Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-10-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Kuyi
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43139

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
umy_1510: 19 jam, 19 minit yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: confiusla lelaki ini


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» confiusla lelaki ini

Please Mendaftar To Post


Oleh confiusla lelaki ini

wanyie
Warga Rasmi
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32946
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 13:48


bagaimana ek nak tau seorang lelaki tu serius nak jalinkan hub dengan kita?
dia cakap dia nak serius dengan kita tapi hakikatnye kalau tengok dr segi luaran contohnya bila kita ada problem..dia just dengar and terus buat tak tau.. :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanyieProfil   Hantar PM kepada wanyie   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 13:50


yang ni kena tanya org lelaki... susah nak jawab.. tapi kalau lelaki tu ikhlas, dia akan tunjukkan keikhlasan dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

nur_anis
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1496
Posting: 395
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-03-08 14:09


kalau begitu,dia bukan seriuslah,just nak main-main saja agaknya...tapi mungkin juga dia masih mencari jalan untuk selesaikn masalah tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_anisProfil   Hantar PM kepada nur_anis   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 19-03-08 14:15


!!! QUOTE !!!

yang ni kena tanya org lelaki... susah nak jawab.. tapi kalau lelaki tu ikhlas, dia akan tunjukkan keikhlasan dia..


salam...
btul3... ;-)


-----------------
~biar kamu tidak cantik di mata penduduk bumi tetapi namamu menjadi perbualan penghuni langit ~


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

wanyie
Warga Rasmi
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32946
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 14:34


dia pernah juga berkorban untuk saya..
tapi saya still tak faham..
samade dia serius atau tak..

lelaki sila beri pendapat anda..
pendapat anda amat2 saya hargai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanyieProfil   Hantar PM kepada wanyie   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 14:41


Pada 19-03-08 13:50 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

yang ni kena tanya org lelaki... susah nak jawab.. tapi kalau lelaki tu ikhlas, dia akan tunjukkan keikhlasan dia..


Macam mana seorang lelaki menunjukkan keikhlasan?selalu ambil berat?telefon tiap-tiap hari?


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 14:48


dia ajak kahwin,iyalah kalau dia ajak kahwin..itu bermaksud dia serius dengan perhubungan tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 14:48


Pada 19-03-08 13:48 , wanyie posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana ek nak tau seorang lelaki tu serius nak jalinkan hub dengan kita?
dia cakap dia nak serius dengan kita tapi hakikatnye...:berfikir:


Abaikan lah...
tak ada maknanya semua ni.... Sebaik mana pun lelaki..usah lah percaya dengan kata-kata manisnya....

Begitu juga wanita....
kadang-kadang dengan melihat boleh menghancurkan segalanya...jadi, nilailah sesuatu itu dengan mata hati....


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 15:06


bagi saya,nanti2lah dulu...kalau da kerja dan nak terus kawin tak apa juga...kalau still belajar lagi,xpyhla dulu....akan datang juga dengan sndrinya bila da tiba masanya....kadang-kadang ia membosankn,kadang ia menyeronokkan...terpulang lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 19-03-08 16:39


Assalamualaikum
seorang lelaki yang benar² ambil berat ialah..yang menjaga syariatnya terutamanya dalam bab hubungan lelaki dan perempuan...bukannya yang tetiap hari call..atau miscall dengan tujuan kononnya 'mengingati' diri kita...menghantar sms...mngajak makan atau keluar berdating...ataupun apa jua bentuk perhubungan yang haram sebelum berkahwin...

seorang lelaki yang benar² mengambil berat ialah, lelaki yang berusaha mempercepat perkahwinannya apabila dia telah bertemu dengan wanita yang diyakini dapat membawanya dan bersama mengemudi bahtera mengikut lunas² yang dikehendaki Islam...menjadi pembantu sayap kiri dalam dkwahnya..dan lelaki tersebut berusaha menjadi imam yang sebenar²nya dalam rumahtangga tersebut....... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

adziah
Warga Rasmi
Menyertai: 13.03.2008
Ahli No: 32886
Posting: 1
Dari: Bumi Tandus Selatan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 10:53


Jangan terlalu mengharap....

Biar cinta mencari kamu, jangan kamu mencari cinta...

