anda yang GELOJOH mengkategorikan saya ahli parti tertentu kemudian bila saya minta anda bukti anda masih memaksa saya menjawab soalan anda. Ianya sama seperti saya bertanyakan anda 'ADAKAH ANDA SYIAH?' MENGAPA ORANG SYIAH MENCERCA PARA SAHABAT?' Jika soalan pertama sudah tidak valid sudah tentu anda tidak perlu menjawab soalan kedua dan sekiranya anda telah berulangkali menjawab soalan pertama dan soalannya tidak valid anda bukan lari dari soalan kedua. Begitu juga saya, saya sudah menjawab soalan pertama berulangkali tapi anda masih sukar memahami. Anda dengan GELOJOH terus menyangka nyangka.
Dalam topik topik lain seperti isu DS Rosmah Mansur, saya juga langsung tidak berkata apa apa. Apakah dengan mengelakkan diri dari mencela orang lain maka sewenang wenangnya orang menuduh saya dari pihak parti tertentu? Saya juga menegur forumers lain yang menyentuh peribadi DrM tetapi itu juga bukan bermakna saya dari parti tertentu dan banyak lagi. Anda yang GELOJOH dan membabi buta meng'cop' saya dari golongan seteru anda.


Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 14-02-11 15:32


Pada 14-02-11 11:33 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!SEKALI LAGI SAYA TANYA JIKA SESEORANG MENIPU SIJIL CUTI SAKIT SEDANGKAN DIA TAK SAKIT APA HUKUMNYA..?

BERDOSA ATAU TIDAK?

SILA JAWAB JIKA ANDA MENJUNJUNG AL-QURAN DAN HADIS...

JAWAB YE JANGAN TAK JAWAB..


Oleh kerana anda bertanya walaupun saya tidak mengikut perkembangan mutakhir kes ini biarlah saya puaskan hati anda.
Jika Jabatan Pelajaran Johor telah membuktikan ianya satu penipuan maka ia bersalah dan berdosa, so apa masalahnya? Dan apa kaitannya dengan saya? Soalan anda telah saya jawab untuk lebih adil sila buktikan setiap sangkaan anda pada saya pula. Jika anda gagal bermakna anda melakukan satu kesilapan dan benarlah anda GELOJOH dalam menuduh saya. Jangan malu mengaku kelemahan dan belajarlah lagi.


Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 14-02-11 18:04


Pada 14-02-11 15:32 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-02-11 11:33 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!SEKALI LAGI SAYA TANYA JIKA SESEORANG MENIPU SIJIL CUTI SAKIT SEDANGKAN DIA TAK SAKIT APA HUKUMNYA..?

BERDOSA ATAU TIDAK?

SILA JAWAB JIKA ANDA MENJUNJUNG AL-QURAN DAN HADIS...

JAWAB YE JANGAN TAK JAWAB..


Oleh kerana anda bertanya walaupun saya tidak mengikut perkembangan mutakhir kes ini biarlah saya puaskan hati anda.
Jika Jabatan Pelajaran Johor telah membuktikan ianya satu penipuan maka ia bersalah dan berdosa, so apa masalahnya? Dan apa kaitannya dengan saya? Soalan anda telah saya jawab untuk lebih adil sila buktikan setiap sangkaan anda pada saya pula. Jika anda gagal bermakna anda melakukan satu kesilapan dan benarlah anda GELOJOH dalam menuduh saya. Jangan malu mengaku kelemahan dan belajarlah lagi.TAHNIAH YE..

AKHIRNYA ANDA MENGAKU JUGAK KES CIKGU MAAROF ITU BERDOSA..

LEPAS NI TAK ADA LAGI ORANG PAS DISINI MEMUTAR BELIT LAGI..

INILAH JAWAPAN YANG SAYA TUNGGU SELAMA INI..

:sopan:

KAN SENANG KALAU DAH JAWAB..
INI TIDAK..
KATA SAYA GELOJOH LAH.. APA LAH..

HMM..MANUSIA..MANUSIA..

:sopan: :welcome:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

jazli_safwan
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2011
Ahli No: 40982
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-02-11 18:07


Salam Maulidur Rasul.

Pelik dengan perangai orang kita. Thread ini untuk perbincangan Maulidur Rasul. Tapi dilencong ke tempat lain

Bookmark and Share

    


  Member Information For jazli_safwanProfil   Hantar PM kepada jazli_safwan   Pergi ke jazli_safwan's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 14-02-11 18:09


Pada 14-02-11 18:07 , jazli_safwan posting:

!!! QUOTE !!!

