Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dengan siapa anda bergaul, itulah ganmbaran masa depan anda
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tonghuan
Hari Ini: 0
Semalam: 1
Jumlah Ahli: 43136

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 73
Ahli: 0
Jumlah: 73




  Yang Masuk Ke Sini
tonghuan: 12 jam, 47 minit yang lalu
khairoo84: 1 hari, 1 jam, 58 minit yang lalu
wyd1014: 3 hari yang lalu
lidah-penghunus: 6 hari yang lalu
muslimiman: 21 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 22 hari yang lalu
nur_tinta: 28 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: indahnya persahabatan...


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» indahnya persahabatan...

Please Mendaftar To Post


Oleh indahnya persahabatan...

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 17-03-08 11:11


Assalamualaikum
:bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga: :bunga:
                                :welcome:

dalam islam...persahabatan ini sangat penting...rasul menyebut murid2nya dengan sebutan "sahabat". para sahabat sangat menyayangi rasul..dan para sahabat juga sangat menyayangi antara satu dengan yang lain...

seindah apa persahabatan yang anda miliki atau yang pernah anda alami..??bagaimana anda menjaga persahabatan tu..??
jika saya bersahabat..saya berusaha untuk menyayanginya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-03-08 11:41


saya sangat menjaga persahabatan.. pada saya kawan yang sejati adalah seorang yang cukup memahami,yang boleh sama-sama ketawa bila kita gembira, boleh sama-sama menagis ketika sedih.. masa belajar dulu, mas respect sangat dengan senior dalam balik mas.. mereka ni sentiasa bersama,macam adik beradik. kalau seorang sakit, semua akan terasa,mas kagum sangat dengan persahabatan akak2 tu.. mas juga ada kawan macam tu, cuma sekarang ni semua dah jauh2.. susah nak jumpa. ada yang masih study,kerja pun ada... waaa..... rindunya kat kawan-kawan... huhuhu.... tidak ada kawan lain yang dapat ganti anda semua....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-03-08 16:20


Sabda Nabi s.a.w dalam hadis al-Imam Muslim: “Ruh-ruh itu adalah tentera yang dihimpunkan; apa yang mereka kenal, maka mereka berpadu. Apa yang mereka tidak kenal, maka mereka bertentangan”.

Ayat 24 Surah Al A’raf.
Allah Subhanahuwataala berfirman “ Turunlah kamu sekalian, sebahagian kamu menjadi musuh bagi sebahagian yang lain, dan kamu mempunyai tempat kediaman dan kesenangan (tempat mencari kehidupan) di muka bumi sampai waktu yang telah ditentukan
Dari Hudzaifah bin Asid .a katanya Rasulullah saw bersabda:” Setelah nutfah berada dalam rahim 40 atau 45 malam, maka datang malaikat kepadanya, seraya bertanya kepada Allah Ta’ala. “Ya Tuhan! Apakah dia ini celaka atau bahagia?” Maka ditulis salah satu di antara keduanya. Tanya, “ Apakah dia laki-laki atau perempuan?” Maka ditulis salah satu di antara keduanya. Kemudian ditulisnya pula amalan serta hasil amalannya, ajalnya dan rezekinya. Kemudian bukunya dilipat, tidak ditambah dan tidak dikurangi.”

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 14:20


Assalamualaikum

"rindunya ana pada sahabat ana..dalam bersahabat,ana akan cuba memahami dia..ana akan jaga hubungan yang telah terjalin..ana akan jaga kesetiaan,kasih sayang yang telah terbina...cuma kadang,iman menurun..nafsu menguasai...kadang su'zhon pada sahabat sendiri..moga dia maafkan ana...
sesungguhnya ana amat menyayangi nya..." :bunga: :bunga: :bunga:


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

emirmizan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2006
Ahli No: 22006
Posting: 91
Dari: seremban

australia   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 14:29


uhrm... bercakap pasal bersahabat.. ana sangat setia pada persahabatan... kalau ana dikurniakan seorang sahabat, ana akan menjaga persahabatan sebaik mungkin, jauh mana pun duduk... ukhwah akan tetap terjalin...

sayangnya, ukhwah yang diraikan dari hati yang tulus, dicalari dengan pengkhianatan... adakah silap ana kerana tiada su' dzan dengannya?? entahlah.. kadang-kadang give up da fikir pasal sahabat ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For emirmizanProfil   Hantar PM kepada emirmizan   Pergi ke emirmizan's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 14:33


Pada 18-03-08 14:29 , emirmizan posting:

!!! QUOTE !!!

uhrm... bercakap pasal bersahabat.. ana sangat setia pada persahabatan... kalau ana dikurniakan seorang sahabat, ana akan menjaga persahabatan sebaik mungkin, jauh mana pun duduk... ukhwah akan tetap terjalin...

sayangnya, ukhwah yang diraikan dari hati yang tulus, dicalari dengan pengkhianatan... adakah silap ana kerana tiada su' dzan dengannya?? entahlah.. kadang-kadang give up da fikir pasal sahabat ni...


angkat bakul nampak...
ni bakul rotan ke bakul basikal???

huhuhuhuhuk

kiddin'.....

bagus lah begitu, Rasulullah pun sayangkan sahabat2 Baginda......

