Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kita berasa diri kita tinggi, pandanglah ke atas; jika kita berasa diri kita rendah, pandanglah ke bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 23 hari yang lalu
ronniefinancehome: 34 hari yang lalu
MTMKi: 44 hari yang lalu
usop79: 46 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: ada sesiapa yang lahir premature?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» ada sesiapa yang lahir premature?

Please Mendaftar To Post


Oleh ada sesiapa yang lahir premature?

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 22:22


Assalamualaikum
premature baby ialah baby yang dikenali sebagai baby lahir tak cukup bulan.ada tak sesiapa kat sini yang same dengan ana?bolehlah cari geng..ana lahir masa kandungan mak ana 7 bulan lebih.berat waktu lahir pun baru 1.85kg saja.baby premature ini senang jth sakit sebab antibodi lmh.tak tahulah betul ke tak.tapi memang masa kcik2 ana selalu kena dmm dan selsema.at least sebulan sekali.da besar ini alhamdulillah da kurang kena.sekarang ini kalau sdara mara jauh yang da lama tak jumpa mesti terkjt sebab tengok ana lagi tinggi dr budak-budak yang cukup bulan.hehe. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 22:37


saya cukup bulan :-P

mesti nurzatul pernah merasa tinggal dalam tiub masa baby untuk genapkan 9 bulan :-D
erk betullah tiub kan..


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 22:45


saya pun cukup bulan :)

dulu pernah dengar, bayi yang lahir tak cukup bulan, bayi tu dah tak sabar melihat dunia :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-03-08 23:07


!!! QUOTE !!!

mesti nurzatul pernah merasa tinggal dalam tiub masa baby untuk genapkan 9 bulan
erk betullah tiub kan


bukan tiubla cik sakinah.inkubator namanya..hehe..

!!! QUOTE !!!

dulu pernah dengar, bayi yang lahir tak cukup bulan, bayi tu dah tak sabar melihat dunia





hmm semua pun suka cakap macam itu kat ana.patutnya ana lahir awal tahun 88 tapi lahir dalam tahun 87.memang tak sabar nak keluar tengok dunia.hehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 16-03-08 23:33


Assalamualaikum..ana tak cukup hari saja...tapi still kena dudu dalam inkubator sebab berat kurang..just 1.5 kg...ada tertera dekat surat beranak lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-08 00:16


ismi cukup bulan.. alhamdulillah..

tapi dedolu masa jaga adik kat wad pead... ada jugak baby tak cukup bulan...
alahai... kecik sesangat... rasa tak sampai hati nak dukung... uhuk uhuk...
takut pula terpatah riuk pula nanti... :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-03-08 02:19


Erm...ana kenal seorang dalam ukhwah ni yang yang lahir premature juga... tapi dia xreply pun kat sini lagi...mungkin xperasan tajuk ni....
Ana bukan premature lagi dah...siap terlebih lagi..hihi... :sopan:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-08 10:22


HHMM.. Yelaa.. Yelaa.. Saya mengaku... Haah.. Saya premature juga..
Dua bulan.. Diramalkan takdee peluang hidup... Kira memang nak mati laah
masa tuu.. Antibody, berat badan, otak, IQ.. hancusss!!! Entah macam
mana lah, Alhamdulillah, hidup saya sampai sekarang. Masa dalam incubator tu
saya asyik renung jee nurse yang jaga saya tu. Comel... Ibu bapa saya
macam sdeyy jee tengok saya dalam incubator. Saya lemah tak bermaya jee
masa tu. Tapi masih sempat saya lambai katt ibu and papa masa tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 17-03-08 10:26


tergelak membaca cerita c oll ni..keh3..kecil-kecil da pandai melambai..hehe...
bah..saya rasa..saya pun cukup bulan..ya..ya..betul lah kali ni



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-08 10:33


ooo.. owl premature ke... tapi akhirnya jadi budak pandai jugak.. masuk MRSM kan :P

saya cukup bulan... 3.10 kg... :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-03-08 10:37


anak kembar lelaki mak angkat saya tak cukup bulan juga..
sama ada meninggal atau banyak kecacatan..

sekarang dah besar sebaya saya pun sihat walafiat..
yang adik kembarnya seorang hafiz..

a'ah lah inkubator apa pula tiub :-D


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

muslimah_aLfA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2007
Ahli No: 30865
Posting: 217
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-03-08 11:54


:sopan: :sopan:
ana lahir trlebih hari :D
sepatutnya lahir bln5..tapi trlahir bln6..
agaknya tak sedia nak tengok dunia lagi :-P
berat ana masa lahir kecik saja..2.5kg :)
mama ana cakap, nak lahirkan ana senang kalau nak dbndingkn dengan abang ana :D
tapi nakal juga...Kenapa ek.. :berfikir: :malu:

-------------------------------------
http://alfatihah.blogdrive.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_aLfAProfil   Hantar PM kepada muslimah_aLfA   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 17-03-08 12:19


tiub?hahahha..inkubatorla..

erm.ana lewat 7 hari.bukan tak bersedia nak tengok dunia, sebenarnya tknk pun tengok dunia,nak duduk dalam perut mak saja..huhuhu

lahir2 sangat berat, dalam 3.75kg.besar woo.kakak2 semua ingat ana lelaki time first time bawa balik rumah.

waktu buka puasa (time azan bkumandang), ana lahir.dr india yang smbut sebab semua dr islam pergi buka puasa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-03-08 18:29


saya lahir premature...dan songsang...
premature 3 minggu.. :-D


-----------------
Mencurah Kasih Berkongsi Ilmu http://raudhatulmardhiah.blogspot.com Ingatlah hanya dengan mengingati ALLAH hati menjadi tenang


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-03-08 14:10


cukup bulan..bulan cukup..bulan penuh..bulan purnama..huhu.. :welcome: 8-)


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 18-03-08 14:11


Bismillahhirrahmanirrahim

erm,ana alhamdulillah,ma lahirkan cukup bulan..tapi songsang..tu yang degil sikit tu,agaknya.hehe.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 12:25


!!! QUOTE !!!

HHMM.. Yelaa.. Yelaa.. Saya mengaku... Haah.. Saya premature juga..
Dua bulan.. Diramalkan takdee peluang hidup... Kira memang nak mati laah
masa tuu.. Antibody, berat badan, otak, IQ.. hancusss!!! Entah macam
mana lah, Alhamdulillah, hidup saya sampai sekarang. Masa dalam incubator tu
saya asyik renung jee nurse yang jaga saya tu. Comel... Ibu bapa saya
macam sdeyy jee tengok saya dalam incubator. Saya lemah tak bermaya jee
masa tu. Tapi masih sempat saya lambai katt ibu and papa masa tu..



ish biar betul owl_UM ini.boleh pula lambai2.musykil betul.Kenapa ana tak ingat ek waktu dok dalam inkubator 2? :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-03-08 12:39


sedih saja tengok baby premature ini.kecil sangat.tambah-tambah pula banyak komplikasi waktu lahir.kirenya siapa yang survive 2 memang tbh lah.masa prktikal ini ana berpeluang buat worksheet TPN untuk baby premature ini.means ana kirakn jmlh mknn yang perlu untuk baby2 ini.tapi kadang-kadang sedih juga sebab ada antra baby yang tiap-tiap hari ambil TPN ini meninggal..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 21-03-08 11:55


cukup bulan cuma awal dari hari yang dijangkakan..hehehe..21hb januari due tapi 8hb dah keluar dah..hehehe..
berat 2.5 kg..dalam surat beranak tulis,dakwat merah..hehehe..tak cukup berat.. :-D


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.104479 saat. Lajunya....