Salam Maulidur Rasul.

Pelik dengan perangai orang kita. Thread ini untuk perbincangan Maulidur Rasul. Tapi dilencong ke tempat lain


PELIK MACAM MANA TU?

TERASA KE?

ANDA ORANG PAS JUGAK KUT..

SABAR.. SABAR..

JANGAN 'GELOJOH'------> FAQIR IMIRA..

SABAR ITU SEPARUH DARIPADA IMAN..


:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 14-02-11 20:42


Says masih menanti jawapan anda apa kaitan says dengan parti PAS sehingga anda KEMARUK Dan GELOJOH mengaitkan saya dengan nama2 orang dalam Parti itu. Dan apa kena mengena semua ini dengan Maulidilrasul yang diboncangkan. Anda tersilap kaitkan dengan Parti Pas dan saya tetap menganggap anda lemah dalam hujah dan GELOJOH dalam mengenal pasti isu. Saya utarakan post Maulidirasul tapi anda meleret leret mengira dosa orang lain musuh politik anda yang tidak kena mengena dengan saya. Itulah sebab saya kata anda GELOJOH mengenal sasaran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 14-02-11 21:20


Pada 14-02-11 20:42 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Says masih menanti jawapan anda apa kaitan says dengan parti PAS sehingga anda KEMARUK Dan GELOJOH mengaitkan saya dengan nama2 orang dalam Parti itu. Dan apa kena mengena semua ini dengan Maulidilrasul yang diboncangkan. Anda tersilap kaitkan dengan Parti Pas dan saya tetap menganggap anda lemah dalam hujah dan GELOJOH dalam mengenal pasti isu. Saya utarakan post Maulidirasul tapi anda meleret leret mengira dosa orang lain musuh politik anda yang tidak kena mengena dengan saya. Itulah sebab saya kata anda GELOJOH mengenal sasaran.


NAK TAHU TAK MENGAPA SAYA KAITKAN ANDA DENGAN PAS?

JAWAPANNYA ADALAH KERANA ANDA LAMBAT BERI JAWAPAN..

KEMUDIAN ANDA KATA SAYA NI GELOJOH DAN KEMARUK..

MENGAPA ANDA NAK BERTANGGUH NAK BERI JAWAPAN?

SUSAH SANGATKAH NAK TAIP JAWAPAN?

SEKARANG NI ANDA DAH PUN BERI JAWAPAN..

SAH LAH ANDA BUKAN PENYOKONG PAS..

TAPI ITU HANYA RAMALAN SAYA SAHAJA..

SAYA BUKANLAH SEPERTI TOK GURU TU YANG BOLEH MENENTUKAN SEGALA DOSA PAHALA DAN SALAH BETUL SESEORANG..

JAWAPANNYA ADA PADA DIRI ANDA..

SILA TANYA DIRI ANDA YE..

:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 14-02-11 21:43


Mengapa saya mesti memberi jawapan sedangkan anda menujukan soalan itu kepada ahli PAS sedangkan saya bukan ahli mana mana ahli parti politik? Berulangkali saya jelaskan tapi awak tak mahu faham dan GELOJOH mengaitkan saya dengan PAS. Saya tidak layak untuk jawab bagi pihak ahli PAS atau tok guru yang anda maksudkan kerana saya tidak ada kena mengena dengan mana mana parti politik. Mengapa anda lambat untuk memahami penjelasan saya dari awal atau awak sememangnya prejudis dan GELOJOH membuat penilaian? Cuba fahami dari awal penjelasan saya. Saya juga bukan emosi untuk terburu buru mengheret diri saya dalam perbahasan yang saya bukan berhak menjawabnya. Hanya orang tidak berpendidikan saja menjawab bagi pihak orang lain. Sikap anda memang tidak rasional kerana dari awal membabi buta menyogok saya dengan soalan ..... anda. Jika anda teliti dari awal jawapan saya, anda tidak akan begitu GELOJOH bertanya soalan soalan yang memang tidak kena mengena dengan saya dan topik Maulidilrasul yang saya war warkan. Cerita anda hanya berpusing pusing pada mencari aib orang, dosa orang dan keburukan orang. Anda boleh cari topik politik dan orang lain untuk berdebat. My principle was clear so do my stand. Anda pergilah selidik pada topik topik lain yang melibatkan saya dan anda akan dapati pendirian saya dan akan membuktikan keGELOJOHan anda dalam menilai saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 14-02-11 21:59