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

akmalnajwa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2008
Ahli No: 32188
Posting: 99

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 14:36


Assalamualaikum

bila bersahabat bermakna kita berkongsi..bukan saja kegembiraan..tapi juga kesedihan...bersahabatlah kerana Allah..jujur dan ikhlas dalam persahabatan..mendampingi seseorang tidak hanya ketika dia senang, tapi juga ketika dirundung malang...indahnya persahabatan jika diiringi keikhlasan, disulami gurauan dan dihiasi akhlak yang baik...wallahua'alam :-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For akmalnajwaProfil   Hantar PM kepada akmalnajwa   Pergi ke akmalnajwa's Website   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-03-08 14:44


sahabat ialah orang yang sayangkan kawannya...tegur bila salah..kejut solat kalau tak solat lagi...gelak sama-sama..sedih pun sama-sama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

emirmizan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2006
Ahli No: 22006
Posting: 91
Dari: seremban

australia   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 16:57


bukan angkat bakul... tapi hanya meluahkan rasa... mungkin silap ana kut.. tak mengapalah.... astaghfirullah, maafkan kalau sesiapa terasa ana ni bangge diri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For emirmizanProfil   Hantar PM kepada emirmizan   Pergi ke emirmizan's Website   Quote dan BalasQuote

qinairaaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30115
Posting: 68
Dari: pantai remis, manjung, perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 18:43


persahabatn itu terlalu tinggi nilainya dan takkan ada pengganti biarpun seribu yang lain hadir. orang selalu berkata berkawan biar beribu, yup... berkawan biar beribu tapi dalam beribu itu mungkin hanya akan ada seorang yang boleh d gelar sahabat. SAHABAT.... seorangyang kita percayai, berkongsi segala masalah dan perkara. sentiasa bersama kita dalam apa keadaan sekalipun. persahabatn banyak mengajar kit auntuk lebih menghargai nilai seorang kawan, teman dan sahabat.... hargailah masa yang ada selama sahabat itu masih disisi kita kerana sekali ia pergi kembalinya masih tidak pasti walaupun persahabatn itu masih berkekalan tapi ianya tidak akan sama ketika bersama. benarlah dikatakan semusim besama seabad terasa dan sesuatu itu akan terasa lebih bererti bila ia telah tiada di cc.....

oran ada berkata... ubat dan persahabatan adalah sama cuma yang membezakanya adalah persahabatn tidak akan ada tarikh luputnya....

sekali bersahabat selamanya kita akan bersahabat

Bookmark and Share

    


  Member Information For qinairaaaProfil   Hantar PM kepada qinairaaa   Quote dan BalasQuote

shahrah
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2008
Ahli No: 32714
Posting: 2
Dari: klang,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 18:45


indahnye prshbtn itu sekiranye kat sama-sama menjgnye......
bagi ana, ana akan juga pershbtn tu selagi ia dalam kemampuan ana..
tgrn adalah sebaik-baik jalan bagi mengutkn tali pershbtn... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahrahProfil   Hantar PM kepada shahrah   Quote dan BalasQuote

emirmizan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2006
Ahli No: 22006
Posting: 91
Dari: seremban

australia   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 19:34


betul, sokong sangat-sangat.... ukhwah yang dibina tiada ternilai harganya, hargailah ukhwah dan persahabatan...jangan dikhianati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For emirmizanProfil   Hantar PM kepada emirmizan   Pergi ke emirmizan's Website   Quote dan BalasQuote

hanisahani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22928
Posting: 203
Dari: negeri aman damai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-03-08 11:20


salam,,da lama rasanya tak join ukhwah,,,
bagi ana,,sahabat umpama bintang-bintang dan bulan yang bersinar di langit,,tanpa mereka tak terasa indah suasana malam,,jazakumullahukhairankathira untuk sahabat2 ana yang tak jemu mendorong ana dari dulu hingga kini,,,
moga Allah pelihara ukhwah yang terjalin selamanya,,amin,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisahaniProfil   Hantar PM kepada hanisahani   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 19-03-08 14:43


HHMM..BAGAIMANA pula KALAU ANTUM YANG MERASA SAYANG TERHADAP SAHABAT ANTUM..???sedangkan sahabat tu bersikap biasa saja terhadap antum...
mengapa antum bersahabat dengan sahabat antum tu..??apa faktor penyebabnya...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

emirmizan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2006
Ahli No: 22006
Posting: 91
Dari: seremban

australia   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 06:22


uhrm... soalan yang bagus.... entahlah.... memang ada terpikir, tapi jawapannya masih tak jumpa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For emirmizanProfil   Hantar PM kepada emirmizan   Pergi ke emirmizan's Website   Quote dan BalasQuote

arebie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23558
Posting: 207
Dari: bp ------> kl

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 09:39


sahabat masa susah senang.. lagi-lagi jauh dengan family.. ada yang faham kita hidup jadi lebih ceria dan bhgia.. terima kasih izza 4 being my 'sahabat'...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arebieProfil   Hantar PM kepada arebie   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 10:30


saya sayang dan cinta sahabat saya..
sehari tak nampak muka rasa rindu..
rasa suka sangat bila dia ada di sisi..
sekarang dia sangat sibuk.. demam exam..
selalu tertidur kat surau bawah tu..
dah lama kami tak makan luar sama-sama..
dia on saja bila saya ajak dia makan kat luar tu..
tapi dia selalu sakit kaki berdiri lama kat wad..
tak sampai hati pula bawa dia jalan..
setiap jumaat saja dapat sama-sama pergi pasar malam..
kalau melintas jalan dia pimpin tangan saya..
dia selalu cakap macam adik dan kakak..

roomate ku di manakah awak saat ini..
kat surau ke.. mesti kat surau sebab selipar tandas jepun warna merah dia tak ada..
kalau kasut biru dia tak ada keluar lah tu..keluar atau pergi kelas..

eheh roomate ku sahabat ku :-) kita terpisah di dunia kerana ajal,
moga kita sama-sama bertemu di syurga.. amin..

aik teringat selipar jepun dia warna merah, saya punya warna hijau..
cili merah dan cili hijau :lol:


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

emirmizan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2006
Ahli No: 22006
Posting: 91
Dari: seremban

australia   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 10:51


huhu...mesranya... moga Allah berkati dan rahmati kalian berdua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For emirmizanProfil   Hantar PM kepada emirmizan   Pergi ke emirmizan's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 14:46


dah jumpa bakal sahabat sejati :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 20-03-08 15:35


