Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-08-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tiada kereta kuda, naiklah kuda; jika tiada kuda, lebih baik berjalan kaki

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 11 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 12 hari yang lalu
nur_tinta: 18 hari yang lalu
kasih_kekasih: 34 hari yang lalu


Kelakar
Topik: negara mana paling terror?hehe...


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelakar
    »» negara mana paling terror?hehe...

Please Mendaftar To Post


Oleh negara mana paling terror?hehe...

zahrawani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2007
Ahli No: 30970
Posting: 41
Dari: gombak @KEDAH

Kedah  


posticon Posting pada: 06-03-08 18:11


Pada suatu hari ada 3 org sahabat
duduk lepak dan bersembang-sembang
kat tepi pantai.Seorang Mat
Salleh,seorang Mat Indon dan seorang
lagi Mamat Melayu lah.Sambil sembang-
sembang tu...Mat Salleh tu makan
epal,makan sikit...terus buang!
Kemudian ambil yang lain...gigit sikit
terus buang! Mat Indon dan Mamat
Melayu ni hairan lah tengok perangai Si
Mat Salleh
ni...Mat Indon ni pun
bertanya,"Kenapa ngkau makan sikit buah
tu terus buang?"Mat Salleh dengan
bangga menjawab,"aku hairan apa...kat
negara aku ada berlambak-lambak buah
epal."Bila mendengar jawapan dari Mat
Salleh tu, mat Indon pun...naik panas
hati.Lalu dia pun mengeluarkan sekotak
rokok dari poketnye dan menghisap
rokok tu.Hisap sikit...dua-tiga kali
pam,terus
dibuangnya.Begitule..seterusnya
dilakukan oleh si Mat Indon tadi.Lalu
ditegur oleh Mamat Melayu dan Mat
Salleh tu berkenaan
perbuatannya."Ngapa Nkau isap sikit
dan buang?"tanya Mamat Melayu
tadi.Dengan megahnya Mat Indon itu
menunjukkan perkataan GUDANG yang
terdapat pada kotak rokok Gudang
Garamnya sambil berkata,"Nak hairan
apa...tentang rokok ni kerna negara
aku GUDANG rokok!!"Bila mendengar
jawapan dari Mat Indon
tersebut....Mamat Melayu tadi terus
mengangkat Mat Indon lalu mencampaknya
ke dalam laut! Mat Salleh terkejut
besar....lalu bertanya,"Ngape Nkau
buang Mat Indon tu ke dalam laut?".
Mamat Melayu dengan selamba
menjawab,"apa aku nak hairan,kat negara
aku ada
berlambak-lambak Indon...buang satu
beratus-ratus yang datang.....he..he....


-----------------
Bekerjalah kamu di dunia seolah-olah
kamu akan hidup selamanya,
&
Beribadahlah kamu seolah-olah kamu
akan mati esok hari....


Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrawaniProfil   Hantar PM kepada zahrawani   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-03-08 21:04


ekekeke.....elok juga tu...tak adalah ramai sangat org asing kat malaysia....huhu :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

zaidharithah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23661
Posting: 198
Dari: In thE WoRlD

macedonia  


posticon Posting pada: 07-03-08 21:18


bodoh betul mat melayu tu..........ikut suka hati dia saja buang orang lain............

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaidharithahProfil   Hantar PM kepada zaidharithah   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-03-08 22:43


ahakss...lawak betul cerita ni...tapi apa pengajarannya???

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 08-03-08 07:30


uit...kat sini ada forumer dari Indonesia, nanti depa baca kecik hati pulak.:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-08 12:35


Pada 08-03-08 07:30 , Abu_Ruqayyah posting:

!!! QUOTE !!!

uit...kat sini ada forumer dari Indonesia, nanti depa baca kecik hati pulak.:-D


Betul tu. Berdasarkan posting tersebut ana cuma boleh bagi 2 bintang saja....