Pada 14-02-11 21:43 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Mengapa saya mesti memberi jawapan sedangkan anda menujukan soalan itu kepada ahli PAS sedangkan saya bukan ahli mana mana ahli parti politik? Berulangkali saya jelaskan tapi awak tak mahu faham dan GELOJOH mengaitkan saya dengan PAS. Saya tidak layak untuk jawab bagi pihak ahli PAS atau tok guru yang anda maksudkan kerana saya tidak ada kena mengena dengan mana mana parti politik. Mengapa anda lambat untuk memahami penjelasan saya dari awal atau awak sememangnya prejudis dan GELOJOH membuat penilaian? Cuba fahami dari awal penjelasan saya. Saya juga bukan emosi untuk terburu buru mengheret diri saya dalam perbahasan yang saya bukan berhak menjawabnya. Hanya orang tidak berpendidikan saja menjawab bagi pihak orang lain. Sikap anda memang tidak rasional kerana dari awal membabi buta menyogok saya dengan soalan ..... anda. Jika anda teliti dari awal jawapan saya, anda tidak akan begitu GELOJOH bertanya soalan soalan yang memang tidak kena mengena dengan saya dan topik Maulidilrasul yang saya war warkan. Cerita anda hanya berpusing pusing pada mencari aib orang, dosa orang dan keburukan orang. Anda boleh cari topik politik dan orang lain untuk berdebat. My principle was clear so do my stand. Anda pergilah selidik pada topik topik lain yang melibatkan saya dan anda akan dapati pendirian saya dan akan membuktikan keGELOJOHan anda dalam menilai saya.


TUJUAN SAYA MENCARI KEBURUKAN ORANG BUKAN NAK MEMBANGGA DIRI..

SAYA HANYA NAK MENEGAKKAN KEADILAN SAHAJA..

BANYAK LAGI MANUSIA DALAM NI YANG MEMBUKA AIB ORANG LAIN DALAM FORUM NI..

MENGAPA TAK KECOH PUN..

:sopan:

:sopan:

ADAKAH KERANA SAYA NI PENYOKONG UMNO MENYEBABKAN SAYA DI LABEL BERMACAM-MACAM?

ADILKAH ITU?

SAYA TAK KISAH ORANG NAK GELAR SAYA APA-APAPUN..

'AIMAN TAK KESAH'... :sopan:

SATU LAGI..

ANDA DAH PUN MENGAKU BUKAN PENYOKONG PAS KAN?

SUDAHLAH TU..

APA YANG NAK DIUNGKIT-UNGKIT LAGI..

TUTUP CERITA..

:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 15-02-11 08:11


Mengapa mesti mencari keburukan orang? Itukah islam, iman dan ihsan yang anda faham?
Begitukah anda diajar menegak keadilan?
Mengapa mesti mengikut kebanyakan orang yang membuka aib orang lain?
Apakah anda benar-benar telah mengikuti setiap post saya dalam isu isu seperti kes menteri rogol amah, kes saiful buhari, kes drM dan banyak lagi sehingga anda fikir saya tidak membuat teguran berasaskan agama? Mengapa GELOJOH?
Sebelum menutup cerita ini sebenarnya andalah yang banyak membuat tuduhan kepada saya bukan sebaliknya. Anda telah mengheret saya ke polimik yang anda cipta sendiri tanpa rasa bersalah sedikitpun. Saya sarankan anda buang sikap bermusuh dengan orang yang tidak sealiran dengan anda, jauhkan emosi dan kenali musuh sebenar anda.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 15-02-11 11:39


Pada 15-02-11 08:11 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Mengapa mesti mencari keburukan orang? Itukah islam, iman dan ihsan yang anda faham?
Begitukah anda diajar menegak keadilan?
Mengapa mesti mengikut kebanyakan orang yang membuka aib orang lain?
Apakah anda benar-benar telah mengikuti setiap post saya dalam isu isu seperti kes menteri rogol amah, kes saiful buhari, kes drM dan banyak lagi sehingga anda fikir saya tidak membuat teguran berasaskan agama? Mengapa GELOJOH?
Sebelum menutup cerita ini sebenarnya andalah yang banyak membuat tuduhan kepada saya bukan sebaliknya. Anda telah mengheret saya ke polimik yang anda cipta sendiri tanpa rasa bersalah sedikitpun. Saya sarankan anda buang sikap bermusuh dengan orang yang tidak sealiran dengan anda, jauhkan emosi dan kenali musuh sebenar anda.INI ADALAH ANTARA SAYA DAN ORANG PAS YE..

