Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang-orang yang suka memuji dan mengampu bukan kawan sejati, kerana merosakkan hati kawannya.
-- -- Saidina Ali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 22
Ahli: 0
Jumlah: 22




  Yang Masuk Ke Sini
halawatuliman: 3 hari yang lalu
nabilah: 3 hari yang lalu
aye: 4 hari yang lalu
tereturubuzu: 13 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 24 hari yang lalu


Bantuan dan Simpati
Topik: BANTULAH PUTERI.....


Carian Forum

Moderator: Administrator, sadiqah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bantuan dan Simpati
    »» BANTULAH PUTERI.....

Please Mendaftar To Post


Oleh BANTULAH PUTERI.....

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-08 07:44


assalamualaikum....puteri nak minta pandangan teman ukhwah tentang masalah puteri....puteri kerja disalah sebuah syarikat swasta yang majoriti pekerjanya berbangsa cina....masalahnya...ofis puteri tak menyediakan tempat untuk bersolat....solat subuh boleh dilakukan dirumahhh...tapi sebaliknya untuk solat zohor dan asar tiada masa diperuntukkan untuk tujuan itu..... :oops: :oops: petang,nak balik kerumah mengambil masa hampir beberapa jam untuk sampaiii....nak qada solat zohor dan asar sekaligusmmg tak sempat sebab solat maghrib dah masuk waktu.....so,putri nak minta pandangan teman ukhwah yang prihatin dalam puteri menyelesaikan masalah puteri..... :-( :-( :-( :cry: :cry: :cry:

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 01-03-08 07:48


berenti kerja,dan cari kerja lain...senang...tak gaduh nak pening kepala...penang sekarang ni banyak peluang pekerjaan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-08 07:50


Pada 01-03-08 07:48 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

berenti kerja,dan cari kerja lain...senang...tak gaduh nak pening kepala...penang sekarang ni banyak peluang pekerjaan...
what...?INGAT SENANG KE CARI kerja......??

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 01-03-08 10:06


waktu lunch pukul berapa? keluar lah dari pejabat waktu tu.. isnggah di mana-mana surau berdekatan selepas lunch..dapat lah tunaikan zuhur..

selepas waktu kerja, jangan terus balik..singgah dulu untuk tunaikan asar...

dalam masa yang sama.. bak kata solksjaer tu.. hantar2 lah resume ke mana-mana..syarikat lain untuk cari kerja lain :)

Bookmark and Share

  


  Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 01-03-08 13:01


Pada 01-03-08 07:48 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

berenti kerja,dan cari kerja lain...senang...tak gaduh nak pening kepala...penang sekarang ni banyak peluang pekerjaan...


betul-betul....agree..!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 01-03-08 14:05


Assalamualaikum

YUP..saya pun risau juga bab-bab solat ni... cuti sem ni saya da latihan industri kat company cina..emm ...saya kena cuba keluar time rehat pergi solat..tak makan pun tak apa lah... :-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 01-03-08 14:07


Assalamualaikum
puteri...tiada istilah menggantikan solat dengan qada'...uishk....bahaya tu..kerana menjadikan kerja sebagai alasan.... :jangan: takmo macam tu...
sepatutnya majikan menyediakan waktu untuk lunch....waktu tu gunakanlah sedikit untuk menunaikan solat zuhur...jika masa terlalu pendek, minta kebenaran pada bos untuk masuk lewat untuk menunaikan solat..kebanyakan non-muslim akan menghormati permintaan ini, tapi kita kena usaha mendapatkan hak kita sebagai pekerja...jika puteri tak tanya, pasti dia akan membiarkan perkara ini begitu sahaja...untuk solat asar, seperti yang eniliana katakan tu, selepas waktu kerja, singgahlah di mana² tempat paling mudah untuk menunaikan solat...sebelum bertolak pulang ke rumah....andaikata nak kena ambil bas atau apa² kenderaan cepat, solatlah berdekatan dengan stesen bas...tiada alasan untuk tidak menunaikan solat....

namun, jika semua keadaan tidak mengizinkan, lebih baik puteri cari kerja lain...ini penting bagi mengambil kira keberkatan dalam kerja..bukannya hal mudah atau tidak mencari kerja tu...apa gunanya kita ada pekerjaan tapi kita tidak mendapat rahmat dari Allah dan ketenangan/keberkatan dalam menjalankan kerja kita.... :jangan:

fikirkan dengan baik puteri...banyak lagi rezeki di muka bumi ini..Allah yang berikan..bukannya majikan tu..kena ada keyakinan tersebut...sesiapa yang membantu agamaNya, pasti Allah akan membantunya.....



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-03-08 14:23


solat...?

not a problem.Kenapa fikir complicated sangat?

/


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

  


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

tirmidziy02
WARGA SETIA
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11209
Posting: 586
Dari: PULAU MUTIARA

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 01-03-08 14:36


bagus gambar ni. memang susah nak nampak.

Bookmark and Share

  


  Member Information For tirmidziy02Profil   Hantar PM kepada tirmidziy02   Pergi ke tirmidziy02's Website   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 304
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-03-08 17:33


assalamualaikum..
sekadar nak bagi pandangan..
Kalau waktu lunch tu singkat untuk tunaikan solat zohor, ana cadangkan mybe puteri boleh bawa bekalan dari rumah,so tak payah puteri gaduh nak rushing pergi lunch kat luar..just pergi solat zohr kat luar,lepas itu pasal lunch tak payah puteri nak risau2kan lagi..
untuk asar tu,macam eniliana cakap, better puteri singgah mana-mana tempat untuk solat dulu,mmandangkan Kalau balik rumah,sure xsempat kan..
untuk qada' solat ni,hanya ada 2 keadaan saja yang dibenarkan,iaitu jika tertidur or terlupa..
Ana pernah ada pengalaman kerja part time dengan cina juga..pernah jugak kena kerja sampai mlm,so, ana minta break kejap nak pergi solat maghrib..macam-macam dia tanya,terpaksa ana terangkan..then dia bagi jugak,tapi macam berat saja nak bagi ana break tu..
lepas tu,ana xmintak kebenaran dah,ana curi2 keluar sendiri.. :lol: :lol: :lol:
kadang-kadang, bos tu minta ana hantar barang kat luar,siap bagi ana bawa kereta dia lagi..masa tu lah,ana dengan selambanye bawa kereta dia tu singgah solat maghrib kat masjid..pernah sekali dia dapat tau ana singgah masjid,sebab ana lambat balik..huhu..tapi dia tak marah pun..
kadang-kadang untuk MENDAPAT KEREDHAAN ALLAH,KITA TERPAKSA MENDAPAT KEMARAHAN MANUSIA..ni lah sebenrnya yang dilalui oleh para da'i..