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

dayang83
Warga Rasmi
Menyertai: 09.03.2008
Ahli No: 32833
Posting: 4
Dari: selangor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-03-08 12:56


kelakarlah lah jugak cerita itu dari tak ada ceritakan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For dayang83Profil   Hantar PM kepada dayang83   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-03-08 14:16


lebih kurang cerita yang buang mamat bangla tu..
kalau tak silap lah~

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 10-03-08 14:35


Pada 06-03-08 18:11 , zahrawani posting:

!!! QUOTE !!!

Pada suatu hari ada 3 org sahabat
duduk lepak dan bersembang-sembang
kat tepi pantai.Seorang Mat
Salleh,seorang Mat Indon dan seorang
lagi Mamat Melayu lah.Sambil sembang-
sembang tu...Mat Salleh tu makan
epal,makan sikit...terus buang!
Kemudian ambil yang lain...gigit sikit
terus buang! Mat Indon dan Mamat
Melayu ni hairan lah tengok perangai Si
Mat Salleh
ni...Mat Indon ni pun
bertanya,"Kenapa ngkau makan sikit buah
tu terus buang?"Mat Salleh dengan
bangga menjawab,"aku hairan apa...kat
negara aku ada berlambak-lambak buah
epal."Bila mendengar jawapan dari Mat
Salleh tu, mat Indon pun...naik panas
hati.Lalu dia pun mengeluarkan sekotak
rokok dari poketnye dan menghisap
rokok tu.Hisap sikit...dua-tiga kali
pam,terus
dibuangnya.Begitule..seterusnya
dilakukan oleh si Mat Indon tadi.Lalu
ditegur oleh Mamat Melayu dan Mat
Salleh tu berkenaan
perbuatannya."Ngapa Nkau isap sikit
dan buang?"tanya Mamat Melayu
tadi.Dengan megahnya Mat Indon itu
menunjukkan perkataan GUDANG yang
terdapat pada kotak rokok Gudang
Garamnya sambil berkata,"Nak hairan
apa...tentang rokok ni kerna negara
aku GUDANG rokok!!"Bila mendengar
jawapan dari Mat Indon
tersebut....Mamat Melayu tadi terus
mengangkat Mat Indon lalu mencampaknya
ke dalam laut! Mat Salleh terkejut
besar....lalu bertanya,"Ngape Nkau
buang Mat Indon tu ke dalam laut?".
Mamat Melayu dengan selamba
menjawab,"apa aku nak hairan,kat negara
aku ada
berlambak-lambak Indon...buang satu
beratus-ratus yang datang.....he..he....

  • bagus ya ceritanya...aku kagum ma kamu... satu bukti kejujuran...

    Bookmark and Share

  •     


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    Mulya
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.09.2007
    Ahli No: 31000
    Posting: 1015
    Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

    indonesia  


    posticon Posting pada: 10-03-08 14:43


    tiada berbeze antara berilmu dan yang xberilmu..yang study dan yang xstudy..yang islami dan yang bukan islami...tapi tak apa..ikut suka hati lah..nak kata apa tentang indonesia...yang pasti saya tetap orang indonesia.kata "indon"pertama digunakan adalah untuk merendahkn.."itrnational menyebut indonesia dengan singkatan "INA".ini sudah digunakan sejak dulu lagi. tapi sayang,banyak yang tak suka baca,jadi tak tahu lah...
             apa-apa pun..syukron jaziilan..ini akan mengingatkan saya bahwa kita berbeze walau pun seagama...walau pun bagi seorang muslim tu tiada batas negara..kita tetaplah kita...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    trouver_99
    WARGA SETIA
    Menyertai: 01.02.2004
    Ahli No: 6933
    Posting: 1603
    Dari: Penang

    PulauPinang   avatar


    posticon Posting pada: 10-03-08 20:52


    hehehehehehhe...mamat mulya.hang toksah dok buat tutup mata kat apa yang media negara hang dok kata kat malaysia..sapa dulu yang memulakan konfrontasi malaysia dan indonesia?