ANDA BUKAN ORANG PAS KAN?

KALAU DAH TAK SOKONG PAS ANDA NAK BERSUSAH PAYAH MEMPERTAHANKAN PAS SEBAB APA?

LEBIH BAIK ANDA BERDIAM DIRI SAHAJA..

KAN SENANG..

SAYA NAK TANYA ORANG PAS..BUKANNYA ANDA YE..


PARTI PAS ITU ADIL SANGATKAH?

PARTI PAS ITU ISLAM SANGATKAH?

:sopan:

SAYA HANYA MENEGAKKAN KEBENARAN..

FAHAM TAK? KEBENARAN.. KEBENARAN..

SAYA NAK JELASKAN PARTI BAHAWA PARTI PAS TU BUKANNYA LAKSANAKAN ISLAM SANGAT PUN..

MENYELEWENG AGAMA ISLAM DAN AL-QURAN UNTUK KEPENTINGAN POLITIK SAJA KERJA MEREKA..

ITU TUGAS SAYA SEBAGAI MANUSIA NAK MENEGUR..

SALAH KAH?

KEBANYAKKAN ORANG PAS DALAM FORUM NI HANYA MENGAMPU, MEMUJI, MEMUJA DAN BERDIAM DIRI APABILA TOK GURU MEREKA SELEWENG AGAMA..

BILA BERCAKAP TENTANG UMNO BOLEH PULAK MEREKA KOMEN MEMANJANG..

BILA MEREKA BUKA AIB ORANG UMNO BOLEH PULAK MEREKA GELAK KETAWA RIANG..

MACAM LAH ORANG PAS TU ISLAM SANGAT..

ADILKAH ITU?

:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 15-02-11 11:59


ya memang saya bukan orang Pas tetapi andalah yang bertanyakan berulangkali soalan Pas pada saya. Anda kata, ini adalah antara anda dengan orang Pas dan anda nak tanya orang Pas tapi anda desak saya menjawab apa jawatan lah, takut tok gurulah dan sebagainya pada saya, bila saya tidak menjawab atas sebab saya bukan ahli Pas anda kata saya takutlah, larilah dan sebagainya.Saya cuma mahu anda mengaku anda telah tersalah dan GELOJOH mendesak saya. Apakah anda masih tidak mengaku kesilapan anda yang mendesak saya dengan soalan-soalan yang sebenarnya untuk orang lain?
Anda kata anda hendak menegak kebenaran tapi malangnya anda lebih mencari aib orang, dosa orang dan keburukan orang. Apakah apabila saya memperkatakan akhlak islam anda mengatakan saya sudah jadi Pas. Apakah anda seorang yang tidak perlu nasihat? Anda bukan orang pertama dalam forum ini yang diberi nasihat, anda boleh lihat dalam forum2 lain bagaimana orang Pas juga saya nasihat. Tegaklah kebenaran tetapi biarlah betul kaedahnya. Niat tidak menghalalkan cara. Kata Hassan AlBana,"Kita mempunyai dua mata, satu untuk melihat kebaikan orang, satu untuk melihat keburukan diri. Mempunyai dua telinga, satu untuk mendengar kebaikan orang dan satu lagi untuk mendengar keburukan diri sendiri'. Selamat beramal.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 15-02-11 12:14


Pada 15-02-11 11:59 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

ya memang saya bukan orang Pas tetapi andalah yang bertanyakan berulangkali soalan Pas pada saya. Anda kata, ini adalah antara anda dengan orang Pas dan anda nak tanya orang Pas tapi anda desak saya menjawab apa jawatan lah, takut tok gurulah dan sebagainya pada saya, bila saya tidak menjawab atas sebab saya bukan ahli Pas anda kata saya takutlah, larilah dan sebagainya.Saya cuma mahu anda mengaku anda telah tersalah dan GELOJOH mendesak saya. Apakah anda masih tidak mengaku kesilapan anda yang mendesak saya dengan soalan-soalan yang sebenarnya untuk orang lain?
Anda kata anda hendak menegak kebenaran tapi malangnya anda lebih mencari aib orang, dosa orang dan keburukan orang. Apakah apabila saya memperkatakan akhlak islam anda mengatakan saya sudah jadi Pas. Apakah anda seorang yang tidak perlu nasihat? Anda bukan orang pertama dalam forum ini yang diberi nasihat, anda boleh lihat dalam forum2 lain bagaimana orang Pas juga saya nasihat. Tegaklah kebenaran tetapi biarlah betul kaedahnya. Niat tidak menghalalkan cara. Kata Hassan AlBana,"Kita mempunyai dua mata, satu untuk melihat kebaikan orang, satu untuk melihat keburukan diri. Mempunyai dua telinga, satu untuk mendengar kebaikan orang dan satu lagi untuk mendengar keburukan diri sendiri'. Selamat beramal.


