Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Mohr
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43145

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
Mohr: 1 hari, 38 minit yang lalu
BobbyLaforge: 11 hari yang lalu
sadiqah: 11 hari yang lalu
muslimin23: 24 hari yang lalu
PhoebeGordon: 25 hari yang lalu


Cerpen
Topik: cahaya di sebalik cahaya


Carian Forum

Moderator: Administrator, NaZa_FirmaN
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cerpen
    »» cahaya di sebalik cahaya

Please Mendaftar To Post


Oleh cahaya di sebalik cahaya

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 15:48


best.... cerita ni tak ada sambunganya ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 08:28


syukran mas_ayu.

ini cepen pertama saya. itu pun karya untuk assignment exam nanti. Insya-Allah akan ada sambungannya. terima kasih


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 08:55


Pada 18-03-08 15:43 , mujahidah_muslimah posting:

!!! QUOTE !!!

“Allah itu mempunyai cahaya di langit dan di bumi. Perumpamaan cahaya Allah itu sebagai sebuah lubang, yang di dalamnya terdapat pelita. Pelita itu di dalam kaca. Kaca itu bagai bintang yang berkilauan. Pelita itu dinyalakan daripada kayu berkat, minyak zaitun, tidak di timur dan tidak di barat. Hampir minyaknya memancarkan cahaya sendirinya, biarpun tidak dipercik api. Cahaya berlapis cahaya. Allah memimpin sesiapa yang disukai-NYA menerima cahaya. Allah membuat beberapa perumpamaan untuk manusia dan Allah itu mengetahui segala sesuatu…”



wahh..nak baca juga sambungannya.. :-)

yang ni ayat Quran ya.. subhanAllah cantiknya ayat Allah.. dalam surah mana?

"Cahaya berlapis cahaya. Allah memimpin sesiapa yang disukai-NYA menerima cahaya".

syukran

...............................

nama Allah    An - Nuur = Maha Cahaya

Allah yang menjadikan cahaya lalu membekalkan cahaya kepada seluruh alam semesta.
Dia yang mengurniakan cahaya kepada wajah, fikiran dan hati hambaNya dalam bentuk petunjuk.

firman Allah SWT:

"Muhammad itu utusan Allah dan orang2 yang bersama2 dengan dia adalah keras terhadap orang2 kafir,
tetapi berkasih sayang di antara sesama mereka.mereka rukuk dan sujud kerana mencari kurnia Allah dan keredhaanNya.
tandanya bersinar pada wajahnya, kerana bekas sujud". surah al- fat-h (kemenangan): 29

oleh sayidina Ali .a

"iman itu mula-mula kelihatan seperti setompok cahaya putih yang kecil,
apabila seseorang melaksanakan amalan2 yang soleh maka tompok putih itu menjadi semakin besar
dan meluas hingga akhirnya seluruh hatinya menjadi putih"..

semoga kita semua dikurniakan cahaya, amin..

mujahidah_muslimah teruskan perjuangan.. cahaya di sebalik cahaya, permulaan yang bagus semoga berterusan..


erm macamana ya dapat idea tajuk tu cahaya di sebalik cahaya?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 08:59


kalau ada smbungannya nanti jangan lupa post kat sini ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 09:10


kak sakinah, tajuk tu cahaya di sebalik cahaya sebab Farahiyah tu dah diberi kecenderungan hati menuju jalan dakwah tetapi dia tidak sedar itu dan menyalahkan dakwah kerana kegagalannya. namun, Adawiyah telah memberikan dia penjelasan yang membuka lagi selapis cahaya dalam kalbu Farahiyah untuk melihat makna tersirat di sebalik itu...


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.079348 saat. Lajunya....