    !!! QUOTE !!!

    ini akan mengingatkan saya bahwa kita berbeze walau pun seagama...walau pun bagi seorang muslim tu tiada batas negara..kita tetaplah kita...


    patutnya ni hang cakap dulu kat negara hang.nak saya tunjuk link ke tentang web yang kritik malaysia dibuat oleh orang negara hang?awat hang takmau cakap macam kat atas tu kat depa?ada hang dengar berita tak,ada seorang wartawan seberang dianiayai oleh rakyatnya sendiri di negara Malaysia ni?wartawan tu datang sebab nak buat kajian tentang kononnya rakyat indonesia ditindas di malaysia ni.kat singapore yang jelas sedut darah malaysia dan indonesia dengan sikap kiasu tu awat hampa takmau kritik pula....?takut pasal dia ada geng dengan abang besar US ke?

    bahkan ramai juga ulama dari indonesia yang datang mengajar di sini seperti syeikh nuruddin dan beliau disambut hebat oleh masyarakat disini.bukan sahaja ulama indonesia bahkan dari yemen sekalipun disambut hebat.hang toksah dok buat fallacy mengarut kata ada perbezaan antara rakyat lain negara.buat critical analisis dulu tentang media negara hang yang nak mengalihkan masalah rakyat indonesia dengan mengkambinghitamkan malaysia....

    ni aku tulih cakap utagha penang.hang paham ke tak paham sila tanya kat orang yang paham...tapi rasanya paham pasal hang kata bakal zaujah hang belajaq kat utagha kan....


    -----------------

    = think Islam , think Globally , think Reality =


    Bookmark and Share

        


      Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

    owl_UM
    WARGA SETIA
    Menyertai: 23.04.2007
    Ahli No: 29697
    Posting: 1654
    Dari: Kuala Lumpur

    Selangor   avatar


    posticon Posting pada: 10-03-08 21:56


    UUIHH trouver_99... hangg niihh keghaigh noo.. kasaq bunyinyaa..
    KIHHKKIHH!! WWeeiihh Mulya.. Aku tak kisahh angg nak kata paa
    kat aku dengan trouver... Aku tau aweekk hang pun oghang Malaysia kan.. Stiill
    student kann... Tak marah pun hangg nak kawinn ngann oghang sini..
    Tapi hangg dari dulu, bersepah-sepah topik hang dok tibai pasaii kawin, kawin,
    kawin, jiwang, jiwang, jiwang... Daahh tuu pula angg timbulkan pasaii jemaah yang
    secara sengaja disertai sebab nak cariik jodoh, couple, kahwin muda..Paastu hang
    create topic lagi cari pasangan hati laahh.. and entah apa-apa lagi laahh, memang
    aku dengan trouver_99 niiee dah tak tahan daahh... I really hope Malaysian is
    really driven by a knowledge stuff, especially in this ukhwah's portal.. Its not
    I want to totally eliminate the jiwang stuff at all, but.. The atmosphere...
    HHMM.. just make it calm a little bit... Suppose an UIA product like you can
    understand rigghhtt??? Sure you are!!! Welcome to ukhwah... the dotCom!!!

    p/s: Sampai dalam YM pun aku dok mengadu katt trouver_99 niie tau... UUPPSS!! Aku lahir kat Ipoh and menetap di Ipoh..
    Tapi mak aku oghang Penang noo... HOHHOOEE...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

    great_teacher
    WARGA SETIA
    Menyertai: 03.01.2004
    Ahli No: 6195
    Posting: 739
    Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

    Pahang   avatar


    posticon Posting pada: 10-03-08 22:20


    hehehe...bagus..bagus...ada lah sikit nilai estetika dalam kategori lawak sederhana..tak bisa memecahkan perut namun geli lah jugak tapak kaki den..hehe

    Bookmark and Share

        


      Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

    niza_ati
    WARGA SETIA
    Menyertai: 17.12.2004
    Ahli No: 13107
    Posting: 1488
    Dari: KL-Sarawak-Selangor

    KualaLumpur   avatar


    posticon Posting pada: 11-03-08 00:36


    Alaihai.... :sopan: :sopan: :sopan:


    -----------------

    cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


    Bookmark and Share

        


      Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

    ibnu_musa

    Menyertai: 11.05.2005
    Ahli No: 16451
    Posting: 5335
    Dari: Putrajaya

    KualaLumpur   avatar


    posticon Posting pada: 11-03-08 00:51


    lawak ni macam dah pernah ada, dan macam dah pernah di "lock" saja, hahaha :sopan:


    -----------------
    |============================|
    | ()"*"()
    | ( 'o', )
    |(,,)=(,,)=======================|


    Bookmark and Share

        


      Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

    shinfay_de
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.11.2007
    Ahli No: 31653
    Posting: 616
    Dari: Wilayah Persekutuan

    blank   avatar


    posticon Posting pada: 11-03-08 00:57


    owl and trouver......
    if i'm the one who makes commentary as what mulya had expressed, am i going to receive the same harsh words? is it fair to judge those who does not have direct intervention/involvement in the said incidents? we don't inherate the sins of our forefathers.

    fyi, i'm a banjarian who comes from banjarmasin, indonesia. even i do not have an opportunity to meet my relatives overthere yet, at least my cousins have met them.


    -----------------
    I have my own id now.... :)


    Bookmark and Share

        


      Member Information For shinfay_deProfil   Hantar PM kepada shinfay_de   Quote dan BalasQuote

    mdzahran
    Warga 2 Bintang
    Menyertai: 15.08.2007
    Ahli No: 30684
    Posting: 50
    Dari: Jepun

    japan   avatar


    posticon Posting pada: 11-03-08 01:11


    Pada 11-03-08 00:57 , shinfay_de posting:

    !!! QUOTE !!!

    owl and trouver......
    is it fair to judge those who does not have direct intervention/involement in the said incidents? we don't inherates thesin of our forefather.


    agreed... hormati saudara kita...tak semua indonesian yang macam tu... :-?

    Bookmark and Share

        


      Member Information For mdzahranProfil   Hantar PM kepada mdzahran   Quote dan BalasQuote

    Mulya
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.09.2007
    Ahli No: 31000
    Posting: 1015
    Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

    indonesia  


    posticon Posting pada: 11-03-08 12:37


    Pada 10-03-08 20:52 , trouver_99 posting:

    !!! QUOTE !!!

    hehehehehehhe...mamat mulya.hang toksah dok buat tutup mata kat apa yang media negara hang dok kata kat malaysia..sapa dulu yang memulakan konfrontasi malaysia dan indonesia?

    !!! QUOTE !!!

    ini akan mengingatkan saya bahwa kita berbeze walau pun seagama...walau pun bagi seorang muslim tu tiada batas negara..kita tetaplah kita...


    patutnya ni hang cakap dulu kat negara hang.nak saya tunjuk link ke tentang web yang kritik malaysia dibuat oleh orang negara hang?awat hang takmau cakap macam kat atas tu kat depa?ada hang dengar berita tak,ada seorang wartawan seberang dianiayai oleh rakyatnya sendiri di negara Malaysia ni?wartawan tu datang sebab nak buat kajian tentang kononnya rakyat indonesia ditindas di malaysia ni.kat singapore yang jelas sedut darah malaysia dan indonesia dengan sikap kiasu tu awat hampa takmau kritik pula....?takut pasal dia ada geng dengan abang besar US ke?

    bahkan ramai juga ulama dari indonesia yang datang mengajar di sini seperti syeikh nuruddin dan beliau disambut hebat oleh masyarakat disini.bukan sahaja ulama indonesia bahkan dari yemen sekalipun disambut hebat.hang toksah dok buat fallacy mengarut kata ada perbezaan antara rakyat lain negara.buat critical analisis dulu tentang media negara hang yang nak mengalihkan masalah rakyat indonesia dengan mengkambinghitamkan malaysia....

    ni aku tulih cakap utagha penang.hang paham ke tak paham sila tanya kat orang yang paham...tapi rasanya paham pasal hang kata bakal zaujah hang belajaq kat utagha kan....