Kekadang lelaki suka menguji... HOW DEEP IS YOUR LOVE..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adziahProfil   Hantar PM kepada adziah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 11:17


Pada 19-03-08 16:39 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
seorang lelaki yang benar² ambil berat ialah..yang menjaga syariatnya terutamanya dalam bab hubungan lelaki dan perempuan...bukannya yang tetiap hari call..atau miscall dengan tujuan kononnya 'mengingati' diri kita...menghantar sms...mngajak makan atau keluar berdating...ataupun apa jua bentuk perhubungan yang haram sebelum berkahwin...

seorang lelaki yang benar² mengambil berat ialah, lelaki yang berusaha mempercepat perkahwinannya apabila dia telah bertemu dengan wanita yang diyakini dapat membawanya dan bersama mengemudi bahtera mengikut lunas² yang dikehendaki Islam...menjadi pembantu sayap kiri dalam dkwahnya..dan lelaki tersebut berusaha menjadi imam yang sebenar²nya dalam rumahtangga tersebut....... :welcome:



wahh jawapan yang mantap.. bagi bintang tak terkira banyak dan bulan satu..

sepatutnya beginilah.. :welcome: mungkin patut cakap sewajibnya beginilah :berfikir:

ingat ya wahai para mukminin dan mukminat..

kalau tengok dari luarannya seperti dia di sisi ketika susah dan senang kita rasanya bagi lelaki yang takut Allah susahlah kita nak tengok ya..sebabnya perhubungan lelaki dan wanita sebelum kahwin ni banyak haramnya.. jadi macamanalah seorang lelaki "mengelap airmata wanita bila menangis"..macamanalah seorang lelaki sentiasa di sisi wanita.. jadi sepatutnya keseriusan lelaki tak dinilai dari situ..

jawapan sayatetapsaya ni dah menjawab sepenuhnya kut persoalan sahabat kita..

p/s: syukur dikurniakan dia yang sama-sama ingin jaga perhubungan dan ingin mempercepatkan urusan ;-) kalau Allah izinkan.. :-)


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

e_yahan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.04.2007
Ahli No: 29636
Posting: 93
Dari: kemaman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 11:28


Pada 19-03-08 14:48 , fansurina posting:

!!! QUOTE !!!

dia ajak kahwin,iyalah kalau dia ajak kahwin..itu bermaksud dia serius dengan perhubungan tu...



macam mana nak kawin kalau masing-masing masih belajar....
mesti nak kena kerja dulu kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For e_yahanProfil   Hantar PM kepada e_yahan   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 11:47


lelaki....usah di percaya pada janji
sokong pada tindakan menyegerakan perkahwinan
bukan pada manis kata-kata.....

lelaki yang betul-betul layak di prcayai ialah yang menyegerakan pernikahan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

aisyahfarhah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.05.2007
Ahli No: 29995
Posting: 62

malaysia  


posticon Posting pada: 20-03-08 14:12


emm lelaki tak boleh dipercayai...
fikirlah semasak-masaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyahfarhahProfil   Hantar PM kepada aisyahfarhah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 15:05


Semua dah faham sebenarnya.. tapi masih buat-buat tak faham.. :sopan: tak payah nak berkompius-kompius.. sebenarnya manusia ni lelaki ke perempuan ke.. sama-sama complicated..



!!! QUOTE !!!

Posting pada: 20-03-08 14:12


emm lelaki tak boleh dipercayai...
fikirlah semasak-masaknya...


Untuk yang ini saya nasihatkan.. cuba kecilkan sikit skop komen ni.. terlalu general.. lelaki ada macam-macam jenis.. tak semuanya tak boleh dipercaya.. ingat..

1) Nabi-nabi adalah lelaki
2) Ayah kita adalah lelaki
3) Abang atau adik-adik kita adalah lelaki

Mereka ni tak boleh dipercaya ke?