Assalamualaikum...kalau ana, saya akan cuba mengambil berat, prihatin dan menyayangi sahabat yang banyak membantu selama ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 17:23


Pada 20-03-08 14:46 , broshahir posting:

!!! QUOTE !!!

dah jumpa bakal sahabat sejati :)


bakal sahabat sejati ke bakal isteri?huhuhuhu.. :sopan: :sopan:


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

yusrar
Warga Rasmi
Menyertai: 27.01.2008
Ahli No: 32453
Posting: 3
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-03-08 18:34


salam....saya baru kat sini...arap2 dapat banyak kawan....ngeh3

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusrarProfil   Hantar PM kepada yusrar   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 21-03-08 14:26


Pada 20-03-08 18:34 , yusrar posting:

!!! QUOTE !!!

salam....saya baru kat sini...arap2 dapat banyak kawan....ngeh3
  • insyaallah..anda(tak tahu laki k perempuan.nak cakap antum,takut salah..) akan dapat banyak sahabat kat sini..sahabat yang sentiasa sudi bersama..dalam keceriaan dan kesedihan...

    Bookmark and Share

  •     


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    Mulya
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.09.2007
    Ahli No: 31000
    Posting: 1015
    Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

    indonesia  


    posticon Posting pada: 21-03-08 14:35


    dulu...ana punya seorang sahabat..ana cuba menyayanginya..walau pun dia tak tahu bahwa ana menyayanginya.setelah dia tau..,dia bersikap biasa-biasa saja.lama waktu berlalu..ana berusaha menyayangi setulus hati..

    hingga saat ini..macam inilah cara ana menyayangi...ana akan selalu menyayangi orang yang ana sayangi..walau pun dia terkadang menyakiti hati ini. jika hati ini tersakiti, ana katakan pada hati ini.."dia tidak sengaja melukai mu../ ini hanya anggapan kamu saja../dia sebenarnya meyayangi kamu../dia belum tau cara menyayangi mu..."itulah saudara/i; selalu ana katakan pada hati ana jika ana sedih...
         rasa sayang ini lebih besar dari emosi / kemarahan / kesedihan ini...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    aye
    WARGA SETIA
    Menyertai: 03.04.2006
    Ahli No: 23921
    Posting: 2913
    Dari: semerak

    Kelantan   avatar


    posticon Posting pada: 21-03-08 14:47


    Alangkah berbangganya bilamana seorang sahabat mluahkan ucapan ini pada kita, "Ya Akhi, ana uhibbuka fillah"

    Bookmark and Share

        


      Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

    Mulya
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.09.2007
    Ahli No: 31000
    Posting: 1015
    Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

    indonesia  


    posticon Posting pada: 21-03-08 15:14


    dalam semester ni...ada seorang sahabat ana yang baru ana kenal..ai berasala daripada YAMAN...setelah berbincang..dan ia bertanya beberapa hal tentang islam kepada ana..ai mengucapkan.."uhibbuka fillah.."ana jawab..ahabbakallahu kama ahabbatani fiihi.."

    Bookmark and Share

        


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    izzahtulsakinah
    Warga 3 Bintang
    Menyertai: 28.11.2006
    Ahli No: 27515
    Posting: 112
    Dari: Selangor

    KualaLumpur   avatar


    posticon Posting pada: 21-03-08 15:45


    assalamualaikum..berforum mengenai sahabat..teringat sahabat sekolah lama..alhamdulillah sampai sekarang ukhwah masih kekal ..ukhwah fillah abadan abada'..bila bersahabat kerana Allah bertemu dan berpisah hati tidak akan gentar..

    p/s:dalam buku Diatas Sejadah Cinta,Habibruhaman..antara cerpen yang dikagumi "teman sejati ke syurga"..di mana seorang putera mencari teman sejati atau sahabat yang dapat membimbing hingga ke syurga..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For izzahtulsakinahProfil   Hantar PM kepada izzahtulsakinah   Pergi ke izzahtulsakinah's Website   Quote dan BalasQuote

    Mulya
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.09.2007
    Ahli No: 31000
    Posting: 1015
    Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

    indonesia  


    posticon Posting pada: 22-03-08 11:21


    kalau saya letakkan yang pernah saya tulis tentang "indahnya persahabatan", ada tak yang nak baca..??di dalamnya saya tulis beberapa hal yang perlu dilakukan untuk menumbuhkan dan menyuburkan cinta diantara sahabat..,beberapa hal yang perlu dilakukan untuk menjaga agar persahabatan tetap hangat dan selalu baik...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    NisaAdDeen
    Warga 3 Bintang
    Menyertai: 15.02.2008
    Ahli No: 32631
    Posting: 92
    Dari: ulu kinta,perak

    Perak   avatar


    posticon Posting pada: 22-03-08 12:09


    ana sayangkan hubungan persahabtn...nmun dalam bershbt, sukar nak cari yang sejati, yang ada cuma kenalan...ana cakap m'jaga hubungan ini.namun, dari bangku sekolah, matrik hingga ke universti, Allah sering menguji ana dalam melayari hubngan persahabtan..apabila umr semakin meningkat, ana cuba fikir dan hayti hikmah ujian ini, sahabat-sahabat ketahuilah bahawa kita ini semua bersaudara, sama ktrnan Adam, SeIslam....jadi xmsthil untuk bershbt walaupun kita xmngenlinya..yang penting plhara hati kita dan sentiasa berprasangka baik...tapi tak semua org mampu lakukan kerana kektrn hati...apabila ini berlaku mudhla berlaku pergaduhan dan salah faham..ana belajar dari pengalaman, dan ana nak berkngsi dengan sahabat-sahabat...

    Al-Ahzaab:12
    Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.