MENGAPA LAH ANDA NI YE..

SAYA DAH PUN KATA ANDA BUKAN PENYOKONG PAS SEPERTI MANA DI ATAS..

BELUM FAHAM LAGI KAH?

KALAU SAYA MENGAKU SALAH ANDA NAK BUAT APA KEPADA SAYA?

YA SAYA MENGAKU BERSALAH... :sopan:

KALAU ANDA NAK TAHU SAYA PERNAH DI BANNED SEBUAH FORUM BERNAMA 'HALAQAH .NET'..

SILALAH JENGUK FORUM TU YE..

BILA SAYA NASIHAT DAN DEDAHKAN KEBENARAN BOLEH PULAK MEREKA BANNED SAYA..

ITULAH SIKAP SEBENAR ORANG PAS..

BILA DITEGUR MELENTING TAK TENTU PASAL..

BLA MEREKA KOMEN PASAL UMNO TAK ADA SESIAPA YANG NAK MEREKA BANNED PULAK YE..

ADILKAH ITU?

BILA SAYA KOMEN DAN NASIHAT DI 'BANNED'NYA SAYA..

ITUKAH CARA ORANG ISLAM ORANG PAS?

SAYA PUN TAK KISAH KALAU UKHWAH.COM NI NAK BANNED SAYA..

AIMAN TAK KESAH..AIMAN TAK KESAH..

ASALKAN KEBENARAN ALLAH SWT DI LAKSANAKAN..

ALLAH SWT SENTIASA BERSAMA SAYA..

SAYA TAK TAKUT PUN DENGAN ORANG PAS..

ORANG PAS ITU MANUSIA SAJA..

TAKUTKAN ALLAH SWT ITU LEBIH BAIK..

:sopan:

:sopan:

:sopan:Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 15-02-11 12:28


Bukankah senang begitu, anda telahpun mengaku kesilapan anda.
Saya memang bukan ahli mana mana parti politik tetapi masih ikut mengundi. Saya tidak nafikan orang-orang Pas ramai yang suka mencerca,lebih lebih lagi Forum Tranungkite tapi itu bukan tiket untuk awak turut serta mencerca. Berkata Imam Syafie, 'Barangsiapa menyukai Allah menutupi baginya dengan kebaikan maka hendaklah dia sangka baik terhadap manusia'. Cukup cukuplah mencari aib orang. Jika anda tidak suka dinasihati, katakan saja dan cukup sampai di sini. Akhir kalam saya minta maaf kerana mengheret perkara ini sejauh ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 15-02-11 12:34


Pada 15-02-11 12:28 , faqir_imara posting:

!!! QUOTE !!!

Bukankah senang begitu, anda telahpun mengaku kesilapan anda.
Saya memang bukan ahli mana mana parti politik tetapi masih ikut mengundi. Saya tidak nafikan orang-orang Pas ramai yang suka mencerca,lebih lebih lagi Forum Tranungkite tapi itu bukan tiket untuk awak turut serta mencerca. Berkata Imam Syafie, 'Barangsiapa menyukai Allah menutupi baginya dengan kebaikan maka hendaklah dia sangka baik terhadap manusia'. Cukup cukuplah mencari aib orang. Jika anda tidak suka dinasihati, katakan saja dan cukup sampai di sini. Akhir kalam saya minta maaf kerana mengheret perkara ini sejauh ini.


TAHU PUN... :sopan:

LEPAS NI SAYA NAK LIHAT FORUM NI ADA LAGI TAK ORANG PAS YANG NAK CERCA SAYA MAHUPUN ORANG UMNO LAIN..

KALAU MASIH BERLAKU MEMANG TERBUKTILAH ORANG PAS TIDAK ISLAM SEPERTI YANG DILAUNG-LAUNGKAN MEREKA..

ORANG PAS..ORANG PAS..HMM... :sopan:

SALAM MAULIDUR RASUL 1432 HIJRAH YE.. :-)Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.155479 saat. Lajunya....