  • salam..saya nak kahwin dengan perempuan tu bukan sebab DIA ORANG MALAYSIA...tapi sebab KEISLAMANNYA YANG BAIK...dan dia sanggup menerima PEMAHAMAN SAYA tentang islam...saya tak pernah permasalahkan urusan negara.itu hanyalah permainan politik. yang untung hanyalah orng2 besar...sedangkan saya bergerak bukan atas nama negara, tapi atas nama islam...

    Bookmark and Share

  •     


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    Mulya
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.09.2007
    Ahli No: 31000
    Posting: 1015
    Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

    indonesia  


    posticon Posting pada: 11-03-08 12:41


    Pada 10-03-08 21:56 , owl_UM posting:

    !!! QUOTE !!!

    UUIHH trouver_99... hangg niihh keghaigh noo.. kasaq bunyinyaa..
    KIHHKKIHH!! WWeeiihh Mulya.. Aku tak kisahh angg nak kata paa
    kat aku dengan trouver... Aku tau aweekk hang pun oghang Malaysia kan.. Stiill
    student kann... Tak marah pun hangg nak kawinn ngann oghang sini..
    Tapi hangg dari dulu, bersepah-sepah topik hang dok tibai pasaii kawin, kawin,
    kawin, jiwang, jiwang, jiwang... Daahh tuu pula angg timbulkan pasaii jemaah yang
    secara sengaja disertai sebab nak cariik jodoh, couple, kahwin muda..Paastu hang
    create topic lagi cari pasangan hati laahh.. and entah apa-apa lagi laahh, memang
    aku dengan trouver_99 niiee dah tak tahan daahh... I really hope Malaysian is
    really driven by a knowledge stuff, especially in this ukhwah's portal.. Its not
    I want to totally eliminate the jiwang stuff at all, but.. The atmosphere...
    HHMM.. just make it calm a little bit... Suppose an UIA product like you can
    understand rigghhtt??? Sure you are!!! Welcome to ukhwah... the dotCom!!!

    p/s: Sampai dalam YM pun aku dok mengadu katt trouver_99 niie tau... UUPPSS!! Aku lahir kat Ipoh and menetap di Ipoh..
    Tapi mak aku oghang Penang noo... HOHHOOEE...
  • DAN topik yang saya tulis tu dibuat berdasarkan apa yang paling suka dibaca oleh remaja...saya sudah melihat dan memperhatikan beberapa tajuk yang menarik membahas tentang pemahaman islam dalam portal ni, tapi banyak tulis2 tu yang tak ada orang baca...dan saya buat tajuk ni bukan semata-mata buat macam tu saja.yang saya buat tu sesuai dengan apa yang dituntun dalam islam, namun selalu dilupakan dan dianggap asing. LAST...MUSLIM TIDAK TERPECAH OR TERPISAH HANYA DISEBABKAN beza NEGARA..kecuali BAGI MUSLIM YANG TAK PAHAM TENTANG ISLAM DAN SUKA PADA APA YANG ALLAH BENCI"PERPECAHAN"

    Bookmark and Share

  •     


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    Farishah
    WARGA SETIA
    Menyertai: 24.04.2005
    Ahli No: 16036
    Posting: 808
    Dari: depan komputer

    somalia  


    posticon Posting pada: 11-03-08 16:51


    Pada 10-03-08 20:52 , trouver_99 posting:

    !!! QUOTE !!!