    Bookmark and Share

        


      Member Information For NisaAdDeenProfil   Hantar PM kepada NisaAdDeen   Quote dan BalasQuote

    Mulya
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.09.2007
    Ahli No: 31000
    Posting: 1015
    Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

    indonesia  


    posticon Posting pada: 22-03-08 12:13


    ya..berangka baik ialah salah satu hal yang perlu dilakukan untuk menjaga persahabatan...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    NisaAdDeen
    Warga 3 Bintang
    Menyertai: 15.02.2008
    Ahli No: 32631
    Posting: 92
    Dari: ulu kinta,perak

    Perak   avatar


    posticon Posting pada: 22-03-08 12:15


    Afwan....tersilap sikit...surah al-hujurat:12 berkaitan sangkaan buruk..

    salu lagi dalam bersahabt, sekiranay kita mengetahui ada sahabat yang dalam keretakan hubungan, kita twrkan diri supaya jadi pendamai antara mereka...Allah berfirman:seseungguhnya diantara kemu itu bersaudra, maka damaikanlah 2 saudara kamu yang bertelagah itu....jadi plhralah hubngan persahbatan itu....

    Bookmark and Share

        


      Member Information For NisaAdDeenProfil   Hantar PM kepada NisaAdDeen   Quote dan BalasQuote

    Mulya
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.09.2007
    Ahli No: 31000
    Posting: 1015
    Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

    indonesia  


    posticon Posting pada: 22-03-08 12:18


    terjemahan yang tersilap lagi..he..he..yang ukhty maksudkan..innamal mukminuna ikhwatun.."kan..??sesungguhnya orang2 YANG BERIMAN itu bersaudara...ikhwatun dalam ayat tu bermakna lebih dari saudara yang disebabkan hubungan darah...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    mahfuzhah_90
    Warga Rasmi
    Menyertai: 17.04.2008
    Ahli No: 33255
    Posting: 3
    Dari: Terengganu

    Terengganu   avatar


    posticon Posting pada: 17-04-08 23:01


    Bagi saya, sahabat adalah seseorang yang mampu membuatkan jiwa saya tersenyum! tak semestinya selalu berada disisi saya tapi selalu sayang saya.

    Bookmark and Share

        


      Member Information For mahfuzhah_90Profil   Hantar PM kepada mahfuzhah_90   Quote dan BalasQuote

    akmalnajwa
    Warga 3 Bintang
    Menyertai: 03.01.2008
    Ahli No: 32188
    Posting: 99

    Terengganu   avatar


    posticon Posting pada: 21-04-08 17:46


    Assalamualaikum

    SAHABAT -DEVOTEES

    .:korus:.
    sahabat,
    kau sesungguhnya..
    temanku..
    di kala duka dan lara..
    jikaku buntu..
    diselubungi sendu..
    kau tiupkan ketabahanmu..
    kau ukir senyuman..
    menggapai redha Yang Esa..

    p/s : macam merepek saja :-?
            kalau salah tolong betulkan ye.. :-)
            kalau kurang tolong tambahkan.. :-) :bunga:


    -----------------



    Bookmark and Share

        


      Member Information For akmalnajwaProfil   Hantar PM kepada akmalnajwa   Pergi ke akmalnajwa's Website   Quote dan BalasQuote

    mizie_hafiz80
    WARGA SETIA
    Menyertai: 28.08.2003
    Ahli No: 3144
    Posting: 928
    Dari: Malaysia

    saudiarabia  


    posticon Posting pada: 21-04-08 22:15


    Pada 18-03-08 14:20 , Nuranys posting:

    !!! QUOTE !!!

    Assalamualaikum

    "rindunya ana pada sahabat ana..dalam bersahabat,ana akan cuba memahami dia..ana akan jaga hubungan yang telah terjalin..ana akan jaga kesetiaan,kasih sayang yang telah terbina...cuma kadang,iman menurun..nafsu menguasai...kadang su'zhon pada sahabat sendiri..moga dia maafkan ana...
    sesungguhnya ana amat menyayangi nya..." :bunga: :bunga: :bunga:


    Saya dah maafkan awak... :-) Saya masih ingat lagi masa kita bersama- sama menunggang burung unta... Lepas tu, kita sama- sama makan bihun goreng... Ingat lagi tak..?

    Bookmark and Share

        


      Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

    riniey
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 10.02.2006
    Ahli No: 22591
    Posting: 292

    botswana   avatar


    posticon Posting pada: 21-04-08 22:34


    assalamualaikum....

    persahabatn??? dulu ana cukup suka dengan perkataan tu...
    sekarang??? jadi fobia dan takut sangat. manakan tidak, sahabat yang ana sayang yang ana percaya, yang ana anggap sebagai sahabat baik akhirnya menikam ana dr belakang. sanggup menggunakan sihir untuk membinasakan org lain. ana tak tahu apa salah ana sampai dia boleh buat sampai macam tu. kadang-kadang bila ana fikirkan balik ana dah tak hendak ada sahabat karib. takut... rupanya dah 3 tahun dia buat perkara terkutuk tu. bila dah habis study baru ana tahu. pada mulanya benci sangat.... tapi ana kuatkan diri mungkin ini ujian dr allah swt kepada ana. terhadap perbuatan ana yang tak sdr tentang kesilapan ana dahulu. tapi sampai sekarang walaupun ana dah maafkan dia perkara tu sering menghantui ana dan membuatkan hati ana terlalu sakit.... sakit sangat. ana harap dia akan berubah dan satu hari nanti dia akan datang pada ana untuk meminta maaf terhadap apa yang telah dia lakukan...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

    mizie_hafiz80
    WARGA SETIA
    Menyertai: 28.08.2003
    Ahli No: 3144
    Posting: 928
    Dari: Malaysia

    saudiarabia  


    posticon Posting pada: 21-04-08 22:43


    Pada 21-04-08 22:34 , riniey posting:

    !!! QUOTE !!!

    assalamualaikum....

    persahabatn??? dulu ana cukup suka dengan perkataan tu...
    sekarang??? jadi fobia dan takut sangat. manakan tidak, sahabat yang ana sayang yang ana percaya, yang ana anggap sebagai sahabat baik akhirnya menikam ana dr belakang. sanggup menggunakan sihir untuk membinasakan org lain. ana tak tahu apa salah ana sampai dia boleh buat sampai macam tu. kadang-kadang bila ana fikirkan balik ana dah tak hendak ada sahabat karib. takut... rupanya dah 3 tahun dia buat perkara terkutuk tu. bila dah habis study baru ana tahu. pada mulanya benci sangat.... tapi ana kuatkan diri mungkin ini ujian dr allah swt kepada ana. terhadap perbuatan ana yang tak sdr tentang kesilapan ana dahulu. tapi sampai sekarang walaupun ana dah maafkan dia perkara tu sering menghantui ana dan membuatkan hati ana terlalu sakit.... sakit sangat. ana harap dia akan berubah dan satu hari nanti dia akan datang pada ana untuk meminta maaf terhadap apa yang telah dia lakukan...

    Mesti kes teringin nak makan gulai umbut pisang...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

    kak-raihan
    Warga 1 Bintang
    Menyertai: 15.03.2008
    Ahli No: 32902
    Posting: 29

    blank  


    posticon Posting pada: 22-04-08 03:02


    Assalamualaikum


    hmm...suka benar kita bercerita tentang erti sahabat dan persahabatan ye.Kenapa lah agaknya ek??? hhmmm..

    saya suka baca reply dari sakinnahazzahra tentang cili merah dan cili hijau. suka jugak dengan persoalan dr mulya tentang sahabat yang buat biasa saja dengan kita sdgkan kita benar-benar sayang pada dia. seumpama... bertepuk sebelah tangan saja kita ni kan??

    hmm..izinkan saya pulak nak berkongsi cerita tentang seorang sahabat baik yang amat2 saya sygi...


    kami kenal dalam intenet.di awal perkenalan,cuma kerana kebetulan. dr sebuah kebetulan saya semakin tertarik dengan penampilan dia dalam chatroom. menjadikan saya sentiasa ternanti2 kehadiran dia untuk berbalas hujjah. kadang dia nampak rapat dengan saya. dan terkadang dia seperti amat jauh untuk saya hampiri. penampilannya yang sungguh pelik itu menyebabkan saya amat menyukainya.

    lama kelamaan,agaknya dia makin boring dengan saya.saya terasa dia makin jauh dr saya. ok...saya bagi emel,bertanya kbr.tiada balasan.dalam seminggu jugak lah saya tunggu....akhirnya dapat 1 emel dr sahabat saya tu.rupanya emel tu bukan untuk saya cuma tersend ke address saya.

    terasa sungguh hampa... dan saya pun bagi emel megucapkan kata-kata akhir dan mengundur diri...

    sungguh saya merajuk hati...sahabat saya tu tau saya merajuk dengan sikap dia. dia bagi emel,memujuk lah gaknya.saya buat tak layan saja.3-4 emel dia saya tak nak balas. last2 dia give up.baru saya balas.

    masa tu bergaduh jugak lah.kelakar.....dah tua-tua pun merajuk juga lagi..dipendekkan cerita,sejak dr pergaduhan tu,kami rmakin apat.dalam setahun,5-6 kali juga bergaduh.masing-masing tunjuk ego.tapi yang selalu kalah saya lah..tak larat nak bergaduh rasanya.

    kini...sahabat baik saya tu dah pergi buat selama-lamanya. setiap hari masih teringat pada dia. walaupun dia dah pergi 9bulan lamanya,entah Kenapa saya masih tak dapat lupakan dia....

    alfatihah buat syarifah fauziah...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For kak-raihanProfil   Hantar PM kepada kak-raihan   Quote dan BalasQuote

    kak-raihan
    Warga 1 Bintang
    Menyertai: 15.03.2008
    Ahli No: 32902
    Posting: 29

    blank  


    posticon Posting pada: 22-04-08 03:02


    Assalamualaikum


    hmm...suka benar kita bercerita tentang erti sahabat dan persahabatan ye.Kenapa lah agaknya ek??? hhmmm..

    saya suka baca reply dari sakinnahazzahra tentang cili merah dan cili hijau. suka jugak dengan persoalan dr mulya tentang sahabat yang buat biasa saja dengan kita sdgkan kita benar-benar sayang pada dia. seumpama... bertepuk sebelah tangan saja kita ni kan??

    hmm..izinkan saya pulak nak berkongsi cerita tentang seorang sahabat baik yang amat2 saya sygi...


    kami kenal dalam intenet.di awal perkenalan,cuma kerana kebetulan. dr sebuah kebetulan saya semakin tertarik dengan penampilan dia dalam chatroom. menjadikan saya sentiasa ternanti2 kehadiran dia untuk berbalas hujjah. kadang dia nampak rapat dengan saya. dan terkadang dia seperti amat jauh untuk saya hampiri. penampilannya yang sungguh pelik itu menyebabkan saya amat menyukainya.

    lama kelamaan,agaknya dia makin boring dengan saya.saya terasa dia makin jauh dr saya. ok...saya bagi emel,bertanya kbr.tiada balasan.dalam seminggu jugak lah saya tunggu....akhirnya dapat 1 emel dr sahabat saya tu.rupanya emel tu bukan untuk saya cuma tersend ke address saya.

    terasa sungguh hampa... dan saya pun bagi emel megucapkan kata-kata akhir dan mengundur diri...

    sungguh saya merajuk hati...sahabat saya tu tau saya merajuk dengan sikap dia. dia bagi emel,memujuk lah gaknya.saya buat tak layan saja.3-4 emel dia saya tak nak balas. last2 dia give up.baru saya balas.