Tapi ana tak tahu lah kondisi tempat kerja puteri sama ada sesuai atau tak nak apply cadangan ana tu..sekadar nak bagi pandangan & kongsi pengalaman..Allahua'lam..


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

  


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 01-03-08 17:40


!!! QUOTE !!!

nak balik kerumah mengambil masa hampir beberapa jam untuk sampaiii


puteri kerja d mana ya d area tawau tu..tinggal d mana ya? Kenapa mengambil masa berjam-jam sampai rumah..hMm may i know? ka tinggal d semporna or kunak? HmM,

masuk waktu zohor d tawau tu kan dalam pukul 12.05(paling awal) rasanya time lunch sempat mencuri masa agaknya..hMm



Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 07:38


Pada 01-03-08 10:06 , eniliana posting:

!!! QUOTE !!!

waktu lunch pukul berapa? keluar lah dari pejabat waktu tu.. isnggah di mana-mana surau berdekatan selepas lunch..dapat lah tunaikan zuhur..

selepas waktu kerja, jangan terus balik..singgah dulu untuk tunaikan asar...

dalam masa yang sama.. bak kata solksjaer tu.. hantar2 lah resume ke mana-mana..syarikat lain untuk cari kerja lain :)
12.30pm...rasanya tak ada surau yang berdekatan and ambil masa yang lama juga nak kesana...lunch hour 1jam saja...tak sempatttt...balik 5.00pm... :-? :-? :-? :-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 07:44


Pada 01-03-08 14:07 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
puteri...tiada istilah menggantikan solat dengan qada'...uishk....bahaya tu..kerana menjadikan kerja sebagai alasan.... :jangan: takmo macam tu...
sepatutnya majikan menyediakan waktu untuk lunch....waktu tu gunakanlah sedikit untuk menunaikan solat zuhur...jika masa terlalu pendek, minta kebenaran pada bos untuk masuk lewat untuk menunaikan solat..kebanyakan non-muslim akan menghormati permintaan ini, tapi kita kena usaha mendapatkan hak kita sebagai pekerja...jika puteri tak tanya, pasti dia akan membiarkan perkara ini begitu sahaja...untuk solat asar, seperti yang eniliana katakan tu, selepas waktu kerja, singgahlah di mana² tempat paling mudah untuk menunaikan solat...sebelum bertolak pulang ke rumah....andaikata nak kena ambil bas atau apa² kenderaan cepat, solatlah berdekatan dengan stesen bas...tiada alasan untuk tidak menunaikan solat....

namun, jika semua keadaan tidak mengizinkan, lebih baik puteri cari kerja lain...ini penting bagi mengambil kira keberkatan dalam kerja..bukannya hal mudah atau tidak mencari kerja tu...apa gunanya kita ada pekerjaan tapi kita tidak mendapat rahmat dari Allah dan ketenangan/keberkatan dalam menjalankan kerja kita.... :jangan:

fikirkan dengan baik puteri...banyak lagi rezeki di muka bumi ini..Allah yang berikan..bukannya majikan tu..kena ada keyakinan tersebut...sesiapa yang membantu agamaNya, pasti Allah akan membantunya.....

Waalaikumsalam :-) :-) terima kasih atas nasihat TT...mugkin juga cara terbaik adalah berhenti kerja terus dari sini....puteri tak ada hak pun nak dapat permintaaan tu....so, :-? :-( :-( :-( :cry: :cry: moga allah akan beri jalan lain untuk puteri mencari rezeki dtempat lain...... :-( :-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 07:47


Pada 01-03-08 17:40 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

nak balik kerumah mengambil masa hampir beberapa jam untuk sampaiii


puteri kerja d mana ya d area tawau tu..tinggal d mana ya? Kenapa mengambil masa berjam-jam sampai rumah..hMm may i know? ka tinggal d semporna or kunak? HmM,

masuk waktu zohor d tawau tu kan dalam pukul 12.05(paling awal) rasanya time lunch sempat mencuri masa agaknya..hMm

area MEROTAI...kat melati division.....kerja kat PERDANA SQUARE BATU 3.....memang JAUH SANGATTTTTT......ambil masa berjam-jam punya...... :-( :-( :-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 08:01


dulu sewaktu saya praktikal di sebuah syarikat swasta cina, saya pun mengalami masalah yang sama macam puteri ni... office tu tak ada surau malah terlalu kecil untuk adakan mana-mana ruang solat. ada 2 org pekerja melayu lain tapi mereka kedua-duanya lelaki dan mereka pula anggap ringan jeq hal solat ni... ada yang tak solat tapi ada juga yang solat lah agaknya, cuma saya tak pernah nampak. maybe mereka singgah memana surau waktu kerja mereka kena keluar belah2 petang. sangka baik jeq. huhu.

saya pernah tanya supervisor sewaktu awal-awal dapat kerja praktikal tu. "encik, ada surau tak kat sini?"