    .kat singapore yang jelas sedut darah malaysia dan indonesia dengan sikap kiasu tu awat hampa takmau kritik pula....?takut pasal dia ada geng dengan abang besar US ke?


    wah sesedap jari saja Mr trouver type...

    owl_UM

    !!! QUOTE !!!

    Suppose an UIA product like you can
    understand rigghhtt??? Sure you are!!!


    Kenapa mesti nak kena highlight benda ni eh....


    -----------------
    strong minds talk about ideas, weak minds talk about people.


    Bookmark and Share

        


      Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

    ryn0566
    Warga Rasmi
    Menyertai: 05.03.2008
    Ahli No: 32812
    Posting: 9
    Dari: selangor

    Selangor  


    posticon Posting pada: 11-03-08 18:19


    he..he..bagus pun lagipun dah banyak sangat warga asing dekat Malaysia ini..macam duduk dekat negara org lain pun ada...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For ryn0566Profil   Hantar PM kepada ryn0566   Quote dan BalasQuote

    Mulya
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.09.2007
    Ahli No: 31000
    Posting: 1015
    Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

    indonesia  


    posticon Posting pada: 12-03-08 09:39


    orang yang takut dengan persaingan akan berkata bermacam macam untuk menutupi ketakutannya...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    Nurizmi
    WARGA SETIA
    Menyertai: 28.10.2005
    Ahli No: 20156
    Posting: 539
    Dari: utara...

    Terengganu   avatar


    posticon Posting pada: 15-03-08 16:31


    Pada 10-03-08 20:52 , trouver_99 posting:

    !!! QUOTE !!!

    hehehehehehhe...mamat mulya.hang toksah dok buat tutup mata kat apa yang media negara hang dok kata kat malaysia..sapa dulu yang memulakan konfrontasi malaysia dan indonesia?

    !!! QUOTE !!!

    ini akan mengingatkan saya bahwa kita berbeze walau pun seagama...walau pun bagi seorang muslim tu tiada batas negara..kita tetaplah kita...


    patutnya ni hang cakap dulu kat negara hang.nak saya tunjuk link ke tentang web yang kritik malaysia dibuat oleh orang negara hang?awat hang takmau cakap macam kat atas tu kat depa?ada hang dengar berita tak,ada seorang wartawan seberang dianiayai oleh rakyatnya sendiri di negara Malaysia ni?wartawan tu datang sebab nak buat kajian tentang kononnya rakyat indonesia ditindas di malaysia ni.kat singapore yang jelas sedut darah malaysia dan indonesia dengan sikap kiasu tu awat hampa takmau kritik pula....?takut pasal dia ada geng dengan abang besar US ke?

    bahkan ramai juga ulama dari indonesia yang datang mengajar di sini seperti syeikh nuruddin dan beliau disambut hebat oleh masyarakat disini.bukan sahaja ulama indonesia bahkan dari yemen sekalipun disambut hebat.hang toksah dok buat fallacy mengarut kata ada perbezaan antara rakyat lain negara.buat critical analisis dulu tentang media negara hang yang nak mengalihkan masalah rakyat indonesia dengan mengkambinghitamkan malaysia....

    ni aku tulih cakap utagha penang.hang paham ke tak paham sila tanya kat orang yang paham...tapi rasanya paham pasal hang kata bakal zaujah hang belajaq kat utagha kan....

    ----------------------------------------------------------------

    owl_UM posting:

    UUIHH trouver_99... hangg niihh keghaigh noo.. kasaq bunyinyaa..
    KIHHKKIHH!! WWeeiihh Mulya.. Aku tak kisahh angg nak kata paa
    kat aku dengan trouver... Aku tau aweekk hang pun oghang Malaysia kan.. Stiill
    student kann... Tak marah pun hangg nak kawinn ngann oghang sini..
    Tapi hangg dari dulu, bersepah-sepah topik hang dok tibai pasaii kawin, kawin,
    kawin, jiwang, jiwang, jiwang... Daahh tuu pula angg timbulkan pasaii jemaah yang
    secara sengaja disertai sebab nak cariik jodoh, couple, kahwin muda..Paastu hang
    create topic lagi cari pasangan hati laahh.. and entah apa-apa lagi laahh, memang
    aku dengan trouver_99 niiee dah tak tahan daahh... I really hope Malaysian is
    really driven by a knowledge stuff, especially in this ukhwah's portal.. Its not
    I want to totally eliminate the jiwang stuff at all, but.. The atmosphere...
    HHMM.. just make it calm a little bit... Suppose an UIA product like you can
    understand rigghhtt??? Sure you are!!! Welcome to ukhwah... the dotCom!!!

    p/s: Sampai dalam YM pun aku dok mengadu katt trouver_99 niie tau... UUPPSS!! Aku lahir kat Ipoh and menetap di Ipoh..
    Tapi mak aku oghang Penang noo... HOHHOOEE...




    Assalamualaikum

    Saudara trouver_99 dan owl_UM yang disayangi Allah..:-)
    Islam itu bersaudara…dan tiada halangan yang memisahkan persaudaraan itu walaupun berbeza Negara..namun Kenapa kita perlu bezakan dalam usaha untuk berukhwah? Dan Kenapa apabila antara ibu bapa berselisihan pendapat, adik beradik perlu bermasam muka? Kenapa bila adanya masalah yang bersangkutan dengan keadaan Negara lain yang melibatkan Negara kita, kita panjangkan isu dengan saling bermusuhan? Kenapa? Inikah cara islam menyelesaikan konflik sesama kita?

    Maafkan ana..
    Secara jujurnya ana bersimpati dengan saudara Mulya…apa yang dia rasa mungkin kita tak mampu memahami..tapi cuba kita duduk di tempat dia sekejap..selami bagaimana prasaan apabila Negara sendiri direndah2kan..cuba bayangkan andai Negara kita Malaysia diperbodohkan seperti dalam lawak diatas tu..pasti hati kita terasa kan..jujurlah…ana akui, Negara kita penuh dengan krisis dengan Negara seberang..tapi itu ke alasan kita untuk terus sama-sama membenci..biarkan krisis trsebut pihak yang berkenaan selesaikan..siapakah kita untuk selesaikan dengan cara mencaci dan membuli orang-orang yang kita xsukai hanya kerana dia dari seberang??? Maafkan ana…

    Ana prcaya..dan sngat yakin..andai tiada pndatang asing dari INA or dari Negara lain, pasti Negara kita takkan lagi dapat mengecapi kemajuan..siapa yang sanggup bekerja sbagi buruh kasar dibawah panas trik matahari? Anak2 muda Malaysia? Atau pelajar lepasan universiti yang sekian lama mnganggur? Atau kita sendiri? Fkirlah…ana pernah buat kajian tentang sumbangan pkerja dalam pmbangunan Negara Malaysia..dan secara keseluruhan, pendatang asinglah yang banyak mnyumbang sebagai pkerja dalam sector pmbinaan secara xlangsung mereka jugak jadi pnyumbang kpada pmbangunan Negara sekarang..so,Kenapa kita masih terus mendabik dada keangkuhan..mungkin bangunan yang kita diami sekarang hasil kerja daripada mereka yang datang dari INA or dari Negara lain..dan ana akui jugak…kedatangan mereka banyak menimbulkan masalah dan gejala yang tak sihat..biasa lah tu..kat mana-mana pun kita takkan trlepas dari melihat ‘ketempangan akhlak’..