Kalau cakap sesetengah lelaki tak boleh dipercaya, saya bersetuju... tapi kalau sebut lelaki sahaja.. saya rasa tak adil penilaian yang dibuat.. :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 15:08


ya tak ya juga kata dr. meow..
buat-buat tak faham :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 15:12


Pada 20-03-08 15:05 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Semua dah faham sebenarnya.. tapi masih buat-buat tak faham.. :sopan: tak payah nak berkompius-kompius.. sebenarnya manusia ni lelaki ke perempuan ke.. sama-sama complicated..



betul-betul..kedua-duanya jnis pun complicated actually..

tapi sebenarnya perempuan lagi complicated..huhu :sopan:

ada yang post kat atas cakap kalau lelaki tu ikhlas, dia kan crik jalan cecepat nak kahwin dengan kita....sapa lah nak kahwin lambat kalau suka sama suka tapi masalahnya sekarang ni, banyak fktor kena fikir, esp financial.kalau sapa yang dapat kahwin awal, okla sebab kuaga setuju, tapi kalau yang tak dapat, susah juga.. :roll:

kadang-kadang lelaki ada saja yang jenis tak ambil berat tapi cinta.sampai kahwin perangai begitu..that means itu memang kburukan dia.so kena lah terima seadanya.. jadi time sebelum terima pinangan org, fikir msk2.kenal2 lah dulu perangai dia bagaimana.tkdela nanti lepas kahwin makan hati.time tu, nak tknk tpksa lah stay.. :roll: :roll:


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 20-03-08 15:20


Assalamualaikum ana suka dengan pendapat sayatetap saya...memang betul pun...tapi macam mana dengan proses perkenalan..mesti ada perjumpaan face to face..bagaimana rasanya cara yang paling elok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 08:55


Pada 20-03-08 15:20 , Wuddah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum ana suka dengan pendapat sayatetap saya...memang betul pun...tapi macam mana dengan proses perkenalan..mesti ada perjumpaan face to face..bagaimana rasanya cara yang paling elok...


Assalamualaikum..
Sekadar berkongsi pendapat..
Hmm..caranya, jumpa di rumah,dengan kehadiran dan pengetahuan ibubapa muslimat tu..Allahua'lam.. :-D :-D


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 09:31


Pada 20-03-08 14:12 , aisyahfarhah posting:

!!! QUOTE !!!

emm lelaki tak boleh dipercayai...
fikirlah semasak-masaknya...


saya ini termasuk ke tak ye.... :berfikir:

rasanya tak agaknya..... :sopan:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 15:01


Pada 21-03-08 09:31 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!


saya ini termasuk ke tak ye.... :berfikir:

rasanya tak agaknya..... :sopan:



hmm... sendiri tanya, sendiri jawab ek kapten...
tak mengapa, asalkan kita tahu apa kita buat... : ;-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-08 15:20


Pada 21-03-08 09:31 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-08 14:12 , aisyahfarhah posting:

!!! QUOTE !!!

emm lelaki tak boleh dipercayai...
fikirlah semasak-masaknya...


saya ini termasuk ke tak ye.... :berfikir:

rasanya tak agaknya..... :sopan:





ngeh3...kepten buat pengakuan terbuka heee...setuju setuju..bos memang boleh dipercayai heeee


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 17:08


Pada 24-03-08 15:20 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-03-08 09:31 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-08 14:12 , aisyahfarhah posting:

!!! QUOTE !!!

emm lelaki tak boleh dipercayai...
fikirlah semasak-masaknya...


saya ini termasuk ke tak ye.... :berfikir:

rasanya tak agaknya..... :sopan:





ngeh3...kepten buat pengakuan terbuka heee...setuju setuju..bos memang boleh dipercayai heeee



:-D :-D ana juga nak buat pgakuan...
ana insya'Allah lelaki yang boleh dipercayai... :malu: :malu:
tak percaya ke?? ;-) ;-)


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

wanyie
Warga Rasmi
Menyertai: 19.03.2008
Ahli No: 32946
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 11:58


Pada 20-03-08 15:12 , wahidatulfarahah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 20-03-08 15:05 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Semua dah faham sebenarnya.. tapi masih buat-buat tak faham.. :sopan: tak payah nak berkompius-kompius.. sebenarnya manusia ni lelaki ke perempuan ke.. sama-sama complicated..



betul-betul..kedua-duanya jnis pun complicated actually..

