Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-04-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa yang menolak kata-kata buruk terhadap kehormatan diri saudaranya, nescaya Allah menolak api neraka daripada mengenainya pada hari kiamat.
-- -- Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Athiqullah83
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43132

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Yang Masuk Ke Sini
ikhwan5217: 2 hari yang lalu
Martyr: 6 hari yang lalu
Ahmadmohd7878: 10 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: trkh lahir dalam kelender islam


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» trkh lahir dalam kelender islam

Please Mendaftar To Post


Oleh trkh lahir dalam kelender islam

orangnegeri
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27101
Posting: 35
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-03-08 02:48


Assalamualaikum
:berfikir: nak tanya sahabat-sahabat...

siapa yang tahu mana nak carik tarikh lahir dalam kelender islam???

ana terasa menyesal sangat sebagai org islam tak tau trkh lahir sendiri...
bantu ana sahabat-sahabat...
tolong...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For orangnegeriProfil   Hantar PM kepada orangnegeri   Quote dan BalasQuote

buruj84
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2008
Ahli No: 32822
Posting: 10
Dari: Kuala Krau

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 04:31


Betul tu aku pun nak tahu juga..
harap-harap ada lah yang dapat bantu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For buruj84Profil   Hantar PM kepada buruj84   Pergi ke buruj84's Website   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 13-03-08 09:42


salam...
boleh lah semak kat website ni..ada gregorian to hijri convrter :)
http://www.islamicfinder.org/Hcal/index.php?lang=english&home=2008-3-12

Bookmark and Share

    


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-03-08 09:52


Assalamualaikum ...

Antum boleh cek kat sni jugak..
http://www.islam.com/islamicdates.asp?ct='yes'
Mudah saja..

Ana dah cek.. Ana 3 Rabiul Awal 1407..hehe.. :-D :-D :-D


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

sitihawa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.11.2006
Ahli No: 27334
Posting: 21
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 14-03-08 08:01


assalamualaikum...
ana lahir bulan syawal.... kalau tak salah di kata kan bersifat keras hati...
realitinya ana tersangat lembut hati...amat sangat... kadang-kadang muskil juga mudah saja nangis...hu.hu2x.. Alhamdulillah itu lah yang di katakan kelebihan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitihawaProfil   Hantar PM kepada sitihawa   Quote dan BalasQuote

buruj84
Warga Rasmi
Menyertai: 08.03.2008
Ahli No: 32822
Posting: 10
Dari: Kuala Krau

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-04-08 02:17


Pada 13-03-08 09:52 , RijaludDeen posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum ...

Antum boleh cek kat sni jugak..
http://www.islam.com/islamicdates.asp?ct='yes'
Mudah saja..

Ana dah cek.. Ana 3 Rabiul Awal 1407..hehe.. :-D :-D :-D



Thank for you help..
Ana dah check :-D
Jom semua kita pakat2 semak


-----------------
Zahirkan Rasa CINTA Kepada Rasulullah
Dengan Memiliki CD Mawlid Ini
KLIK SINI Untuk Dengar PERCUMA


    


  Member Information For buruj84Profil   Hantar PM kepada buruj84   Pergi ke buruj84's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-04-08 02:34


You entered: 12 / 1 / 1984
The conversion result is: Thursday 8 Raby` al-THaany 1404 A.H.
Maknanya Khamis 8 Rabiul Akhir 1404.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-04-08 23:57


23 Jamadil Akhir 1402 - Sabtu :kelip: :kelip:


-----------------



Hargai semasa ada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

najah85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26692
Posting: 338
Dari: kuantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 00:19


Monday - 12 Raby` al-awal 1406 A.H.

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah85Profil   Hantar PM kepada najah85   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 05:37


Selasa.....
6 Syawal 1405 H.....
25 Jun 1985.....
3:48am......

lahir time semua org tengah nyenyak tidur......huhuhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 09:20


13 ramadhan 1404...
hari selasa...

p/s: serasa macam dah ada topik begini... lama sudah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

hazni
Warga Rasmi
Menyertai: 29.02.2008
Ahli No: 32761
Posting: 20
Dari: ums-kal, labuan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 11:59


29 shaaban....
lepas tu saya terus puasa......hehehe..
baby lagi da pandai puasa.....kwang3x

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazniProfil   Hantar PM kepada hazni   Quote dan BalasQuote

humyra_mz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.02.2007
Ahli No: 28525
Posting: 36
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 14:23