"sini tak ada surau." katanye

"habis, biasa solat di mana?" saya bertanye

"awak tak pernah tinggal solat ye?" dia tanya balik. adduss saya tak tau nak describe perasaan saya bagaimana waktu tu... nak tinggalkan solat? masa tu lah 1st time saya culture shock sikit lah... sebab 1st time masuk alam kerja dan melihat perkara tu. rupanya biasa bagi mereka.

lepas itu dia beritahu ada masjid yang berdekatan, dalam 1 atau 2 km jauh dari situ. saya fikir agak susah. sebab waktu break sejam campur nak lunch, nak travel ke masjid, redah traffic.. huu...

last2 saya kena selalu minta simpati pada sebuah restoran melayu yang berdekatan, tempat saya dan pekerja2 lain selalu lunch. so, saya minta pada akak tuan punya restoran itu untuk saya tumpang solat.... dia pun benarkan... dia kasi solat kat bilik penginapan pekerja2 indonesia di situ. mula-mula tu memang segan.. tapi dah lama2 tu, dah terasa biasa yang saya setiap hari akan selalu singgah solat di bilik pekerja indon tu...

malu pun malu lah... yang penting saya dapat solat.. tebal muka ni dah tak kira dah masa tu.. huhuhu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

nordalily

Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14076
Posting: 178
Dari: sg buloh

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 09:22


assalamualaikum

betulll cakap rijaludDeen......kadang kadang untuk MENDAPAT KEREDHAN ALLAH, KITA TERPAKSA MENDAPAT KEMARAHAN MANUSIA.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nordalilyProfil   Hantar PM kepada nordalily   Pergi ke nordalily's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 12:25


Pada 01-03-08 17:33 , RijaludDeen posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
sekadar nak bagi pandangan..
Kalau waktu lunch tu singkat untuk tunaikan solat zohor, ana cadangkan mybe puteri boleh bawa bekalan dari rumah,so tak payah puteri gaduh nak rushing pergi lunch kat luar..just pergi solat zohr kat luar,lepas itu pasal lunch tak payah puteri nak risau2kan lagi..
untuk asar tu,macam eniliana cakap, better puteri singgah mana-mana tempat untuk solat dulu,mmandangkan Kalau balik rumah,sure xsempat kan..
untuk qada' solat ni,hanya ada 2 keadaan saja yang dibenarkan,iaitu jika tertidur or terlupa..
Ana pernah ada pengalaman kerja part time dengan cina juga..pernah jugak kena kerja sampai mlm,so, ana minta break kejap nak pergi solat maghrib..macam-macam dia tanya,terpaksa ana terangkan..then dia bagi jugak,tapi macam berat saja nak bagi ana break tu..
lepas tu,ana xmintak kebenaran dah,ana curi2 keluar sendiri.. :lol: :lol: :lol:
kadang-kadang, bos tu minta ana hantar barang kat luar,siap bagi ana bawa kereta dia lagi..masa tu lah,ana dengan selambanye bawa kereta dia tu singgah solat maghrib kat masjid..pernah sekali dia dapat tau ana singgah masjid,sebab ana lambat balik..huhu..tapi dia tak marah pun..
kadang-kadang untuk MENDAPAT KEREDHAAN ALLAH,KITA TERPAKSA MENDAPAT KEMARAHAN MANUSIA..ni lah sebenrnya yang dilalui oleh para da'i..

Tapi ana tak tahu lah kondisi tempat kerja puteri sama ada sesuai atau tak nak apply cadangan ana tu..sekadar nak bagi pandangan & kongsi pengalaman..Allahua'lam..

walaikumsalam....terima kasih rijaludDeen..... :-) :-) puteri akan cuba usahakannya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 03-03-08 12:27


merotai dengan batu 3..huhu..memang jauh juga tu..

ndakpa..ambikla yang mana terbaik..tapi jangan d tinggal sembayang tu..huhu

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 12:29


Pada 03-03-08 09:22 , nordalily posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum

betulll cakap rijaludDeen......kadang kadang untuk MENDAPAT KEREDHAN ALLAH, KITA TERPAKSA MENDAPAT KEMARAHAN MANUSIA.....
Waalaikumsalam :-) :-) puteri fahamm.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 12:32


Pada 03-03-08 12:27 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

merotai dengan batu 3..huhu..memang jauh juga tu..

ndakpa..ambikla yang mana terbaik..tapi jangan d tinggal sembayang tu..huhu
:oops: ye...memang jauhhh...so, puteri harap lepas ni....puteri akan dapat jalani ibadah solat tanpa ada alasann...insya allah,,,, :welcome: :welcome:

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 03-03-08 14:49


kalau nak tau ayat yang lebih kasar, anggap solat tu macam berak cirit..memang kasar bunyinya tapi fikir-fikirkan lah..
kalau tiba-tiba kita nak berak cirit, kita boleh tahan tak? so, sama lah juga dengan solat. kat mana nak solat? selagi tempat tu tak ada najis, maka lakukanlah solat di situ hatta di depan orang-orang cina tu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 12:12


kalau semua cara tu tak dapat nak puteri lakukan juga....selain dari berhenti kerja.....puteri...??ada kawan beritahu...kluu terdesak puteri boleh qada solat zohor dan asar dengan memendekkan nya menjadi 2rakaat pada waktu maghrib...adakah itu boleh dilakukan..puteri nak minta pandangan yang benarrrr.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 12:38


Pada 04-03-08 12:12 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

kalau semua cara tu tak dapat nak puteri lakukan juga....selain dari berhenti kerja.....puteri...??ada kawan beritahu...kluu terdesak puteri boleh qada solat zohor dan asar dengan memendekkan nya menjadi 2rakaat pada waktu maghrib...adakah itu boleh dilakukan..puteri nak minta pandangan yang benarrrr.....


kejap ye,kita org islam ni dalam feqh ada akarnya
maqosid syariah

erm Kalau nak ikutkan,satu jam tu boleh dicari masa untuk melakukan solat,

kat sini,Kalau ikut maqosid syariah,kita ada 5 cabang

ni ikut priority,
jaga agama,
jaga nafsi(life)
jaga reason(akal)
jaga nasab
jaga harta

masalah ni asenya bermula dengan yang kedua,jaga diri au kehidupan tu,rasa-rasa nyela ,Kalau enti tinggalkan lunch tu,mati tak?Kalau membawa kepada mati,barulah ambil rukhsah tinggalkan solat dan qodo',and ada sikit lagi perbahasan lah,ni sekadar contoh,maksudnya,kita kena jaga diri dulu,lepas itu agama,tapi tu lah macam ana tanya,Kalau enti tinggalkan lunch tu,atau minta sedikit waktu lebih untuk tunaikan solat,tapi tokey enti tak bagi,nak bunuh pula,baru boleh ambil rukhsah