    Maafkan ana..ana bukan nak berpihak kepada sesiapa..ana cuma terasa adanya halangan untuk seseorang bersaudara hanya berbeza Negara dan berbeza pendapat.. andai ada yang tak puas hati..berhikmahlah..pm dia secara peribadi..nyatakan ketidakpuasan hati itu..berhujahlah secara berhikmah..bukannya terus mengkritik secara terbuka sehingga mampu mnjatuhkan air muka sahabat kita tu…

    Biarlah kita berukhwah atas dasar fikrah agama yang sama..dan bukannya atas dasar Negara ataupun berlainan bangsa…dan andai ada yang tak kena,ikutlah cara nabi, BERHIKMAHLAH DAN BERLEMBUTLAH DALAM TEGURAN DAN MEMBERI PERINGATAN…

    Wallahu’alam…
    p/s..maafkan ana andai ada tersilap kata…


    -----------------
    “muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


    Bookmark and Share

        


      Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

    Al-Mashoori
    WARGA SETIA
    Menyertai: 12.07.2006
    Ahli No: 25170
    Posting: 483
    Dari: Bandar Baru Gaza

    PulauPinang   avatar


    posticon Posting pada: 16-03-08 12:22


    Pada 10-03-08 12:35 , Al-Mashoori posting:

    !!! QUOTE !!!

    Pada 08-03-08 07:30 , Abu_Ruqayyah posting:

    !!! QUOTE !!!

    uit...kat sini ada forumer dari Indonesia, nanti depa baca kecik hati pulak.:-D


    Betul tu. Berdasarkan posting tersebut ana cuma boleh bagi 2 bintang saja....



    Nampak gaya dah jadi lain dah topik ni. Asal kelakar tertukar jadi pertengkaran sesama muslim tetapi assobiah. Ana dengan ini menarik balik 2 bintang yang diberi dan memohon pihak admin kunci topik ni. Lagipun topik yang hampir sama isinya sudah banyak kali direpostingkan di sini......


    -----------------
    zwani.com myspace graphic comments


    Bookmark and Share

        


      Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

    Mulya
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.09.2007
    Ahli No: 31000
    Posting: 1015
    Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

    indonesia  


    posticon Posting pada: 16-03-08 15:30


    HE..HE..hmm..tak ada permusuhan antara kita..tiada kebencian dihati ana terhadap siapa pun..jika antum muslimin..,maka antum adalah saudara ana yang lebih dekat dari persaudaraan yang disebabkan hubungan darah...ok...
    seorang mu'min tidak akan menyakiti mu'min yang Lin...
    tersenyum semua...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    Nurizmi
    WARGA SETIA
    Menyertai: 28.10.2005
    Ahli No: 20156
    Posting: 539
    Dari: utara...

    Terengganu   avatar


    posticon Posting pada: 17-03-08 10:53


    hmm..berukhwah lah atas dasar agama..bukannya atas dasar negara or bangsa...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

    Mulya
    WARGA SETIA
    Menyertai: 10.09.2007
    Ahli No: 31000
    Posting: 1015
    Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

    indonesia  


    posticon Posting pada: 17-03-08 11:02


    ya..persaudaraan muslim tidak dibatasi oleh batas wilayah...dalam islam tiada batas wilayah..TIADA BATAS WILAYAH...bumi ini ialah milik orang2 muslim /yang allah amanahkan pada orang2 muslim...

    Bookmark and Share

        


      Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

    alqibtiaz
    WARGA SETIA
    Menyertai: 31.07.2004
    Ahli No: 10409
    Posting: 542
    Dari: kuala terengganu

    Terengganu  


    posticon Posting pada: 18-03-08 15:24


    ish..rasa-rasanya dahsyat topik ni..indon ke apa ke dia tetap manusia juga...

    sakadar berbahasa..wallahualam..

    Bookmark and Share

        


      Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

    Member Messages

    Forum Search & Navigation

     

    Log in to check your private messages

    Silakan Login atau Mendaftar





      


     

    [ Carian Advance ]

    Jum ke Forum 




    Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

    Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
    yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
    Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
    dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


    Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
    atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
    hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
    kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

    Portal Ukhwah
    Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
    Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
    Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
    Dibina oleh Team Walasri




    Loading: 0.12866 saat. Lajunya....