You entered: 10 / 2 / 1987
The conversion result is: Tuesday 11 Jumaada al-THaany 1407 A.H.
*There is a small probability of one day error.
alhamdulillah..
kat surat beranak hkl tak ada..huhu..
syukur dah tahu..
syukran khoiron kathiro.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For humyra_mzProfil   Hantar PM kepada humyra_mz   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-04-08 15:47


ana 11 Muharam 1411 :D
sehari pas hari asyura

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

niesa217
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.01.2008
Ahli No: 32266
Posting: 56
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 10:34


21 julai 1984
= 22 syawal 1404
hari : sabtu

kalau ikut tahun biasa,saya baru nak masuk 24 tahun...tapi ikut kalendar islam,saya dah nak masuk 25 tahun rupanya...wawawawa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For niesa217Profil   Hantar PM kepada niesa217   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 10:52


:welcome:

kalau ikut dalam kalender Islam...
ana lahir pada hari Khamis, bersamaan dengan 10 rabiulawal 1407H......


-----------------
"Permata Idaman, Mutiara Syurga........"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

hasdim
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.11.2007
Ahli No: 31696
Posting: 53

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-06-08 11:14


salam.. terima kasih atas info di beri...

Search Result :-

You entered: 08 / 08 / 1984
The conversion result is: Wednesday 10 THW al-Qi'Dah 1404 A.H.
Maknanya Rabu 10 Zulkaeda 1404.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hasdimProfil   Hantar PM kepada hasdim   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 10:12


boleh..
cuba install salaat time dekat internet..
type www.salaattime.com lepas tu install..
free saja..
dapat jadual solat untuk semua negara dan dapat kalendar islam..
boleh check tarikh lahir kita..
cubalah buat..
insyaAllah dapat..


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 27-06-08 10:20


selama ni tak tau pun tarikh lahir ana dalam kalender Islam....
sebab tak hendak ambil tau agaknya...
sekarang... baru lah ana tau tarikh yang shahih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

buttermaid
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33476
Posting: 22
Dari: Perak

malaysia  


posticon Posting pada: 02-07-08 19:08


Pada 29-04-08 09:20 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

13 ramadhan 1404...
hari selasa...

p/s: serasa macam dah ada topik begini... lama sudah....


dekatnya tarikh lahir kita..
saya 10 ramadhan 1404, hari sabtu..
subuh hari..


-----------------
".. LiFe iS grEaT, WhEn U FiNd tHe RiGhT PeRsOn.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For buttermaidProfil   Hantar PM kepada buttermaid   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 09:01


Pada 02-07-08 19:08 , buttermaid posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-04-08 09:20 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

13 ramadhan 1404...
hari selasa...

p/s: serasa macam dah ada topik begini... lama sudah....


dekatnya tarikh lahir kita..
saya 10 ramadhan 1404, hari sabtu..
subuh hari..



heheh.. buttermaid, sebab cik ismi ni besdey dia 12 Jun 1984.. ;)

saya pula: Monday 23 SHawwal 1404 A.H... tengah mood hari raya lagi ni :D.. ni mesti saya dapat banyak duit raya kan... hehe :)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nuhan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.01.2004
Ahli No: 6399
Posting: 214
Dari: bangi

Perak  


posticon Posting pada: 03-07-08 11:52


salam..huhu..saya lahir 9 syawal 1405h..huhuh..bulan mulia tu..alhamdulillah.. mak tak pernah cerita pun,cari sendiri..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanProfil   Hantar PM kepada nuhan   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 13:07


uhuk.. buttermaid.. benanye, ismi salah tahun tu.. 13 ramadhan 1403.. ujung tahun ismi lahir...

erkk.. cik syahidatul bucurkan wasia ismi.. adess.. adess.. :malu::malu:
hmm.. dah ujung2 raya lah cik syahidatul.. mana nak dapat banyak duit raya... raya saja boleh lah.. duitnya dah tak ada.. :-P


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-07-08 12:16


You entered: 14 / 11 / 1986
The conversion result is: Friday 11 Raby` al-awal 1407 A.H.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

ctMarz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.02.2006
Ahli No: 22837
Posting: 62
Dari: jb

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 31-07-08 13:22


salam...siapa agaknya yan same dengan saya...13/12/82

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctMarzProfil   Hantar PM kepada ctMarz   Pergi ke ctMarz's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 31-07-08 13:41


Muharram
Bersifat pendiam, sihat fikirannya. Mungkin akan menjadi bodoh jika tidak mendapat didikan yang sempurna, walaupun begitu, jika dididik dengan baik, dia boleh menjadi cerdik kerana bakat fikiran yang pintar cerdas ada padanya. Dia mempunyai keinginan yang baik dan selalu berada dalam selamat.