tapi Kalau tengok masa sejam tu,kena pandai2 lah,kat lua pejabat tu,ada tempat lapang tak?solat boleh dilakukan kat mana-mana,even org yang memandu pun Kalau dah masuk waktu,boleh solat dalam kereta Kalau tak ada tempat nak solat


dalam maqosid syariah,Kalau sampai meudartkan nyawa,bawu boleh tinggalkan solat tu dan qodo',tadi ana call ustazah ana pun dia kata btulla apa ana kata ni,memang nampak susah nak buat,tapi allah akan mudahkan Kalau enti usaha,dan mungkin ngna tunaikan solat tu,enti berdakwah sebenarnya,buakn nya berdakwah tu kena buat macam org tabligh ke apa ke

ginila,enti bagi no enti kat ana,Pm ana,ana call,lagi senang ana nak terangkan,cana2 pun,solat tu kena dahulukan

ana dah banyak kali pengalaman solat dalam bas,sebab untuk sampai kl,ambil 2jam 30 minit dari rumah,bas naik pukul 4.30,asar tak masuk lagi,sampai pudu pukul 7,memanglah boleh,tapi dah lewat sangat
bukan apa,ana fikir,Kalau bas xcident kat tengah jalan,ana dah solt

ok tolong ye bagi No enti kat ana

pahami maqosid syariah dan ikutlah proirity


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 12:41


hakikatnya,puteri kena cari juga tempat untuk tunaikan solat,Kalau tak ada air,boleh bawa air dari rumah,tapi takkan lah pejabat tak ada tandas
solat kat mana-mana pun boleh buat
pasal yang ana kata dakwah ni,jiran ana dulu belajar kat us,dia jalan-jalan dan xsempat lah nak cari surau,dia sembahyang saja kat tanah lapang,sebab dia solat tu,ada urg kafir terbuka hati untuk tanya dan masuk islam
dakwah ni macam-macam,kita senyum kat urang kafir dan layan depa dengan baik pun dakwah

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 12:46


Pada 04-03-08 12:41 , immad posting:

!!! QUOTE !!!

hakikatnya,puteri kena cari juga tempat untuk tunaikan solat,Kalau tak ada air,boleh bawa air dari rumah,tapi takkan lah pejabat tak ada tandas
solat kat mana-mana pun boleh buat
pasal yang ana kata dakwah ni,jiran ana dulu belajar kat us,dia jalan-jalan dan xsempat lah nak cari surau,dia sembahyang saja kat tanah lapang,sebab dia solat tu,ada urg kafir terbuka hati untuk tanya dan masuk islam
dakwah ni macam-macam,kita senyum kat urang kafir dan layan depa dengan baik pun dakwah
terima kasih immad...nak panggil immad atau akak..??putri dah pm akak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 12:47


Pada 04-03-08 12:41 , immad posting:

!!! QUOTE !!!

hakikatnya,puteri kena cari juga tempat untuk tunaikan solat,Kalau tak ada air,boleh bawa air dari rumah,tapi takkan lah pejabat tak ada tandas
solat kat mana-mana pun boleh buat
pasal yang ana kata dakwah ni,jiran ana dulu belajar kat us,dia jalan-jalan dan xsempat lah nak cari surau,dia sembahyang saja kat tanah lapang,sebab dia solat tu,ada urg kafir terbuka hati untuk tanya dan masuk islam
dakwah ni macam-macam,kita senyum kat urang kafir dan layan depa dengan baik pun dakwah
air memang ada tapi tempat yang nak bersolat tak ada.... :-( :-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 12:58


Assalamualaikum wbt dan salam ukhwah Putri,

Nak cerita pengalaman mak kejap, dulu mak teman kroje kat Jabatan Polis. Dulu tak ada surau untuk solat. Memang tak ada surau pun, walopun ramei urang islam. Mak solat dalam bilik mesyuarat saja...
Bagi teman solat paling penting sebab ianye tiang ugame.
Sekador pengalaman teman, teman peronah solat kat atas batu, tengah paneh, celah kayu, celah akor, tepi sungai, tepi pantai, dalam keretapi dan lelain lagi....

p/s

:(

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

immad

Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11221
Posting: 968
Dari: minal mahdi ila lahdi(UIAM)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 12:59


err kita bawu 20puluh tahun
panggil imad saja
adesh
p/s:tua sangat ke den ni
adesh

Bookmark and Share

  


  Member Information For immadProfil   Hantar PM kepada immad   Quote dan BalasQuote

ann_1
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7574
Posting: 304
Dari: utm,johor

Selangor  


posticon Posting pada: 04-03-08 14:36


nak solat tak kira dimana..tempat jauh jangan dijadikan alasan..

saya pernah kerja kat kedai cina jugak...dari 8pg sampai 8mlm break time sejam saja..pandai2 lah nak bahagi solat zohor,asar and maghrib

1st day saya kerja saya keluar zohor (masjid jauh jugak lah sebab saya jalan kaki saja)+break (takdek kedai melayu kena pula cari bakery makan roti!!) total dah sejam(masa tu tak tau lagi yang total break time is 1hour apa day!!!),
then masa nak keluar solat asar dia cakap "mana boleh keluar lagi tadi da break sejam"
ooo dengan muka tak besalah saya cakap saya nak solat sekejap,dia cakap "hari ini boleh,lain kali tak boleh"..apa lagi hari tu jugak lah merupaakn hari terakhir saya bekerja disitu...zalim gilerr...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ann_1Profil   Hantar PM kepada ann_1   Pergi ke ann_1's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 04-03-08 16:15


Pada 01-03-08 07:50 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-08 07:48 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

berenti kerja,dan cari kerja lain...senang...tak gaduh nak pening kepala...penang sekarang ni banyak peluang pekerjaan...
what...?INGAT SENANG KE CARI kerja......??


NAK SERIBU DAYA TAK NAK SERIBUH DALIH... :-) :-)

sebab NI SOAL KITA dengan ALLAH SWT..