    masa tu bergaduh jugak lah.kelakar.....dah tua-tua pun merajuk juga lagi..dipendekkan cerita,sejak dr pergaduhan tu,kami rmakin apat.dalam setahun,5-6 kali juga bergaduh.masing-masing tunjuk ego.tapi yang selalu kalah saya lah..tak larat nak bergaduh rasanya.

    kini...sahabat baik saya tu dah pergi buat selama-lamanya. setiap hari masih teringat pada dia. walaupun dia dah pergi 9bulan lamanya,entah Kenapa saya masih tak dapat lupakan dia....

    alfatihah buat syarifah fauziah...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For kak-raihanProfil   Hantar PM kepada kak-raihan   Quote dan BalasQuote

    kak-raihan
    Warga 1 Bintang
    Menyertai: 15.03.2008
    Ahli No: 32902
    Posting: 29

    blank  


    posticon Posting pada: 22-04-08 03:32


    salam sekali lagi...

    lupa nak jawab persoalan dr mulya..Kenapa antum bershbt dengan sahabat antum tu dan apa faktornya kan?

    hmm..kalau ikut saya,saya suka bershbt dengan sahabat baik saya tu kerana dia ni seorang yang pelik.kejap baik hati,kejap meradang,kejap kelakar dan kejap lagi dia jadi seorang guru pada saya. bila bersama dengan dia, 1001 perasaan bercampur baur menjadi 1. berdiskas,bergaduh,merajuk,benci,rindu dan sebagainya. dan dia jugalah org pertama yang meluahkan ikrar "KASIH sayang INI DEMI ALLAH DAN kerana ALLAH JUA"... juga org pertama yang melakar impian untuk bertemu dengan saya diakhirat kelak.tatau lah termakbul atau tidak.cuma berdoa moga dimakbul allah,amin...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For kak-raihanProfil   Hantar PM kepada kak-raihan   Quote dan BalasQuote

    Nur_Din
    Warga 3 Bintang
    Menyertai: 09.04.2008
    Ahli No: 33163
    Posting: 81
    Dari: kelantan

    Kelantan  


    posticon Posting pada: 22-04-08 08:25


    salam..seronok apabila memiliki sahabat sejati..tapi susah untuk menemuinya..pencarian yang lama, akhirnya, alhamdulillah, dengan ketentuan Allah, ku temui jua...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For Nur_DinProfil   Hantar PM kepada Nur_Din   Quote dan BalasQuote

    riniey
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 10.02.2006
    Ahli No: 22591
    Posting: 292

    botswana   avatar


    posticon Posting pada: 29-04-08 12:23


    Pada 21-04-08 22:43 , mizie_hafiz80 posting:

    !!! QUOTE !!!

    Pada 21-04-08 22:34 , riniey posting:

    !!! QUOTE !!!

    assalamualaikum....

    persahabatn??? dulu ana cukup suka dengan perkataan tu...
    sekarang??? jadi fobia dan takut sangat. manakan tidak, sahabat yang ana sayang yang ana percaya, yang ana anggap sebagai sahabat baik akhirnya menikam ana dr belakang. sanggup menggunakan sihir untuk membinasakan org lain. ana tak tahu apa salah ana sampai dia boleh buat sampai macam tu. kadang-kadang bila ana fikirkan balik ana dah tak hendak ada sahabat karib. takut... rupanya dah 3 tahun dia buat perkara terkutuk tu. bila dah habis study baru ana tahu. pada mulanya benci sangat.... tapi ana kuatkan diri mungkin ini ujian dr allah swt kepada ana. terhadap perbuatan ana yang tak sdr tentang kesilapan ana dahulu. tapi sampai sekarang walaupun ana dah maafkan dia perkara tu sering menghantui ana dan membuatkan hati ana terlalu sakit.... sakit sangat. ana harap dia akan berubah dan satu hari nanti dia akan datang pada ana untuk meminta maaf terhadap apa yang telah dia lakukan...

    Mesti kes teringin nak makan gulai umbut pisang...



    ha.... nak makan gulai umbut pisang???? ada kena mengena ke??? huhu


    -----------------



    Bookmark and Share

        


      Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

    Mulya
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.09.2007
    Ahli No: 31000
    Posting: 1015
    Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

    indonesia  


    posticon Posting pada: 30-04-08 16:22


    demi allah yang menciptakan langit dan bumi..dan yang menciptakan dan yang menguasai jiwa ini...maafkanlah kesalahan...bersangka baiklah jika ia melakukan kesalahan...anggaplah ini kesilapannya yang tidak ia sadari...jika itu sihir..,katakanlah.."bukan dia yang melakukannya..tapi segolongan jin telah memfitnah dia..."maafkanlah ia..dan mohon maaf pula lah kepadanya...kembalikanlah silaturahim yang terputus....
    semua itu akan bermanfaat bagi diri sendiri...allah akan memberikan nilai yang baik kepada yang berbuat...bersabarlah...
    wallahu'alam..Pada 21-04-08 22:34 , riniey posting:

    !!! QUOTE !!!

    assalamualaikum....

    persahabatn??? dulu ana cukup suka dengan perkataan tu...
    sekarang??? jadi fobia dan takut sangat. manakan tidak, sahabat yang ana sayang yang ana percaya, yang ana anggap sebagai sahabat baik akhirnya menikam ana dr belakang. sanggup menggunakan sihir untuk membinasakan org lain. ana tak tahu apa salah ana sampai dia boleh buat sampai macam tu. kadang-kadang bila ana fikirkan balik ana dah tak hendak ada sahabat karib. takut... rupanya dah 3 tahun dia buat perkara terkutuk tu. bila dah habis study baru ana tahu. pada mulanya benci sangat.... tapi ana kuatkan diri mungkin ini ujian dr allah swt kepada ana. terhadap perbuatan ana yang tak sdr tentang kesilapan ana dahulu. tapi sampai sekarang walaupun ana dah maafkan dia perkara tu sering menghantui ana dan membuatkan hati ana terlalu sakit.... sakit sangat. ana harap dia akan berubah dan satu hari nanti dia akan datang pada ana untuk meminta maaf terhadap apa yang telah dia lakukan...