Safar
Tabiatnya buruk. Dia tidak suka mengakui kesalahannya. lbubapanya perlu mendidiknya bagi menghilangkan tabiat buruk itu, jika tidak, kehidupannya akan menjadi susah di kemudian hari. Walaupun begitu, sekiranya dia melakukan sesuatu untuk kepentingan dirinya, selalunya ianya akan mendatangkan hasil.

Rabiul Awal
Perwatakannya baik. Mungkin dia akan mendapat pangkat besar, menjadi orang berpengaruh atau kaya tanpa diduga. Dalam pekerjaan ramai yang suka. Sifat negatif dirinya termasuklah kurang sabar, hatinya keras dan mudah marah.

Rabiul Akhir
Perwatakannya jahat. Hatinya tidak tetap. Fikiran dan kemahuannya lemah, buruk nafsunya, kasar wataknya, mudah mengangkat tangannya. Kehidupannya menjadi sukar kerana tabiat buruknya itu. Ibubapa menempuh kesukaran dalam mendidiknya.

Jamadil Awal
Dia mempunyai tingkat keyakinan yang tinggi. Dia berani dan nekad, kadangkala melakukan sesuatu yang bodoh atau bahaya. Walaupun begitu, keberanian dan tekadnya itu akan menunjukkan hasil usahanya, yang menemui kegagalan juga.

Jamadil Akhir
Wataknya berani, dia hormatkan orang lain. Berbagai kepandaian ada padanya. Apabila dia tahu bahawa dia salah atau keliru maka dia mudah mengakuinya, tapi bila dia tahu dia benar, pendiriannnya keras dan tidak mahu mengalah. Semasa kecilnya, ibubapanya perlu mendidiknya dengan baik agar terserlah sifat-sifatnya yang baik itu, kerana jika betul didikannya, masa dewasa ia akan menyenangkan kedua orang tuanya.

Rejab
Semasa kecilnya dia degil dan nakal. lbu bapanya patut mendidiknya dengan baik agar dia dapat menerapkan nilai-nilai yang baik. Ketika sudah dewasa, dia suka bersikap merendah diri dan bersikap tidak tahu menahu. Ini agak berlainan dari sikapnya semasa kecil. Walau bagaimanapun hidupnya selamat dan sentosa.

saya’aban
Perwatakannya baik. Hidupnya selamat dan rezekinya tidak putus-putus. Sewaktu kecilnya dia mudah mengalah semasa bermain dengan kawan-kawan. Kelakuannya baik, berbudi bahasa hingga semua orang sayang padanya. Masa dewasanya dia akan berjaya dalam segala kerjayanya dan mudah mendapat rezeki.

Ramadhan
Dia baik, pendiam, suka merendah diri. Dia tidak angkuh kepada teman yang dikenalinya. Dia tidak suka menonjolkan diriya. Kehidupannya selalu selamat.

Syawal
Perwatakannya keras. Hatinya keras. Dia tidak suka dikalahkan oleh orang lain. Hal ini membahayakan hidupnya, oleh itu ibu bapanya perlulah mendidiknya dengan betul bagi menghilangkan tabiat buruknya itu. Jika tidak kehidupannya menjadi susah kerana perangai keras hatinya, dan dia selalu bergaduh terutamanya dalam hal mencari rezeki.

Zulkaedah
Perwatakannya pendiam. Banyak perkara baik pada dirinya berubah menjadi buruk. Dia banyak berfikir, kerana sifat ini, satu hari nanti dia akan mendapat hasil yang baik dalam kehidupannya. Tetapi oleh kerana banyak berfikir, perbuatannya kadang kala menjadi keliru. Dia seharusnya bertindak tanpa terlalu banyak berfikir untuk mendapat hasil yang yang memuaskan.

Zulhijjah
Jika dia jahat dia terlalu jahat, jika baik terlalu baik pula. Dia sering mendapat padah dari perbuatannya sendiri. Dia sukar mengawal perasaannya, kadangkala terlalu berlebih-lebihan atau sebalikknya. 0leh kerana dia tidak dapat memberikan garis pemisah, dia sukar mempertimbangkan baik buruk perbuatannya. Dia seringkali menyesal kerana kurang hati-hati dan kurang pertimbangan.

p/s: hanya 4 fun only.....the reality is something rather relative than what it might be.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.13845 saat. Lajunya....