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 07:34


Pada 04-03-08 12:58 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wbt dan salam ukhwah Putri,

Nak cerita pengalaman mak kejap, dulu mak teman kroje kat Jabatan Polis. Dulu tak ada surau untuk solat. Memang tak ada surau pun, walopun ramei urang islam. Mak solat dalam bilik mesyuarat saja...
Bagi teman solat paling penting sebab ianye tiang ugame.
Sekador pengalaman teman, teman peronah solat kat atas batu, tengah paneh, celah kayu, celah akor, tepi sungai, tepi pantai, dalam keretapi dan lelain lagi....

p/s

:(
Waalaikumsalam ...terima kasih kerna sudi berkongsi pengalaman yang cukup berharga bagi putri.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 07:35


Pada 04-03-08 12:59 , immad posting:

!!! QUOTE !!!

err kita bawu 20puluh tahun
panggil imad saja
adesh
p/s:tua sangat ke den ni
adesh
:-D :-D upss sorry.....immad.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 07:37


Pada 04-03-08 14:36 , ann_1 posting:

!!! QUOTE !!!

nak solat tak kira dimana..tempat jauh jangan dijadikan alasan..

saya pernah kerja kat kedai cina jugak...dari 8pg sampai 8mlm break time sejam saja..pandai2 lah nak bahagi solat zohor,asar and maghrib

1st day saya kerja saya keluar zohor (masjid jauh jugak lah sebab saya jalan kaki saja)+break (takdek kedai melayu kena pula cari bakery makan roti!!) total dah sejam(masa tu tak tau lagi yang total break time is 1hour apa day!!!),
then masa nak keluar solat asar dia cakap "mana boleh keluar lagi tadi da break sejam"
ooo dengan muka tak besalah saya cakap saya nak solat sekejap,dia cakap "hari ini boleh,lain kali tak boleh"..apa lagi hari tu jugak lah merupaakn hari terakhir saya bekerja disitu...zalim gilerr...
:-? :-? iyakah......

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 07:38


Pada 04-03-08 16:15 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-08 07:50 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-08 07:48 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

berenti kerja,dan cari kerja lain...senang...tak gaduh nak pening kepala...penang sekarang ni banyak peluang pekerjaan...
what...?INGAT SENANG KE CARI kerja......??


NAK SERIBU DAYA TAK NAK SERIBUH DALIH... :-) :-)

sebab NI SOAL KITA dengan ALLAH SWT..

:-) :-) :-) ok..puteri fahammm...

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-03-08 09:44


Pada 01-03-08 07:48 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

berenti kerja,dan cari kerja lain...senang...tak gaduh nak pening kepala...penang sekarang ni banyak peluang pekerjaan...


betul tu... banyak lagi kerja... insyaallah, pasti ada kerja yang lagi bagus untuk puteri... sabar ye...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 05-03-08 09:57


Puteri Sembilu,

dari pada jwpn2 kat atas tu, macam-macam pilihan ada. puteri boleh keluar sekejap untuk solat. memang nak dapatkan keredhaan Allah tu susah sebab kita perlu hadapi kemarahan manusia seperti kata rijaludDeen tu. Kita sebagai muslim kena ingat satu perkara ni selalu. "org kafir takkan pernah bagi peluang pada Muslim". Peluang ni ada macam-macam. Peluang untuk solat, berjaya, bahagia walaupun sekarang kita di negara kita sendiri.

kakak nafisah ada pengalaman. dia bekerja di sebuah sykt cina. kat ofis cina ni memang xdelah surau. nak solat kat ofis tu pun diragui kebersihannya. cara kakak nafisah buat ialah menumpang solat dekat kedai2 lain yang berdekatan. Dekat ofis dia tu ada kedai kain melayu Islam. so, dia tumpangla solat kat situ. hari2 dia pergi kedai kain tu, dan solat kat situ. sampaikan hub dia dengan pekedai tu akrab pulak. itu antara hikmahnya. walaupun terpaksa bersusah payah nak solat, tetapi dia dapat menjalinkan ukhwah dengan seorang muslim yang lain. mengeratkan silaturrahim tu kan dituntut agama.

so, dr cerita tadi, harap puteri faham dengan kehendak agama dan kehendak manusia.
apa yang dituntut agama tak boleh langsung diabaikan.

Qada' solat bukan semudah yang puteri sangkakan. walau dalam keadaan apa sekali pun, puteri kena tunaikan solat kecuali Lupa, tertidur, gila....

jangan lupa puteri, Allah yang memberi rezeki pada hambanya. Bukan manusia yang menentukan. jangan takut untuk berhenti kerja seandainya solat tak dapat ditunaikan.

tu saja yang nafisah boleh kongsi. harap puteri terima. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 07:39


Pada 05-03-08 09:57 , nafisah posting:

!!! QUOTE !!!

Puteri Sembilu,

dari pada jwpn2 kat atas tu, macam-macam pilihan ada. puteri boleh keluar sekejap untuk solat. memang nak dapatkan keredhaan Allah tu susah sebab kita perlu hadapi kemarahan manusia seperti kata rijaludDeen tu. Kita sebagai muslim kena ingat satu perkara ni selalu. "org kafir takkan pernah bagi peluang pada Muslim". Peluang ni ada macam-macam. Peluang untuk solat, berjaya, bahagia walaupun sekarang kita di negara kita sendiri.

kakak nafisah ada pengalaman. dia bekerja di sebuah sykt cina. kat ofis cina ni memang xdelah surau. nak solat kat ofis tu pun diragui kebersihannya. cara kakak nafisah buat ialah menumpang solat dekat kedai2 lain yang berdekatan. Dekat ofis dia tu ada kedai kain melayu Islam. so, dia tumpangla solat kat situ. hari2 dia pergi kedai kain tu, dan solat kat situ. sampaikan hub dia dengan pekedai tu akrab pulak. itu antara hikmahnya. walaupun terpaksa bersusah payah nak solat, tetapi dia dapat menjalinkan ukhwah dengan seorang muslim yang lain. mengeratkan silaturrahim tu kan dituntut agama.

so, dr cerita tadi, harap puteri faham dengan kehendak agama dan kehendak manusia.
apa yang dituntut agama tak boleh langsung diabaikan.