tapi sebenarnya perempuan lagi complicated..huhu :sopan:

ada yang post kat atas cakap kalau lelaki tu ikhlas, dia kan crik jalan cecepat nak kahwin dengan kita....sapa lah nak kahwin lambat kalau suka sama suka tapi masalahnya sekarang ni, banyak fktor kena fikir, esp financial.kalau sapa yang dapat kahwin awal, okla sebab kuaga setuju, tapi kalau yang tak dapat, susah juga.. :roll:

kadang-kadang lelaki ada saja yang jenis tak ambil berat tapi cinta.sampai kahwin perangai begitu..that means itu memang kburukan dia.so kena lah terima seadanya.. jadi time sebelum terima pinangan org, fikir msk2.kenal2 lah dulu perangai dia bagaimana.tkdela nanti lepas kahwin makan hati.time tu, nak tknk tpksa lah stay.. :roll: :roll:




saya setuju dengan wahida..
kita memang kena kenal betul-betul laki ni..
org ni kadang-kadang prngai dia akan berubah selepas kahwin..
same macam perempuan jugak..
so memang susah nak tau yang dia itu memang jodoh kita ke tak..
banyak benda nak kena ambil tau before setuju nak serius dengan dia..
tapi nikan mengambil masa yang lama..
bagaimana ek?? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanyieProfil   Hantar PM kepada wanyie   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 21:23


try suruh laki 2 berkorban apa-apa,tak kisah lah apa pun,tapi Kalau boleh yang susah sikit lah,jangan yang senang sangat..Kalau dia sanggup buat dan berkorban 2,memang dia ikhlas lah 2 sebab kita selalunya tak suka nak buat benda yang susah dan yang kita tak suka,kecuali kita memang betul-betul ikhlas dengan org 2....try lah...good luck :-P :-P :welcome: :welcome:

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-04-08 13:34


Pada 19-03-08 16:39 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!


seorang lelaki yang benar² ambil berat ialah..yang menjaga syariatnya terutamanya dalam bab hubungan lelaki dan perempuan...bukannya yang tetiap hari call..atau miscall dengan tujuan kononnya 'mengingati' diri kita...menghantar sms...mngajak makan atau keluar berdating...ataupun apa jua bentuk perhubungan yang haram sebelum berkahwin...

seorang lelaki yang benar² mengambil berat ialah, lelaki yang berusaha mempercepat perkahwinannya apabila dia telah bertemu dengan wanita yang diyakini dapat membawanya dan bersama mengemudi bahtera mengikut lunas² yang dikehendaki Islam...menjadi pembantu sayap kiri dalam dkwahnya..dan lelaki tersebut berusaha menjadi imam yang sebenar²nya dalam rumahtangga tersebut.......



Saya setuju degan pendapat ni..kalau setakat lelaki ajak bercinta/berteman mesra..tak usahlah mudah percaya dan terperasan dengan pelawaan itu,sesungguhnya itu semua itu adalah nafsu dan mainan semata..
kelak jika tidak berhati-hati mesti membakar dan merosakkan diri sendiri..
pilihlah insan yang berusaha menjaga batas-batas pergaulan,mempertingkatkn ilmu,amal dan mempercepatkan perkahwinan..


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-04-08 15:37


kalau ikut pengalaman saya, kaum adam ni banyak menunjukkan rasa dengan "perbuatannya".macam pepatah "action speaks louder than words"..

so, fhm2 sajalah dengan tindakan mereka yang memberikn jawapan kepada kita.

jarang golongan mereka yang pandai memujuk, tapi ramai yang tahu motivate.mereka banyak juga guna reverse psycho

em...wallahua'lam
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 07-04-08 20:48


ye tak ye... ana pun duduk mikir jugak tentang ni.. bagaimana nak tahu ye? :berfikir:


-----------------
Adoro Allah, yo adoro Rasul, yo adoro mi familia, yo adoro Islam...


Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 07-04-08 20:51


ana rasa lelaki macam ni tak mature lagi ni.. kurang ambil berat dan tidak sensitif perkara-perkara melibatkan hati dan perasaan perempuan.. :kelip:


-----------------
Adoro Allah, yo adoro Rasul, yo adoro mi familia, yo adoro Islam...


Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

insan_wardah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.03.2008
Ahli No: 32844
Posting: 19
Dari: atAs buMi ALLAh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 07-04-08 21:41


bagaimana ek nak tau seorang lelaki tu serius nak jalinkan hub dengan kita?
dia cakap dia nak serius dengan kita tapi hakikatnye kalau tengok dr segi luaran contohnya bila kita ada problem..dia just dengar and terus buat tak tau..

saya pun pernah mengalaminye...emmm,saya sendiri ssah nak prcye kat insan yang brgelar lelaki ni...tambah-tambah zaman sekarang ni...nauzubillah....macam-macam ada..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_wardahProfil   Hantar PM kepada insan_wardah   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 11:58


salam..

saranan saya, jangan fikir sangat selagi dia bukan suami awak. kalau nak share problem, mengadulah pada Tuhan, Diakan yang paling memahami?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 14:16


saya lagi tak faham Kenapa laki suka tibai duit perempuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

syahirahsoid
WARGA SETIA
Menyertai: 06.03.2007
Ahli No: 29040
Posting: 496
Dari: mana hendak ke mana

malaysia  


posticon Posting pada: 02-05-08 15:55


tak tau sangat lah pasal laki ini..
mebi belum masenye lagi nak mendalami nya kottt..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahirahsoidProfil   Hantar PM kepada syahirahsoid   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 16:43


Pada 19-03-08 13:48 , wanyie posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana ek nak tau seorang lelaki tu serius nak jalinkan hub dengan kita?
dia cakap dia nak serius dengan kita tapi hakikatnye kalau tengok dr segi luaran contohnya bila kita ada problem..dia just dengar and terus buat tak tau.. :berfikir:




hurmm...ala wanita ni nak dmanje ar,,nak dibelai ar,,apa lah.macam-macam lah,,,try ar bsangka baik..tapi biasanya lelaki akan mnaburkan janji manis,,,lepas itu nak syok saja,,bila susah tak mahu sm2,,entah lah tak tahu nak cakap bagaimana,,yang penting kalau btolnak mjalinkn hubungan tak payah cakap saya iklas ke,,saya jujur ke,,nampak sangat tak jujur dan iklasnye,,diam saja kalau iklas dan jujur,,,jangan dsebut2...tak baik...sebab ilmu keiklasan ni payah nak dapat dan amalkan....hurmmmm



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 17:00


kalau nak tau lelaki tu serius dengan seseorang wanite tu, dia akan cuba sedaye upaye untuk memiliki wanite berkenaan untuk dijadikan isteri. Dia sentiasa berfikir dan merancang bilekah dia dapat memiliki wanite idaman dia. kadang-kadang dalam rancang2 tu kadang-kadang dia akan rasa sedih dan kadang-kadang gembira.
Lagi satu, kalau dia betul-betul serius dengan seseorang wanite tu, dia akan sentiasa berdoa untuk jodohnye itu.
Lagi satu, dia akan cuba jadi lelaki dewase sebab dia nak kawin dengan wanite berkenaan.
Lagi satu, dia akan semangat dalam hidup, nak berkeluargelah katakan. kalau tak bersemangat macam mana nak bekeluarge nanti.

p/s

saja-saja menyampuk

p/s lagi satu

ni teman terpengaruh dengan rakan sebaya ni. sebab tu teman jiwang2 saja krojenye. betul tak aye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-05-08 17:34


Assalamualaikum
kebijaksanaan sulaiman telah merubahi sekeping hati....
akhirnya balqis akur jua akan kelemahan pada diri....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-05-08 13:00


Pada 07-04-08 21:41 , insan_wardah posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana ek nak tau seorang lelaki tu serius nak jalinkan hub dengan kita?
dia cakap dia nak serius dengan kita tapi hakikatnye kalau tengok dr segi luaran contohnya bila kita ada problem..dia just dengar and terus buat tak tau..

saya pun pernah mengalaminye...emmm,saya sendiri ssah nak prcye kat insan yang brgelar lelaki ni...tambah-tambah zaman sekarang ni...nauzubillah....macam-macam ada..


ummi ismi kata, kata lelaki tu bebetul nak serius dengan kita.. dia tak takut untuk ketemu ibu bapa kita.. sebelum apa-apa, jumpa dulu ibubapa.. tu baru bebetul serius... kata ummi ismi... setakat janji2 mulut dengan kita.. macam angin lalu saja.. uhuk uhuk...:jangan: :oops: :roll:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 13-05-08 21:53