    -----------------
    ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


    Bookmark and Share

        


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    akmalnajwa
    Warga 3 Bintang
    Menyertai: 03.01.2008
    Ahli No: 32188
    Posting: 99

    Terengganu   avatar


    posticon Posting pada: 01-05-08 15:56


    Assalamualaikum

    "There are those who pass like ships in the night. Who meet for a moment, then sail out of sight with never a backwards glance of regret; folks we know briefly then quickly forget. Then, there are friends who sail together through quiet waters and stormy weather helping each other through joy and through strife. And they are the kind who give meaning to life."
    :bunga:


    -----------------



    Bookmark and Share

        


      Member Information For akmalnajwaProfil   Hantar PM kepada akmalnajwa   Pergi ke akmalnajwa's Website   Quote dan BalasQuote

    rimbabara
    -WARGA AMAT SETIA-
    Menyertai: 03.03.2006
    Ahli No: 23151
    Posting: 3640
    Dari: Ipoh

    malaysia   avatar


    posticon Posting pada: 01-05-08 22:10


    Waalaikumsalam

    Memang agak sukar nak cari sahabat sejati..seperti yang kita selalu dengar kisahnya di buku2, novel dll....

    Kawan mungkin mudah, tetapi sahabat tidak boleh sewenang2nya cakap dia sahabat kita... dia perlu satu ujian sama ada ketika kita susah dan senang untuk mengetahuinya...

    kadang-kadang sahabat bukan terletak pada sudut material sahaja, tetapi dari segi rohani dimana dia selalu mendoakan kebaikan sahabatnya tanpa sahabat itu mengetahuinya....

    ia ikatan dari hati ke hati

    emm..entahlah...

    teringat lagu Brothers 'Teman Sejati'


    -----------------



    Bookmark and Share

        


      Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

    syeikh
    Warga 3 Bintang
    Menyertai: 25.07.2005
    Ahli No: 17559
    Posting: 115
    Dari: terengganu darul iman

    Terengganu   avatar


    posticon Posting pada: 02-05-08 00:43


    Assalamualaikum...
    Ana setuju dengan kenyataan sahabat2 diatas. Sahabat sejati memang amat payah untuk dicari. tapi kalau dah jumpa, disaat perpisahan amat memilukan. salah satu golongan yang dilindungi di bawah arasy Allah di akhirat kelak adalah pemuda bertemu dan berpisah kerana Allah. maksudnya di sini adalah persahabatan di redhai Allah adalah persahabatan yang didasarkan dengan Ketaqwaan kepada Allah..Wallau a'lam

    Bookmark and Share

        


      Member Information For syeikhProfil   Hantar PM kepada syeikh   Quote dan BalasQuote

    riniey
    Warga 4 Bintang
    Menyertai: 10.02.2006
    Ahli No: 22591
    Posting: 292

    botswana   avatar


    posticon Posting pada: 10-06-08 18:30


    Pada 30-04-08 16:22 , Mulya posting:

    !!! QUOTE !!!

    demi allah yang menciptakan langit dan bumi..dan yang menciptakan dan yang menguasai jiwa ini...maafkanlah kesalahan...bersangka baiklah jika ia melakukan kesalahan...anggaplah ini kesilapannya yang tidak ia sadari...jika itu sihir..,katakanlah.."bukan dia yang melakukannya..tapi segolongan jin telah memfitnah dia..."maafkanlah ia..dan mohon maaf pula lah kepadanya...kembalikanlah silaturahim yang terputus....
    semua itu akan bermanfaat bagi diri sendiri...allah akan memberikan nilai yang baik kepada yang berbuat...bersabarlah...
    wallahu'alam..Pada 21-04-08 22:34 , riniey posting:

    !!! QUOTE !!!

    assalamualaikum....

    persahabatn??? dulu ana cukup suka dengan perkataan tu...
    sekarang??? jadi fobia dan takut sangat. manakan tidak, sahabat yang ana sayang yang ana percaya, yang ana anggap sebagai sahabat baik akhirnya menikam ana dr belakang. sanggup menggunakan sihir untuk membinasakan org lain. ana tak tahu apa salah ana sampai dia boleh buat sampai macam tu. kadang-kadang bila ana fikirkan balik ana dah tak hendak ada sahabat karib. takut... rupanya dah 3 tahun dia buat perkara terkutuk tu. bila dah habis study baru ana tahu. pada mulanya benci sangat.... tapi ana kuatkan diri mungkin ini ujian dr allah swt kepada ana. terhadap perbuatan ana yang tak sdr tentang kesilapan ana dahulu. tapi sampai sekarang walaupun ana dah maafkan dia perkara tu sering menghantui ana dan membuatkan hati ana terlalu sakit.... sakit sangat. ana harap dia akan berubah dan satu hari nanti dia akan datang pada ana untuk meminta maaf terhadap apa yang telah dia lakukan...




    ye. terima kasih ana ucapkan di atas nasihat yang membina. walaupun ana tahu siapa yang melakukannya ana tak berniat untuk memutuskan silaturahim dengan dia. sekarang ini ana tetap berkawan tetapi tidaklah serapat dulu. masing-masing sudah berjauhan dan buat hal sendiri. tidak seperti dulu study sama-sama kolej. tiap-tiap hari jumpa. mungkin keadaan sekarang lebih selesa bagi ana dan dia. ana juga tidaklah menyimpan dendam terhadapnya. mungkin semua ini ana anggap ia hanyalah ujian dr allah swt untuk menguji diri ana. ana redha dan terima semuanya dengan sabar. yang penting kuatkan semangat dan banayakkan berdoa pada allah swt.