Qada' solat bukan semudah yang puteri sangkakan. walau dalam keadaan apa sekali pun, puteri kena tunaikan solat kecuali Lupa, tertidur, gila....

jangan lupa puteri, Allah yang memberi rezeki pada hambanya. Bukan manusia yang menentukan. jangan takut untuk berhenti kerja seandainya solat tak dapat ditunaikan.

tu saja yang nafisah boleh kongsi. harap puteri terima. :)
Assalamualaikum :-) :-) :-) terima kasih nafisah kerna berkongsi pendapat kat puteri....

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 12:13


Pada 05-03-08 09:44 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-08 07:48 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

berenti kerja,dan cari kerja lain...senang...tak gaduh nak pening kepala...penang sekarang ni banyak peluang pekerjaan...


betul tu... banyak lagi kerja... insyaallah, pasti ada kerja yang lagi bagus untuk puteri... sabar ye...

:cry: :cry: :cry: :cry:

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 12:15


Pada 06-03-08 12:13 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-08 09:44 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-08 07:48 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

berenti kerja,dan cari kerja lain...senang...tak gaduh nak pening kepala...penang sekarang ni banyak peluang pekerjaan...


betul tu... banyak lagi kerja... insyaallah, pasti ada kerja yang lagi bagus untuk puteri... sabar ye...

:cry: :cry: :cry: :cry:


jangan lah nangis puteri.... kan tu semua cadangan... sekarang ni terpulang pada puteri.. puteri yang nak kerja... ok.. fikir memolek...


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 12:21


Pada 06-03-08 12:15 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-03-08 12:13 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-03-08 09:44 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-08 07:48 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

berenti kerja,dan cari kerja lain...senang...tak gaduh nak pening kepala...penang sekarang ni banyak peluang pekerjaan...


betul tu... banyak lagi kerja... insyaallah, pasti ada kerja yang lagi bagus untuk puteri... sabar ye...

:cry: :cry: :cry: :cry:


jangan lah nangis puteri.... kan tu semua cadangan... sekarang ni terpulang pada puteri.. puteri yang nak kerja... ok.. fikir memolek...

mas_ayu......PUTERI SEDIHLAHHHH..... :-( :-( puteri nak minta solat kat meeting room pun ditolak so,kena ikut cakap imad jelahhh....solat secara duduk macam orang sakit.......
8-) 8-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 12:42


Pada 01-03-08 07:50 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-08 07:48 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

berenti kerja,dan cari kerja lain...senang...tak gaduh nak pening kepala...penang sekarang ni banyak peluang pekerjaan...
what...?INGAT SENANG KE CARI kerja......??


puteri...
Allah itukan Maha Mengetahui..Maha Memahami..Dia tahu niat pteri untuk ebih taat padaNya..Dia faham keadaan puteri yang tersepit antara 2 jalan...

tapi puteri..yakinlah...
ni hanya dugaan yang nak mnguji sejauh mana puteri sanggup berkorban demi tidak mengabai perintahNya..dan sejauhmana puteri memilih yang terbaik...:-)

sahabat ana pernah mngahadp situasi ini..dia ditawarkan kerja yang agak lumayan gajinya..berbaloilah dengan kelayakan degree yang dia ada..tapi antara syarat yang dikenakan majikanya,dia perlu utamakan kerja dan tidak boleh berhenti sekejap walaupun untuk sholat..maklumlah,company tu milik chinese..

sahabat ana tu terus tolak prlawaan kerja tu..bagi dia,dia takkan gadaikan masa dia untuk sujud kepada Allah semata-mata ikut arahan majikan..dan dia pernah cakap kat ana..kalau dia terima kerja tu, gaji yang dia dapat tu,dia tak rasa berkatnya...:-) dan sekarang dia bekerja di syarikat milik orang islam walaupun kerjanya hanya seorang kerani..:-) yang penting bagi dia..masa dia untuk Allah..dia nak laksanakan dengan baik..

hmm..trpulanglah pada puteri..plihlah jalan trbaik..
banyakkan doa..moga dibukakan jalan...

wallahu'alam..


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

  


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

Nurizmi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20156
Posting: 539
Dari: utara...

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 12:42


Pada 01-03-08 07:50 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-08 07:48 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

berenti kerja,dan cari kerja lain...senang...tak gaduh nak pening kepala...penang sekarang ni banyak peluang pekerjaan...
what...?INGAT SENANG KE CARI kerja......??


puteri...
Allah itukan Maha Mengetahui..Maha Memahami..Dia tahu niat pteri untuk ebih taat padaNya..Dia faham keadaan puteri yang tersepit antara 2 jalan...

tapi puteri..yakinlah...
ni hanya dugaan yang nak mnguji sejauh mana puteri sanggup berkorban demi tidak mengabai perintahNya..dan sejauhmana puteri memilih yang terbaik...:-)

sahabat ana pernah mngahadp situasi ini..dia ditawarkan kerja yang agak lumayan gajinya..berbaloilah dengan kelayakan degree yang dia ada..tapi antara syarat yang dikenakan majikanya,dia perlu utamakan kerja dan tidak boleh berhenti sekejap walaupun untuk sholat..maklumlah,company tu milik chinese..

sahabat ana tu terus tolak prlawaan kerja tu..bagi dia,dia takkan gadaikan masa dia untuk sujud kepada Allah semata-mata ikut arahan majikan..dan dia pernah cakap kat ana..kalau dia terima kerja tu, gaji yang dia dapat tu,dia tak rasa berkatnya...:-) dan sekarang dia bekerja di syarikat milik orang islam walaupun kerjanya hanya seorang kerani..:-) yang penting bagi dia..masa dia untuk Allah..dia nak laksanakan dengan baik..

hmm..trpulanglah pada puteri..plihlah jalan trbaik..
banyakkan doa..moga dibukakan jalan...

wallahu'alam..