Pada 19-03-08 13:48 , wanyie posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana ek nak tau seorang lelaki tu serius nak jalinkan hub dengan kita?
dia cakap dia nak serius dengan kita tapi hakikatnye kalau tengok dr segi luaran contohnya bila kita ada problem..dia just dengar and terus buat tak tau.. :berfikir:


as a guy,....nak tau serius ke tak, saya memang pernah jumpa mak ayah budak tu,...tapi lama2 saya putuskan sebab dia macam awak jugak, maksud saya, lelaki yang ada 1 nfsu ni, mula-mula niat memang ikhlas tak nak jadi benda lain, tapi bila 1nafsu ni dah mula ghairah+jenis percaya sangat dengan "lelaki tu serius nak jalinkan hub dengan kita"....boleh ke arah zina..

nak tau dia bebetul serius, dia akan lebih ingatkan awak kepada ALLAH , Nabi, kematian, persiapan....& paling serius pun, awak& dia dah diijab kabul..

so, ada masalah refer kepada wanita lebih senior/ustazah2 mursyid/mak ayah/kawan-kawan rapat/kakak2/kaunselor2 perempuan/....nak jumpa lelaki pun biarlah berteman...

bacalah kisah ni, mungkin sedikit sebanyak dapat bagi panduan,
http://emjayjb.multiply.com/journal/item/173

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 13-05-08 22:08


Pada 19-03-08 13:48 , wanyie posting:

!!! QUOTE !!!

bagaimana ek nak tau seorang lelaki tu serius nak jalinkan hub dengan kita?
dia cakap dia nak serius dengan kita tapi hakikatnye kalau tengok dr segi luaran contohnya bila kita ada problem..dia just dengar and terus buat tak tau.. :berfikir:


Tak susah nak tau dia serius atau tak..iaitu..
Dia tak mahu berdua2an dengan awak takut terlanjur...
Dia tak mahu mendengar cerita awak sebab dia rasa mungkin dia ghairah dengar suara awak dan mula cari jalan untuk menjurus kepada zina...
Dia lamar awak dan kawin cepat dan tak mahu bertunang lama2...
Kalau dia naik motor dia tak mahu awak duduk dibelakangnya sebab akan ghairah dia. Dia ajak awak naik bas..tapi duduk lain tempat duduk sebab kalau tempat duduk yang sama GARFU nya akan berjalan...dan dia mungkin minta bawa adik awak bersama..
dan lagi...nanti saya fikir dulu...

http://perhatipantau.blogspot.com/


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

shahriz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16922
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-05-08 17:10


sebenarnya kalau kita nak tau lelaki 2 serius or not
dia nak jumpa terus dengan parent perempuan 2 dan dia bawa perempuan 2 jumpa parent dia...
itu bererti lelaki 2 betul-betul serius dalam sesuatu perhubugn.
dia akan minta restu dr ibu bapa dalam perhubungan..
kemudian dia akan masuk melamar sebagai isteri dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahrizProfil   Hantar PM kepada shahriz   Quote dan BalasQuote

saha11
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.05.2008
Ahli No: 33440
Posting: 37
Dari: CHERAS

Perak  


posticon Posting pada: 14-05-08 18:59


Pada 19-03-08 16:39 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
seorang lelaki yang benar² ambil berat ialah..yang menjaga syariatnya terutamanya dalam bab hubungan lelaki dan perempuan...bukannya yang tetiap hari call..atau miscall dengan tujuan kononnya 'mengingati' diri kita...menghantar sms...mngajak makan atau keluar berdating...ataupun apa jua bentuk perhubungan yang haram sebelum berkahwin...

seorang lelaki yang benar² mengambil berat ialah, lelaki yang berusaha mempercepat perkahwinannya apabila dia telah bertemu dengan wanita yang diyakini dapat membawanya dan bersama mengemudi bahtera mengikut lunas² yang dikehendaki Islam...menjadi pembantu sayap kiri dalam dkwahnya..dan lelaki tersebut berusaha menjadi imam yang sebenar²nya dalam rumahtangga tersebut....... :welcome:



Saya sangat setuju... lelaki yang ambil berat biasanya dia macam mengongkong..selalu menasihati...menjaga maruah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For saha11Profil   Hantar PM kepada saha11   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.130095 saat. Lajunya....