    -----------------



    Bookmark and Share

        


      Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

    myhoney
    WARGA SETIA
    Menyertai: 05.06.2008
    Ahli No: 33649
    Posting: 1324
    Dari: malaysia

    Kelantan   avatar


    posticon Posting pada: 10-06-08 18:57


    salam, seronok membaca komen tentang persahabatan...posting dari kak raihan pula agak mendebarkan....

    pada saya persahabatan adalah anugerah Allah yang terindah'
    bukan semua ditakdirkan memiliki sahabat sejati......

    rasa kasih sayang, cinta dan rindu pada sahabat adalah lahir dari hati yang ikhlas kerana Allah....

    saya mempunyai sahabat yang saya kasihi sepenuh hati...dia seperti cermin kepada diri ini, kesalahan saya diteguri, bila alpa dingatkannya, bila berduka dihiburkannya, bila sempit dilapangkannya...kata-kata nasihat sentiasa diberikan kepada saya....semangat saya jadi kuat dengan cinta, kasih sayang dan persahabatan darinya...dia inspirasi saya di jalan dakwah ini....banyak jasanya dalam membina diri saya yang lemah ...semoga Allah merahmati sahabat saya ini

    Bookmark and Share

        


      Member Information For myhoneyProfil   Hantar PM kepada myhoney   Quote dan BalasQuote

    marul
    WARGA SETIA
    Menyertai: 04.09.2007
    Ahli No: 30924
    Posting: 648
    Dari: Seremban

    NegeriSembilan   avatar


    posticon Posting pada: 23-06-08 16:00


    kawan memang ramai...kawan yang baik pun ramai...
    tapi benar-benar sahabat ana...ada seorang sahaja...dah 12tahun pun masih macam dulu..walaupun dia dah berkawin..:)

    Bookmark and Share

        


      Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

    Mulya
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.09.2007
    Ahli No: 31000
    Posting: 1015
    Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

    indonesia  


    posticon Posting pada: 21-01-09 15:19


    persahabatan yang dibina atas dasar islam dan cinta ilahi selalu terasa indah walau pun seribu duka mencuba melukai...indahnya persahabatan...sekarang aku hidup bersama sahabat baruku...berbagi segala sesuatu..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    as-syazuli
    Warga Rasmi
    Menyertai: 18.01.2009
    Ahli No: 36793
    Posting: 5
    Dari: Sarawak Darul Sunnah

    saudiarabia  


    posticon Posting pada: 22-01-09 01:34


    Pada 21-01-09 15:19 , Mulya posting:

    !!! QUOTE !!!

    persahabatan yang dibina atas dasar islam dan cinta ilahi selalu terasa indah walau pun seribu duka mencuba melukai...indahnya persahabatan...sekarang aku hidup bersama sahabat baruku...berbagi segala sesuatu..


    salam...
    sahabat...
    sebut tentang sahabat... banyak kita kena hurai kan...
    sahabat perjuangan...
    sahabat...
    macam-macam sahabat kita ada... macam-macam ragam kita jumpa...
    mana satu sahabat kita??? sentiasa di samping kita... tak kira di mana waktu dan ketika... :oops:

    Bookmark and Share

        


      Member Information For as-syazuliProfil   Hantar PM kepada as-syazuli   Quote dan BalasQuote

    Mulya
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.09.2007
    Ahli No: 31000
    Posting: 1015
    Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

    indonesia  


    posticon Posting pada: 27-01-09 11:59


    akubenar2 dapat merasakan..persahabatan yang dibina dengan dasar agama... xterpisahkan walau berbeza pendapat or bergaduh sekali pun...sahabat tetaplah sahabat...
    walau pertemuan kurang dari 1/2 hari..kami bersahabat sebab islam..sebab ALLAH..untuk ALLAH..berdebat bersama membela islam ketika mereka menghina islam...lapar, susah..semua dihadapi bersama..indahnya persahabatan...ketika aku salah..,tanpa segan2 dia menegurku dengan hikmah..ya ALLAH..hamba xragu akan janjiMU...tempatkanlah kami dalam rahmatMU ya ALLAH...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    ayu_humaira
    Warga 1 Bintang
    Menyertai: 29.01.2009
    Ahli No: 36948
    Posting: 39
    Dari: bumi ciptaan Allah

    Perak  


    posticon Posting pada: 10-02-09 00:06


    assalamualaikum..
    bagi ayu,boleh ad 0wg tanya ayu makna pshbtan,ayu akan jawab farmizu..
    farmizu,geng yang ayu tubuhkn sniry..

    F>fieza(ayu)
    A>aien
    >ryas
    M>mimie
    I>ieya
    Z>zaf
    U>ueda

    7 0rg sahabat..
    saat mnis bsame draikn..
    boleh s0wg mnangis,yang lain pun akan mengalir air mta..
    kal0 ad yang kena ugut,kt0rg akan ramai-ramai pergi ugut balik budak 2..
    peng0rbanan setiap ahli terlmpau bernilai..
    ayu bersyukur sangat-sangat sebab Allah mmpertemukn ayu dengan mereka..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For ayu_humairaProfil   Hantar PM kepada ayu_humaira   Quote dan BalasQuote

    Member Messages

    Forum Search & Navigation

     

    Log in to check your private messages

    Silakan Login atau Mendaftar





      


     

    [ Carian Advance ]

    Jum ke Forum 




    Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

    Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
    yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
    Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
    dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


    Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
    atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
    hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
    kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

    Portal Ukhwah
    Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
    Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
    Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
    Dibina oleh Team Walasri




    Loading: 0.159398 saat. Lajunya....