-----------------
“muslimah sejati bukan dilihat dari sifat ramahnya dalam berbicara,tetapi dilihat dari sejauhmana ia bisa menjaga kehormatan dirinya dalam menutur kata”


Bookmark and Share

  


  Member Information For NurizmiProfil   Hantar PM kepada Nurizmi   Pergi ke Nurizmi's Website   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 12:43


macam pendapat org lain, mas rasa puteri patut berenti saja... banyak lagi kerja lain puteri... tak pun, ssh2 sangat puteri buat aduan kat pjbt buruh... lepas itu puteri resign,cari kerja lain... tengok kat portal spa, banyak kerja kosong... lambat dan cepat saja puteri... kalau niat kita tu untuk Allah, insyaallah puteri...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 12:47


Pada 06-03-08 12:43 , mas_ayu posting:

!!! QUOTE !!!

macam pendapat org lain, mas rasa puteri patut berenti saja... banyak lagi kerja lain puteri... tak pun, ssh2 sangat puteri buat aduan kat pjbt buruh... lepas itu puteri resign,cari kerja lain... tengok kat portal spa, banyak kerja kosong... lambat dan cepat saja puteri... kalau niat kita tu untuk Allah, insyaallah puteri...
:-? :-? mungkin itu cara yang terbaik mas...... :-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-03-08 12:49


Pada 06-03-08 12:42 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-08 07:50 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-08 07:48 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

berenti kerja,dan cari kerja lain...senang...tak gaduh nak pening kepala...penang sekarang ni banyak peluang pekerjaan...
what...?INGAT SENANG KE CARI kerja......??


puteri...
Allah itukan Maha Mengetahui..Maha Memahami..Dia tahu niat pteri untuk ebih taat padaNya..Dia faham keadaan puteri yang tersepit antara 2 jalan...

tapi puteri..yakinlah...
ni hanya dugaan yang nak mnguji sejauh mana puteri sanggup berkorban demi tidak mengabai perintahNya..dan sejauhmana puteri memilih yang terbaik...:-)

sahabat ana pernah mngahadp situasi ini..dia ditawarkan kerja yang agak lumayan gajinya..berbaloilah dengan kelayakan degree yang dia ada..tapi antara syarat yang dikenakan majikanya,dia perlu utamakan kerja dan tidak boleh berhenti sekejap walaupun untuk sholat..maklumlah,company tu milik chinese..

sahabat ana tu terus tolak prlawaan kerja tu..bagi dia,dia takkan gadaikan masa dia untuk sujud kepada Allah semata-mata ikut arahan majikan..dan dia pernah cakap kat ana..kalau dia terima kerja tu, gaji yang dia dapat tu,dia tak rasa berkatnya...:-) dan sekarang dia bekerja di syarikat milik orang islam walaupun kerjanya hanya seorang kerani..:-) yang penting bagi dia..masa dia untuk Allah..dia nak laksanakan dengan baik..

hmm..trpulanglah pada puteri..plihlah jalan trbaik..
banyakkan doa..

wallahu'alam..

:-( :-( terima kasih nurizmi......moga allah bukakan jalan untuk puteri... :-( :-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

4-ziey
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.01.2007
Ahli No: 28182
Posting: 37
Dari: ganu

russia  


posticon Posting pada: 06-03-08 13:44


salam..
apa masalah..hang bawa saja sejadah then solat lah mana-mana,tepi meja kerja orait apa,bukan xsah pun..Kalau lah company 2 LARANG hang solat,buat aduan..confirm boleh saman punya..malaysia kan negara islam..hehehe,Kalau islam hadhari tak tahu lah...hohohoho

Bookmark and Share

  


  Member Information For 4-zieyProfil   Hantar PM kepada 4-ziey   Pergi ke 4-ziey's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 17-03-08 10:55


Pada 06-03-08 12:42 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-08 07:50 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-08 07:48 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

berenti kerja,dan cari kerja lain...senang...tak gaduh nak pening kepala...penang sekarang ni banyak peluang pekerjaan...
what...?INGAT SENANG KE CARI kerja......??


puteri...
Allah itukan Maha Mengetahui..Maha Memahami..Dia tahu niat pteri untuk ebih taat padaNya..Dia faham keadaan puteri yang tersepit antara 2 jalan...

tapi puteri..yakinlah...
ni hanya dugaan yang nak mnguji sejauh mana puteri sanggup berkorban demi tidak mengabai perintahNya..dan sejauhmana puteri memilih yang terbaik...:-)

sahabat ana pernah mngahadp situasi ini..dia ditawarkan kerja yang agak lumayan gajinya..berbaloilah dengan kelayakan degree yang dia ada..tapi antara syarat yang dikenakan majikanya,dia perlu utamakan kerja dan tidak boleh berhenti sekejap walaupun untuk sholat..maklumlah,company tu milik chinese..

sahabat ana tu terus tolak prlawaan kerja tu..bagi dia,dia takkan gadaikan masa dia untuk sujud kepada Allah semata-mata ikut arahan majikan..dan dia pernah cakap kat ana..kalau dia terima kerja tu, gaji yang dia dapat tu,dia tak rasa berkatnya...:-) dan sekarang dia bekerja di syarikat milik orang islam walaupun kerjanya hanya seorang kerani..:-) yang penting bagi dia..masa dia untuk Allah..dia nak laksanakan dengan baik..

hmm..trpulanglah pada puteri..plihlah jalan trbaik..
banyakkan doa..moga dibukakan jalan...

wallahu'alam..

    salam...jika kita berkorban memang ikhlas untuk allah..,maka jangan pernah ragukan akan bantuan allah...allah takkan sia~siakan...allah akan gantikan dengan yang lebih baik...


Bookmark and Share

  


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-03-08 11:10


Pada 01-03-08 07:48 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

berenti kerja,dan cari kerja lain...senang...tak gaduh nak pening kepala...penang sekarang ni banyak peluang pekerjaan...


tak sepenuhnya setuju sebab kadang-kadang iklan yang diiklankan selalunya sudah ada calon untuk diisi, diiklankan sekadar nak cover
so chances slim like the devils playground(Sorry)........

besar cabaran puterisembilu ni dan dia mampu bertahan sampai sekarang, hebat3. tahniah...
beribadat dalam suasana yang mencabar lebih besar ganjarannya daripada beribadat dalam suasana yang aman, pastinya besar ganjaran yang Allah berikan pada hambaNya ini.......

cadangan bersabar dengan dugaan Yang MAha Esa, tapi pastinya kesabaran manusia ada hadnya,maka dalam masa yang sama bersedia untuk berubah/berhijrah.......... cari suasana kerja yang lebih selesa dan bersesuaian......

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

lat-terang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2008
Ahli No: 32894
Posting: 156
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 17-03-08 13:56


rasanya sementara ni putri dok kerja sana lagi solat saja kat tempat kerja tu..bawa sejadah sikit ke bawa kompas tau arah kiblat solat saja...sebenarnya kelebihan umat islam ialah boleh solat di mana-mana asalkan mengadap kiblat..tengok macam presiden iran tepi jalan saja solat..ok saja...kalau time rehat bawa bekal cari tempat kosong sikit lepas itu solat saja kat situ...tapi lagi syok saudari cari kerja lain yang senang nak solat..

2) ana pernah dengar kalau memang tak sempat langsung nak solat macam driver teksi ke kan dia boleh jama' solat tu...tak ingat kalau tak silap ustaz shamsuri punya ceramah..tapi yang tu takkan hari2 nak jama'kan..so pandai2 lah..

sementara nak ada kerja lain praktikkan agar dapat curi jugak nak solat

Bookmark and Share

  


  Member Information For lat-terangProfil   Hantar PM kepada lat-terang   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 07:42


Pada 17-03-08 10:55 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-03-08 12:42 , Nurizmi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-08 07:50 , puterisembilu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-08 07:48 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

berenti kerja,dan cari kerja lain...senang...tak gaduh nak pening kepala...penang sekarang ni banyak peluang pekerjaan...
what...?INGAT SENANG KE CARI kerja......??


puteri...
Allah itukan Maha Mengetahui..Maha Memahami..Dia tahu niat pteri untuk ebih taat padaNya..Dia faham keadaan puteri yang tersepit antara 2 jalan...

tapi puteri..yakinlah...
ni hanya dugaan yang nak mnguji sejauh mana puteri sanggup berkorban demi tidak mengabai perintahNya..dan sejauhmana puteri memilih yang terbaik...:-)

sahabat ana pernah mngahadp situasi ini..dia ditawarkan kerja yang agak lumayan gajinya..berbaloilah dengan kelayakan degree yang dia ada..tapi antara syarat yang dikenakan majikanya,dia perlu utamakan kerja dan tidak boleh berhenti sekejap walaupun untuk sholat..maklumlah,company tu milik chinese..

sahabat ana tu terus tolak prlawaan kerja tu..bagi dia,dia takkan gadaikan masa dia untuk sujud kepada Allah semata-mata ikut arahan majikan..dan dia pernah cakap kat ana..kalau dia terima kerja tu, gaji yang dia dapat tu,dia tak rasa berkatnya...:-) dan sekarang dia bekerja di syarikat milik orang islam walaupun kerjanya hanya seorang kerani..:-) yang penting bagi dia..masa dia untuk Allah..dia nak laksanakan dengan baik..

hmm..trpulanglah pada puteri..plihlah jalan trbaik..
banyakkan doa..moga dibukakan jalan...

wallahu'alam..

    salam...jika kita berkorban memang ikhlas untuk allah..,maka jangan pernah ragukan akan bantuan allah...allah takkan sia~siakan...allah akan gantikan dengan yang lebih baik...
Waalaikumsalam :-) :-) insya Allah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 07:44


Pada 17-03-08 11:10 , alwalid posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-03-08 07:48 , solskjaer posting:

!!! QUOTE !!!

berenti kerja,dan cari kerja lain...senang...tak gaduh nak pening kepala...penang sekarang ni banyak peluang pekerjaan...


tak sepenuhnya setuju sebab kadang-kadang iklan yang diiklankan selalunya sudah ada calon untuk diisi, diiklankan sekadar nak cover
so chances slim like the devils playground(Sorry)........

besar cabaran puterisembilu ni dan dia mampu bertahan sampai sekarang, hebat3. tahniah...
beribadat dalam suasana yang mencabar lebih besar ganjarannya daripada beribadat dalam suasana yang aman, pastinya besar ganjaran yang Allah berikan pada hambaNya ini.......

cadangan bersabar dengan dugaan Yang MAha Esa, tapi pastinya kesabaran manusia ada hadnya,maka dalam masa yang sama bersedia untuk berubah/berhijrah.......... cari suasana kerja yang lebih selesa dan bersesuaian......
terima kasih alwalid...... :-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-03-08 07:47


Pada 17-03-08 13:56 , lat-terang posting:

!!! QUOTE !!!

rasanya sementara ni putri dok kerja sana lagi solat saja kat tempat kerja tu..bawa sejadah sikit ke bawa kompas tau arah kiblat solat saja...sebenarnya kelebihan umat islam ialah boleh solat di mana-mana asalkan mengadap kiblat..tengok macam presiden iran tepi jalan saja solat..ok saja...kalau time rehat bawa bekal cari tempat kosong sikit lepas itu solat saja kat situ...tapi lagi syok saudari cari kerja lain yang senang nak solat..

2) ana pernah dengar kalau memang tak sempat langsung nak solat macam driver teksi ke kan dia boleh jama' solat tu...tak ingat kalau tak silap ustaz shamsuri punya ceramah..tapi yang tu takkan hari2 nak jama'kan..so pandai2 lah..

sementara nak ada kerja lain praktikkan agar dapat curi jugak nak solat
:-( :-( :-(

Bookmark and Share

  


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

paku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8497
Posting: 179
Dari: Bumi, Bima Sakti

Johor  


posticon Posting pada: 19-10-08 03:04


Assalamualaikum
teringat dulu lepas spm kerja kat kilang ayam milik bangsa cina, sembahyang atas para bumbung...
satu lagi kerja kat pasar malam sembahyang kat tanah, wuduk pakai air batu saja...kadang-kadang tumpang gerai orang jugak...

ps: solat tiang agama ;-)


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For pakuProfil   Hantar PM kepada paku   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.167182 saat. Lajunya....